![]() |
#571 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część VI
Cytat:
![]() Co do tematu szkoly, to tez zauwazylam,ze temat walkowany przez te same osoby ![]() ![]() W temacie szkol dodam tylko,ze moj synek bedzie musial isc we wrzesniu,a w sierpniu skonczy 4 latka. Pewnie bedzie jednym z najmlodszych,a ja jako mama bede panikowac. Simon jest najstarszy ![]() Pozdrawiam i do pracy sie szykuje,a wszystkim ciezarnym zazdroszcze ![]() ![]()
![]() |
#572 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#573 |
Zadomowienie
|
Hania moze Aldi albo Lidl ? tam je chyba widzialam
![]()
#574 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() http://www.moneysavingexpert.com/dea...tesco-vouchers A nie mozesz sprawdzic konta online? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#575 |
Zakorzenienie
|
Będę szukać i tam. Mam na razie te z pl sklepu. Ale co idę na zakupy to zapominam sprawdzić czy są
![]() ![]() [1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;4087259 5]Na pewno nie przepadly (o ile ich ktos nie uzyl ![]() ![]() http://www.moneysavingexpert.com/dea...tesco-vouchers A nie mozesz sprawdzic konta online?[/QUOTE] Raczej nikt ich nie użył-na tych voucherach które dziś dostałam jest moje nazwisko i nr mojej karty (cztery ostatnie cyfry). Dzięki za link ![]() ---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ---------- Sprawdziłam konto-mam tylko te vouchery na 12f ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#576 | ||
Zakorzenienie
|
Ja tu spokojnie nocke odsypialam a tu tak burzowo
![]() [1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;4087109 8]Wow, ja sie tu rzadko udzielam, ale serio, ilez razy mozna zadawac te same pytania? Temat szkoly to byl juz tu walkowany chyba z 10 razy, a i tak te same osoby ciagle o to samo pytaja. Nie lepiej wejsc na strone miasta i tam sprawdzic? Po co komus kto mieszka w Szkocji info o szkolach w Londynie? (taki luzny przyklad) Tak samo z dodatkami, swiadczeniami, nie lepiej zadzwonic na infolinie i podac swoje dane, dochody? Bo, ze kolezanki kolezanka dostaje taki a taki zasilek to zaden pewnik, liczy sie wiek dziecka, ilosc dzieci, ba, liczy sie nawet hrabstwo w jakim sie mieszka itp itd Milego weekendu ![]() jasne ze lepiej, ale tez lubie wiedziec jak to jest np. w innych regionach ![]() Czy forum polega na tym bysmy sie tylko do linków odsylali ![]() Wiadomo,ze jesli jestem zainteresowana danym tematem to szukam info u siebie ale zaden grzech zapytac jak to wyglada u innych, no nie? ![]() A ze temat wałkowany milion razy- nie kazdy jest aktualnie zainteresowany danym tematem...jak ja np. 3 lata temu nie byłam zainteresowana tematem szkół ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Czesc ![]()
![]() |
#577 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#578 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#579 |
Wtajemniczenie
|
Mnie też dziś z rana przyszły vouchery z tesco. Zaoszczedzilam ponad 20f
#580 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#581 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
To ty chyba tez niewiele tam kupujesz, skoro dostajesz tylko 4F. Ja dostaje zawsze w granicach 20F, wczoraj dostalam 18,5F I kupony tez ![]() My tych kuponow nigdy nie wydajemy na zakupy spozywcze, zamieniamy podczas exchange- ostatnio moglismy potroic ich wartosc I kupilismy kafelki do lazienki ![]() ![]()
![]() |
#582 |
Zakorzenienie
|
No niewiele, jakieś 200f miesięcznie tam zostawiam.Ale mój mąż też robi zakupy i tez dostaje vouchery na 3-4f.
