Tajemnica spowiedzi - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-06-30, 14:23   #31
Blk
BAN stały

Dot.: Tajemnica spowiedzi

Jeżeli miałoby to komuś uratować życie lub np. pomóc w jakimś śledztwie, ustaleniu mordercy, czy coś takiego, to - moim zdaniem - powinno się mimo wszystko łamać tajemnicę spowiedzi. Ale z drugiej strony - wyobraźcie sobie, że księża by się przyzwyczaili i zapomnieli, że w ogóle coś takiego jak tajemnica spowiedzi istnieje, bo tak by też się mogło zdarzyć - to już by nie było zbyt dobre dla społeczeństwa...
Blk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-30, 14:25   #32
Wyrak
Zakorzenienie

Jeszcze jedna kwestia: potencjalny morderca raczej nie powie "nazywam sie Jan Kowalski, zamieszkaly Piekna 5 m6, chce zabic Jana Nowaka, zamieszkalego Golebia 7m8", wiec jest oczywiscie znaczaca abstrakcja... mnie teraz bardziej wlasnie zastanawia, skad spowiednik mialby wiedziec, kim jest potencjalny zabojca

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-30, 14:42   #33
Maniwa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Jeszcze jedna kwestia: potencjalny morderca raczej nie powie "nazywam sie Jan Kowalski, zamieszkaly Piekna 5 m6, chce zabic Jana Nowaka, zamieszkalego Golebia 7m8", wiec jest oczywiscie znaczaca abstrakcja... mnie teraz bardziej wlasnie zastanawia, skad spowiednik mialby wiedziec, kim jest potencjalny zabojca
Racja. Jeśli nie jest to żaden z parafian, lub jest ona zbyt duża, by znać każdego, to spowiednik ma spory orzech do zgryzienia...
Albo zabawi się w detektywa i po spowiedzi będzie śledzić potencjalnego mordercę
Maniwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-30, 15:05   #34
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maniwa Pokaż wiadomość
Racja. Jeśli nie jest to żaden z parafian, lub jest ona zbyt duża, by znać każdego, to spowiednik ma spory orzech do zgryzienia...
Albo zabawi się w detektywa i po spowiedzi będzie śledzić potencjalnego mordercę
Juz to pachnie ksiazka Dana Browna czy innego jakiego

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2009-06-30, 15:58   #35
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Tajemnica spowiedzi

Cytat:
Napisane przez amistad.k.m.s Pokaż wiadomość
Chodzi o sytuację, gdzie ksiądz może uratować komuś życie. Podam przykład, żeby to zobrazować. Seryjny morderca ma na sumieniu już dwie bestialsko zamordowane ofiary. Idzie do spowiedzi (jest stałym parafianinem, ksiądz go zna) bardzo żałuje tego, co zrobił dostaje rozgrzeszenie. Ale po dwóch dniach znowu kogoś porywa i znowu idzie do księdza i do spowiedzi - po mimo próśb i błagań księdza ten człowiek wraca do porwanego, ale go nie wypuszcza. Czy ksiądz, który w tym wypadku powinien odstąpić od tajemnicy spowiedzi?
Takie rzeczy to tylko w bajkach/filmach itd. Morderstwo jest grzechem najcięższej kategorii i do jego odpuszczenia musi być specjalna spowiedź, w ściśle określonym miejscu (zazwyczaj jest to jakieś sanktuarium) i prowadzona przez specjalnego spowiednika. Dodatkowo aby otrzymać rozgrzeszenie musi być spełniony warunek zadośćuczynienia ludziom - czyli morderca musi się przyznać do popełnionego czynu i poddać karze takiej, jaką przewiduje dla niego świeckie prawo. Inaczej rozgrzeszenia nie otrzyma a jego żal nie jest traktowany jako szczery (co to za szczery żal, jeśli świadomie, celowo unika kary - odpowiedzialności, a więc zadośćuczynienia). Przypominam, że morderstwo to nie jest grzech tej samej rangi co zapomniany paciorek

