![]() |
#31 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Rewolucja w Kościele
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;24684514]przy ślubie jest tyle koniecznych wydatków (zaproszenia, stanik,podwiązki, próbny makijaż, następny makijaż, fryzjer, loczki, gołąbki, motylki, pazurki z cyrkoniami), że opłata za ślub pozostaje symboliczna
![]() Racja. Ale u nas ludzie skąpe, na czymś chcą zaoszczędzić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Temat mnie ani ziębi ani grzeje. W sumie lata mi to. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;24684514]przy ślubie jest tyle koniecznych wydatków (zaproszenia, stanik,podwiązki, próbny makijaż, następny makijaż, fryzjer, loczki, gołąbki, motylki, pazurki z cyrkoniami), że opłata za ślub pozostaje symboliczna
![]() Niby tak, ale ludzie i tak jaki bulwers mają, że w ogóle płacić mają. Koleżanka mi się kiedyś żaliła z bulwersem na twarzy, że jakiś tam kościelny czy ktoś stwierdził, że na limuzyny to ludziska kasę wydają, ale za sam ślub to już skąpią. Nie była zadowolona moim stwierdzeniem, że się panu nie dziwię, bo jednak ślub w kościele się bierze z potrzeby serca (ducha, wiary), a nie z powodu limuzyny (a może to moja naiwność tylko??). Ale...co kto lubi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
A ja ciekawam, jesli ciezarna slubu nie dostanie, to panna z nieslubnym dzieckiem tym bardziej nie, jak myslicie?... Uuuuu, coraz cieniej to widze
![]() Ja wrecz alergicznie ksiezy nie znosze, z czasem coraz bardziej. Nie place za sakramenty, za wlasny slub ani grosika co laska nie dalam - tylko zwrocilam swoja czesc kosztow za kwiaty i dekoracje laweczek. Nie zaplacilam za chrzest, ktorego - notabene - dwukrotnie wczesniej odmowiono mojej corce jako dziecku nieslubnemu. Koledy nie wpuszczam za prog, odkad ksiadz po koledzie zaczal moje kilkuletnie dziecko co roku pytac, gdzie tatus - choc w tej jego pieronskiej ksiedze parafialnej jak byk stoi, ze tatus nas kantem puscil az milo. Uprzedzajac zarzuty - z potrzeby serca przysiegalam przed Bogiem i z potrzeby serca przez chrzest powierzylam Mu dzieci - nie, nie jestem katoliczka inaczej niz na papierze. Ale gdybym musiala przechodzic testy psychologiczne i wywiady srodowiskowe - chybabym sie zastanowila, czy warto az tak sie sprzedac interpretatorom Slowa Bozego.
Iza ![]() Diablicja ![]() Lilo ![]() Kubulek ![]() Edytowane przez Oliath Czas edycji: 2011-01-28 o 15:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
HAHAHHAHAHA i bardzo dobrze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak może oceniać mnie ksiądz moje życie narzeczeńskie ? przebyte choroby ? wydaje mi się że zniechęcą do siebie wiernych. Pan Jezus nie odrzucał nikogo kto chciał za nim iść i go słuchać więc dlaczego Kościół ? mimo iż ślub to nie zabawa bo to Sakrament Święty ale takie wchodzenie do życia ludzi jest nie na miejscu... bo wg mnie te wszystkie testy, psychologowie, choroby itd jest właśnie robieniem komedii
Edytowane przez wewelinka Czas edycji: 2011-01-28 o 15:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myślisz, że ksiądz jako nowoczesne urządzenie wykorzystywane głównie w krajach Europy i obu Ameryk do ogłupiania miejscowego ludu, zazwyczaj niebezpieczne dla dzieci. Wynalezione zostało nieco ponad 2000 lat temu. Nowocześniejsze wersje są o wiele bardziej skuteczne, w wolnych chwilach zbierają na nowe s(amo)chody i dachy oraz przedstawiają swoje racje z ambon. pozwoli sobie na stratę takich dochodów? http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Ksiądz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale jakoś sobie tego nie wyobrażam, bo jak juz ktoś mówił straciliby zbyt wielu wiernych. Taka młoda para, której ksiądz raz odmówi ślubu, już raczej ponownie do kościoła nie przyjdzie chyba, że rodzice zmuszą ![]() Bo powiedzmy sobie szczerze prawdopodobnie odmawiać będą tylko tym mniej zaangażowanym katolikom ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Może już zacznij "kasiurę" zbierać??
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Vixen, tak czy siak sytuacja ma swoje dobre strony. Może niektórym otworzą się oczka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Konto usunięte
|
dla mnie jako dla miłośniczki zabytków toć to stata niepowetowania, botakwkoscieleladnie, botakmojukochanafirmakons ewatorskaaniolkaodnowila
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Wtajemniczenie
|
Eee..zagląda człowiek z naiwną nadzieją, że może faktycznie jakaś rewolucja się rysuje, np. że Kościół zabierze rączki od wspólnej skarbonki, do której wpływają pieniądze także tych niezrzeszonych i zacznie się samofinansować, a tu o to chodzi..
A niech się badają, na zdrowie. Ja tam popieram tę inicjatywę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
na drugie mam Irena
|
wystarczyło napisać nieślubne dzieci i już lepiej by to brzmiało, chociaż nie rozumiem dlaczego tylko na wioskach
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A gdzież tam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ooo..grubo |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |||||
Zakorzenienie
|
Jak zwykle, najwiecej maja do powiedzenia osoby, ktore katolkami nie sa, sakramanetu w KK planowac nie planuja, ale jak sie rozpisuja, ho ho
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Bo niby czemu? Przeciez nikt nie kaze brac slubow koscielnych Cytat:
![]() Skoro nie jestes katoliczka, to co sie w ogole produkujesz, jakby dla Ciebie to cokolwiek zmienialo? Bo masz darmowa okazje powyzywania kogos kogo nie lubisz ![]() Cytat:
Gdzie tam wiernych. Co najwyzej osoby, co sie pojawialy raz na pol zycia w kosciele, zeby dostac slub w bialej sukience i tyle. Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
50+40+100(300)+100(400)+1 50(200)+100(200)+100(200) +100(250)+20+150(200) =910 (1860) zł Więc słowo usługa jest jak najbardziej adekwatna ![]() Stąd może ten pomysł by tę "usługę" pozmieniać by nieco więcej kosztowała?!? Wkońcu na dzisiejsze czasy 1000 zł to nie jest dużo jak na taką jedną ceremonię??? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
No, ale w sumie ile kosztuje wynajem limki?? Albo taki pan fotograf i pan kamerzysta??
Że też część par własnie na sakramencie ( de facto w tym tkwi sens zawierania małżeństwa w kościele) próbuje najbardziej przyoszczędzić??? Tego nie pojmę chyba nigdy. ---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ---------- No i miałam jeszcze dodać, że jak dla mnie pomysł byłby sensowny, gdyby od takich pomysłów nie wzrastało kombinowanie. Ale mnie jeszcze niepokoi fakt,że artykuł jest z Ekspresiaka, można ufać?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
A co do reszty... Zaproszenia wybrałam najtańsze z możliwych, stanik nie kosztuje majątku bo nawet za 10-15 zł można kupić, suknię miałam niedrogą - łącznie z welonem dałam 450 zł, buty dała mi teściowa. zaszalałam jedynie na podwiązce bo dałam za nią 11 zł. Owszem nie potrzebny wydatek. Miałam tylko kamerzyste by nie dodawać sobie niepotrzebnych kosztów - zdjęcia robił nam szwagier (mieliśmy zamawiać forografa jednak zrezygnowaliśmy). próbny makijaż - po co? Makijaż i fryzjer - owszem ale to jak do tej pory jedyny raz kiedy skorzystałam z tego typu usług na jakie kolwiek wesele. Wolę by zrobiła mi jakąś skromną fryzurę kuzynka lub sama sobie robię, a makijaż - przecież potrafię sama. Powiedziałam sobie że tylko na swój ślub pod tym względem zaszaleję i się tego trzymam ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ---------- Jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała - przy tych wszystkich pytaniach na które odpowiada się tylko w obecności księdza (kolejno każde z narzeczonych z osobna, a następnie konfrontacja odpowiedzi) jest jedno ciekawe "czy były oświadczyny przy rodzicach?" u mnie takowych nie było - były to oświadczyny tylko ja i TŻ. I musieliśmy się księdzu tłmaczyć dlaczego i setki innych pytań z tym związanych. Na koniec dogadaliśmy się z księdzem że odbędą się raz jeszcze zaręczyny przy rodzicach... obłęd... czy to rzeczywiście takie ważne?! ![]() Edytowane przez amonek2 Czas edycji: 2011-01-28 o 19:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Dlaczego braliście ślub w tym kościele?? Nie lepiej było poszukać księdza z powołaniem??
(I nie piszcie, że się nie da, bo są tacy księża. To nie dinozaury <wszyscy o nich wiedzą ale nikt nie wiedział>) Niemniej jednak wiele par ślub kościelny niby traktuje jak coś ważnego, ale jednocześnie upierdliwego i coś na czym trzeba przyoszczędzić na maksa. Bo przecież nie oszczędzą na kiecce, fryzurce czy bigosie. ---------- Dopisano o 20:33 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ---------- To też jest w sumie przykre, że ludzie zaciskają zęby, wyłuskują więcej kasy i potem bluzgają na księży, zamiast zwyczajnie takiemu "duszpasterzowi" podziękować i pójść do innego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem po co kościołowi informacje na temat zdrowia mojej psiosi, ale ogólnie nie mam nic przeciwko zaostrzeniu zasad brania ślubu kościelnego.
Czepiacie się, że księdzą trzeba płacić, a w kościele dawać na tacę: No a za co Ci księża mają żyć? Za co ogrzeje się kościół w zimie?
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
No dokładnie. Z resztą na tacę nikt nie każe dawać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:29.