Starburcks w Polsce! :) - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-04-10, 18:46   #31
Wyrak
Zakorzenienie

Dot.: Starburcks w Polsce! :)

Cytat:
Napisane przez kochana-plotkara Pokaż wiadomość
Hmm, ja w zasadzie ciekawa jestem czy jest aż tak dobra jak wszyscy zachwalają i czy naprawdę jest się czym szczycić idąc z kubkiem kawy przez miasto.
Dlategóż czekam aż pojawi się w Krakowie, spróbujemy czy to takie cudo..
Kawa nie jest jakas specjalnie dobra, jest zupelnie zwyczajna, to lattes, frapuccinos itp. sa dobre

Cytat:
Napisane przez srubka Pokaż wiadomość
to zalezy jacy ludzie beda kupowac, jak tacy ktorzy chca sie wylansowac to faktycznie beda biegac z tym kubkiem caly czas i wszedzie o nim gadac i pokazywac, ale sa tez normalni ludzie, ktorzzy kawe kupia, wypija i wyrzuca kubek.

Dla mnie DD czy Starbuck to wygoda, nie chodze po miescie z kubkiem, bo kawe stamtad biore przewaznie jak jade samochodem, wiec sie nie lansuje
Ciezko zeby to byl lans, jesli gdzie nie spluniesz jest Starbucks

Cytat:
Napisane przez mademoiselle jeanne Pokaż wiadomość
Akurat tak się składa, że zabrałam sobie do domu kartę napojów wraz z cennikiem więc mogę precyzyjnie odpowiedzieć na to pytanie

Napoje są podawane w kubkach w czterech wielkościach: Short (237 ml), Tall (355 ml), Grande (473 ml) i Venti (591 ml).
Za latte zapłacimy 11.00 zł (Tall) - 12,50 zł (Grande) - 13,50 zł (Tall)
Czekolada oraz Frappucino bardzo podobnie
Ceny espresso zaczynają się od 5,50 zł, herbaty 6,00 zł.

Z tego, co pamiętam Muffinki są trochę droższe niż np. w Coffee Heaven (około 8,00 zł), ale za to większe i lepsze
Kanapki kosztują podobnie, jeszcze nie miałam okazji spróbować
Ale zdzierwstwo

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-10, 19:06   #32
Ponura
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bitter Pokaż wiadomość
Ponura (też z IA, co za zbieg okoliczności ) ma rację. mam wrażenie, że tutaj w pl chodzenie z kubkiem kawy to wielkie wydarzenie, coś niecodzienego nikt mnie nie przekona że takie miejsce jak Nowy Świat to nie centrum lansiarstwa i klonów, nie lubię w ogóle tam bywać. po co chociażby 13-14 latkom kawa? jeśli już jestem z moją przyjaciółką w CH to połowa klientelii ma mniej niż 15 lat no, ale jestem tylko złośliwą malkontentką
Ekhm, ja akurat Nowy Świat lubię bardzo i jeśli ktoś ma ochotę być "klonem" i "lanserem" to, proszę bardzo, jego wola i sprawa. Przeciwko 15-sto, 14-sto, a nawet 13-sto latkom nic nie mam i jeśli chcą pić kawę to niech żłopią na zdrowie.

Stultorum infinitus est numerus...
Ponura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-10, 19:50   #33
srubka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aanneett Pokaż wiadomość
dla lansu niektórzy są w stanie zapłacić nawet 20
glupota

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość

Ciezko zeby to byl lans, jesli gdzie nie spluniesz jest Starbucks

racja, tylko nigdy nie pomyslalam, ze Starbucks moze byc lansem
ktos wypije kawe zaraz po tym jak kupil i co, bedzie nosil zmietolony kubek przez caly dzien zeby sie lansowac

Edytowane przez srubka
Czas edycji: 2009-04-10 o 19:51
srubka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-10, 19:58   #34
Flexoidka
Raczkowanie

GG do Flexoidka Send a message via Skype™ to Flexoidka

ja bardzo lubie kawke z syropem mietowym jest pyszna i taka orzezwiajaca
Flexoidka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-11, 15:45   #35
mademoiselle jeanne
Zakorzenienie

Cytat:
to zalezy jacy ludzie beda kupowac, jak tacy ktorzy chca sie wylansowac to faktycznie beda biegac z tym kubkiem caly czas i wszedzie o nim gadac i pokazywac, ale sa tez normalni ludzie, ktorzzy kawe kupia, wypija i wyrzuca kubek.

Dla mnie DD czy Starbuck to wygoda, nie chodze po miescie z kubkiem, bo kawe stamtad biore przewaznie jak jade samochodem, wiec sie nie lansuje

a jak "gwiadki" beda chodzic z flaszkami wodki, tez tak bedziesz?
pic kawe tylko dlatego, ze "gwiazdy" tak robia i chodza z kubkami

idzie sie przyzwyczaic

mam wrazenie czy jak na pl warunki to ceny dosyc wysokie? nie wiem moze sie myle ale faktycznie jak ktos bedzie mial zaplacic za kawe ponad 10 zl to nie wroze im duzo klientow.
Cytat:
Napisane przez aanneett Pokaż wiadomość
dla lansu niektórzy są w stanie zapłacić nawet 20
Wydaje mi się, że warszawski lans nie polega na bieganiu z kubkiem kawy po mieście, bardziej chodzeniu do określonych miejsc (w tym również kawiarni), znaniu się z konkretnymi osobami oraz ubieraniu się w określony sposób. Kto zna trochę środowisko osób "z Chmielnej", ten wie o czym mówię

A prawda jest taka, że jak dla mnie te ceny wcale jak na Warszawę nie są wysokie. W każdej kawiarni za zwykłą latte zapłacisz około 10 zł i więcej. A jeśli za 13-14 zł mogę mieć jej ponad pół litra i jeszcze iść z nią na zajęcia/zakupy/miasto (a lubię mieć przy sobie coś ciepłego) lub posiedzieć sobie z kimś w kawiarni przy naprawdę dużym kubku, to nie mam nic przeciwko

Każdy szuka swojego miejsca na świecie,
gdzie czułby się tak dobrze, jak u Tiffany'ego

mademoiselle jeanne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-11, 16:10   #36
nati360
Zakorzenienie

Od niedawna mieszkam w Krakowie i tu podobno też mieli otworzyć, ale chyba (nie jestem pewna) najpierw Warszawa, później Wrocław a dopiero później Kraków.
Próbowałam Caffe Latte w Kanadzie i jest pyszna, co do reszty się nie wypowiadam, bo nie wiem.
nati360 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-11, 16:16   #37
Taverney
Zakorzenienie

szczerze... jak dla mnie Starbucks jest mocno przereklamowany, ale cóż robi siła piaru i sugestii luksusu kawy pitej z papierowego kubka...

Kawa jest tak samo dobra, jak w Coffe Heaven i innych kawiarniach, gdzie sprzedają dobrą jakościowo i świeżo mieloną.

A ten cały lans z kubkiem to swego rodzaju lekkie ogłupienie. Szkoda, że coraz częściej nie lansuje się perełek wybitności, a przeciętność.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-04-11, 16:48   #38
Wyrak
Zakorzenienie

Kawa za dychacza, latte za 13-14 to jest cos normalnego? Zdzierstwo jak choroba. W Nowym Jorku kawe w starbucksie taniej idzie kupic

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2009-04-11, 16:55   #39
Marbella85
Zakorzenienie

Cytat:
Kawa za dychacza, latte za 13-14 to jest cos normalnego? Zdzierstwo jak choroba. W Nowym Jorku kawe w starbucksie taniej idzie kupic
To są ceny porównywalne z innymi tego typu miejscami w Polsce np. Costa, Coffee Club czy Coffee Heaven więc w tym sensie są normalne. A to, że za tą sama kawę zapłacisz mniej w NYC jest bezsprzeczne.
Marbella85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-11, 16:56   #40
kaledonia
zielony stworek

Boże jakie ceny
Wg mnie w Cofee Heaven jest drogo,ale to już przegięcie...

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-11, 17:09   #41
alkaxy
biegam dla Zabawy

Cholera, też często chodze z kubkiem tej kawy w ręcę
Nie wiem czemu uważacie, że to szpan: łapie kawę w biegu, wypijam po drodze i tyle.

Jakby kosztowała 100 zł to może byłoby czym szpanować

Coffee Heaven w sumie bardzo porównywalne jest, z Mc Donalda też dobra kawa jest - mam nadzieje, że chociaż ten kubek w ręce nie jest uznawany za lans
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-11, 17:30   #42
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marbella85 Pokaż wiadomość
To są ceny porównywalne z innymi tego typu miejscami w Polsce np. Costa, Coffee Club czy Coffee Heaven więc w tym sensie są normalne. A to, że za tą sama kawę zapłacisz mniej w NYC jest bezsprzeczne.
Mowilem wlasnie o ogolnie cenach w Polsce a nie starbucksie tylko (o czym w tym poscie zostalo wspomniane: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...9&postcount=35 ).

Latte za 10zl wzwyz

Stary 2009-04-11, 19:06   #43
Marbella85
Zakorzenienie

Cytat:
Mowilem wlasnie o ogolnie cenach w Polsce a nie starbucksie tylko (o czym w tym poscie zostalo wspomniane: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...9&postcount=35 ).

Latte za 10zl wzwyz
a to jeżeli w tym sensie to masz rację, jest drogo
Stary 2009-04-11, 22:25   #44
srubka
Zakorzenienie

Cytat:
Wydaje mi się, że warszawski lans nie polega na bieganiu z kubkiem kawy po mieście, bardziej chodzeniu do określonych miejsc (w tym również kawiarni), znaniu się z konkretnymi osobami oraz ubieraniu się w określony sposób. Kto zna trochę środowisko osób "z Chmielnej", ten wie o czym mówię

A prawda jest taka, że jak dla mnie te ceny wcale jak na Warszawę nie są wysokie. W każdej kawiarni za zwykłą latte zapłacisz około 10 zł i więcej. A jeśli za 13-14 zł mogę mieć jej ponad pół litra i jeszcze iść z nią na zajęcia/zakupy/miasto (a lubię mieć przy sobie coś ciepłego) lub posiedzieć sobie z kimś w kawiarni przy naprawdę dużym kubku, to nie mam nic przeciwko
glupota? lans lansem, ale za 2 tyg. jak zrobia inna kawiarnie to wszyscy co sie lansuja nagle zmienia zainteresowania i poleca gdzie indziej

Cytat:
Napisane przez alkaxy Pokaż wiadomość
Cholera, też często chodze z kubkiem tej kawy w ręcę
Nie wiem czemu uważacie, że to szpan: łapie kawę w biegu, wypijam po drodze i tyle.

Jakby kosztowała 100 zł to może byłoby czym szpanować

Coffee Heaven w sumie bardzo porównywalne jest, z Mc Donalda też dobra kawa jest - mam nadzieje, że chociaż ten kubek w ręce nie jest uznawany za lans
hehe racja
Stary 2009-04-11, 22:47   #45
piroksena
Zadomowienie

[quote=srubka;11832519]

quote]

Ło matko! Zapytałam CZY zauważyliście że na fotach aktorki/modelki trzymają w łapkach kubek Starbucksa, więc w którym momencie piszę, że JA TAKŻE będę po mieście wędrować z rzeczonym kubolem w ręce??

Poza tym myslałam, że emotka --> jest dla większości czytelnym oznaczeniem wyrażenia swojego nastawienia...

Poza tym, ludzie! mi będzie doskonale latać czy ktoś będzie trzymał na ulicy kubek taki czy owaki, nie mam zamiaru analizować powodów dla których to robi, może się po prostu spieszy i nie ma czasu chlipać kawy w lokalu?

Edytowane przez piroksena
Czas edycji: 2009-04-11 o 22:49
piroksena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-04-11, 23:05   #46
domininia
Rozeznanie

Matko przeginaja z tymi cenami,kariery to oni u nas nie zrobia
domininia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-11, 23:37   #47
travis
Zakorzenienie

GG do travis

a ja przez prace w coffe shopie w uk uzaleznilam sie od kawy, latte, cappucino mmmmmmmmmmmmmmmmm i starburcksowska kawke tez lubie, ale moj faworyt to costa
Stary 2009-04-12, 04:12   #48
srubka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez piroksena Pokaż wiadomość
A taką miałam ochotę na tą kawę gwiazd!! Zauważyłyście, że aktorki/modelki na fotach zawsze trzymają wielgachne kubki Starbucksa? Niestety, mieszkam w Kraku i tu także miał zakwitnąć ów przybytek, ale jak nadszedł kryzys to plan padł i tylem miała ze Starbucksowych kaw.
[quote=piroksena;11848916]
Cytat:

quote]

Ło matko! Zapytałam CZY zauważyliście że na fotach aktorki/modelki trzymają w łapkach kubek Starbucksa, więc w którym momencie piszę, że JA TAKŻE będę po mieście wędrować z rzeczonym kubolem w ręce??

Poza tym myslałam, że emotka --> jest dla większości czytelnym oznaczeniem wyrażenia swojego nastawienia...

Poza tym, ludzie! mi będzie doskonale latać czy ktoś będzie trzymał na ulicy kubek taki czy owaki, nie mam zamiaru analizować powodów dla których to robi, może się po prostu spieszy i nie ma czasu chlipać kawy w lokalu?
taaa...
to po jaka cholere nazywac kawe ze starbucks "kawa gwiazd"? tak jakby to byla ich wylacznosc.

a po drugie to co sie tak goraczkujesz, zlosc pieknosci szkodzi.
Stary 2009-04-12, 07:03   #49
mademoiselle jeanne
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Boże jakie ceny
Wg mnie w Cofee Heaven jest drogo,ale to już przegięcie...
Miałam nie pisać, bo zaraz pewnie posypią się na ten temat niekoniecznie przychylne komentarze, ale co mi tam..

Nie wypowiadam się na temat cen kaw w NY, ale w Warszawie, zwłaszcza jeśli mówimy o ścisłym Centrum kawy za mniej niż powiedźmy 10 zł (nie licząc McDonalda, jakiś stołówek studenckich czy barów mlecznych) się nie napijesz. I nie mówicie mi, że jest inaczej. Od kilku lat jestem stałą bywalczynią kawiarni w okolicy Placu Trzech Krzyży, Nowego Światu, Chmielnej, Krakowskiego Przedmieścia czy Starówki i znam obowiązujące ceny.
Nie chce bronić Starburcksa, bo to nie mój interes. Nie rozumiem tylko tego oburzenia cenami. Chociażby w Coffee Heaven są bardzo podobne, a jak już wcześniej pisałam - kubki pojemnościowo mniejsze.
Tak czy siak, wydaje mi się, że amatorów kawy z tego słynnego Starburcksa na pewno nie zabraknie.

Aha i wesołych Świąt!

Cytat:
glupota? lans lansem, ale za 2 tyg. jak zrobia inna kawiarnie to wszyscy co sie lansuja nagle zmienia zainteresowania i poleca gdzie indziej
Wiesz, nie sądzę. Trochę znam to środowisko i jak do tej pory w większości było wierne jednej kawiarni

Każdy szuka swojego miejsca na świecie,
gdzie czułby się tak dobrze, jak u Tiffany'ego

mademoiselle jeanne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-12, 09:59   #50
logoga
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez bitter Pokaż wiadomość
tak, widziałam Starbucksa, ale jeszcze nie jest otwarty. na pewno będę tam kiedyś siłą rzeczy ze znajomymi, ale już widzę ten żałosny 'lans' kubkiem z kawą. może i jestem dziwna, ale nie rozumiem tego uwielbienia dla kawiarni-sieciówek, a już zwłaszcza nabożnego picia kawy z 1094712984 dodatkami dwie godziny, a i nieśmiertelnego chodzenia z kubkiem po całym mieście. czy kubek kawy z sieciówki daje coniektórym ułudę hajlajfu? bo gwiazdy chodzą z takimi kubkami... o rany.

myślę, że lokal będzie sobie świetnie radził i te wszystkie kawiarnie w stylu w biegu cafe które są rozrzucone po całym nowym świecie mogą stracić trochę klientów, przynajmniej na początku. moi znajomi z uczelni trąbią o starbucksie jak tylko koło niego przechodzimy
Dlaczego dziewczyny doszukujecie sie jakiejs filozofii w piciu kawy na wynos? co takiego wielkiego jest w kawie ze Starbucksa ze az sie tym lasowac mozna? kawa jak kawa, chyba tylko w Polsce ktos moze pomyslec, ze to do lansu sluzy.
A ze gwiazdy z takimi kubkami chodza to tez nic dziwnego, w koncu w wielu krajach Starbucks na kazdym rogu ulicy jest, wiec wiadomo, ze najlatwiej dostepny. i nie ma w tym zadnej filozofii

Edytowane przez logoga
Czas edycji: 2009-04-12 o 10:04
logoga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-12, 10:04   #51
wesna
Wtajemniczenie

Porównywanie cen kawy w Polsce i w USA jest chyba jakimś nieporozumieniem. To tak, jakby porównywać ceny komputerów Apple'a.. jasne, że w Polsce są droższe i luksusowe, a w Stanach tańsze i dość powszechne ale co z tego? Fakt, że w Polsce żywność, kawiarnie, restauracje są pierońsko drogie jest stara jak świat, ale przecież przeciętny obywatel i tak nie ma na to żadnego wpływu..

Mamy do NY na kawę jeździć? Bo nie bardzo rozumiem te argumenty o taniości Starbucksa w NY ...

---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ----------

Cytat:
Napisane przez logoga Pokaż wiadomość
Dlaczego dziewczyny doszukujecie sie jakiejs filozofii w piciu kawy na wynos? co takiego wielkiego jest w kawie ze Starbucksa ze az sie tym lasowac mozna? kawa jak kawa, chyba tylko w Polsce ktos moze pomyslec, ze to do lansu sluzy.
Jak kilka lat temu otwierano McDonalda w Polsce to też służył do lansu . To była taka "Ameryka w Polsce. Wielki Świat" . Kiedy stał się bardziej powszechny, już wszystkim przeszło i każdy normalny człowiek obecnie wie, że to junk food .

Tak samo będzie ze Starbuckem. Polansują się Ci, którzy chcą się polansować; reszta po prostu przyjdzie napić się kawy.
wesna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-12, 10:07   #52
logoga
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez wesna Pokaż wiadomość
Porównywanie cen kawy w Polsce i w USA jest chyba jakimś nieporozumieniem. To tak, jakby porównywać ceny komputerów Apple'a.. jasne, że w Polsce są droższe i luksusowe, a w Stanach tańsze i dość powszechne ale co z tego? Fakt, że w Polsce żywność, kawiarnie, restauracje są pierońsko drogie jest stara jak świat, ale przecież przeciętny obywatel i tak nie ma na to żadnego wpływu..

Mamy do NY na kawę jeździć? Bo nie bardzo rozumiem te argumenty o taniości Starbucksa w NY ...

---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ----------

Jak kilka lat temu otwierano McDonalda w Polsce to też służył do lansu . To była taka "Ameryka w Polsce. Wielki Świat" . Kiedy stał się bardziej powszechny, już wszystkim przeszło i każdy normalny człowiek obecnie wie, że to junk food .

Tak samo będzie ze Starbuckem. Polansują się Ci, którzy chcą się polansować; reszta po prostu przyjdzie napić się kawy.
Tez prawda. Ale zamiast sie cieszyc, ze bedzie fajna kawiarnia w Polsce to ci, co naprawde chca sie napic kawki beda musieli sie chowac, zeby ich o lansiarstwo nie posadzono
logoga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-12, 10:39   #53
Rena
Zakorzenienie

No to trzeba bedzie przy jakies okazji przetestowac.

co do lansu - to lansuja sie ci co rzadko wychodza, bo musza sie nacieszyc tym wyjsciem na miasto raz na miesiac do potegi siodmej.

Edytowane przez Rena
Czas edycji: 2009-04-12 o 16:26
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-12, 13:32   #54
Marbella85
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Tez prawda. Ale zamiast sie cieszyc, ze bedzie fajna kawiarnia w Polsce to ci, co naprawde chca sie napic kawki beda musieli sie chowac, zeby ich o lansiarstwo nie posadzono
Zgadzam się. Czemu ludzie doszukują się w jakiejś głupiej kawie lansu Jeżeli tak, to lansuję się, a jakże Będąc w Londynie czy NY bardzo często kupowałam tam kawę i praktycznie nigdy nie piłam w środku. Aż sprawdzę jakieś stare wydania News od the World czy National Enquirer może ktoś pstrykną mi fotkę biorąc mnie za gwiazdę
Stary 2009-04-12, 14:44   #55
feline2
Zadomowienie

Cytat:
Nie chce bronić Starburcksa, bo to nie mój interes. Nie rozumiem tylko tego oburzenia cenami. Chociażby w Coffee Heaven są bardzo podobne, a jak już wcześniej pisałam - kubki pojemnościowo mniejsze.
Tak czy siak, wydaje mi się, że amatorów kawy z tego słynnego Starburcksa na pewno nie zabraknie.
No dokłądnie też nie rozumiem oburzenia cenami, bo ceny są porównywalne do innych kawiarni, ani nagonki na lans z kawą... CO kogo to obchodzi z czym ja będę chodzić po ulicach
Ja tam do Sturbucksa zamierzam się udać, bo uważam, że kawa jest tam naprawdę smaczna.
Stary 2009-04-12, 15:54   #56
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Miałam nie pisać, bo zaraz pewnie posypią się na ten temat niekoniecznie przychylne komentarze, ale co mi tam..

Nie wypowiadam się na temat cen kaw w NY, ale w Warszawie, zwłaszcza jeśli mówimy o ścisłym Centrum kawy za mniej niż powiedźmy 10 zł (nie licząc McDonalda, jakiś stołówek studenckich czy barów mlecznych) się nie napijesz. I nie mówicie mi, że jest inaczej. Od kilku lat jestem stałą bywalczynią kawiarni w okolicy Placu Trzech Krzyży, Nowego Światu, Chmielnej, Krakowskiego Przedmieścia czy Starówki i znam obowiązujące ceny.
Przeciez pisalem juz kilka postow wyzej - ze chodzi mi ogolnie o poziom tych cen, a nie o starbucksa. Wlasnie o to o czym mowisz - ze sie nie napijesz kawy za mniej niz 10zl! Przeciez to okropne zdzierwstwo, szczegolnie jesli dodac do tego poziom zarobkow w Polsce i za granica. NYC podalem jako przyklad, bo to naprawde drogie miasto, a i tak przy ogromnej dysproporcji zarobkow, spokojnie trafisz na rzeczy tansze niz w W-wie.

Cytat:
Tez tak mysle

Cytat:
Aha i wesołych Świąt!
Dziekuje, nawazjem

Cytat:
Porównywanie cen kawy w Polsce i w USA jest chyba jakimś nieporozumieniem.
Jak to? Zauwazenie, ze przy srednio 3 razy (przykladowo) nizszych zarobkach, ceny kawy sa w W-wie wyzsze/porownywalne jak w Stanach?

Nie chodzi juz o kawe, ale to skandal i okropne zdzierstwo, ze przy takich dysproporcji zarobkow, na Zachodzie nieraz jest tansze zarcie, benzyna (to w Stanach akurat), ciuchy, elektronika itd. Nie zebym to wczoraj dopiero odkryl, ale dalej mnie to szokuje

Cytat:
To tak, jakby porównywać ceny komputerów Apple'a.. jasne, że w Polsce są droższe i luksusowe, a w Stanach tańsze i dość powszechne
Mac w Stanach wcale nie jest tani - MacBooka ponizej $1,000 nie znajdziesz, a duzo jest w okolicach $1,500-$2,000.

Cytat:
ale co z tego? Fakt, że w Polsce żywność, kawiarnie, restauracje są pierońsko drogie jest stara jak świat, ale przecież przeciętny obywatel i tak nie ma na to żadnego wpływu..
Zgadzam sie z Toba - tyle ze mnie jakos pomimo tego, ze to stara jak swiat prawda, co nieco rusza.

Cytat:
Juz wyzej wyjasnilem

Cytat:

Duzo w tym racji Swoja droga, zeby sie lansowac "jem w McDonald's", to juz zenua lekka Na plus McD jest to, ze oni choc troche dostosowali ceny do warunkow placowych.

Stary 2009-04-12, 16:26   #57
wesna
Wtajemniczenie

Cytat:

Jak to? Zauwazenie, ze przy srednio 3 razy (przykladowo) nizszych zarobkach, ceny kawy sa w W-wie wyzsze/porownywalne jak w Stanach?

Nie chodzi juz o kawe, ale to skandal i okropne zdzierstwo, ze przy takich dysproporcji zarobkow, na Zachodzie nieraz jest tansze zarcie, benzyna (to w Stanach akurat), ciuchy, elektronika itd. Nie zebym to wczoraj dopiero odkryl, ale dalej mnie to szokuje
Oczywiście, że masz rację. Jest to zdzierstwo, skandal i mnie też to szokuje (i wkurza, btw ), ale czy jako obywatelka Polski mogę coś z tym zrobić? Nie. Po prostu biorę to na klatę i staram się nie biadolić nad tą różnicą cen, bo tylko powoduje to u mnie wzrost ciśnienia.

Cytat:
Mac w Stanach wcale nie jest tani - MacBooka ponizej $1,000 nie znajdziesz, a duzo jest w okolicach $1,500-$2,000.
Wyrak, toż w porównaniu do MacBooków oferowanych w Polsce to taniocha jakich mało! . U nas to kwota rzędu 6 - 8 tys (czyli 2 lub 3 całe pensje, w przypadku studenta na stażu z UP jest to kwota równa 10 "pensjom" ). Co ciekawe, kiedy kurs $ wynosił nieco ponad 2zł cena Maczków dalej była taka sama .

Cytat:
Duzo w tym racji Swoja droga, zeby sie lansowac "jem w McDonald's", to juz zenua lekka Na plus McD jest to, ze oni choc troche dostosowali ceny do warunkow placowych.
Tak, szeroko pojęty lans produktem spożywczym to żenua totalna , ale ja i tak tę żenadę Polakom wybaczam. Kiedy McDonald's wchodził na rynek polski w 1992 roku były to takie dziwy i cuda dla przeciętnego Polaka, że nie ma się co dziwić, że niektórzy się lansowali, że TAM jadają
wesna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-12, 17:49   #58
cherry-lady
Wtajemniczenie

Wiecie co? A ja już widzę zdjęcia ludzi na naszej-klasie z tymi kubkami hahaha

Ja jakoś nigdy nie latam z kawami/napojami zakupionymi w kawiarni po mieście.
Skoro już tyle za nią zapłaciłam to wypadałoby na chwilę tam usiąść, odpocząć i delektować się smakiem kawy
cherry-lady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-12, 17:55   #59
201604250941
Konto usunięte

Nie wiem jak w Warszawie, ja byłam w Starbucks w Madrycie(zanim na moim zakuprzu zrobią starbucks'a miną wieki) i dużo lepiej mi smakowała kawa niż w coffee heaven.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-12, 20:39   #60
srubka
Zakorzenienie

Cytat:

Aha i wesołych Świąt!

Wiesz, nie sądzę. Trochę znam to środowisko i jak do tej pory w większości było wierne jednej kawiarni
nie mowie stricte a tamtym srodowisku, ale skoro padlo stwierdzenie lansu to skads sie to bierze.

Cytat:
A ze gwiazdy z takimi kubkami chodza to tez nic dziwnego, w koncu w wielu krajach Starbucks na kazdym rogu ulicy jest, wiec wiadomo, ze najlatwiej dostepny. i nie ma w tym zadnej filozofii
racja
chore to i tyle, lansowac sie kawa

Cytat:

nikt nie musi jechac do NYC na kawe, chodzilo o ogolne porownanie, ze jak na warunki polskie to kawa troche droga.

Cytat:
hehe

Cytat:
Napisane przez Marbella85 Pokaż wiadomość
Zgadzam się. Czemu ludzie doszukują się w jakiejś głupiej kawie lansu Jeżeli tak, to lansuję się, a jakże Będąc w Londynie czy NY bardzo często kupowałam tam kawę i praktycznie nigdy nie piłam w środku. Aż sprawdzę jakieś stare wydania News od the World czy National Enquirer może ktoś pstrykną mi fotkę biorąc mnie za gwiazdę
racja
ja sie w lansowanie zadne nie bawie, chce sie kawy napic to kupuje

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości