Gotowanie na parze - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-05-01, 09:41   #661
KarolinaK
Zakorzenienie

Dot.: Gotowanie na parze

Cytat:
Napisane przez wenka78 Pokaż wiadomość
do gotowania na parze jestem przekonana od dawna. planuję zakup- ale nie wiem czy lepiej garnek (taki 4elementowy) do gotowania na parze czy parowar elektryczny? doradźcie mi coś, dodam że chce wydać do 100zł
Ja mam elektryczny i wcale go czesto nie uzywam. Na Twoim miejscu bym kupila garnek . Bo zanim wyjme to z szafy a potem jeszcze kazda czesc z osoban umyc a jak wyschnie to juz musze nowe miejsce w szafie znalezc
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-02, 20:42   #662
Niezapominajka_81
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madziulek_1985 Pokaż wiadomość
Ajtam ajtam wystarczy sprytny sprzęt i dobrze gotujące koleżanki, reszta się da
No właśnie na to liczę Co 2 głowy, to nie jedna

A co do sprzętu: ja nigdy nie miałam do czynienia z parowarem elektrycznym. Mam tylko garnek, który jest naprawdę banalny w obsłudze i wszystko póki co mi w nim wyszło Trudno mi ocenić co jest lepsze, ale na pewno garnek ma plus za prostotę w obsłudze i nie wielką cenę w porównaniu z parowarem
Niezapominajka_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-04, 09:28   #663
AndziaWP
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
Ja mam elektryczny i wcale go czesto nie uzywam. Na Twoim miejscu bym kupila garnek . Bo zanim wyjme to z szafy a potem jeszcze kazda czesc z osoban umyc a jak wyschnie to juz musze nowe miejsce w szafie znalezc
to teraz spróbuj gotować w papierze, zmywania niewiele bo wszystko zostaje w papierze który potem się wyrzuca więc wszystko tylko do spłukania i szorować nie trzeba. Papier jest świetny jeżeli chodzi o pieczenie czy zapiekanie, bo można uniknąć szorowania blaszki w rogach co często zajmuje dużo czasu. A w najbliższym czasie to chyba zrobię deser w papierze http://www.sagacook.com/pl/Consumers...eswithrum.aspx wygląda pysznie a uniknę zmywania bo deser podawany w sakiewkach jest więc w sam raz na imprezkę na świeżym powietrzu bo nie ma problemu ze szkłem
AndziaWP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-04, 10:35   #664
Dziewczyna Stradivariusa
Raczkowanie

Wyglądają pysznie , tylko ile to kalorii
Dziewczyna Stradivariusa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-25, 14:21   #665
Tu_pak
SPAMER
Nieopłacona reklama

Cytat:
Napisane przez Dziewczyna Stradivariusa Pokaż wiadomość
Wyglądają pysznie , tylko ile to kalorii

hahaha chciałam delikatnie wtrącić, że na tej stronie są nie tylko desery ;P
Obiad za to możesz ugotować bardzo zdrowo
Tu_pak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-15, 20:23   #666
eveewe
Zakorzenienie

GG do eveewe

pysiammmm za przepis na pysznie ciasto z truskawkami z twojego bloga

12.06.2010

Marysia - 11.08.2011

Aleks - 08-07-2013
eveewe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-16, 08:51   #667
znawczyni9
Raczkowanie

często robie rybki na parze. jest to dla mnie taka fajna odskocznia od gotowania i od grillowania. Zawsze zdrowiej mimo tego, że ciut dłużej
znawczyni9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-06-26, 00:10   #668
Tu_pak
SPAMER
Nieopłacona reklama

Fajne przepisy z wykorzystaniem papieru sa wrzucone do konkursu - https://www.facebook.com/pages/SAGA/...49698628430935
chyba sobie podrukuję
Stary 2012-07-04, 13:51   #669
wiz_kate
Przyczajenie

Nie wiecie jak jest z przenikaniem zapachów jesli np. na jednym poziomie robie rybe a na innym warzywa czy ryż? Czy lepszy pod tym wzgledem byłby parowar elektryczny czy garnek do gotowania na parze? Może ma ktoś jakies doswiadczenie w tym temacie bo zastanawiam sie nad kupnem któregos a nie chce aby inne potrawy pachnialy rybką
wiz_kate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-04, 14:57   #670
hanna_f
BAN stały

