zanim siegniesz po mieso... - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-06-19, 18:43   #61
Luba
Zakorzenienie

Dot.: zanim siegniesz po mieso...

Boczniaki kupuje w sklepie i tutaj pokazują się co jakiś czas, niezaleznie od pory roku... Wydaje mi się, ze w takich wiekszych sklepach bywają częściej.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-19, 18:47   #62
anka_85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Boczniaki kupuje w sklepie i tutaj pokazują się co jakiś czas, niezaleznie od pory roku... Wydaje mi się, ze w takich wiekszych sklepach bywają częściej.
dziękować za odpowiedź,muszę się porozglądać za boczniakami

Zdrowia dla małej, ale silnej kruszynki
Ani

anka_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-19, 18:56   #63
Lanessa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
edit: o widze ze dopisalas tez o parowkach. do mnie jakos takie wytlumaczenie nie przemawia skoro robi sie to zeby smakowalo jak mieso to chyba wegetarianie tak nie do konca nie lubia smaku miesa...
Jaem przyrzadzam jak mieso soje, ciecierzyce, bo po prostu lubie od casu do czasu miesa (raz w miesiacu)-ale jestem konsekwentna i go nie jem w ogole, a wiec aby taka chcice zaspokoic robie z przyprawami, w ksztalcie miesa (bo tak najwygodniej, nie wiem, zrobic kotleciki w gwiazdki? Taka manifestacje? Hym,hym, zastanowie sie!)

Poza tym wegetarianizm to najczesciej ideologia, nie smak.

Co do wegetarianow nawracajacych- ilez ja spotkalam nawracajacych miesozercow, chociaz nikogo oprczo najblizszej rodziny nie probowalam namiawiac do soi, wegetarianizmu.
Tak duzo, ze mi na reke jesc sojowe w ksztalcie wyrobow miesnych-nikt sie nie czepia. Ych.

Luba, jestem pod wrazeniem Twojej postawy, ja rzadko moge spodziewac sie w odwiedzinach tolerancji, co dopiero myslenia o podaniu mi innego dania..
Lanessa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-19, 19:10   #64
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lanessa Pokaż wiadomość
Luba, jestem pod wrazeniem Twojej postawy, ja rzadko moge spodziewac sie w odwiedzinach tolerancji, co dopiero myslenia o podaniu mi innego dania..
Nie wiem, myslałam że to normalne Ja zwykle znam spożywcze preferencje moich gości i staram się nie dawac im czegos czego nie jedzą/nie lubią/szkodzi im. Nie każdy moze zjeść wszytsko.
A wegetarianom nie utrudniam, to zaden wysiłek, mój mąz nie je mięsa i jestem przyzwyczajona. Poza tym nie lubię zmuszania dziecka do jedzenia, moje dzieci też jedzą to, co lubią.

Ja ogólnie rzecz biorac uznaje, ze ludzie mogą sobie jeść/nosic/słuchać czego tylko chcą, jesli mnie pozwalają na to samo

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-19, 19:22   #65
Lanessa
Zadomowienie

Cytat:
Nie wiem, myslałam że to normalne Ja zwykle znam spożywcze preferencje moich gości i staram się nie dawac im czegos czego nie jedzą/nie lubią/szkodzi im. Nie każdy moze zjeść wszytsko.
A wegetarianom nie utrudniam, to zaden wysiłek, mój mąz nie je mięsa i jestem przyzwyczajona. Poza tym nie lubię zmuszania dziecka do jedzenia, moje dzieci też jedzą to, co lubią.

Ja ogólnie rzecz biorac uznaje, ze ludzie mogą sobie jeść/nosic/słuchać czego tylko chcą, jesli mnie pozwalają na to samo
Ojej, strasznie chcialabym, aby bylo normalne, przeszlam juz tak skrajne opinie o mojej diecie, ze uch! A jemzbilansowanie- nie wiecej niz 50gr soi, (wiecej nie mozna ) duzo warzyw, nabial, orzechy itd...
Slyszalam, ze pan Bog dal mieso, to jedzmy, ze wlaczanie jakiejkolwiek ideologii do jedzenia staje sie patologia, ze jak mialam 6 lat to wcinalam zupe z kurczakiem, ze roslinki tez czuja i po prostu...
Strasznie chcialabym moc odpoczac i trafic chociaz raz na takich ludzi jak Ty. Wlasciwie pod tym wzgledem mlodziez jest o wiele, wiele bardziej tolerancyjna niz dorosli.
Stary 2008-06-19, 22:39   #66
mary_alice_young
Wtajemniczenie

hmmmmmmm wydaje mi się, że na świecie jest tyle spalin, zanuieczyszczen itd itd ze niejedzenie mięsa nagle cudownie nie oczysci środowiska..
ja wychodzę z założenia że zwierzęta zostały stworzone dla człowieka m.in. po to by mogl z nich czerpac bialko

Jednak jedna trzecia tego zboża nie trafia do głodujących, lecz jest zużywana jako pasza dla zwierząt przez bogate kraje
nawet gdybyśmy nagle przestali hodować zwierzęta, to zwierzęta nie przeznaczone do konsumpcji też muszą jeść. więc wtedy zjadałby by to co jest w lasach i możnaby równie dorbze wysnuć tezę że ograniczą producję tlenu...

moim zdaniem nie ma nic złego w mięsie ale oczywiście szanuję i nie mam nic przeciwko wegetarianom. skoro wybrali taki sposób odzywiania to ok nie mam zamiaru się w to wtrącać tylko trochę mnie wkurza takie wpajanie ludziom poczucia winy, ze przez kotlet kotry dzsiaj zjedli umarlo dziecko w afryce albo zanieczyscilo sie środowisko...
Stary 2008-06-20, 22:37   #67
ruda7816
Zakorzenienie

To ja się dołączę, do tych które lubią mięso i nic ich nie przekona do zmiany poglądów.

Lubię spożywać mięso, delektować sie smakiem, przygotowywać, smażyc, dusić itd.

I mogliby krzyczeć i zakazywać i tak będę jadła.

Nie przepadam za kiełbasami , ale jem ,bo sa tansze od serów. Jadam rownież duzo warzyw wiec mam urozmaiconą dietę.
Ale raz w tygodniu musi byc porządny mięsny obiad u mnie w domu.

