|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
501 | 71,57% |
nie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
199 | 28,43% |
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#721 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Aborcja- co o tym sądzicie ?
Cytat:
Moim zdaniem nie tyllko on obudził się za późno. Uprawiali seks razem, a nie tylko on. W sumie nie ma się co dziwić, że nie wiedział co ona zrobi, skoro ona sama najwyraźniej nie wie czego chce. Teraz stara się mieć swój udział w jej decyzji, bo sprawa w oczywisty sposób dotyczy też jego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#722 | |||
ma zielone pojęcie
|
No jasne, domy dziecka, szpitale itd. kosztują. Ale to nie znaczy, że są niepotrzebne.
Po prostu truskawkowawiosna napisała, że jest przeciwniczką refundowania aborcji. A jednak leczenie państwowo jej ewentualnych skutków byłoby swego rodzaju ukrytą refundacją. Moim zdaniem w Polsce przede wszystkim trzeba: 1. Wprowadzić sensowne lekcje WDŻ czy jak to tam zwać. Tak żeby ludzie w ogóle byli w szkole uczeni o metodach zapobiegania ciąży i żeby wiedzieli jak dokładnie działają metody chemiczne, mechaniczne, hormonalne i naturalne. 2. Uzdrowić system adopcyjny. Wiele dzieci znalazłoby dobry dom, gdyby tylko mogły być adoptowane. Obecnie problemem są dzieci, które są w domu dziecka, ale których adoptować nie można. 3. Ułatwić kobietom oddanie niechcianych dzieci do adopcji oraz zapewnić kobietom w niechcianej ciąży możliwość skorzystania z opieki psychologa. I dopóki to wszystko nie zostanie zrobione, aborcja nie powinna być w żadnym wypadku legalna. Bo aborcja nie jest lekiem na brak wiedzy na temat antykoncepcji czy przepełnione domy dziecka ![]() ---------- Dopisano o 23:37 ---------- Poprzedni post napisano o 23:32 ---------- [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;30785685]Emocjonalne konsekwencje ponoszą oboje już teraz, niezależnie od tego jak w końcu roziwiąże się ta sprawa.[/QUOTE] No tak. Cytat:
Jeśli mężczyzna chce aby kobieta usunęła/donosiła ciążę, to powinien jej o tym powiedzieć zanim ta ciąża będzie. Jeśli on się sprawą nie zainteresuje odpowiednio wcześnie, to tym samym daje kobiecie prawo do decydowania o tym, co zrobi z ciążą. Cytat:
Ale miałby podstawy by sądzić, że jednak się wywiąże. Ale on się nawet tym nie zainteresował odpowiednio wcześnie... Widać nie obchodziło go to, co się stanie jak dziewczyna zajdzie w ciążę. Cytat:
To tak jakby poszedł z dziewczyną do łóżka, a dopiero po seksie ją zapytał czy się zabezpieczyła. A gdyby się okazało, że nie, to próbował ją zmusić do wzięcia Escapelle ![]()
![]() |
#723 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2011-11-28 o 22:43 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#724 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i pytanie czy on wiedział,że zmienila metodę antykoncepcji z pigułek na plastry? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#725 | |||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Chyba najlepsze, co mogłaby kobieta w takiej sytuacji zrobić, to urodzić dziecko i oddać do adopcji. Tak żeby facet nie poniósł żadnych prawnych konsekwencji posiadania dziecka. A wcześniej oczywiście powinna z facetem pogadać. Bo możliwe, że i on zmienił zdanie i np. chce żeby kobieta donosiła ciążę. Cytat:
![]()
![]() |
#726 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#727 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Dokłanie ja nie mówię o gwałcie, bo w PL jest dozwolone... Jeżeli już ktoś wspomniał o tabletkach >po< stosunku, to nie mam tak negatywnego stosunku do tego jak do samej aborcji - 72h na przemyślenie czy się zabezpieczyło itd - to chyba dość dużo czasu. Cytat:
Widzicie, Mrs już ma wątpliwości co do aborcji. Zawsze uważałam, że jak są wątpliwości to coś jest nie tak, że warto się wstrzymać jeśli nie jesteśmy pewni na 100%. Mrs Ty znasz moje zdanie i trzymam za Ciebie kciuki.
