![]() |
#661 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Biżuteryjna DG
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#662 |
Wtajemniczenie
|
Hexak, najlepiej zapytaj na jakimś forum prawniczym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#663 |
www.dulcedo.pl
|
O rany to Ci zdziercy nie wiem za ile kupiłas kasę, ale u mnie zawsze służą za darmo radą nawet przez telefon. Są fantastyczni jak ostatnio napsociłam to w podziekowaniu pani czekolade zawiozłam, bo była taka miła.
![]() |
#664 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
cytuję sama siebie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#665 |
Raczkowanie
|
Rozumiem, że robisz szkolenia dla firm i wystawiasz im faktury. Z tego, co mówiła mi moja księgowa (tez mam podzieloną dg), to decydujesz się na 2 opcje. Albo wszystko puszczasz przez kasę, także niebiżuty. Albo przez kasę puszczasz to, co idzie bez faktury, a faktury idą poza kasą. Dokładnie Ci tego nie wytłumaczę. My wrzucamy wszystko w kasę, paragony dot. niebużutów dołączam do kopii faktur.
Nie wiem, czy o to Ci chodziło... Mam nadzieję, że nic nie zamotałam ![]() Hmn... w kasie tez można zdaje się zaprogramować zerowy vat, jeśli dobrze pamiętam... Ale nie daję głowy ![]() Edytowane przez Aoirghe Czas edycji: 2009-12-07 o 09:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#666 |
Zakorzenienie
|
No właśnie z tego co wiem, szkolenia nie są bez vatu, ale z vatem 0%. A to bardzo duża różnica praktyczna w rozliczeniach (lepszy vat 0% niż bez). Sama prowadzę szkolenia. Na kasie robisz sobie kategorię szkolenie, vat 0% i po prostu wbijasz wszystko na kasę -ja tak robię.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#667 |
Wtajemniczenie
|
Bardzo Wam dziękuję
![]() Opcja Smoczka wydaje mi się jak najbardziej na miejscu, takie miałam przypuszczenia. Rozumiem, że nie ma problemu jeśli przy rozliczeniach paragony są tylko ze szkoleń (w przypadku gdyby nie udało mi się sprzedać biżuterii)? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#668 |
Zakorzenienie
|
Nigdy mi się tak nie zdarzyło, ale nie widzę podstaw do tego, żeby miał być problem, bo niby czemu. Po prostu sprzedałaś "przedmioty" z inną stawką vat. Tak samo jak mogłabyś sprzedać w miesiącu tylko dajmy na to opakowanie środka grzybobójczego, który ma vat 7%.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#669 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To już chyba w akcie desperacji ![]() ![]() - dla mnie to oczywiste sądząc po uroku Twoich prac ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#670 |
Zakorzenienie
|
hehehe
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#671 |
www.dulcedo.pl
|
No to mnie zaskoczyłyście, bo mi księgowy kazał wbić na kasę szkolenia z 22% Vat pod jaki to paragraf podciągacie?? chyba muszę wziąć ustawę sama do ręki szlak by to.
![]() |
#672 |
Zakorzenienie
|
To zależy od rodzaju szkolenia, bo np. szkolenia posprzedażowe mają stawkę 22%.
A i teraz już nie jestem pewna czy 0% czy jednak zwolnione... Tak więc nie sugerować się proszę za bardzo tym co napisałam. Zapytam jeszcze księgowego. Myli mi się czy 0 czy zw. mimo, że to zupełnie co innego. Edytowane przez smoczek Czas edycji: 2009-12-07 o 16:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#673 |
Wtajemniczenie
|
W moim przypadku chodzi o szkolenia językowe i właśnie walczymy o to, żeby nam nie wprowadzili VATu... ale czy to jest 0% czy zwolnienie to nie mam pojęcia..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#674 |
www.dulcedo.pl
|
W sumie sobie myślę, że może dobrze że z Vat bo koszty mam duże to zwrocik będzie
![]()
![]() |
#675 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#676 |
www.dulcedo.pl
|
![]()
![]() |
#677 |
Zakorzenienie
|
Ja za listopad mam zwrot, bo robiłam pierwsza zakupy z dotacji, ale nie tknę tej kasy choćby nie wiem co. Przesuwam na kolejne miesiące. Już i tak mam kontrolę w środę - dotacyjną właśnie, to więcej mi nie trzeba
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#678 |
Wtajemniczenie
|
To mój US chyba jakiś spokojny jest, bo pomimo zwrotu za kasę i ciągłych zwrotów VATu nie miałam jeszcze kontroli
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#679 |
Rozeznanie
|
witam serdecznie, tak sobie czytam wątek, nawet trafiłam na pytanie, które sama zadam, bo... odpowiedź dziewczyna dostała chyba na PW, od ponad 6mc- jestem na bezrobotnym, biżuty robię odkąd urodziłam dziecię czyli ok. 5lat, chciałabym założyć własną firmę, mimo, że moja sprzedaż wynosi np: jedna para kolców na miesiąc
![]() ![]() ![]() ![]()
Tito moja biżuteria- wzloty i upadki ![]() takie moje blogowanie ![]() To nie żadna sztuka kochać człowieka w nieszczęściu. Dopiero w szarym codziennym życiu miłość wystawiona jest na prawdziwą próbę.— Margit Sandemo |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#680 |
Zadomowienie
|
Ja dostałam dotację z PUP ponad rok temu. Jak masz jakieś konkretne pytania to pisz tutaj albo PW bo nie wiem co Cię konkretnie interesuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#681 |
Raczkowanie
|
Ja niedawno dostalam dotacje z Urzedu Pracy, miedzy innymi na bizuterie
![]() Najlepiej udac sie do swojego PUPu, bo kazdy ma troche inne wymagania. U mnie byly specjalne spotkania gdzie dokladnie wyjasniano co i jak skladac. Jezeli chcesz miec firme i dodatkowo pracowac, to ta dotacja nie jest dobrym pomyslem - w umowie masz zaznaczone, ze przez 12 miesiacy nie mozesz zostac zatrudniona.
![]() |
#682 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tito moja biżuteria- wzloty i upadki ![]() takie moje blogowanie ![]() To nie żadna sztuka kochać człowieka w nieszczęściu. Dopiero w szarym codziennym życiu miłość wystawiona jest na prawdziwą próbę.— Margit Sandemo |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#683 |
Rozeznanie
|
U mnie w UP jest dokładnie tak jak napisałaś. 50% na półfabrykaty do dalszej przeróbki i chyba na 20% na gotowe do dalszej odsprzedaży. Więc w przypadku naszego hobby jest to na plus.
![]() |
#684 |
Raczkowanie
|
Cześć Martuś!!
![]() ![]() ![]() Jakby co to możemy się potem na bierząco wymieniać doświadczeniami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#685 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Trzeba okreslic jedno glowne PKD, ale mozna dodac kilka pobocznych. Progi, ile na co mozna przeznaczyc, byly w moim przypadku o wiele bardziej rozbudowane. Serio, najlepiej dopytac sie we wlasnym PUPie. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#686 |
Raczkowanie
|
Niestety nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi na zastanawiającą mnie kwestię:
Ktoś robi biżuterię głównie na własny użytek, prezenty. czasem (kilka sztuk w miesiącu) sprzedaje pojedyncze rzeczy tak aby mieć pieniądze na materiały do następnych wyrobów. Obrót a tym bardziej zysk jest zbyt mały aby zarobić nawet na koszty prowadzenia działalności gospodarczej i artysta nie zamierza go zwiększać. Chce jednak uczciwie rozliczyć podatek i dopełnić formalności. Czy jeśli wpisze w PIT w rubryce dodatkowe przychody (czy jakoś tak) kwotę jaką zarobił na biżu i zapłaci od tego podatek to będzie ok? Czy jest jakaś możliwość prawna aby taka mała sprzedaż była legalna czy pozostają dwa wyjścia: albo duża sprzedaż i DG albo nie sprzedawać kompletnie nic i robić tylko dla siebie? Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#687 |
Zakorzenienie
|
Jesli sprzedajesz przez net US bedzie Ci w stanie wykazac ze osiagalas dochody od ktorych nie odprowadzilas podatku tak jak powinnas (VAT+dochodowy).
![]() |
#688 |
Przyczajenie
|
Witam, mam pytanko do osób prowadzących już działalność- posiadających kasy fiskalne. Ile czekałyście na nr nadawany na kasę fiskalną?
Z góry dziękuję za odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#689 |
Zadomowienie
|
Pewnie wszystko zależy od miasta, ja czekałam ok 2 tygodnie (było to ponad rok temu) a mój chłopak zakładał działalność we wrześniu i czekał miesiąc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#690 |
Przyczajenie
|
heh czyli teoretycznie miesiąc zastoju w firmie...nasz kraj jest niemożliwy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:09.