Kilka osób, podjęło temat kotletów sojowych.
Tak , owszem lubię bardzo . ( moze gdybym nie miała tak duzych gazów po nich ,jadłabym czesciej niz raz w mcu )

A to ,że pomoge światu? i przyszłość stanie się lepsza i zdrowsza i ludzie nie bedą głodowac?
A co mi z tego?
Egoistycznie myslę, ale interesuje mnie co się dzieje tu i teraz w moim życiu, nie cudzym.
Nie interesują mnie moje przyszłe wnuki ,ani też za bardzo dzieci trzeciego świata.
Sama borykam się z ogromnymi problemami, i nie mam już siły na cudze nieszczęscia.
Stary 2008-06-26, 14:41   #68
rzyrafka
Zakorzenienie

soja jest dla pań w okrsie menopauzy, nastolatkom w żadnym wypadku jej nei podawać, tylko przetworzoną- np. tofu
rzyrafka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-26, 14:55   #69
Lanessa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rzyrafka Pokaż wiadomość
soja jest dla pań w okrsie menopauzy, nastolatkom w żadnym wypadku jej nei podawać, tylko przetworzoną- np. tofu
moglabys napisac cos wiecej na ten temat, czemu nie podawac, skad te info?
Stary 2008-06-26, 15:18   #70
lotta6
Zakorzenienie

Ja akurat jestem wegetarianka, ale gdybym nie byla to chyba by mnie cos takiego nie przekonalo
lotta6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-26, 16:14   #71
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anka_85 Pokaż wiadomość
mi tez nie smakowały.
i co mnie zastanawia.
co wegów ciągnie do tych a'la schabowych z soi,jak się tak mięsem brzydzą i nie chcą go jeść to po co jedza coś co wygląda jak kawałek świnki ?
Cytat:
tez mnie zastanawia po co im substytuty kotletow, parowek i innych pasztetow... chyba jednak im to smakuje...
Cytat:
Starałam sie wytłumaczyc, że to nie ma smakowac jak mięso Nie o smak chodzi a raczej o to, ze taki kształt jest sprawdzony i łatwy do szybkiego zjedzenia.
Wegetarianom nie chodzi o to, zeby to ich jedzenie smakowało jak mięso. Naprawdę Chodzi o sprawdzone, łatwe do zjedzenia, w pewnym sensie znane kształty. Po co zmieniać cos co sie sprawdziło jako kształt dobry do śniadania
Jestem wegetarianką. CO mnie ciągnie do tych a'la schabowych z soi? Tu nie o smak chodzi, tylko o to, że nie zjem zwierzęcego trupa. A że mam w sklepie takie właśnie kotlety sojowe, które przyrządzę na obiad w 5 minut (ostatnio nie panieruję - dieta) to czemu mam sobie nie kupić?

Zapewniam, że do mięsa mnie nie ciągnie. Odrzuca mnie od niego.

Cytat:
a mi sie wydaje, ze oni to robia zeby wygladalo jak mieso i smakowalo jak mieso. dla mnie kotlety mielone sojowe maja smak baaardzo zblizony do tych z miesa. a pasztet sojowy to praktycznie smakuje identycznie jak ten z miesa. przynajmniej tak to odbieraja moje kubki smakowe oczywiscie te z mieska sa jednak lepsze w smaku
Nie chcę się wypowiadać za wszystkich wegetarian, ale ja na pewno nie jem kotletów sojowych po to, żeby... żeby zjeść coś co smakuje jak mięso bo mi tego mięsa brakuje? O to chodzi?

Pasztety sojowe też lubię. Jest to pewne urozmaicenie w diecie. Ileż można jeść twarogu i żółtego sera do kanapek. Dlaczego mam sobie nie zjeść czegoś co jest smaczne? Nie wiem czy pasztety ze zwierząt też mają jakieś smaki, ale jeśli chodzi o sojowe, to np. z pomidorami czy pieczarkami mi w ogóle nie przypominają smaku mięsa. Chociaż... już nie pamiętam jak smakuje mięso

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-06-26, 17:23   #72
rzyrafka
Zakorzenienie

Cytat:
moglabys napisac cos wiecej na ten temat, czemu nie podawac, skad te info?
zawieraja fitoestrogeny będące substytutem prawdziwych hormonów i łagodzą objawy menopauzy, Stymulacja tymi związkami dzieci oraz młodych kobiet nie ma uzasadnienia i może zaszkodzić. źródło- wykładowcy UJ
Dlatego przetworzone potrawy z soji można podawać bez obaw gdyż wtedy związki te są nieaktywne bilogicznie
Stary 2008-06-26, 17:42   #73
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nija_ Pokaż wiadomość
Nie chcę się wypowiadać za wszystkich wegetarian, ale ja na pewno nie jem kotletów sojowych po to, żeby... żeby zjeść coś co smakuje jak mięso bo mi tego mięsa brakuje? O to chodzi?

Pasztety sojowe też lubię. Jest to pewne urozmaicenie w diecie. Ileż można jeść twarogu i żółtego sera do kanapek. Dlaczego mam sobie nie zjeść czegoś co jest smaczne? Nie wiem czy pasztety ze zwierząt też mają jakieś smaki, ale jeśli chodzi o sojowe, to np. z pomidorami czy pieczarkami mi w ogóle nie przypominają smaku mięsa. Chociaż... już nie pamiętam jak smakuje mięso
a no wlasnie te pasztety smakuja praktycznie jak te zwykle. a chodzilo o to, ze czestym argumentem wegetarian jest to ze mieso jest niesmaczne... a wg mnie ma bardzo zblizony smak do tych sznycli, parowek czy pasztetow z soi.
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-26, 17:46   #74
rzyrafka
Zakorzenienie

Mnie ostatnio koleżanka wege poczęstowała nalesnikami z tofu i czymśtam jeszcze, a ja sobei po cichu myślę "pyszny ten mięsny krokiecik" po czym oprzytomniałam, ze to przeciez nie możliwe
Naprawdę smakował jak mięsne krokieciki mojej mamusi
Stary 2008-06-26, 18:11   #75
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
a no wlasnie te pasztety smakuja praktycznie jak te zwykle. a chodzilo o to, ze czestym argumentem wegetarian jest to ze mieso jest niesmaczne... a wg mnie ma bardzo zblizony smak do tych sznycli, parowek czy pasztetow z soi.
Ja już zapomniałam jak smakuje mięso, więc nie będę się upierać co do smaku
W każdym razie jedząc produkty sojowe wiem świadomość, że jem roślinę, a nie zwierzęcego trupa, więc podświadomie nie czuję obrzydzenia do tego kotleta czy pasztetu sojowego.

W jedzeniu dużą rolę odgrywa też to, co myślimy. Choćby jakaś mięsna potrawa pachniała nie wiem jak pięknie to i tak nie wezmę jej do ust.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-08-16, 14:37   #76
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ”eternalvoyageur “
Jedzenie miesa jest jedna z glownych przyczyn glodu na ziemi, oraz emisje gazow cieplarnych. Za kazdym razem ktos je mieso, odbiera jedzienie glodujacym ludziom oraz

Zupelnie sie z Toba nie zgadzam, ze jedzenie miesa/hodowla zwierzat przyczyniaja sie w jakikolwiek sposob do glodu na Ziemi. Co wiecej – uwazam ze ludzkosc jest w stanie wyprodukowac duzo wiecej jedzenia, niz wynosi globalne zapotrzebowanie, o czym pozniej.

Nie zgodze sie rowniez ze stwierdzeniem, ze emisje gazow cieplarnianych w jakikolwiek sposob przyczyniaja sie do glodu na Ziemi. Abstrahujac juz od faktu, ze nie wierze w teorie globalnego ocieplenia wywolanego przez czlowieka, nawet gdyby tak bylo, to wzrost temperatury w porownaniu z tzw. “mala epoka lodowcowa” poprawil warunki i zasieg terytorialny wegetacji wielu gatunkow roslin, ergo przyczyniajac sie raczej do zmiejszenia ilosci glodu na swiecie.

Na szybko, bo sie przyda w zrozumieniu tego co pisze:
1 galon = 3.78 litra, 1 litr = 0.265 galona
1 funt = 0.454 kg, 1 kg = 2.2 funta

Cytat:
by siegac po mieso tylko w tedy gdy naprawde ma sie na nie chec. Nie dodawac miesa automatycznie i bezmyslnie do kazdego posilku, tylko przez przyzwyczajenie i brak pomyslow.

Wybacz, nie mowie tego zlosliwie, ale rozsmieszylo mnie to, bo wyobrazilem sobie kogos dodajacego krwisty stek do nalesnikow z serem

Jem to co chce i kiedy chce, kierujac sie przy tym zapotrzebowaniem mojego organizmu. Czy ktos naprawde dodaje mieso aby dodawac mieso? Bo tak sie raczej nie powinno robic.

Warto wspomniec, ze pomijasz w powyzszym stwierdzeniu wartosci odzywcze miesa:

http://www.beefnutrition.com/uDocs/chooseyourcalories-new.pdf
85gr porcja chudej wolowiny zawiera mniej niz 10% wartosci energetycznej 2000 kcal diety (taka porcja ma ok. 170 kcal), a dostarcza wiecej niz 10% dziennego zapotrzebowania na nastepujace zwiazki:

-Bialko (51%)
- Cynk (38%)
- Witamina B12 (37%)
- Selen (27%)
- Fosfor (26%)
- Witamina PP (17%)
- Witamina B6 (15%)
- Zelazo (14%)
- Witamina B2 (12%)

Zrodlo: U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service, 2005.
USDA Nutrient Database for Standard Reference, Release 18.
Nutrient Data Laboratory homepage www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp

Wybacz, ale dla mnie teskt ze sciagi.pl, nie jest wiarygodnym zrodlem informacji. Tym bardziej, ze nie jest opatrzony zadnymi odnosnikami, zrodlami.

Podobnie zreszta pozostale teksty – duzo liczb, malo zrodel. Do tego teksty typu “wielkie korporacje majace ziemie, monokulturowe uprawy” itd., brzmia jak zywcem wyjete z jakis socjalistycznych pogadanek i nie napawaja zaufaniem do tez autora. Inna sprawa, ze sa one niespojne – jest krytyka monokulturowej uprawy np. bawelny, zamiast zboza, tymczasem monokulturowa uprawa zboza bedzie miala takie same skutki jak monokulturowa uprawa kakao czy bawelny…

Do tego sa nastepujace kwiatki:

Cytat:
Zanim biały człowiek z właściwą sobie pychą i okrucieństwem zaczął podbijać inne kontynenty, ludzie zamieszkujący je nie cierpieli na takie klęski głodu jak obecnie

Zupelnie ignorujace fakt, ze w czasach kolonialnych nie bylo glodu w Afryce, pojawil sie on gdy lokalni kacykowie zamienili caly ten kontynent w jedno wielkie krwawiace gnojowisko, z glodem, chorobami, czystkami etnicznymi itd. Polecam poczytanie Paula Johnsona na ten temat, Lysiak tez kilkakrotnie przedstawil swoj punkt widzenia na ten temat – w “Wyspach Bezludnych” i “Na Lamach 2”.

http://psubraty.zrodla.org/10/glod.html

Ogolnie rzecz biorac, to strona ta przynajmniej wspomina jakiekolwiek zrodla, z tym ze moim zdaniem autorce ktora sie wstydzi swojego koloru skory, nie udaje sie udowdnic zwiazku pomiedzy hodowla zwierzat a glodem.

Cytat:
By wyprodukowac 1 kilo miesa, potrzebne sa 10 kilo bialka roslinnego oraz 100,000 litrow wody.

Szczerze mowiac, pierwszy raz spotykam sie z tak zawyzona wartoscia.

Nawet takie propagandowe stronki jak ta: http://www.ivu.org/religion/articles/argument3.html

Podaja duzo mniejsze wartosci – w tym przypadku 5,000 galonow na funt miesa, co bedzie bedzie rowne w przyblizeniu 40,000 litrow wody na kg miesa. Tymniemniej, te dane sa moim zdaniem zawyzone (a do tego sa mocno zanizone dane nt. ilosci wody potrzebnej do produkcji zboza), nie maja zadnych podanych zrodel, a do tego wydzwiek strony “jak wygrac argument z miesozerca” znowu przypominaja mi przypomina pogadanki o wyzszosci socjalizmu i nie nastraja zaufaniem do podanych informacji. Zreszta strony wegetarianskie nagminnie manipuluja informacjami, co widac z ponizszego przykladu:

http://www.zielonapolska.org.pl/?mid=68&nid=279&full
Cytat:
zaprasza na happening i manifestację w ramach
Cytat:
OGÓLNOŚWIATOWEJ KAMPANII
przeciwko firmie
BENETTON!
Symulując przerażający proceder stosowany w australijskim
przemyśle wełnianym, określany angielskim terminem ?mulesing?
(obdzieranie ze skóry na żywo), jeden z członków organizacji
PETA ? ubrany w ogromny kostium owcy z ?krwawiącym? zadem ?
poprowadzi w czwartek protest przed sklepem włoskiej sieci
odzieżowej Benetton w Warszawie

Zagadka dla wszystkich, jak myslicie, dlaczego twierdze ze jest to manipulacja, czego Wam tutaj brakuje?
Niezmiennie w momencie, gdy pojawiaja sie jakiekolwiek zrodla, ilosc wody itd. potrzebnej do produkcji miesa zmiejsza sie zdecydowanie, umacniajac przekonanie, ze dane ktore wygladaja na zawyzone, sa najpradwopodobniej wyssane z palca. Ta strona:
http://www.earthsave.org/environment/water.htm

Podaje juz wartosc 2,500 galona na funt miesa.

Szczerze mowiac, to bodajze najlepiej opatrzona zrodlami jest strona, ktora prezentuje inny punkt widzenia (nie znam afiliacji autorow tej strony, ale jest ona latwa do domyslenia sie):

http://www.beeffrompasturetoplat e.org/mythmeatproductioniswaste ful.aspx

Cytat:
Beef Myths & Facts
Cytat:

Meat production is wasteful
The activist myth goes something like this: meat production uses outrageous amounts of water, feed and land that should be used for something else. The truth is it takes 2.6 pounds of grain and 435 gallons of water to produce a pound of beef in the United States. The reality is that 85 percent of the nation’s grazing lands are not suitable for farming. It is important that we use land that is too rough, too high, too dry, too wet and largely inaccessible to graze livestock to produce food for the world’s population. Cattle eat forages that humans cannot consume and convert them into a nutrient-dense food.

Cytat:
According to statistics compiled by the Department of Biological and Agricultural Engineering at Kansas State University, the yield of wheat from irrigated land averages about 3 bushels per acre inch of water (27,168 gallons). So it actually takes 151 gallons of water to produce one pound of wheat – six times more than the amount this claim suggests.

Considering all factors in beef cattle production including direct consumption, irrigation of pastures and crops, and carcass processing, it takes 435 gallons of water to produce a pound of boneless beef, according to the CAST 1999 Animal Agriculture and Global Food Supply Report

Zrodla wegetarianskie podaja zdecydowanie zawyzone wartosci zuzywanej wody, paszy, arealu wykorzystywanego jako pastrwiska w porownaniu ze statystkiami chocby amerykanskiego ministerstwa rolnictwa (USDA). Z drugiej strony podaja zanizone koszty energetyczne produkcji zywnosci roslinnej.

Najwiekszym bledem i brakiem logiki w tej argumentacji jest porownywanie arealu i ilosci paszy do arealu uprawnego. Tymczasem:
- duza czesc, jesli nie wiekszosc pastwisk na swiecie to gleby slabej zyznosci, nieraz podmokle, gorzyste, na ktorych nie mozna uprawiac wydajnie zboz itd.
- pasza podawana zwierzetom w niewielkim stopniu jest zjadalna przez ludzi. Przykladowo – zwierzeta karmione soja jedza czesci rosliny, ktorych ludzie nie jedza.

Nastepnie:

Cytat:
cytat z Raportu o Stanie Srodowiska sporządzonego przez Narody Zjednoczone (UN)
Cytat:
: "hodowanie zwierząt do celów konsumpcyjnych wytwarza więcej gazów cieplarnianych niż wszystkie samochody i ciężarówki na świecie razem wzięte."

Czy zalozycielka tematu, milosniczka zwierzat zdaje sobie sprawe, ze zaprzestanie jedzenia miesa tego nie powstrzyma, dopiero wymordowanie wszystkich zwierzat hodowlanych?

Mi to rybka, bo w wywolany przez emitowane przez czlowieka gazy cieplarniane efekt cieplarniany po prostu nie wierze, ale jesli ktos wierzy i chcialby sie przysluzyc srodowisku, to proponuje:
- nie uzywanie samochodow (150,000 litrow wody potrzebne do produkcji, emisje przy przetwarzaniu potrzebnych surowcow, emisje spalin podczas eksploatacji).
- Pozbycie sie komputera – kilkaset watow energii uzyskanych zwykle w elektrocieplowni na bazie wegla kamiennego mniej, nieco zanieczyszczen mniej

No I dziewczyny – mniej ciuchow, butow, kosmetykow, mniej zuzywanej bawelny i innych roslin, lepiej nie mozecie pomoc. Nie pisze tego zlosliwie – po prostu, mozna jedna kwestie uwypuklic, a inne zignorowac, ale mi osobiscie takie podejscie nie odpowiada.

Najsmieszniejsze, ze to wlasnie tzw. “dbanie o srodowisko” przyczynia sie do glodu na swiecie! W Stanach Zjednoczonych, aby paliwo bylo bardziej ekologiczne, dodaje sie do benzyny biopaliwa, w tym przypadku uzyskiwany z kukurydzy etanol (ok. 10% etanolu w benzynie 87 oktanowej). Przez to, ze kukurydza jest uzywana do produkcji paliwa, zmiejsza sie dostepnosc kukurydzy jako pozywienia, co powoduje wzrost cen zywnosci. Efekt jest tym gorszy, ze w Stanach jedna z pochodnych kukurydzy – corn syrup dodaje sie do szerokiej gamy produktow. W Meksyku, gdzie kukurydziane tortille sa znaczacym komponentem diety, produkcja biopaliw przyczynia sie do szerzenia glodu. A to wszystko jest “przyjazne srodowisku” i “ekologiczne”

Krotki rzut oka na przyczyny glodu na swiecie:
- Przyczyny polityczne – ilosc wojen domowych, czystek etnicznych itd, w Afryce jest moim zdaniem najbardziej doniosla przyczyna glodu na tym kontynencie. Do tego wladcy absolutni, jak chocby Mugabe w Zimbabwe, ktory przez nacjonalizacje ziemi wywolal niedobory w ilosci produkowanej zywnosci. W Ameryce Pld sa to z kolei quasi oligarchie kontrolujace dany kraj, uniemozliwiajace normalna dystrybucje dobr. Chcialbym zauwazyc, ze nie znam dobrze dzialajcej demokracji, ktora by miala problemy z masowym glodem…
- Gospodarcze – eksperymenty z gospodarka planowana i kontrola panstwa nad rolnictwem, widzna na przestrzeni ostatniego pol wieku w Afryce czy Ameryca Lacinskiej, prowadzily zwykle do oplakanych efektow
- Wplyw panstw rozwinietych. Dwojaki a) Rolnictwo w Stanach i szczegolnie UE to socjalistyczny folwark, z subwencjami, sztuczna manipulacja cen, dotacjami i niedopuszczeniem do wolnej konkurencji b) pomoc zywnosciowa dla krajow borykajacych sie z glodem. Tak, taka pomoc przyczynia sie do glodu! Jesli kraje rozwiniete przekazuja zywnosc do krajow borykajacych sie z glodem, niszcza tamtejsze rolnictwo, ktore nie jest w stanie byc oplacalne przy pojawieniu sie darmowej zywnosci. Jak mowi znane powiedzenie, zamiast dawac rybe, Zachod powinien nauczyc tych ludzi lowic ryby i dac wedke.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-16, 14:38   #77
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Wlasnie ze pomoze. W koncu to konsumenci decyduja o tym co bedzie produkowane.

Z popytem i podaza nie wygrasz Jesli mniej ludzi bedzie jadlo mieso, to jego cena spadnie, co wywola wzrost spozycia. Innymi slowy – nie taki efekt jakiego bys chciala.

Cytat:
Poinformuj sie i zobaczysz ze dla dobra wlasnego zdrowia dobrze jest przestac jesc mieso. Wiec trzeba zrezygnowac z czegos co wcale nie jest dla nas takie cudowne.

Ja jestem (uwazam ze jestem) bardzo poinformowany i uwazam, ze mieso jest niezbedne w zbalansowanej zdrowej diecie i jest swietnym zrodlem bialka, witamin z grupy B i wielu niezbednych do zycia mineralow. Nie wyobrazam sobie zaspokojenie moich potrzeb energetycznych bez miesa na dluzsza mete.

Cytat:
Napisane przez ”queen”
Popieram, ja mięsa nie jest prawie wcale, okazjonalnie rybkę lub parówki.
Cały czas myślę o przejściu na wegetarianizm, ale te rybki i parówki mnie kuszą

O ile rybki to super jedzonko – bardzo wysoka zawartosc fosforu, takie pozywienie stymuluje prace mozgu, spozywanie ryb jest waznym komponentem diety, ktora chroni przed chorobami serca i ukladu krwionosnego… to parowki, to niestety straszny syf: najgorsze podroby, wrecz odpady. Dobra parowka nie jest zla, ale naprawde nie jest to najlepszy wybor jesli chodzi o jedzenie…

Cytat:
ta dystrybucja wyglada tak ze te produkowane zboze i inne jedzenie idzie na eksport na zachod by wyzywic zwierzeta na uboj, zamiast do ludzi tego kraju. Zreszta poczytaj sobie reportaz UN (link w pierwszym poscie). Badania UN nie pozostawiaja watpliwosci co do zwiasku jedzenia miesa a glodu na swiecie.

Moglabys podac konkretne przyklady krajow np. afrykanskich, ktore maja problem glodu i eksportuja zboze do krajow wysoko rozwinietych, bo moim zdaniem Twoje stwierdzenie mija sie z prawda.

Cytat:
anka85 "człowiek jest mięsożercą i tyle."

Smiesznie to dla mnie brzmi, poniewaz zylam wiele lat w krajach w ktorych niejedzenie miesa jest normalne, a jedzenie go jest dziwne i obrzydliwe. Dla niech to oczywiste ze czlowiek nie jest miesorzerca. Wiec takie twierdzenia jak Twoje nie maja sensu

Jejku, ta kwestia wraca jak bumerang. Oczywiste dla Ciebie? Mowisz? A dla mnie w swietle faktow, nieco mniej:
- zoladek czlowieka wydziela kwas solny – jest to tylko potrzebne do trawienia miesa. Jak to wyjasnisz?
- Z drugiej strony, prosta budowa zoladka czlowieka i o wiele krotszy niz u roslinozercow uklad pokarmowy sprawia, ze wiele produktow roslinnych jest dla czlowieka niejadalne, badz musi byc poddane obrobce.

Czlowiek jest zdolny do spozywania szerokiej gamy pokarmow roznego pochodzenia – w tym zdecydowanie - miesa.

Cytat:
Wiec starajmy sie chocby troche ograniczyc sporzycie miesa, a pomozemy innym i ochronimy srodowisko.

Sadzac po powyzszym tekscie, kieruje Toba empatie, ale gdy widze ponizszy:

Cytat:
A hodowce... coz, znajda sobie inne zajecie. Jak kobiety przetaly nosic gorsety to gorseciaze tez sie czyms innym zajeli.

To wyglada to tak, jak gdyby problem glodu byl sposobem na udowodnienie domniemanej wyzszosci danego sposobu odzywiania, czy trybu zycia. Naprawde nie chce Ci nic zarzucac, ale wydaje mi sie to nieco niekosekwetne?

Cytat:
Napisane przez ”Lanessa “
Poza tym wegetarianizm to najczesciej ideologia, nie smak.

No wlasnie Podchodze zdeczke sceptycznie do rewelacji osob wyznajacych jakas ideologie….

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2008-08-16, 15:06   #78
Lanessa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
No wlasnie Podchodze zdeczke sceptycznie do rewelacji osob wyznajacych jakas ideologie….
Dlaczego? Nie masz w zyciu zadnej idei? Moja jest banalnie prosta, nie jest czegos, co kiedys zylo i to na tyle Sprawdza sie, badania mam swietne, wlosy mi w ogole nie wypadaja (oprocz cyklu wlosa) a dieta wege odpowiada mi. Miesa nigdy nie jadlam duzo, teraz gdy nie jem w ogole nie mam wiecej problemow ze zdrowiem. Nie mowiac o tym, ze dieta twege zmusila mnie do poznania produktow ktore omijalam szerokim lukiem-dlatego by dobrze zbilansowac sobie diete. I bardzo mnie to cieszy, posilki jakie teraz tworze dostarczaja mi energii na dluzszy czas niz np. tradycyjne kanapki z szynka.
Stary 2008-08-16, 20:49   #79
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Dlaczego? Nie masz w zyciu zadnej idei? Moja jest banalnie prosta, nie jest czegos, co kiedys zylo i to na tyle Sprawdza sie, badania mam swietne, wlosy mi w ogole nie wypadaja (oprocz cyklu wlosa) a dieta wege odpowiada mi. Miesa nigdy nie jadlam duzo, teraz gdy nie jem w ogole nie mam wiecej problemow ze zdrowiem. Nie mowiac o tym, ze dieta twege zmusila mnie do poznania produktow ktore omijalam szerokim lukiem-dlatego by dobrze zbilansowac sobie diete. I bardzo mnie to cieszy, posilki jakie teraz tworze dostarczaja mi energii na dluzszy czas niz np. tradycyjne kanapki z szynka.
Nie stawialbym znaku rownosci pomiedzy idea a ideologia:
http://portalwiedzy.onet.pl/35613,,,,idea,haslo.html
http://portalwiedzy.onet.pl/66066,,,...gia,haslo.html

Podchodze sceptycznie do rewelacji wegan o szkodliwosci miesa, naukowcow wspieranych przez koncerny naftowe o ekologii, socjalistow o korporacjach itd. itp.

Po prostu podchodze ze sceptycyzmem do rewelacji osob ktore maja jakis cel w udowodnieniu teorii x czy y.

Tym bardziej, ze mi sie wlacza dzwonek alarmowy gdy widze jakies badania statystyczne, bez podania jakichkolwiek zrodel. Zreszta same badania bez podania zalozen co do probki i przeprowadzania badania patrze na to sceptycznie... zwlaszcza ze wieszkosc takich badan opiera sie na wykazaniu korelacji i imputowaniu z tego zwiazku przyczynowo-skutkowego, co jest bardzo mocno naciagane. Swietnie o tym pisza prostym jezykiem dwie ksiazki - "How to lie with Statistics" i "Freakonomics".

A propos Twojego pytania:w zyciu mam kilka idei, z ktorymi w wiekszym lub mniejszym stopniu sie identyfikuje.

Stary 2008-09-29, 19:11   #80
lisa009
Zakorzenienie

Cytat:
nie pojmuje tego.co da ten jeden kurczak mniej z Pleszewskiej rzeźni?
Nie zapomnij, że ten kurczak kiedyś żył, a człowiek w bestialski sposób zabrał mu to, co najcenniejsze dla niego.
myślę, że ty zabita też nie chciałabyś być.

Ja jestem wege i popieram autorkę wątku

Proszę, nie zabijajmy zwierzątek, one niczym nie są wam winne.

Nie da się moich wszystkich myśli opisać....
Myślę, że każdy mógłby być wege, gdyby chciał, gdyby poczuł jak to jest, zrozumiał.
To dla niektórych nie jest takie proste.
Sama mam 14 lat i dojrzałam do tego, żeby to pojąć.

Co do ekologii. Jestem za
Co za problem wziąść chleb do ręki niż brać plastikową torbę.
Niech one będą dla tych, którzy mają dużo zakupów, a akurat zapomnieli wielorazówki.

Ludzie to lenie. Tyle powiem.
Nie, żebym była jakaś pracowita, ale kiedyś Wasze prawnuki i wnuki będą żyły w gorszym świecie, bo my im to psujemy.

Egoiści. Za kilkadziesiąt lat będzie przerąbane.

I już ostatnie: Człowiek jest roślinożerny, nie mięsożerny.
Ludzie jedli mięso dawno, gdy nie mieli innego pożywienia, tak została i idziemy na łatwiznę! Jakby w tych czasach było doprawdy mało innych rzeczy do jedzenia. Nawet ludzkie zęby nie są przystosowane do jedzenia mięsa.

Troche zorientowania w temacie...

Stary 2008-09-29, 19:17   #81
ahinsa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lisa009 Pokaż wiadomość
Ludzie jedli mięso dawno, gdy nie mieli innego pożywienia
A to ciekawe.
Roślinki zawsze rosły i zawsze były jedzone. Mięsożerność to bardziej sprawa klimatu, a nie "pójscia na łatwiznę". Że niby łatwiej było złapać zwierza, niż roślinke wykopać?

Abstrahując, oczywiście.
Stary 2008-09-29, 19:34   #82
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Nie zapomnij, że ten kurczak kiedyś żył, a człowiek w bestialski sposób zabrał mu to, co najcenniejsze dla niego.
Dlaczego w bestialski akurat ?

Wiesz, zebym go mogl zjesc, to ten kurczak musi byc zabity.

Tak samo, zeby uzyskac dany lek, musi byc on na takim czy innym zwierzatku przetestowany. Nikt przeciez nie robi tego z radosci zabijania kurczakow, malpek itd.

Cytat:
Alez nikt normalny ich nie zabija ja jakas wizje winy czy nie, tylko dlatego, ze sa wazna czescia diety oraz sa przydatne w inny sposob.

Cytat:
Nie, żebym była jakaś pracowita, ale kiedyś Wasze prawnuki i wnuki będą żyły w gorszym świecie, bo my im to psujemy.

Bedziemy albo i nie. A Ty co robisz, zebysmy nie mieli?

Cytat:
Ludzie jedli mięso dawno, gdy nie mieli innego pożywienia, tak została i idziemy na łatwiznę! Jakby w tych czasach było doprawdy mało innych rzeczy do jedzenia. Nawet ludzkie zęby nie są przystosowane do jedzenia mięsa.

Nieprawda. Czlowiek nie jest rosliozerny i nigdy roslinozerny nie byl. Ma krotki w stosunku do roslinozercow uklad pokarmowy, prosta budowe zoladka, nie jest w stanie trawic wiekszosci pokarmow roslinnych. Niepodwazalnym dowodem przystosowania czlowieka do spozywania miesa jest wydzielanie kwasu solnego przez nasze zoladki, ktory jest potrzebny tylko i wylacznie do trawienia miesa.

Uklad pokarmowy i budowa zebow czlowieka wskazuje na przystosowanie do spozywania pokarmow roznego pochodzenia, jak np. swinie Co nie zmienia faktu, ze surowe mieso spokojnie sie zje przy pomocy ludzkiego uzebienia.

Jakim cudem spozywanie pozywienia, ktore ciezej zdobyc niz roslinne jest pojsciem na latwizne?

Czlowiek spozywal i spozywa mieso dlatego, ze to swietne zrodlo bialka, witamin z grupy B, tluszczy i wielu innych skladnikow niezbednych w diecie ludzkiej.

Niech sobie kazdy zje co chce, ale sorry, bez takich

Stary 2008-09-29, 19:36   #83
rzyrafka
Zakorzenienie

Cytat:
To chyba normalne, że nie jada się żywych zwierząt? Sałaty też nie jesz nachylając się nad grządką
skąd wiesz co dla kurczaka najcenniejsze? I czy myślisz że on się nad tym zastanawia?
dlaczego bestialski? taka np. babcia co robi sobie rosół z własnegi inwentarza myślisz ze ma w głowie torturowanie kury przed ucięciem jej łba?
Cytat:
a roslinki są czemus winne? powiem nawet, ze bardziej potrzebne bo to one wytwarzaja tlen do życia a nie zwierzęta
Cytat:
Myślę, że każdy mógłby być wege, gdyby chciał, gdyby poczuł jak to jest, zrozumiał.
nie każdy
I co miałby poczuć?
Cytat:
a ktoś jest przeciw?
Cytat:
Niech one będą dla tych, którzy mają dużo zakupów, a akurat zapomnieli wielorazówki.
No i właśnie po to są
Cytat:
a co to ma do jedzenia mięsa?
Cytat:
Kto?
Cytat:
Co za bzdura
po pierwsze gdyby człowiek miał byc od zawsze roślinożerny to nie jadłby najpierw mięsa
2. twierdzisz, że najpierw na świecie były zwierzęta a w toku ewolucji później pojawiły się rośliny?
3. twierdzisz, że zabicie zwierzęcia i przyrządzenie do jets prostsze od pozbierania i ugotowania przykładowo fasoli?
4. a co to sa wg ciebie "inne rzeczy do jedzenia"? przecież wszystko pochodzi albo z roślin albo ze zwierząt?
5. Jesli chodzi o zęby- po to człoawiek przyswoił sobie nóż i widelec żeby sobie pomóc. A tak na marginesie- miałas problemy z pogryzieniem mięsa kiedyś? Człowiek ma zęby i do żucia i do siekania i nawet kły
Cytat:

Jak widać sama nie za bardzo jesteś zorientowana, przeczytanie kilku propagandowych stron www nie wystarczy
Stary 2008-09-29, 19:52   #84
Kosmopolitka
Raczkowanie

Jestem wstrząśnięta tymi danymi... m.in.:
"By wyprodukowac 1 kilo miesa, potrzebne sa 10 kilo bialka roslinnego oraz 100,000 litrow wody."

Ja jem mięso od czasu do czasu.
Ale nie umiałabym wytrzymać zupełnie bez niego...
Uwielbiam niektóre odmiany < 333.
Stary 2008-09-29, 20:06   #85
rzyrafka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kosmopolitka Pokaż wiadomość
Jestem wstrząśnięta tymi danymi... m.in.:
"By wyprodukowac 1 kilo miesa, potrzebne sa 10 kilo bialka roslinnego oraz 100,000 litrow wody."

Ja jem mięso od czasu do czasu.
Ale nie umiałabym wytrzymać zupełnie bez niego...
Uwielbiam niektóre odmiany < 333.
ja też jestem wstrząśnięta- mięso z białka roślinnego?!
Stary 2008-09-29, 20:08   #86
lisa009
Zakorzenienie

Cytat:
Dlaczego w bestialski akurat ?

Wiesz, zebym go mogl zjesc, to ten kurczak musi byc zabity.
No właśnie, zebyś go mógł zjeść! A człowieka byś zjadł? Nie? A co gorszy od zwierzęcia? Dlaczego w bestialski? Poczytaj trochę w internecie w gazetach, pooglądaj filmiki... To się dowiesz.

Cytat:
Tak samo, zeby uzyskac dany lek, musi byc on na takim czy innym zwierzatku przetestowany. Nikt przeciez nie robi tego z radosci zabijania kurczakow, malpek itd.
Ratować życie ludzkie po to żeby zginęły miliony zwierząt? Jakoś nie teges...

Cytat:
Alez nikt normalny ich nie zabija ja jakas wizje winy czy nie, tylko dlatego, ze sa wazna czescia diety oraz sa przydatne w inny sposob.
Ale przyczyniamy się do ich zabijania. Na prawdę pokarm mięsny można o wiele lepiej zastąpić. Jest tyle wegetarian. Dlaczego są zdrowsi od innych ludzi? Bo nie jedzą mięsa. Przydatne w inny sposób? Jak? Skóra? Sztuczna nie wystarcza? Jest bardziej wytrzymała i tańsza. Futro? Są sztuczne.

Cytat:
Bedziemy albo i nie. A Ty co robisz, zebysmy nie mieli?
Staram się nie brać ze sklepu foliówek, gaszę światło, zakręcam wodę, gdy myję zęby, wyłączam ładowarkę z prądu, nie jem mięsa...

Cytat:
Jakim cudem spozywanie pozywienia, ktore ciezej zdobyc niz roslinne jest pojsciem na latwizne?
Chodzi o przygotowanie posiłków. Mięso najłatwiej przyrządzić. A wegetariańskich potraw ani tych ciekawszych nie!

Cytat:
Czlowiek spozywal i spozywa mieso dlatego, ze to swietne zrodlo bialka, witamin z grupy B, tluszczy i wielu innych skladnikow niezbednych w diecie ludzkiej.
Jesteś pewien, że niezbędnych? Masz jakieś dowody? Chyba naukowcy lepiej wiedzą

Cytat:
To chyba normalne, że nie jada się żywych zwierząt? Sałaty też nie jesz nachylając się nad grządką
skąd wiesz co dla kurczaka najcenniejsze? I czy myślisz że on się nad tym zastanawia?
dlaczego bestialski? taka np. babcia co robi sobie rosół z własnegi inwentarza myślisz ze ma w głowie torturowanie kury przed ucięciem jej łba?
a roslinki są czemus winne? powiem nawet, ze bardziej potrzebne bo to one wytwarzaja tlen do życia a nie zwierzęta
Yyy. Czy ja mówię, że je się żywe? Myślę, że kurczak się zastanawia. Też ma mózg [w przeciwieństwie do niektórych ludzi], odczuwa, boł, cierpienie, strach. Też nie chce iść na talerz.
A roślinki można wyhodować tam, gdzie teraz się hoduje zwierzęta. Jest wystarczająco dużo niejadalnych roślinek, które wytwarzają tlen, np. lasy [które człowiek oczywiście wycina ], akurat to, że zjem soję nie zabierze mi tlenu.

Cytat:
nie każdy
I co miałby poczuć?
Dlaczego nie każdy? Bo ludzie się, za przeproszeniem obżerają mięsem i im tak wygodnie. Fuuj.
Co miałby poczuć? Jaką satysfakcję daje wegetarianizm!

Cytat:
a co to ma do jedzenia mięsa?
Yyy. przeczytaj pierwszy post to się dowiesz.

Cytat:
Kto?
Ludzie!

Cytat:
Co za bzdura
po pierwsze gdyby człowiek miał byc od zawsze roślinożerny to nie jadłby najpierw mięsa
2. twierdzisz, że najpierw na świecie były zwierzęta a w toku ewolucji później pojawiły się rośliny?
3. twierdzisz, że zabicie zwierzęcia i przyrządzenie do jets prostsze od pozbierania i ugotowania przykładowo fasoli?
4. a co to sa wg ciebie "inne rzeczy do jedzenia"? przecież wszystko pochodzi albo z roślin albo ze zwierząt?
5. Jesli chodzi o zęby- po to człoawiek przyswoił sobie nóż i widelec żeby sobie pomóc. A tak na marginesie- miałas problemy z pogryzieniem mięsa kiedyś? Człowiek ma zęby i do żucia i do siekania i nawet kły
ad.1. Jadł, ponieważ nie miał koło siebie tyle roślin jadalnych, to tak wg. mnie. A polował może dlatego, że bał się zwierzyny?
ad.2. Nie. Źle to zrozumiałaś.
ad.3. Nie, nie twierdzę tak.
ad.4. Czy ja powiedziałam, że nie jem roślin?
ad.5. Tak czasem miałam problemy. Np. z przeżuciem wołowiny chyba.

Cytat:
Jak widać sama nie za bardzo jesteś zorientowana, przeczytanie kilku propagandowych stron www nie wystarczy
Achaaa. To wizaż jest propagandowy?

Cytat:
ja też jestem wstrząśnięta- mięso z białka roślinnego?!
Chodzi o to, że aby wyhodować 1 kg mieśa [ kawałek zwierzęcia] to do tego, by to mieso się wyprodukowalo trzeba zużyć duuużo roślin.
Stary 2008-09-29, 20:43   #87
201710291909
Konto usunięte

Byłam ponad 5 lat wegetarianką, dzis jem mięso ale rzadko. Przeczytałam sporo książek na ten temat, rozmawiałam z lekarzami i wieloma osobami w temacie. I powiem tylko ze ilu ludzi tyle zdań. Na pewno człowiek nie jest tylko roslinożerny albo mięsozerny. Człowiek jest praktycznie wszystkożerny. Można tu dyskutować o długosci jelit, kłach, układzie szczęki itd itp Ale to do niczego nie prowadzi. Jednym służy dieta bezmięsna a innym wręcz przeciwnie.

Nikomu nie można narzucic stylu życia, jezeli ktoś chce byc weganinem albo wegetarianinem to jest to jego wybór. Nawet gdy byłam wegetarianką to nikogo nie namawiałam na zmiane diety na moją, bo to do niczego nie prowadzi, wrecz przeciwnie "miesożercy" sie zrażają. Lepiej poczęstowac kogos jakąś fajna potrawa wegetariańską

W pełni szanuję wegan, ze wzgledu na fakt ze są konsekwentni w swoich przekonaniach - nie jedzą jajek, żelatyny (żelek, galaretki, większosci jogurtów), miodu, nutelli. Bo dla mnie spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego jest równoznaczne z jedzeniem mięsa np zelatyna w niektórych jogurtach jest pozyskiwana z kości.
201710291909 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-29, 20:47   #88
anka_85
Zakorzenienie

Cytat:

Ja jestem wege i popieram autorkę wątku

masz 14 lat i nie wiesz żeby się rozwijac prawidłowo powinnaś spożywac jeszcze mięso?
warzywami nie zastąpisz tego co ma mięso

pozatym...dziwne myślenie,na jeden chleb torba be,ale na ogromne zakupy tak?
trąci hipokryzją taki tok myślenia.
albo się bierze torby ,albo całkowicie się z nich nie korzysta.

kurczak kiedyś żył,ale został on pozbawiony życia szybko.nie umierał w cierpieniu.
po coś są te kurczaki.
z resztą sory ale nie porównuj mojego życia do życia kurczaka....widzisz różnicę?

Ludzie lenie,ludzie egoiści....hm coś jeszcze?bardzo twórcze są Twoje wnioski

co do zorientowania w temacie...
[bez komentarza]

Ani

Stary 2008-09-29, 20:58   #89
lisa009
Zakorzenienie

Cytat:
masz 14 lat i nie wiesz żeby się rozwijac prawidłowo powinnaś spożywac jeszcze mięso?
warzywami nie zastąpisz tego co ma mięso

pozatym...dziwne myślenie,na jeden chleb torba be,ale na ogromne zakupy tak?
trąci hipokryzją taki tok myślenia.
albo się bierze torby ,albo całkowicie się z nich nie korzysta.

kurczak kiedyś żył,ale został on pozbawiony życia szybko.nie umierał w cierpieniu.
po coś są te kurczaki.
z resztą sory ale nie porównuj mojego życia do życia kurczaka....widzisz różnicę?

Ludzie lenie,ludzie egoiści....hm coś jeszcze?bardzo twórcze są Twoje wnioski
Po 1. Ilu jest wegetarian, któży są od urodzenia wege, albo od dzieciństwa.. Nawet nie wiesz.

Po 2. Ja nie jem samych warzyw Jem nabiał, rośliny strączkowe, soję, orzechy, owoce, warzywa i wiele innych rzeczy

Po 3. Napisałam o wyjątku, że akurat ktoś zapomni torby...

Po 4. Tak.. jasne... nie umarł w cierpieniu tylko ci się tak wydaje. Niedlugo tu wkleje taki artykuł, to zobaczysz, jakie to niby 'miłe i krótkie życie'. Skąd wiesz, czy nie cierpial?

Po 5. 'Po coś są te kurczaki' taaa. żeby zaspokoić ludzki apetyt...

Po 6. Będę porównywać, bo tak mi się podoba. Dla mnie to nie jest jakaś kolosalna różnica. Dla mnie i tak zwierzęta są najlepsze

Po 7. Tak, duuużo określeń, ale nie będę ich tu wymieniać, bo mnie ktoś jeszcze do sądu poda

Wegetariana nie zrozumiesz.
Nie chce mi się kłócić.
I tak nic z tego.

Pozdrawiam wege
Stary 2008-09-29, 21:10   #90
anka_85
Zakorzenienie

Cytat:
Po 1. Ilu jest wegetarian, któży są od urodzenia wege, albo od dzieciństwa.. Nawet nie wiesz.

Po 2. Ja nie jem samych warzyw Jem nabiał, rośliny strączkowe, soję, orzechy, owoce, warzywa i wiele innych rzeczy

Po 3. Napisałam o wyjątku, że akurat ktoś zapomni torby...

Po 4. Tak.. jasne... nie umarł w cierpieniu tylko ci się tak wydaje. Niedlugo tu wkleje taki artykuł, to zobaczysz, jakie to niby 'miłe i krótkie życie'. Skąd wiesz, czy nie cierpial?

Po 5. 'Po coś są te kurczaki' taaa. żeby zaspokoić ludzki apetyt...

Po 6. Będę porównywać, bo tak mi się podoba. Dla mnie to nie jest jakaś kolosalna różnica. Dla mnie i tak zwierzęta są najlepsze

Po 7. Tak, duuużo określeń, ale nie będę ich tu wymieniać, bo mnie ktoś jeszcze do sądu poda

Wegetariana nie zrozumiesz.
Nie chce mi się kłócić.
I tak nic z tego.

Pozdrawiam wege
ja wiem że się je orzechy i inne pyszności które wymieniłaś,ale to za mało,z resztą wiem co lekarze na ten temat mówią.

nie musisz nic wklejać.ja wiem jak jest z kurczakami,jak żyją na fermach.... ....co jak co,jest mi ich żal.
ale nie umierają w bestialski sposób.wszystko jest szybko,kurczak nie ma kilku godzinnej agonii.

tak,zaspokajam nimi apetyt,lubię mięso kurczaka.

a mi się to porównanie nie podoba i uszanuj to że dla mnie to jest różnica.
ja wiem że kurak żyje i człowiek żyje ale w tym wszystkim to jest subtelna różnica.

rozumiem wegetarian,ale jak wyrażają swoje zdanie normalnie.
w twoim poście widzę że chciałabyś mnie przekonać do swoich racji.
nie przekonasz mnie,ani ja ciebie,więc dalszą dyskusję uważam za zbędną.

Ani

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości