![]() |
#841 |
Zadomowienie
|
Dot.: AU PAIR- Bylas?Jestes? Chcesz byc? Zapraszamy tutaj! part IX
Wiesz..wszystko o co pytasz jest na forum..
Do usa jedziesz przez agencje i nie placisz za bilety. Co do tych prac 2-4 godzinnych (nie wiem czy masz na mysli dziennie czy tygodniowo) - faktycznie sporo jest oglszen part-time - kwestia tylko czy ci sie zgra z grafikiem. Rodziny chca osoby felxible ale raczej same flexible nie sa. Ja mialam elestyczny grafik-malo pracy-czasem 40 min dziennie tylko. Wolne weekendy.I tez chcialam sie zachaczyc - ale o dziwo ciezko to bylo zgrac z tym moim ubogim w godziny pracy grafikiem. Bo jak szukali na weekendy to i w tygodniu chceli pare godzin w godzinach gdy czasem musialabym odbrac mala ze szkoly. Podjelam nawet full-time prace podczas ferii dzieci - i chociaz zapewanili ze mi dopasuja grafik juz po tygodniu widzilam ze niektore godziny sie pokrywaja. Ale ozywiscie kwestia grafiku, ustalen i szczescia;] |
![]() ![]() |
![]() |
#842 |
Raczkowanie
|
Już po rozmowie! To była moja najdłuższa rozmowa po francusku w życiu
![]() ![]() - 3 chłopców (6, 8, 12), na dwa miesiące: w czerwcu głownie zaprowadzić i przyprowadzić ze szkoły, trochę zabawy, a w lipcu jak mają wakacje no to wiadomo, jakoś im mam zorganizować czas; kieszonkowe: 250e / miesiąc - troszkę mało ![]() ![]() I co o tym myślicie? Bo mi ta nowa oferta się całkiem podoba, tylko wtedy za dużo z kieszonkowego nie oszczędzę... No i 3 chłopców - nie wiadomo co im może do głowy strzelić ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#843 |
Zadomowienie
|
Rodzina 1:
plusy: - zaoszczedzisz pewnie wiecej bo nie bedziesz tez miec kiedy wydawac ![]() minusy: - malo czasu wolnego na zwiedzanie, odpoczynek, korzystanie z wakacji, maniejsze szanse na jakies znajomosci no i brak czasu na kurs - przy malych dzieciach ten jesyk tez sie tak nie rozwinie Rodzina dwa: plusy: - wiecej czasu wolnego -szkola- 6 h w tygodniu to calkiem sporo + nowe znajomosci -samodzielne juz w sumie dzieci plus dobry poziom jezyka ![]() minus: -kasa Jak na wakacje to bym brala bardziej rodzine 2:P |
![]() ![]() |
![]() |
#845 |
Raczkowanie
|
załamka dziewczyny, te rodziny chyba z choinki się urywają, wszyscy proponują od 70funtów w dół, Wy też tak macie, że trafiacie na same takie rodziny? Udaje Wam się coś wynegocjować czy od razu odpuszczacie to?
|
![]() ![]() |
![]() |
#846 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny powie mi któraś jak usunąć konto z www.greataupair.com, jakaś zamotana jestem, bo nigdzie nie widzę nic o deaktywacji. Gratuluję wszystkim, które już wyjechały i mam nadzieję, że mnie też uda się w sierpniu lub wrześniu poznawać uroki Szwajcarii
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#847 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Przyznam się, że jakiś czas temu już traciłam nadzieję na zalezienie rodziny, ale ostatnio mam wrażenie, że dopiero teraz się to wszystko rozkręca, pojawia się coraz więcej ofert wakacyjnych. Więc pełen optymizm, coś się musi znaleźć ![]() Cytat:
![]() ![]() P.S. Matura za parę godzin a ja siedze na apw i wizazu... Widać jakie człowiek ma priorytety ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#848 | |
CORELIPS
|
Cytat:
![]() Dziś dostałam dwie pozytywne odpowiedzi z UK (wyobrażacie sobie moją nadzieję podczas otwierania tych wiadomości?!) - jedna rodzinka 60-70 funtow, druga 70 funtow. Będę odpisywała jutro i co do negocjowania... nie robiłam tego jeszcze ALE zamierzam napisać przymilnie, że nie chciałabym zabierać im cennego czasu jeśli to jest ostateczna stawka. Może coś w tym stylu. Macie inne pomysły? A ja aktualnie cały weekend jestem pochłonięta pisaniem diagnozy na zaliczenie z psychologii rozwojowej, więc szczerze to nie smuci mnie nad wyraz brak wspaniałych wieści od potencjalnych hostów. Chociaż uwierzcie - dla jednej takiej odpowiadającej mi oferty rzuciłabym tą pracą zaliczeniową w sufit, psa, okno... Btw, wyłączyłam przez przypadek subskrypcję wątku. Cholera, akurat wtedy gdy się Was podpytywałam tutaj czy może powinnam coś zmienić na moim profilu w APW ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#849 |
Zakorzenienie
|
Witajcie kochane! Prawdopodobnie od ostatnich dni czerwca zaczynam pracę jako Au Pair (a właściwie na tych warunkach). Mój przypadek jest dziwny, nie szukałam przez agencję pracy, bo uznałam, że szkoda pieniędzy za pośrednictwo (jasne, zawsze troche większe bezpieczenstwo, ale kasy nie szkoda??) no i szukałam w zupełnie innych zawodach.. Parę aplikacji do UK (gumtree, jobseekers) i parę do Irlandii (fas.ie, gumtree). No i na gumtree kobitka napisała po angielsku, że szuka summer Au Pair do dwójki dzieci (4 i 6) w Cork, ze w domu mowia po polsku, angielsku i troche po niemiecku. Informacje o sobie itp i po wiecej informacji prosze pisac.. No to wysłałam aplikacje w sumie tak sama z siebie, po dwóch tygodniach szukania pracy już mi było właściwie wszystko jedno.. No i kobitka mi odpisała na e-mail jeszcze tego samego dnia. Okazało się, że jest Polką i pierwsze jej pytanie to było 'Czy jesteś w ogóle zainteresowana pracą u Polaków? Zwykle mnie zbywają, jak się okazuje, że jestem Polką' Napisała mi pokrótce, że jest z wykształcenia nauczycielką (mieszka sama z dziecmi) polskiego i udziela korepetycji z j. polskiego roznych obcokrajowcom (wiec czasem wpadają do niej do domu i mozna z nimi rozmawiac pol na pol
![]() Co myślicie, podoba Wam się taka oferta? Pierwszy raz bede leciała sama do zupełnie obcego miejsca. Mam brata w Dublinie i rok temu byłam u niego, ale co innego u brata a co innego u wlasciwie obcej rodziny ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:16 ---------- kryzys w europie jest, można to tym tłumaczyć. Ceny w górę wszystkie poszły..
#850 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jesli chodzi o Twoje pierwsze pytanie, ja pierwszy raz wyjechalam do Francji znajac jedynie angiekski, wtedy bylam po rozszerzonej maturze. Poradzilam sobie ![]() gorzala A wiesz cos wiecej o obowiazkach? Takie ogolne sprzatanie " itd..." to temat rzeka wlasciwie....:p
![]() |
#851 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#852 |
Zakorzenienie
|
Gorzala
No to przyjemnie, masz lot do pl oplacony, masz brata blisko i wynegocjowalas niesle warunki, oby dalej bylo dobrze! Brat ma racje co do umowy! P.S a - 22 kg zazdroszcze! Jak to zrobilas?
#853 |
Raczkowanie
|
Naprawdę myślicie, że 260 euro w Niemczech za 30h, przy 4 dzieci( z całą czwórką jestem tylko 1-2h w tygodniu)to mało? Mam sobie kupić bilet sama, ta kobieta napisała, że zwykle płaci 300 na miesiąc, tylko to 260 to taka podstawowa stawka. wiadomo, w domu musiałabym sprzątać, codziennie odkurzanie, raz w tygodniu umyć łazienką, korytarze, nie muszę gotować. Każdy chciałby przywieźć trochę kasy do domu, ale praca au-pair w końcu nie jest zarobkowa.
Jak myślicie, kiedy mogłabym zapytać czy mają jakiś znajomych, u których mogłabym mieć bbs albo mogłabym sprzątać. Chyba najlepiej jak tam będę i mnie poznają trochę, prawda? |
![]() ![]() |
![]() |
#854 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do kilogramów, to zaczęłam dietę z początkiem października (udzielam się głównie na wątku '40 kg do zrzucenia..') Na początku była to dieta motywowana otyłością (mam 160 cm wzrostu), jednak w styczniu okazało się, że mam kamienie w pęcherzyku żółciowym i co chwila stan zapalny powodował wizyty w szpitalu jak zjadlo się coś niewskazanego przy diecie wątrobowej. Później nawet stosowanie diety nie zawsze było wyznacznikiem tego, czy bedzie boleć - wystarczylo zrobic brzuszki, czy mocniej przewrócić się w łózku i kamień blokował mi przewody powodując atak.. Teraz już jestem po laparoskopii ale oficjalnie nadal musze stosować dietę watrobową jeszcze przez miesiąc. Powoli wprowadzam normalne produkty, od czasu do czasu sobie pozwalam na coś słodkiego bo mam świadomość, że już mnie nie ma co rozboleć aż tak bardzo :P Do stracenia jeszcze troszke zostalo, ale zamierzam nadrobić to ćwiczeniami, bo nie mogłam 5 miesiecy sie ruszac i jak stara baba sie czuje ![]() ---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:39 ---------- A powiedzcie mi jeszcze... Moja potencjalna pracodawczyni ma do dyspozycji rowery i karnet na basen i moje pytanie.. a co jesli <odpukac> cos im sie stanie? dziecko stłucze kolano, albo poślizgnie się na basenie? Chodzi o sytuacje które zdarzają się naturalnie.. wtedy od razu dzwonić, że coś się stało i z pytaniem co mogę podać na ból czy coś?? Miałyście takie sytuacje, kiedy dziecko się przewróciło i pocharatało rece na przyklad? Pytam bo to moj pierwszy raz i chciałabym zachować się w pełni profesjonalnie...
![]() |
#855 |
Zakorzenienie
|
Lena
Przy takiej ilosci dzieci i calkiem niemalych obowiazkach to...300 € juz jest calkiem ok, poniewaz w niemczech niewiele placa ( popatrz na pocket money na stronie aupair-world.net). Gorzala Jesli chodzi o wypadki, zdarzaja sie....to musisz ustalic wczesniej z hostka- swietne pytanie, mysle ze jak jej napiszesz maila i spytasz jakie jest jej zdanie na ten temar, to zaplusujesz. Bardzo dobre pytanie, swiadczy o Twojej odpoidzialnosci. Tak praktycznie odpowiasajac na Twoje pytanie, to musisz zrobic to, co nalezy. Jesli w danej sytuacji wiesz co zrobic, co podac to to zrob. Jesli nie jestes oewna, dzwon do hostki, a jesli nie odbiera, zaufaj intuicji. Ja mialam duzo atakow goraczki ( u dzieci), naglych wymiotow....pamietam rok temu, moja 3 letnia wtedy dziewczynka nagle dostala goraczki. Nic nie pomagalo. Goraczka rosla. Az do 40, dziecko tracilo juz orzytomnosc na moich rekach. Hostka nie odbierala tel, moja mama takze nie. Malo sama tam nie umarlam. Jak juz doszlo do niemal 41 musialam cos zrobic. Dalam jej prysznic, woda musi byc kilka stopni nizsza od temp ciala dziecka, nie zimna! Pomoglo na chwile, bylam juz gotowa zaniesc ja do szpitala, ale wtedy znalazlam czopki na goraczke, ktore w koncu pomogly. pozniej sie sytuacja powtorzyla, gdy dziecko bylo z ojcem i jego au pair. Wtedy ona do mnie zadzwonila, bo nie wiedziala co robic i musialam na leb na szyje leciec do nich do hotelu z lekarstwami. Hostka byla wtedy bardzo zla, ze tamta dziewczyna nie umiala sobie poradzic w takiej syt. Musisz znac na wszelki wypadek adres szpitala, lekarza rodzinnego, telefon alarmowy. A dieta...poczytam, co to za dieta ta watrobowa, nie slyszalam o niej ![]()
#856 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A dieta jest specjalnie na pecherzyk zolciowy i jak ktos ma problemy z wątrobą.. ale dla kogoś zdrowego również jest bardzo dobra, obniza cholesterol i regeneruje prace watroby ![]() ![]()
![]() |
#857 |
Przyczajenie
|
Niestety chcą jednak kogoś od zaraz... x.x Ale może w końcu coś mi się uda
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#858 |
Zakorzenienie
|
Jak szukacie ogłoszeń? Przez agencje pośredniczące? Przez gumtree? Przez jakieś portale dla rodzin i opiekunek?
![]()
#859 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#860 |
Zakorzenienie
|
sorrki już doczytałam hahaha
![]() ![]()
#861 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No i bardzo dobrze ![]() Teskni mi sie w sumie za szukaniem rodzinek. Te emocje ... ![]() Te rodzinki kazace mi obierac wazywa albo kapac sie z nimi nago w morzu ![]() To byly czasy ![]()
![]() |
#862 |
Zakorzenienie
|
Ja prawdopodobnie jadę do Pani, która wyjechała 7 lat temu jako Au Pair też z Agencji. (Ale przy każdej Agencji stoi licznik który nalicza za pośrednictwo czasem niebagatelne kwoty..) A nie boicie się ani trochę? Jak lecicie same do mimo wszystko obcej osoby, która może okazać się nie taka życzliwa jak podczas rozmowy i tak dalej? Nie macie żadnych obaw? Jak uzbrajacie się w poczucie bezpieczeństwa?
![]()
#863 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No coz... Bedac na miejscu masz przewage. Nawet jesli rodzinka okaze sie 'nie ta' szukasz na miejscu. Jak wpiszesz w swoim profilu, ze jestes dostepna na rozmowe 'na miejscu' to gwarantuje Ci ze bedziesz miala powodzenie na apw ![]() Mi nie pasowala moja druga rodzina... ale nie chcialam juz brnac w bycie au pair, znalazlam normalna prace i sie wynioslam.
![]() |
#864 |
Zakorzenienie
|
Ja myślę o trochę mniej pozytywnych odczuciach niż tylko 'nie pasuje mi' , chodzi mi wprost - o oszustów... Czy takie coś w ogóle się zdarza? Któraś trafiła i w porę się spostrzegła że coś nie tak? Wiadomo, że jak ktoś Ci oferuje gruszki na wierzbie to jest to podejrzane..
#865 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jedna rodzinka proponowała mi 70funtów (ta walnięta nieco chrześcijanka o której pisałam), stwierdziłam że i tak jakoś specjalnie mi nie zależy i jak nie to nie , napisałam jej że to za mało, że minimum w UK to 80 funtów i zapytałam czy opłaca lot. A ona że może dać max 75 funtów i nie płaci za lot. Więc odesłałam jej negatywną odpowiedź, nie ma co się cackać ![]() Mam jeszcze jedną ofertę, ale od końcówki Lipca co mi nie odpowiada za bardzo, bo jakbym pojechała teraz to zawsze w razie W jakby coś było nie tak mogę wrócić i iść na studia, a jak wyjadę w lipcu i coś będzie nie tak to już raczej za późno na składanie papierów. No i gadałam z tamtą babką przez telefon oczywiście połowy nie zrozumiałam co ona do mnie mówi, ale też powiedziała mi 70 funtów, ja jej na to ze to za mało i wtedy ona powiedziała coś o sprzątaniu i 100funtach NIE WIEM DOKŁADNIE O CO JEJ CHODZIŁO HAHAHA. Ale denerwują mnie tacy ludzie odrobinę, niektórzy widać naprawdę, że są dziani, oboje są doktorami, chata jak nie wiem,a tu takie 70 funtów. Co z tego, że jest kryzys, au pair też będą miały gorzej, skoro wszystko jest droższe a one będą dostawać marne 60-70 funtów na utrzymanie. Edytowane przez Oksymoronka Czas edycji: 2012-05-21 o 15:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#866 |
Zakorzenienie
|
No przyznam, że to niewiele. Z drugiej strony Au Pair to żaden sposób na dorobienie się kokosów.. Ale troche jednak chciałybyśmy przywieźć z powrotem
![]() ![]()
#867 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() W sumie wszystkie oferty miałam z UK. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#868 |
Zakorzenienie
|
A ha.. Szkoda, że coraz mniej z Polski Au Pair lata do Irlandii.. Wiem, że dużo jest Włoszek i jedna nawet ma podobno mieszkać obok mnie. ;D Żadna nie chce do Cork?;D Ale by mi było raźniej!
![]() ---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ---------- francuskiego ja wcale nie łapie.. i nie zamierzam, strasznie nie podoba mi się ten język O,o'
#869 |
Rozeznanie
|
Tak więc już oficjalnie, na 99,99999% będę za miesiąc i trochę w Hadze
![]() Teraz jesteśmy na etapie dogadywania biletów ![]()
#870 |
Zakorzenienie
|
To Holandia? Gratuluję
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:40.