![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odwyk w 2016 r.
Cytat:
no wiesz - kupującym się opłaca, rozbierającemu w sumie loto ![]() Mam w planie uzupełnienie lutków - więc dwa lutki po 200pln mogę jednocześnie rozebrać, ale już Armani Prive w ilości dwie flaszki po połowie robi się większą kwotą... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
lise-kotta
|
od pół roku mam odwyk od kupowania flaszek.
biorę udział tylko w rozbiórkach, również w ciemno, ale to co mi nie pasuje od razu puszczam w świat. nie zapowiada się na to, że miałabym zacząć znowu kupować flaszki, skoro nie umiem skończyć ani jednego flakonu w całości, nawet trzydziestek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Ostatnią flaszkę kupiłam w maju tego roku - używka Amber Elixir, za niewielkie pieniądze. Od sierpnia nie kupuję też odlewek, w grę wchodzą tylko wymiany jeśli akurat mam coś na zbyciu. Podejrzewam, że taki stan rzeczy utrzyma się jeszcze przez długi czas, dlatego wydaje mi się, że mogłabym dołączyć do grupy odwykowej jako uczestniczka o "nieuregulowanym statusie" (nie wiem kiedy odwyk się skończy, nie planuję tego).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Wtajemniczenie
|
VI4 ja też tak mam ze słodyczami, to straszne, powinnyśmy założyć nowy wątek...
Wszystko albo nic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Początkiem września ubiegłego roku postanowiłam jak Wy teraz przejść na odwyk. Byłam już niesamowicie zmęczona ciągłym kupowaniem kolejnych flakonów z czego 80% to oczywiście strzały w ciemno. Większość totalnie nie w sedes i szybko lądowały na all.albo straganiku. Albo jeszcze gorzej bo wrzucałam na targowisko i wymieniałam na kolejny nietrafiony zapach. I tak w koło macieju... Początki odwykania były ciężkie ale roczne podsumowanie wydatków perfumeryjnych przeważyło. Zaparłam i za wszelką cenę chciałam wytrwać w swoim postanowieniu. Odcięłam się od all. i perfumerii internetowych.Przez jakiś czas nie wchodziłam też na nasze forum. W swoim odwyku wytrwałam ok. pół roku a kolekcję uszczupliłam o ok.40 flakonów z czego byłam naprawdę dumna .
W tym czasie uzupełniłam swoją garderobę bo przecież flaszki zawsze były najważniejsze ![]() Odwyk mnie nauczył rozważnego kupowania-teraz 90% zapachów testuję zanim się zdecyduję na zakup pełnowymiarowej flaszki . Od listopada narzuciłam sobie limit 2 flaszki miesięcznie. Pierwsza na dniach przyleci, drugą mam upatrzoną i na tym szlus. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
- narzucanie sobie limitu finansowego: np. 200 zł miesięcznie na perfumy
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A sprzedaję stosunkowo mało, bo kupuję muszmiecie - ale bywa, że po jakimś czasie i muszmieć przestaje zachwycać... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ze mną problem jest taki, że większości moich ulubieńców szkoda mi na co dzień - ale w takim sensie, że zwyczajnie mi nie pasują do zwykłego dnia, pójścia do pracy na 8, duszenia tym koleżanek w open space i ludzi w autobusie. Na uczelni mam większą swobodę, ale akurat tego dnia gdy mam zajęcia mam też wf w środku dnia, więc killery odpadają ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Nindżopesz
|
Też muszę poodwykać. Nie tyle od perfum, co ogólnie od zbędnych, zachciewajkowych zakupów - kolorówki, droższych ciuchów, butów. Ostatnio dałam się wkręcić filozofii głoszonej przez minimalistyczne blogi, żeby kupować mało ale dobrej jakości. Za bardzo wzięłam to sobie do serca i wywalam zbyt duże kwoty na dyrdymały. Na szczęście nie chodzę do fryzjera ani na żadne płatne zabiegi urodowe.
Poza tym przez najbliższy rok będę dostawać 80% i tak niewysokiej pensji a przez kolejne 3 lata zero - trzeba odkładać na wszelki wypadek. A co do perfum to mam raptem 10 flaszek, jakieś 865 ml o wartości około 3 tys więc nie ma tragedii. Lubię konkretny rodzaj zapachów i obwąchałam już chyba wszystko co dostępne w PL i miałoby szansę mnie zainteresować. Niemniej co jakiś czas mam zryw na poszukiwanie czegoś innego i wówczas wywalam kasę na próbki a z poszukiwań i tak nic nie wynika. Reasumując: koniec z butami, drogą kolorówką, perfumami w ciemno i bezsensownymi poszukiwaniami nowych zapachowych kierunków. Udzielam sobie dyspensy na kosmetyki pielęgnacyjne itp. kiedy skończą mi się obecne (ale jakieś tanie typu Bielenda), ubrania o ile będą mi faktycznie potrzebne, a z fanaberii na tanie cienie do oczu i może biżuterię bo przecież nie wytrzymam. EDIT: aa, no i podkład mineralny muszę sobie kupić na zapas nim znowu firma splajtuje ![]() Oesu, mam być przez najbliższy rok jak facet? ![]() Edytowane przez Redhaired Witch Czas edycji: 2015-11-11 o 17:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale z drogiej kolorówki nie zrezygnuję ![]() ![]()
"Jedna z najbardziej podstawowych reguł przetrwania na dowolnej planecie nakazuje nigdy nie drażnić kogoś ubranego w czarną skórę*. *Właśnie dlatego protestujący przeciwko noszeniu przez ludzi skór zwierząt nie wiedzieć czemu nie rzucają farbą w Aniołów Piekieł." - Terry Pratchett |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Nindżopesz
|
Ja chyba też jestem, żeby sobie osłodzić monotonną codzienność co rusz wymyślam jakiś nowy temat zakupowy
![]() Dzięki ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |||||
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() Chętnie dołączę, nie wiem tylko czy uda mi sie dokupić moje 2 ostatnie flaszki z chciejlisty do stycznia. I mam nadzieję, że w tym czasie nie wywącham nic nowego. U mnie z kupowaniem jest różnie, zazwyczaj długo czaję się na zapachy powyżej 150 zł , oczywiście mam potem wyrzuty sumienia bo rzadko kiedy zużywam flakon do końca a zapachów mam na pewno na jakies 3-4 lata a może i więcej bo 30 ml zapachu zużywam ponad 6 m-cy... Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Całe szczęscie że nie znam niszowych zapachów... Cytat:
![]() Cytat:
Chciałabym sie pozbyc mniej lubianych zapachów i zostawic tylko te najulubieńsze. Trzeba chyba zacząć od selekcji, podliczać się boje... I ciągle jeszcze mam do wydania ok 300 zł na te moje 2 flakony. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zadomowienie
|
Tak a'propos podliczeń i podsumowań, właśnie puściłam przelewy za kolejne dwie rozbiórki. I bardziej odczuwam wyrzuty sumienia, niż radość z kolejnych fajnych zapachów. Faktycznie, chyba czas przystopować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
Ja sie zlewam ponad miare, bo pracuje w domu - jak wychodze "do ludzi" to staram sie bardziej kontrolowac
![]() A mam tylko takie, ktore - no musze miec. Jak cos przestaje zachwycac, nawet jak to unikat, puszczam bez zalu w swiat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
Super postanowienie dziewczyny i nawet chętnie bym się z Wami na ten odwyk wybrał.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#50 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zadomowienie
|
Chętnie się dołączę. Ten rok był zdecydowanie zbyt obfity w ilość flaszek i odlewek. Tyle ml starczy mi na długie lata. To przerodziło się chyba w obsesję, bo o niczym innym nie myślę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mi ostatnio dziecko wygarnęło że kocham bardziej perfumy niż ją i że tylko atomki i atomki... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Ja chyba zaczelam nowy etap w swoim perfumoholizmie - nie kupuje sobie tylko bliskim
![]() ![]()
![]() |
#55 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() najchętniej ograniczyłabym sie do 10 takich naprawde super uwielbianych, które zawsze i o kazdej porze pachna na mnie super i sa trwałe, ale takich po prostu nie ma ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() na zwykły dzień wystarczą mi pozostałe ![]() Cytat:
ja używam 3-5 psików rano (za uszami, nadgarstki i szyja latem, bo teraz i tak wszystko by zostało na szaliku ![]() W sumie nie wiem, czy w moim przypadku można mówic o odwyku, bo kupuję ogólnie mało. Bo po prostu mało co mi się podoba i ładnie na mnie pachnie przez wiele godzin i nie wnerwia ![]() Wszystkiego mam 18 zapachów, ze czego połowa to flaszki, połowa odlewki Mam kilka swoich ulubionych nut i ich sie trzymam, nic innego mi nie lezy pomimo testów. A im dalej w zapachowe hobby, tym bardziej wybredna jestem i coraz mniej rzeczy mi się podoba ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() z tym, że ja nie potrafie odstawić słodyczy, choćby na 1 cały dzień, to na diecie pcham słodzik wszedzie gdzie się da ![]()
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2015-11-12 o 12:44 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Psiejsko czarodziejsko :)
|
Jak dobrze widzieć, że nie jestem sama zarówno pod względem kosmetykoholizmu jak i perfumomanii
![]() Kiedy policzyłam sobie same róże do policzków i okazało się, że jest ich 17, zrozumiałam, że jednak przesadzam ![]() Kiedy zapragnęłam kolejnej escadowej limitki, bo mam 4 inne i pasowałaby mi do "kompletowania" ( a dwóch z nich używam raz na ruski rok) , zrozumiałam , że przesadzam... Jaka to przyjemność wykończyć jakąś flaszeczkę/ kosmetyk i mieć racjonalny powód do zakupu nowej/ego ![]() A nie gonić za kolejnymi i tracić 3/4 radości z tych, które są, jak tylko ustawi się je na półce. Dlatego w kwestii perfum postanowiłam, że powyżej 15 flaszek nową będę nabywać tylko wtedy, kiedy sprzedam coś, aby na nią zarobić. TŻ przed gwiazdką dostanie rozpiskę chciejstw ( na szczęście u mnie są to raczej popularne zapachy) i poproszony o zakup tego, które sam wybierze....ewentualnie, ale to naprawdę tylko ewentualnie, jeśli będzie super premia na koniec roku w pracy, to może kupię sobie coś jednego. Zero przeglądania allegro, promocji w glamourze i łażenia po S, D itp. w celu niuchania.... Tak mi dopomóż zdrowy rozsądek ![]() A jak zaoszczędzę trochę kasy, to nadrobię zaległości w ciuchach. Bo na razie mam perfumy na każdy nastrój, ale ciuchów jakoś mało, a Marylin M. ze mnie średnia, żeby chodzić odziana tylko w zapach
wymianka zapachowa, kolorowa, pielęgnacyjna: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1288132 Edytowane przez aniszonekk Czas edycji: 2015-11-12 o 12:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() 2. ![]() Edytowane przez Redhaired Witch Czas edycji: 2015-11-12 o 13:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
to jesteśmy dwie, ja kupuję i wymieniam dla rodziny
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Wtajemniczenie
|
Muszę pochwalić się Wam malutkim sukcesem w drodze do odwyku. Dziś nie wspólnych nie wzięłam udziału w rozbiórce cuir noir, chociaż skóry bardzo za mną chodzą ostatnio. Oczywiście w pierwszym ruchu chciałam dyszkę, ale potem pomyślałam że to bez sensu, że prawdopodobnie bardzo mi się spodoba, a finansowo nie dam rady kupić flachy przed odwykiem i rok będzie mnie ten zapach mentalnie emablował.
Mały kroczek, a ja z dumy pęcznieje... Kurde, mam nadzieję że dam rady. Trochę pomaga mi planowanie na co wydam pieniądze których nie wydam na perfumy... Styczeń- stomatolog- czyszczenie, skaling i ósemka precz. Kurczę nagle się okaże że mam na dentystę... Luty, mały regalik do pokoju córki, marzec przegląd roweru, wymiana siodełka, kwiecień, może wreszcie dotrę do kosmetyczki... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Świetny plan,chyba też taką rozpiskę zrobię. Koniecznie kup coś córce,tekst,że flaszki są ważniejsze pewnie zabolał i otworzył oczy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:03.