Musi urodzić nieuleczalnie chore dziecko-klauzula sumienia - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-11, 14:07   #841
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Dot.: Musi urodzić nieuleczalnie chore dziecko-klauzula sumienia

Cytat:
Napisane przez tunia89 Pokaż wiadomość
Właśnie, że zdarzają się takie historie.
Czytałam historię dziewczyny na wątku o terminacji. Opowiadała, że poszła do lekarza po leki na obniżenie ciśnienia. a ten jej kazał wybierać pomiędzy rozwiązaniem ciąży w danym momencie a poczekaniem kilka dni. Ona zdecydowała się poczekać. Leżała w szpitalu i było coraz gorzej. I słyszała jak jej mama rozmawiała z jej mężem że trzeba ją ratować.
Pewnie chodziło o rzucawkę lub HELLP, które bezpośrednio zagrażają życiu kobiety.
Leżałam w szpitalu z takimi dziewczynami. Na szczęście udało im się donosić ciąże do terminu, w którym uratowano dziecko, ale niejednokrotnie dziecko wypisano potem do domu, a one leżały jeszcze długo na wewnętrznym z chorym ciśnieniem, nogami jak u słonia, itd.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-11, 14:12   #842
szpilki na giewoncie
Raczkowanie

Nie bardzo rozumiem co chodzi w opisywanym przez ciebie przypadku bo napisałas bardzo ogólnikowo. nawet jakby taki isniał to jest to raczej znikomy procent. lekarz to nie robot, ma robić wszystko aby ratować życie i zdrowie każdego pacjenta.Do tego został powołany zawód lekarza. Aby leczyć, pomagać.
Tak jak napisałam wcześniej nawet jak prawo dopuszcza jakiegoś postępowania to osoba nie musi z tego prawa korzystać. Jeżeli to nie zgadza się z jego przekonaniem za przykład podałam sprawę kradzieży.

---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ----------

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Ty chyba nie rozumiesz tego, co czytasz.
NIKT nie kazał dr. Chazanowi osobiście przeprowadzać terminacji, tylko miał obowiązek wskazać inny szpital czy lekarza. I niech już nie będzie taki wielce wrażliwy i nie zasłania się sumieniem nie wykonując tego obowiązku, bo wszyscy znają jego niezbyt chlubną przeszłość i niezbyt wiarygodnie wypada w takiej roli. Chociaż na stare lata wiele osób zaczyna bać się śmierci, to może i stąd takie "nawrócenia", z których niekiedy tylko śmiać się chce. Pewnie i ja codziennie o 6 rano na mszę będę latała, moim guru będzie ekspert od wszystkiego w postaci księdza proboszcza i jeździła na pielgrzymki do Lichenia
Ty nie rozumiesz natomiast co ja piszę. Nie chce mi sie dalej tego samego tłumaczyć. wskazanie innego lekarza to tez jest przyczynienie sie do zabicia dziecka. koniec Wyłączam wizaż gdyż mam dużo spraw do zrobienia.
szpilki na giewoncie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-11, 14:16   #843
tunia89
Zakorzenienie

O ile pamiętam ta historię dziecko urodziło się w 29tc. i zmarło. A ona leżała jeszcze 2tygodnie na oddziale.

Pytam się wprost co według zagorzałych przeciwników aborcji robić w przypadku gdy jest zagrożenie życia kobiety.

<3 33/40 <3

jestem zołzą i dobrze mi z tym
tunia89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-11, 14:30   #844
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;47261300]Znam taki przypadek. Matka w śpiączce, ostatecznie zmarła. Dziecko uratowali, ale miało jakieś wady, nie wiem, jak jest teraz, to już się dawno stało. Straszna sytuacja, ojciec został sam z dwójką dzieci, w tym jednym chorym [/QUOTE]

mnie chodziło tylko o to,że nikt nie każe takich decyzji podejmować ojcu

---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ----------

Cytat:
Napisane przez szpilki na giewoncie Pokaż wiadomość
Nie słyszałam o powoływaniu sie na własne sumienie w sprawie inna niż aborcja. Co piszesz o raku to jest troche głupie, bo ja nie znam takiego przypadku. jeżeli natomiast Ty znasz to podaj linka. lekarze stosują klauzulę sumienia w sprawie aborcji lub tabletek antykoncepcyjnych. uważam że maja takie prawo. Nikt ich do tego zmuszac nie powinien bo sa lekarzami. jak mi nie pasuje ich postępowanie to ide do nastepnego i po kłopocie. Tylko nie pisz że będzie problem ze znalezieniem lekarza który odpowiada twojej woli bo to trochę naciagane.
nic nie jest naciągane

klauzla sumienia dotyczy każdego ,mamy to zagwarantowane w konstytucji
Druga rzecz - lekarze są róznych wyznań i poglądów,któryś moze sobie uważac,ze z jego sumieniem niezgodne jest np. stosowanie leków przeciwbólowych. Bo on tak uważa. I co mu zrobisz? jesli Chazan moze robić co chce,to dlaczego inny nie może?

---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ----------

Cytat:
Czytałam historię dziewczyny na wątku o terminacji. Opowiadała, że poszła do lekarza po leki na obniżenie ciśnienia. a ten jej kazał wybierać pomiędzy rozwiązaniem ciąży w danym momencie a poczekaniem kilka dni. Ona zdecydowała się poczekać. Leżała w szpitalu i było coraz gorzej. I słyszała jak jej mama rozmawiała z jej mężem że trzeba ją ratować.

Pytam się tych co są kategorycznie przeciw aborcji co zrobić w sytuacji gdy zagrożone jest życie kobiety. Kiedy stan jej się pogarsza a ratować może ją tylko zabieg (ale aby doszło do zabiegu/podania leków należy usunąć ciąże)
ale lekarz kazał wybierać jej,nie jej mężowi - o to mi chodzi

Jasne,że zdarzają się sytuacje,kiedy trzeba wybrać między zycie matki a dziecka. Według mnie aborcja jest wtedy dopuszczalna.To decyzja matki -ona ryzykuje wlasnym życiem.

---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ----------

Cytat:

Ty nie rozumiesz natomiast co ja piszę. Nie chce mi sie dalej tego samego tłumaczyć. wskazanie innego lekarza to tez jest przyczynienie sie do zabicia dziecka.
Kaluzla sumienia zwalnia go z wykonania zabiegu (o co go nikt nie prosił) ale nie ze wskazania innego lekarza- krótko mówiąc -złamał prawo. Szpital to nie prywatne podówrko-jeśli nie przestrzega prawa w imię swojego widzimisię ,niech szuka innej pracy.

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-11, 14:36   #845
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Ja teraz nie powołuje się na słowa profesora tylko ogółu. Nie można jednoznacznie określić tego momentu. Są szansze że mniejsze dzieci przeżyją juz poza ciałem matki oczywiście dzieki fahowej pomocy lekarskiej.

Rozumiem że argumentów brak dlatego tak szydzicie z osób wierzących i Boga?
W tym konkretnym przypadku płód nie byłby w stanie przeżyć nawet w donoszonej ciąży.
Każdy przypadek powinien być rozważony indywidualnie, zwłaszcza, że nei są to zabiegi wykonywane masowo.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-11, 15:49   #846
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Rozumiem że argumentów brak dlatego tak szydzicie z osób wierzących i Boga?
czy ja napisalam cokolwiek o bogu? napisalam ze w pelni zgadzam sie z opisem logiki myslenia wielu katolickich obroncow zycia. LOGIKI MYSLENIA.

A co do argumentow, tyle ich tu bylo, a ty albo je pomijasz albo jak przed chwila nie czytasz ze zrozumieniem, badz bierzesz je we wlasciwy tylko tobie sposob. Co sklania mnie do myslenia ze dyskusja z toba jest strata czasu, bo nie wazne ile ludzi stwierdzi ze biale jest biale, nie wazne ile osob w komisjach, w sledztwach wypowie sie, ze Chazan naruszyl prawo, ty i tak bedziesz go bronic.

Cytat:
Nie słyszałam o powoływaniu sie na własne sumienie w sprawie inna niż aborcja. Co piszesz o raku to jest troche głupie, bo ja nie znam takiego przypadku. jeżeli natomiast Ty znasz to podaj linka. lekarze stosują klauzulę sumienia w sprawie aborcji lub tabletek antykoncepcyjnych. uważam że maja takie prawo. Nikt ich do tego zmuszac nie powinien bo sa lekarzami. jak mi nie pasuje ich postępowanie to ide do nastepnego i po kłopocie. Tylko nie pisz że będzie problem ze znalezieniem lekarza który odpowiada twojej woli bo to trochę naciagane.
A nie slyszalas o swiadkach jechowy, ktorzy odmawiaja sluzby wojskowej? Maja tez oni ograniczony dostep do bycia lekarzami z uwagi na swoja niechec do transfuzji i przeszczepow.

Cytat:
Ty nie rozumiesz natomiast co ja piszę. Nie chce mi sie dalej tego samego tłumaczyć. wskazanie innego lekarza to tez jest przyczynienie sie do zabicia dziecka. koniec Wyłączam wizaż gdyż mam dużo spraw do zrobienia.
Juz byl tutaj link do wywiadu z ks. profesorem z KUL, ktory jasno wypowiadal sie ze wskazanie lekarza do aborcji nie jest przyczynieniem sie do zabojstwa. Masz dziwne pojecie wolnej woli

Ponizej jeszcze raz wywiad z tym ksiedzem.

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...jsze_odwrotnie
favianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-11, 17:03   #847
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez whiteglove Pokaż wiadomość
O czym wy w ogóle dyskutujecie, przecież Chazan to święty człowiek Zwodził wiedźmę co chciała własne dziecko zamordować, uratował dzieciątko które poznało trochę świata przez te 10 dni, poznało co to cierpienie i niosło swój krzyż, a potem bóg miłościwy zabrał je do siebie. A święty Chazan kupił sobie bilet do nieba w klasie biznes litościwy bóg wybaczy mu te wszystkie aborcje za komunizmu, ale matce co chciała usunąć nie wybaczy i niech ją ognie piekielne pochłoną, taki ten katolicki bóg jest miłosierny
Bóg katolicki jest bardzo miłosierny to fakt.

Cytat:
A ja się zastanawiam nad innym problemem.
Przypuśćmy, że jesteście w ciąży i zdarzył wam się wypadek samochodowy. Jesteście praktycznie jedną nogą na tamtym świecie. Wasz mąż dowiedział się od lekarzy, że mogą was uratować jednakże trzeba usunąć ciąże. I jeśli nie zrobią tego to umrzecie i wy i dziecko. Co zrobić w takiej sytuacji?
Pytanie zupełnie hipotetyczne i znikąd. nie sposób na nie odowied, gdy jest podane w sposób zbyt ogólny.

Cytat:

Pytam się tych co są kategorycznie przeciw aborcji co zrobić w sytuacji gdy zagrożone jest życie kobiety. Kiedy stan jej się pogarsza a ratować może ją tylko zabieg (ale aby doszło do zabiegu/podania leków należy usunąć ciąże)
I znowu: brak szczegółów dotyczących kwestii zdrowia.

Cytat:
O ile pamiętam ta historię dziecko urodziło się w 29tc. i zmarło. A ona leżała jeszcze 2tygodnie na oddziale.

Pytam się wprost co według zagorzałych przeciwników aborcji robić w przypadku gdy jest zagrożenie życia kobiety.

29 tydzień daje duże szanse na przezycie dziecka. W przypadku zatrucia zagrooe jest nie tylko drowie kobiety, ale również dziecka.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-07-11, 17:17   #848
_vixen_
Zakorzenienie

Ajah, ja tam nie wiem, gdzie Ty na tym swiecie widzisz miłosierdzie Boga, powaznie.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-11, 17:27   #849
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Ajah, ja tam nie wiem, gdzie Ty na tym swiecie widzisz miłosierdzie Boga, powaznie.
Vixen w moim życiu, każdego dnia; ale rozwijać tego raczej nie będę, bot o OT zupełnie zbędny.
Stary 2014-07-11, 17:50   #850
zakonna
Naczelna Nastolatka

link do wpisu na blogu o odczuciach bólowych płodu. UWAGA, NAPISANE OSTRYM TEKSTEM PLUS ZDJĘCIA NIEZBYT ŁADNE. http://slwstr.net/blog/2014/7/5/niel...ci-narodzonych
Stary 2014-07-11, 19:48   #851
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
link do wpisu na blogu o odczuciach bólowych płodu. UWAGA, NAPISANE OSTRYM TEKSTEM PLUS ZDJĘCIA NIEZBYT ŁADNE. http://slwstr.net/blog/2014/7/5/niel...ci-narodzonych
Być może autor tekstu pisze prawdę (nie wiem, ponieważ nie mam aż takiej wiedzy w tym temacie a podanych informacji nie sprawdzałam) ale pisze to w takiej formie, że mimo iż jestem za przywróceniem prawa do aborcji na takich zasadach jak obowiązywało do 1997 roku, to jednak sposób jego wypowiedzi i stosowane porównania bardzo mnie razi.

Nawet jeśli płód nie jest zdolny do zrozumienia, że odczuwa ból aż do narodzin, czy tego 24 tygodnia to porównywanie go do pomidora krojonego na kanapkę jest co najmniej niesmaczne - chociażby dla tych kobiet, które wiele miesięcy przeleżały na patologii ciąży walcząc kosztem siebie o prawidłowy rozwój tego swojego "pomidora" by móc się potem cieszyć zdrowym dzieckiem.

Nawet dla mnie jest mocno niesmaczne, bo mam dwoje dzieci i chociaż nie miałam żadnych większych ciążowych problemów, nie myślałam o nich jako o dzieciach od momentu zrobienia testu, traktowałam to raczej w kategoria "ja w ciąży, czyli dziwnym stanie" a nie "ja prawie mama", to mimo wszystko nie przyszło mi do głowy traktować swojego potencjalnego przyszłego dziecka jak bezmózgą amebę, a tym jest ludzki płód - potencjalnym przyszłym człowiekiem.

Nie sądzę, żeby takie przedstawienie sprawy miało kogoś zachęcić, prędzej dokłada kolejny argument dla zwolenników pro-life: "widzicie dla tych co popierają aborcje dziecko jest jak pomidor albo meduza - czyli po prostu ludzkiego życia nie szanują i nie mają w poważaniu".
Stary 2014-07-11, 19:57   #852
zakonna
Naczelna Nastolatka

wystarczy sobie przefiltrować i oddzielić użyte słownictwo od przedstawianych faktów/wyników badań naukowych.
Stary 2014-07-11, 20:35   #853
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
wystarczy sobie przefiltrować i oddzielić użyte słownictwo od przedstawianych faktów/wyników badań naukowych.
No ok, ale kogo to ma przekonać? Kto jest adresatem tych wynurzeń?

Ja jestem za prawem do legalnej aborcji z każdej przyczyny (nawet jeśli to jest "widzi mi się") we wczesnym etapie ciąży, o ile taki zabieg byłby płatny przez pacjentkę. Jestem też za prawem do terminacji ciąży prowadzonej w ramach opieki finansowanej przez NFZ w ciężkich przypadkach, tak jak jest to prawnie dopuszczone obecnie. Ale gdybym była przeciwniczką to ten tekst mnie by na pewno wręcz zniechęcił przez sposób w jaki został napisany a nie przekonał do zmiany zdania.
Stary 2014-07-11, 20:41   #854
zakonna
Naczelna Nastolatka

Jeśli już musi kogoś przekonać taki tekst to na przykład mnie. Bo ja stanowczo wolę twarde fakty niż bujanie w obłokach wiary. Ale ja nie podałam tego linku żeby kogoś przekonać.
Stary 2014-07-11, 20:43   #855
iizabelaa
Zakorzenienie

Klarissa to masz dokładnie to samo co ja mam czytając ten wątek i poglądy zwolenników aborcji. Ja też jestem za tym żeby aborcja byla legalna ale hak śie czyta wypowiedzi o matkach egoistkach, które rodzą to straszne zniesmaczenie i szok człowieka ogarnia.
Stary 2014-07-11, 21:12   #856
_vixen_
Zakorzenienie

Myślę, ze słowo "egoizm" wynika z faktu, ze kobiety decydujące się urodzić takie dziecko jednak robią to bardziej dla siebie niż dla dziecka, wynika to głównie z motywów religijnych. Dla płodu z wada letalna nie ma znaczenia, ile ciąża będzie trwała, bo i tak jest skazane na śmierć, a wywołanie porodu w 23tc sprawi, ze najprawdopodobniej będzie cierpiało mniej czy krócej, wiec jeśliby się tym kierować, to bardziej racjonalna jest decyzja o terminacji. Ale nie uzylabym tutaj określenia egoistka.

Zresztą moim zdaniem sporo kobiet takie ciążę usuwa, także z wykrytym Zespołem Downa, tylko o tym się głośno nie mówi, bo niestety mamy społeczeństwo zakłamane i dużo wymagające pod względem moralnym, szkoda tylko ze od innych, a nie od siebie zwykle. Wystaczy poczytać przeróżne fora, mnóstwo tam kobiet po terminacji. A kto się do tego przyzna w realu, zeby się narazić na teksty typu "morderca" i straszenie piekłem...

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2014-07-11 o 21:15
Stary 2014-07-11, 21:16   #857
tunia89
Zakorzenienie

izabela ja nigdy nie powiedziałam, że kobiety rodzące w takich przypadkach są egoistkami
Osobiście uważam, że i w jednym i drugim przypadku muszą być silne i odważne. W pierwszym bo nie oszukujmy się po terminacji mają wyrzuty sumienia, sam fakt śmierci dziecka jest trudny. W drugim, że pomimo tego, że dziecko umrze jednak pragną donosić ciąże. A później widzą jak ono umiera.

Tylko jak czytam w necie komentarze o "rozczłonkowaniu" to mnie telepie. Ponieważ takie osoby nie wiedzą co piszą a piszą! I manipulują emocjami. Albo pan Terlikowski pisze o "zabiciu niepełnosprawnego dziecka" to dziecko nie było niepełnosprawne tylko po prostu ze względu na wszelkie wady genetyczne (brak czaszki, mózg na wierzchu, rozszczep kręgosłupa, rozszczep całej twarzy) nie zdolne do życia. Porównywanie takich przypadków do Hitlera, Stalina też jest jakoś nie na miejscu dla mnie. A właśnie takimi porównaniami posługują się przeciwnicy aborcji.

I zastanawiam się co według nich powinna zrobić prezydent Warszawy. Powiedzieć "Chazan złamał prawo, ale postąpił zgodnie z własnym sumieniem i nie zwolnię go ze stanowiska"? Przecież w takim przypadku ONA straciła by stołek.

<3 33/40 <3

jestem zołzą i dobrze mi z tym
tunia89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-11, 21:22   #858
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
I zastanawiam się co według nich powinna zrobić prezydent Warszawy. Powiedzieć "Chazan złamał prawo, ale postąpił zgodnie z własnym sumieniem i nie zwolnię go ze stanowiska"? Przecież w takim przypadku ONA straciła by stołek.
A ja zgodnie ze swoim sumienie wyjdę na ulicę i zacznę mordować ludzi. To co, jestem mordercą czy nie? Przecież postępuję zgodnie ze swoim sumieniem

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2014-07-11, 21:31   #859
_vixen_
Zakorzenienie

Ja to jestem akurat z tych, co nie wierzy w sumienia ludzi mówiących o sumieniu i się na nie powołujących często. Zawsze tak było, im bardziej swietobliwie na zewnątrz, tym większy bałagan w środku (patrz kosciol katolicki). Jakoś za często się to sumienie ludziom zmienia, w zależności od tego, gdzie lepiej placa i więcej klaszcza

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-11, 22:46   #860
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
mnie chodziło tylko o to,że nikt nie każe takich decyzji podejmować ojcu
Tak wiem, tylko mi się przypomniała ta straszna, dramatyczna sytuacja.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-12, 10:33   #861
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Myślę, ze słowo "egoizm" wynika z faktu, ze kobiety decydujące się urodzić takie dziecko jednak robią to bardziej dla siebie niż dla dziecka, wynika to głównie z motywów religijnych.

Ja tak nie uważam, religię wg mnie nie ma nic wspólnego z faktem, że ktoś nie jest zdolny zabić dziecka. Tak jak pisałam, patrzę teraz na młodą, i wiem że bym nie była w stanie zakończyć jej życia i to nie ma nic wsólnego z religią, najnormalniej uważam że nie ma prawa podjąć takiej decyzji.
Na calym swiecie nie zaleznie od religii za niedopuszczalne uznaje się pozbawianie drugie człowieka życia. (aa nom w islamie mozna w różnych przypadkach zabić kobietę)
I są po prostu osoby, które uważają że dziecko to taki sam czlowiek obojętnie czy to 23tc czy 25tc, pomimo magicznej granicy prawnej.
Stary 2014-07-12, 13:26   #862
szpilki na giewoncie
Raczkowanie

Lightbulb Dot.: Musi urodzić nieuleczalnie chore dziecko-klauzula sumienia

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
A ja zgodnie ze swoim sumienie wyjdę na ulicę i zacznę morrudzi. To co, jestem mordercą czy nie? Przecież postępuję zgodnie ze sm sumieniem
w tym momencie Piszesz glupoty. Gdyz chcesz zabic drugiego czlowieka. Nie widzisz roznicy? Jezeli nie to wifac nie wiesz o czym piszesz . brak slow.

Taka rozmowa nie ma sensu. Zarzucacie mi ze sie upieram przy dwoim ja towlasnie widze z waszej strony. Nie chce mi sie dalej przegaduwac bo to glupie. Noe chcecie przyjac pewnych wiadomosci ikoniec. Dlatego koncze ta dyskusje. Bojuz nie mam ani czasu ani checi na glupie przegadywanie.

Przepraszam za literowki .
szpilki na giewoncie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-12, 21:42   #863
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
w tym momencie Piszesz glupoty. Gdyz chcesz zabic drugiego czlowieka. Nie widzisz roznicy? Jezeli nie to wifac nie wiesz o czym piszesz . brak slow.
Ale co za różnica. Robię coś wbrew przekonaniom innym, ale zgodnie Z MOIM sumieniem. Bo to, że to nie jest zgodne z twoim to mi to
zwisa i powiewa. I doskonale wiem o czym piszę, widocznie nie wiesz co czytasz
(tylko to jest hipotetyczne, oczywiście na prawdę zabijanie nie jest zgodne z moim sumieniem, co by ktoś nie pomyślał, że jestem mordercą i psychopatą).

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2014-07-13, 19:07   #864
_vixen_
Zakorzenienie

Przeglądałam ostatnio "Wyborczą" i przeczytałam o ciekawym porównaniu. Podczas Powstania Warszawskiego w jednym ze szpitali lekarka podała niemowlakom i dzieciom rozpuszczony w wodzie cyjanek, żeby zmarły szybko, w łóżeczkach, we śnie, nie zostały brutalnie zamordowane przez Niemców, zginęły w transporcie, komorze fazowej czy zagryzione przez szczury. Mam zresztą książkę jednej z tych lekarek:

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/49446...c-nie-pamietam

Czy to jest jest "zabójstwo", "morderstwo" czy po prostu jak w przypadku terminacji ze względu na wady letalne płodu wybór mniejszego zła, bo efekt jest ten sam - oszczędzamy skazanym na śmierć cierpienia?

Dla mnie osobiście czyn bohaterski, straszny, rzadko kto potrafiłby się na to zdobyć, postawić swoje sumienie niżej niż w zasadzie dobrą śmierć tych niemowląt.
Stary 2014-07-13, 20:46   #865
karolca
Zakorzenienie

vixen, szczerze, to mimo, że wiem jakie mogły panować wtedy warunki, nie potrafię sobie wyobrazić zabijania dzieci. I nie wiem czy to wybór mniejszego zła. Owszem, efekt, ten sam.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2014-07-13, 21:12   #866
_vixen_
Zakorzenienie

Nikt z nas nie potrafi sobie tego wyobrazić, bo żyjemy na szczęście w zupełnie innych czasach i oby tak było do końca naszych dni. Ale ta sytuacja pokazuje, ze zadanie śmierci moze być wyborem mniejszego zła, bo dzieci odeszły we śnie, a nie w komorze gazowej czy rozstrzaskane o ścianę przez SSmana.
Stary 2014-07-13, 21:14   #867
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Przeglądałam ostatnio "Wyborczą" i przeczytałam o ciekawym porównaniu. Podczas Powstania Warszawskiego w jednym ze szpitali lekarka podała niemowlakom i dzieciom rozpuszczony w wodzie cyjanek, żeby zmarły szybko, w łóżeczkach, we śnie, nie zostały brutalnie zamordowane przez Niemców, zginęły w transporcie, komorze fazowej czy zagryzione przez szczury. Mam zresztą książkę jednej z tych lekarek:

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/49446...c-nie-pamietam

Czy to jest jest "zabójstwo", "morderstwo" czy po prostu jak w przypadku terminacji ze względu na wady letalne płodu wybór mniejszego zła, bo efekt jest ten sam - oszczędzamy skazanym na śmierć cierpienia?

Dla mnie osobiście czyn bohaterski, straszny, rzadko kto potrafiłby się na to zdobyć, postawić swoje sumienie niżej niż w zasadzie dobrą śmierć tych niemowląt.
Wg mnie to mord.
Nie mogła wiedzieć, ze te dzieci zginą, będą cierpieć, nie zostaną uratowane.
Wygląda na to, ze zabawiła się w anioła śmierci.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-07-13, 21:33   #868
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Wg mnie to mord.
Nie mogła wiedzieć, ze te dzieci zginą, będą cierpieć, nie zostaną uratowane.
Wygląda na to, ze zabawiła się w anioła śmierci.
Faktycznie, właściwe słowo w takiej sytuacji "zabawila się". Kiedy Niemcy wywozili chorych że szpitala na śmierć, brakowało dosłownie wszystkiego, leków, jedzenia, na pewno była wielka szansa, ze przeżyją najsłabsze dzieci, zwykle osierocone, a nie ze przeżyją jeszcze koszmar przed śmiercią. Czasem zamiast tworzyć alternatywna rzeczywistość, która nie istnieje, lepiej historii się pouczyć...

A rzeczywiście, zapomniałam, ze Bóg jest miłosierny i na pewno by ocalił te dzieci przed zaduszeniem w pociągu do obozu koncentracyjnego, zezarciem przez psy SSmanow, komora gazowa i takimi tam niedogodnościami.

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2014-07-13 o 21:37
Stary 2014-07-13, 21:45   #869
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Faktycznie, właściwe słowo w takiej sytuacji "zabawila się". Kiedy Niemcy wywozili chorych że szpitala na śmierć, brakowało dosłownie wszystkiego, leków, jedzenia, na pewno była wielka szansa, ze przeżyją najsłabsze dzieci, zwykle osierocone, a nie ze przeżyją jeszcze koszmar przed śmiercią. Czasem zamiast tworzyć alternatywna rzeczywistość, która nie istnieje, lepiej historii się pouczyć...

A rzeczywiście, zapomniałam, ze Bóg jest miłosierny i na pewno by ocalił te dzieci przed zaduszeniem w pociągu do obozu koncentracyjnego, zezarciem przez psy SSmanow, komora gazowa i takimi tam niedogodnościami.
Historia pokazała wiele sytuacji, gdy dzieci przetrwały i zostały uratowane.
Takie sytuacje, niespodziewane darzyły się osobom z mojej rodziny podczas wojny.

Tak, nie mając dodatkowych informacji na temat tej historii uważam, że zostałą aniołem śmierci. Jako lekarz powinna ratować, a nie uśmiercać.
Stary 2014-07-13, 21:47   #870
karolca
Zakorzenienie

większośc i tak zmarłaby z głodu a to w obozie, a to w transporcie. Mam mieszane uczucia. Poza tym fajnie się "gdyba"

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości