![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kucharka na weselu ? Czy restauracja ?
dla mnie stresujace byloby tez to, ze jak sie nie daj Boze stanie cos kucharce tuz przed weselem to ciezko znalezc kogos kto ja zastapi. wtedy to sa dopiero nerwy.
(miedzy innymi z podobnego powodu wole zespol niz DJa) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do obługi to ciocia tak całe wesele w kuchni spędzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Wtajemniczenie
|
Nasz DJ jest w umowie zobligowany do znalezienia zastepstwa. Mysle ze gorzej jest wlasnie z zespolami. Jakas dziewczyna miala zespol z jakas babka co cudnie spiewa i podpisali umowe, potem okazalo sie, ze ta dziewczyna juz tam nie spiewa bo costam a zespol nawet nie poinformowal swoich "klientow". A na dodatek ludzie wybierali ten zespol glownie ze wzgledu na urok i talent tej pani. Wiec nie ma reguly.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() troche niefajnie ![]() Edytowane przez lain Czas edycji: 2008-11-19 o 22:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() I tak jak DJ tak i orkiestra ma w umowie, że zobowiązuje się na zastępstwo w razie "W", tylko trzeba tego dopilnować przy podpisywaniu umowy ![]() A czy w przypadku kucharki też coś takiego sie podpisuje w umowie to nie mam pojęcia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Wtajemniczenie
|
Jak ja czytam w ksiedze gosci mojego Dja wpisy zadowolonych klientow, to az sie nie moge doczekac wesela
![]() ![]() Ja bym tak nie chciala mojej rodzinie dokladac obowiazkow. Wszystko zrobimy ja z TZtem, no i wiadomo czasem nie da sie rozdwoic to i tesciowka cos pomoze. Edytowane przez popscene Czas edycji: 2008-11-19 o 22:14 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o ciocię, to ona zajmie się przygotowaniem posiłków przed weselem. A na weselu to będzie tylko dyrygować swoja ekipą. Ja też miałam obiekcje co do tego, bo powinna być gościem a nie w kuchni siedzieć, ale mnie uświadomili, że w takiej ekipie kuchennej jest zwykle ok 6 osób, w tym też inne kucharki i któraś z nich na weselu przejmie pałeczkę za ciocię. Te osoby od lat organizują wesela i nie ma w ogóle mowy o tym, żeby nie wiedziały jak co zrobić. Nie trzeba ich będzie jakoś szczególnie pilnować, bo będą robić wesele dla 'swoich'. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
zastepstwo zastepstwem tylko czasem strach pomyslec kto tez moze przybyc na to zastepstwo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
he he he, to tak jak u większości z nas
![]() choć nie powiem, czasem straszne sny mnie nawiedzają ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Faktycznie nie zrozumiałam Cię co do kosztów wesela koleżanki, ale no umówmy się - mówisz o wesleu w remizie na wiosce no to w ogóle nie ma porównania - mam na myśli oprawę wesela. Z resztą 150 osób i wszystko co wymieniłaś za 20 tys cięzko mi uwierzyć, ile lat temu było to wesele? Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I wiesz ja nie porównuję remizy jako budynku do restauracji, bo to faktycznie jest niemożliwe. Porównuję koszt jedzenia podanego w restauracji z kosztem jedzenia w remizie i wydaje mi się, że na takie porównania już sobie mogę pozwolić. Zwłaszcza, że przecież kucharka nie musi przygotowywać jedzenia tylko w remizie. Równie dobrze można ją wynająć na wesele organizowane w eleganckiej sali powstałej właśnie z myślą o weselach i tego typu imprezach. Wiem, że takie sale też są. I jak komuś oprawa remizy nie pasuje to może sobie wynająć taką właśnie salę a koszt jedzenia będzie taki jak w remizie. Pewnie trochę wyższy będzie koszt wynajęcia samej sali. A moja koleżanka miała wesele w październiku zeszłego roku (2007). Jest to raczej jedna z bliższych mi osób i nie miała powodu, żeby zmyślać. Ale owszem, włożyli trochę wysiłku w poszukiwanie informacji na temat tego gdzie co kupić, żeby jak najwięcej zaoszczędzić. I pewnie tylko dlatego im się udało. A wesele, mimo że w remizie, było najbardziej udanym z tych, na których ostatnio byłam, a w przeciągu 2 lat było ich chyba 6. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Wtajemniczenie
|
Ja bylam tylko na takich weselach organizowanych w restauracjach i tylko raz wyszlismy glodni. A wyszlismy glodni dlatego, ze zimna plyta nie lezala na stolach tylko gdzies osobno w korytarzu. Na szczescie taka sytuacja tylko raz sie zdarzyla. A normalnie, gdy "plyta" jest na wyciagniecie reki + te 3 standardowe kolacje (czasem 4, nie liczac obiadu) to nie ma prawa, zeby ludzie byli glodni i niezadowoleni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Raczkowanie
|
Wydaje mi się, że nie można porównać tylko 'klimatu' restauracji i innej sali. A resztę rzeczy można porównywać jak najbardziej. Bo przecież wszystko jest wymierne. Przecież wiem ile płacę za sale, ile za kucharkę, ile za obsługę, ile za dekoracje, ile za naczynia, sztućce, obrusy itp. Wystarczy wszystko podliczyć. A wcześniej pisałam o jedzeniu tylko, bo jest ono najdroższe (przynajmniej w wersji, gdy sie kucharkę wynajmuje). Może faktycznie niefortunnie to ujęłam pisząc tylko o jedzeniu, bo tak na dobrą sprawę nie wiem ile ta moja koleżanka zapłaciła za poszczególne rzeczy, znam tylko całkowity koszt. I nawet jakbym znalazła restaruację, gdzie wezmą mi 100zl od osoby, to i tak wyjdzie drożej niż przy swojej kucharce. Bo tak naprawdę pozostałe opłaty związane z salą (czyli te naczynia, sztućce itp) to są grosze w porównaniu do kosztów jedzenia. Przecież nie jadłam z podłogi i palcami u tej mojej koleżanki na weselu. Ona tak samo miała wszystko co potrzeba. A i tak koszt było dużo niższy niż w restauracji, z moich 'grubych' wyliczeń wynika, że ok 10 tys niższy. Tak naprawdę to dopiero jak swoje wesele podsumuję to będę mogła podać wyliczenia z dokładnością co do grosza. A póki co, szkoda mi płacić o te ok 10 tys więcej tylko za to, żeby się nazywało, że mam wesele w restauracji.
Pewnie jakbym chciała wybrać salę taką o jakiej marzę to musiałabym za nią zapłacić więcej niż te 150 zł. Bo bez sensu wydaje mi sie szukanie restauracji tylko na zasadzie, żeby było dobre i tanie jedzenie i tylko względnie ładna sala. Jak już miałabym płacić za 'restaurację' to sala musiałaby mnie zachwycić. A z tym nie jest tak łatwo, no ale wiadomo - kwestia dyskusyjna, każdego co innego zachwyca. I to też nie jest tak, że tylko restauracje inwestują w salę. Przecież nawet w zwykłych remizach są kupowane nowe naczynia, obrusy, krzesła, wymieniane okna, zmieniane żyrandole, odnawiane sale, remontowane kuchnie, zakładane klimatyzatory. Naprawdę w dzisiejszych czasach ludzie na wsi nie są zacofani. Moim zdaniem, jedyne plusy z organizowania wesela w restauracji są takie: 1. bardziej elegancki 'klimat'/oprawa (jak zwał tak zwał) i to tylko porównując z remizami. 2. Faktycznie nie trzeba się o nic martwić, jeżeli miejsce jest sprawdzone. Jeśli dla kogoś to wystarczające powody, żeby zapłacić więcej to ok jego sprawa. Każdy decyduje sam. Ale chyba warto przedstawić różne punkty widzenia, żeby osoby, które nie są jeszcze zdecydowane mogły sobie wszystko przemyśleć. Edytowane przez wistar Czas edycji: 2008-11-20 o 13:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Wtajemniczenie
|
A czesto jest.
Ja najpierw w internecie szukalam opinii. Potem jeszcze sie potwierdzilo, bo znajomi mieli w tym miejscu wesele. Balabym sie tak brac w ciemno. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
zazwyczaj wybiera sie sprawdzona restauracje
![]() ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja akurat weselę robię z kucharką, ale obowiązuje tu ta sama zasada, musi być to sprawdzona, zgrana ekipa inaczej nie ma sensu się w to angażować |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No właśnie napisałam o tym na samym końcu. Ale i tak się będę upierać, że jak ktoś dobrze pokombinuje, to i przy wynajętej kucharce nie będzie musiał się martwić i spokój będzie mieć. W końcu z kucharką też podpisuje się umowę, tak samo jak z restauracją. I jeżeli korzysta się z usług sprawdzonej kucharki, to można oczekiwać, że wywiąże się ze swoich obowiązków tak samo jak sprawdzona restauracja. W końcu w restauracji też pracują ludzie a nie roboty. I nie rozumiem tego dziwnego podejścia do kucharek. Że trzeba je pilnować, żeby sie nie obijały, że trzeba patrzyć co do garnka wkładają, żeby nie pokradły jedzenia przypadkiem (jakby je na wielbłądach tonami miały wywozić). W ogóle z niektórych wypowiedzi wyłania się obraz kucharki jako osoby, która jest na weselu, ale nie wiadomo po co, bo przecież trzeba za nią wszystko robić, pilnować ją i jakby nie ten nadzór to nie wiedziałabym jak rosół ugotować. Przecież kucharka tak samo musi umowy dopełnić. To są zwykle osoby z dużym doświadczeniem w tym co robią. Jak ma wszystko zaplanowane i wie, że zdąży to niech się obija. Jak coś s*ieprzy raz, to już jej nikt nie wynajmie więc to w jej interesie jest, żeby było wszystko jak trzeba. W restauracji jest tak samo, tak samo mogą wam do garnka nie wiadomo co wrzucić i mogą też trochę uszczknąć dla siebie z jedzenia, za które wy zapłaciliście. Przecież nikt nie liczy z gości ile porcji zostało wydanych i musicie polegać tylko na uczciwości restauracji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
a kto sprzata toalety w takiej wynajmowanej zalozmy remizie??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Raczkowanie
|
To zależy jak kto sobie ustali. A w restauracji jest osoba odpowiedzialna tylko i wyłącznie za sprzątanie toalet?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i wlasnie mam watpliwosci czy jak sie wynajmuje sama sale to nie bedzie takiej sytuacji, ze cos sie stanie i okaze sie, ze nie ma kto posprzatac, bo nikt nie mial tego zapisanego w umowie. i za miotle czy scierke siega rodzina... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aha - co tego, że wieś nie jest taka zacofana - tak sie składa, że od jakiegoś czasu mieszkam na przedmieściach Krakowa, właściwie we wsi, więc dobrze wiem jak jest. Poza tym moja rodzinka tez sie poprzeprowadzała na totalną wiochę, wiec nie jest mi obca remiza. Cytat:
![]() A co do uczciwości restauracji - cóż wierzę ludziom ![]() ![]() Ja juz pisałam - kucharka kojarzy mi sie z barem mlecznym ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
U mnie jest to cała ekipa, a nie ludzie z ulicy. Co więcej płacę za osobę, tak jak w restauracji, w cenę wliczona jest obsługa. ja muszę tylko dostarczyć produkty i to jest mój jedyny kłopot.
Chcieliśmy zrobić wesele w restauracji, ale terminy w upatrzonych lokalach były zajęte, a w niesprawdzonych restauracjach nie chcieliśmy nic zamawiać. Po przemyśleniach stwierdziliśmy, że lepiej wybrać sprawdzoną kucharkę z obsługą niż branie kota w worku w lokalu. Jesteśmy świadomi, że większy z tym zachód ale tak postanowiliśmy i już ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli wszystkie kucharki=profesjonalna ekipa to spoko.
Zrodziło mi się nowe pytanie - gdzie jest przechowywane jedzenie? I w jakich warunkach jest przygotowywane? Jak oglądałyście sale to patrzyłyście jak wygląda kuchnia i jak te sprawy sa zalatwiane? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
Jasne, że tak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
z reszta moje wesele bedzie w restauracji hotelowej. nie ma mowy zeby nie bylo tam sprzataczki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:22.