My mamy sklepik w pracy i dużo tam kupujemy, no i dochodzi staff discount. |
![]() ![]() |
![]() |
#583 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Ja tez duzo w Tesco nie wydaje, ale zawsze sledze M. Lewisa i na jego forum jest duzo informacji jak podbijac ilosc punktow ![]() Edytowane przez d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 Czas edycji: 2013-05-18 o 21:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#584 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#585 |
Zakorzenienie
|
Możecie mi wytłumaczyć o co chodzi z tym exchange
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#586 |
Zakorzenienie
|
No to dużo macie tych voucherow.Ale ja mam staff discount i pewnie dlatego małe te vouchery
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#587 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#588 | |
Zadomowienie
|
Razem z kuponami powinnas dostac ksiazeczke w ktorej jest napisane jak mozesz wykorzystac kupony. Mozesz je podwoic i kupic cos w Tesco- nie tylko spozywke, a mozesz tez zamienic na rozne atrakcje. Wszystko powinno byc na stronie Tesco ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#589 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#590 | |
Zadomowienie
|
http://www.tesco.com/clubcard/deals/
---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#591 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#592 |
Rozeznanie
|
Bratowa meza o ktorej wam pisalam od czwartku ma skurcze z piatku na sobote przyjeli ja na oddzial z trzycentymetrowym rozwarciem , ma dosc kiepsko radzi sobie z bolem dziś przed poludniem w koncu wzieli ja na porodowke bo ma 4 cm. Wolniutko jej to idzie mam nadzieje ze w koncu dziewczyna urodzi
Wczoraj to już nawet o cc prosila bo myslala ze skoro pierwsze miala cc to teraz tez jej zrobia mimo ze zdecydowala się naturalnie rodzic, ale pisalam jej ze raczej jej nie zrobia dlatego ze ja boli, oby w koncu urodzila uparciucha |
![]() ![]() |
![]() |
#593 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jesli porod bedzie sie dalej tak powoli rozwijal, to mozliwe ze jej zrobia. Napewno obserwuja dzieciatko I jesli beda jakies niepokojace objawy to napewno ja wezma na cc. Mam nadzieje,ze juz sie nie bedzie musiala dlugo meczyc ![]() MY dzis robimy malego urodzinowego grilla . NIkos juz od wczoraj zbiera prezenty I tylko czeka az bedzie mogl zdmuchnac swieczki ![]()
![]() |
#594 |
Rozeznanie
|
Urodzila, na razie wiecej nic nie wiem, oboje zdrowi choc matka wykonczona
|
![]() ![]() |
![]() |
#595 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#596 |
Wtajemniczenie
|
czesc dziewczyny
pamietacie jak jeszcze niedawno rozmawialysmy o nauce mowienia po angielsku naszych dzieci w domu? pamietacie jak mowilam, ze mnie sie nie spieszy, bo jeszcze przyjdzie taki czas, gdy dziecko bedzie mi odpowiadac tylko po angielsku nawet gdy ja bede mowila do niej po polsku? i oto stalo sie... mam nadzieje, ze to tylko przejsciowy etap i w jakis sposob fascynacja, ze wiecej osob ja rozumie po angielsku niz po polsku, ale przez wiekszosc weekendu gadala po anielsku i (teraz juz sie chwale i puszczam piorka) to pelnymi, calkiem poprawnymi zdaniami... i teraz mam pytanie do Darianny i Gosi (Uli???) - wy macie juz troche starsze corki, ile wasze dziewczyny mialy lat jak tu przyjechalyscie? jak radza sobie obecnie z polskim? cwiczycie z nimi cokolwiek po polsku (czytanie? pisanie?), moze chodza do jakiejs szkoly polskiej? spotkalam tez corke kolezanki w niedziele - ma ok 16 lat i naprawde ciezko jej mowic po polsku, jej rodzice po angielsku rozmawiaja slabo, chodzila do polskiej szkoly w soboty, ale i tak po polsku idzie jej ledwo... a ja naprawde bym nie chciala, zeby moje dziecko stracilo umiejetnosc komunikacji w jezyku polskim... tak tak ja wiem, ze to bak jeszcze i ze duzo zalezy ode mnie, ale mimo wszystko...
8.08.2010 - 2+1 Dziecko poniżej pięciu lat to istota całkowicie szalona. Edytowane przez potty Czas edycji: 2013-05-20 o 09:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#597 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja starsza przyjechala tutaj jak miala 7 lat.Chodziła rok do polskiej szkoły. Pisać poprawnie ortograficznie nie umie i niektóre słówka zapomina.Nie zna odpowiedzników po polsku. Ale czyta też polskie książki, wakacje spędza w pl,kolonie/obozy w pl. Ale z Ola będzie ciężej bo ja jako nauczycielka jestem kiepska.Myślę,że ona nie bedzie już pisała czy czytała po polsku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#598 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
w domu mowimy tez tylko po pl od wrzesnia chodzi na 3 godz do przedszkola, w zasadzie juz w poprzedni rok trcohe chodzil ale wiecej opuszczal niz byl przez choroby, no i teraz dopiero on sie zaczyna uczyc angielskiego, licze na to ze jak od wrzesnia pojdzie na caly dzien bedzie umial wiecej chociaz powiem Ci ze i tak zszokowana jestem bo on w domu twierdzi ze on nie umie po angielsku i jak go oc os pytam to on nie wiem, za to jak idziemy do przedszkola slysze jak on z angielskimi dziecmi rozmawia i robie takie oczy ze zdumienia ze szok tylko my mu kiedys powiedzielismy ze w domu mowimy po pl w szkole po ang nie wiem czy to ma jakies znaczenie w domu nie chce po angielsku mowic, w szkole wiem ze mowi, choc jeszcze kiepsko i nie calymi zdaniami bo sie jeszcze uczy |
|
![]() ![]() |
![]() |
#599 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Pytanie nie do mnie, ale powiem ci jak to wyglada u mojej siostry. Dzieciaki bardzo malo mowia po poslku, bardzo duzo rozumieja, ale mowic nie chca ![]() ![]() DZiewczyny od 2 lat chodza do polskiej szkoly- ja osobiscie nie widze zeby to przynosilo jakies rezultaty ![]() ![]() Mamy tez znajomych ze starszymi juz dziecmi ( chlopcy maja juz kolo20 lat) I u nich to wyglada tak, ze rodzice w domu do chlopakow mowia tylko po polsku a oni odpowiadaja po angielsku ![]() ![]() Ja sie boje jak to bedzie wygladalo u nas z 3 jezykami ![]() ![]()
![]() |
#600 |
wańka wstańka
|
Ewi a jeśli chodzi o telewizję to oglądają polską?
Ja czasami robię za tlumacza. Mały opowiada coś po polsku i wtraca angielskie słówka w rozmowie z dziadkami, którzy angielskiego nie znają. I co jakiś czas pyta mamo jak powiedzieć (np.) waterspout ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:09.