|
|||||||
| Notka |
|
| Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#721 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II
Cytat:
Hashimoto stwierdza sie po wynikach przeciwcial, a nie po badaniu palcami. |
|
|
|
|
#722 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jeśli prolaktyna zareaguje na euthyrox, to moim zdaniem chyba nie ma co wydawać kasy na badania... Ja nie mam aż takich objawów tej prolaktyny, a gruczolaki z reguły leczy się tak samo, jak hiperprolaktynemię - tymi samymi lekami. Musiałabym od razu na rezonans iść najlepiej także bez przesady. Następną wizytę mam pod koniec września, na wtedy mam m.in zrobić tą prolaktynę i zobaczymy co dalej. Mam też zrobić usg, myślisz, że po tym się nie da stwierdzić hashimoto? co innego czytałam w necie, ale ja się nie znam dla mnie to teraz zresztą nie ma większego znaczenia, przecież tego i tak się nie leczy, jakby mi stwierdziła niedoczynność, to to samo by mi przepisała. Jak napisałam jest to wstępna diagnoza
Edytowane przez shine_on Czas edycji: 2014-07-07 o 21:19 |
|
|
|
|
#723 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie na początku to czekanie strasznie irytowało, bo zwykle wstaję bardzo głodna i idę do kuchni Moja endo. uważa, że 15- 20 min odczekania wystarczy, więc jeśli jestem bardzo głodna lub mi się spieszy, to nie czekam 30 min. Ja w czasie czekania robię makijaż i generalnie ogarniam się, prawie ten czas zleci
|
|
|
|
|
#724 |
|
Zakorzenienie
|
Moja endo mówi, że z kawą i innymi lekami najlepiej odczekać ok. 2 godziny, bo E ciężko się wchłania.
|
|
|
|
#725 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Boję się, że szybko TSH nie spadnie i będę musiała z dzieckiem poczekać. Ogólnie podłamana tym jestem ![]() Doczytałam o tej kawie. To znaczy, że po wzięciu leku nie mogę pić od razu kawy? Są jeszcze jakieś inne przeciwwskazania?
|
|
|
|
|
#726 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie podłamuj się, bo to nie służy zajściu w ciążę. ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#727 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie było tak, że niedoczynność i Hashi wykryto przez przypadek na początku ciazy. TSH miałam wtedy ok.5. Na szczęście był to 4-5 tc, szybko zaczęłam brać leki i wszystko się szczęśliwie skończyło. Tak czy inaczej wolałabym być w Twojej sytuacji, wiedzieć o chorobie przed ciążą i poprawić na spokojnie wyniki Także głowa do góry
|
|
|
|
|
#728 |
|
Raczkowanie
|
Moja podłamka to wynik tego, że nastawiłam się na starania za miesiąc... A teraz będę musiała czekać aż TSH spadnie i nawet nie wiem, kiedy spadnie (podobno spada powoli?)
Pewnie na sierpniowy cykl nie mam co liczyć.Dziewczyny, powiedzcie, czy przy niedoczynności ryzyko poronienia jest wysokie? |
|
|
|
#729 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie ma reguły. Koleżance przy dobrze dobranych lekach tsh z 12 spadło w 3 miesiące do ok. 3 i zaszła w ciążę w I cyklu. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#730 |
|
Raczkowanie
|
Naprawdę unikacie kapusty, kalafiora itp.?
Wytłumaczył Wam endo jak to z tym dokładnie jest?
|
#731 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#732 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję, Wika
![]() Dziewczyny, odebrałam przeciwciała. Czy mogę prosić o interpretację? Anty - TG bardzo niskie, to coś oznacza? TSH 4,740 (0,270 - 4,200) FT3 3,28 (2,00 - 4,40) FT4 1,25 (0,93 - 1,70) anty-TPO: 16,70 (0,00 - 34,00) anty-TG: 10,09 (0,00 - 115,00) Dopytam jeszcze, bo jutro czeka mnie pierwsza wizyta u endo i trochę się denerwuję. Spotkałyście się z lekceważeniem wyników/objawów przez lekarza? Gdy np. TSH było w normie, ale za wysokie jak dla kobiety w wieku rozrodczym. |
|
|
|
#733 | |
|
Raczkowanie
|
Ja też nie
Cytat:
Spotkałam się tez z lekceważeniem, gdy wynik nie był w normie na zasadzie "a bo to tak się waha"
Mój dziennik (dieta i ćwiczenia): https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=767796 BYŁO: 76 kg JEST: 62,5 kg BĘDZIE: 58 kg Edytowane przez jaityle Czas edycji: 2014-07-09 o 14:21 |
|
|
|
|
#734 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
+ brokula ![]() Zawieraja sobstancje blokujace wchlanianie jodu i oslabiajace prace tarczycy to jak sie czuje i to ze w rok lekarz poprawil moje wyniki (czego nie dokonali inni lekarze przez kilka lat) moim zdaniem potwierdza ta teze ![]() P.s. kolezance na studiach ciagle powtarzali to na biochemii ![]() ---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:09 ---------- P.s. my przerzucilismy sie na salaty w przeroznych konstelacjach
|
|
|
|
|
#735 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#736 |
|
Zakorzenienie
|
Co do kapusty, kalafiora i brokuł, to podobno są nie dla tarczycowych, ale tylko surowe. Ugotowane juz jak najbardziej można jeść.
Co do lekarza, to endo nie powinien lekceważyć takich wyników i objawów, ale różnie bywa. |
|
|
|
#737 |
|
Rozeznanie
|
Nie mozna jesc pod zadna postacia
|
|
|
|
#738 |
|
Raczkowanie
|
Przyłączam sie do wątku...
juz powoli zaczyna mnie nerwowo wykonczac ta moja tarczyca... od roku kiedy zostala u mnie wykryta niedoczynność niemalże co 2-3 miesiące jestem u endokrynologa.... i jakie efekty... dalej nic konkretnego, co wizyta zmiana dawki i kolejne próby... mam wrażenie, ze jest to strzelanie kula w plot... zaczynalam od TSH 6,9 co zostało wykryte zupełnym przypadkiem- zanik okresu na 80dni i utrata niemalze polowy wlosow... od badania do badania i wyszlo... przeszlam juz przez dawki od 25 do 75... 25 dawka startowa, szybko przeskoczylam na 50... TSH 2.9 plus naprawdę kiepskie samopoczucie, okres dalej opozniony... cykle zwykle kolo35-40 dni minimum... kolejna wizyta dawka 75 ... przez 3 miesiące brania czulam sie przyznaje, ze swietnie alw wynik po badaniu 0.042 ... wpadlam w nadczynnos... kolejna decyzja odstawienie... polowa 75 po 3 tygodniach wynik TSH 1.77, moja endo zalecila caly czas brać ta sama dawke, po tygodniu znow zaczelam sie czuc fatalnie, cala jakas napuchnieta, przemeczona, cykl 40dni- zaryzykowalam zaczelam sama brac naprzemiennie dzien 75, dzien polowe tabletki- po miesiącu TSH 2,25 ... Czuje sie dalej kiepsko, endo teraz zalecila brać euthyrox 50, za miesiax badanie TSH i dodatkowo witamina D. niby wszystko fajnie, ale martwi mnie to, ze rok wcześniej zaczynajac leczenie kiedy bralam dawkę 50 byla ona zbyt mala, nie chce znow miesiąc czasu sie meczyc, łykać tabletki i kolejny raz czekac czy moze tym razem sie uda... powiedzcie mi proszę ile czasu u Was trwało unormowanie wyników?Moze macie jajakieś rady... dodam, ze mialam w zeszlym roku robione przeciwciala - hashimoto nie wykryto. A moze ktoras z Was zna jakiegoś naprawdę dobrego endo z Wawy, badz okolic? |
|
|
|
#739 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#740 |
|
Raczkowanie
|
Echhh... u mnie właśnie tez tak to wyglada zwiekszanie i zmniejszanie dawki...
co wizyta inne zalecenie... Gdyby nie te różnice w samopoczuciu to mialabym znacznie więcej cierpliwości =) |
|
|
|
#741 |
|
Rozeznanie
|
Strzel komus porzadnego focha - to zawsze pomaga
![]() A tak serio to nie doluj sie - innej metody niz proby i bledy niestety jeszcze nie wymyslono
|
|
|
|
#742 |
|
Wtajemniczenie
|
Wynik TSH 0,65 to juz nadczynnosc? Czy jeszcze ok? norma 0,27 4,2
Przyjmuje od dwoch lat euthyrox 50 i mialam przez rok TSH 1,20- 1,40, czyli idealnie. Ostatnio zrobilam badanie kontrolno no i wyszlo to 0,65. Co myslicie? Zmniejszyc dawke? |
|
|
|
#743 |
|
Raczkowanie
|
Ciekawe ile tych 'pożądanych' fochow jest w stanie wytrzymać mój narzeczony ;D
A powiedzcie mi jeśli któraś wie jaki związek z tarczyca ma witamina D? |
|
|
|
#744 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym nie zmniejszała na razie, możliwe, że to chwilowy spadek, też tak raz miałam, a potem TSH z powrotem skoczyło na 1 Zrób sobie ponownie TSH za jakiś czas i zobaczysz co dalej.
|
|
|
|
|
#745 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#746 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#747 |
|
Rozeznanie
|
No ja juz nie pamietam, cos mi dziewczyna mowila ostatnio w pracy ze kazano jej lykac ale doprowadzilo to tylko do swiatlowstretu :/
|
|
|
|
#748 |
|
Raczkowanie
|
Też cos właśnie czytalam o przytarczycach, ale suma sumarum czytając pelno artykułów do niczego konkretnego nie doszlam =)
za miesiąc pójdę i zrobie badania to będę wiedziala coś więcej =) |
|
|
|
#749 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a rzadko niestety przesypiam noc, najczęściej budzi mnie namolny kot Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja jestem po 4 dniach brania połówki 25, czuję się taka wewnętrznie roztrzęsiona po tych tabletkach jest mi gorąco i mam wrażenie, że apetyt mniejszy... od jutra zaczynam brać 25
|
|||
|
|
|
#750 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:00.

w każdym bądź razie z prolaktyną nic na razie nie robimy, bo możliwe, że jak wyrówna się poziom hormonów tarczycowych, to i prolaktyna się unormuje. Jak nie, to wtedy jakieś tabsy.
zobaczymy, czy potwierdzi to usg, narazie wybadała rękami, że tarczyca jest mała, i też na podstawie morfologii, bo akurat miałam (mam trochę poniżej normy % neutrucytów, podobno to idzie w parze z hashi). Miałam nadzieję jednak, że to będzie "tylko" niedoczynność
przeciwciał mówiła, żeby nie robić, bo są drogie i szkoda kasy, po usg będzie wiedziała, czy to hashimoto.
także bez przesady. Następną wizytę mam pod koniec września, na wtedy mam m.in zrobić tą prolaktynę i zobaczymy co dalej. Mam też zrobić usg, myślisz, że po tym się nie da stwierdzić hashimoto? co innego czytałam w necie, ale ja się nie znam
Mnie na początku to czekanie strasznie irytowało, bo zwykle wstaję bardzo głodna i idę do kuchni
Moja endo. uważa, że 15- 20 min odczekania wystarczy, więc jeśli jestem bardzo głodna lub mi się spieszy, to nie czekam 30 min. Ja w czasie czekania robię makijaż i generalnie ogarniam się, prawie ten czas zleci

Cierpliwości

jest mi gorąco i mam wrażenie, że apetyt mniejszy... od jutra zaczynam brać 25