![]() |
#721 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wątek ANTY-kościelny..
Cytat:
Wcześniej napisałaś : "A najprostszym swiadectwem ze strony katolikow ze chca tworzyc dojzaly zwiazek jest deklaracja przed Bogiem i w obecnosci swiadkow zwana sakramentem malzenstwa." Była tu mowa o tym,że ślub kościelny jest tym czymś, co świadczy o dojrzałym podejściu ludzi do związku, którego Twoim zdaniem kościół nie może zbadać czy zmierzyć w inny sposób. A potem piszesz,że znasz taką parę, która zrobiła to dla kasy, ja znam osoby, które zrobiły to dla fajnej ceremonii, sukienki.. i nie mówię tu teraz o świadectwie bycia dobrym katolikiem, bo w tym wątku rozmawiamy głównie o tym co z religią zrobił współczesny kościół. I wiesz co jest najśmieszniejsze? Że wystarczy sypnąć kasiorą i wszystkie zasady religii katolickiej idą w zapomnienie. Za kasę można mieć bierzmowanie, ślub..wszystko. Czy nie jest to rażącą obłudą ze strony instytucji, która powinna charakteryzować się prawdą, szczerością i życiem zgodnie z zasadami? Dlaczego ci wszyscy gorliwi katolicy tego nie dostrzegają? No i co w obliczu takiej postawy kościoła daje nam sama instytucja skoro sama nie daje dobrego przykładu, nie umacnia w wierze, a tylko nagania nowe owieczki dla pieniędzy?
"Give me reason but don't give me choice. 'Cause I'll just make the same mistake again.." Edytowane przez Vampi_z_piekla_rodem Czas edycji: 2011-07-19 o 15:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#722 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#723 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wymagania nauk przedmalzenskich plus protokol pozwalaja wylapac np sytuacje, gdy jeden z malzonkow zataja cos istotnego przed drugim nawet o tym nie wiedzac (po prostu temat nigdy nie zostal poruszony). Ale gdy ktos chce to i tak moze powiedziec co ksiadz i partner chca uslyszec. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#724 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ech, za dużo tej teorii dla mnie a za mało praktyki, ale jeśli komuś wystarcza taki przewodnik duchowy, to szanuję. ---------- Dopisano o 16:39 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#725 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() sam kościół już jest jedną wielką hipokryzją ![]() ---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ---------- owszem ![]() i jestem tego samego zdania co Ty ![]() ja - jako "zagubiona dusza" ( ![]() ale jak sobie spróbuję wyobrazić dwoje 100u% katolików (ale takich całym sercem) to wydaje mi się, że oni daliby sobie radę bez próbowania - bo oboje postępowaliby tak jak Bóg nakazał bez żadnej dyskusji... np. niedobranie seksualne - traktowali będą jako pokutę za coś tam ![]() chodzi mi o to że jedni najpierw podejmują decyzję o wspólnym życiu, a potem świadomie przysięgają, a Ci drudzy najpierw przysięgają, a potem żyją tak żeby przysięgi dotrzymać... Edytowane przez agusiajnw Czas edycji: 2011-07-19 o 15:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#726 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ty tak poważnie? ![]() Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#727 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Gdzie sie podziala pokora i milosc blizniego niezaleznie od doznanych krzywd? Czy zapomniane zostaly slowa: "nie sadzcie a nie bedziecie sadzeni" albo "kto jest bez winy niechaj pierwszy rzuci kamien"? Trzeba napominac przedstawicieli kosciola gdy postepuja zle. Nalezy rozmawiac i wyjasniac zawilosci nauk koscielnych i dbac ale obrzucanie blotem calego kleru to nie jest wyjscie. Cytat:
Poza tym pod wzgledem duchowym ja akurat wierze, ze kazdy zostanie rozliczony z tego co schrzanil. Wiec ksieza tez odpowiedza za swoje bledy i zaniedbania. Cytat:
Cytat:
Edytowane przez Switezianka_23 Czas edycji: 2011-07-19 o 16:16 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#728 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Ale jak sobie to wyobrażasz? Mam iść do księdza i mu nawrzucać? ![]()
![]() |
![]() |
#729 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ---------- Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#730 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kościół już to wiele razy udowadniał. Ciagle piszesz, że to ludzie kościoła są niedoskonali i wypaczają jego ideologię. Jeśli kościół nawet nie potrafi sobie odpowiednich przedstawicieli dobrać, i to na taką skalę, to chyba wiadomo, jak to świadczy o nim jako instytucji. Cytat:
