Automat do pieczenia chleba. - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-02, 01:13   #721
kredka666
Raczkowanie

Dot.: Automat do pieczenia chleba.

Cytat:
Napisane przez sz@ Pokaż wiadomość
ja mam biffnet ale też bez górnej grzałki.
Mam prośbę do posiadaczy moulinexu.Otóż,widziałam w sklepie po pokazie maszyny chlebek wieloziarnisty,ciemny.Nie byłam wówczas zainteresowana więc nie wiem jaki to.Może podacie przepis?Może był z soją?Będę wdzięczna,plisss...
ja kiedyś próbowałam piec ciemny chleb ale mi nie wyszedl, wiec rowniez będę chętna na dobry i sprawdzony przepis
kredka666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-03, 13:27   #722
Patka_nt
Raczkowanie

GG do Patka_nt

Aby upiec ciemny chleb potrzebna jest mąka żytnia. Niestety, nie da się nic zrobić z mąki żytniej przy użyciu drożdzy (tych np. dr.Oetker) - potrzeba tu zakwasu (więcej o tym można dowiedzieć się na stronie chleb.info.pl - skąd i ja czerpię wiedzę ).
Patka_nt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-04, 08:05   #723
klusik4
Przyczajenie

http://pracowniawypiekow.blogspot.co...02/zakwas.html
ja robiłam zakwas żytni z wyżej podanej strony i jest rewelacyjny, robi się go tydzień ale za to słuzy mi już bardzooo długooooo i zawsze wszystko wychodzi.
Korzystałam też z przepisów na chlebki z tej strony, pycha
POLECAM!!!
klusik4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-05, 22:13   #724
Qdzilla
Przyczajenie

Ja kupiłam mąkę pełnoziarnistą pszenną i żytnią w Selgrosie.
Czy ktoś ma przepisy lub wie gdzie znaleźć właśnie z mąki pełnoziarnistej?
Czytałam opinie, że przepisy na chleb pieczony w piekarniku nie nadają się do wykorzystania do pieczenia w automacie,czy to prawda?
Interesuje mnie również czy jak kupowałyście Wasz sprzęt to były tam książeczki z przepisami?
Z góry dziękuje

Edytowane przez Qdzilla
Czas edycji: 2010-01-05 o 22:57
Qdzilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-05, 22:41   #725
Wenila
Wtajemniczenie

jakoś nie zachwyca mnie takie cudo. Biorąc pod uwagę koszty energii...to dzięki, ale nie opłaca sie
Stary 2010-01-05, 23:00   #726
Qdzilla
Przyczajenie

Dla mnie liczy się zdrowe pieczywo z pełnowartościowej mąki i bez chemii. Dbasz o swoje zdrowie i figurę, że już o walorach smakowych nie wspomnę.
Stary 2010-01-06, 11:02   #727
jaszi2
Raczkowanie

GG do jaszi2

A ja mam takie skromne pytanie,czy przepisy, które znajdują się w zachwalanej książce "Chleb własnego wypieku", wychodzą w każdym automacie? Z tego co mi wiadomo, w każdym automacie, programy pieczenia różniż się czasem trwania.Będę wdzięczna za podzielenie się doświadczeniami.
jaszi2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-01-08, 17:23   #728
Richus
Raczkowanie

