![]() |
#31 | |
po drugiej stronie szafy
|
Dot.: Czemu lekarze brzydko piszą
Cytat:
Znam jedną panią doktor przyjmującą po nocach, pracującą na 3 etaty - jest jedynym żywicielem dość sporej rodziny. Różnie bywa, nie wrzucajmy wszystkich lekarzy do jednego wora chciwości. ---------- Dopisano o 09:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:53 ---------- Nie przesadzajmy, chyba wiedzą co robią decydując się na taki zawód ![]()
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
Ja uważam, że to przez pisanie na studiach. Jak tak przez kilka lat bazgrolą, żeby nadążyć to im tak później zostaje. Zresztą nawet coraz mniej mnie to dziwi bo moja nauczycielka w LO na biologii dyktuje z taką szybkością, że nikt nie nadąża pisać a później ciężko się z tego uczyć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Mój ortopeda strasznie bazgroli. Wynika to z tego, że ma bardzo dużo pacjentów, wielu przyjmuje bez kolejki, za darmo. Więc jak dla mnie niektóre posty tutaj są bardzo obraźliwe i niesprawiedliwe. Szczerze mówiąc nie rozumiem tego pojazdu. Nachodziłam się ostatnio po lekarzach i każdy z nich przyjmował pacjentów, którzy nie byli zapisani.
Internista drukuje mi recepty, leki bez recepty zapisuje ręcznie drukowanymi literami. Pozostali lekarze wypisują recepty ręcznie i nie mam najmniejszego problemu z ich rozczytaniem. No, ale jak zwykle pacjent mądrzejszy od lekarza.
![]() |
#35 |
Zadomowienie
|
Widzę że muszę się uważać za szczęściarę bo znam dwóch lekarzy i kilku stażystów którzy piszą ładnie
![]() ![]()
![]() |
#36 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dobra, to ja mam teraz prostą odpowiedź DLACZEGO LEKARZE BRZYDKO PISZĄ? A widzicie pismo stoczniowców? Górników? Fryzjerek? Strażaków? Treserów psów? Kucharzy? Nie. W życiu najczęściej spotykamy się z pismem nauczyciela (jeśli chodzi o zawody) no i lekarza. Jeszcze są inne ale to nie jest istotne. Nauczyciel jest od tego by nauczyć pisać poprawnie i dobrze więc byłoby to lekko nienormalne gdyby tak bazgrał, ale specyfika zawodu lekarza sprawia że jest jak jest. Plus po prostu ludzie maja brzydkie pismo, powiedzmy to sobie głośno i wyraźnie. Tylko my tego nie widzimy. ---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ---------- PS do głowy mi przyszło że poza nauczycielem lekarzem jeszcze widziałam pismo policjanta jak spisywał zeznania. Też wyglądało jak hieroglify. Może facet tak po prostu miał. może się spieszył, może był zdenerwowany - nie wiem. Ale już nie dramatyzujmy aż tak... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie no, rozważania w tym wątku są takie czysto teoretyczne ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#42 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Pismo zobaczyć można też np. pracowników urzędów, banków i oni tak brzydko nie piszą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znam brzydkopiszące pielęgniarki, urzędników, bankowców. Tata ma piękny charakter pisma. Literki zgrabne, malutkie, kształtne. Zawsze zazdrościłam mu estetycznego pisma. Ale co z tego, że i tak często pisze nieczytelnie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#44 | ||
.
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:42 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#45 | |
damn good coffee
|
Cytat:
UM ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Wtajemniczenie
|
Czyli co, każdy kto ma brzydkie pismo to się wywyższa i robi z siebie świętą osobę? Gratuluję logiki niektórym naprawdę.
Ogólnie śmieszy mnie już to jeżdżenie po lekarzach. Jasne, zdarzają się tacy którzy leczyć nie powinni. Ale nie przesadzajmy już, lekarze nie są złośliwi i specjalnie na złość nie piszą niewyraźnie. Niektórzy ładnie nie umieją, inni zaczynają bazgrać jak im się spieszy.
![]() |
#47 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
I to jest chyba najsensowniejsze wyjaśnienie ![]() Ja sie chyba w zasadzie opieram tej "chorobie" ale zauważam, że o ile pismo mam ładne, to czesto tworzę zbitki literowe, które ciężko odczytać - ale właśnie z pośpiechu. Ewentualnie - zjadam końcówki wyrazów i zamiast nich jest "szlaczek" ![]() Cytat:
Muahahha, wiesz co.... coś w tym chyba jest ![]() Jak czasem trzeba zapisać jakąś jednostkę chorobową po łacinie, to faktycznie - ten wybieg stosuję ![]() ![]() Cytat:
Mojej rodzonej matce zdarza się przyjąc (w POZecie) 80-100 osób dziennie. I nie, nie pracuje nigdzie dodatkowo, ale ktoś tych pacjentów przyjąć musi.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
Uważam że dlatego, że w czasie studiów szybko notowali i nauczyli sie pisać jak kura pazurkiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
damn good coffee
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
damn good coffee
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Wtajemniczenie
|
Drabineczka ma sporo racji w tym, że po prostu nie widzimy zbyt często pisma ludzi innych zawodów, stąd taka generalizacja, że "lekarze brzydko piszą" .