![]() |
#728 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#729 |
Raczkowanie
|
Mój TŻ wiedział o zmianie metody antykoncepcji. Poza tym po pierwszym miesiącu było wszystko w porządku, nawet dla pewności zrobiłam test - był negatywny.
Plaster NA PEWNO mi się nie odkleił - pilnowałam tego jak cholera. Poza tym nie rozumiem jednego - umawiania się z facetem na aborcję?! Wydaje mi się, że to chory pomysł... Ciąży nie braliśmy pod uwagę, ponieważ zabezpieczamy się od zawsze. Podejrzewam, że jego reakcja to zwyczajny szok. Poza tym obawiam się, że jeśli urodzę to z dzieckiem może być coś nie tak, ponieważ w ostatnim tygodniu(nieświadomym) trochę zaszalałam z używkami(nie wiedziałam o ciąży + obowiązkowa przerwa na miesiączkę), poza tym przez 2 tygodnie ciąży(nieświadome) miałam cały czas plaster przyklejony. Do rozmowy z TŻ na temat "co dalej" planujemy wrócić po USG które mam mieć w przyszłym tygodniu(wybiera się ze mną). Teraz przepraszam za mały Offtop. Do WSZYSTKICH "Pań" które wypisywały do mnie na priv i mnie obrażały - nie życzę sobie tego, nikt nie dał wam prawa nazwać mnie "mordercą" i "kretynką bez moralności i zahamowań". Każdą następną wiadomość będę zgłaszała do moderatorów. Myślałam że wizażanki to kobiety na poziome, ale jak widać są ewenementy. Jednocześnie dziękuję, za słowa otuchy które otrzymałam. Jeszcze raz przepraszam za offtop.
#730 | |
Zakorzenienie
|
To sterylizacja i wazektomia w Polsce są zakazane, nielegalne ?
A w temacie - zastanawiałam się setki razy czy jestem "za" ogólną legalizacją aborcji, czy "przeciw". Do dnia dzisiejszego nie umiem sobie na to pytanie jednoznacznie odpowiedzieć . Po prostu - nie wiem . Przeżyłam czasy, gdy aborcję traktowano jako środek antykoncepcyjny i poczekalnie gabinetów ginekologicznych { najczęściej w spółdzielniach lekarskich} były przepełnione i aborcje robiono taśmowo, nie pytając nawet o powody . Znam kraj, gdzie aborcja jest całkowicie zabroniona . Robi się ją u "babek", jeździ się do ościennych krajów, do brzegu kraju z zakazem zawija statek "aborcyjny" pod banderą kraju, w którym jest ona legalna . I jeszcze jedno - jeśli decyduję się na sex, nie z zamysłem prokreacji, to ja i tylko ja muszę myśleć o zabezpieczeniu się . Dlaczego ? Bo to ja będę ponosić konsekwencje wpadki . Ja ponoszę ryzyko . Nigdy nie chciałam mieć dzieci i nie mam . A więc ta metoda działa . Cytat:
Co zrobiłabym ja, gdybym zaszła w ciążę ?! Usunęłabym, bo zdaję sobie sprawę, że byłabym złą matką. I na nic zadałyby się konsultacje z "ojcem", krzyki z ambon czy też głosowanie w Sejmie . A na tyle już jestem dorosła, że mogę powiedzieć, iż stwierdzenie : instynkt macierzyński przyjdzie z czasem - to dla mnie kompletna bzdura . |
|
![]() ![]() |
![]() |
#731 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a wiadomosci i tak zglos, nalepiej od razu do Złośliwca jest zakazana w przypadku braku wskazan medycznych http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/wys...dy_108227.html a te historie na pewno kazdy slyszal |
|
![]() ![]() |
![]() |
#733 |
jestę wieszczę
|
Mrs, widzę że napisali do Ciebie "święci moraliści". Ja bym się nie patyczkowała, tylko zgłaszała od razu. Znaleźli się obrońcy moralności.
Ps. Uderzyłam w stół, kto się odezwie- ten nożyce ![]()
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
#734 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Autorko: życzę Ci dobrego wyboru, dużo siły do jego podjęcia, masz moje wsparcie niezależnie od decyzji którą podejmiesz. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#735 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Trzymam kciuki za dobrą dla Was decyzję ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#736 | |
nyan nyan ^^
|
Cytat:
Aborcja jest niewątpliwie kontrowersyjnym tematem. Wielokrotnie dyskutowałam na ten temat z różnymi osobami i mogę śmiało powiedzieć, że JESTEM ZA. Nie wyobrażam sobie, że mogłabym zostać zmuszona przez prawo do narodzin dziecka poczętego z gwałtu. Śmiać mi się chce, gdy słyszę polityków (mężczyzn oczywiście) krzyczących o konieczności obrony życia poczętego. Jestem przekonana, że gdyby córka takiego polityka została zgwałcona i zaszłaby w ciążę, to ów pan bez mrugnięcia okiem jechałby z dziewczyną do kliniki. Poza tym- prawo do aborcji jest dobrowolne. Jeśli jakaś kobieta pragnie wychować dziecko poczęte w wyniku zgwałcenia, ciężko chore to proszę bardzo. Ale ja mam prawo wyboru i nie zrezygnuję z niego w imię abstrakcyjnej wizji jakiegoś prolajfowca. Edytowane przez Cherry Blossom Girl Czas edycji: 2011-11-29 o 11:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#737 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do reszty - zgadzam się. Chociaż powiem szczerze, że mnie chyba bardziej niż faceci-obrońcy życia przerażają kobiety-obrończynie życia -->w każdej sytuacji, czy to gwałt czy zagrożenia życia dla kobiety. A takich jest sporo. Widać było to przy głosowaniu o jakiejś tam ustawie niedawno, która miałaby zakazywać aborcji w każdym przypadku. Jak zobaczyłam, że kobiety też na to głosują (głównie z PiS, bo z tej partii wszyscy głosują byli "za"), to padłam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#738 | |
nyan nyan ^^
|
Cytat:
![]() Te kobiety także mnie przerażają. Edytowane przez Cherry Blossom Girl Czas edycji: 2011-11-29 o 11:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#739 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Co do osób wypisujące wiadomośći: Dajcie sobie spokój, tym sposobem pogarszacie sytuacje. Tak jak Kasia-Mrs mi pisała - kobieta w tym czasie musi mieć spokój, tak czy nie?! Nie bądzcie hipokrytkami i użyjcie trochę mózgu... Cytat:
Jeśli ma się obok siebie bliskich to oni pomagają takiach osobie dbać o dziecko i osobiście nie znam anijednej kobiety która była/jest w ciąży i już świadomie chlała, ćpała itd. Nie zmuszę nikogo do dbania o dziecko a nie-dbanie oczywiście powoduje wiele chorób lub nawet śmierć dziecka... Co do ksiądza to jest wielku różnych księży niż ten przeze mnie również nie lubiany Rydzyk, którzy mają różne poglądy na temat aborcji. Nie mówmy już o wyjątkach, bo nie dużo dzieci jest z gwałtu. Jak bym pomogła? Wydaje mi się, że to już zależy od indywidualnego przypadku - w sferze gdzie najbardziej potrzeba pomocy.
![]() |
#740 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dziecka nie chciała. Piła na potęgę. Ale urodziła. I wychowuje. ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Edit: W profilu masz wpisane 17 lat. Tym bardziej interesuje mnie jak mogłabys pomóc takiej kobiecie, mającej problem z brakiem pieniędzy. Edytowane przez karolynka90 Czas edycji: 2011-11-29 o 12:03 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#741 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
No dobrze no to w Polsce dozwolona jest aborcja w wyniku której została zapłodzona komórka jajowa. Statystyki są w internecie ![]() Mam napisane, że mam 17 lat, w nicku 93 - chyba nie będziemy mówiły o moim wieku teraz... Mam "wtyki", więc pomoc materialna znalazłaby się - zresztą robię to na codzień
![]() |
#742 | |||
Zakorzenienie
|
Właśnie wręcz przeciwnie.
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#743 |
Konto usunięte
|
Musiałaś przecież wiedzieć, że żadna metoda antykoncepcji nie daje 100% pewności. Dlatego nie wiem czego nie rozumiesz we wcześniejszym ustalaniu z partnerem rozwiązania sytuacji kryzysowej.
|
![]() ![]() |
![]() |
#744 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Szczerze już wolę refundować domy dziecka niż kaprysy jakiejś nastolatki, która zaszła w ciaze bo poszla do łóżka bez zabezpieczenia a teraz próbuje się pozbyć konsekwencji. O ile jestem w stanie zrozumieć te osoby, które wpadły bo zabezpieczenie zawiodło, o tyle jestem pewna, że tych osób jest zdecydowanie mniej niż tych, którzy zaszli w ciążę po pijaku albo dlatego, że się nie zabezpieczyli. Może i macie poniekąd rację, że lepiej aby takie osoby dzieci nie miały, ale ja za moje pieniądze naprawde nie mam ochoty wyciagac ich z kłopotów w jakie same się wpakowały. Już prędzej byłabym za aborcją farmakologiczną do 8 tygodnia. Lisabeth - sorry ale ten TŻ Mrs wcale nie chce mieć 'udziału' w podejmowaniu decyzji, tylko on chce aby było tak jak on nakaże! Jakby mi ktoś powiedział, że mam isc do kliniki i usuwać to chyba bym go wyśmiała. Rozumiem, jakby to była również decyzja mrs. Ale jakim prawem on teraz myśli, że wszystko zależy wyłącznie od niego. Facet zachowuje się jak zapyziały egoista, zrobił dziecko, na pewno musiał wiedzieć, że każda metoda może zawieść, a teraz nawet się nie pyta o zdanie Mrs, tylko każe jej iść usunąć, żeby przypadkiem on nie miał przez to problemów, bo przecież musiałby płacić alimenty a on dziecka nie chce. Co on spadł z choinki, takie jest życie, że zalicza się wpadki a on nie jest panem i władcą aby o wszystkim decydować. Skoro nie chce miec dzieci to albo niech nie uprawia seksu albo niech znajdzie sobie kogos kto zapewni mu ze dokona aborcji w razie wpadki. W innym wypadku niestety taka decyzja nie należy tylko do niego ale również do kobiety.
Truth has no path. Truth is living, and therefore, changing. It has no resting place, no form, no organized institution, no philosophy. Edytowane przez whitechocolateraspberry Czas edycji: 2011-11-29 o 14:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#745 |
Raczkowanie
|
Wiem, że żadna metoda nie daje 100% pewności, dla tego też mój TŻ NIGDY nie skończył we mnie. Wydaję mi się, że to + metoda, która daję ponad 99% pewności jest wystarczającym zabezpieczeniem. Wiem, że w ciążę można zajść nawet przy stosunku przerywanym, ale kurczę może mam stosować pigułki/plastry + globułki + prezerwatywa + stosunek przerywany?! Paranoja. Najlepiej, żebym w ogólę ze swoim TŻ nie współżyła. Bez przesady, bądźmy realistkami. Miliony kobiet stosuje antykoncepcję hormonalną i nie zachodzą w ciążę.
Seks ma być przecież przyjemnością, a nie układem...
#746 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
popieram Twoje podejscie w 100%, nie wyobrazam sobie takiego kombinowania |
|
![]() ![]() |
![]() |
#747 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#748 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
whitechocolateraspberry - też myślę, że się trochę zapędziłaś wypowiadając się na temat TŻ Mrs ![]()
![]() |
#749 | |
zuy mod
|
Dobrze, że nie napisałaś Bóg tak chciał
![]() Cytat:
![]() Polityka delegalizacji, jak mówił Palikot, prowadzi do społeczeństw zamkniętych. Czy naprawdę na wszystkie problemy społeczne jedynym wyjściem jest delegalizacja? I tu te słowa też mają zastosowanie. Aborcja jest pewnym problemem, tak samo jak niechciane ciąże. Niechcianych ciąż zdelegalizować się nie da, aborcję - owszem. I to uczyniono. I pusty śmiech mnie ogarnia gdy czytam "przecież w przypadku gwałtu można usunąć!". Naprawdę tak sądzicie? Teoretycznie można, w praktyce... ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#750 |
Rozeznanie
|
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:38.