GG do Richus Send a message via Skype™ to Richus

Cytat:
Napisane przez jaszi2 Pokaż wiadomość
A ja mam takie skromne pytanie,czy przepisy, które znajdują się w zachwalanej książce "Chleb własnego wypieku", wychodzą w każdym automacie? Z tego co mi wiadomo, w każdym automacie, programy pieczenia różniż się czasem trwania.Będę wdzięczna za podzielenie się doświadczeniami.
witam
Korzystałem już parokrotnie z przepisów, z tej książki i każdy chlebek udał mi się. Piekłem już PAPRYKOWY, CZOSNKOWY I HERBACIANY (kilkakrotnie). Dzisiaj musiałem upiec dwa chleby:jeden z siemieniem a drugi wlaśnie HERBACIANY, i oba te chlebki zostały zawiezione do rodziny (186 km) bo tak im smakowały, kiedy byli u mnie tydzień temu w odwiedzinach. Piekę w automacie SEVERIN/800W. Nastawiam na program podstawowy tj.ok. 3godz.30 min. Różnice czasowe mogą być niewielkie w tych automatach dlatego te wypieki zawsze się udają. Raz tylko jeden miałem taki przypadek, że ciasto podczas mieszania zrobiło się b.gęste i maszyna nie umiała tego ukręcić, i włączyło się chyba ''sprzęgło'' a maszyna wydawała b.nieprzyjemne hałasy. Domyślam się tylko, że musiałem dać za mało wody ale do końca nie jestem tego pewien albo w przepisie jest błąd na ilość wody. W każdym bądź razie jak dotąd mam same pozytywne doświadczenia i piekę już chlebki na zakwasie (suszonym) i też wychodzą idealnie. Mam tylko uwagi co do wyciągania chlebów z formy, zawsze muszę się trochę namęczyć zanim uda mi się je wyciągnąć. Zaznaczam, że smaruję trzpienie i mieszadła oliwą z oliwek a i tak mam z tym kłopoty. Może ktoś ma jakiś 'patent' na ten problem?
pozdrawiam ryszard
Richus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-08, 17:33   #729
Wenila
Wtajemniczenie

a jak duże są takie chlebki własnej roboty?
Stary 2010-01-09, 07:54   #730
Richus
Raczkowanie

Smile Dot.: Automat do pieczenia chleba.

witam

W moim automacie można upiec chleby o dwóch wielkościach:
750 gr. i 1300 gr.
pozdrawiam
Stary 2010-01-13, 11:45   #731
jaszi2
Raczkowanie

GG do jaszi2

Wielkie dzięki, ale stosujesz mąkę taką jak jest napisana w przepisie,czy na zwyklej - ogolnodostepnej w sklepach robisz chlebek?

Cytat:
Napisane przez Richus Pokaż wiadomość
witam
Korzystałem już parokrotnie z przepisów, z tej książki i każdy chlebek udał mi się. Piekłem już PAPRYKOWY, CZOSNKOWY I HERBACIANY (kilkakrotnie). Dzisiaj musiałem upiec dwa chleby:jeden z siemieniem a drugi wlaśnie HERBACIANY, i oba te chlebki zostały zawiezione do rodziny (186 km) bo tak im smakowały, kiedy byli u mnie tydzień temu w odwiedzinach. Piekę w automacie SEVERIN/800W. Nastawiam na program podstawowy tj.ok. 3godz.30 min. Różnice czasowe mogą być niewielkie w tych automatach dlatego te wypieki zawsze się udają. Raz tylko jeden miałem taki przypadek, że ciasto podczas mieszania zrobiło się b.gęste i maszyna nie umiała tego ukręcić, i włączyło się chyba ''sprzęgło'' a maszyna wydawała b.nieprzyjemne hałasy. Domyślam się tylko, że musiałem dać za mało wody ale do końca nie jestem tego pewien albo w przepisie jest błąd na ilość wody. W każdym bądź razie jak dotąd mam same pozytywne doświadczenia i piekę już chlebki na zakwasie (suszonym) i też wychodzą idealnie. Mam tylko uwagi co do wyciągania chlebów z formy, zawsze muszę się trochę namęczyć zanim uda mi się je wyciągnąć. Zaznaczam, że smaruję trzpienie i mieszadła oliwą z oliwek a i tak mam z tym kłopoty. Może ktoś ma jakiś 'patent' na ten problem?
pozdrawiam ryszard
Stary 2010-01-14, 18:46   #732
Richus
Raczkowanie

witam

Staram się 'podebrać' taką mąkę jaka jest w przepisie, lecz nie zawsze mam taką samą. Więc dobieram taką, która jest jak 'najbliżej' w przepisie. Np., na ten chleb HERBACIANY, wg.przepisu powinna być mąka pszenna 550, a ja w swoich zasobach posiadam mąkę 450, 500 i 650. Dobrałem więc mąkę 500 i myślę, że niewiele ona się różni (w smaku, podczas jedzenia) od tej 550. Kupiłem te mąki w różnych ogolnodostępnych sklepach.
Mała informacja w sprawie trudności w wyciąganiu tych chlebków z formy - otóż dokładnie przeczytałem instrukcję obsługi dołączoną do automatu (swoją drogą, nie wiem jak mogłem to przeoczyć) i napisano tam (radzono), aby przed wyjęciem chleba z formy, pokręcić mieszadłami od spodu (jest taka możliwość). Najpierw kręciłem (tzn.małe ruchy w lewo i prawo o ok.1/2 obrotu) tymi mieszadłami za pomocą zwykłych kombinerek, ale było to trochę niewygodne więc dorobiłem sobie mały kluczyk i teraz jest b.łatwo.
pozdrawiam
Stary 2010-01-15, 12:56   #733
edysqa
Przyczajenie

Witam wszystkich amatorów wypieków z automatu

Kilka dni temu kurier przyniósł mi zamówiony automat Zelmer (nie wiem czy to dobry wybór jeśli chodzi o firmę, tak wyszło ).
Oczywiście na drugi dzień upiekłam chleb z instrukcji załączonej do automatu. wyszedł dobry, choć dałam za mało soli. No i na drugi dzien się kruszył, ale po lekturze połowy wypowiedzi chyba sobbie poradzę z tym
Wczoraj dałam Mężowi dyspozycję upieczenia ciasta drożdzowego (bez dodatków), wyszło pycha, bardzo wysokie, puszyste. Tylko dzisiaj też trochę bardziej się kruszyło i nie wiem czy dodać oleju, czy może trochę mąki ziemniaczanej? Nie popsuje smaku ciasta? Ktoś może próbował?
Chętnym osobom, oczywiście napiszę przepis a na koniec pochwalę się owym ciastem

Pozdrawiam

Edytowane przez edysqa
Czas edycji: 2010-01-16 o 21:09
edysqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-16, 11:37   #734
niobe7
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to niobe7

Cytat:
Napisane przez edysqa Pokaż wiadomość
Witam wszystkich amatorów wypieków z automatu

Kilka dni temu kurier przyniósł mi zamówiony automat Zelmer (nie wiem czy to dobry wybór jeśli chodzi o firmę, tak wyszło ).
Oczywiście na drugi dzień upiekłam chleb z instrukcji załączonej do automatu. wyszedł dobry, choć dałam za mało soli. No i na drugi dzien się kruszył, ale po lekturze połowy wypowiedzi chyba sobbie poradzę z tym
Wczoraj dałam Mężowi dyspozycję upieczenia ciasta drożdzowego (bez dodatków), wyszło pycha, bardzo wysokie, puszyste. Tylko dzisiaj też trochę bardziej się kruszyło i nie wiem czy dodać oleju, czy może trochę mąki ziemniaczanej? Nie popsuje smaku ciasta? Ktoś może próbował?
Chętnym osobom, oczywiście napiszę przepis a na koniec pochwalę się owym ciastem (zdjęcia na szybko z telefonu)

Pozdrawiam
hej
ja tez mam zelmera
wiec jak mozesz to napisz mi przepis na ciasto drozdzowe
bo wyglada pieknie i smakowicie
a co d okruszenia sie nie pomoge, bo ja bardzo poczatkujaca jestem
niobe7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-16, 21:00   #735
edysqa
Przyczajenie

Dziękuję niobe7 Ciasto już zostało zjedzone, dzisiaj jechaliśmy do Rodziców i zrobiłam im też, tyle że z rodzynkami.
Już piszę przepis (wzięłam go oczywiście z internetu, ale nie pamiętam skąd )

Ciasto drożdzowe:

6 łyżek mleka
3 jajka
160g masła
1 łyżeczka soli
4 kopiaste łyżki cukru
390g mąki
2 łyżeczki drożdży (niekoniecznie kopiaste )

Wszystkie składniki powinny być oczywiście temperatury pokojowej a nie wyjęte np. bezpośrednio z lodówki.

Mleko i jajka wbić do foremki, dodać masło, później sól, cukier (po przekątnej na rogi cukier i sól), mąkę i drożdże.
Włączyć program do słodkiego pieczywa (w zelmerze 3) i po xxxx minutach rozkoszować się zapachem ciasta drożdżowego

Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.

niobe7, ja również dopiero zaczęłam swoją przygodę z automatem, jak na razie na koncie mam niewiele wypieków (1 chleb i 2 drożdżowce). Miałam w planach jutro piec razowca z własnych składników ale dzisiaj w Lidlu kupiłam mieszankę na chleb rustykalny pełnoziarnisty, więc rano będę się delektowała, mam nadzieję że dobrym chlebem.
Może ktoś z Was piekł chleby z tych mieszanek z Lidla i może się podzielić wrażeniami smakowymi?
Najchętniej już bym go wstawiła ale dzisiaj już nie będę piekła więc chyba lepiej jutro rano i mieć świeży, chociaż zastanawiam się też czy nie skorzystać z możliwości automatu i czy nie nastawić chleba żeby się nad ranem zaczął piec.
Tak czy inaczej, jutro napiszę jaki wyszedł.

Pozdrawiam
edysqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-17, 07:33   #736
Richus
Raczkowanie

witam

edysqa napisała:
"Najchętniej już bym go wstawiła ale dzisiaj już nie będę piekła więc chyba lepiej jutro rano i mieć świeży, chociaż zastanawiam się też czy nie skorzystać z możliwości automatu i czy nie nastawić chleba żeby się nad ranem zaczął piec."

Jak najbardziej polecam korzystanie z opcji ustawiania timera (przeważnie maszyny mogą opóźnić czas pieczenia do 13 godz.) i delektowanie się świeżym chlebem. Co do rannego wypieku, to trzeba uwzględnić czas na wyjęcie chleba z formy (aby się nie zaparzył) i jego wystygnięcia. Ranny wypiek stosuje gdy nie idę do pracy, np:śniadanie chcę mieć na 9.00. Wieczorem nastawiam timer (np.o 22.00 )na 9 i 30 min i rano o godz 7.30 śłyszę sygnał dźwiękowy końca pieczenia, a o rozchodzącym się godzinę wcześniej zapachu pieczenia nie wspomnę. Jestem już wtedy wyspany a świeży chlebek CZEKA.
Jednak w instrukcji obsługi automatu wyczytałem, że opcji TIMERA (długi czas oczekiwania na rozpoczęcie pracy) nie powinno się stosować wtedy, gdy używamy takich produktów jak:mleko, jajka i inne, które mogą już się 'zepsuć'.
Jak to wygląda w praktyce to jeszcze nie wiem, bo nie stosowałem do chlebów słodkich. Najdłuższy TIMER stosowałem wczoraj 10.30 godz. do chleba i wszystko udało się bez zarzutu.
pozdrawiam piekarzy
Stary 2010-01-17, 13:55   #737
mejkapownia
Wtajemniczenie

GG do mejkapownia

witam
mam maszynę od Gwiazdki i póki co piekłam z gotowych mieszanek ze sklepi mieszanki.pl - generalnie byłam zachwycona ale... no człowiek potrzebuje nowych wyzwań więc pomyślałam że czas na własne mieszanki - dziśpróbowałam upiec ciasto drożdzowe według przepisu z książki dołączonej do maszyny ( moulinex ow5003) - klęska - wyszedł kamień kompletnie niedopieczony, w środku mokre ciasto - wylądowało w śmietniku;
potem była próba bagietek - kolejna klęska - ciasto zrobiło się pływające i wylądowało w zlewie - nie wiem czemu bo z miarką dokładnie odmierzyłam 170 ml wody tak jak było w przepisie;
czy Wam wychodzą maszynowe bagietki??

i najważniejsze - jakiej mąki uzywacie do pieczenia bagietek??

z góry dzięki za pomoc

chłopiec czy dziewczynka ?

mejkapownia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-17, 14:15   #738
FIGA 1
Przyczajenie

Bagietek jeszcze nie piekłam, ale robiłam ten chlebek z zamieszczonego przepisu i wyszedł dobry
FIGA 1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-18, 10:44   #739
Qdzilla
Przyczajenie

mejkapownia tez mam zamiar kupić ten automat, który masz tylko obawiałam sie tego, że nie ma do niego książki z przepisam, bo tak jest napisane na stronie Moulinexu. czyli jednak jest? gdzie był Twój kupowany?
Stary 2010-01-18, 15:37   #740
kasiamk5
Przyczajenie

Do:Mejkapownia

Ja też mam moulinex 5003 i piekłam już bagietki, wyszły dobre. Piekłam na zwykłej mące. Jedyny mankament - następnego dnia były już twarde. Ale myślę, że to dlatego, iż piekłam na wodzie. Zauważyłam, że jak piekę chlebki na mleku lub maślance zachowują one dłużej świeżość i są miękkie.
Pozdr.
kasiamk5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-18, 15:38   #741
jaszi2
Raczkowanie

GG do jaszi2

[QUOTE=Richus;16335562]witam
Korzystałem już parokrotnie z przepisów, z tej książki i każdy chlebek udał mi się. Piekłem już PAPRYKOWY, CZOSNKOWY I HERBACIANY (kilkakrotnie). Dzisiaj musiałem upiec dwa chleby:jeden z siemieniem a drugi wlaśnie HERBACIANY...

Richus
Wczoraj zrobiłam chlebek PAPRYKOWY-rzeczywiście rewelacja.Teraz dzieci złożyły zamówienie na CZEKOLADOWY . Jestem ciekawa czy też będzie taki smaczny.Już ślina cieknie jak sobie pomyśle o chlebku i szklance pysznego mleka.
Stary 2010-01-18, 15:43   #742
kasiamk5
Przyczajenie

Do Qdzilla:

Ja kupowałam swój moulinex 5003 przez internet:www.neo24.pl.
W opakowaniu była tylko książeczka w języku francuskim. Napisałam do firmy moulinex i przysłali mi przepisy na maila.

Ale ta książeczka to w zasadzie tylko na początek jest potrzebna. Mam wypiekacz od gwiazdki i tak naprawdę korzystam z przepisów znalezionych w internecie.

Pozdr.
kasiamk5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-19, 09:38   #743
Richus
Raczkowanie

Do jaszi2:

witam

Na ten CZEKOLADOWY możesz podać przepis? Bedziemy wdzięczni

Edytowane przez Richus
Czas edycji: 2010-01-19 o 09:39

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-19, 13:17   #744
jaszi2
Raczkowanie

GG do jaszi2

Na ten CZEKOLADOWY możesz podać przepis? Bedziemy wdzięczni[/QUOTE]

Do Richus:
Przepis mam z ksiązki "Chleb własnego wypieku"-tej samej co Ty robiłeś chlebki paprykowe,herbaciane itp.
Ale oto on:

na 750g

300ml mleka
75g chudego twarogu
450g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka suszonych drożdży-ja dałam 1/5 drożdży Babuni-do wszystkich przepisów tak daję i się nie zawiodłam
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru-myślę,że można dać 1łyżkę lub 1i1/2 łyżki,żeby chleb był słodszy
8 łyżek kakao i tu UWAGA-to chyba miało być 8 łyżeczek,bo chlebek wyszedł trochę gorzkawy(z dżemem lub miodem smakuje )
75g czekolady pełnomlecznej,drobno posiekanej-ja trochę potarłam na tarce,resztę pokroiłam na małe kawałki-następnym razem wybiorę dobrej firmy.
Wszystko wrzucamy do formy,włączamy program Podstawowy lub Pieczywo francuskie.
Ja robiłam w/g orygnalnego przepisu i wyszedł taki gorzkawy,ale nastęnym razem spróbuję zrobić dodając więcej słodkiego.Nie wiem kiedy to będzie,bo inne chlebki czekają w kolejce.
Jak ktoś zrobi ten czekoladowy proszę o opinie-z ciekawości czy wyszedł Wam też taki gorzkawy,czy jakies modyfikacje wprowadziliście i wyszedł słodki? Szczerze mówiąc liczyłam na słdoki.Pozdrawiam Joanna

Edytowane przez jaszi2
Czas edycji: 2010-01-19 o 13:19
jaszi2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-19, 16:50   #745
monsterg
Przyczajenie

CZy ktoś byłby na tyle miły i poświecił 5 minut na sfotografowanie ksiązki "chleb własnego wypieku". Są w sieci niektóre kartki ale jakby ktos wieksza ilość sfotografował...
monsterg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-19, 17:54   #746
jaszi2
Raczkowanie

GG do jaszi2

Cytat:
Napisane przez monsterg Pokaż wiadomość
CZy ktoś byłby na tyle miły i poświecił 5 minut na sfotografowanie ksiązki "chleb własnego wypieku". Są w sieci niektóre kartki ale jakby ktos wieksza ilość sfotografował...
Mysle,ze 26 zl(z przesylka),to nie majatek,a wszystkie przepisy sa w jednym miejscu.Zachecam do kupna.
Stary 2010-01-19, 18:37   #747
monsterg
Przyczajenie

Na pewno nie duzo i zakupie jak tylko cos mi z nich wyjdzie. Na razie wychodzi mi tylko jeden chleb taki jaki bym chciał. Z ksiązki robiłem twarogowy i nie wyszedł jak trzeba. (choc zjedlismy )
Jedyny który zawsze wychodzi to ten tutaj z forum. Mąka, drożdze, masło, jajko, woda, sol, cukier. Zacier juz mam ponad tydzien ale chyba za zimno i nie chce mi wyrosnąć chleb
Stary 2010-01-21, 06:48   #748
monsterg
Przyczajenie

Czy ktos mógłby podać przepis na chleb z automatu. Mam juz zakwas 2 tygodniowy pieknie wyrasta za kazdym razem gdy dokarmiam. Trzy razy robiłem chleb z przepisu xanti ale zakalec wychodzi. Czy komuś wychodzi chleb z automatu na zakwasie zawsze? Móglby opisac cały proces jak dodaje mąki i kiedy? Na jakim programie? Jakie mąki? Ja probowałem z żurkowej (720) oraz zakwas na żurkowej a potem przenna (450). Udało mi sie raz upiec ale żeby znów nie było zakalca to dodałem łyżeczkę drożdzy susonych

Edytowane przez monsterg
Czas edycji: 2010-01-21 o 06:49
Stary 2010-01-23, 07:51   #749
Magi_1988
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monsterg Pokaż wiadomość
Czy ktos mógłby podać przepis na chleb z automatu. Mam juz zakwas 2 tygodniowy pieknie wyrasta za kazdym razem gdy dokarmiam. Trzy razy robiłem chleb z przepisu xanti ale zakalec wychodzi. Czy komuś wychodzi chleb z automatu na zakwasie zawsze? Móglby opisac cały proces jak dodaje mąki i kiedy? Na jakim programie? Jakie mąki? Ja probowałem z żurkowej (720) oraz zakwas na żurkowej a potem przenna (450). Udało mi sie raz upiec ale żeby znów nie było zakalca to dodałem łyżeczkę drożdzy susonych
Ja nie piekłam co prawda takiego tylko w maszynie, ale ten:
http://chleb-i-inne-przepisy.blogspo...-zakwasie.html
Dwa pierwsze etapy w maszynie, potem już na stolnicy rósł i do piekarnika. Wyszedł świetny, pięknie wyrósł. A na tym blogu są też inne przepisy na zakwasie, może wypróbuj inny - są też takie całkiem maszynowe.
Magi_1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-28, 18:35   #750
jamargaretka
Przyczajenie

piekę od 1,5 tygodnia. dwa razy chleb ze słonecznikiem z gotowej mieszanki, raz "trzy zboza" - z mieszanki, dwa razy bialy z przepisu moulinexa i jeszcze mleczny. testowałam też babke cytrynową

Chlebek ładnie wyrasta. jest dosc smaczny ale wydaje mi się za bardzo ubity. tak trochę twardy. mam wrazenie ze tak móglby wyglądac na 2 czy 3 dzien a nie kilka godzin po wypieku. czy tak ma to wyglądac czy cos zle robię. jeszcze nie mam mąi chlebowej więc pieke z pszennej 550

---------- Dopisano o 19:35 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ----------

i jeszcze coś. do jednego przepisu potrzebuję 3 rodzaje mąki: pszenną, żytnią i pelnoziarnistą. jak to jest. bo szukam teraz na bogutynmłyn i jest tylko pełnoziarnista ale orkiszowa. powiedzcie mi proszę czy to o to chodzi.
jamargaretka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości