|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnej części naszego wątku | |||
Lipiec- Sierpień zbliża się dużymi kroczkami, za nie długo będziemy wspaniałymi mamusiami! |
![]() ![]() ![]() ![]() |
3 | 3,95% |
Porodówki się nie boimy, bo w naszą siłę mocno wierzymy! |
0 | 0% |
Rosną brzuchy na potęgę, jeszcze chwila - mamą będę! |
22 | 28,95% |
Ostatnie nam chwile pogaduch zostały, za kilka tygodni będziemy mamami! |
0 | 0% |
Nerola i Bella przykład dały jak w lipcu i sierpniu dzieci rodzić mamy. |
2 | 2,63% |
Ale ten czas szybko leci, wykluwają się już letnie dzieci. |
2 | 2,63% |
Czerwiec za pasem, lipiec przed nami za chwilę przywitamy się z bobasami. |
1 | 1,32% |
Torby pakujemy i powoli na porodówkę się szykujemy. |
0 | 0% |
Wiosna mija, lato idzie a porody coraz bliżej. |
1 | 1,32% |
Halo halo jestem w drodze, już niebawem się urodzę. |
31 | 40,79% |
Wózki już czekają, wyprawki też mamy - wkrótce nasze dzieci szczęśliwie przywitamy. |
0 | 0% |
Torby do szpitala prawie spakowane - na przyjęcie maluchów jesteśmy przygotowane. |
0 | 0% |
Torby do szpitala będą pakowane - ostatnich tygodni wielkie odliczanie. |
1 | 1,32% |
Na Majorkę czy do Honolulu się nie wybieramy, bo my wakacyjne ciężarówki inne plany mamy. |
0 | 0% |
Odliczamy dni do końca, by przytulic swego brzdąca. |
9 | 11,84% |
W lipcu i sierpniu rodzić będziemy, ale plotkować nie przestaniemy. |
4 | 5,26% |
Szybko dni mijają,mamusie lipcowo- sierpniowe na swoje dzieciaczki czekają. |
0 | 0% |
Głosujący: 76. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#781 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jeszcze moment, jeszcze chwila i na porodówkę damy dyla. Mamusie lipiec-sierpie
Cytat:
![]() Monika, Oliwia że coo ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#782 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jeszcze moment, jeszcze chwila i na porodówkę damy dyla. Mamusie lipiec-sierpie
na obiad dziś mam szczawiową, Zrazy wołowe z ryżem i sosikiem.
A mega pytanie: Czy można brac węgiel w ciąży? |
![]() ![]() |
![]() |
#783 |
Zakorzenienie
|
Na temat księży nie będę się wypowiadać bo mogłabym książkę napisać.
Wcześniej jak mieszkałam w domu rodzinnym przed ślubem u nas w prafii jest taki ksiądz..ehhh...poematy tylko o nim pisać. Teraz mamy trochę lepszego, zależy od humoru ale kaske też lubi, za chrzest coś 250zł, za slub wziął od nas 600 ( nie brałam w swojej parafii tylko u tzta i mój klecha mi problemy robił, do kurii dzwoniłam..), ale potrafi i 1000 wziąśc, zależy od kogo. Chrzciny własnie mam poglądy jak brumek i karoline. 3 msce po porodzie, jak się ogarnę z byciem mamą, dojdę do siebie po porodzie. Ale teściówka też mi podgaduje żeby w sierpniu robić. Już robię, pewnie, bo ona tak chcę ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#784 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A moja droga ja jeszcze kosciol strilam to z kosciolem bukietami i strojeniem auta 1000 mnie kosztowalo to dodatkowo bo kosciol wielgasny u mnie ---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ---------- dobra lece jade z matka do miasta ![]() ![]() ![]()
![]() |
#785 |
Zakorzenienie
|
Tego samego się spodziewam po mojej ale w nosie to mam, chce to niech robi u siebie w domu przyjęcia nawet na 200 osób, bardzo proszę, ale bez nas, ja nie mam zamiaru zapraszać ciotek, sąsiadów, bo u nich tak się robi...
