|
|
#691 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Walka z nadwagą (niewyimaginowaną:)
|
|
|
|
#692 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ---------- Cytat:
No i faktycznie młodego strasznie rozpieszcza. Basen, kino, zabiera go do nas na weekendy, kupuje zabawki...Zadatki na ojca chyba ma![]() ---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ---------- Dzień zaliczam do udanych. Najbardziej dumna jestem z kolacji, którą właśnie zjadłam: -Serek wiejski z pomidorem i ogórkiem - marchewka - szkl soku pomidorowego I były też ćwiczonka: brzuszki i stepper. Zaczynam od kilku minut żeby nie zniechęcić się po tygodniu ![]() P.S Fatass odpuściłam sobie Wase na kolację widzisz? ![]() Teraz przygotuję kolację dla B i może znajdę pół godz na książkę...
|
|
#693 |
|
Zakorzenienie
|
anuszka21, a ja też Poznań kocham
nie tylko dlatego, że tam się urodziłam i mieszkam niedaleko. To miasto ma swój urok, szczególnie wieczorem (jak chodzą bandy dresów ). Ja mogłabym tam mieszkać i chciałabym, bo tak to jednak 15 km muszę dojechać. Żabi skok ale to nie Poznań a w Krakowie nie byłam. A też chciałabym się wybrać w tym roku z przyjaciółką. Właśnie od niej wróciłam Całe szczęście nie postawiła żadnego żarcia, ale i tak w domu przedtem zjadłam kawałek bloku czekoladowego. Po wpisaniu go w dzisiejsze menu nie jest źle z kaloriami, choć teraz zjadłam 3 kromki chrupkiego żytniego pieczywa (75kcal) bo jestem głodna |
|
|
|
#694 |
|
Raczkowanie
|
Ufff... przebrnęłam przez ten natłok postów
ale fajnie piszcie dalej![]() Na wstępie Wszystkiego najlepszego w Nowym 2013 Roku Ja w Sylwestra i Nowy Rok niestety popłynęłam na maxa. Jak ostatnio trzymałąm się w miare dobrze już jakiś czas tak teraz uległam. Byliśmy z mojm TZ-em na zabawie sylwestrowej w restauracji i niestety na kolacje był kotlecik z kurczaka w panierce z ziemniaczkami, potem kawałek pieczeni zjadłam z jedną kluską śląską ale najważniejsze to wybombiłam całą butelkę wina na następny dzień miałam mega kaca bo nie piłam alkoholu praktycznie w ogóle ponad 2 lataJak jak bym chciała nad morzem mieszkać. Ale niestety ja okolice Krakowa właśnie. Kocham to miasto i góry ale chce się to czego sie nie ma ![]() Anuszka21 ja zawsze chciałam mieć w małych odstępach ale teraz jak córeczka ma 15 mies i ja sie w końcu odchudzam to nie jestem już tego taka pewna. Z malutkim nie ma takiego problemu bo dużo śpi ale potem się dopiero zaczyna jak chodzi, ząbkowanie itp. Ale zobaczymy może koniec roku coś przyniesie Co do postanowień noworocznych to najważniejsze jest zejście do około 68kg. A potem może jeszcze troche, zobacze jak będę wyglądać i się czuć
Start: 01.01.2012 Cel I:112, 109, 106, 103 - zaliczony! Cel II:101, 98, 95, 92 - zaliczony! Cel III:89(88), 86, 83, 80 - zaliczony! ![]() Cel IV:77, 74, 71, 68 - "Odchudzanie to jedyna gra, gdzie wygrywa ten co traci!" |
|
|
|
#695 |
|
Zadomowienie
|
Jej, Kasiunia, jakie Ty masz ładne wyniki! Gratuluję!!! Czy ja coś przeoczyłam, czy jak? Pisałaś jak tego dokonałaś? Kurczę...
A ja dzisiejszy dzień zakończyłam skalpelkiem, 8min abs i 8min na nogi i teraz siedzę sobie już z herbatką i zaraz zbieram się do spania, bo obiecałam sobie zasnąć przed północą ![]() Peace!
|
#696 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie dziewczyny !!
![]() Mam nadzieję, że przyjmiecie kolejną użytkowniczkę z wagą 85 kg. Napisze krótko i treściwie :Mam ochotę ważyć mniej !! Wiadomo nowy rok, nowe szanse, nowe możliwości a przede wszystkim nowe cele !! Jednym jest zmniejszenie mojej obecnej wagi ciała ;D Już nie mogę na siebie patrzyć. Motywacją jest to, że grono zacne, ponieważ niewyimaginowane z wagą 50 kg schodzące do kilogramów 45 ;D
|
|
#697 |
|
Raczkowanie
|
Furry Sue trwa to już dokładnie rok także trochę zachodu mnie to kosztowało. Dużo by pisać ale w skrócie to po prostu staram się zdrowo odżywiać. Na początku było ciężko zmienić nawyki i opanować żądze jedzenia i napadów obżerania ale teraz już się przyzwyczaiłam. Może dziwnie to zabrzmi ale pomogło mi to, że po ciąży zrodził mi się kamień w woreczku żółciowym i po prostu nie mogłam jeść, potem miałam operacje więc tym bardziej nie mogłam jeść. A teraz już leci. Pyrkam sobie powoli z tygodnia na tydzień, niestety bez częstych ćwiczeń za co pewnie dostane bure ale jestem leniem... Czasem ćwicze ale nie jest to moje hobby a jeszcze mieszkam nad teściową i nie chce żeby jej żyrandol na głowę spadł jak sobie będe robić mój ulubiony aerobik także średnio.
Ale obiecuję poprawę
Start: 01.01.2012 Cel I:112, 109, 106, 103 - zaliczony! Cel II:101, 98, 95, 92 - zaliczony! Cel III:89(88), 86, 83, 80 - zaliczony! ![]() Cel IV:77, 74, 71, 68 - "Odchudzanie to jedyna gra, gdzie wygrywa ten co traci!" |
|
|
|
#698 |
|
Przyczajenie
|
Witam Was!
![]() To mój pierwszy post na tym forum i mam nadzieję, że nie ostatni. Już od dłuższego czasu próbuje schudnąć, ale niestety brak silnej woli jest dla mnie zgubny, dlatego potrzebuję wsparcia! W dniu imprezy wydawało się, że nie jest jeszcze tak źle (biorąc pod uwagę świąteczne obżarstwo), ale gdy je zobaczyłam to nie spodobało mi się to, co ujrzałam Trochę o mnie: Mam 23 lata studiuje, pracuje i ogólnie mieszkam w naszej pięknej stolicy. Mój wzrost to ok 165cm, a waga 85kg ( Chciałabym zrzucić ok. 30kg. Do tej pory nie uprawiałam regularnie żadnych sportów, ale dzisiaj podjęłam wysiłek i wreszcie poszłam na basen gdzie przepłynęłam 42 baseny, a jutro planuje iść też pobiegać. Oprócz tego planuje zacząć robić jakieś ćwiczenia na brzuch i uda (które są po prostu gigantyczne Koniecznie potrzebuje Waszej pomocy! Po pierwsze nie wiem do końca co jeść. Oczywiste jest dla mnie wyeliminowanie słodyczy i węglowodanów (w szczególności pieczywa), ale największy problem mam też z obiadami. Często jem 'na mieście', poza tym zawsze jak przeglądałam jakieś diety to wydawało by się, że składniki na nie są strasznie drogie, a ja jako 'biedna studentka' nie zawsze mam takie fundusze. Patrząc na tabele kaloryczności to alkohol też powinnam ograniczyć....eeech pomocy!Proszę Was o jakieś rady jak zacząc tą pewnie długą i męczącą drogę do wymarzonej wagi! |
|
|
|
#699 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do Krakowa - najpiękniejsze miasto świata i moje ulubione. Stanowczo polecam. Urodziłam się tu, więc coś o tym wiem ![]() Cytat:
Dziś za to wieczór lecę na zumbę
|
|
|
#700 | ||
|
Zadomowienie
|
My też Cię Witamy! Fajnie, że dołączyłaś
---------- Dopisano o 08:49 ---------- Poprzedni post napisano o 08:40 ---------- Cytat:
tak jak z rzucaniem palenia, gdy pojawia się poważny problem ze zdrowiem.. Nie doceniamy zdrowia, póki je mamy, nie? Sama nadwaga jest już sygnałem, że coś jest niehalo. A za brak ćwiczeń będą baty! ![]() Co lubisz robić najbardziej, bo zakładam, że JEST COŚ, co lubisz rower, ćwiczenia w domu, jakiś jogging, siłka, zajęcia zorganizowane - jakieś fitnessy, jogi itp? Ja niezmiennie namawiam do wypróbowania Skalpela Ewy Chodakowskiej, działa to jest program rzeźbiący, a jak chcesz cardio to z kolei jej program Killer można się nieźle spocić ![]() ---------- Dopisano o 08:51 ---------- Poprzedni post napisano o 08:49 ---------- Cytat:
|
|
#701 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I oczywiscie witam Cie ![]() Wstalam, zjadlam juz sniadanko i teraz dalej sie biore. Musze pomaszerowac do naszej wiejskiej piekarni po chlebus i grahamki i jajca, bo sie skonczyly Dzis czuje nogi po 1,5h orbitreku, no ale dzs odpoczynej dzien nauki![]() U Was tez dzis tak szaroburo? U mnie jest okropnie! Wieje wiatr i siapi kapusniaczek juz chyba wolalabym snieg, przynajmniej bym sie poruszala przy odsniezaniu![]() Dobra nie marudze, milego i dietkowego dnia życze Laseczki
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#702 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Brawo
|
|
#703 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
Ojej, ale się nam nowych naroiło To dobrze Społeczeństwo chce się odchudzać - dobry znak Wstyd się przyznać, ale ja dopiero się obudziłam Chyba przez tą pogodę tak dobrze mi się spało. Śniadanko zjedzone, zapisane w notesie razem z kaloriami Wczorajsze kalorie to 1310, także nie było źle. Dziś nie mam nic do roboty oprócz zrobienia dla siebie obiadu, postanowiłam popołudnie spędzić z Simsami na obiadek ziemniaczki, rybka smażona bez tłuszczu (nigdy tego nie robiłam, boję się że mi nie wyjdzie albo nie dosmażę ) i surówka z sałaty lodowej, pomidorka, ogórka, papryki. i bezapelacyjnie woda mineralna ![]() może później zmuszę się na chwilę ćwiczeń Ps. a jakie ja miałam dziś sny...
|
|
|
|
#704 | ||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ---------- Cytat:
ale to przynosi rezultaty . po miesiącu diety zeszłam do 84 kg. jutro kolejne ważenie ;-) ---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:28 ---------- Cytat:
jeśli planujesz kolejne dziecko to nie czekaj za długo. dziweczyny super się dogadują, pilnują się nawzajem.....i wcale ich do tego nie zmuszam. kolejny plus to to że miałam ciuchy jednej po drugiej.....więc dodatkowa kasa jak na razie idzie na leki MASAKRA choć nie mówię że chciałam mieć dwójkę a po jakiś 10-15 latach na starość machnąć sobie trzecie.....no ale mój mąż troszkę się pospieszył ;-) ---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ---------- Cytat:
ważne jest 5 pełnowartościowych posiłków o stałych porach.......dobra dieta to 70 % sukcesu ..... ---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ---------- Cytat:
|
|
#705 |
|
Zadomowienie
|
ogolnie nie lepiej ta rybke zrobic na parze, albo w piekarniku w foli?
|
#706 |
|
Rozeznanie
|
o matko przebrnełam przez moje zaległości .....ale produkujecie
jeszcze raz witam wszystkie nowe kobietki ja dzisiaj zjadłam na śniadanko bułeczkę pełnoziarnistą z wędlinką i oliwkami....PYCHA a na drugie śniadanko ale więcej nie mam więc nie zjem![]() o obiadku nie myślałam .....za bardzo nic nie mam ......muszę lecieć na zakupki ![]() miłego dnia kobietki ---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ---------- ja rybę robię na parze a potem polewam sosem czosnkowym na bazie jogurtu. nat. PYCHA
|
#707 |
|
Zakorzenienie
|
Hej he !!
Powiem Wam, ze ja dietę rozpoczęłam bardzo hardkorowo. Dzisiaj dostałam @ i czuję się strasznie. o ćwiczeniach dzisiaj mogę zapomnieć. Jedyne czym nadrobię to jedzenie, więc nie jest źle. Od niedzieli planuje codzienne poranne bieganie. Mam nadzieję, że wejdzie mi to w krew i te śniegi, które zapowiadają mnie nie wystraszą xD tym czasem uciekam nadrabiać zaległości naukowe ;D miłego dnia dziewczyny !!
|
|
#708 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#709 |
|
Raczkowanie
|
Furry Sue dokłądnie. Wiedziłam od dawna, że nie chce tak wygladać i ciągle starałam się cos z tym zrobić, ale efekty były mizerne. Raz udało mi się schudnąć do 72kg ale to było przed studniówką i miałam pstro w głowie i zależało mi żeby jak najszybciej schudnąć więc odchudzałam się na diecie oczyszczającej, którą można stosować 5 dni. Potem weekend starałam sie nadrobić witaminy i kolejne 5 dni
kwiatuszek2 3 ćwiczenia to masakra. Ale staram sie robić to co lubie czyli chodzę na basen, mam też w domu orbitek ale draństwo do mnie nie przemawia po 10 minutach padam na twarz lubie też dance aerobik(mam taki jeden ulubiony) więc myślałam o zumbie ale to troche drogi interes.Więc zostaje mi spuścić głowe i obiecać poprawę ---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ---------- kwiatuszek2 3 o aerobiku na basenie też myślałam ale raz zwątpiłam, bo dziecko się zapytało mamy" co te panie robią".Pomysłowa mamusia odpowiedziała, że "one ćwiczą bo są tłuste" i od tego czasu chęć na aerobik w wodzie mi odeszła
|
|
|
#710 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jakbym tam była ja, to na pewno nie skończyłoby się milczeniem
|
|
|
|
|
#711 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Na basen tez chcialabym isc, ale w takim stanie sie nie pokaze chodziaz kocham plywac! w sumie wydajemi sie, ze na diecie KAZDA forma ruchu daje efekty, mozna zaczac od spacerow
|
|
#712 |
|
Zadomowienie
|
Hej laski,
Wlasnie przebrnelam przed 3 ostatnie strony postow. Ja zdycham w lozku. Wczoraj bylam w pracy z 38.7 stopnia goraczki. Pocilam sie jak prosiak i myslalam, ze tam padne. Wzielam tydzien wolnego i 4-5 dni mam zamiar przelezec w lozku. Musze to wylezec, bo nigdy sie nie wykuruje. Z dieta narazie do bani, bo czuje sie bardzo zle, wiec co by mi bylo milej to podgryzam co chwila czekolade. Witam serdecznie nowe dzieczyny, bardzo sie ciesze, ze nasze grono sie powieksza.
|
#713 |
|
Zakorzenienie
|
A mnie dziś ruszyło sumienie i porządnie poćwiczyłam
Mel B cardio oraz trening ramion. Od siebie dodałam 15 minut ćwiczeń z płyty, którą podarował mi nauczyciel wf w 3 gimnazjum kiedy oświadczyłam z pełną stanowczością, że chcę się odchudzić Płyta przydatna, ale ćwiczenia niektóre są zabójcze Z wyżej wymienionym nauczycielem od wf łaziłam też na jive'a, cha-chę i walca wiedeńskiego Śmiechu było więcej niż pożytku z tego, ale podstawowe kroki znam i jakiś tam układ pamiętam Najfajniejszy był skoczny jive. W ogóle fajnie się czułam, bo młody facet, zdaje się, że 5 lat starszy ode mnie. Napociłam się wtedy solidnie, ale dojrzewałam i schudnięcie dla mnie było prawie niemożliwe. Tyle dobrego było z tego, że złapałam kondycję i nie męczyła mnie np. gra w ping-ponga Potem zaczęłam uczestniczyć w meczach koszykówki i jakoś tego ruchu było dużo, a potem jak nabawiłam się kontuzji kolana to pożegnałam się ze wszystkim. I rozleniwiłam na maksa ![]() To były czasy Sama w domu jestem to więc skorzystam z okazji i zamiast siedzieć na dupie większość dnia i pykać w simsy, poćwiczę jeszcze
Edytowane przez ogolnie Czas edycji: 2013-01-03 o 15:28 |
|
|
|
#714 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja tez w 2 miesiacu diety bylam chora, masakra! kaszel mialam 2 miesiace okropny, jakbym gruzlice miala, po miesiacu poszlam dopiero do lekarza lepiej odrazu zwalczyc swinstwo!ogolnie brawo za motywacje ja swojego czasu trenowalam siatkowke, pozniej na studiach przestalam i teraz mam efekty![]() Wlasnie wszamalam obiadek i lece dalej sie uczyc. Wcielam postanowienia noworoczne w zycie Pozniej porobie brzuszki. Chce wykorzystac kazdy dzien, a nie bimbac jak dotychczas
|
|
#715 |
|
Zakorzenienie
|
Hejka, ja dzis mialam starszy dzien, stracilam tylko kase, czas i humor ;/ z tego wszyskiego zjadłam na sniadanie twixa potem kawe, a teraz snickersa. Za☠☠☠ioza. Zdrowo i dietetycznie
Ja sie nie odchuzam bez slodyczy, ale dzis przegielam ;/ do tego tyle gadacie o dentystach, ze rano wstaje i zeby mnie bolą xD na liczniku mialam 74,3 wiec ten kilos to chyba jednak sie woda zatrzymała. Jutro z mała mialysmy isc na szcepienie, ale ma katar wiec dupa ;/ale niech ją chociaz zbada.Kwiatuszek, a ile Twoje dziewczyny maja latek? Bo Ty 29 jesli dobrze wywnioskowałam? ;p |
|
|
|
#716 |
|
Zakorzenienie
|
Widzę że niektóre z Was rozkłada, więc życzę szybkiego powrotu do stanu używalności !!!