Cytat:
Napisane przez wiz_kate Pokaż wiadomość
Nie wiecie jak jest z przenikaniem zapachów jesli np. na jednym poziomie robie rybe a na innym warzywa czy ryż? Czy lepszy pod tym wzgledem byłby parowar elektryczny czy garnek do gotowania na parze? Może ma ktoś jakies doswiadczenie w tym temacie bo zastanawiam sie nad kupnem któregos a nie chce aby inne potrawy pachnialy rybką
Ja gotuję w takim szybkowarze (nie za bardzo wiem czym się różni od parowaru) i mi nie przenikają zapachy, a zwykle gotuje obiad na dwóch poziomach. No chyba, że nawalę dużo czosnku to wtedy czuć
hanna_f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-04, 16:32   #671
kiciakasia
Zakorzenienie

szybkowar gotuje pod ciśnieniem = szybciej

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-04, 16:36   #672
katherine_24
Raczkowanie

ale w szybkowarze można też na parze
Stary 2012-07-09, 14:12   #673
gatilla
Rozeznanie

Cytat:
Jeśli gotuję na parze rybę, to zawsze daję ją na ostatnie najwyższe piętro. Inne produkty nie przejdą jej zapachem. A ona sama nie wymaga długieo czasu "parowania", więc daję ją na koniec.
gatilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-09, 19:41   #674
AndziaWP

A ja do tych które gotują w papierze Robiłyście już rybkę? Bo znalazłam taki przepis i chyba się skuszę http://www.niam.pl/pl/przepisy_kulin..._z_ziemniakami Może któraś robiła i podpowie czy dobre?
AndziaWP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 16:27   #675
Tu_pak
SPAMER
Nieopłacona reklama

AndziaWP wydaje mi się, że gotując w papierze smak ryby jest bardziej aromatyczny, co bardzo odpowiada mojej mamie, która rybę zje w każdej postaci, ja raz na tydzień też nie pogardzę. Uważam, że jest smaczne, nawiasem - fajny przepis!
Stary 2012-07-13, 05:43   #676
chopie

Ja w tym papierze gotuje dla dziecka kilkumiesiecznego, bo rozszerzam diete, gotowane być musi na razie ale w ten sposób zachowuje najwiecej witamin a dorsza spróbujemy chyba my - bo na razie za dużo składników jak dla małego brzdąca
chopie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-13, 16:38   #677
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katherine_24 Pokaż wiadomość
ale w szybkowarze można też na parze
Potwierdzam
W końcu w szybkowarze nie trzeba dużo wody, wystarczy szklanka, robię każde warzywo, od ziemniaków po mieszanki warzywne typu kalafior+marchewka+brokuł
No i mamy pyszne warzywka w kilkanaście minut
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-01, 09:02   #678
madziulek_1985

Cytat:
Napisane przez chopie Pokaż wiadomość
Ja w tym papierze gotuje dla dziecka kilkumiesiecznego, bo rozszerzam diete, gotowane być musi na razie ale w ten sposób zachowuje najwiecej witamin a dorsza spróbujemy chyba my - bo na razie za dużo składników jak dla małego brzdąca
A ja w nim grilluje W sumie to nadaje się do wszystkiego, dobrze, że Alma 24 wprowadzili do sprzedaży bo ciężko było dostać w sklepie.
madziulek_1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-24, 04:55   #679
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Witam wszystkich

Podpinam się do Waszego wątku ponieważ od tygodnia jestem w posiadaniu takiego oto parowaru >klik< i już zdążyłem się w nim zakochać. A właściwie to w potrawach w nim przyrządzanych Jest smacznie, zdrowo, kolorowo, a do tego szybko prosto i mniej mycia!

Jakiej wody używacie do gotowania na parze? Tej z kranu, czy może tak jak ja - źródlanej średnio lub nawet nisko mineralizowanej, o małej zawartości sodu?

W niedzielę odkryję kolejny aspekt posiłków na parze ponieważ przymierzam się do "upieczenia" ciasta. Czy któraś z Was już może próbowała??

