![]() |
#31 | ||
sissy that walk
|
Dot.: Pierścionek zaręczynowy
Cytat:
![]() Ale pierścionek za 15 tys. to nie jest jakieś dziwo. Ostatnio czytałam o jakiejś aktorce serialowej, która zaiwaniła z szatni na siłowni pierścionek + obrączkę ślubną o łącznej wartości 50 tys. Parę większych albo czystszych diamentów i już, nie musi być jakiś ogromny albo niesamowicie zdobny. Przykład z mojego ulubionego sklepu (lubię tam siedzieć i marzyć ![]() http://galeriajubilerska.pl/environm...3456bc18ae.jpg Co do "problemu" autorki - ja bym się chciała tylko dowiedzieć, skąd go wziął i czy on nie jest kradziony przypadkiem, i odkupiony od jakiegoś lewego pana. Bo o tym, że to rodzinna pamiątka, to raczej by poinformował ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Nie no co Ty. W powiesciach Agaty Christie panie trzymaly w sejfie droga bizuterie, a na codzien nosily jej atrape.
![]() Edytowane przez Rena Czas edycji: 2016-05-05 o 08:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Nie wierzę, ze jakikolwiek jubiler (inny przedsiębiorca) pokazuje obcej babie wchodzącej z ulizy do zakłądu, co, komu sprzedał + informuje obcą babę ile jest warta rzecz która jest _czyjaś_ oraz na dokładke opowiada historię owego przedmiotu ze odnawiany , itp..
W dodatku sory, ale czy to jedna baba w okolicy co czeka na zaręczyny? Ze jubiler od razu wiedział, że to jej chłopak pierścionek dla niej zamówił akurat w jego zakładzie? No bez jaj. Ściem aż po oczach bije. Żaden jubiler nie paplałby pierwszej lepszej osobie z ulicy, za ile i co inni ludzie u niego zostawiają _swojego_ do odnowienia czy co za ile kupili. Prędzej by policje wezwał ze jakaś złodziejka chyba przeszpiegi robi. Pewnie zaraz będzie ze jubiler jedyny w okolicy, ze panna za żywopłotem "jak kucała to widziała", jak jej chłopak w wyciągniętej rece pierścionek akurat tam niósł, a jubiler stryjeczny kuzyn babci Oli to powiedział jej wszytko z ceną pierścionka włącznie, bo rodzina. Jasne. ![]()
![]() |
#34 |
zuy mod
|
No ale ona mu ten konkretny pierścionek pokazała. To poznał.
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
A faktycznie, to przepraszam. ![]() Zrozumiałam ze lot po jubilerach był przed dostaniem pierścionka. Swoja drogą... ludzie to sobie lubią tworzyć problemy z niczego. Nie umiem sobie wyobrazić, ze chciałoby mi się z pierścionkiem latać i wypytywać. ![]()
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
To się ciesz autorko. Ja dostałam srebrny pierścionek, który nawet 10 zł nie kosztował. Wiesz jak mi się przykro zrobiło? Zwłaszcza, że ja mu dosyć kosztowne prezenty robiłam, a on mi takie coś, a na gadżety sobie nie żałował . Potem dostałam niby z białego złota z brylancikami, ale to już nie to samo.
![]() |
#37 |
czasem troszkę winny
|
Może i pokazała pierścionek ale historia i tak bardzo naciągana.
Musiałby być tylko 1 jubiler w mieście. Każdy jubiler wyceni ale tylko ten, który oczyszczał itd. mógł powiedzieć jak to z tym pierścionkiem było, czy to 2 czy 50 właścicielka. Chyba, że autorka po powiedzeniu "tak" rzuciła: "a gdzie go kupiłeś?" - w tym wypadku nie mam obiekcji ![]()
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że każdy jubiler jest w stanie ocenić, czy pierścionek jest nowy czy używany i czyszczony. Myślę, że pod lupką to widać.
![]() |
#39 | |||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Edit: z ciekawości sprawdziłem pierścionek z brylantem 0,50 ct H/SI, w sklepie powyżej 9 999 zł, gdy tymczasem u mniej znanej konkurencji pierścionek z kamieniem o tych samych parametrach 5 499, drobna różnica ![]() Edytowane przez gryx82 Czas edycji: 2016-05-05 o 08:52 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Problem z doopy.
Pierścionek to tylko symbol. Ale jak ktoś ma problem z tym, że dostał tani i bez diamentów to niech poczeka, i dorośnie do małżeństwa.
![]() |
#42 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ---------- A to spoko. Chociaż i tak historyjka jest... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Wtajemniczenie
|
Ale to jubiler nie jest w stanie poznać, czy pierścionek jest nowy czy używany i czyszczony? Bo ja zrozumiałam, że jubiler jej tylko powiedział, że to nie nówka sztuka i wycenił ten pierścionek. A nie że kojarzył całą historię i że pierścionek kupowany u niego.
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Też tak zrozumiałam.
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
Wow, jak dla mnie pierścionek za 15 tys to strasznie dużo. Ja znalazłam za 1000-2000 i mam nadzieję, że mój chłopak więcej za pierścionek nie da
![]() Autorko, a nie wystarczy Ci, że narzeczony chce spędzić z Tobą resztę życia, dał Ci ładny pierścionek i jak już Ci na tym zależy, jest drogi? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
czasem troszkę winny
|
Ja z tego zrozumiałam, że to właśnie ten jubiler oczyszczał.
![]() |
#47 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Are you talking to me?!
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#49 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
czasem troszkę winny
|
A już odbiegając od ilości jubilerów w mieście.
Po co w ogóle wybrałaś się do tego jubilera z pierścionkiem? Bo ciekawa jestem co kieruje taką osobą. Skąd w ogóle pojawił ci się taki pomysł w głowie? ![]()
![]() |
#52 | |
Konto usunięte
|
Nie. Ale tylko i wyłącznie dlatego, że nie mam pierścionka za 120 000 zł.
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
BAN stały
|
Wizażanki widzę żyją w świecie milionerów i z milionerami
![]() Jak coś to średnia krajowa to 2,910 zł netto, co stanowi oficjalne top 1/3 zarobków w kraju. Także jedynie część zarabia kasę, z której można sobie pozwolić na odłożenie koło 2-3 tysięcy na pierścionek. 15 tysięcy to praktycznie abstrakcja. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() koło mnie w CH na wystawie Yes jest pierścionek za 20 tys. Nie rzuca się jakoś specjalnie w oczy wielkością ani blaskiem tak, żeby aż olśniewać i wykrzywić palec pod ciężarem kamienia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Znam kilka osob majacych drozsza bizuterie, ale nie sa one z okazji okolo slubnych. Zeby ktos dawal cos az tak drogiego na zareczyny, to nie slyszalam. Poza tym ten za 120 tys. byl drogi z uwagi na nazwisko projektanta (o ile dobrze zinterpretowalam wklejone zdjecie), a nie z uwagi na same uzyte materialy. Tak mi sie wydaje, ze cena wynika z napisu pod pierscionkiem, ale nie jestem ekspertem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Wtajemniczenie
|
Najwięcej robi kamień, dla przykładu mój wymarzony jubiler:
http://siudek.com.pl/bizuteria-krako...-p-345/page/8/ Ponad 45 tysięcy zł różnicy między wersją z cyrkonią, a z brylantem. Tak samo tu jest różnica - w zależności od rozmiaru szafiru. http://siudek.com.pl/bizuteria-krako...p-123/page/10/ To, że większość ma świetne pierścionki do 2000, nie oznacza, że nie ma bogatych, którzy lubią szaleć z karatami ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
BAN stały
|
Nie chodzi o totalne wyjątki, bo tak to o wszystkim możemy powiedzieć :P Chodzi o to, że takie ekstremalnie drogie pierścionki są sprawą po prostu iluzoryczną i nie wiem jak marginalna część społeczeństwa się czymś takim obkupuje. Samochód to kompletnie nietrafiony przykład porównawczy, ponieważ porównujemy tu pierścionki nowe czy używane?
![]() ![]() Dlaczego? Bo samochody (tak mi się wydaje) kupuje się częściej niż biżuterię i są one najzwyczajniej w świecie milion razy bardziej użyteczne, różnica między autem za 80k a za 250k jest naprawdę duża (choć fakt, płacisz też za markę). A odróżnij rodzaj złota lub brylant od cyrkoni - nie wiem ile osób to potrafi ![]() ![]() Może ciut bliższym przykładem byłyby zegarki. Zegarki (szczególnie te lepsze) noszą jednak głównie faceci i sporo kobiet, zaś biżuteria jak z przykładów powyżej dotyczy tylko kobiet posiadających mężów milionerów ![]() Edytowane przez topdong Czas edycji: 2016-05-06 o 11:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Konto usunięte
|
Znaczy żadna z was nie miałaby najmniejszego problemu z tym, że pierścionek może być np. po zmarłej?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I dla tej osoby, którą stać na samochód za milion - samochód za 250 tys nie daje żadnego prestiżu. a dla Ciebie to szczyt luksusu. I samochód ani ten za milion ani ten za ćwiartkę nie jest ozdobą (co najwyżej środkiem wygodnego przemieszczania się, albo hobby (sam sportowe czy offroad). No zegarek za 15 tysięcy to baaaaaardzo niska półka zegarków luksusowych i z zegarków z manufaktur za tę cenę można kupić czasami najniższe modele. I płaci się za prestiż marki, patenty i użyte materiały Biżuterię można wycenić bardziej obiektywnie - cena kruszcu i kamieni jest ogólnie dostępna - reszta to marka, praca jubilera. Proporcje wartości materiałów do ''robocizny" w przypadku zegarków i pierścionków stoją na przeciwległych biegunach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:33.