|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#721 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
Cytat:
Ale w ramach wyjątku opowiem o tym prostowaniu nóżek. Mój mały tak robił, a po kilku dniach dorzucił do tego odpychanie się piętami i teraz jak go kładę na przewijaku, to zaczyna wędrować po nim odpychając się właśnie na piętach. Od tego czasu jego pasją jest nawiewanie mi z pieluchy.
|
|
#722 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
Cytat:
![]() Podałam pierwszą porcję mieszanego mleka (NAN active i NAN H.A) i bez sensacji. Wciągnęła prawie na śpiocha i śpi dalej. Do dziewczyn po CC: Po jakim czasie się pierwszy raz przytulałyście z Tżami?Ale mamy tu ładne, młode mamy A te kreski na brzuchach to już Wam zostaną? (ja się w ciąży takie nie dorobiłam). Wczoraj się zważyłam pierwszy raz po ciąży i mam jeszcze jakieś 2-3 kg na plusie no ale ja butlą karmię. No i lekka oponka została (w dodatku w centki). Moja kuzynka, która studiuje jakąś kosmetologie (czy coś takiego - ona ciągle coś w ten deseń studiuje ) poradziła na rozstępy stosować jakąkolwiek maść/krem z duża ilością wit A. Podobno super pomaga, tylko trzeba konsekwentnie 2 x dziennie smarować. Byłam w aptece i zapomniałam się zapytać ale polukam w necie co jest z takich rzeczy i w poniedziałek zakupię. Zobaczymy co to da. Podobno wit A 100 razy lepsza od drogich kosmetyków.
|
|
|
#723 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moj tez prostuje nózki raczej to normalne. Apropo basenu wiem ze mozna chyba od 3 m-ca ale moj niby za tydzien konczy 3m-ce a wydaje mi sie za mlutki na basen,co o tym myslicie bo chcialabym z nim chodzic. Cytat:
|
||
|
|
|
#724 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pogadałam z naszą zaprzyjaźniona para wyżaliła sie bo komus musiałam.. a oni sparwy w swoje ręce i ja niby nic o tymnie wiem.. kolega z moim pracuje i pogadał z nim . I wczoraj moje kochanie przyjechało do domku z pieknym bukietem z 7 czerwonych długich róż ibutelka czerwonego winka. mielismy wczoraj rocznicę 4 lata Razem... i zauwazyłam że troszke wiecej uwagi mi poswica .. Oczywiście ja udaje że nic nie wiem... ![]() A jesli skutkuja u was szczere rozmowy to jasno trzeba facetowi powiedziec o co chodzi.. sam nie zrozumie Cytat:
i przez miesiąc mam pieluchowac, nie kłaśc na boki tylko na plecki i duzo na brzuszek i trzymac tak aby nózki swobodnie zwisały. Jak podkładam pappersa to pod tyłke reka zeby nózki zwisały.
|
|
|
#725 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tez sie smaruje perfecta mama ale narazie efektow nie widze ![]() Madziwnia tez tak wlasnie robie mam nadzieje ze poskutkuje ale nie pieluchuje podwojnie Edytowane przez tylkooliwka Czas edycji: 2010-05-07 o 14:46 |
|
|
|
|
#726 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a potem to już poszłoooo....wit.A powiadasz ... może spróbuję?
|
|
#727 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Unijne dotacje są większe, nie wiem od czego to zależy ale około 30 tyś u nas można było dostać. Tylko oczywiście musi być biznesplan, trza poskładać odpowiednie wnioski itd (to na pewno w necie znajdziesz). Tylko jest haczyk taki, że wysyłają Cię na kurs na którym Cię uczą prowadzić firmę itd i niestety trochę to wszystko trwa. Z PUP dotacje są mniejsze (u nas było 12 tyś) ale łatwiej je dostać (bez kursów). Tu tez biznesplan itd. No i musisz mieć przez rok tą działalność otwartą (nie musisz wykazywać zysków) bo inaczej trzeba zwracać (w przypadku unijnych też chyba tak jest). Do tego trzeba się bardzo skrupulatnie z tych pieniędzy rozliczać. Są określone rzeczy które Ci wolno za nie kupić (widziałam nawet taką listę ale nie będę przytaczać bo wiem, że to się nieco zmieniło). Najlepiej iść do PUP, tam są panie które się tylko doradztwem zajmują i Ci wszystko wytłumaczą, pomogą pisać wnioski czy biznesplan itd. Aaa i z Unii trzeba było mieć wkład własny a z PUP nie trzeba.