Cytat:
Cytat:
Napisane przez gatilla Pokaż wiadomość
Jeśli gotuję na parze rybę, to zawsze daję ją na ostatnie najwyższe piętro. Inne produkty nie przejdą jej zapachem. A ona sama nie wymaga długieo czasu "parowania", więc daję ją na koniec.
Dokładnie! Najpierw gotuję warzywa przez połowę czasu przewidzianego przez program, a potem dokładam kosz z rybą na górę, zmieniam program na ten do delikatnego gotowania ryb i warzywa mi powoli dochodzą do ideału ( powaga - tak ugotować w wodzie fasolkę szparagową, czy marchew bez ciągłego zaglądania i próbowania to nie lada sztuka) , a rybka gotuje się i pozostaje niezwykle soczysta.

BTW, gotowałem brokuła posypanego bazylią, wraz z fasolką szparagową na jednym poziomie i faszerowane papryki przyprawione czosnkiem i estragonem na drugim, a jakby tego było mało to w aromatyzerze miałem wino. I jakoś fasolka smakowała i pachniała tylko fasolką, a nie bazylią czy estragonem. Wino zadziałało jako wzmacniacz smaku, ale aromaty w żaden sposób nie pomieszały się ze sobą.
DudiBoy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-24, 07:58   #680
pysiamn
Zakorzenienie

ja robiłam ciasta kilka stron wczesniej znajdziesz mój przepis na biszkopt i murzynek z parowaru ...obłędnie pyszne ciasta

Polecam

I życzę miłego parowania

ps Ja też mam podobnego Philipsa ja używam zwykłej wody

*** -12,5kg***
pysiamn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-24, 14:08   #681
zofia_21
Przyczajenie

Cześć
Ja kupiłm garnek do gotowania na parze z wkładem do makaronu jest stosunkowo niedrogi(79,99 zł) ,,WELTBILD'' przez internet,albo telefonicznie
nr.telefonu 22/51-75-175 polecam.
A brokuły gotuję nie dłużej niż 7 min. żeby były chrupiące,zamiast bułki używam otrąb pszennych, na patelni rozgrzewam trochę masła roślinnego z otrębami.
Jem brokuły zamiast ziemniaków do tego pierś z kurczaka i obiad gotowy.
tak samo na parze gotuję kalafior,cukinię,fasolkę, brukselkę młodą kapustę i nie tylko***)
dą kapustę
zofia_21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-25, 00:11   #682
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez pysiamn Pokaż wiadomość
ja robiłam ciasta kilka stron wczesniej znajdziesz mój przepis na biszkopt i murzynek z parowaru ...obłędnie pyszne ciasta

Polecam

I życzę miłego parowania

ps Ja też mam podobnego Philipsa ja używam zwykłej wody

I kolejna nasza wspólna cecha (która to już?) - miłość do parowaru!

Zapoznałem się już z przepisami, a nawet sobie wydrukowałem i zamiast ciasta marchwiowego zrobię w niedzielę murzynka bo uwielbiam! Oby tylko nie wyszedł mi zakalec bo jeść może i uwielbiam, ale piec nigdy nie miałem okazji...
Stary 2012-08-25, 21:05   #683
pysiamn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Pokaż wiadomość
I kolejna nasza wspólna cecha (która to już?) - miłość do parowaru!

Cytat:
Zapoznałem się już z przepisami, a nawet sobie wydrukowałem i zamiast ciasta marchwiowego zrobię w niedzielę murzynka bo uwielbiam! Oby tylko nie wyszedł mi zakalec bo jeść może i uwielbiam, ale piec nigdy nie miałem okazji...
Powodzenia
Ja robiłam go już wielokrotnie wszystkim zawsze smakuje rozpływa sięw ustach ...i talentu do pieczenie mieć nie trzeba

Czekam na Twoją recenzję

*** -12,5kg***
pysiamn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-26, 09:43   #684
201803290936
Konto usunięte

Jak się paruje rybę, to można ją zalać sosem lub pomiziać masełkiem - są na to jakieś specjalne przystawki?

Mnie się bardzo podoba parowar Morphy Richards - m.in. dlatego, że jest niski, a w mojej kuchni sprawdzi się to bardziej, niż piętrowy parowar:
http://www.appliancist.com/morphy-ri...80-steamer.jpg
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-26, 15:06   #685
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Doris1981, świetnie wygląda ten parowar! Muszę się za czymś takim rozejrzeć, te duże trochę straszą...
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-26, 20:50   #686
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Futbolowa Pokaż wiadomość
Doris1981, świetnie wygląda ten parowar! Muszę się za czymś takim rozejrzeć, te duże trochę straszą...
Tzn. ten również mały nie jest, jakby nie było to jest 8 l pojemności, ale jakoś tak lepiej mi wygląda, niż taki wysoki.
Stary 2012-08-26, 21:37   #687
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Wygląda on jednak dużo przyjemniej od tych wysokich. Ja już mam za dużo sprzętów w kuchni [kombiwar, blender stojący, dwie sokowirówki, kiełkownica, mikrofala, suszarka do warzyw/ziół, robot] i zwyczajnie nie miałabym gdzie tego postawić
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-27, 00:52   #688
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Jak się paruje rybę, to można ją zalać sosem lub pomiziać masełkiem - są na to jakieś specjalne przystawki?

Mnie się bardzo podoba parowar Morphy Richards - m.in. dlatego, że jest niski, a w mojej kuchni sprawdzi się to bardziej, niż piętrowy parowar:
http://www.appliancist.com/morphy-ri...80-steamer.jpg

Tak do gotowania w sosie do niektórych modeli dołączają specjalną misę, mój taką ma. Też zastanawiałem się nad tym modelem ale stwierdziłem, że za dużo w nim nie zmieszczę - te miseczki nie są zbyt duże i nie mógł bym za jednym razem uparować 4 papryk faszerowanych, jakiś warzyw i np deseru. Wiem o czym mówię, mój ma 9L pojemności a te misy wcale za wysokie nie są i ledwo się mieszczę nieraz ;P

Sama musisz zdecydować co najbardziej będzie Ci odpowiadać, każdy ma inne potrzeby, a i modele parowarów różnią się między sobą. Jedne mają misy na rybę w sosach i program do delikatnego gotowania ryb, inne specjalne kosze, jedne są sterowane mechanicznym minutnikiem, inne mają w pełni elektroniczne sterowanie... Jak ze wszystkim - trzeba poczytać i wybrać odpowiedni.

Tutaj masz stronkę z parowarami:
http://dobreparowary.pl/

A tutaj jeszcze model który też wysoki nie jest i ma fajne gadżety i tackę na sos:
http://www.tefal.pl/All+Products/Coo...and+VS7001.htm

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2012-08-27 o 00:53
Stary 2012-08-27, 06:44   #689
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Pokaż wiadomość
Tak do gotowania w sosie do niektórych modeli dołączają specjalną misę, mój taką ma. Też zastanawiałem się nad tym modelem ale stwierdziłem, że za dużo w nim nie zmieszczę - te miseczki nie są zbyt duże i nie mógł bym za jednym razem uparować 4 papryk faszerowanych, jakiś warzyw i np deseru. Wiem o czym mówię, mój ma 9L pojemności a te misy wcale za wysokie nie są i ledwo się mieszczę nieraz ;P

Sama musisz zdecydować co najbardziej będzie Ci odpowiadać, każdy ma inne potrzeby, a i modele parowarów różnią się między sobą. Jedne mają misy na rybę w sosach i program do delikatnego gotowania ryb, inne specjalne kosze, jedne są sterowane mechanicznym minutnikiem, inne mają w pełni elektroniczne sterowanie... Jak ze wszystkim - trzeba poczytać i wybrać odpowiedni.

Tutaj masz stronkę z parowarami:
http://dobreparowary.pl/

A tutaj jeszcze model który też wysoki nie jest i ma fajne gadżety i tackę na sos:
http://www.tefal.pl/All+Products/Coo...and+VS7001.htm
Dzięki za linki i porady "okiem użytkownika".
Stary 2013-01-27, 13:51   #690
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sunshine8 Pokaż wiadomość
Pewnie je rozgotowałaś, niektóre parowary zwłaszcza te tanie za szybko gotują składniki, ja korzystam z kolei z wolnowaru, zdecydowałam się na markę Crock-Pot bo w USA zrobiła furorę no i mam na to 2 lata gwarancji, a jedzenie jest przepyszne, nic się nie rozgotowuje, danie dochodzi idealnie.
Możesz poczytać o tym na ich FB, mają strasznie dużo zwolenników http://facebook.com/crockpotpolska
Za reklame sie placi
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości