![]() |
#721 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Automat do pieczenia chleba.
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#722 |
Raczkowanie
|
Aby upiec ciemny chleb potrzebna jest mąka żytnia. Niestety, nie da się nic zrobić z mąki żytniej przy użyciu drożdzy (tych np. dr.Oetker) - potrzeba tu zakwasu (więcej o tym można dowiedzieć się na stronie chleb.info.pl - skąd i ja czerpię wiedzę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#723 |
Przyczajenie
|
http://pracowniawypiekow.blogspot.co...02/zakwas.html
ja robiłam zakwas żytni z wyżej podanej strony i jest rewelacyjny, robi się go tydzień ale za to słuzy mi już bardzooo długooooo i zawsze wszystko wychodzi. Korzystałam też z przepisów na chlebki z tej strony, pycha POLECAM!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#724 |
Przyczajenie
|
Ja kupiłam mąkę pełnoziarnistą pszenną i żytnią w Selgrosie.
Czy ktoś ma przepisy lub wie gdzie znaleźć właśnie z mąki pełnoziarnistej? Czytałam opinie, że przepisy na chleb pieczony w piekarniku nie nadają się do wykorzystania do pieczenia w automacie,czy to prawda? Interesuje mnie również czy jak kupowałyście Wasz sprzęt to były tam książeczki z przepisami? Z góry dziękuje ![]() Edytowane przez Qdzilla Czas edycji: 2010-01-05 o 22:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#725 |
Wtajemniczenie
|
jakoś nie zachwyca mnie takie cudo. Biorąc pod uwagę koszty energii...to dzięki, ale nie opłaca sie
![]() |
#726 |
Przyczajenie
|
Dla mnie liczy się zdrowe pieczywo z pełnowartościowej mąki i bez chemii. Dbasz o swoje zdrowie i figurę, że już o walorach smakowych nie wspomnę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#727 |
Raczkowanie
|
A ja mam takie skromne pytanie,czy przepisy, które znajdują się w zachwalanej książce "Chleb własnego wypieku", wychodzą w każdym automacie? Z tego co mi wiadomo, w każdym automacie, programy pieczenia różniż się czasem trwania.Będę wdzięczna za podzielenie się doświadczeniami.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#728 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Korzystałem już parokrotnie z przepisów, z tej książki i każdy chlebek udał mi się. Piekłem już PAPRYKOWY, CZOSNKOWY I HERBACIANY (kilkakrotnie). Dzisiaj musiałem upiec dwa chleby:jeden z siemieniem a drugi wlaśnie HERBACIANY, i oba te chlebki zostały zawiezione do rodziny (186 km) bo tak im smakowały, kiedy byli u mnie tydzień temu w odwiedzinach. Piekę w automacie SEVERIN/800W. Nastawiam na program podstawowy tj.ok. 3godz.30 min. Różnice czasowe mogą być niewielkie w tych automatach dlatego te wypieki zawsze się udają. Raz tylko jeden miałem taki przypadek, że ciasto podczas mieszania zrobiło się b.gęste i maszyna nie umiała tego ukręcić, i włączyło się chyba ''sprzęgło'' a maszyna wydawała b.nieprzyjemne hałasy. Domyślam się tylko, że musiałem dać za mało wody ale do końca nie jestem tego pewien albo w przepisie jest błąd na ilość wody. W każdym bądź razie jak dotąd mam same pozytywne doświadczenia i piekę już chlebki na zakwasie (suszonym) i też wychodzą idealnie. Mam tylko uwagi co do wyciągania chlebów z formy, zawsze muszę się trochę namęczyć zanim uda mi się je wyciągnąć. Zaznaczam, że smaruję trzpienie i mieszadła oliwą z oliwek a i tak mam z tym kłopoty. Może ktoś ma jakiś 'patent' na ten problem? pozdrawiam ryszard |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#729 |
Wtajemniczenie
|
a jak duże są takie chlebki własnej roboty?
![]() |
#730 |
Raczkowanie
|
![]()
witam
W moim automacie można upiec chleby o dwóch wielkościach: 750 gr. i 1300 gr. pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#731 | |
Raczkowanie
|
Wielkie dzięki, ale stosujesz mąkę taką jak jest napisana w przepisie,czy na zwyklej - ogolnodostepnej w sklepach robisz chlebek?
Cytat:
![]() |
![]() |
#732 |
Raczkowanie
|
witam
Staram się 'podebrać' taką mąkę jaka jest w przepisie, lecz nie zawsze mam taką samą. Więc dobieram taką, która jest jak 'najbliżej' w przepisie. Np., na ten chleb HERBACIANY, wg.przepisu powinna być mąka pszenna 550, a ja w swoich zasobach posiadam mąkę 450, 500 i 650. Dobrałem więc mąkę 500 i myślę, że niewiele ona się różni (w smaku, podczas jedzenia) od tej 550. Kupiłem te mąki w różnych ogolnodostępnych sklepach. Mała informacja w sprawie trudności w wyciąganiu tych chlebków z formy - otóż dokładnie przeczytałem instrukcję obsługi dołączoną do automatu (swoją drogą, nie wiem jak mogłem to przeoczyć) i napisano tam (radzono), aby przed wyjęciem chleba z formy, pokręcić mieszadłami od spodu (jest taka możliwość). Najpierw kręciłem (tzn.małe ruchy w lewo i prawo o ok.1/2 obrotu) tymi mieszadłami za pomocą zwykłych kombinerek, ale było to trochę niewygodne więc dorobiłem sobie mały kluczyk i teraz jest b.łatwo. pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#733 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich amatorów wypieków z automatu
![]() Kilka dni temu kurier przyniósł mi zamówiony automat Zelmer (nie wiem czy to dobry wybór jeśli chodzi o firmę, tak wyszło ![]() Oczywiście na drugi dzień upiekłam chleb z instrukcji załączonej do automatu. wyszedł dobry, choć dałam za mało soli. No i na drugi dzien się kruszył, ale po lekturze połowy wypowiedzi chyba sobbie poradzę z tym ![]() Wczoraj dałam Mężowi dyspozycję upieczenia ciasta drożdzowego (bez dodatków), wyszło pycha, bardzo wysokie, puszyste. Tylko dzisiaj też trochę bardziej się kruszyło i nie wiem czy dodać oleju, czy może trochę mąki ziemniaczanej? Nie popsuje smaku ciasta? Ktoś może próbował? Chętnym osobom, oczywiście napiszę przepis ![]() ![]() Pozdrawiam Edytowane przez edysqa Czas edycji: 2010-01-16 o 21:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#734 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ja tez mam zelmera wiec jak mozesz to napisz mi przepis na ciasto drozdzowe ![]() bo wyglada pieknie i smakowicie a co d okruszenia sie nie pomoge, bo ja bardzo poczatkujaca jestem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#735 |
Przyczajenie
|
Dziękuję niobe7
![]() Już piszę przepis (wzięłam go oczywiście z internetu, ale nie pamiętam skąd ![]() Ciasto drożdzowe: 6 łyżek mleka 3 jajka 160g masła 1 łyżeczka soli 4 kopiaste łyżki cukru 390g mąki 2 łyżeczki drożdży (niekoniecznie kopiaste ![]() Wszystkie składniki powinny być oczywiście temperatury pokojowej a nie wyjęte np. bezpośrednio z lodówki. Mleko i jajka wbić do foremki, dodać masło, później sól, cukier (po przekątnej na rogi cukier i sól), mąkę i drożdże. Włączyć program do słodkiego pieczywa (w zelmerze 3) i po xxxx minutach rozkoszować się zapachem ciasta drożdżowego ![]() Pozdrawiam i życzę udanych wypieków. niobe7, ja również dopiero zaczęłam swoją przygodę z automatem, jak na razie na koncie mam niewiele wypieków (1 chleb i 2 drożdżowce). Miałam w planach jutro piec razowca z własnych składników ale dzisiaj w Lidlu kupiłam mieszankę na chleb rustykalny pełnoziarnisty, więc rano będę się delektowała, mam nadzieję że dobrym chlebem. Może ktoś z Was piekł chleby z tych mieszanek z Lidla i może się podzielić wrażeniami smakowymi? Najchętniej już bym go wstawiła ale dzisiaj już nie będę piekła więc chyba lepiej jutro rano i mieć świeży, chociaż zastanawiam się też czy nie skorzystać z możliwości automatu i czy nie nastawić chleba żeby się nad ranem zaczął piec. Tak czy inaczej, jutro napiszę jaki wyszedł. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#736 |
Raczkowanie
|
witam
edysqa napisała: "Najchętniej już bym go wstawiła ale dzisiaj już nie będę piekła więc chyba lepiej jutro rano i mieć świeży, chociaż zastanawiam się też czy nie skorzystać z możliwości automatu i czy nie nastawić chleba żeby się nad ranem zaczął piec." Jak najbardziej polecam korzystanie z opcji ustawiania timera (przeważnie maszyny mogą opóźnić czas pieczenia do 13 godz.) i delektowanie się świeżym chlebem. Co do rannego wypieku, to trzeba uwzględnić czas na wyjęcie chleba z formy (aby się nie zaparzył) i jego wystygnięcia. Ranny wypiek stosuje gdy nie idę do pracy, np:śniadanie chcę mieć na 9.00. Wieczorem nastawiam timer (np.o 22.00 )na 9 i 30 min i rano o godz 7.30 śłyszę sygnał dźwiękowy końca pieczenia, a o rozchodzącym się godzinę wcześniej zapachu pieczenia nie wspomnę. Jestem już wtedy wyspany a świeży chlebek CZEKA. Jednak w instrukcji obsługi automatu wyczytałem, że opcji TIMERA (długi czas oczekiwania na rozpoczęcie pracy) nie powinno się stosować wtedy, gdy używamy takich produktów jak:mleko, jajka i inne, które mogą już się 'zepsuć'. Jak to wygląda w praktyce to jeszcze nie wiem, bo nie stosowałem do chlebów słodkich. Najdłuższy TIMER stosowałem wczoraj 10.30 godz. do chleba i wszystko udało się bez zarzutu. pozdrawiam piekarzy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#737 |
Wtajemniczenie
|
witam
mam maszynę od Gwiazdki i póki co piekłam z gotowych mieszanek ze sklepi mieszanki.pl - generalnie byłam zachwycona ale... no człowiek potrzebuje nowych wyzwań więc pomyślałam że czas na własne mieszanki - dziśpróbowałam upiec ciasto drożdzowe według przepisu z książki dołączonej do maszyny ( moulinex ow5003) - klęska - wyszedł kamień kompletnie niedopieczony, w środku mokre ciasto - wylądowało w śmietniku; potem była próba bagietek - kolejna klęska - ciasto zrobiło się pływające i wylądowało w zlewie - nie wiem czemu bo z miarką dokładnie odmierzyłam 170 ml wody tak jak było w przepisie; czy Wam wychodzą maszynowe bagietki?? i najważniejsze - jakiej mąki uzywacie do pieczenia bagietek?? z góry dzięki za pomoc
![]() |
![]() |
#738 |
Przyczajenie
|
Bagietek jeszcze nie piekłam, ale robiłam ten chlebek z zamieszczonego przepisu i wyszedł dobry
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#739 |
Przyczajenie
|
mejkapownia tez mam zamiar kupić ten automat, który masz tylko obawiałam sie tego, że nie ma do niego książki z przepisam, bo tak jest napisane na stronie Moulinexu. czyli jednak jest? gdzie był Twój kupowany?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#740 |
Przyczajenie
|
Do:Mejkapownia
Ja też mam moulinex 5003 i piekłam już bagietki, wyszły dobre. Piekłam na zwykłej mące. Jedyny mankament - następnego dnia były już twarde. Ale myślę, że to dlatego, iż piekłam na wodzie. Zauważyłam, że jak piekę chlebki na mleku lub maślance zachowują one dłużej świeżość i są miękkie. Pozdr. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#741 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=Richus;16335562]witam
Korzystałem już parokrotnie z przepisów, z tej książki i każdy chlebek udał mi się. Piekłem już PAPRYKOWY, CZOSNKOWY I HERBACIANY (kilkakrotnie). Dzisiaj musiałem upiec dwa chleby:jeden z siemieniem a drugi wlaśnie HERBACIANY... Richus Wczoraj zrobiłam chlebek PAPRYKOWY-rzeczywiście rewelacja.Teraz dzieci złożyły zamówienie na CZEKOLADOWY . Jestem ciekawa czy też będzie taki smaczny.Już ślina cieknie jak sobie pomyśle o chlebku i szklance pysznego mleka.
![]() |
#742 |
Przyczajenie
|
Do Qdzilla:
Ja kupowałam swój moulinex 5003 przez internet:www.neo24.pl. W opakowaniu była tylko książeczka w języku francuskim. Napisałam do firmy moulinex i przysłali mi przepisy na maila. Ale ta książeczka to w zasadzie tylko na początek jest potrzebna. Mam wypiekacz od gwiazdki i tak naprawdę korzystam z przepisów znalezionych w internecie. Pozdr. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#743 |
Raczkowanie
|
Do jaszi2:
witam Na ten CZEKOLADOWY możesz podać przepis? Bedziemy wdzięczni Edytowane przez Richus Czas edycji: 2010-01-19 o 09:39 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#744 |
Raczkowanie
|
Na ten CZEKOLADOWY możesz podać przepis? Bedziemy wdzięczni[/QUOTE]
Do Richus: Przepis mam z ksiązki "Chleb własnego wypieku"-tej samej co Ty robiłeś chlebki paprykowe,herbaciane itp. Ale oto on: na 750g 300ml mleka 75g chudego twarogu 450g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka suszonych drożdży-ja dałam 1/5 drożdży Babuni-do wszystkich przepisów tak daję i się nie zawiodłam 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru-myślę,że można dać 1łyżkę lub 1i1/2 łyżki,żeby chleb był słodszy 8 łyżek kakao i tu UWAGA-to chyba miało być 8 łyżeczek,bo chlebek wyszedł trochę gorzkawy(z dżemem lub miodem smakuje ) 75g czekolady pełnomlecznej,drobno posiekanej-ja trochę potarłam na tarce,resztę pokroiłam na małe kawałki-następnym razem wybiorę dobrej firmy. Wszystko wrzucamy do formy,włączamy program Podstawowy lub Pieczywo francuskie. Ja robiłam w/g orygnalnego przepisu i wyszedł taki gorzkawy,ale nastęnym razem spróbuję zrobić dodając więcej słodkiego.Nie wiem kiedy to będzie,bo inne chlebki czekają w kolejce. Jak ktoś zrobi ten czekoladowy proszę o opinie-z ciekawości czy wyszedł Wam też taki gorzkawy,czy jakies modyfikacje wprowadziliście i wyszedł słodki? Szczerze mówiąc liczyłam na słdoki.Pozdrawiam Joanna
![]() Edytowane przez jaszi2 Czas edycji: 2010-01-19 o 13:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#745 |
Przyczajenie
|
CZy ktoś byłby na tyle miły i poświecił 5 minut na sfotografowanie ksiązki "chleb własnego wypieku". Są w sieci niektóre kartki ale jakby ktos wieksza ilość sfotografował...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#746 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#747 |
Przyczajenie
|
Na pewno nie duzo i zakupie jak tylko cos mi z nich wyjdzie. Na razie wychodzi mi tylko jeden chleb taki jaki bym chciał. Z ksiązki robiłem twarogowy i nie wyszedł jak trzeba. (choc zjedlismy
![]() Jedyny który zawsze wychodzi to ten tutaj z forum. Mąka, drożdze, masło, jajko, woda, sol, cukier. Zacier juz mam ponad tydzien ale chyba za zimno i nie chce mi wyrosnąć chleb ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#748 |
Przyczajenie
|
Czy ktos mógłby podać przepis na chleb z automatu. Mam juz zakwas 2 tygodniowy pieknie wyrasta za kazdym razem gdy dokarmiam. Trzy razy robiłem chleb z przepisu xanti ale zakalec wychodzi. Czy komuś wychodzi chleb z automatu na zakwasie zawsze? Móglby opisac cały proces jak dodaje mąki i kiedy? Na jakim programie? Jakie mąki? Ja probowałem z żurkowej (720) oraz zakwas na żurkowej a potem przenna (450). Udało mi sie raz upiec ale żeby znów nie było zakalca to dodałem łyżeczkę drożdzy susonych
![]() Edytowane przez monsterg Czas edycji: 2010-01-21 o 06:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#749 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
http://chleb-i-inne-przepisy.blogspo...-zakwasie.html Dwa pierwsze etapy w maszynie, potem już na stolnicy rósł i do piekarnika. Wyszedł świetny, pięknie wyrósł. A na tym blogu są też inne przepisy na zakwasie, może wypróbuj inny - są też takie całkiem maszynowe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#750 |
Przyczajenie
|
piekę od 1,5 tygodnia. dwa razy chleb ze słonecznikiem z gotowej mieszanki, raz "trzy zboza" - z mieszanki, dwa razy bialy z przepisu moulinexa i jeszcze mleczny. testowałam też babke cytrynową
Chlebek ładnie wyrasta. jest dosc smaczny ale wydaje mi się za bardzo ubity. tak trochę twardy. mam wrazenie ze tak móglby wyglądac na 2 czy 3 dzien a nie kilka godzin po wypieku. czy tak ma to wyglądac czy cos zle robię. jeszcze nie mam mąi chlebowej więc pieke z pszennej 550 ---------- Dopisano o 19:35 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ---------- i jeszcze coś. do jednego przepisu potrzebuję 3 rodzaje mąki: pszenną, żytnią i pelnoziarnistą. jak to jest. bo szukam teraz na bogutynmłyn i jest tylko pełnoziarnista ale orkiszowa. powiedzcie mi proszę czy to o to chodzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:01.