![]() |
#781 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Vademecum antykoncepcji!
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#782 |
Raczkowanie
|
![]()
Na szczęście okres się pojawił i jest już wszytko ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
#783 |
Zakorzenienie
|
#784 |
Rozeznanie
|
witam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#785 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wpisz w wyszukiwarkę Harmonet a znajdziesz o nich watek ![]() proponuje również DOKŁADNE zapoznanie sie z ulotką, bo tam jest naprawdę wszystko ![]()
![]() |
#786 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#787 |
BAN stały
|
Ja tam jestem zwolenniczą tabletek, biorę już od dłuższego czasu, mam fajnego ginekologa, który wszystko wyjaśnia i odpowiada na wszystkie pytania i wątpliwości. Tabletki to fajna sprawa, przede wszystkim komfort, mie lubie gumek ani przerywanego seksu więc tabletki to idealne wyjście które polecam wszystkim dziewczyną -wystarczy iść do ginekologa a on już dobierze takie tabletki odpowiednie dla organizmu
|
![]() ![]() |
![]() |
#788 |
Przyczajenie
|
a ja odradzam !!
ja odradzam tabletek anntykoncepcyjnych plastrow zastrzykow hormonalnych poniewaz sama bralam tabletki przez ok 7miesiecy i stalo sie cos bardzo zlego mianowicie cos o czym sie bardzo rzadko mowi zatorowosc plucna. nie dosc ze o wlos bylam od smierci to jeszcze lecze sie jak narazie pol roku ale ja mialam szczescie udalo mi sie uniknac smierci choroba zostala od razu zdiagnozowana i poddana zostalam leczeniu. Odradzam bo wiem jakie sa szkodliwe i rozmawialam z wieloma dziewczynami ktore po 6 lat braly tabletki nic im nie bylo ale do czasu bo mialy zakrzepice zylna w nodze skrzep sie urwal dostal do pluc zatkal tetnice powstal zator i ledwo przezyly np mialy zawal pluca lub pluc ostre zapelenie pluc ale to nic hormony z teh seri moga przyniesc nie tylko takie skutki uboczne. tak na koniec dodam ze w grudniu koncze 20 lat i nie pale papierosow i nie mam trombofili czyli sklonnosci do powstawania zakrzepow takze dziewczynki zdecyduyjcie sie trucizna czy zycie? to jest chemia inntgerencja w nasze cialo kiedys tego nie bylo i dawali rade.poza tym wolalabym miec dziecko z "wpadki" niz starcic zycie a dziecko to najwiekszy dar jaki dostaje kobieta.pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
#789 |
Rozeznanie
|
witam
![]() mam nastepujace pytanie, czy jezeli okres wypadl mi popoludniu, wzielam tabletke wieczorem, pierwszego i drugiego dnia, a chce zmienic godzine ich brania (wolalabym brac rano) to czy moge po prostu zaczac brac rano czy musze czekac do nastepnego opakowania?? ja wiem,ze na pewno to pytanie juz padlo,ale nie moge doszukac sie odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#790 |
Przyczajenie
|
Witam.
Biore Cilest od miesiąca- jutro zazyje ostatnia tabletke. Powinnam zrobić tydzień przerwy. Kolejne opakowanie mam zacząc w niedzielę za tydzień, w piątek i sobotę jednak mam ważny mecz, a boję się, że będę jeszcze miała miesiączkę. Czytałam kiedyś na kilku forach, że można wziąć drugie opakowanie, bez 7-dniowej przerwy. Czy to jest bezpieczne? Czy nie wystąpi u mnie jakiś zator lub coś podobnego? Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi |
![]() ![]() |
![]() |
#791 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#792 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Lekkie plamienia od czasu do czasu wystepuja- liczylam sie, ze tak moze byc na poczatku przyjmowania tabletek. Interesuje mnie raczej strona zdrowia- czy branie dwóch blistrów pod rzad nie jest dla niego niebezpieczne ? Od razu zadam dodatkowe pytanie ![]() To moje pierwsze tabletki w zyciu. Ginekolog powiedział, że przez pierwszy miesiąc należy zabezpieczać się dodatkowo prezerwatywą, potem już nie trzeba. Wyczytałam gdzieś, że można być spokojnym po 3 opakowaniu... Jak to w końcu jest? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#793 |
Raczkowanie
|
Łączenie opakowań nie jest niebezpieczne - krwawienie z odstawienia pełni w dużej mierze rolę kontrolną, aby kobieta mogła być pewną że nie zaszła w ciążę, a poza tym ma też znaczenie psychiczne, no i wiadomo - endometrium musi się złuszczyć (swoją drogą, przy tabletkach też?? Bo jakoś się nigdy nad tym nie zastanowiłam
![]() Nie wiem, dlaczego gin kazał ci się w pierwszym miesiącu dodatkowo zabezpieczać, bo zabezpieczenie hormonalne jest już od pierwszej tabletki (jeśli została ona przyjęta w pierwszy dzień miesiączki). Natomiast czekanie do trzeciego opakowania to jakaś kosmiczna ściema. Czytałaś ulotkę?? ![]() Zanim zaczniesz brać jakikolwiek lek (a zwłaszcza na stałe), sięgnij najpierw po ulotkę - dla własnego bezpieczeństwa.
#794 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ulotka to świętość ![]()
![]() |
#795 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Bardzo chciałabym "pójść na całego" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#796 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#797 |
Przyczajenie
|
wzielam pierwsza tabletke mimo ze nie mam okresu
mam problem maly, wzielam pierwsza tabletke mimo ze jeszcze nie dostalam okresu (pierwsze opakowanie moje po dluzszej przerwie) nie wiem czy mam przerwać i poczekać aż dostanę okres i wtedy wziąść nastepną pigułkę, wtedy to już bedzie 20 tabletek a nie 21 i nie wiem czy to dobrze... Błagam o pomoc!!!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#798 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: wzielam pierwsza tabletke mimo ze nie mam okresu
Po co zaczynałaś opakowanie skoro nie dostałaś okresu? Skoro już zaczęłaś to chyba powinnaś skończyć to opakowanie, bo dopiero sobie namieszasz.
|
![]() ![]() |
![]() |
#799 |
Raczkowanie
|
co za bezsens, przeciez jest wyraznie napisane na ulotce kiedy powinnas wziasc pierwsza tabletke, ja bym teraz na twoim miejscu odstawila teraz i poczekala na okres zeby wszystko bylo zgadnie z planem, i zacznij nowe opakowanie najlepiej bo zamieszasz pózniej calkiem jak wezmiesz tylko 20.
Na przyszlośc jak cos robisz to rób dokładnie wedle zaleceń, nic na swoją ręke, to sa hormony którymi nie mozna sie bawic ![]() pozdrawiam ![]()
#800 |
Przyczajenie
|
ale jak zaczne brac dalej to nie dostane okresu? moze poczekam, mniej o jedna tabletke to az tak strasznie?
![]() iwem ze to bezmyslność z mojej strony ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#801 |
Zakorzenienie
|
Bierz dalej, tylko pamiętaj, że pierwsze opakowanie nie będzie zabezpieczać. Odstawienie teraz to już w ogóle będzie tragedia.
#802 |
Przyczajenie
|
czyli ja teraz nie dostanę okresu jak będę brała tabletki??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#803 |
Zakorzenienie
|
Nie, dopiero po zakończeniu opakowania.
Ale mogą pojawić się plamienia jako efekt uboczny.
![]() |
#804 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za pomoc Margitta
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#805 |
Zakorzenienie
|
mnie tylko zastanawia skad Ci sie wzial taki pomysl?
#806 |
Zakorzenienie
|
mnie tez. tymbardziej, ze piszesz o wzieciu tabletki po jakiejs tam przerwie, czyli wczesniej juz bralas i powinnas miec jakies pojecie na ten temat... przynajmniej teoretycznie. ale jak widac z praktyka u wielu dziewczyn bywa juz gorzej...
|
![]() ![]() |
![]() |
#807 |
Rozeznanie
|
tez mnie zastanawia ten pomysl...
przeciez ginekolog udziela instrukcji ze sie bierze w dzien okresu? (no chyba ze tabletki sa lewe) na instrukcji jest jak byk napisane ![]() i teraz to opakowanie Cie nie bedzie zabezpieczac czyli jestes o jedno stratna :/ chyba sie domyslam czemu nie moglas poczekac :P krew nie woda xD
#808 |
Przyczajenie
|
wzięłam ją z własnej głupoty...to długa historia
![]() pewnie teraz myślicie, że mi brakuje pewnej części mózgu ![]() ![]() no ale człowiek uczy się na błędach... dziękuję dziewczyny za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#809 |
Zakorzenienie
|
Mi po porodzie lekarz po wizycie od razu kazał brac tabletki, nie czekac na okres, bo i tak nie wiedziałam kiedy sie pojawi.Brałam jak zalecił.
a i przez pierwsze 2 tyg kazał sie dodatkowo zabezpieczac. Edytowane przez Gwiazdeczka1978 Czas edycji: 2008-09-24 o 12:56 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
#810 |
Rozeznanie
|
wiecie co ja mam podobny problem tylko ze ja ja wzielam bo pojawilo sie troche krwi tak jakby sie okres zaczynal i wzielam jedna tabletke ale ten niby okres mi zanikł
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:20.