|
![]() ![]() |
![]() |
#786 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#787 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Z ulotki: "Ciąża i okres karmienia piersią W ciąży stosować jedynie w przypadku, gdy w opinii lekarza korzyści dla matki przewyższają potencjalne ryzyko dla płodu. Brak danych o stosowaniu węgla leczniczego przez matki karmiące piersią. Ponieważ preparat nie wchłania się z przewodu pokarmowego najprawdopodobniej nie wpływa on niekorzystnie na dzieci karmione piersią." Czyli można, bo takie ostrzeżenia to na najbezpieczniejszym nawet leku piszą ![]()
![]() |
#788 |
Wtajemniczenie
|
My za ślub płaciliśmy 600zł, ale w tym już było "co łaska" dla organisty oraz za kwiaty do kościoła, ponieważ Nasz ksiądz nie uznaje dekoratorek. Sam skończył kurs florystyczny i sam stroi
![]() No dobra, zmykam nałożyć tapetę na twarz, bo po obiedzie jadę ze szwagierką na poszukiwania prezentu dla teściowej na urodziny. Proszę nie pisać a dużo ![]() ![]()
#789 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
My musieliśmy jeszcze zamawiać dekoracje kościola. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#790 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jak idę na wesele, to nie pcham do torebki portfela, bo najnormalniej w świecie się tam nie mieści. Tym samym dowód też zostaje w domu.
![]() |
#791 |
Zadomowienie
|
dzięki brumek
![]() Zaparcia mnie męczyły tydzień, a teraz odwrót. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#792 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#793 |
Zadomowienie
|
shira -królika
![]() a jakiego masz bo ja krzyżowkę holenderskiego z angorką agni - a umnei na odwrót najpierw mialam biegunke a teraz zaparcia wkroczyły a ciężką altylerią ![]() ![]() a co do księży - dla mnei temat rzeka ...wole nie zaczynać żeby nikogo nei urazić i przy okazji sobie ciśnienia nie podnosić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#794 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak samo kwestia pieniędzy, ja biorę tylko tyle ile mam wrzucić do koszyczka, a u mnie na ślubie np było tak, że przyszli jakieś żebraki i robili bramy, nie dość że wzięli od Nas flaszkę do goście którzy za Nami jechali musieli dać jakąś choćby 1 zł bo tak ich by nie przepuścili ![]() a nie każdy miał przy sobie właśnie pieniądze ![]() Jacieee dokładnie tak samo mam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#795 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#796 |
Wtajemniczenie
|
Cześć,
Byłam dzisiaj u diabetologa z wynikami pamiaru cukru glukometrem po posiłkach i jednak sama dieta nie wystarczyła - dołożono mi dzisiaj insulinę. Pod gabinetem czekałam na wizytę 4 i pół godziny po czym usłyszałam taką pocieszającą wiadomość. Padam na pyszczek, idę Was nadrabiać ![]()
#797 |
Zakorzenienie
|
odnośnie księży... za ślub chyba daliśmy 200zł albo 250zł , 100zł wziął osobno organista, wystrój kościoła sami robiliśmy no i 50zł za rozłożenie czerwonego dywanu ale proboszcz dał nam namiary na parę która przed nami brała ślub i razem to załatwiliśmy i koszty podzieliliśmy na pół
![]() A co do świadków, chrzestnych to nam powiedziano że świadkiem może być każdy , osoba nie wierząca, bez bierzmowania (świadek mojego męża był taką osobą) , osoba innej wiary , natomiast chrzestny musi być wierzący i mieć bierzmowanie. |
![]() ![]() |
![]() |
#798 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#799 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja slyszalam jeszcze zabobon ze sie piluch tetrowych nie wiesza na dworzu zanim dziecko ochrzczone nei jest... wkładki laktacyjne - pierwsze 2 tygodnie tylko pielucha tetrowa w stanik bo by mi 50 szt dziennie szło! potem mialam jakies johnsona i bellli. te pierwsze lepsze. powiedzmy ze czasem szły 4 dziennie. szczotka do włosow - ja uzywalam nie do czesania a do mycia głowy ![]() zaneta - nie ma u nas przedchrzesntych nauk, chyba zeby mi ksiadz chcial dzieci popilnowac w tym czasie ![]() moniczka - opłata co łaska, my dalismy chyba 50 zl... w parafii mojej mamy jest super proboszcz - nawet namawia zeby brac slub i chrzest razem jak jakas para chce sam chrzest brac. i jak widzi kiepska sytuacje (bo tym sie zaslaniaja neiktorzy) to kasy wcale nie bierze. wiem ze czasem wlasnie takie sluby i chrzty sie zdarzaly - pochwalam bo albo woz (czyli slub i chrzest) albo przewoz (czyli brak chrztu i slubu... no chyba ze brak slubu bo sa jakies przeslanki np. inne wyznanie...). wogole swiadkowie i chrzestni to inna para kaloszy - swiadkiem moze byc kazdy, nawet innego wyznania czy "w grzechu" (rozwodnik, konkubent...) - to tylko swiadek ze byla taka przysiega. nawet spowiedzi miec nie musi. chrzestni to większy bajer - musi byc tego samego wyznanioa (nie wiem czy innego przejdzie... przeciez ma pomagac wg formulki wychowywwac dziecko w wierze KK) i po spowiedzi. agni - wegiel mozna, tylko on i smecta mnie przed mega biegunka ratowala... brumek - ja od kiedy w sklepie mi nei chcieli piwa sprzedac (bylam z kolezanka ze studiow! mieszkalysmy obok tego sklepu wiec w dresiku myk myk i do sklepu... a tu zonk! smiac sie nam chcialo, bo zadna nie wziela dowodu...) nosze wlasciwie zawsze w portfelu. ale jak nie biore go ze soba (czasem jakis spacer po lesie) to nei mam tez dokumentu ciemieniucha - mozna to nazwac w skrócie tłusty dużopłatkowy łupież u dzieci najczesciej. ciezko go wytępić jak sie pojawi (oliwo sie głowe najczesciej i wyskrobuje wręcz grzebieniem z włosow). http://pl.wikipedia.org/wiki/Ciemieniucha u nas po szamponie J&J była i po dodawaniu do wody emolientów (ta sama woda płukalismy włoski... dlatego pewnie) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#800 |
BAN stały
|
Dziewczyny ale naskrobałyscie
![]() 7 stron nadrabiania od wczoraj od godziny 22.00 ![]() Zapisałam malego do alergologa, dopiero termin na 22 lipca :/ musze mu badania zrobic krwi, sądzilam ze oni to robią we wlasnym zakresie... |
![]() ![]() |
![]() |
#801 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#802 |
Zakorzenienie
|
monia a jak Ci się ta pielucha w stanik zmieściła?
![]() Właśnie z chrzestnymi innego wyznania chyba nie przejdzie.. U nas podobni teraz jakieś nauki ksiądz wymyślił, 2 spotkania. Podobno robi tez chrzty zbiorowe-kilkoro dzieci się "nazbiera" i hurtem chrzci wszystkich na mszy. Padam na pysk. Jeszcze na dworze nie byłam, tyle roboty w domu. Ale jak mój wróci, uraczę go obiadem i nauka na huśtawce. Czarownie.. ![]() Nas ślub wyniósł: 600 ksiąz, 100 kocielny, 100 organista, 100 dziewczyna która nam śpiewała, 150 ubranie kościoła.. więc wychodzi ponad tysiąc ![]() Madziulka o ludzie, ale się naczekałaś. Taka kolejka była? nie dało rady bez wejść? masz się biedactwo. Edytowane przez patik87 Czas edycji: 2011-05-12 o 13:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#803 |
Zakorzenienie
|
łóżeczko i materacyk w końcu przyszły!!!
![]() ![]()
#804 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
jakos mowa o tym byla i nie wiem czy to prawda? Cytat:
a obiad mamy ten sam, ja tez od wczoraj gołąbki ![]() Cytat:
Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
#805 |
Zadomowienie
|
brumek
karolinee1983 Natka_ youyou dziekuje wam za gratulacje ![]() zapomnialam napisac ze we wczorajszym badaniu wyszlo ze szyjka mi sie wydluzyla.. ma 3,94 miala cos ok 3,42 o ile dobrze pamietam bywa tak? smacznego ![]() u mnie tez dzisiaj jest fasolka, juz zreszta ja jadlam, uwielbiam! odswiezylam lezaczek i dzisiaj troszke na sloncu siedzialam, teraz juz stwierdzialam ze mam dosc i wrocilam do domu normalnie lato ![]()
#806 |
Zakorzenienie
|
My też kościelnego nie mamy w sumie nie wiem czemu
![]() jak chrzciłam Oliviera to mi powiedzieli ze bez koscielnego nie ochrzcza kolejnego dziecka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#807 | |
BAN stały
|
nadrobilam.
Sygine ![]() ![]() Cytat:
![]() ja slyszalam, ale nie dostosowywalam się, tak samo moja babcia mowila mi zawsze zebym pieluch na noc na dworze nie zostawiala bo zle duchy w nie wchodzą i dziecko pozniej bardzo placze ![]() Co do planu porodu to ja tak: - chce urodzic na początku 9 miesiaca, zeby ominąc grożącej mi cesarki z powodu tego ze prawdopodobnie będzie duże dziecko. - wolalabym uniknąc nacinania krocza, a jezeli juz to do szycia poproszę o znieczulenie. to najwazniejsze ![]() A jezeli chodzi o chrzciny - placilismy 100 a slub nas wyniósl 800 zl nie wliczając w to ubioru kosciola. Edytowane przez Bartessa Czas edycji: 2011-05-12 o 13:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#808 | |
Zakorzenienie
|
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ciemieniucha
http://www.female.pl/artykul/6427/Co...zy%C4%87?.html Monia - dzięki za odpowiedź ![]() Cytat:
![]()
........................ Edytowane przez brumek Czas edycji: 2011-05-12 o 13:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#809 |
Zakorzenienie
|
ja też nie jestem fanatyczką kościoła ale w naszym kraju to wszystko jest takie dziwne że nie chcę swoim widzi mi się utrudniać życia małemu, chrzciny i komunię zaliczy siłą rzeczy a o bierzmowaniu i reszcie życia w wierze lub bez sam zadecyduje. Jeśli nie będzie chciał jego wybór ale jeśli akurat chciałby żyć w wierze to nie chcę żeby jako dorosły facet nadrabiał chrzest i komunię.
|
![]() ![]() |
![]() |
#810 |
Zadomowienie
|
jesli chodzi o chrzest to chcialabym zrobic ok 2 m-cy po porodzie, najblizsza rodzina, rodzice i rodzenstwo z osobami towarzyszacymi czy rodzina.
chociaz nie wiem jak z moja siostra bedzie ktora w uk mieszka, wiem ze planuje przyjazd po moim porodzie, pozniej musialaby znowu przyleciec na chrzest, ale ten szczegol dogadamy gdzie? nie mam pojecia, chcemy sie wprowadzac do nowego domu, nie wiem czy wyrobimy sie z kupnem duzego stolu i krzesel, to spory wydatek ![]() nie myslalam o tym jesli chodzi o ksiezy i datki na tego typu okazje to bywa roznie, u nas jest okropny proboszcz, zawsze robi problemy, czy to chrzest, czy komunia czy nawet pogrzeb w ub tyg byla komunia to ponoc skomentowal ze tylko po 20zl od dziecka dostal.. a przeciez robia wykwintne komunie w lokalach a jemu zaluja... przed slubem mowi ze datek wynosi tyle ile jest warta narzeczona.... taki ma dowcip, oczekuje jak najwiecej, mimochodem podsunal nam liste, i tam wiekszosc dala 500zl wiec i my tyle dalismy, do tego osobno platny organista, koscielny i ministarnci do obslugi kwiaty zamawialismy sami - i uwaga! trzeba bylo ustalic z koscielnym rodzaj kwiatow bo proboszcz ma alergie!!!!! no kur...... pomijam fakt ze akurat nie on dawal nam slubu i dobrze, bo na kazdej uroczystosci ma takie kazania, ze ludzie wychodza zniesmaczeni a tak, odprawial mlody wikary, kazanie rzeczowe i przyjemne ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:40.