|
|
#61 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: WYprowadzka na studia :)
a jeśli mogę zapytać
ile dostajecie pieniążków od rodzicow (bądź ile wydajecie własnych) na utrzymanie się ( jedzenie, imprezy itp) na studiach?
|
|
|
#62 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie rozmawiałam o tym z mamą jeszcze, więc liczę na to, że nie poskąpi za bardzo
|
|
|
#63 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez jeszcze nie wiem ale to pewnie bedzie 500 zł..100 za internat
|
|
|
|
|
#64 |
|
Zakorzenienie
|
Dużo zależy od miasta, w tych większych życie zawsze jest droższe
'Choose a job. Choose a career. Choose a family, choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers. Choose good health, low cholesterol and dental insurance. Choose your friends. (...) Choose your future.
Choose life.' |
|
|
|
|
#65 |
|
Raczkowanie
|
No bo właśnie dzisiaj tatko mi powiedział, ze na przezycie dostane 400 zł. bo za mieszkanie i rachunki on robi przelewy.. i tak sie zastanawiam czy to jest wystarczająco... czy go cisnąć czy nie
bo nie jestem w temacie, jeżeli chodzi o życie we Wrocławiu... ;/
|
|
|
#66 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jakos przezyjemy
|
|
|
#67 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja również wyprowadzam się na studia pod koniec września
Szukałam mieszkania, ale póki co stanęło na wspólnym pokoju z koleżanką. Mieszkanie poza gniazdkiem rodziców już przerabiałam w liceum, bo wyprowadzili się do innego miasta. Dzieliła nas wtedy różnica 25km, teraz będzie 200km, więc nie będzie można wrócić w razie czego po zapomnianą rzecz... ![]() Dołączam do listy rzeczy do zabrania: - LISTWA do kontaktu (mnie się bardzo przydała w poprzednim mieszkaniu), przedłużacz - igła, nitka, guziki - małe lusterko do postawienia - szlafrok Cytat:
bo ja niestety tak, ale będzie dodatkowa motywacja, żeby co piątek po zajęciach wracać do domku
|
|
|
|
|
|
#68 |
|
Rozeznanie
|
Co do pieniędzy - ja dostawałam na początku więcej, z czego ok. 1/3 szła na mieszkanie, a potem i tak poprosiłam o mniej, bo zostawało mi jeszcze sporo reszty z tego wszystkiego, a nie chciałam rodziców zbyt obciążać. Nie wiem ile wydawałam na życie, bo dokładnie tego nie liczyłam, ale przeciętnie wychodziło gdzieś 400zł
I kupowałam ubrania, i do kina także chadzałam. Niczego sobie nie odmawiałam
|
|
#69 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzieki
|
|
|
#70 |
|
Zakorzenienie
|
Tez wydaje mi sie ze 400 zl to jest kwota wystarczajaca. Zreszta duzo zalezy od osoby, wiec wszystko sie zweryfikuje po miesiacu, dwoch
|
|
|
|
|
#71 |
|
Zakorzenienie
|
400zł wystarczy, o ile nie jestes typem imprezowicza [wiadomo, alkohol nawet pity w domu kosztuje, a co dopiero w klubach itp.] na podstawowe potrzeby + wyzywienie wystarczy.
ja dostaje od rodzicow 1050zł + gratisowo od babci 150zł -> z tego oplacam rachunki za mieszkanie, wynajem itd. [czyli od 400zł do 550zł w zaleznosci od pory roku i naszego zuzycia ] + 50zł za karte miejska, wiec zawsze na poczatku miesiaca odkladam 600zł na rachunki i tę kartę.z reszty zyje sobie tak, ze starcza mi na kosmetyki [ale nie uzywam duzo, tylko podklad i tusz do rzes], ubrania z lumpka [jak chce jakies ciuchy ze sklepu drozsze, to najczesciej rodzice mi kupuja, wiadomo, ze nie kupie sobie sama kurtki czy butow czy spodni bo to koszt minimum 100zł], na jakies wyjscie do kina czy gdzies, na jedna wieksza impreze w miesiacu i troche alkoholu np. winko z kolezankami, no i na łakocie aha, co wazne - stoluje sie sama w domu [choc wczesniej umialam ugotowac tylko parowki a teraz szaleje ![]() zreszta jak rozmawiam ze znajomymi to wiekszosc dostaje na tzw. "zycie" 500zł i to jest optymalna kwota
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() Edytowane przez pani ćma Czas edycji: 2008-09-15 o 15:17 Powód: dopisek i literowa |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#72 |
|
Rozeznanie
|
Oczywiście nie dodałam, że to zależy od miasta. Nie wiem czy w Warszawie dałabym radę się utrzymać z tego, co w innym mieście. Ja studiuję w Toruniu.
Co do obiadów - jadam i na mieście i w domu, na to też mi starcza Kwestia kontroli wydatków. No i najważniejsze, odłożyć pieniądze przeznaczone na opłaty, jak wspomniała pani ćma. Żeby się przypadkiem nie rozpłynęły i słuch po nich nie zaginął
|
|
#73 |
|
Zakorzenienie
|
A co to 'karta miejsca'?
'Choose a job. Choose a career. Choose a family, choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers. Choose good health, low cholesterol and dental insurance. Choose your friends. (...) Choose your future.
Choose life.' |
|
|
|
|
#74 |
|
Wtajemniczenie
|
A czy ktoś wyprowadza się do Poznania? Ciekawa jestem, ile tam potrzeba na życie.
|
|
|
#75 |
|
Zakorzenienie
|
wydaje mi sie że chodziło o "kartę miejską" tylko nastąpiła mała literówka ale może się mylę
|
|
|
|
|
#76 |
|
Zakorzenienie
|
zrobilam literowke, mialam na mysli karte miejska - czyli tak jakby bilet miesieczny na tramwaje i autobusy
w krakowie na wszystkie linie tramwajowe i autobusowe karta ta kosztuje niecale 50zł
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() |
|
|
|
|
#77 |
|
Zakorzenienie
|
Aaaa
myślałam, że jakieś kurczę miejsce parkingowe albo co, heh Dzięki za wyjaśnienie.
Choose life.' |
|
|
|
|
#78 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
On studiuje w Katowicach, więc nie przeprowadzi się ze mną Ale spoko- jakoś wytrzymamy Zawsze można co weekend przyjechać do domu, albo TŻ może nas odwiedzić Mam nadzieję, że jakoś wytrzymam, bo teraz mieszkamy 5 min drogi od siebie i jestem przyzwyczajona,że praktycznie codziennie się widzimy
|
|
|
#79 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dlatego kwoty nie podam bo az mi wstyd. Albo podam 2 tys zl miesiecznie;/ heh. A rodzinnym miescie zeszlam do 1,5 zl i zazwyczaj mieszkalam sama lub tylko z jedna wspolokatorka(wiec na mieszkanie najwiecej szlo).. Heh, wrocilabym sobie na studia Powodzenia w pazdzierniku |
|
|
|
|
|
#80 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pewnie, że damy radę. Zawsze można w piątek po zajęciach jechać do domu lub czekać na TŻa, więc wychodzi tylko 4 dni niewidzenia się Na trzecim roku, to można pokombinować, żeby tylko przyjezdzać parę razy na uczelnie (kuzynka tak robiła (tyle, że poszłam na jednolite magisterskie i się zastanawiam czy nie będzie problemu przeskoczyć po 3. roku na zaoczne... )PS. Ktoś się wybiera lub studiował w Opolu?
|
|
|
|
|
|
#81 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dopiero za rok zdaję na studia, ale bardzo lubię Poznań i na dobrym poziomie jest uczelnia, na której chcę studiować. Ja jestem z małego miasta i boję się, że jak tam wyjadę, to będę chciała szaleć, a potem nie będę mieć pieniędzy na jedzenie
|
|
|
|
#82 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale juz nie oplacasz z tego akademika/mieszkania?a gdzie bedziesz studiowac jesli moge zapytac ?
|
|
|
|
|
|
#83 | |
|
Zakorzenienie
|
Aethaf,
- sieciówka miesięczna na wszystkie linie [także nocne - a komunikacja nocna bardzo dobra i bezpieczna] 40zł - mieszkanie [wynajem, czynsz, rachunki]: kawalerka min. 1200zł, samodzielny pokój w mieszkaniu studenckim min. 500zł, najtańszy akademik [to też zależy od uczelni] ok. 300zł. - utrzymanie [jedzenie (przygotowywane w domu), podstawowe kosmetyki, chemia] ok. 400zł. [myślę, że jak trzeba, to da się za 350, ale nie mniej ogólnie: żyjąc bardzo skromnie (mieszkając w akademiku, mało imprezując, kupując tylko najpotrzebniejsze rzeczy) potrzebne jest min. 800 realnie - da się wyżyć za 1000zł, dorabiając lub dostając czasem dodatkowe pieniądze [np. na "większe" wydatki ubraniowe typu płaszcz]
|
|
|
|
#84 |
|
Zadomowienie
|
Dziewzcyny dziekuje, ze w ogole mi przypomnialyscie, ze juz za tydzien sie wyprowadzam;p Wiekszosc rzeczy sobie spisalam, od siebie moge dodac, ze na stancji czy w akademiku warto miec takie kolorowe kartonowe pudelka, zawsze mozna do nich wcisnac kosmetyki, bielizne, ksiazki, czy balagan ;d Sa bardzo praktyczne i ladnie wygladaja
Co do praktycznego wydawania pieniedzy, moja kolezanka robila raz w tygodniu powazniejsze zakupy w hipermarkecie, miala zapisane na kartce co mniej wiecej potrzebuje i zawsze oszczedzala tyllleeeee na ubrania ;d Lecz ja nie zamierzam jadac samych zupek chinskich na rzecz nowego swetra, wiec postaram sie zahaczyc w jakiejs robocie
|
|
|
#85 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czasem kotlety (też do zamrożenia na później), różne rzeczy w słoikach, pierś z kurczaka zamrożoną, warzywa na patelnie... Na śniadanie i kolację zawsze się coś wymyśli, z obiadami jest gorzej, więc warto zaopatrywać się u rodziców W tygodniu dokupywałam tylko to, czego mi brakowało (jogurty, pieczywo, napoje itd.). Polecam ten sposób Dostawałam na tydzień tylko 50zł i wystarczało mi na dodatkowe wydatki np. kosmetyki
|
|
|
|
|
|
#86 |
|
Zakorzenienie
|
ja niestety za daleko zeby przywozic zarcie z domu...
nooo ale bigos mi mama zapakuje do sloikow ![]() i tez raczej mam zamiar robic takie wieksze zakupy ; )))
|
|
#87 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
ja bym się przyłączyła do tego wątku mój Tżet studiuje w Warszawie a ja w Krakowie. Widzieć się będziemy dość rzadko ![]() ![]() ![]() Cytat:
też jestem z małego miasta i tego samego się boję ale trzeba będzie się ograniczać ![]() Cytat:
ale niestety ja w domu będę może raz nie miesiąc, bo za daleko mam żeby wracać do domu co weekend...
|
|
|
#88 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
idziesz po taka karte na poczatku miesiaca na podwale [taka ulica blisko rynku, znajdziesz na mapie; gdzies indziej te punkty sprzedazy tez sa chyba, ale nie wiem gdzie - mozesz sprawdzic na www.mpk.krakow.pl] - miejsce to na pewno znajdziesz bo znajac zycie znowu na poczatku pazdziernika bedzie tam kilometrowa kolejka i trzeba bedzie postac a jak juz ci wydadza ta karte, to na nastepne miesiace doladowujesz ją w specjalnych automatach [czyli juz nie musisz isc na podwale ] - te automaty sa rozsiane po miescie przy niektorych przystankach tylko spokojnie, na pewno dasz sobie rade i szybko odnajdziesz co i jak a jak cos to pytaj, sluze pomoca ![]() aha, i jedzenie z domu to bardzo dobry pomysl - chyba 99% znanych mi osob tak robi, ja takze juz mam nawet czesc sloikow przygotowana warto zabierac: kotlety mielone, schabowe, piersi z kurczaka, rozne sosy, pierogi, bigosy, fasolki po bretonsku i generalnie wszystko, co rodzice chca dac = moze sie przydac pod koniec miesiaca
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() |
|
|
|
|
|
#89 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...+studia&page=2 Nie było sensu zakładać nowego jak możemy ten odkopać PS. Co do mrożonych rzeczy, to radzę uważać Co tydzień dostawałam mrożoną pierś z kurczaka i wrzucałam ją do swojej szuflady w zamrażarce. A że dla siebie nie lubię gotować wymyślnych potraw, to rzadko tam sięgałam Doszło do tego, że po roku mieszkania na stancji cała szuflada była usypana mrożonym mięskiem
|
||
|
|
|
|
#90 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a my z TŻ wlasnie najwiecej piersi z kurczaka na milion sposobow pochlaniamy
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:41.

ile dostajecie pieniążków od rodzicow (bądź ile wydajecie własnych) na utrzymanie się ( jedzenie, imprezy itp) na studiach?

1.09.2012
bo nie jestem w temacie, jeżeli chodzi o życie we Wrocławiu... ;/

Troszkę się tego uzbierało, ale mam nadzieję, że TŻ zmieści to wszystko do samochodu

On studiuje w Katowicach, więc nie przeprowadzi się ze mną

a my z TŻ wlasnie najwiecej piersi z kurczaka na milion sposobow pochlaniamy