![]() Z nudów popadł w alkoholizm. Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#731 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#732 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nawet w wikipedii o tym piszą, więcej szukac mi się nie chciało: Cytat:
Miałam wujka księdza, już od dawna nie żyje. Mieszkał z tymi szlachetnymi siostrami zakonnymi, które się upośledzonymi dziećmi opiekowały. Tak to się "opiekowały", że on nie mógł na to patrzeć. Nie mówię, że tak jest wszędzie. Ale jest za często, żeby o tym nie mówić i nie podważać z tego powodu całego sensu nauk i przekazu kościoła. To, ile coś jest tak naprawdę warte, wychodzi w praktyce, w nie w gładkich pisemkach i przemowach. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#733 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Niestety nawet jezeli rozwalilibysmy w drobny mak cala instytucje Kosciola i starali sie zbudowac ja od nowa to dalej nie bylaby ona idealna. Podobnie nie uniknelibysmy bledow zostawiajac ludziom absolutna wolnosc w decydowaniu co jest dla nich dobre a co zle (bo mentalnosc Kalego jest ciezka do pokonania). Nie ma idealnego rozwiazania. Ja mimo calej jego niedoskonalosci wierze w Kosciol a poza tym widze w nim zmiany na lepsze, co daje nadzieje. Co wcale nie oznacza ze jestem za poblazaniem ksiezom i uwazam ze za czyny karalne powinni oni odpowiadac przed sadem cywilnym a za czyny niemoralne powinny ich dotyczyc takie same konsekwencje jak swieckich. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#734 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Swoją drogą, ciekawa jestem, jak będzie wyglądał kościół katolicki za jakieś 50 lat, a nawet więcej , jeżeli już teraz coraz głośniej mówi się o występowaniu z tej instytucji.Rydzyk robi wszystko, aby zniechęcić do kościoła wszystkich młodych ludzi. Ciekawe czy będzie istniała generacja moherowych beretów. Serio, strasznie mnie to interesuje- macie jakieś pomysły? ![]()
![]() |
![]() |
#735 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kościół nawet sobie rady nie dał (nie chciał dac?) z takim Rydzykiem,a co tu mowić o reszcie. A na Jasnej Górze Kaczyński wśród zakonników mądrości swe do ludu głosi... Jak tak można w ogóle? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#736 | |
Are you talking to me?!
|
Cytat:
Ksiądz bardzo się wkurzył za mój wykład. Powiedział, że natychmiast mam opuścić salę, jak mi się nie podoba stanowisko kościoła. Rycząc ze złości salę opuściłam. Po religii ksiądz poleciał do dyrektorki na skargę, a ta wezwała mnie na dywanik ![]() Na religię wiecej nie poszłam; dobrze że byłam pełnoletnia i sama mogłam decydować za siebie.
Edytowane przez quench Czas edycji: 2011-07-19 o 19:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#737 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Ksiądz by wtedy pracował tak jak normalny człowiek 8 godzin dziennie, i tyle. W kościele byłyby dwie zmiany, ranna i popołudniowa, także spokojnie i księża by sobie dali radę z pracą i rodziną, i wierni by sobie dali radę gdyby ksiądz był dostępny tylko przez 8 godzin dziennie. Poza tym, każdy katolik przecież powinien być w 100% poświęcony Bogu. I bycie rodzicem czy pracownikiem, w tym nie przeszkadza. Przecież ktoś, kto zajmuje się dzieckiem czy pracuje czy robi cokolwiek innego, co jest dobre, w ten sposób poświęca się Bogu ![]() Cytat:
Słusznie zrobił ![]()
![]() |
![]() |
#738 |
Zadomowienie
|
A ja myślałam, ze ten watek będzie trochę łachowy i ponalewamy sie z pomysłów czarnych, a tutaj dyskusja o tym,
dlaczego chodzisz do koscioła,a ty nie i jak przekupki na targu kłócicie o bzdury. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#739 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z moich obserwacji wynika, że ludzie coraz mniej przejmują się zdaniem KK. Mówię tylko o codziennym życiu, nie o polityce. Nie będę się rozpisywać o katolikach stosujących antykoncepcję, popierających in vitro itd., bo to już jest nudne ![]() Ale zauważyłam, że w rodzinach, w których do tej pory brak ślubu kościelnego był czymś nie do pomyślenia, teraz akceptuje się związki z rozwodnikami czy tylko ślub cywilny po urodzeniu dziecka, a kościelny "weźmiemy za jakiś czas".
![]() |
![]() |
#740 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Tyle razy sobie już obiecywałam, że nie będę odpisywać, a potem znowu ktoś pisze coś takiego, że ciśnienie mi skacze i odpisuję ![]() Tak mi się przypomniało- od znajomych słyszałam, że ksiądz na religii w liceum im tłumaczył, że małżeństwo jest jak autostrada i trzeba uważać, żeby nie zboczyć na rozjeździe ![]() Edytowane przez Yenes Czas edycji: 2011-07-19 o 20:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#741 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W przypadku księży katolickich spotykałam się z postawą, którą odbierałam jako pychę czy zadufanie w sobie. "Jestem księdzem, wszystko wiem najlepiej" ![]() W kościołach protestanckich nie ma codziennych mszy czy nabożeństw, tak jak w kościołach katolickich. Ksiądz nie poświęca też czasu na spowiedź (która najczęściej w kk jest pół godziny przed mszą i w wyznaczonych godzinach przed pierwszym piątkiem miesiąca?). Ale wydaje mi się, że jeśli chodzi o względy organizacyjne, rodzina nie przeszkadzałaby księdzu katolickiemu w wypełnianiu obowiązków. Normalny człowiek pracuje 8, a najczęściej 10-11 (z dojazdami) godzin dziennie. Ksiądz katolicki naprawdę pracuje tyle czasu? Wątpię ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#742 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#743 |
Rozeznanie
|
No napisałam, że obiecywalam sobie, że nie będę odpisywać i uwierz mi wiem że do dyskusji trzeba dwóch stron :P
Ale prawda jest taka, że wątek jest anty-kościelny więc to pro-kościelni zaczęli niepotrzebną dyskusję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#744 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Edytowane przez Switezianka_23 Czas edycji: 2011-07-20 o 15:52 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#745 |
Zakorzenienie
|
Świtezianka - nawet jeśli "czarnymi owcami" (pedofilia) w Kościele jest 1% kapłanów, to 98% pozostałych usiłuje ukryć postępki z obawy przed kompromitacją instytucji.
A ukrywanie przestępstwa jest równie obrzydliwe. Jaka kara czeka księdza za pedofilię? Najczęściej "zesłanie" do innej parafii, gdzie nikt nie wie o jego skłonnościach. Kościół woli iść na finansowe ugody z poszkodowanymi, byle tylko nie dopuścić do formalnego, cywilnego procesu. To jest bagno.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#746 |
Raczkowanie
|
Wierzę w Boga, ale nie w instytucję Kościoła. Moim zdaniem, może trochę dziecinnym, Bóg jest wszędzie, a nie tylko w Kościele w niedziele o 6.00, 8.00, 10.00... Kiedys chodziłam do Kościoła w każda niedzielę, w każdy pierwszy piątek miesiąca do spowiedzi. Do czasu... Kiedyś przed pogrzebem mojej Babci poszłam do spowiedzi, jednym z grzechów była opuszczona msza święta. Ksiądz proboszcz spytał się mnie dlaczego ją opuściłam, to zaczęłam mu tłumaczyć, że właśnie w tę niedziele Babcia zmarła, wiedzieliśmy, że już niedługo od nas odejdzie, i chcieliśmy być przy niej, siedzieliśmy u niej od rana do 21, aż zmarła. A on zaczął po mnie jechać, że zamiast siedzieć przy Babci mogłam iść do szpitalnej kaplicy itd. popłakałam się i uciekłam. Parę dni później na religii spytał się mnie czy byłam u komunii na pogrzebie, bo on nie dał mi rozgrzeszenia i nie powinnam. Powiedziałam, że byłam u innego księdza i dostałam rozgrzeszenie, to wielce się oburzył, że jak to tak... Od tamtej pory byłam tylko 2 razy u spowiedzi, przy okazji pogrzebów, a minęło już parę lat. Już na zawsze obrzydził mi spowiedź.
Kolejna sytuacja, ten sam ksiądz. Mojej siostry koleżanka na naukach przed bierzmowaniem świeciła wikaremu jakąś latarką czy czymś po oczach. Przez jakiś czas nie było ani słowa o tym. Poszła do spowiedzi do proboszcza i mu o tym powiedziała, wyznała jako grzech. Na następnych naukach wikary kazał zostać tej dziewczynie i opieprzył ją, za jej zachowanie, dał jej jakieś dodatkowe pytania na egzaminie i wezwał jej mamę. Wychodzi na to, że proboszcz, pomimo tajemnicy spowiedzi powiedział o tym wikaremu. I jak tu ufać księdzu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#747 |
Raczkowanie
|
Wątek upadł... szkoda
Ciekawi mnie ile ksiądz powinien brać za pogrzeb. U mnie na wsi ksiądz życzy sobie skromne 1200 zł, a ja pytam za co, ąż tyle?! A jeśli rodzina zmarłego nie zgodzi się na taką kwotę, to co? Odmówi pogrzebu? Ma w ogóle takie prawo? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#748 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#749 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#750 |
Konto usunięte
|
A w mojej parafii chrzczą dzieci ,,pozaslubne''
![]() I jakoś ksiądz nie odmawia nikomu, no ewentualnie ,,namawia'' rodziców by zastanowili się nad ślubem. ---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ---------- To znaczy, że mniej zamożny katolik, nie może pochować bliskiego w obrządku kościelnym, bo go nie stać? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:41.