millenka dobry cel na ten rok ;D chyba ściągnę za Tobą i też sobie tak urozmaicę. Co by żadnego dnia nie stracić ![]() ogolnie gratuluje silnej woli i oderwania się od simsów ;D wiem jak wciągają xD
|
|
#717 |
|
Zakorzenienie
|
Muszę zacząć codziennie zmuszać się do ćwiczeń, choćby pół godzinki...Jakoś tak lepiej się poczułam po tym treningu
Nie jest to maksimum jakie mogę z siebie wycisnąć, ale wolę się nie przeforsowywać póki co. Z drugiej strony gdzieś we mnie siedzi takie głupie "uczucie", że moje starania nijakie efekty przyniosą, że ta cała dieta okaże się tylko coraz to nowszymi wyrzeczeniami, a nie przyniesie rezultatów...Normalnie to all inclusive: wola walki i full motywacja, ale to wyżej wymienione "uczucie" we mnie tkwi Czułabym się pewniej, gdybym miała wagę w domu. Miałam kupić, a okazało się, że ostatnie pieniążki musiałam wydać w aptece. Tyle co ostatnio ważyłam się u brata, jak byłam. A tak odnośnie mojego mierzenia się, to chyba gapa ze mnie Dzisiaj się spostrzegłam, że pomiary bioder nie są obiektywne Na wysokości na jakiej robię pomiar, nadal mam opuchliznę po prawej stronie. Nie mam pojęcia ile centymetrów musiałabym odjąć. Ze dwa? Dziwnie to wygląda jak mam założone obcisłe w pośladkach i udach spodnie Lewa strona książkowo prosta, a prawa...Szkoda gadać Generalnie to wygląda na bulwę No ale co się dziwić, skoro coś tam się z nerwem dzieje. Mam dłuższy płaszczyk zimowy, także nie widać tego A latem to ja mam nadzieję być lżejsza o co najmniej 15 kg! Przynajmniej zobaczyć liczbę dwucyfrową na wadze Nie wiem czy Wy też tak macie, że często towarzyszy Wam wrażenie, że jecie za dużo albo nie to co powinnyście? Czy tylko ja mam takie głupkowate myśli? Ja wiem, że mam problem z obiadami. Nie zawsze robię sobie sama dla siebie, częściej zdarza się, że jadam to, co mama zrobi. Jutro będą pierogi z kapustą i grzybami. A ja nie mam pomysłu na obiad dla siebie, poza tym zakupy będą dopiero w sobotę to i szafki się zapełnią Błędne koło czasami
|
|
|
|
#718 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dzisiaj obiadek wyszedł na 5+.......filecik z kurczaka z curry i do tego warzywa na parze...no i oczywiście sos jogurtowo-czosnkowy(chyba się od niego uzależniłam ;-) ) ---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:59 ---------- Cytat:
a jeśli chodzi o obiadki to już kiedyś cię zachęcałam do prychcenia dla siebie. trudno wymagać od mamy aby gotowała ci dietetyczne obiadki. mi taki obiad zajmuje 20min i gotowe. pokombinuj trochę z gotowaniem to na prawdę łatwe.....a z czasem nawet przyjemne ;-) ---------- Dopisano o 19:08 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ---------- dziewczyny tak piszecie o tych ćwiczeniach a ja prócz diety nie robię NIC zasługuję na porządnego kopniaka..........która chętna
|
|
#719 | |
|
Wtajemniczenie
|
Martusia, Vibeke witajcie
Gratuluję świetnego wyboru - dołączacie do najlepszego forum na Wizażu ![]() ---------- Dopisano o 20:28 ---------- Poprzedni post napisano o 20:26 ---------- Cytat:
![]() W razie wątpliwości pytaj postaramy się pomóc
|
|
#720 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja zawsze mam wrazenie, ze jem za duzo a przede wszystkim ŹLe! Nie odzywiam sie zdrowo. Nie chce mi sie gotowac ani chodzic do sklepu ;/ Jak mala wyzdrowieje, to bedzimey jezdzic codziennie na spacerek do sklepu po warzywka. A co do cwiczen to na razie nie mam zamiaru. Moze po sesji, bo na razie to moglabym sie wziac za nauke, a za cholere nie moge ;/ |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:24.

zamęczyłabym się mieszkając u kogoś.

).
na następny dzień miałam mega kaca bo nie piłam alkoholu praktycznie w ogóle ponad 2 lata

juz chyba wolalabym snieg, przynajmniej bym sie poruszala przy odsniezaniu

) i surówka z sałaty lodowej, pomidorka, ogórka, papryki. i bezapelacyjnie woda mineralna 

Z wyżej wymienionym nauczycielem od wf łaziłam też na jive'a, cha-chę i walca wiedeńskiego
ja tez w 2 miesiacu diety bylam chora, masakra! kaszel mialam 2 miesiace okropny, jakbym gruzlice miala, po miesiacu poszlam dopiero do lekarza