jak reagowac na bledne pisanie i mowienie? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-11-03, 05:00   #61
MagdaP
Zadomowienie

Dot.: jak reagowac na bledne pisanie i mowienie?

Cytat:
Napisane przez santos Pokaż wiadomość
Ja jak wiekszosc powyzej, ortograficzne rozumiem, sama duzo robie piszac na kompie, raz dysleksja, dwa nieuwaga, trzy niechlujnosc, ale gramatycznych nie trawie. Moje ulubione: moim rodzicA, ludziA (a z ogonkiem) i wlaczac itd. brrrrrr.
Cytat:
Napisane przez margitta Pokaż wiadomość
Nie wiem czy masz na myśli "włączać", ale to jest właśnie poprawna forma w przeciwieństwie do wszelkich nagminnych "włanczać", "włonczać". Poza tym popieram - też nie mogę patrzeć na te "dałam koleżanką..."
Mnie tez najbardziej drazni wlasnie ten rodzaj bledu. A slyszy sie go coraz czesciej
MagdaP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-03, 09:49   #62
Serenite_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez andziuchna Pokaż wiadomość
niestety (lub stety) jestem anglistka a nie polonistka a "gdzie" w jezyku potocznym zakorzenilo sie na tyle, ze w ogole zapomina sie o isnieniu "dokad" i "gdzie" jest nie do usuniecia takze mysle ze wybaczysz mi ten "blad"

A mnie strasznie denerwuje ten błąd, nagminnie powtarzany na Wizażu: "także myślę, także powinnaś" itp. Także piszemy razem jeśli używamy tego słowa w sensie "również". Natomiast w znaczeniu "dlatego też" piszemy osobno- "tak, że". Przyznam , że z poprawną pisownią "tak, że" spotkałam się na Wizażu tylko raz.

Ja też mam zawsze problem z poprawianiem błędów. Jeśli kogoś dobrze znam, to nie odpuszczam, ale w innych przypadkach, udaję, że nie słyszałam
Serenite_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-03, 09:59   #63
andziuchna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Serenite_ Pokaż wiadomość
A mnie strasznie denerwuje ten błąd, nagminnie powtarzany na Wizażu: "także myślę, także powinnaś" itp. Także piszemy razem jeśli używamy tego słowa w sensie "również". Natomiast w znaczeniu "dlatego też" piszemy osobno- "tak, że". Przyznam , że z poprawną pisownią "tak, że" spotkałam się na Wizażu tylko raz.

Ja też mam zawsze problem z poprawianiem błędów. Jeśli kogoś dobrze znam, to nie odpuszczam, ale w innych przypadkach, udaję, że nie słyszałam
postaram sie zapamietac szczerze mowiac nigdy o tym nie myslalam

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post61735726
andziuchna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-03, 10:23   #64
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez santos Pokaż wiadomość
Ja jak wiekszosc powyzej, ortograficzne rozumiem
ja przeciwnie, nie rozumiem jak mozna walić takie juz naprawde rażące w oczy błedy i juz nie raz mnie tak kusi zeby poprawic bo az ciezko przeczytac i musze literowac głosno np łuszko

dosc czesto widzę błebnie pisany wyraz w ogole - pisany razem "wogole" ale takie cos jestem w stanie scierpieć, jednak nie powalające błedy

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-03, 11:16   #65
Foka29
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Tak jak juz jestesmy w temacie, to troche dziwi mnie nastawienie administracji do poprawiania bledow. Znaczy, rozumiem, ze ma to zapobiegac czepianiu sie, ale niektore posty wolaja o pomste do nieba za gramatyke/ortografie.
Zgadzam się. Ten punkt regulaminu jest jakiś paranoiczny.
Nie pojmuję takiego podejścia do sprawy.
Też nie jestem nieomylna i lubię jak mi ktoś powie, że robię coś źle. Człowiek powinien się uczyć całe życie.
Fajne rozwiązanie było kiedys na forum o szczurach. Moderatorzy na czerwono zaznaczali ortografy, poza tym się o tym nie dyskutowało.

Najlepsze jest jak błąd zmienia znaczenie.
Ostatnio wpadłam w tytule tematu na bład ort. + brak polskich znaków. Efekt był taki: "Drogie dziecko. Proszę o wsparcie"
Myślę jak tu ją wesprzeć, pieniędzy na konto jej nie prześlę, a ze dzieci tanie w utrzymaniu nie są, to nie żadna nowość.
Wchodzę w temat i okazuje się, że chodzi o drugą ciążę.
To było dopiero zdziwienie.

