![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: studia administracja
jestem całkiem świeżym mgr tego kierunku (lic też z adm) i cóż mogę powiedzieć... żałuje, bo miałam na tyle dobre wyniki, że mogłam iść na prawo - le się uparłam,że prawników tyyyyle a adm to przyszłość. I to był błąd
![]() Dużo wkuwania, ale można się zafascynować...Głownie prawo, trochę ekonomii i statystyki, przedmioty typowo administracyjne - u mnie to straszne kobyły i większy postrach niż nie jedno prawo. Licencjat robiłam z prawa konstytucyjnego a mgr z prawa finansowego, i tego nie żałuje. Gdzie pracuje? Ot taki paradoks... w księgowości. Praca w urzędzie była moim marzeniem, które smutnie zderzyło się z rzeczywistością. Ale w księgowości też bardzo się przydaję obcykanie w prawie, umiejętność rozumienia przepisów, logiczne myślenie. Dlatego nie mogę powiedzieć, że nic mi te studia nie dały ![]()
![]() |
#62 | |
multitasking ninja
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#63 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Ja również jestem zdecydowana na administrację. Na dzień dzisiejszy w 99% ![]() Jasnyk, a mogę wiedzieć, gdzie chcesz studiować? ![]() Powodzenia wszystkim ubiegającym się przyszłym student(k)om! ![]()
![]() |
![]() |
#64 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
poza tym, zależy to trochę od regionu/miasta. A jak człowiek ma 19lat to nie zawsze rozumuje takimi samymi kategoriami ![]()
![]() |
![]() |
#65 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Przyczajenie
|
Fajną opcją jest administracja publiczna, która jest np. w Wyższej Szkole Finansów i Zarządzania w Warszawie. Można się później zajmować funduszami unijnymi, zamówieniami publicznymi, ale też choćby ZZL-em, itp. Ogólnie, jest dużo przedsiębiorstw, i państwowych i prywatnych, w których można znaleźć pracę po takim kierunku. Ja byłabym dobrej myśli, może być to całkiem ciekawa praca
![]() P.S. Wybaczcie za podkreślenie - nie chciało się odnaczyć ![]() Edytowane przez zlosliwiec Czas edycji: 2012-12-28 o 07:59 Powód: usunięcie linka do zawirusowanej strony |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Strzelaj lub emigruj!
|
ja skończyłam administrację na licencjacie... w trakcie studiów doszłam do wniosku, że największym błędem, który mogę popełnić, to kontynuowanie tego na magistrze. Postanowiłam więc iśc na podyplomówkę z pozyskiwania i rozliczania funduszy UE. mam nadzieję, ze po tym gdzieś się załapię ![]()
Przejechane na rowerze w 2019: 2 762 km ![]() Edytowane przez zlosliwiec Czas edycji: 2012-12-29 o 07:43 Powód: usunięcie linka do bramkaproxy - wirus |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Przyczajenie
|
U mnie klamka zapadła. Oficjalnie dostałam się w tym roku tam gdzie chciałam na administrację i na dzień dzisiejszy się cieszę. Zobaczymy jak to będzie.
A czy to dobry wybór? Okaże się. Trzymajcie kciuki ![]()
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
ja dostałam sie na administracje na UJ i na gospodarke i administracje publiczna na uniwersytet ekonomicznym w krakowie. nie zdecydowalam sie jeszcze,poniewaz czekam na wyniki z uniwersytetu rzeszowskiego,bo zlozylam tam na prawo.i tu moj dylemat.prawo czy administracja? od kilku dni sie mecze i nie wiem co wybrac. prawa sie boje,bo nie mam w rodzinie prawnikow,a prawo bez aplikacji wydaje sie byc bezsensowne. prosze doradzcie!
![]() |
#70 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Gdybym teraz miała i mogła wybierać - poszłabym na prawo, ale od początku z nastawieniem intensywnej nauki i w kierunku aplikacji. Z drugiej jednak strony prawo to 5 lat.. później aplikacja.. później brak pewności co do zatrudnienia.. i świadomość przesytu rynku! Wybrałam administrację i teraz kończąc I stopień mogę powiedzieć, że mi się to podoba! Mam świadomość, że nie jest to kierunek zbyt przyszłościowy jednak równocześnie zdaję sobie sprawę, iż jako mgr jestem w punkcie 0, ale jednak na dobrej pozycji do dalszego rozwoju. Dla mnie administracja to dobra baza do różnego rodzaju studiów podyplomowych, które tak naprawdę mogą dotyczyć wszystkiego! ![]()
![]() |
![]() |
#71 |
Przyczajenie
|
Właśnie dlatego wybrałam właśnie administrację. Czytałam właśnie o tym, że administracja to takie małe prawo, po których jest jednak więcej możliwości. Można się z tym zgodzić, bądź też nie. Szczerze mówiąc, interesuje mnie to i chcę się kształcić w tym kierunku, mam nadzieję, że wytrwam w swoim zamiarach i zapale
![]() Może ktoś jeszcze się pochwali czy się dostał i gdzie? ![]()
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
Chyba też wybiorę się na administrację. U siebiee niestety widziałam administrację ogólną tylko, z wyjątkiem uczelni prywatnej-tam ciekawa-administracja celna. Któraś kończyła ten kierunek? No i czy warto by było iść na prywatną tylko dla specjalizacji?
Administracja ma wiele przedmiotów wspólnych z prawem. Jeśli ktoś nie dał sobie rady tam, przepisywał się na administrację. Mimo wszystko korci mnie pójście na prawo, ale czy w dzisiejszych czasach to odpowiedni kierunek? Jak myslicie? Widzę, że wychwalacie mimo wszystko administrację. Rzekomo jest trochę bardziej elastyczna niż prawo i mniej czasochłonna. Edytowane przez nonameme Czas edycji: 2013-03-20 o 09:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
BAN stały
|
Nie klikajcie w jej/jego wypowiedź!
To link do wirusa!!! Nie prawda, że nie chciało się usunąć podkreślenie! To chamsko wklejony zawirusowany link! Edytowane przez zMoose Czas edycji: 2012-12-28 o 13:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Raczkowanie
|
Na administracji jest chyba trochę prawa do wkucia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Przyczajenie
|
Noo, "trochę" sporo.
![]() ![]()
![]() |
#80 |
Raczkowanie
|
Na pierwszym roku studiów generalnie nikogo nie omija wkuwanie na pamięć czyli nauka teorii, ale to jest nie tylko na administracji tylko w zasadzie na każdym kierunku, więc to po prostu trzeba przeżyć
![]() ![]()
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() wznawiam właśnie studia na administracji , 2 lata temu skreślili mnie bo nie zaliczyłam seminarium (nie oddalam pracy).. i teraz mam problem z wyborem tematu seminarium ..pozostali mi do wyboru nieciekawi promotorzy, jedyne co mi przychodzi do głowy to tematyka konstytucyjnego systemu organów państwowych..czy macie jakieś pomysły na temat pracy licencjackiej z tego zakresu ? żeby było łatwo...
![]() |
#82 |
BAN stały
|
moja kolezanka jest na administracji w Collegium Varsioviense i bardzo chwali ten kierunek. z tego co mi wiadomo, to prace znalazla w trakcie studiow i twierdzi, ze super latwo nie jest, ale da sie takie studia skonczyc. moge ją podpytac o cos tam gdyby ktos potrzebowal
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Wtajemniczenie
|
Hej macie może do sprzedania takie książki jak ,,Historia administracji i myśli administracyjnej'' Malca, ,,Podstawy statystyki z elementami demografii'' Malinowskiego, ,,Wstęp do prawoznawstwa'' Staweckiego ?
![]() |
#84 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Wtajemniczenie
|
spokojnie chce tylko znaleźć taką osobę to nic złego, w necie niektórych używanych książek nie ma
![]() |
#86 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Wtajemniczenie
|
już znalazłam
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Wtajemniczenie
|
ja mialam i część egzaminu to test abcd, a druga część pytania opisowe
![]() ![]()
![]() |
#90 |
Raczkowanie
|
Witam, chciałabym się zapytać jak wygląda jezyk angielski na tym kierunku? Czego sie uczy, jakis nowych slow zwiazanych z administracja ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:25.