|
Notka |
|
Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#571 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Amatorki - czyli mam prawo jazdy i co dalej? - cz. II
Cytat:
![]() A swoją drogą to szkoda sprzedawać auto w które już się tyle zainwestowało ![]() ![]() Karolca,a powiedz mi bo Ty się znasz,może to być coś z samym silnikiem albo z wtryskami? (tfu,tfu!! Oby nie)
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#572 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja powiem tak - z TŻ mieliśmy auto, w które zainwestowaliśmy drugie tyle ile za nie zapłaciliśmy. Jeździliśmy nim DWA lata. W końcu udało się je sprzedać bo mieliśmy dość wydawania pieniędzy na samochód, który nie miał miesiąca bez napraw, usterek itp. Nowy właściciel jest w siódmym niebie. Też na początku mówiliśmy, że szkoda sprzedawać, bo nowy silnik, nowa skrzynia biegów, nowe sprzęgło, nowe hamulce, nowy układ chłodzenia... i tak bez konca. A auto kasę ciągnęło. Jeśli możesz - sprzedaj. Zrób wcześniej bilans ile wydałaś na jego naprawy i w jakim okresie i będziesz wiedziała. Ja na mojego Lanka wydałam niecałe 300 zł, bo zimą padła pompa paliwa a wczesniej jeden cylinderek hamulcowy był uszkodzony. Więc jak na 9 miesięcy to raczej marne koszty naprawy auta. Paska rozrządu nie muszę wymieniać, bo jest bezkolizyjny i nawet jak pęknie to nic się nie stanie. Nawet oleju nie wymieniałam, ale chyba będzie trzeba przynajmniej filtry zobaczyć i świece. Jeśli chodzi i sam silnik, to na pewno byłyby inne objawy - np. płyn chłodzący zacząłby się gotować (jednak to bardziej może być uszczelka pod głowicą). Wzrasta ciśnienie w układzie chłodzenia, bierze dużo oleju i generalnie dziwne, dziwne rzeczy by się działy.
♥ ♥ ♥ Komentuj. Nie obrażaj. Edytowane przez karolca Czas edycji: 2010-06-10 o 20:33 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#573 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Chyba tak zrobię (tzn sprzedam) ,zobaczymy co wyjdzie jutro,pewnie to zrobimy bo czymś jeździć trzeba a zacznę się już rozglądac za jakimś innym,jak znajdę coś sensownego to zacznę działać ![]()
Edytowane przez agness813 Czas edycji: 2010-06-11 o 10:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#574 |
Zakorzenienie
|
karolca, jaka ty jesteś pro jak idzie o samochody - a ja myślałam że to ja estem nieźle zorientowana jak na kobiete
![]() ![]() Co do pasów - ja też jestem zwolenniczką zapinania, ale tylko na trasie - mój wujek jest strażakiem i cały czas opowiada, jak kogoś wyciągali kilka godzin, bo pas zaplątał sie w pozwijane blachy, i na terenie zabudowanym przy małych prędkościach częściej to przeszkadza w akcji ratowniczej, niż pomaga. Do tego nie bardzo rozumiem ideę przepisu nakazującego zapinanie pasów - to jest tylko i wyłącznie moja sprawa, czy sie rozmażę na asfalcie czy nie - dlaczego nie ma przepisu nakazującego mycie zębów czy ciepłe gacie na zimę? Rozumiem np. światła w ciągu dnia - to jest ogólne bezpieczeństwo na drodze, bardziej dla innych kierujących niż dla mnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#575 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jeśli chodzi o pasy to jestem zwolenniczką zapinania. Wiem, że jest to temat dyskusyjny ale w sumie jeśli mam się zamienić w mokrą plamę na asfalcie to wolę zaplątać się w pasy. Widziałam kilka wypadków przy małych prędkościach gdzie zabijało brak zapietych pasów. Ale widziałam i takie, gdzie niezapięte pasy ratowały życie. Zdania są podzielone, ale w sumie mimo wszystko wolę zwichnąć kark niż rozbić głowę.
![]() |
![]() |
#576 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się z tobą, zresztą badania potwierdzają, że lepiej mieć pasy zapięte niż odpięte. Ale obowiązek zapinania? To chyba kolejna próba zmuszenia przepisami ludzi do postępowania rozsądnego i porządnego, co jest niemożliwe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#577 |
Zakorzenienie
|
Zazdroszczę samochodowej wiedzy... mam nadzieję, że "wchłonę" jakąś z biegiem czasu
![]() ![]() Najeździłam się dzisiaj sporo, zaliczyłam też jeżdżenie po Katowicach służbowym autem... nie cierpię centrum Katowic!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#578 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W podobny sposób uczę się fachu budowlańca (a może kiedyś zrobię sama remont w mieszkaniu?). Jak dostałam pierwszy komputer nauczyłam się jego obsługi od A do Z (pomijajac programowanie), ale muszę uważać, aby nie dac się wykorzystać ![]()
![]() |
![]() |
#579 |
Zakorzenienie
|
karolca podziwiam, na prawdę masz sporą wiedzę
![]() Co do pasów - ja jestem ZA tym żeby je zapinać i sama ani raz w życiu nie jechałam nigdzie bez zapiętych ![]() ![]() ![]() ![]() A przy okazji: czy Wy też zauważyłyście, że odkąd pogoda się poprawiła mnóstwo kierowców jeździ bez świateł? Jak były te ulewy to wszyscy grzecznie włączali a teraz widuję mnóstwo samochodów, które świateł nie mają włączonych, co wg. mnie przy tym oślepiającym słońcu jest bardzo nierozważne ![]()
![]() |
#580 |
Zakorzenienie
|
Tak, to prawda, ale myślę że u 70% kierowców to jest zapominalstwo - mi się kilka razy zdarzyło zapomnieć. U mnie jedynym znakiem, że są zapalone światła (oczywiście prócz spojrzenia na gałkę) jest podświetlenie wskaźników na tablicy, a tego oczywiście w słońcu nie widzę. Nie mam niestety żadnej kontrolki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#581 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#582 | |||
Raczkowanie
|
Helllo
![]() U Was też tak gorrrąco??? Wróciłam od mechanika...i coż...pojeździł,zajrzał pod maskę,gazował,coś tam grzebał i powiedział że nie ma się do czego przyczepić ![]() Że wszystko jest w porządku....głupio mi się zrobiło bo dzisiaj rano jak wsiadłam żeby do niego pojechać też mi się wydawało lepiej ![]() Czyżbym była przeważliwiona??? Wygląda na to że winowajcą całego zamieszania był upał+szczyt w środku Szczecina i masa objazdów w związku z przygotowaniami do Dni Morza (z dworca głównego do Polic jechałam prawie godzinę)+PMS ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jak zrobiłam to znowu on tylko popukał się w czoło ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#583 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() karolca a może jakiś kurs nam zrobisz? ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#584 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Faktycznie byłam tego dnia podminowana jak rzadko,chciałam być jak najszybciej w domu i miałam wrażenie jakby Mondeusz robił mi na złość ![]() Jestem za ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#585 |
Zakorzenienie
|
o Boże
![]() ![]() A tak w ogóle, to czego miałabym was tu uczyć? ![]()
![]() |
#586 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#587 |
wizażowy robalek
|
Dobry wieczór
![]() Mrofka się melduje na wątku - w ogóle to pierwszy raz zajrzałam do Auto Marianny, bo wcześniej mnie to nie dotyczyło... No ale chodzę od niedawna na prawko ![]() Posiadanie prawka to moje marzenie - mieszkam na takim za ![]() ![]() Aaa... i nie rozkminiam skrzyżowań z tramwajami i rond jeszcze ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#589 |
Zakorzenienie
|
![]() Wiecie co zdenerwowałam się trochę wczoraj. Wieczorem jakieś 50 m od mojego domu zderzyły się 2 samochody. Jeden wyprzedzał jakiegoś malucha i chyba słońce go oślepiło, nie zauważył nadjeżdżającego z przeciwka drugiego samochodu i poszli na czołowe. Nikomu nic się poważnego nie stało, ale standardowo przyjechały straże, policja i karetka. Po pewnym czasie przyleciał też helikopter, krążył chwilę nad miejscem zdarzenia żeby wylądować i myśleliśmy, że może faktycznie komuś coś poważnego się jednak stało. W końcu helikopter wylądował na drodze a ludzie z domów wylecieli i się burzyli, że lądując wzniecił kurz i ludziom z balkonów ciuchy i pranie pozwalał czy kurzu do domu nawdmuchiwał. Boszzz..... ![]() Nie rozumiem takiego zachowania, jak dla mnie ten helikopter mógłby nawet na moim podwórku wylądować jeśli tylko komuś coś się stało i nie byłoby innego miejsca.
![]() |
#590 | |
Raczkowanie
|
Hej
![]() Co tu takie pustki?? Wszystkie namiętnie jeżdżą? ![]() Witaj ![]() I trzymam ![]() Cytat:
![]() ![]() Najbardziej martwi mnie fakt że jest coraz większa znieczulica ![]() Wczoraj oglądałam (bodajże w Uwadze na tvn) o biednym inwalidzie który złozył do gminy pismo w sprawie zbudowania podjazdu dla osoby niepełnosprawnej,gmina wyraziła zgodę,staruszek nawet załatwił sobie dotację na pokrycie części kosztów tej inwestycji z funduszu dla osób niepełnosprawnych i tu zaczęły się przysłowiowe "schody",kazało się bowiem że mieszkańcy w większości nie zgadzają się na budowę uzasadniając swoją decyzję tym że podjazd będzie....i tu-UWAGA!! -zasłaniał widok z balkonu/okna ![]() -ułatwi włamanie ![]() -dzieci będą się na nim bawić zakłócając spokój ![]() No i jeszcze kwestia płacenia,nie zrozumiałam do konca ale chyba mieszkańcy musieliby jakiś tam procent od kosztów mieć wliczone w czynsz....ale to chyba szczegół bo na pytanie redaktora czy wyraziliby zgodę na budowę gdyby inwestycja była w 100% zrefundowana,odpowiadali tak jak wyżej ![]() Nie jestem złośliwa i nikomu źle nie życzę ale może warto by czasami pomyśleć o tym co może być...mam na mysli fakt że może to spotkać każdego,bez wyjątku-dzisiaj masz nogi a jutro możesz ich już nie mieć ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#591 | |
☕ sprawia, że jestem☺
|
Cytat:
![]() ![]() W niedzielę jadę po mamę na lotnisko. Muszę wsiąść do samochodu bo już długo nie jeździłam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#592 |
Zakorzenienie
|
Widziałam to wczoraj w Uwadze, ten argument o tym, że z podjazdu można się komuś łatwo do mieszkania włamać mnie rozwalił
![]()
![]() |
#593 |
... choć nie Westwood
|
Też widziałam to w Uwadze, nie wiem jak można być tak nieczułym na krzywdę innych ludzi...
Moja Tośka własnie po przeglądzie, nic jej nie jest ![]() ![]() Wkurzyła mnie kwestia ubezpieczenia. Rok temu płaciłam ze zniżkami ojca i moimi zwyżkami 320 zł, a w tym chcą już 470 zł albo więcej ![]()
![]() |
![]() |
#594 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#595 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A czemu tak Ci podnieśli to ubezpieczenie?? Cytat:
![]() Mi się najbardziej podoba: Komórczak- prawdopodobnie przespał moment wynalezienia zestawów głośnomówiących oraz wprowadzenie zakazu rozmawiania przez komórkę w czasie jazdy. Jego główną rozrywką w czasie prowadzenia samochodu jest więc prowadzenie dysput przez telefon. Zawsze kiedy pędzi w kierunku przejścia z przyklejoną do paszczy słuchawką, mamy wrażenie, że mówi do niej: ''Nie, nie, nie przeszkadzasz. Tylko rozjadę jednego gościa i możemy gadać dalej'' ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#596 |
Zadomowienie
|
A ja znów nie jeżdżę. Jestem przewrażliwiona na punkcie jazdy samochodem. Czuję się gorsza ( nie potrafię w siebie uwierzyć... ), i chyba mam nerwicę. Ale w ogóle po co ja się użalam... :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#597 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#598 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co się przejmujesz, ja dzisiaj za późno stanęłam i stanęłam... zderzakiem na krawężniku :P Teraz ma drugie rysy, symetrycznie :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#599 |
Zakorzenienie
|
mój TŻ, mistrz kierownicy tez cały zderzak porysował (od dołu). Zmienił auto, jest nieco niżej zawieszone i nie może się przyzwyczaić. Każdemu się zdarza. A ja ostatnio często wymuszam pierwszeństwo :/
![]() |
#600 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:23.