Edytowane przez Foka29
Czas edycji: 2008-11-03 o 11:18
Foka29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-03, 15:20   #66
papryczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Foka29 Pokaż wiadomość
Najlepsze jest jak błąd zmienia znaczenie.
Ostatnio wpadłam w tytule tematu na bład ort. + brak polskich znaków. Efekt był taki: "Drogie dziecko. Proszę o wsparcie"
Myślę jak tu ją wesprzeć, pieniędzy na konto jej nie prześlę, a ze dzieci tanie w utrzymaniu nie są, to nie żadna nowość.
Wchodzę w temat i okazuje się, że chodzi o drugą ciążę.
To było dopiero zdziwienie.
dobre

skoro juz o dzieciach mowa, to ja nie moge wyjsc z podziwu gdy widze, ajk ktos nie potrafi poprawnie odmienic imiemia swego dziecka. teraz na topie jest imie maja i w wielu watkach na roznych forach przewija sie odmiana "MAJI"! corce bedzie kiedys przykro jak sie dowie, ze rodzona matka nie potrafi poprawnie odmienic jej imienia...
papryczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-03, 15:41   #67
Serenite_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez papryczka Pokaż wiadomość
dobre

skoro juz o dzieciach mowa, to ja nie moge wyjsc z podziwu gdy widze, ajk ktos nie potrafi poprawnie odmienic imiemia swego dziecka. teraz na topie jest imie maja i w wielu watkach na roznych forach przewija sie odmiana "MAJI"! corce bedzie kiedys przykro jak sie dowie, ze rodzona matka nie potrafi poprawnie odmienic jej imienia...
O tak, to prawda. A swoją drogą, tak popularna na Wizażu firma Ziaja- ta nazwa odmieniana jest wciąż: "Ziaji" a według mnie poprawnie jest "Ziai".

Skoro już powstał taki wątek, to napiszę, co jeszcze mnie razi, a często się z tym spotykam na forum. Ktoś się zwraca do kogoś np. "to mogłaś skorzystać z wyszukiwarki, a nie zadajesz ciągle te same pytania", albo "trzeba było sprawdzić a nie piszesz, że..." Nie rozumiem, skąd się to wzięło. Poprawnie powinno być napisane " nie zadawać ciągle tych samych pytań", "nie pisać...."itp.

Edytowane przez Serenite_
Czas edycji: 2008-11-03 o 15:50
Serenite_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-03, 15:51   #68
Sunny20
Zadomowienie

Tak sobie czytam wątek, bo ciekawy i wtrącę swoje trzy grosze.
Odnośnie pogrubionego, obie formy już od ładnych paru lat są uważane za poprawne zarówno w mowie, jak i w piśmie.

Cytat:
Napisane przez doloresd Pokaż wiadomość
Staram się nie reagować na błędy innych zarówno pisane jak i mówione, bo mam świadomość, że i ja je popełniam. Ale są pewne granice, po prostu po pewnym czasie jak moja znajoma / mój znajomy ciągle robi te same błędy, mówię mu/jej grzecznie o tym, ale i tak rezultaty są marne. (przyzwyczajenie drugą naturą ) I tak klasyczne błędy przyprawiające mnie o ból głowy: ja nie rozumie, włonczać, wziąść, tu pisze ( mimo, że błędem już nie jest, nie zwracam uwagi komuś, ale denerwuje mnie to), przyszłem, poszłem, wzięłem, przeczytam tą książkę (zamiast tę ) i sławetne "se", które jeśli wymawia je wykładowca tłumacząć ważne zagadnienie mam ochotę mu coś powiedzieć
Cytat:
Napisane przez wenedka Pokaż wiadomość
I czemu sie tak tego 'bynajmniej' uczepiliscie?
Juz przynajmniej setny raz o tym czytam na Wizazu :P
Bo nagminnie powtarzane na Wizażu, też bym się chętnie uczepiła.

