![]() |
#61 | |
BAN stały
|
Dot.: rozwód koscielny PILNE!!!
Cytat:
Dla mnie to jest po prostu kpina ''unieważnić'' taki 20letni czy 30letni związek, na to powinny być jakieś reguły czasowe, stwierdzanie nieważności, nie wiem, 5 lat, 3 lata, a nie po 10 latach ktoś Ci nagle bedzie wmawiał, że małżeństwa wcale nie było. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Rozeznanie
|
a ja nigdy nie myslałam o sprawie w ten sposób, a to przeciez w sumie racja... wychodzi na to ze ktos zył w konkubinacie...
wiem ze sa ludzie którzy wnosza sprawe 20 czy 30 lat po tym jak sie rozeszli, bywa ze maja nawet dorosłe dzieci z "nowego" związku, ale przychodzi moment ze chcą zyc w zgodzie z własna wiarą, przyjmowac sakramenty, wtedy to ma sens. a jako taki absurdalny przykład podam związek C.Pazury, po wielu latach stwierdzono niewaznosc 1 małzenstwa, wziął slub koscielny z Weroniką, no i minęło dosłownie kilka lat a on ma teraz dziewczyne...hmm narzeczoną? i cos słyszałam ze chcieliby wziac slub w kosciele... to jest dla mnie absurd. a jesli chodzi o procesy w sprawie małzenstwa zawartego -dziescia lat wczesniej to sprawa jest o tyle łatwiejsza i trudniejsza jednoczesnie ze w procesie baaardzo istotny jest moment narzeczenstwa i slubu, a po tylu latach trudniej sobie przypomniec w jakich nastroju była para młoda podczas przyjęcia weselnego...
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez E.J. Czas edycji: 2009-02-17 o 17:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Przyczajenie
|
...
Edytowane przez hekssa Czas edycji: 2009-02-17 o 18:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Orzeczenie o nieważności małżeństwa - podczas procesu udowadnia się, że małżeństwo zostało nieważnie zawarte i proces kończy się wydaniem wyroku orzekającego o nieważności małżeństwa czyli innymi słowy, stwierdza się, że rozpatrywane małżeństwo nigdy nie zaistniało w prawie. To pojęcie wystepuje w prawie kanonicznym i jest jedynym momentem dającym podstawę do stwierdzenia nieważności małżeństwa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ona w depresji nie mając na chleb dla dziecka tułajaca się po stancjach- On z kolei ubrany w firmowe ciuchy worzacy się bryką , dla ich synka robił zamęt w głowie Matka wprowadzała małego w realne rzycie Tatus wynagradzał za złe zachowanie w efekcie synek zamieszkał z tatem . I teraz żeby uwieńczyć sukces podał o uniewarznienie małrzeństwa ...... A więc???? ... Pozdrawiam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
BAN stały
|
![]()
nieopłacona reklama, spam
Edytowane przez zlosliwiec Czas edycji: 2009-11-11 o 22:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
To się chyba nazywa reklama
![]() ![]() Odgrzebałeś ten wątek i troszkę mnie zastanawiają niektóre wypowiedzi...... Jeśli macie chwilkę zaglądnijcie na mój wątek( klik! ) Czy w takiej sytuacji (gdy druga strona perfidnie zdradza również przed ślubem)Waszym zdaniem do stwierdzenia nieważności sakramentu małżeństwa nie powinno w ogóle dojść?
Edytowane przez zlosliwiec Czas edycji: 2009-11-11 o 22:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
Pytanie - dlaczego strona zdradzająca decyduje się na ślub? Dlaczego osoba zdradzana wczesniej nie zauwazyła, że partner nie jest osobą wierzącą (bo wierzący katolik oczywiście nie zdradza)?
Bo jestem na 99% przekonana, że do slubu dążyła strona zdradzana i miała wcześniej w nosie fakt, że partner (ten zdradzający) nie jest entuzjastycznie nastawiony do wiary - np. rzadko chodzi do spowiedzi, nie uczestniczy co tydzień w mszy, nie przestrzega zasad religijnych (typu seks przed ślubem, antykoncepcja, zachowanie postu). Dlatego winny wcale nie jest wyłącznie zdradzający, tylko głupota osoby zdradzanej.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Przyczajenie
|
proszę o radę . chcę unieważnić małżeństwo, mój mąż (były bo mam rozwód sądowy) opuścił mnie po pół roku a juz wcześniej robił awantury, ciągle go nie było bo u taty była robota. Ślub mieliśmy ok. 10 lat temu mamy razem dziecko (ma 8 lat) .Obecnie jestem z innym już dwa lata i z nim mam dwoje małych dzieci (starsze we wrześniu kończy dwa latka), nie wiem co bedzie bo one są "nieślubne". Proszę pomóżcie , co będzie w Kurii bo na pewno fajnie nie będzie jak się dowiedzą o tej dwójce. Jak długo może sie to ciągnąć? jestem w rozpaczy !
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
asia410 współczuje sytuacji ale żeby unieważnić małżeństwo musi być coś ważnego o czym nie wiedziałaś przed ślubem a co by wpłynęło na to, ze nie wzięłabyś tego ślubu np. choroba psychiczna męża, chodzi tu o takie zatajenie prawdy,która pozbawiła Cię prawa wyboru czy mimo wszystko chcesz być z taką osobą, czy dasz radę ect.
![]() |
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
asia410 stwierdzenie nieważności małżeństwa musi mieć swoje podstawy w sytuacji twojej i twojego męża - choroba psychiczna, zatajenie, impotencja, niezdolność do podjęcia bądź wykonywania istotnych obowiązków małżeńskich. fakt, że teraz masz dzieci z innym mężczyzną może ci zaszkodzić albo może ci pomóc - zależy na jakiego kanonistę trafisz, taka jest niestety przykra prawda.
Zarezerwowany dla mnie. Pachnący tylko mną. Nie szuka innej. http://suwaczki.slub-wesele.pl/200808313538.html http://suwaczki.slub-wesele.pl/20120602060120.html PS. zaczynam chudnąć! Jest: 53,5 kg Marzę o 48 kg ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
I mam nadzieję, że nie przyczepią się że tak długi czas upłynął....
![]()
![]() |
![]() |
#75 |
Wtajemniczenie
|
A ja chciałabym wiedzieć czy są wizażanki które takie "orzeczenie o nieważności małżeństwa" dostały. Proszę o wiadomości tu na wątku a także PW jeśli nie chcecie się ujawniać. Sama czekam na taki proces bo papiery złożyłam jesienią 2008 i zastanawiam się jak to wszystko wygląda
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:33.