Jeszcze co mi przyszło do głowy - otóż charakter pisma bardzo często idzie w parze z charakterem człowieka. Pielęgniarki mogą faktycznie pisać dokładniej, bo tak są przyzwyczajone wykonywać wszystkie czynności, natomiast w byciu lekarzem chodzi mniej o procedury a bardziej o efekt końcowy - ten lek lub inny, operacja lub fizjoterapia, nieważne, liczy się aby wyleczyć pacjenta - i stąd być może takie bezceremonialne podejście do kształtu liter za pomocą których się wypisze ową receptę, wszak nie ona jest tu istotna, tylko to na co pacjent wymienia ją w aptece.
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam wrażenie że do konca nie wiesz o czym piszesz. W zawodzie lekarza nie chodzi o procedury ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ano właśnie przeczytałam. Procedur jest mnóstwo - można powiedziec, ze w niektórych wypadkach znacznie wiecej niż potrzeba, wiele bezsensownych i głupich. Wystarczyłoby gdybyś posiedziała dzień u lekarza w przychodni, to byś zdanie zmieniła. A w szpitalu to już zupełnie. Tak samo pielęgniarki - one również muszą przestrzegać mnóstwa głupich przepisów. Ale w pracy lekarza niestety coraz częściej przestaje się liczyc, czy się wyleczy pacjenta - liczy się procedura. Ale niech będzie - powiedz, jakich to procedur muszą przestrzegać pielegniarki, a lekarze nie? W którym momencie w pracy pielęgniarki bardziej liczy się dokładność niż w pracy lekarza? Kiedy czytelne pismo pielęgniarki ma większe znaczenie niż czytelne pismo lekarza (nie mówię tu o znaczeniu takim, byśmy zostali zrozumiani w tym co piszemy- bo to jest logiczne, tak samo w pracy pielegniarki jak i lekarza)? Kiedy pismo pielęgniarki nie jest tylko środkiem do osiagnięcia celu - czyli wyzdrowienia pacjenta?
Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. Śledź też pies! - blogujemy ♥ Edytowane przez klempaa Czas edycji: 2012-10-13 o 13:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
bo styl łokciowy nadaje szyku
ja to podziwiam panie w aptece,czy one mają specjalne szkolenie w rozszyfrowywaniu ? ![]() ---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ---------- Cytat:
Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2012-10-13 o 14:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie no, oczywiscie ze to tak jest, że szanowny pan dr zstępuje z różowego obłoczka, dzieli się swą nadprzyrodzoną wiedzą, a potem rzesza pielęgniarek, prawie że jak pszoły robotnice pod rzadami królowej, biegną pracować, a pan dr wraca na swoją chmurkę nie splamiwszy dłoni pracą ![]() Znam pracę obu stron z własnego doświadczenia i jestem bardzo uczulona na deprecjonowanie którejkolwiek. I jeden, i drugi zawód jest bardzo cieżki, wymagający wiedzy i umiejętności, wymagający silnej psychiki i kilku innych rzeczy. A że lekarz robi inne rzeczy niż pielęgniarka - no cóż, tak samo nauczyciel nie robi tego samego co pani z biblioteki szkolnej.
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
A tyle papierów ile mają teraz lekarze do wypełnienia, to chyba nigdy nie było...nawet jak dyżur spokojny, to siedzą i piszą, masakra.
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
ja myślę, że to jest tak, jak z tym tutaj obrazkiem: lekarze ten żart załapią, ja jak to widziałam, to było tylko "ale o co chodzi?"
![]() tak samo i z tym pismem - aby tylko oni mogli to rozszyfrować, a nie lud a teraz, w czasach "doktorów house'ów z wikipedii", kiedy każdy sam siebie diagnozuje - to tym bardziej się temu nie dziwię ![]() poza tym, słyszałam też, że na karcie pacjenta, która jest wieszana na łóżku - może napisać coś, cokolwiek, czego odszyfrować się nie da, a znaczy m/w tyle: "a ch** wie, co mu jest" ale tutaj żartuję sobie ![]() Edytowane przez JanePanzram Czas edycji: 2012-10-13 o 15:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
To może ja się wypowiem z drugiej strony-farmaceutki
![]() Z pismem nie ma tragedii. Jak ktoś nie zna nazw leków to do głowy mu pewien wyraz nie przyjdzie bo go nie zna. A jak jest problem to zawsze można spojrzeć od jakiego lekarza/z jakiej poradni jest recepta. Jakie inne leki są wypisane. Można zadzwonić do poradni i zapytać, ale to raczej w ekstremalnych przypadkach bo trochę czasu zajmuje. No i jak ktoś wspominał, jeśli pracuje się w specyficznym miejscu to człowiek zna lekarzy,wie co zazwyczaj przepisują. Pracowałam w takiej większej wsi, widziałam pacjenta w drzwiach i już wiedziałam co będzie chciał ![]() ![]() Coraz więcej jest też drukowanych recept. Ale z nimi też bywają problemy. Nie raz miałam receptę na której np.:były wydrukowane pod rząd dwa takie same leki albo "200 op." i wtedy trzeba dzwonić do lekarza i wyjaśniać. Ewentualnie wysyłać pacjenta,żeby poprawił receptę (wtedy farmaceuta nie musi tego odwalać). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:25.