Mnie osobiście nie przeszkadza, jeśli ktoś mi wytknie błąd, więc w razie czego śmiało proszę, przynajmniej się doedukuję.
Stary 2008-11-03, 18:55   #69
lir391
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Fresa - do uslug

Niestety nie jestem w stanie przyjac do wiadomosci, ze forma "pisze" jest poprawna i chyba juz do konca zycia bede poprawiac wszystkich ze jest napisane
Ja słyszałam od wielu polonistów, że ta forma wcale nie zostala uznana za poprawną, ale i tak jak komuś mówię, że mówi się "jest napisane", to on mi z cwaniacką miną odpowiada, że nieprawda, bo "pisze" też już mozna mówic co z tego, że to się kłóci nawet z zasadami logiki. niedługo będzie się mówic "obrazek rysuje", a nie "jest narysowany"
skoro się tak żalimy, to ja dorzucę "śmieliśmy się", "kupywali" i " sto gram" zamiast "gramów". Grrrr

'I'll be more enthusiastic about encouraging thinking outside the box when there's evidence of any thinking going on inside it.'
/Terry Pratchett/

Edytowane przez lir391
Czas edycji: 2008-11-03 o 21:11 Powód: zjadlam slowo.
lir391 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-03, 20:08   #70
papryczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lir391 Pokaż wiadomość
skoro się tak żalimy, to ja dorzucę "śmieliśmy się", "kupywali" i " sto gram" zamiast "gramów". Grrrr
kupywali - grrr....
jak sa gramy, to jeszcze dorzuce "kilo" - np. "prosze 5 kilo ziemniakow"....
Stary 2008-11-03, 20:30   #71
doloresd
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja słyszałam od wielu polonistów, że ta forma wcale nie zostala uznana za poprawną, ale i tak jak komuś mówię, że mówi się "jest napisane", to on mi z cwaniacką miną odpowiada, że nieprawda, bo "pisze" też już mozna mówic co z tego, że to się kłóci nawet z zasadami logiki. niedługo będzie się mówic "obrazek rysuje", a "nie narysowany"
Pisze - nie kłóci się z zasadami językoznawstwa i zakorzenieniami jakie tkwią w ludzkiej mentalności. Miałam to kiedyś omawiane na językoznawstwie, chodzi o to że czas przeszły dokonany bardzo często zamieniany jest na czas teraźniejszy. Ułatwia to komunikację werbalną nawet jeśli brzmi brzydko i nielogicznie. "tu pisze zamknięte" - oznacza, że ktoś musiał napisać ten wyraz i dalej on widnieje. Trudno mi wyjaśnić dokładnie tę kwestię na forum, bo sprawa jest zagmatwana
doloresd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-03, 21:10   #72
lir391
Zakorzenienie

Cytat:
Pisze - nie kłóci się z zasadami językoznawstwa i zakorzenieniami jakie tkwią w ludzkiej mentalności. Miałam to kiedyś omawiane na językoznawstwie, chodzi o to że czas przeszły dokonany bardzo często zamieniany jest na czas teraźniejszy. Ułatwia to komunikację werbalną nawet jeśli brzmi brzydko i nielogicznie. "tu pisze zamknięte" - oznacza, że ktoś musiał napisać ten wyraz i dalej on widnieje. Trudno mi wyjaśnić dokładnie tę kwestię na forum, bo sprawa jest zagmatwana
ale 'jest napisane' to jest forma bierna, tak mi sie wydaje. nie chce sie wymadrzac, bo nie znam sie na tym, w kazdym razie dla mnie brzmi absurdalnie, ze napis sam pisze, a nie zostal napisany przez kogos.

'I'll be more enthusiastic about encouraging thinking outside the box when there's evidence of any thinking going on inside it.'
/Terry Pratchett/

Stary 2008-11-03, 22:36   #73
Sunny20
Zadomowienie

Cytat:
kupywali - grrr....
Ja też tak mówię, to jest błąd? O co chodzi? Ma być 5 kilogramów, nie spotkałam się z tym, żeby ktoś tak mówił.
Stary 2008-11-04, 07:52   #74
Foka29
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sunny20 Pokaż wiadomość
Ja też tak mówię, to jest błąd? O co chodzi? Ma być 5 kilogramów, nie spotkałam się z tym, żeby ktoś tak mówił.
Teoretycznie jest.
Nie mniej jednak uważam, że należy rozróznić język mówiony od pisanego.
Napisałabym kilogram, ale jak proszę o kilka rodzajów warzyw na rynku, a za mną stoi ogonek to rzucam krótko i zwięźle: "Kilo tego, 2 tamtego".
Stary 2008-11-04, 08:04   #75
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Serenite_ Pokaż wiadomość

Wow (że tak z angielska), nigdy mi to do głowy nie przyszło. Sprawdziłam i owszem, masz rację, że osobno, aczkolwiek bez przecinka http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=8669
Trochę to dziwne, ale cóż... Tak że muszę o tym pamiętać

Cytat:
kupywali - grrr....
Cytat:
Napisane przez Sunny20 Pokaż wiadomość
Cytat:
Teoretycznie jest.
Nie mniej jednak uważam, że należy rozróznić język mówiony od pisanego.
Napisałabym kilogram, ale jak proszę o kilka rodzajów warzyw na rynku, a za mną stoi ogonek to rzucam krótko i zwięźle: "Kilo tego, 2 tamtego".
http://poradnia.pwn.pl/lista.php?szukaj=kilo&kat=18
Tak że w sklepiku osiedlowym możemy użyć formy "kilo"

A tak na marginesie - dopiero zauważyłam, że na Wizażu czas nie został zmieniony na zimowy...

Edytowane przez d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab
Czas edycji: 2008-11-04 o 08:14
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-04, 08:22   #76
papryczka
Wtajemniczenie

[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;9582304]
http://poradnia.pwn.pl/lista.php?szukaj=kilo&kat=18
Tak że w sklepiku osiedlowym możemy użyć formy "kilo" [/quote]

i mozna sie z zdziwic gdy sprzedawca slyszac "3 kilo ziemniakow" da nam ich 3 tysiace!

[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;9582304] A tak na marginesie - dopiero zauważyłam, że na Wizażu czas nie został zmieniony na zimowy... [/quote]

jest zmieniony.
Stary 2008-11-04, 08:35   #77
Konto usunięte

Cytat:

jest zmieniony.
To dlaczego ja widzę twojego posta z godziny 10:22?
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-04, 08:43   #78
papryczka
Wtajemniczenie

[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;9582517]To dlaczego ja widzę twojego posta z godziny 10:22?[/quote]

sprawdz w ustawieniach czy masz strefe czasowa GMT+1
Stary 2008-11-04, 08:44   #79
margitta
Zakorzenienie

pół litry Tu nie mam litości i nagminnie poprawiam wszystkich znajomych. Na szczęście coraz rzadziej im się zdarza

Poza tym w moich kręgach jestem już uważana za osobę poprawiającą i się nikt nie obraża.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-04, 08:48   #80
Konto usunięte

Cytat:
sprawdz w ustawieniach czy masz strefe czasowa GMT+1

No właśnie nie i nie mogę tego zmienić...
Przepraszam za off topic
Stary 2008-11-04, 09:28   #81
papryczka
Wtajemniczenie

[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;9582642]No właśnie nie i nie mogę tego zmienić...
Przepraszam za off topic[/quote]

wejdz w "edytuj opcje" (w ustawienia&opcje), tam znajdziesz ustawienai daty i godziny.
(choc ja nie musialam niczego zmieniac recznie)

zeby nie bylo tak calkowicie nie na temat, to dodam czesto spotykana na wizazu forme "dekold"
Stary 2008-11-04, 09:59   #82
doloresd
Wtajemniczenie

Cytat:
ale 'jest napisane' to jest forma bierna, tak mi sie wydaje. nie chce sie wymadrzac, bo nie znam sie na tym, w kazdym razie dla mnie brzmi absurdalnie, ze napis sam pisze, a nie zostal napisany przez kogos.
Oczywiście, że forma bierna, ale też dokonana. Mamy zakodowane dążenie do uproszczeń. Co nie znaczy, że nie należy upominać osób, które mówią "tu pisze" Chodziło mi o wytłumaczenie dlaczego ten błąd jest tak powszechny.
Stary 2008-11-04, 10:07   #83
lir391
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez margitta Pokaż wiadomość
pół litry Tu nie mam litości i nagminnie poprawiam wszystkich znajomych. Na szczęście coraz rzadziej im się zdarza
pół litry? w jakim kontekscie? w zyciu sie z taka forma nie spotkalam

Cytat:
Oczywiście, że forma bierna, ale też dokonana. Mamy zakodowane dążenie do uproszczeń. Co nie znaczy, że nie należy upominać osób, które mówią "tu pisze" Chodziło mi o wytłumaczenie dlaczego ten błąd jest tak powszechny.
rozumiem, dzięki
[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;9582304]Wow (że tak z angielska), nigdy mi to do głowy nie przyszło. Sprawdziłam i owszem, masz rację, że osobno, aczkolwiek bez przecinka http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=8669
Trochę to dziwne, ale cóż... Tak że muszę o tym pamiętać
[/quote]
no właśnie - już miałam krzyczec, że bez przecinka akurat to jest błąd tak powszechny i mało kto zna poprawną formę, że ja nikogo nie poprawiam z tym 'tak że'

Cytat:
kupywali - grrr....
co do kilo, to jest zupełnie co innego - bo gram to rodzaj męski, więc nie można powiedziec "sto gram", tylko "sto gramów". natomiast kilo to skrót używany w mowie potocznej i, jak ktos wyzej napisal, nie jest to błąd

/Terry Pratchett/

Stary 2008-11-04, 10:39   #84
doloresd
Wtajemniczenie

Cytat:

co do kilo, to jest zupełnie co innego - bo gram to rodzaj męski, więc nie można powiedziec "sto gram", tylko "sto gramów". natomiast kilo to skrót używany w mowie potocznej i, jak ktos wyzej napisal, nie jest to błąd
dokładnie. Ostatnio odkryłam, że powinno się też mówić 30 deka, a nie 30 deko. Ja zawsze mówiłam 30 deko - co jest błędem - teraz będę o tym pamiętać
Stary 2008-11-04, 12:00   #85
panistrusia
Raczkowanie

Cytat:
niestety (lub stety) jestem anglistka a nie polonistka a "gdzie" w jezyku potocznym zakorzenilo sie na tyle, ze w ogole zapomina sie o isnieniu "dokad" i "gdzie" jest nie do usuniecia takze mysle ze wybaczysz mi ten "blad"

Ja polonistką też nie jestem. Po prostu doszłam do wniosku, że nie mogę jednocześnie chwalić się CAE i nie znać gramatyki mojego języka ojczystego. Zatem tak samo, jak robię ćwiczenia z języków obcych, staram się dbać o poprawność moich wypowiedzi w języku polskim.

Wybaczać nie mam czego - nie mnie uczyć filolożkę.

Edytowane przez panistrusia
Czas edycji: 2008-11-04 o 12:01 Powód: za szybko enter 'się wcisnął'
panistrusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-04, 12:07   #86
andziuchna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez panistrusia Pokaż wiadomość
Ja polonistką też nie jestem. Po prostu doszłam do wniosku, że nie mogę jednocześnie chwalić się CAE i nie znać gramatyki mojego języka ojczystego. Zatem tak samo, jak robię ćwiczenia z języków obcych, staram się dbać o poprawność moich wypowiedzi w języku polskim.

Wybaczać nie mam czego - nie mnie uczyć filolożkę.
tak czy inaczej nie ma ludzi, ktorzy nie popelniaja bledow.... a powiedzenie gdzie idziesz zamiast dokad idziesz nie swiadczy od razu o nieznajomosci gramatyki jezyka ojczystego...

Stary 2008-11-04, 12:23   #87
Foka29
Zadomowienie

Cytat:
tak czy inaczej nie ma ludzi, ktorzy nie popelniaja bledow.... a powiedzenie gdzie idziesz zamiast dokad idziesz nie swiadczy od razu o nieznajomosci gramatyki jezyka ojczystego...
"Gdzie idziesz" zdarza się i najlepszym

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-11-04, 16:06   #88
papryczka
Wtajemniczenie

Cytat:
wiem, ze gramy to co innego. ja nigdy nie mowie "sto gram", zawsze "sto gramow" (pascal brodnicki mowi "gram", ale jemu mozna wybaczyc, bo polski nie jest jego ojczystym jezykiem)
"kilo" nie jest bledem dlatego, ze ta forma przyjela sie w mowie potocznej?
Stary 2008-11-04, 16:09   #89
andziuchna
Zakorzenienie

Cytat:
"Gdzie idziesz" zdarza się i najlepszym
najlepszym? obstawiam, ze "zdarza sie" kazdemu

Stary 2008-11-04, 19:47   #90
Konto usunięte

Cytat:
najlepszym? obstawiam, ze "zdarza sie" kazdemu

Mi się nie zdarza, bo mam na to alergię
Ale za to z uporem maniaka powtarzam
np. "to zajmie rok czasu"
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości