![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: WYprowadzka na studia :)
a jeśli mogę zapytać
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
ja tez jeszcze nie wiem ale to pewnie bedzie 500 zł..100 za internat
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Dużo zależy od miasta, w tych większych życie zawsze jest droższe
![]()
'Choose a job. Choose a career. Choose a family, choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers. Choose good health, low cholesterol and dental insurance. Choose your friends. (...) Choose your future.
Choose life.' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
No bo właśnie dzisiaj tatko mi powiedział, ze na przezycie dostane 400 zł. bo za mieszkanie i rachunki on robi przelewy.. i tak sie zastanawiam czy to jest wystarczająco... czy go cisnąć czy nie
![]()
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jakos przezyjemy ![]()
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Ja również wyprowadzam się na studia pod koniec września
![]() ![]() Dołączam do listy rzeczy do zabrania: - LISTWA do kontaktu (mnie się bardzo przydała w poprzednim mieszkaniu), przedłużacz - igła, nitka, guziki - małe lusterko do postawienia - szlafrok Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Rozeznanie
|
Co do pieniędzy - ja dostawałam na początku więcej, z czego ok. 1/3 szła na mieszkanie, a potem i tak poprosiłam o mniej, bo zostawało mi jeszcze sporo reszty z tego wszystkiego, a nie chciałam rodziców zbyt obciążać. Nie wiem ile wydawałam na życie, bo dokładnie tego nie liczyłam, ale przeciętnie wychodziło gdzieś 400zł
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
Tez wydaje mi sie ze 400 zl to jest kwota wystarczajaca. Zreszta duzo zalezy od osoby, wiec wszystko sie zweryfikuje po miesiacu, dwoch
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
400zł wystarczy, o ile nie jestes typem imprezowicza [wiadomo, alkohol nawet pity w domu kosztuje, a co dopiero w klubach itp.] na podstawowe potrzeby + wyzywienie wystarczy.
ja dostaje od rodzicow 1050zł + gratisowo od babci 150zł -> z tego oplacam rachunki za mieszkanie, wynajem itd. [czyli od 400zł do 550zł w zaleznosci od pory roku i naszego zuzycia ![]() z reszty zyje sobie tak, ze starcza mi na kosmetyki [ale nie uzywam duzo, tylko podklad i tusz do rzes], ubrania z lumpka [jak chce jakies ciuchy ze sklepu drozsze, to najczesciej rodzice mi kupuja, wiadomo, ze nie kupie sobie sama kurtki czy butow czy spodni bo to koszt minimum 100zł], na jakies wyjscie do kina czy gdzies, na jedna wieksza impreze w miesiacu i troche alkoholu np. winko z kolezankami, no i na łakocie ![]() ![]() ![]() ![]() zreszta jak rozmawiam ze znajomymi to wiekszosc dostaje na tzw. "zycie" 500zł i to jest optymalna kwota ![]()
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. ![]() 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() ![]() Edytowane przez pani ćma Czas edycji: 2008-09-15 o 14:17 Powód: dopisek i literowa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Rozeznanie
|
Oczywiście nie dodałam, że to zależy od miasta. Nie wiem czy w Warszawie dałabym radę się utrzymać z tego, co w innym mieście. Ja studiuję w Toruniu.
Co do obiadów - jadam i na mieście i w domu, na to też mi starcza ![]() ![]() ![]()
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
A co to 'karta miejsca'?
![]()
'Choose a job. Choose a career. Choose a family, choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers. Choose good health, low cholesterol and dental insurance. Choose your friends. (...) Choose your future.
Choose life.' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Wtajemniczenie
|
A czy ktoś wyprowadza się do Poznania? Ciekawa jestem, ile tam potrzeba na życie.
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
wydaje mi sie że chodziło o "kartę miejską" tylko nastąpiła mała literówka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
zrobilam literowke, mialam na mysli karte miejska - czyli tak jakby bilet miesieczny na tramwaje i autobusy
![]() ![]()
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. ![]() 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Aaaa
![]() ![]()
Choose life.' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Powodzenia w pazdzierniku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pewnie, że damy radę. Zawsze można w piątek po zajęciach jechać do domu lub czekać na TŻa, więc wychodzi tylko 4 dni niewidzenia się ![]() ![]() ![]() PS. Ktoś się wybiera lub studiował w Opolu? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dopiero za rok zdaję na studia, ale bardzo lubię Poznań i na dobrym poziomie jest uczelnia, na której chcę studiować. Ja jestem z małego miasta i boję się, że jak tam wyjadę, to będę chciała szaleć, a potem nie będę mieć pieniędzy na jedzenie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a gdzie bedziesz studiowac jesli moge zapytac ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Aethaf,
- sieciówka miesięczna na wszystkie linie [także nocne - a komunikacja nocna bardzo dobra i bezpieczna] 40zł - mieszkanie [wynajem, czynsz, rachunki]: kawalerka min. 1200zł, samodzielny pokój w mieszkaniu studenckim min. 500zł, najtańszy akademik [to też zależy od uczelni] ok. 300zł. - utrzymanie [jedzenie (przygotowywane w domu), podstawowe kosmetyki, chemia] ok. 400zł. [myślę, że jak trzeba, to da się za 350, ale nie mniej ![]() ogólnie: żyjąc bardzo skromnie (mieszkając w akademiku, mało imprezując, kupując tylko najpotrzebniejsze rzeczy) potrzebne jest min. 800 realnie - da się wyżyć za 1000zł, dorabiając lub dostając czasem dodatkowe pieniądze [np. na "większe" wydatki ubraniowe typu płaszcz]
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Zadomowienie
|
Dziewzcyny dziekuje, ze w ogole mi przypomnialyscie, ze juz za tydzien sie wyprowadzam;p Wiekszosc rzeczy sobie spisalam, od siebie moge dodac, ze na stancji czy w akademiku warto miec takie kolorowe kartonowe pudelka, zawsze mozna do nich wcisnac kosmetyki, bielizne, ksiazki, czy balagan ;d Sa bardzo praktyczne i ladnie wygladaja
![]() Co do praktycznego wydawania pieniedzy, moja kolezanka robila raz w tygodniu powazniejsze zakupy w hipermarkecie, miala zapisane na kartce co mniej wiecej potrzebuje i zawsze oszczedzala tyllleeeee na ubrania ;d Lecz ja nie zamierzam jadac samych zupek chinskich na rzecz nowego swetra, wiec postaram sie zahaczyc w jakiejs robocie ![]()
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
ja niestety za daleko zeby przywozic zarcie z domu...
nooo ale bigos mi mama zapakuje do sloikow ![]() i tez raczej mam zamiar robic takie wieksze zakupy ; )))
![]() |
#87 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
ja bym się przyłączyła do tego wątku ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
też jestem z małego miasta i tego samego się boję ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() tylko spokojnie, na pewno dasz sobie rade i szybko odnajdziesz co i jak ![]() ![]() aha, i jedzenie z domu to bardzo dobry pomysl - chyba 99% znanych mi osob tak robi, ja takze ![]() ![]() warto zabierac: kotlety mielone, schabowe, piersi z kurczaka, rozne sosy, pierogi, bigosy, fasolki po bretonsku i generalnie wszystko, co rodzice chca dac ![]() ![]()
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. ![]() 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...+studia&page=2 Nie było sensu zakładać nowego jak możemy ten odkopać ![]() ![]() PS. Co do mrożonych rzeczy, to radzę uważać ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:44.