![]() |
#31 |
Rozeznanie
|
Dot.: Studentki na "męskich" kierunkach
A wiecie moze cos o informatyce w zarzadzaniu? czy to bylby ciezki kierunek? Poniewaz chce isc na zarzadzanie i sadze, ze ta specjalizacja jest ciekawsza od innych. Ale troche sie obawiam, ze moge sobie nie poradzic. Co sadzicie?`
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
zgadzam się
![]() natomiast infa to jego pasja, sam kupował sobie książki do programowania i się uczył. Nigdy też nie musieliśmy dzwonić po jakichś serwisantów do naprawy kompa etc, metodą prób i błędów rozkręcał i skręcał komputer ![]()
![]() |
#33 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() A co do tego, że informatyka to nie same programowanie, to nikt mnie nie musi przekonywać ![]() Cytat:
![]()
1. Anonimowość w internecie to mit. 2. Wszystko wrzucone do internetu zostanie w nim na zawsze. 3. Jeżeli wyśmiewasz czyjś błąd ortograficzny to znaczy, że nie masz argumentów. Rozsądek przede wszystkim.
![]() Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...! ...albo chociaż się staraj - tak jak ja ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak tak czytam, co piszecie, to już sama nie wiem, czy dobrze wybrałam, bo miałam do wyboru oprócz elektroniki i telekomunikacji jeszcze dwie informatyki. Jedną z wydziału elektronicznego, drugiego z Fizyki Technicznej, Informatyki, itd... Właśnie w stronę tej pierwszej mnie ciągnie ![]() Z matmą nigdy nie miałam żadnego problemu, to był mój ulubiony przedmiot, ale jednak zbyt nudny ![]() ![]() Tzn...? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
maszyna, nie człowiek
|
A gdzie to wybrałaś?
EiT na AG to ciezki kierunek, ale wg dobry, Infa u nas na samogloskach ciezka tez ale przyszlosciowa is ciagajaca ludiz z calej polski ![]()
![]() |
#36 |
Zadomowienie
|
U mnie ludzie po telekomunikacji są tak wyspecjalizowani i tak dobrze wydedukowani, że nie mają problemu ze znalezieniem pracy (nawet urządzane są łapanki
![]()
1. Anonimowość w internecie to mit. 2. Wszystko wrzucone do internetu zostanie w nim na zawsze. 3. Jeżeli wyśmiewasz czyjś błąd ortograficzny to znaczy, że nie masz argumentów. Rozsądek przede wszystkim.
![]() Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...! ...albo chociaż się staraj - tak jak ja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Z relacji mojego kuzyna, który właśnie pisze z tego magisterkę (ale jeszcze na jednolitych 5-letnich), część ludzi specjalizuje się właśnie w telekomunikacji, inni robią dokładnie to, co ludzie na informatykach, czyli programują. |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 |
maszyna, nie człowiek
|
Bo tam tez sie troche programuje, moj brat studiuje tele
![]()
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
A ja wybieram się na mechanikę i budowę maszyn, myślałam też o elektr. i telekomunikacji, ale w sumie nie wiem co lepsze
![]()
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Ja studiuję informatykę
![]() Na studiach czuję się dobrze,wiem że to jest to Koledzy z roku są spoko.Ogólnie są zadowoleni,że jest na kogo popatrzeć w czasie wykładów ![]() Zależy co się rozumie przez to 'traktowanie inaczej'. Mi nie robili żadnych uwag,nie docinali. Raczej nie,choć dziwnie się czuję,gdy moje koleżanki na typowo kobiecych kierunkach opowiadają,że podczas przerwy w zajęciach idą gdzieś tam z frendziami,a ja jestem cały czas z facetami. A co do wyboru,to był to wybór jak najbardziej z miłości! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Ja też wybieram się na kierunek techniczny, na budownictwo. Nie słyszałam jeszcze o dyskryminacji, wydaje mi się, że mogą patrzeć co najwyżej z przymrużeniem oka, ale przeważnie to są chyba pozytywne reakcje. Edytowane przez oluśkaaaaa Czas edycji: 2010-07-06 o 22:37 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zadomowienie
|
ja własnie sie wybieram na budownictwo, lub jeśli sie nie dostane to mechanike i budowę maszyn.
Interesuja mnie techniczne kierunki, mysle ze coraz więcej kobiet się będzie na nie decydowało ![]()
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Właśnie w siatce godzin jest naprawdę dużo programowania
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Tak samo mi się wydaje. Przez 3 lata lo tylko raz usłyszałyśmy w klasie "dziewczyny, to wy też na politechniki, naprawdę? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Programistą można być też z zamiłowania, ale na telekomunikacji przeważają przedmioty typu teoria sygnałów, elementy elektroniczne, na pewno nie mają w planie tyle programowania co informatyka. Poza tym mają raczej coś w rodzaju programowania mikrokontrolerów itp? ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Że tak się wtrącę do wątku z takim pytaniem
![]() Ja skończyłam liceum elektroniczno-informatyczne(z naciskiem na elektronikę) i marzyłam o studiach informatycznych, jednak wylądowałam na administracji ![]() ![]() Myślałam o zaocznych, ale nie wiem czy w ogóle informatyka zaoczna ma jakiś sens? ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Zadomowienie
|
Co do zaocznych, to mam znajomego studiującego w tym trybie. W miarę ciężko jest takimi typowo typowo technicznymi rzeczami, ale skoro jesteś po technikum elektronicznym, to pewnie nie jest problemem. A reszta informatyki (programowanie, teoria z baz danych) to i tak praca w domu, więc czemu nie?
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
parodia
jak politechnika łodzka to idź na informatykę na elektrycznym ![]()
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#49 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Przy informatyce za to jest w informatorze malutkimi literkami: "* program studiów umożliwia uzyskanie podwójnego dyplomu w przypadku wyjazdu do wybranej uczelni zagranicznej na trzecim roku studiów" Może wiesz, jak takie coś wygląda w praktyce na PŁ, czy normalnie też jest możliwe, po zwykłym wyjeździe za granicę w ramach Erasmusa? Ja sama wiem tyle, że z IFE jak ktoś wyjeżdżał do Danii, to już nie wracał, tylko tam dokańczał studia ![]() Edytowane przez parodia Czas edycji: 2010-07-07 o 10:51 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem jak na PŁ, ale na PL jest tak, że możesz wyjechać w ramach Erasmusa, na np. 3 lub 5 roku [chociaż teraz już chyba są tylko studia 3+2, ja jestem na jednolitych mgr jeszcze], za granicą pisać pracę i bronić ją na zagranicznej uczelni, a później na Polskiej. U mnie np. jest tak, że swoją prace mgr mam i tak napisać po Polsku i streszczenie po angielsku, więc jakbym ją pisała za granicą to na jedno by wyszło [tylko 1 egzamin magisterski więcej].
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję bardzo za odpowiedź
![]() Na tym wydziale, na który idę, 6 semestr to tzw. Mobility Semester i każdy wyjeżdża ![]() ![]() Zobaczę, jak to wyjdzie w praniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Ja również cały czas kręcę się wokół technicznych studiów
![]() Co do tych studiów zaocznych z informatyki. Mam porównanie między studiami dziennymi a zaocznymi i przyznam szczerze, że na zaocznych jest łatwiej, w Bydgoszczy bez problemu zaliczyłam fizykę a w Koszalinie szykował mi się drugi warunek. Coś na rzeczy musi być. Poza tym jeżeli komuś bardzo zależy niech spróbuje, najwyżej zrezygnuje jak się nie spodoba, jak mówi moja mama. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Raczkowanie
|
Ja kończe budownictwo w tym roku. Bywało stereotypowo i strasznie
![]() ![]() ![]() ![]()
Forrest Gump: Nie wiem, czy każdy z nas ma swoje przeznaczenie, czy może wszystko dzieje się przez przypadek. Myślę, że i jedno i drugie. Może i jedno i drugie dzieje się w tym samym czasie. czerwiec 2011. kolejna obrona. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Mój kierunek jednak nie jest taki męski
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Rozeznanie
|
Ja również studiuję na politechnice i nigdy nie zamieniłabym jej na inną uczelnię! U mnie mniej więcej 1/3 to dziewczyny czyli akurat dużo dziewczyn. Z chłopakami fajniej się dogaduje, bo są mniej problemowi i zazwyczaj wyluzowani więc przed kołami zamiast się stresować wprowadzają luźną atmosferę
![]() ![]() Jeśli masz odrobinę chęci to polecam politechnikę, nie muszę chyba wspominać o tym jakie zdobędziesz wykształcenie i możliwości na rynku pracy, informatyka to naprawdę dobry kierunek. Edytowane przez cosmo20 Czas edycji: 2012-04-30 o 10:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Przyczajenie
|
hej
![]() Z racji tego że planuję wybrać sie na informatykę za rok, jak zdam maturę. Chciałabym sie dowiedzieć od obecnych studentek jakie przedmioty zdawałyście na maturze pp lub pr i orientacyjne wyniki upoważniające do przyjęcia na daną uczelnię ![]() Dzieki i pozdrawiam sredecznie ![]()
![]() |
#59 |
Zadomowienie
|
p5u6a7
Ja zdawałam rozszerzoną matmę i fizykę i jestem na PW. W zależności od wydziału (informatyka jest na 3 wydziałach), trzeba mieć koło 70-90 z matmy, podobnie z fizyki. progi: http://www.spoleczniak.fora.pl/hydep...-2006,268.html
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Raczkowanie
|
Studiuję na PŁ
![]() ![]() Programowanie było, ale mało :P najbardziej wymyślne było napisanie Tetrisa w C na podstawie wbudowanych bibliotek graficznych, oczywiście w Linuksie :P Ale na trzecim semestrze nadeszło programowanie w C++ zamiast C i od razu zrobiło się milej i przyjemniej ![]() ![]() ![]() Dziewczyn zaczynało nas może z 10, na semestr piąty będzie nas 3 albo 4. Chłopcy lubią zrzucać na dziewczyny obowiązki starosty ==", traktowali mnie na początku trochę jak maskotkę, dopóki nie nadszedł koniec semestru :P:P:P:P Chłopców było na początku jakoś 150. Po czwartym semestrze na roku jest jakieś 60-70 osób, łącznie ze spadochroniarzami. Sądząc po ilości osób, studiujesz na IFE - imo jest tam generalnie trochę łatwiej, niż na polskiej wersji kierunku, raczej nikt tam nie odpada po semestrze i jest nadzieja, że dotrzecie do końca studiów w niewiele pomniejszonym składzie ![]() Nie spotkałam się z seksizmem wśród prowadzących, czasem byli tylko bardziej troskliwi ("Pani na pewno rozumie?" - i tak trzy razy, czy ja mam jakiś debilny wyraz twarzy? Oo), czasem tylko wśród "kolegów" z roku, bo buractwa niestety nie brakuje. Pierwszy i drugi semestr, gdzie bardzo liczyła się matematyka, był dla mnie, osoby po LO, dosyć łatwy, chociaż już na drugim zaczęły się mocno techniczne wstawki, a ja nie miałam zbyt wiele do czynienia z elektroniką przed studiami. Trzeci i czwarty semestr to była już zupełnie inna bajka, koledzy po technikum zaczęli radzić sobie lepiej niż wcześniej i gdyby ich nieoceniona pomoc (szczególnie jednego ![]() ![]() ![]() Ogólnie na EiT jest fajnie, ale: - trzeba się tym pasjonować (jak mój TŻ) albo mieć dużo samozaparcia (jak ja :P), inaczej te studia będą drogą przez mękę i w ogóle wyleci się po dwóch semestrach :P - to nieprawda, że łatwo znaleźć dobrą pracę po tym kierunku. Łatwo tylko tym, co akurat trafią ze specjalizacją i będą się wyróżniać. Znam trochę osób, które już EiT skończyły i wcale nie jest tak różowo, jak to malują. Nie żałuję, ale jest mi bardzo ciężko mimo tego, że w czasach szkolnych szło mi bardzo dobrze (liceum ukończone z wyróżnieniem i bardzo dobrze zdana matura). Brakuje mi wiedzy technicznej, a wiedzę z liceum można sobie w... wsadzić :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:21.