![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Metoda Vojty
najtrudniejszy jest poczatek
![]() ![]() ![]() ![]() a my mielismy szczepienie i 3 dni wolności od ćwiczen ![]() zauważyłam, ze jak przerywamy ćwiczenia na te 3 dni a pozniej do nich wracamy to Adrian nabywa nowa umiejętnośc ![]() poprzednio juz nie pamiętam dokładnie co to było ale chyba pełzanie do przodu ![]() tym razem nauczył sie pełzac po okręgu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Kancia - dlaczego 3 dni wolnosci?
![]() ![]() ![]() ps. nas czeka wlasnie drugie szczepienie - pojde w takim razie w przyszlym tygodniu, bo moj tz wyjezdza na szkolenie, to i mi bedzie latwiej, ze nie bede musiala cwiczyc ![]() Kancia - a Ty cwiczysz malego sama czy moze Twoj tz tez w tym uczestniczy? Ja caly czas zmuszam tza zeby malego tez cwiczyl..Sama jakos psychicznie nie wyrabiam. Mam wrazenie ze siedzenie w domu to jedno wielkie cwiczenie . Ledwo go nakarmie, troche odpoczynku, znowu cwiczenie... mam juz dosc... Juz nawet nie tyle jego placz mi przeszkadza, co ten obowiazek (trzeba cwiczyc i juz)...kurde... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
mi od razu rehabilitantka powiedziała ze 3 dni nie cwiczyc po szczepieniu
![]() ![]() ![]() mysle, ze to chodzi o mozliwosc goraczki po szczepieniu i generalnie osłabienia. Jak dziecko ma gorączke 38 stopni to tez sie nie cwiczy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
BAN stały
|
ojj my tez przez to przechodzilismy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
a ja chyba do niecierpliwych naleze, bo niestety cwiczymy juz 1,5 miesiaca i nie widze zadnej poprawy...Gorzej - teraz zaczynam dostrzegac ze pewne rzeczy sa nie w porzadku (ze maly nie trzyma glowki, ze ciagle ma piastki zacisniete, ze zupelnie sobie nie radzi lezac na brzuchu - wywala sie caly czas)
![]() ![]() W przyszlym tygodniu juz koniecznie musze isc do tej neurolog z pulsantisu (wysle meza zeby nas zarejestrowal, bo telefonicznie to sie niestety nie dalo). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
BAN stały
|
nie poddawaj sie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
celka widzisz więcej bo masz juz pojęcie na co zwracać uwagę. Ja też widze wiecej. Wiem jak dziecko ma sie dzwigać. Jak "operowac rączkami" jak układac nózki. Z kazdym dniem widzę, że próbuje to robić. Nawet jak na poczatku robi to nieporadnie to później juz wychodzi.
Zauważ, że Ty widzisz jak Adaś leży na brzuszku i odwraca się na plecki bo nie umie trzymac równowagi. Ty wiesz, ze to nie powinno tak być a inne mamy się ciesza, ze dziecko " nauczyło" sie odwracac z brzucha na plecy ![]() ![]() ![]() no do pulsantisu trzeba niestety jechac i czekac do 12.00 az łaskawie Cie zarejestruja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
dziekuje za wsparcie
![]() Dokladnie, kancia, pewnie bym tego nie zauwazyla a teraz jestem swiadoma pewnych rzeczy... Zauwazylam tez ze maly jak wczesniej lezal na brzuchu (tez sie wywalal oczywiscie) to tylek podnosil do gory i robil sie luk. Teraz czasem po cwiczeniach nie podnosi samego tylka, tylko jakby kregoslup i pcha nozki pod brzuszek - cos jakby chcial pelzac (cos jakby poczul ze jest wolny po tych cwiczeniach i robi to na co mu sie nie pozwala podczas cwiczen a probuje sie wyzwolic). hmm A z tymi nadgarstkami podczas cwiczenia na brzuchu to w ogole nie chca sie podnosic. Paluszki oczywiscie na maksa zacisniete. Bark czasem drga, ale tez nie tak jak powinien. Najlepiej chyba nozki pracuja, bo brzuszek to roznie. Maly jest taki sztywniak, ze hej ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
celko to bardzo dobrze, ze podciaga tak nózki
![]() ![]() co do piąstek dziecko zaczyna otwierac czesciej rączki w 3 mcu, mój mały do tej pory ma czasem zamknięte rączki, chociaż luzno. Zwróć uwagę czy kciuk wyszedł na zewnątrz. Jak ma zamkniete rączki, to czy on jest w srodku czy nie ![]() ![]() Natomiast piszesz,ze łapie karuzelkę ![]() ![]() Adrian do 4 mca nie wyciągal rączek po zabawki a teraz wyciąga w pionie zeby tylko złapać to co ma przed nosem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
lea29 i przyszedł szpiegulec
![]() ![]() celka znalazłam opis badania, które robi neurolog http://www.rosmed.com.pl/badanie_dziecka.html a tutaj znalazłam super opis ze zdjeciami ![]() http://www.pandm.org/przedmioty/kinezyterapia/vojty.pdf Edytowane przez Kancia Czas edycji: 2008-01-25 o 11:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ps. maz pojechal nas zarejestrowac do neurologa - uciekl z pracy, wyczekal sie w kolejce i .... NIE BYLO JUZ MIEJSCA!!! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
w moim opisie faza była zaznaczona tak Vo: IIf. norma
no ja ostatnio siedzialam tam od 11.16 i czekałam az laskawie o 12. 00 odpalą rejestracje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
pytalam swojej rehabilitantki o szczepienie - powiedziala,ze jesli dziecko nie jest oslabione, to nie ma przeciwskazan do cwiczen. Chyba jej nie poslucham i zrobie z 2-3dni przerwy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() własnie ide do Promyka ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
No i juz drugi dzien nie cwiczymy. Maly kiepsko zareagowal na szczepienie (goraczka, marudny jak diabli, nie chce spac...). Jesli mu dzis przejdzie to jutro jeszcze i tak sie wstrzymamy...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Rozeznanie
|
dziewczyny ja 9 lutego w sobote mam umwiona wizyte u tej pani doktor z pulsantisu. Moja mama zalatwila mi spotkanie, dzwonila prawie codzienie i w zwiazku z tym ze nie jestesy z Wroclawia wpisano nas na liste
![]() ![]()
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nie zycze Ci zmagania z tymi cwiczeniami.... U nas maly sie jakis taki silny zrobil (albo ja slaba), ze nie potrafie mu utrzymac nogi zgietej w tej pozycji na boku. Normalnie tak sie siluje, ze mi nadgarstki polamie niebawem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Rozeznanie
|
Wiedzialam, ze jest chora
![]() ![]()
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
no i znowu sie wyzale....(pewnie bede tak regularnie w srody bo wtedy mam spotkanie z rehabilitantka)...
Ciagle nam zmienia te cwiczenie, ciagle mowi co innego...Nawet dzis sie okazalo ze asymetria ktora podobno caly czas byla w druga strone, jest juz w inna ![]() ![]() ![]() Rozumiem wytlumaczenia, ze mamy cwiczyc, to moze w koncu zacznie reagowac. Ale on nie reaguje juz od 2 miesiecy!!!! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
Celko a zarejestrowaliscie sie na marzec?? Uważam, ze skoro tak mowi rehabilitant i daje Wam do zrozumienia ze sam nie wie co robic to trzeba rehabilitanta zmniec
![]() ![]() my tez bylismy dzis w PROMYKU ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
a ja chodze na 9.00. Na marzec tez jestesmy zarejestrowani - srody na 9.00. Choc po drodze czeka nas jeszcze wizyta u dr rehabilitacji zeby dala kolejne skierowanie.
A do neurologa probujemy po raz czwarty w ten piatek (raz probowalam tel., drugi raz maz sie nie zalapal, trzeci babka byla chora). Mam nadzieje ze sie uda tym razem. Zobacze co powie -czy sa jakies postepy. Jesli i tym razem sie nie uda - to ide do innego lekarza (mam namiary na babke ktora jest ordynatorem na neurologii dzieciecej - tylko do niej pewnie sie dlugo czeka). A co do malego, to widze jak z tygodnia na tydzien nabywa kolejne umiejetnosci (trzyma glowke, otwiera raczki, lapie zabawki...)-ale to raczej naturalny rozwoj, a nie wplyw rehabilitacji. Bo maly nadal nie potrafi lezec na brzuchu na przedramionkach (lezy na wyprostowanych i nie potrafi utrzymac rownowagi i sie wywala na plecy). Brzuch tez optycznie jakby mniejszy, ale pewnie dlatego, ze maly wyprostowal ostatnio sylwetke (nogi wyprostowane), no i urosl. Dlatego tak z niecierpliwoscia czekam na wizyte u neurologa, zeby ocenila, czy sa postepy, bo to co mowi rehabilitantka jest sprzeczne... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
no i pieknie...Szlag mnie teraz juz trafil! Maz po raz kolejny pojechal do Pulsantisu, wystal swoje i sie okazalo, ze bylo tylko 8 miejsc i sie nie zalapal
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
a o której mąz tam był??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
maz byl tam ok 11.30 - 11.40. Wiem, ze to pozno, ale nie byl w stanie sie wczesniej wyrwac z pracy. Ale dzis zadzwonilam do babki bezposrednio - powiedzialam, jak wyglada sprawa, ze tyle czasu juz probujemy sie zarejestrowac- i powiedziala ze nas przyjmie w ta srode o 8.00
![]() W przyszlym tyg ma urlop tak na marginesie. bubbel - a co u Was? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
no to trzymam kciuki za wizyte
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
w ten piatek?? To nie masz nawet po co jechac. Babka ma urlop w przyszlym tygodniu i nie rejestruja na przyszly tydzien. Mozesz tam zadzwonic i sie upewnic. Kolejna rejestracja jest dopiero 22 lutego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
no własnie miałam dzwonic i sie upewniac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:48.