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#728 |
|
Zakorzenienie
|
nie, nie boję się, łóżeczko mam obok naszego łóżka, poza tym mały jak chce się przekręcić to zawsze jakieś dźwięki wydaje i wtedy zerkam na niego. Zresztą on na brzuszku śpi najspokojniej i najdłużej - równo oddycha wtedy, nie ma żadnych odruchów jak w przypadku spania na pleckach albo boczku - wtedy czasem ten odruch moro ma
Na początku, jak miał 2-3 tyg to się bałam i spałam przy lampce, tzn czuwałam, ale jak się zorietnowałam, że to jego ulubiona pozycja to normalnie go kładę i idę spać.
|
#729 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, ja juz nie wiem. Mierzę temperaturę tym termometrem do czoła microlife który ktoraś z Was tu polecila i wciąz wychodzi mi ok. 37.1. A jak zmierzyłam dwa razy tym zwyklym elektronicznym z babyono w pupie to wychodzi 36.9 czyli jakby nie było za malo, bo po odjęciu to 36.4. I teraz nie wiem... boję się, że może jest osłabiona tym, że tak czesto robi ta kupkę? Ja już szaleję. Nie wiem czy iść do lekarza??
|
#730 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Też się czułam jak dziewica . Ale jeszcze sobie z tydzień odpuścimy bo faktycznie wolę żeby mi szwy gdzieś nie pękły ![]() Właśnie czytam na necie o tych kremach z wit A, jak znajdę coś ciekawego to dam cynk.
|
|
|
#731 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#732 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kurcze najlepiej bym chciała się z jakimś człowiekiem - doradcą spotkać, żeby mi łopatologicznie wytłumaczył...bo jak mam iść na jakiś kurs to d...a zbita bo ja chciałabym od września ruszyć i wtedy zwolnić się ze szkoły....a jak nie to tylko działalność otworzę i dalej korki w domu tyle, że legalnie....ale mi chodzi o to, żebym właśnie w dzień nie pracować a popołudniami dopiero jak tż się zajmie dzieckiem ehhh stąd ten mój pomysł...
|
|
#733 |
|
Zakorzenienie
|
A pod paszką jakim mierzysz??
|
#734 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
a ta z hippa to naparwde syf nie pijcie jej!!!! Cytat:
DRCORNKU.. ja 6 msc po ślubie czułam sie jak drewno jak stare małżenstwo mielismy miesiąc bez odzywania sie do siebie i dłzuej nie wytzrymałam.. minał miesiąc i wyjechałam na 4 dni do Poznania do kolezanki T. ponoc bardzo cierpiał.. to wiem od kolegi naszgeo z jego pracy... ALE JAK POMOGŁO!!1 Po powrocie powiedział że teraz dopiero wie co by stracił.. że wyjazd mu oczy otworzył.. naparwde to pomaga.. zabierz dziecko i jedź do rodziców! i p[owiedz że musi przemysleć bo dłużej tak byc nie moze.. A ZASŁUGUJECIE OBIE DZIEWCZYNY na jego uwage i to dwukrtonie zwiekszona!!! A silna jestes bo ja tez nie płącze aby on widział.. i dasz rade aby zrobic krok do przodu.. nic nie stracisz.. a mozesz duuuzo zyskac
|
|
|
#735 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do tej wit A to poczytałam i doszłam do wniosku, że zaszkodzić nie może raczej a na pewno nie jednej osobie pomoże. A kosztuje grosze. Także ja sobie zakupię i sprawdzę na sobie
|
|
|
#736 |
|
Zakorzenienie
|
A czy temperatura u takiego niemowlaczka 36,4 jest w normie czy powinnam się przejmować?
---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ---------- Co do kresek na brzuchu to mam nadzieje, że mi zejdzie... bo wygląda fatalnie. W ogóle mialam dośc opalony brzuch i w czasie jak rósł skóra sie rozciągala. I teraz wygląda jakbym była brudna, taka z grubym, chodowanym brudem Bo opalenizna się "rozciągnęla"
|
#737 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ---------- Cytat:
|
|
|
#738 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A moich pozostalych 5 kg to nie chcesz moze? ASISKO-paskudzisko! Cytat:
co do dzialalnosci to juz nie pamietam co bylo po kolei-na pewno musisz regon dostac i troche pobiegac po zusie, us i chyba do urzedu miasta tez sie idzie. Nie pamietam co po czym, ale to w necie na pewno znajdziesz gdzies. No i mniejszy zus masz przez 2 lata. A co do zwolnienia ze szkoly to dowiedz sie czy nie musisz tego zrobic z 3 miesiecznym wyprzedzeniem, ja sie zwalnialam 3 miechy przed koncem roku bo inaczej sie nie dalo. Ja tez planuje wrocic do kursow i korkow od wrzesnia wlasnie, no i tlumaczenia mi sie marza. Poki co rozryczalam sie noszac mala na rekach. Ze ja nie daje juz rady z tym jej placzem, ktory nie wiadomo od czego jest, tymczasem ona zasnela mi na rekach. P.S. Koniec spania.
http://lb4f.lilypie.com/WKoyp2.png Edytowane przez mrowak Czas edycji: 2010-05-07 o 16:52 |
||
|
|
|
#739 |
|
Zakorzenienie
|
Ania ja to nie mam możliwości ani sauny ani basenu , więc od jutra spróbuję A6w zobaczymy co mi z tego wyjdzie i chyba zacznę też rolki w miarę możliwości
Nad naszym morzem też dużo z grubymi tyłkami ogólnie społeczeństwo nam grubieje ![]() pl-Madzia ja też na niedziele torta robię moim chłopakom Adrian 12 lat a Mikuś 3 mies, zjem i też na rolki pójdę ![]() mój steper też w garaźu zakurzony stoi tak samo jak twój skrzypi jak cholera oliwienie nic nie pomaga na chwilę i niestety też go wolę nie uruchamiać ![]() Asiulek mój bandyta od rana też nic a nic nie śpi koszmar jakiś drzemke zrobi 10-15 min u mnie na rekach i finito ja go do wózka a on cyk oczy otwarte jeszcze tak nie było Mój też tak nóżki prostuje Megi ja na celulit stosuję masaż szczotką w wannie i ćwiczenia sam krem nic nie da U nas z tym odpychaniem to samo jak wyczuje coś pod piętą to tak będzie sie szkrabał ile wlezie Mrowak mój robi średnio co 3 dni mój nie dość że śpi ze smokiem to jeszcze go nauczyłam z pieluchą przy buzi spać taką tetrową jak mu nie dam to macha głową i szuka Madziwnia ja sama po każdej każdej kapuście mam wzdęcia,więc wolę nie ryzykować |
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#740 |
|
Zakorzenienie
|
Asiulek dostalam esa od drcron prosi bys sie z nia skontaktowala przez esy, wyladowala w szpitalu z Julka a poropo tych pienistych kupek...Julka ma zakazenie ukladu pokarmowego i podejzewaja cos neurologicznego bo ma zacisniete piastki...sa odizolowane od resztypatologii bo podejrzewaja ze te pieniste kupki to moze byc zakazenie rotawirusami jakiegos szczebla....prosi zebys swoja skonsultowala z innych lekarzem bo 12 stolcow to na prawde duzo....pozdrawia dziewczyny z forum...
|
|
|
|
#741 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#742 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ---------- brzuszek ok- aleee mi ulzylo, nawet sobie nie wyobrazacie!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!1
|
|
|
#743 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A mojej oczko ropieje juz chyba 2-3 tygodnie i przemywam tylko woda przegotowana .. bo jej tak bez przerwy nie ropieje tylko jak zapąłcze wtedy. Cytat:
Cytat:
I woda tez przemywam ale jak jest kupa to zmyje woda i na koniec przejade chusteczka bo czasami ta kupka juz zalega np. godzine chyba i skórę lepiej jednak doczyści chusteczka. Potem osuszam ręcznikiem papierowym i smaruje sudokremem.. a to NASZE ODPARZENIE wyleczyłam szybko 2 dni- Bepatnhenem Cytat:
a to zaznaczone na bordowo tak własnie robimy.. nigdy nie wstaje do niej odrazu bo czasami włąsnie marudzi krzaka i okazuje sie że faktycznie po tym spi jeszcze ze 2-3 godziny.. w dzien tez daje jej sie porzadnie obudzic nawet zapłakac i dopiero podchodze... Cytat:
PODSTAWA DUZO PIC!!! pijesz?? ja kupiłam zapas tych herbatek na allabro BOCIANEK.. i zauwzyłam ze jak wypije 1 to nic ale 2 lub wiecej na dzien to napawde pokarmu jest wiecej.. i Karmi POWODZENIA io naprawde zainwestuj w te herbatki pij minimum 3 dziennie zobaczysz.. i nie szukaj po sklepach i aptekach ja nigdzie nie znalazłam..
|
|
|
#744 |
|
Zakorzenienie
|
asiulka czy ty przestaniesz ciagle sie przejmowac? moja rada- przeprowadz sie obok przychodnii ! babo jedna! na bank jest wszystko dobrze ale tobe to chyba problemow brakuje-chcesz troszke moich????
![]() ---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ---------- lec do lekarza zbadaj kupki ale prosze-nie panikuj, spokojnie! bedzie dobrze
|
|
#745 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny wiecie może kiedy u dziecka "ustala się" kolor oczu? Bo moja ma w tej chwili piękny szafirowy kolor i jestem ciekawa czy jej to zostanie.
W sumie ja mam oczy niebieskie (większość mojej rodziny taki miała) i średni blond włosy (chociaż oglądam je tylko na odrostach ) ale Tż ma włosy brązowe i zielone oczy.Mała ma włosy ciemny blond/ jasny brąz. Matko biedna Julka i Drcron Oby jak najszybciej się to skończyło.
|
|
#746 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Aż pobiegłam do kuchni zaparzyć bocianka ![]() ---------- Dopisano o 18:34 ---------- Poprzedni post napisano o 18:32 ---------- Cytat:
Pewnie są jakieś tam odstępstwa ale generalnie zieleń rządzi
|
|
#747 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
http://museum.thetech.org/ugenetics/...alculator.html
02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ |
|
|
|
|
#748 |
|
Wtajemniczenie
|
Moja Hania od urodzenia miała niebieściutkie a teraz ma takie zielono-niebieskie i myślę że niebawem będą w pełni zielone (po mamusi
)
|
#749 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tylko, że wg. wieku, gdyby była dzieciem butelkowym, porcja mleka powinna wynosić 150 ml, a Ona wypija tylko ok. 70 ml. Może resztę jednak wysysa z cyca? Ja też mam jeden mniej mlekiem płynący cycek. I wyraźnie widzę, że jak Małą dostawiam o pije tylko chwilę, potem wierzga nogami, macha rączkami. Czasem ją oszukam jak przystawiam ją spod pachy. A jak dam drugiego cycka - zadowolona. Widocznie z drugiego lepiej jej leci. Dlatego tego "gorszego" cycka dłużej odciągam laktatorem. No bo jak nie dziecię, to musze maszyną I chyba nie ma innego wyjścia.
02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ |
|
|
|
|
#750 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A sypana herbata lepsza niż ta w saszetkach?? Na allegro kupiłaś?? Jak łykasz te tabletki?? Ja nie wiedziałam jak i biorę 3razy po 5 Mój też dzisiaj po cycach zjadł niecałe 60ml i więcej nie chciał - wypychał butlę, więc na pewno resztę z cyca wydoił
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:21.

No wiesz, ja to ewenement jestem, bo ja to taka chuda jak patyczak jestem. W ciąży przytyłam 20 kilo i tak się z tego cieszyłam ale już niewiele z tego zostało niestety... tzn kilogramów troche jeszcze zostało ale ja ich nie widzę
chyba tylko w cyckach
mam wrażenie ze robię się chudsza niz byłam przed ciążą. Chyba przestanę karmić piersią bo zniknę 

przekręca główkę, unosi ją, robi ruchy jakby chciała pełzać ale się też wkurza...

Też się czułam jak dziewica

Aż pobiegłam do kuchni zaparzyć bocianka
I chyba nie ma innego wyjścia.