Co ja myślę na temat tajemnicy spowiedzi? Sądzę, że ze względu na funkcje jakie pełni w Kościele powinna zostać nienaruszalna. Pracować trzeba nad moralnością ludzi aby zwiększać jej jakość a nie tworzyć luki do niezachowania tajemnicy bo nie tędy droga. Myślę, ze w praktyce ze względu na warunki o których pisałam powyżej niewielu morderców regularnie korzysta ze spowiedzi, tym samym niewielu księży ma takie dylematy. Chociaż tak na prawdę to wiecie co ja myślę o religii itd... ale założycielka wątku zabroniła tego pisać

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2009-06-30 o 16:00
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-30, 19:41   #36
expectation
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nija_ Pokaż wiadomość
A moim zdaniem cała idea spowiedzi indywidualnej z zasadą tajemnicy spowiedzi jest niepoważna. Chociaż - jeżeli już jest i ktoś przychodzi do spowiedzi mówiąc, że kogoś zabił i nie ma zamiaru się przyznać, to powinien być pewny, że ksiądz zachowa to dla siebie. W trakcie gry nie zmienia się jej reguł. Co innego, jeżeli KK oficjalnie uprzedziłby wiernych, że od dziś zmieniają się zasady i ksiądz może robić z wyznanymi mu grzechami co mu się podoba.

W takim przypadku spowiedz jest nieważna, bo koleś nie ma zamiaru się przyznać, więc nie ma spełnionych warunków dobrej spowiedzi...

Cytat:
Napisane przez audr Pokaż wiadomość
nie wydaje się wam, że księża nawet bez ważnych przypadków odchodzą od tajemnicy spowiedzi ?
np nie wyobrażacie sobie czasem, że przy wspólnym posiłku komunikują sie o tym, co danego dnia usłyszeli ?
Jestem pewna, że mój spowiednik dochowuje tajemnicy spowiedzi.

Cytat:

Oglądacie program Między sklepami (Szymon Hołownia rozmawia z zaproszonymi gośćmi na różne tematy) na onet.tv Ostatnio był odcinek o grzechach kobiet. Podobno na podstawie badań w/przy konfesjonałach wyszło im, że kobiety grzeszą pychą, zazdrością i gniewem. Panowie - nieczystością, obżarstwem i lenistwem.
No i jakbym się spowiadała, to wcale nie podobałoby mi się, że ksiądz zapisuje sobie moje grzechy i prowadzi jakieś statystyki
Ale, szczerze mówiąc, nie wierzę w to, że komuś się chciało i że takie badania się odbyły. Link do programu.
Badań w/przy konfesjonale?

A może to były badania kobiet, które mówiły o swoich grzechach, bo ciężko mi uwierzyć w ankiety w konfesjonale

No i jeszcze... "prawodawca świecki dał spowiednikom mozliwosc nieskładania zeznan w postepowaniach" - np. ks. widzi morderstwo, potem przychodzi do niego koleś, mówi dokładnie o morderstwie, motywach zbrodni itd, to ksiądz- mimo ze widzial, nie musi z tym isc na policje.

A Bóg map nie rozdaje, nie wiesz dokąd iść...

Edytowane przez expectation
Czas edycji: 2009-06-30 o 19:48
expectation jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-30, 22:26   #37
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Oczywiście, że powinien - moim zdaniem - ale nie zmienia to faktu, że w tym momencie złamie tajemnicę spowiedzi i zapewne przestanie być księdzem (a może nawet członkiem KK). Na tym to polega. Tajemnica spowiedzi jest najważniejsza - jej złamanie to wyjątkowo ciężki grzech w oczach KK, nawet jeśli miałoby od jej nie złamania zależeć życie kapłana. Każdy kapłan musi rozstrzygnąć tą kwestię w swoim sumieniu - czy może złamać tajemnicę spowiedzi z jakiegoś ważnego powodu.

Przestaje być członkiem KK, ale tylko na chwilę. Do czasu, aż Stolica Apostolska zdejmie z tego księdza ekskomunikę, w którą popadł, zdradzając tajemnicę spowiedzi.
Czy ja to już tutaj pisałam? Bo nie pamiętam Za złamanie tajemnicy spowiedzi ksiądz zostaje ukarany ekskomuniką z mocy samego prawa, tzn. nikt nie musi jej oficjalnie nakładać itp. - po prostu w momencie popełnienia danego czynu tj. złamania tajemnicy spowiedzi nakładana jest ekskomunika. Ekskomunikę za ten grzech może zdjąć tylko Stolica Apostolska.

Za użycie siły fizycznej wobec papieża też jest nakładana ekskomunika, z której może uwolnić tylko Stolica Apostolska. Ostatnio słyszałam, jak ktoś "popisuje się wiedzą", że Ali Agca został ukarany ekskomuniką Bardzo interesujące, ciekawe w jaki sposób, skoro nie jest on katolikiem

Cytat:
Racja. Jakoś nikt o tym wcześniej nie pomyślał

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Takie rzeczy to tylko w bajkach/filmach itd. Morderstwo jest grzechem najcięższej kategorii i do jego odpuszczenia musi być specjalna spowiedź, w ściśle określonym miejscu (zazwyczaj jest to jakieś sanktuarium) i prowadzona przez specjalnego spowiednika. Dodatkowo aby otrzymać rozgrzeszenie musi być spełniony warunek zadośćuczynienia ludziom - czyli morderca musi się przyznać do popełnionego czynu i poddać karze takiej, jaką przewiduje dla niego świeckie prawo. Inaczej rozgrzeszenia nie otrzyma a jego żal nie jest traktowany jako szczery (co to za szczery żal, jeśli świadomie, celowo unika kary - odpowiedzialności, a więc zadośćuczynienia). Przypominam, że morderstwo to nie jest grzech tej samej rangi co zapomniany paciorek

Co ja myślę na temat tajemnicy spowiedzi? Sądzę, że ze względu na funkcje jakie pełni w Kościele powinna zostać nienaruszalna. Pracować trzeba nad moralnością ludzi aby zwiększać jej jakość a nie tworzyć luki do niezachowania tajemnicy bo nie tędy droga. Myślę, ze w praktyce ze względu na warunki o których pisałam powyżej niewielu morderców regularnie korzysta ze spowiedzi, tym samym niewielu księży ma takie dylematy. Chociaż tak na prawdę to wiecie co ja myślę o religii itd... ale założycielka wątku zabroniła tego pisać
Skąd masz takie informacje? Z tego co wiem to z "morderstw" tylko aborcja wiąże się z karą ekskomuniki i co za tym idzie "specjalny' kapłan musi ją z penitenta zdjąć. Chyba z aborcji może rozgrzeszyć i zdjął ekskomunikę każdy "zwykły" biskup i dodatkowo księża spowiadający w określonym miejscu i czasie (jakieś rekolekcje itd, nie wiem dokładnie).

Nigdzie teraz tego nie sprawdzałam, ale raczej upierałabym się, że ze zwykłego zadźgania kogoś nożem może penitenta rozgrzeszyć każdy ksiądz.

Czytałam kiedyś, że tylko aborcja jest traktowana w sposób szczególny, bo za zabicie dorosłego człowieka surowo karze prawo państwowe. No i dorosły czy dziecko może w jakiś sposób się bronić. A dziecko w łonie matki nie obroni się w żaden sposób i dodatkowo często nikt o tym grzechu nie wie, poza kobietą i lekarzem. Więc KK staje w obronie tych nienarodzonych dzieci karząc kobiety ( i wszystkich, którzy w jakikolwiek sposób przyczynili się do tej aborcji, np. wspomagając kobietę finansowo) ekskomuniką.

Cytat:
Napisane przez expectation Pokaż wiadomość
W takim przypadku spowiedz jest nieważna, bo koleś nie ma zamiaru się przyznać, więc nie ma spełnionych warunków dobrej spowiedzi...

Badań w/przy konfesjonale?

A może to były badania kobiet, które mówiły o swoich grzechach, bo ciężko mi uwierzyć w ankiety w konfesjonale
Ale to czy spowiedź jest ważna czy nie, nie ma w tej chwili żadnego znaczenia. Liczy się sam fakt spowiedzi.

Nie wiem dokładnie jak to zostało powiedziane, trzeba by przesłuchać początek, ale net mi tak wolno chodzi po burzy, że nie dam rady

---------- Dopisano o 23:26 ---------- Poprzedni post napisano o 23:08 ----------

Chciałam poprosić autorkę wątku o podanie tytułów tych książek z wątkiem tajemnicy spowiedzi. Bardzo chętnie przeczytam

Edytowane przez Nija_
Czas edycji: 2009-07-01 o 12:27 Powód: błąd ortograficzny ;) każe -> karze
Nija_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-30, 23:42   #38
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli ktoś chodzi do tej samej parafii przez jakiś okres czasu i uczestniczy w życiu kościoła to księża znają go. Jeden ksiądz w trakcie spowiedzi mówił mi po imieniu W LO ksiądz opowiadał, że pewną panią poznaje po jej perfumach i skrzeczącym głosie, więc rozpoznanie kogoś podczas spowiedzi jest możliwe.

A co do pozostałej części - stąd mój przykład

Cytat:
Takie rzeczy to tylko w bajkach/filmach itd.
Niestety nie zgodzę się z tym, wystarczy obejrzeć rosyjskie kroniki kryminalne, tam to się cuda cudeńka dzieją choć ten przykład faktycznie to bajka i była po to, żeby nie było żadnych ale
amistad.k.m.s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 09:22   #39
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Tajemnica spowiedzi

Cytat:
Skąd masz takie informacje? Z tego co wiem to z "morderstw" tylko aborcja wiąże się z karą ekskomuniki i co za tym idzie "specjalny' kapłan musi ją z penitenta zdjąć. Chyba z aborcji może rozgrzeszyć i zdjął ekskomunikę każdy "zwykły" biskup i dodatkowo księża spowiadający w określonym miejscu i czasie (jakieś rekolekcje itd, nie wiem dokładnie).

Nigdzie teraz tego nie sprawdzałam, ale raczej upierałabym się, że ze zwykłego zadźgania kogoś nożem może penitenta rozgrzeszyć każdy ksiądz.

Czytałam kiedyś, że tylko aborcja jest traktowana w sposób szczególny, bo za zabicie dorosłego człowieka surowo każe prawo państwowe. No i dorosły czy dziecko może w jakiś sposób się bronić. A dziecko w łonie matki nie obroni się w żaden sposób i dodatkowo często nikt o tym grzechu nie wie, poza kobietą i lekarzem. Więc KK staje w obronie tych nienarodzonych dzieci każąc kobiety ( i wszystkich, którzy w jakikolwiek sposób przyczynili się do tej aborcji, np. wspomagając kobietę finansowo) ekskomuniką.
Jeśli chodzi o grzechy objęte automatyczną ekskomuniką to masz rację z zabójstw znajduje się tam tylko aborcja: http://www.spowiedz.pl/niemoze.htm i takie osoby nie mogą uzyskać rozgrzeszenia jeśli ekskomunika nie zostanie z nich zdjęta.

Ale mi chodzi o coś innego. Są też oprócz grzechów śmiertelnych i lekkich (czyli tego normalnego rozróżnienia w KK) 4 grzechy nazywane "grzechami wołającymi o pomstę do nieba" na pierwszym miejscu znajduje się właśnie morderstwo. Są to grzechy "najcięższego kalibru". Ten ich "kaliber" wywodzi się wprost z zapisów biblijnych gdzie wprost jest powiedziane, że grzechy takie ciężko obraziły Boga (zaraz po morderstwie znajduje się homoseksualizm).

Cytat:
„Nikt, w żadnej sytuacji, nie może rościć sobie prawa do bezpośredniego niszczenia niewinnej istoty ludzkiej" (Kongregacja Nauki Wiary, Instr. Donum vitae, Wstęp, 5 – por. KKK 2258) „Piąte przykazanie zakazuje pod grzechem ciężkim zabójstwa bezpośredniego i zamierzonego. Zabójca i ci, którzy dobrowolnie współdziałają w zabójstwie, popełniają grzech, który woła o pomstę do nieba. (Por. Rdz 4, 10)” (KKK 2268).
Czytałam kiedyś książkę o możliwych rodzajach spowiedzi oraz o tym, w jaki sposób z jakich grzechów można się wyspowiadać. Próbuję cały czas znaleźć coś w necie, ale wszędzie piszą ogólnikową informację, że oprócz grzechów objętych ekskomuniką (które już tutaj wkleiłam, a o których ty mówiłaś) oraz tych normalnych jest właśnie ta grupa przewinień ciężkich spowiadanych "na szczególnych warunkach" przez księży posiadających odpowiednie do tego przygotowanie duchowe.
Stary 2009-07-01, 12:24   #40
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Ale mi chodzi o coś innego. Są też oprócz grzechów śmiertelnych i lekkich (czyli tego normalnego rozróżnienia w KK) 4 grzechy nazywane "grzechami wołającymi o pomstę do nieba" na pierwszym miejscu znajduje się właśnie morderstwo. Są to grzechy "najcięższego kalibru". Ten ich "kaliber" wywodzi się wprost z zapisów biblijnych gdzie wprost jest powiedziane, że grzechy takie ciężko obraziły Boga (zaraz po morderstwie znajduje się homoseksualizm).

Czytałam kiedyś książkę o możliwych rodzajach spowiedzi oraz o tym, w jaki sposób z jakich grzechów można się wyspowiadać. Próbuję cały czas znaleźć coś w necie, ale wszędzie piszą ogólnikową informację, że oprócz grzechów objętych ekskomuniką (które już tutaj wkleiłam, a o których ty mówiłaś) oraz tych normalnych jest właśnie ta grupa przewinień ciężkich spowiadanych "na szczególnych warunkach" przez księży posiadających odpowiednie do tego przygotowanie duchowe.
A ja myślałam, że grzech sodomski to zoofilia

Jakbyś coś znalazła to napisz Bo sporo czytałam na tematy zw. z katolicyzmem, ale nigdy nie spotkałam się z informacją, żeby "zwykły" ksiądz nie mógł rozgrzeszyć mordercy.
Stary 2009-07-01, 12:57   #41
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:

Przestaje być członkiem KK, ale tylko na chwilę. Do czasu, aż Stolica Apostolska zdejmie z tego księdza ekskomunikę, w którą popadł, zdradzając tajemnicę spowiedzi.
(...)
Pytanie czy zdejmie - zna ktos taki przypadek, tj. ekskomuniki z tego powodu i pozniej jej zdjecia.

Cytat:
Za użycie siły fizycznej wobec papieża też jest nakładana ekskomunika, z której może uwolnić tylko Stolica Apostolska. Ostatnio słyszałam, jak ktoś "popisuje się wiedzą", że Ali Agca został ukarany ekskomuniką Bardzo interesujące, ciekawe w jaki sposób, skoro nie jest on katolikiem
No wlasnie, to bzdura, bo innowierca sila rzeczy nie moze byc ekskomunikowany

Cytat:
A kto mowi o ekskomunice? Klarissa pisze o specjalnych wymaganiach potrzebnych do takiej spowiedzi, a nie ze ktos jest poddany ekskomunice...

Cytat:
Jestem prawie pewien, ze nie masz racji w tym wypadku...

Cytat:
Czytałam kiedyś, że tylko aborcja jest traktowana w sposób szczególny, bo za zabicie dorosłego człowieka surowo karze prawo państwowe. No i dorosły czy dziecko może w jakiś sposób się bronić. A dziecko w łonie matki nie obroni się w żaden sposób i dodatkowo często nikt o tym grzechu nie wie, poza kobietą i lekarzem. Więc KK staje w obronie tych nienarodzonych dzieci karząc kobiety ( i wszystkich, którzy w jakikolwiek sposób przyczynili się do tej aborcji, np. wspomagając kobietę finansowo) ekskomuniką.
Jak wyzej, to ze jest trudniej uzyskac rozgrzeszenie, nie oznacza od razu ekskomuniki. Nie wiem na ile KK sie kieruje wzgledami typu - a to juz panstwo karze, bo to wg mnie dwie rozne sprawy.

Cytat:
Napisane przez amistad.k.m.s Pokaż wiadomość
Jeśli ktoś chodzi do tej samej parafii przez jakiś okres czasu i uczestniczy w życiu kościoła to księża znają go. Jeden ksiądz w trakcie spowiedzi mówił mi po imieniu W LO ksiądz opowiadał, że pewną panią poznaje po jej perfumach i skrzeczącym głosie, więc rozpoznanie kogoś podczas spowiedzi jest możliwe.
Bralem to pod uwage, ale ile osob uczeszczajacych regularnie do kosciola bedzie planowalo mord z premedytacja ? Wg mnie, jest to spora abstrakcja. Co nie zmienia faktu, ze temat interesujacy.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-01, 13:19   #42
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Pytanie czy zdejmie - zna ktos taki przypadek, tj. ekskomuniki z tego powodu i pozniej jej zdjecia.

A kto mowi o ekskomunice? Klarissa pisze o specjalnych wymaganiach potrzebnych do takiej spowiedzi, a nie ze ktos jest poddany ekskomunice...

Jestem prawie pewien, ze nie masz racji w tym wypadku...

Jak wyzej, to ze jest trudniej uzyskac rozgrzeszenie, nie oznacza od razu ekskomuniki. Nie wiem na ile KK sie kieruje wzgledami typu - a to juz panstwo karze, bo to wg mnie dwie rozne sprawy.

Bralem to pod uwage, ale ile osob uczeszczajacych regularnie do kosciola bedzie planowalo mord z premedytacja ? Wg mnie, jest to spora abstrakcja. Co nie zmienia faktu, ze temat interesujacy.
Mnie też ten temat bardzo interesuje, inaczej bym się nie wypowiadała.

Trzeba zapytać jakiegoś wyżej postawionego hierarchę KK. Albo zwykłego wiejskiego wikarego - czy może dać rozgrzeszenie z morderstwa. Chyba mają w seminarium zajęcia teoretyczne ze spowiadania, to powinni wiedzieć jakie grzechy mogą odpuszczać, a jakie nie

Nie chcę się upierać, bo oczywiście może się okazać, że nie mam racji. Jednak wydaje mi się, że KK nie wprowadza dodatkowych "problemów".

Tzn. moim zdaniem jest tak, że za określone czyny jest ekskomunika i rozgrzeszenie wiąże się z jej zdjęciem - to może zrobić biskup a w wyjątkowych przypadkach Stolica Apostolska.
Wszystkie inne grzechy, do jakiejkolwiek kategorii są one przyporządkowane - lekkie, ciężkie, wołające o pomstę do nieba - może odpuścić każdy ksiądz w zwykłej spowiedzi.

Ciekawe kto ma rację Żeby nie było - to nie jest ironia, bo naprawdę nie wiem, piszę co myślę.

Z tym, że państwo karze... to były prywatne słowa księdza, jego próba wyjaśnienia tego problemu, a nie oficjalne stanowisko KK.
Stary 2009-07-01, 16:03   #43
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
Wcale nie. Podam przykład z mojego rodzinnego miasta, chłopak bardzo oddany parafii, ministrant - codziennie przynajmniej do jednej mszy służył. Poszedł wieczorem do spowiedzi, a w nocy powiesił się w parku obok kościoła. Więc dlaczego ktoś inny równie oddany kościołowi nie mógłby targnąć się na życie innego człowieka? O tyle historia ciekawa (wracając do historii chłopaka), że opiekun ministrantów pomimo braku zgody proboszcza odprawił msze - kościół pękał w szwa, zapewne dlatego, że tej zgody nie było
Stary 2009-07-01, 16:43   #44
Wyrak
Zakorzenienie

No ok, pomimo ze jest znaczaca roznica pomiedzy porwaniem sie na swoje zycie a cudze, zalozmy ze to jest mozliwe. Troche nieprawdopodobne jakby, ale jednak mozliwe

Stary 2009-07-01, 18:11   #45
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
No ok, pomimo ze jest znaczaca roznica pomiedzy porwaniem sie na swoje zycie a cudze, zalozmy ze to jest mozliwe. Troche nieprawdopodobne jakby, ale jednak mozliwe
E tam od razu nieprawdopodobne, ludzie mają różne głupie pomysły
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości