Wymarzony domek - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-08-07, 23:42   #781
grubella
BAN stały

Dot.: Wymarzony domek

Cytat:
Napisane przez LusiaPlotkara Pokaż wiadomość
Do pracy nie pójdziesz bo stan zdrowia nie pozwala, ale dziecko można mieć zdajesz sobie sprawę z tego ze dziecko to praca 24 godziny na dobę,
Ale dzieckiem szczególnie malutkim można się opiekować nawet na leżąco.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-07, 23:44   #782
Marbella85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez grubella Pokaż wiadomość
wybacz, ale nie trzeba mieć dzieci, żeby wiedzieć, że tak nie jest
Marbella85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-07, 23:49   #783
kurkawodnaa
Zadomowienie

Cytat:

ty tak na serio to piszesz?
kurkawodnaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-07, 23:50   #784
201607111040
Konto usunięte

Cytat:
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-07, 23:50   #785
coffee
and cigarettes

Cytat:
Odbierać telefony w call center też.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-07, 23:50   #786
Marbella85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kurkawodnaa Pokaż wiadomość
ty tak na serio to piszesz?
no szczególnie do niego wstawać, zmieniać pieluchy, przenosić, kąpać, spacerować, ubierać, wszystko na leżąco można
Stary 2014-08-07, 23:51   #787
a34
Zakorzenienie

No przecież mąż i dziadkowie będą mieć mnóstwo czasu i tylko będę podawać do karmienia No ile może zająć czasu zarobienie na 3 osoby i budowa domu? Oj dziewczyny, zero pomyślunku
Stary 2014-08-07, 23:51   #788
grubella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Marbella85 Pokaż wiadomość
wybacz, ale nie trzeba mieć dzieci, żeby wiedzieć, że tak nie jest
Jeśli karmi się piersią to można sobie leżeć z noworodkiem .
Wstawać tylko za potrzebą , na chwilę.
Kąpać pomoże mąż lub dziadkowie.
Stary 2014-08-07, 23:52   #789
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
a na spacer to kto pójdzie z dzieckiem? albo do lekarza na szczepienia i badania?
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-07, 23:53   #790
201605161428
Konto usunięte

Cytat:

A dziecko sie samo przewinie? Uspokoi hustaniem? Nawet jak sie uleje z ust to wytrze tez sie samo? Moja mama do dzis twierdzi, ze ze mna malutka sie nachodzila wiecej niz kiedykolwiek w podrozach.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Edytowane przez 201605161428
Czas edycji: 2014-08-07 o 23:55
201605161428 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-07, 23:53   #791
coffee
and cigarettes

Cytat:
Znów.
Biedny mąż, biedni rodzice, biedni teściowie.

Wszystko po kosztach, wszystko zrobią inni, na wszystko zarobią inni, wszystko dadzą inni...
Stary 2014-08-07, 23:53   #792
Marbella85
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli karmi się piersią to można sobie leżeć z noworodkiem
no właśnie dziadkowie, a skąd pewność, że oni mają na to ochotę. A mąż to przecież ma zasuwać zasuwać na domek, to go nie wliczajmy w tę pomoc.
Stary 2014-08-07, 23:54   #793
coffee
and cigarettes

Cytat:
Napisane przez TheUnlike Pokaż wiadomość
A dziecko sie samo przewinie? Uspokoi hustanem? Nawet jak sie uleje z ust to wytrze tez sie samo?

Nie, nie samo, teściowa wszystko zrobi.
Stary 2014-08-07, 23:54   #794
a34
Zakorzenienie

Nie dajmy się wkręcać
Stary 2014-08-07, 23:55   #795
Marbella85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
Znów.

Wszystko po kosztach, wszystko zrobią inni, na wszystko zarobią inni, wszystko dadzą inni...
Ale w sumie, w PL jest takie myślenie, że dzidziusia to sobie machniemy, ale niech zajmuje się babcia. Tragedia.
Stary 2014-08-08, 00:05   #796
coffee
and cigarettes

Cytat:
Napisane przez Marbella85 Pokaż wiadomość
Ale w sumie, w PL jest takie myślenie, że dzidziusia to sobie machniemy, ale niech zajmuje się babcia. Tragedia.
W sumie to czuję się jak ostatnia frajerka, bo nie mam podejścia, że rodzice zarobią mi na dom, na setny kierunek na studiach, na maluśkie wesele na 70 osób i do trzydziestki z chęcią będą mnie utrzymywać.
Stary 2014-08-08, 00:10   #797
skazana_na_bluesa
.

[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;47613855]Z tego co wiem (ale to raczej aktualne dane), na AGH-u się nie da. Trzeba być małżeństwem, albo mieć przynajmniej wyznaczoną datę ślubu.
Chyba że w grę wchodzi inny akademik, na UJotowych nie ma z tym problemu.[/QUOTE]
a przypadkiem nie muszą być to osoby ze statusem studenta?
Cytat:
Napisane przez madzia_15 Pokaż wiadomość
A skąd to znowu takie wnioski?! Będziemy budować DOKŁADNIE TEN SAM dom co buduje brat TZ. Dlatego wiemy dokładnie ile wyniosły go koszty na poszczególnych etapach. Więc skoro pisze, że np wystarczy 150tys do stanu surowego tzn że wystarczy. Myślę, że koszty materiałów nie wzrosną aż tak drastycznie.
spory optymizm. jak mniemam trochę czasu minęło od wybudowania tego domu, a wy planujecie zacząć budowę za 3 lata. ta, na pywno zmiana cen będzie niewielka
Cytat:
Jakbym mogła to bym poszła teraz a nie zwlekała z nią.

Poza tym jesteście strasznie wyśmiewne. Nie wiem, czyjaś choroba to ejst powód do żartów i kpin? No chyba nie. Udzielając się na tym forum byłam przekonana, że wrednych bab jest tutaj mniej a wystarczyło założyć wątek i od razu widać, że jest ich zdecydowanie więcej.
W takich chwilach gdy ludzie kpią z chorób innych dochodzę do wniosku, że może gdyby też dopadła ich jakaś choroba to może wtedy zrozumieli by jaką krzywdę, przykrość wyrządzają innym.
spoko, nie ma takiego słowa jak 'wyśmiewne'.
nikt się nie śmieje z choroby tylko z wizji braku możliwości pójścia do pracy i rodzenia dziecka w tym czasie.
Cytat:
Napisane przez Farmakopea Pokaż wiadomość
No to jest argument nie do obalenia
Ja na nieratujące życie operacyjne usuwanie ósemek czekam miesiąc i co z tego wynika? Ano nic. Bo tymczasem mój sąsiad na skomplikowaną operację wrodzonych wad kolan czekał pięć albo sześć lat.

Różne są przecież operacje, tak jak różne są choroby, także przystopowałabym tak z tym "nie ma takiej operacji, na którą trzeba tyle czekać", "niemożliwe, żebyś mogła po niej urodzić", "na pewno dasz radę pójść do pracy", bo żadna z nas nie wie, co to za operacja.
Trochę pokory, specjalistki-od-wszystkiego.
opieka nad małym dzieckiem jest bardziej wyczerpująca niż praca, bo tak jakby różni się czasowo. w pracy nie wystoi, ale jak trzeba będzie nosić cały czas dziecko i chodzić to już będzie ok?
poza tym wiesz, w jednym miejscu czas oczekiwania na operację to 5 lat, a w innym - pół roku. wystarczy poszukać.
Cytat:
Napisane przez SALIX Pokaż wiadomość
a na spacer to kto pójdzie z dzieckiem? albo do lekarza na szczepienia i badania?
z racji, że jestem za podziałem obowiązków. proponuję oddelegować sąsiadkę na spacery z psem. a dziadek może chodzić na szczepienia i badania.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-08, 00:10   #798
Kwaśna truskawka
Rozeznanie

Nie rozumiem dlaczego tak zależy Ci na tej działce, współwłasności domu. Jeśli Tż na to pracuje, to niech i będzie na niego, przecież to nic złego. Ja nie wyobrażam sobie wymagać od TŻ, żeby mieszkanie, które będzie kupowane niedługo bo bierzemy ślub, było moją współwłasnością. To on pracuje od kilku lat i odkłada pieniądze, więc mieszkanie może być na niego, to nic takiego. Także jesli kupi przed ślubem, to będzie na niego mieszkanie, jesli po ślubie to już na nas. Tyle.

Cytat:
Napisane przez shine_on Pokaż wiadomość
Oczywiście operacja zaplanowana na za 3 lata, nie zapominajcie o tym trolololo
Cytat:
Napisane przez Ammia Pokaż wiadomość
Nie zapominaj o zaplanowanej już teraz operacji za 3 lata.
Cytat:
Dobra, niech mi ktoś powie, czemu "operacja za trzy lata" jest taka zabawna w kontekście jej konkretnego zaplanowania w czasie? Coś się zmieniło w Pl i teraz operacje nie ratujące życia wykonywane są od ręki?
Cytat:
Można mieć operację na staw kolanowy czy ten niżej w kostce. W niczym to nie przeszkadza w zajściu w ciążę a do pracy trudno chodzić, nie można być kierowcą.
I są długie kolejki na takie zabiegi. Nawet ponad 2-3 lata.
Albo na oko. Też trudno pracować szczególnie za biurkiem przy komputerze a dzieckiem można się zajmować.
I na kilka innych części ciała tak samo.
Niedawno pokazywali w telewizji program gdzie reporter dzwonił po różnych NFZ i pytał o terminy operacji różnych. Było nawet oczekiwanie w kolejce 12 lat na staw biodrowy.
Mój przyszły teść czeka na operację od ponad trzech lat, a zaplanowana jest na listopad 2015. To nic zagrażającego życiu, ale coś z kręgosłupem (ledwo przez to chodzi, nie może na raz przejść wiecej niż 300 metrów) i w kazdej chwili może się pogorszyć na tyle, ze nie będzie mógł chodzić także TAK- operacje sa planowane na kilka lat do przodu, bo wszedzie są kolejki.
Stary 2014-08-08, 00:11   #799
kurkawodnaa
Zadomowienie

tu się chyba wkradła ostra nad interpretacja, bo nie wiadomo co dziewczynie jest, a poszło w eter że będzie leżeć a obowiązki spadną ną innych. Co nie zmienia faktu, że zastanawiam się, co to za niedyspozycja, która uniemożliwia pójście do pracy, ale pozwala urodzenie dziecka.
kurkawodnaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-08, 00:13   #800
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
i w tym momencie ciśnie się na usta czasownik na literkę p. czasem poprzedzony słowem "ja". teściowie mają swoje życie. swoje dziecko wychowali i niekoniecznie będą chcieli robić za niańki, sponsorów i buk-wie-co jeszcze. skąd w ludziach takie chore przekonanie, że da się zaprzęgnąć tysiąc osób do zajmowania się własnym dzieckiem?!

Stary 2014-08-08, 00:19   #801
bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
a przypadkiem nie muszą być to osoby ze statusem studenta?
Uznałam że to oczywiste.
bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-08, 00:22   #802
201609102148
Konto usunięte

Cytat:

opieka nad małym dzieckiem jest bardziej wyczerpująca niż praca, bo tak jakby różni się czasowo. w pracy nie wystoi, ale jak trzeba będzie nosić cały czas dziecko i chodzić to już będzie ok?
poza tym wiesz, w jednym miejscu czas oczekiwania na operację to 5 lat, a w innym - pół roku. wystarczy poszukać.
.

są operacje, które robią w jednej czy dwóch klinikach w Polsce, a nie muszą to być przeszczepy serca i miesiącerekonwalescencji. Np. operacje oka, które nie wyłączają z opieki nad dzieckiem (kupę lat korzystałam z jednego oka i dobrze sobie radziłam), ale są znaczną przeszkodą w pracy geodety (a także analityka medycznego, technika kryminalistycznego, sportowca, kierowcy itd.), który przecież zajmuje się dokładnymi pomiarami z wykorzystaniem precyzyjnych przyrządów- do tego trzeba mieć sprawne oboje oczu.

To tylko przykład, ale chyba wytłumaczyłam o co mi chodzi- nie ma co w tej kwestii naskakiwać na autorkę, są różne przypadki, nie da się wszystkich życiowych sytuacji skrawać do jednej miary..
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-08, 00:25   #803
grubella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
Znów.

Dlaczego biedny? ojciec powinien aktywnie uczestniczyć w wychowaniu i pielęgnacji dziecka.
Matka nie musi i nie powinna wszystkiego robić sama.
Dziadkowie też zapewne chętnie pójdą na spacer z wózkiem.

Moja znajoma z powodu przeprowadzonej w trakcie porodu operacji kości nogi/ złamanie otwarte/ leżała po powrocie ze szpitala jeszcze kilka tygodni. I nauczyła się przewijać dziecko w tym łóżku, karmiła piersią, podnosiła do góry aby się dziecku odbiło, kołysała kiwając się . Resztę robił mąż po powrocie z pracy/ kąpanie, spacery, ogarnięcie domu i pranie/. I ogarnięcie higieniczne żony bo sama z gipsem, usztywniona nogą nie była w stanie wstać z łóżka. I nikt nie widział w tym nic dziwnego.
Teściowie i rodzice też brali dziecko na spacer i podrzucali obiady.
Autorka też kiedyś wydobrzeje po tej swojej operacji.
Stary 2014-08-08, 00:26   #804
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
i w tym momencie ciśnie się na usta czasownik na literkę p. czasem poprzedzony słowem "ja". teściowie mają swoje życie. swoje dziecko wychowali i niekoniecznie będą chcieli robić za niańki, sponsorów i buk-wie-co jeszcze. skąd w ludziach takie chore przekonanie, że da się zaprzęgnąć tysiąc osób do zajmowania się własnym dzieckiem?!

a tu się zgadzam. No ale dziecko ma dwoje rodziców, także siak czy owak dobrze by było, żeby część rodzicielskich obowiązków (czyli np. spacery, gdyby autorka rzeczywiście miała leżeć) przejął ojciec. Abstrahując od tego, iloma dodatkowymi zostanie pewnie obarczony, bo dziecko to osobna kategoria.
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-08, 01:09   #805
201607111040
Konto usunięte

Cytat:
Dlaczego biedny? ojciec powinien aktywnie uczestniczyć w wychowaniu i pielęgnacji dziecka.
Matka nie musi i nie powinna wszystkiego robić sama.
Dziadkowie też zapewne chętnie pójdą na spacer z wózkiem.

Moja znajoma z powodu przeprowadzonej w trakcie porodu operacji kości nogi/ złamanie otwarte/ leżała po powrocie ze szpitala jeszcze kilka tygodni. I nauczyła się przewijać dziecko w tym łóżku, karmiła piersią, podnosiła do góry aby się dziecku odbiło, kołysała kiwając się . Resztę robił mąż po powrocie z pracy/ kąpanie, spacery, ogarnięcie domu i pranie/. I ogarnięcie higieniczne żony bo sama z gipsem, usztywniona nogą nie była w stanie wstać z łóżka. I nikt nie widział w tym nic dziwnego.
Teściowie i rodzice też brali dziecko na spacer i podrzucali obiady.
Autorka też kiedyś wydobrzeje po tej swojej operacji.
Biedny dlatego ze będzie musiał trać na rodzinę i dom, a potem jeszcze zajmować się dzieckiem. Ja tam jestem za podziałem obowiązków ale to chyba za dużo jak na jedną osobę.

---------- Dopisano o 01:09 ---------- Poprzedni post napisano o 01:05 ----------

Poza tym w życiu różnie bywa. Co jeśli ojciec np będzie miał dużo pracy i będzie wracał późno do domu? Dziadkowie też nie mają obowiązku opiekować się dzieckiem. Po prostu podejście "jakoś to będzie".
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-08, 01:23   #806
Alsou
Raczkowanie

Cytat:
Tak wiem ile będzie ans to kosztować, tak to bym nie pisała o tych 150 tys. Parterowy z użytkowanym poddaszem, 100-110m2, bez podpiwniczenia. NA PEWNO bez kredytu chcemy wybudować go, zrobić instalacje. Później stopniowo go wykańczać z pomocą kredytu. Nie będzie raczej problemu z dostaniem kredytu na 50-100tys zł. Poza tym bierzemy pod uwagę takie plany, w których możliwe jest wykończenie najpierw parteru a dopiero po jakimś czasie poddasza. Nie rozpisywałam się na ten temat, bo nie wiedziałam, ze to konieczne.
...
Może Cię rozczaruję, ale jednak raczej będzie problem
Za te 3 czy 4 lata, wg Twoich planów będziesz już mężatką, zapewne z dzieckiem, niepracująca, studiująca drugi kierunek i zajmująca się dzieckiem. Twój (już wtedy) mąż, zarabiający teraz 3 tys będzie na etapie rozkręcania swojej firmy. jak wiadomo, by firma przynosiła zyski trzeba w nią spoooro zainwestować. A na zyski się długo czeka. Dlatego będzie on zarabiał (bądźmy marzycielami) 3 tys. Powiedz mi proszę który bank w takiej sytuacji da Wam kredyt na 50-100 tys??? Będzie Was trójka: Ty, mąż, dziecko. Bank Ciebie w ogóle nie będzie brał pod uwagę bo nie masz dochodów, a co za tym idzie nie masz zdolności. Twój mąż będzie jedynym żywicielem rodziny. I myślisz, że dadzą mu tak wysoki kredyt?
No chyba, że to ja jestem w błędzie i banki rozdają teraz takie wysokie kredyty
Alsou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-08, 05:36   #807
dacn
Zakorzenienie

nie dasz rady pracować ze względu na "stan zdrowia" ale spokojnie dasz radę z ciążą, porodem i wychowaniem dzieciaczka? Wychowanie dziecka to ciężka praca, fizyczna i intelektualna, męcząca często bardziej niż praca zawodowa.
Stracisz też lata życia i żaden pracodawca nie zatrudni ciebie później, bo jak tu zatrudniać 30 bez uprawnień co nie pracowała nigdy w zawodzie??

Opiekowanie sie dzieckiem na leżąco? Owszem podobno sa takie dzieciz którymi tak się da. Ja nigdy takich nie spotkałam.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-08, 06:42   #808
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
są operacje, które robią w jednej czy dwóch klinikach w Polsce, a nie muszą to być przeszczepy serca i miesiącerekonwalescencji. Np. operacje oka, które nie wyłączają z opieki nad dzieckiem (kupę lat korzystałam z jednego oka i dobrze sobie radziłam), ale są znaczną przeszkodą w pracy geodety (a także analityka medycznego, technika kryminalistycznego, sportowca, kierowcy itd.), który przecież zajmuje się dokładnymi pomiarami z wykorzystaniem precyzyjnych przyrządów- do tego trzeba mieć sprawne oboje oczu.

To tylko przykład, ale chyba wytłumaczyłam o co mi chodzi- nie ma co w tej kwestii naskakiwać na autorkę, są różne przypadki, nie da się wszystkich życiowych sytuacji skrawać do jednej miary..
Mala podpowiedz- gdyby miala problem z oczami to lekarz medycyny pracy nie wystawilby jej zaswiadczenia, ze moze pracowac w tym zawodzie. Uniemozliwialoby jej to takze normalne studiowanie, a przeciez sa tez zajecia praktyczne. Bez praktyk zawodowych ma mala szanse po studiach pracowac jako geodetka, wiec problem moze byc czesciowo rozwiazany i na koniec, nie w kazdej pracy trzeba miec dobry wzrok czy inne.

Stary 2014-08-08, 08:00   #809
Vault101
Raczkowanie

Dochodze do wniosku ze Grubella to najlepiej zakamuflowany forumowy troll. Jak nie gumoleon to zajmowanie sie noworodkiem na lezaco

Vault101 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-08, 08:02   #810
liselotta
lise-kotta

Cytat:
Napisane przez Vault101 Pokaż wiadomość
Dochodze do wniosku ze Grubella to najlepiej zakamuflowany forumowy troll. Jak nie gumoleon to zajmowanie sie noworodkiem na lezaco

nie bądź wyśmiewna
liselotta jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości