Świadkowie Jehowy-prawda - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-02, 12:47   #61
Sylwiunia15
Raczkowanie

Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda

Swiadkowie Jehowy sa normalnymi ludzmi i tak samo jak w KK zdazaja sie takie osoby co sa fanatykami i nic innego nie robia tylko sie modla , tak samo u nas. Najwiecej zalezy od czlowieka. A co do tego sa jestesmy prostymi ludzmi, to tez nie dokonca prawda. Zdarzaja sie prosci ludzi np moja babcia skonczyla klasy podstawowki a moja ciocia ktora tez jest SJ ma magistra z dziedziny fizyki. To nie jest zadna regula, tak samo w innych religiach sa prosci i sa wyksztalceni.
Sylwiunia15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 12:50   #62
Elliannia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SlodkoOstra Pokaż wiadomość
O, jeszcze mam smaczny kąsek :P ze Strażnicy

"w niniejszym czasopiśmie nieraz już podkreślano, jakie zagrożenia tkwią w podejmowaniu studiów wyższych, i uwagi te są całkowicie uzasadnione, ponieważ spora część przekazywanych tam informacji jest sprzeczna ze <<zdrową nauką>> biblijną"

to wyjaśnia dlaczego są słabo wykształceni.

W ogóle dziekuje za ten wątek! Czytam teraz o ŚJ sporo i już wiem dlaczego ich religia jest niespójna, naiwna i jak odpierać ich argumety
O dokładnie

Co do wykształcenia - idziesz na to, na co MOŻESZ iść, a nie na to na co CHCESZ iść? To bardzo głupie wyjaśnienie.

Ha, zawsze jak czytam cykl o Straży Pratchetta, padam ze śmiechu gdy pojawiają się dwie postacie : Funkcjonariusz Wizytuj Niewiernych z Wyjaśniającymi Broszurami i Funkcjonariusz Powal Niedowiarka Chytrymi Argumentami - Pratchett genialnie sparodiował i nazwał nachodzenie w domach

Elliannia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 12:55   #63
aeronauta
Zakorzenienie

ja nie twierdzę, że ŚJ są niewykształceni, że nie idą na studia ani nic w tym stylu. Idą na studia, ale nie dlatego że chcą tylko takie są realia, że bez studiów nie dostaną pracy. A przykro mi to mówić, ale inni ŚJ nie będą ich utrzymywać, więc niejako nie mają wyboru. Chodziło mi w tym względzie o coś innego. Podam to na przykładzie. A więc był sobie kiedyś taki norweski zespół składający się pół na pół ze ŚJ i katolików. Grywali sobie oni najpierw po różnych lokalach, aż w końcu ktoś ich wyhaczył, nagrali płytę i zaczęli się robić sławni. Wtedy ta część zespołu będąca ŚJ odeszła, gdyż nie chciała ze względu na religię robić kariery. Zespół się rozleciał. I co tu począć z takim nastawieniem?
Tak samo moja siostra. Skończyła studia, ale kiedy jej się mówi, żeby zrobiła jakiś kurs bądź podyplomówkę to mówi, że nie ma czasu. Ale niestety na "chodzenie po kominkach" ma czas aż nadto
aeronauta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 12:58   #64
Elliannia
Zakorzenienie

A wracając do teorii ewolucji i powstania świata - przecież to już jest poruszane w szkole podstawowej, z tego więc wynika, że do podstawówki też pasowałoby nie chodzić? Trochę naciągana teoria, moim zdaniem.

Tak czytam mojemu tżtowi wątek, i oboje zgodnie stwierdziliśmy, że zaczynamy doceniać to, że wychowano nas w wierze katolickiej - pranie mózgu też jest, ale duuuuuużo mniejsze

Stary 2009-01-02, 13:02   #65
Lavi92
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kybele Pokaż wiadomość
o tych drzwiach to akurat sa bzdury. wiem o jaka ksizakze ci chodzi jest ona dosc mocno przesadzona. "chłód od raju " tak?

Moja znajoma jest ŚJ i nie ma drzwi, jak zapytałam dlaczego to mi powiedziała że przez religie. Co do ksiązki to nie pamiętam tytułu, ale chyba nie o tą.
Stary 2009-01-02, 13:05   #66
Sylwiunia15
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Elliannia Pokaż wiadomość
A wracając do teorii ewolucji i powstania świata - przecież to już jest poruszane w szkole podstawowej, z tego więc wynika, że do podstawówki też pasowałoby nie chodzić? Trochę naciągana teoria, moim zdaniem.

Tak czytam mojemu tżtowi wątek, i oboje zgodnie stwierdziliśmy, że zaczynamy doceniać to, że wychowano nas w wierze katolickiej - pranie mózgu też jest, ale duuuuuużo mniejsze
tak ale w podstawowce jest tylko moze jedna czy dwie lekcji na ten temat, a jak wybierasz kierunek na studiach co sie sklada wiekszosc z takich tematow to jest co innego. Ale to nie jest tak że SJ chcialby isc na te studia ale religia mu zabrania. To zalezy od sumienia , jak zechce moze pojsc i nie wyklucza go za to. Ale ja np. nie chciala bym pojsc na takie studia co biblie omawiamy w sposob z ktorym sie nie zgadzam. Wiec nie ide na takie studia
Stary 2009-01-02, 13:07   #67
arrakis
Zakorzenienie

GG do arrakis

Cytat:
Napisane przez Lavi92 Pokaż wiadomość
Moja znajoma jest ŚJ i nie ma drzwi, jak zapytałam dlaczego to mi powiedziała że przez religie. Co do ksiązki to nie pamiętam tytułu, ale chyba nie o tą.
moi znajomi tez sa SJ i jakos maja drzwi. Bylam u wielu osob ŚJ i wszyscy mieli drzwi w pokojach wiec to jakas bzdura jest...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-02, 13:10   #68
Elliannia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sylwiunia15 Pokaż wiadomość
tak ale w podstawowce jest tylko moze jedna czy dwie lekcji na ten temat, a jak wybierasz kierunek na studiach co sie sklada wiekszosc z takich tematow to jest co innego. Ale to nie jest tak że SJ chcialby isc na te studia ale religia mu zabrania. To zalezy od sumienia , jak zechce moze pojsc i nie wyklucza go za to. Ale ja np. nie chciala bym pojsc na takie studia co biblie omawiamy w sposob z ktorym sie nie zgadzam. Wiec nie ide na takie studia

Przepraszam Cie bardzo, ale dla mnie wszystko co piszesz i co nam przekazujesz, jest zbyt naciągane, nadinterpretowane, i to jest takie krążenie wokół tematu nie poruszając go ani nie wyjaśniając, tylko rzucanie ogólników które mają na celu zmylić 'przeciwnika' i zamydlić mu oczy, odwrócić jego uwagę od faktycznego tematu

Dlatego też ja nie nadawałabym się na 'ofiarę' drzwiowych łapanek

Stary 2009-01-02, 13:14   #69
Sylwiunia15
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Elliannia Pokaż wiadomość
Przepraszam Cie bardzo, ale dla mnie wszystko co piszesz i co nam przekazujesz, jest zbyt naciągane, nadinterpretowane, i to jest takie krążenie wokół tematu nie poruszając go ani nie wyjaśniając, tylko rzucanie ogólników które mają na celu zmylić 'przeciwnika' i zamydlić mu oczy, odwrócić jego uwagę od faktycznego tematu

Dlatego też ja nie nadawałabym się na 'ofiarę' drzwiowych łapanek
dlaczego naciagane? jestem SJ od dziecka moi rodzice tez. CHodze na zebranie i dobrze wiem jak jest , dlaczego uwazasz ze naciagane? Staram sie wyjasniac jak moge. I nie chce nikogo mylic tylko naprawde wyjasnic. Bo wiele osob mysli ze u nas sa zasady ktorych trzeba sie sztywno trzymac ale najwiecej zalezy od sumiena i wychowania.
Stary 2009-01-02, 13:17   #70
nowka1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Jeanne90 Pokaż wiadomość
Co powiesz na zakaz transfuzji krwi? Przecież ratuje ona ludziom życie.
Podbijam pytanie.

Hmm może teraz zadam głupie pytanie ale czy każdy może pójść na takie spotkanie bez zaproszenia i jak niby nigdy nic zając miejsce i posłuchać wykładu?

Oraz może jest to tylko w mojej okolicy ale na dachu tego "domu" znajduje się migająca jakby lampka, co to jest?

EDIT: płacicie jakieś datki? na ogrzewanie czy tego typu rzeczy?

Edytowane przez nowka1
Czas edycji: 2009-01-02 o 13:20
nowka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 13:28   #71
Sylwiunia15
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nowka1 Pokaż wiadomość
Podbijam pytanie.

Hmm może teraz zadam głupie pytanie ale czy każdy może pójść na takie spotkanie bez zaproszenia i jak niby nigdy nic zając miejsce i posłuchać wykładu?

Oraz może jest to tylko w mojej okolicy ale na dachu tego "domu" znajduje się migająca jakby lampka, co to jest?
Tak kazdy moze pojsc raz na zebranie posluchac. Ta migajaca lampka to moze jakies swiatlo albo cos , nie jest to zadny zwyczaj u nas, poprostu cos zaloczono na budynku pewnie:P

Co do transfuzji krwi. w bibli pisze ze krew dla Boga jest świeta i zeby powstrzymwac sie od krwi, zeby jej ani nie spozywac ani nie przetaczac. Wiemy ze jest takie prawo od Boga i przestrzegamy go, a gdy by byl taki wypadek ze trzeba zrobic transfuzje krwi bo dziecko umrze to
- gdy bysmy zrobili transfuzje zgrzeszylibysmy przeciwko Bogu, i nawet jak by dziecko przezylo zylibysmy z grzechem w tym naszym swiecie ale podczas takiej proby nie dotrzymujac bogu wiernosci moglibysmy stracic szasne na zycie wieczne w raju
- a gdy bysmy dotrzymali bogu wiernosci mielibysmy szanse na zycie w raju czyli zycie wieczne i napewno Bog docenil by nasza wiernosc,

A pamietac ktos z was przyklad Abrahama? Gdy bog wystawil go na probe i kazal zabic jego jednrodzonego syna? Bog chcial sprawdzic czy bardziej liczy sie dla niego jego syn czy Bog? Gdy by odmowil tego , Bog nie dal by mu zycia wiecznego i zyl by jescze z 55lat w tym swiecie ale nie dostopil by zycia wiecznego

A gdy by zdecydowal sie zabic syna , dotrzymal by wiernosci, i mogl by zyc w raju , tam by spotkal swojego syna. A chyba lepsze by bylo zycie w raju niz w naszym swiecie gdzie w kazdej chwili mozemy zginac. Czasami Bog wystawia nas na proby
Stary 2009-01-02, 13:38   #72
madziosz
Raczkowanie

GG do madziosz

Brzydkie? Czy ja wiem? Jak określisz sytuację, gdy na grzeczne powiedzenie: dziękuję, nie będę rozmawiała - ŚJ nie powie: przepraszam, do widzenia, tylko - na siłę próbuje do mnie mówić, wciągać w dyskusję?

To po prostu zamykasz drzwi nie widze problemu,nie rozumiem dlaczego ludzie nie mają tolerancji do innych religi.Ja w wakacje uczęszczałam na zebrania Świadków Jechowych z czystej ciekawości.Jest to zupełnie co innego niż kościół,wszyscy podają sobie ręce (nawet nie znając mnie) Dla nich ważne jest dzielenie się ICH PRAWDĄ , jeżeli nie chcesz jej przyjąć mówisz,"nie interesuje mnie to" albo nie otwierasz drzwi.Na tych zebraniach czyta się ich pisma,rozmawia się o tym,przytacza cytaty z Bibli i rozmawia sie o ich zastosowaniu w zyciu codziennym.Też kiedy nie wiedziałam kim tak na prawde są Świadkowie Jechowy uważałam za "nachodzenie" ale jeżeli doświadczysz tego,porozmawiasz z takimi ludźmi zaczniesz patrzeć na to z zupełnie innej strony.

[POE-Wiele Dróg ]

Edytowane przez madziosz
Czas edycji: 2009-01-02 o 13:43
madziosz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 13:42   #73
SlodkoOstra
Rozeznanie

Cytat:
No własnie widzisz. I to jest bzdura ktorą Ci wmawiają, bo na jakich studiach omawia się Biblie w sposób z którym się można nie zgadzać? Niewiele jest kierunków na których w ogóle omawia się Biblię - to tylko teologia i polonistyka prawdopodobnie. Na uczelniach wyższych nie porusza się raczej tematów nie związanych ściśle z dziedziną której się uczysz.

było: talia68(-6)brzuch82(-7)biodra95(-5)udo54(-5)łydka35(-1)

SlodkoOstra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 13:48   #74
Sylwiunia15
Raczkowanie

Cytat:
No własnie widzisz. I to jest bzdura ktorą Ci wmawiają, bo na jakich studiach omawia się Biblie w sposób z którym się można nie zgadzać? Niewiele jest kierunków na których w ogóle omawia się Biblię - to tylko teologia i polonistyka prawdopodobnie. Na uczelniach wyższych nie porusza się raczej tematów nie związanych ściśle z dziedziną której się uczysz.

no wlasnie i tu chodzi o takie studia, gdy by ten urywek ze straznicy znaczyl ze nie mozna isc na studia to ponad polowa SJ musiala by grzeczyc. Ale teraz wszyscy mlodzi studiuja ja wybieram sie na filologie angielska a jestem SJ i to jest normalne. Ksztalcenie sie nie jest czyms zabronionym tylko w odpowiedni sposob chodzi tez tutaj o akademiki w ktorych czesto dzieja sie zle rzeczy i SJ wola w takich nie przebywac, wola wybrac stancje.
Stary 2009-01-02, 13:54   #75
byliczka
Zakorzenienie

Sylwuniu z całym szaczunkiem do Twojej wiary, bo każdy wierzy w to co chce, ale mimo że jestem katoliczką, jak czytam co piszesz to kojarzy mi się to jedynie z sektą, czytam i czytam i sama się z tego śmieje. :cofnused:
Wszystko: w biblii jest napisane, Bóg powiedział itp.
A jak myślisz po co Bóg dał człowiekowi wolną wolę? Myślisz że ktoś kto zgodził się na transfuzję krwi nie dostąpi życia wiecznego? Może jest dobrym człowiekiem?
W BIBLII NIE MA ZAKAZU TRANSFUZJI KRWI.

Świadków Jehowy obowiązuje ścisły zakaz dokonywania transfuzji krwi. Żadne okoliczności nie zwalniają z tego zakazu: ani ciężka choroba, ani wykrwawienie z powodu wypadku, ani najbardziej nawet ekstremalne przypadki, nie są dla wyznawców Jehowy sytuacją usprawiedliwiającą przetoczenie krwi. Wielu świadków przypłaciło życiem za fanatyczne trzymanie się tego zakazu. W szpitalach z tego powodu dochodzi często do dramatycznych scen. Ludzie pytają: skąd tyle uporu w odmawianiu przyjęcia często jedynego ratunku dla życia, jakim jest transfuzja krwi? Świadkowie Jehowy w uzasadnieniu swej postawy powołują się na Pismo św., w którym jakoby zakazano dokonywania transfuzji krwi. Czy jest to zgodne z prawdą? Nie. Twierdzenia świadków Jehowy są nieprawdziwe. W Biblii nie ma zakazu przyjmowania transfuzji krwi. Zresztą sami świadkowie Jehowy nie od samego początku istnienia swej organizacji, przestrzegali tego zakazu.

Aż do 1945 r. wyznawcy Jehowy, tak jak inni ludzie, nie mieli do transfuzji krwi żadnych zastrzeżeń. Świadkom Jehowy można było przetaczać krew w wypadkach tego wymagających. Dopiero 1.VII. 1945 r. w oficjalnym czasopiśmie świadków Jehowy pt. "Strażnica", ukazał się artykuł zatytułowany: "Nieporuszeni po stronie prawdziwego wielbienia", w którym omówiono cały Psalm 16. Zwrócono uwagę na pierwszą transfuzję krwi z 1492 r. zastosowana papieżowi Innocentemu VIII. W artykule potępiono przetaczanie krwi jako niezgodne z wola Bożą. Szersze uzasadnienie tej decyzji opublikowano po zjazdach świadków Jehowy w 1961 r. w postaci broszury pt. "Krew, medycyna, a prawo Boże." Od tego czasu członków Towarzystwa ,.Strażnica" obowiązuje ścisły zakaz dokonywania transfuzji krwi.
Aby uzasadnić tak drastyczny i dramatyczny w konsekwencje przepis, przywódcy świadków Jehowy odwołują się do szeregu tekstów Starego Testamentu, zakazujących spożywania krwi i potraw zawierających krew np. (Rdz 9, 4; Kpł 7. 27; 17. 10 i inne), lub przelewania krwi np. (Rdz 9, 6; 37. 22; Ps 141. 8 i inne). Najważniejszymi jednak tekstami, którymi posługują się świadkowie Jehowy, jest tzw. "Dekret" Apostolski'' (Dz 15, 22-29; 21, 25), który według ich interpretacji zakazuje przyjmowania transfuzji.

Rozpatrzmy po kolei argumenty świadków Jehowy. Wszystkie teksty ze Starego Testamentu, które podejmują kwestię krwi, nie zakazują transfuzji nie znanej w tamtych czasach, ale zakazują tylko i wyłącznie przelewania krwi ludzkiej (tzn. zabójstwa) lub spożywania krwi zwierząt. Rozszerzanie interpretacji tych tekstów także na transfuzja jest zwykłym nadużyciem ze strony świadków Jehowy. Jest to tym bardziej naganne, że uważają oni prawa i przepisy Starego. Testamentu za nieważne, przekreślone odkupieńczą śmiercią Chrystusa na "palu męki ". Jeśli więc uważają te zakazy za nieważne, to dlaczego się na nie powołują? Odpowiedź jest prosta: aby wprowadzić w błąd ludzi nieuświadomionych. Świadomie posługują się nieuczciwymi chwytami. Kościół Rzymsko Katolicki uważek że Prawo Mojżeszowe zostało wypełnione przez Chrystusa (por. Łk 16, 16; Gal 3, 23; Kol 2, 14). Przepisy Starego Testamentu nie obowiązują chrześcijan i dlatego można spożywać pokarmy z krwią zwierząt. Świadkom Jehowy pozostaje jedynie powołać się na Nowy Testament. Dlatego twierdzą, że zakaz transfuzji został wprowadzony na mocy Dekretu Apostolskiego (Dz 15, 22-29).

Przyjrzyjmy się bliżej całemu rozdziałowi 15. Informuje on, że w gminach chrześcijańskich pojawili się przybysze z Judei i niektórzy z nich uzależniali zbawienie od obrzezania wg zwyczaju Mojżeszowego. (w.1.) Kiedy wynikł z tego powodu spór, wysłano św. Pawła wraz z kilkoma spośród nich do Jerozolimy, do Apostołów (w. 2-3). Apostołowie rozpatrzyli tę sprawę, uznając, że nie ma żadnej różnicy między chrześcijanami pochodzenia żydowskiego a chrześcijanami pochodzenia pogańskiego (w. 7-12). Dlatego za radą Apostoła Jakuba (w. 7-12). wydano dekret dla chrześcijan pochodzenia pogańskiego mieszkających w Antiochii. Cylicji i Syrii (w. 23.) zalecając im powstrzymanie się od ofiar składanych bożkom, od krwi, od tego, co uduszone i od nierządu (w. 29).
Problem tzw. judeochrześcijan jak z powyższego wynika, był największą troską Kościoła z czasów apostolskich. Chrześcijanie nawróceni z judaizmu chcieli bowiem przestrzegać wszystkie przepisy prawa Mojżeszowego, zwłaszcza obrzezania. Uważali, że aby dostąpić Zbawienia należy wypełnić nie tylko nakazy Jezusa (wiara, chrzest, miłość bliźniego), ale i Prawo. W związku z tym zmuszali chrześcijan pochodzenia pogańskiego do wypełniania uczynków Tory. Była to pierwsza groźna herezja w chrześcijaństwie. Zwalczał ją gorliwie św. Paweł Apostoł, poświęcając jej cały List do Galatów, a także fragmentu innych pism (np. Flp 3. 1-3; 17-21; Kol 2, 16-23 itp.). To właśnie judeochrześcijanie byli przyczyną konfliktu w niektórych gminach chrześcijańskich. Celem uniknięcia dalszych konfliktów, Apostołowie zalecili, aby chrześcijanie pochodzenia pogańskiego ze względu na chrześcijan pochodzenia żydowskiego zachowywali zwyczaje, do których Żydzi byli od wieków przyzwyczajeni. Dekret nakazywał m. in., powstrzymanie się od krwi, czyli od spożywania pokarmów z krwią. Judeochrześcijanie jako że przestrzegali prawo Mojżesza, nie spożywali krwi. Gorszyli się więc gdy inni chrześcijanie pochodzący z pogaństwa jedli żywność z krwią. Podobnie miała się rzecz z ofiarami składanymi bożkom, mięsem uduszonych zwierząt, a także nierządem. Intencja Apostołów jest jasna: nie dopuścić do wzajemnego zgorszenia wynikającego z odmiennych przyzwyczajeń i tradycji, aby w ten sposób uniknąć konfliktów i rozłamów. Dekret apostolski jest więc nauką o tolerancji dla przekonań innych osób, jeśli przekonania te nie naruszają podstawowych zasad wiary.

Podobne zalecenia tolerancji i niegorszenia bliźnich, dawał w swych Listach Św. Paweł (np. Rz. 14, 1-15; 1 Kor 8, 1-13). Nakaz Apostołów i zalecenia św. Pawła opierały się na słowach Jezusa Chrystusa, który przestrzelał przed sianiem zgorszenia (Mt. 18, 6).
Świadkowie Jehowy nie znając kontekstu historyczno-obyczajowego błędnie tłumaczą zalecenia Apostołów i uważają, że "powstrzymanie się od krwi" oznacza zakaz wprowadzania krwi do organizmu pod jakimkolwiek pretekstem i w jakikolwiek sposób. Ośmieszają się tym samym, ujawniając swą ignorancję w naukach biblijnych. Ta niewiedza przywódców Świadków .Jehowy, odpowiedzialnych za interpretację jest tragiczna w skutkach dla wszystkich wyznawców Jehowy, Oto do czego prowadzi ignorancja! Już św. uczeni nie brali się za tłumaczenie Ksiąg świętych, gdyż Piotr ostrzegał, że ludzie mogą to uczynić błędnie, na własną zgubę (por. 2 P 3. 16). Kierownictwo Świadków .Jehowy nie zważa na zalecenia św. Piotra i fałszywie interpretuje Pismo Św. co prowadzi do wielu tragedii.

Zakaz transfuzji krwi został wprowadzony w organizacji Świadków Jehowy w okresie, gdy prezesem Towarzystwa "Strażnica" był N. H. Knorr. Choć od początku jego prezesury wszystkie publikacje świadków Jehowy ukazują się anonimowo, to jednak zapewne on jest odpowiedzialny za wydanie zakazu transfuzji. Wszystkie bowiem artykuły z publikacji Towarzystwa "Strażnica" muszą zostać wcześniej zaakceptowane przez Ciało Kierownicze, na którego czele stoi prezes. Innym potwierdzeniem jest fakt, że na początku rządów Knorra w organizacji świadków Jehowy (od 1942 r.) wprowadzono szereg zmian doktrynalnych (zmiana "chronologii biblijnej" zmiana krzyża na "pal męki" itp.). On więc i jego współpracownicy są winni śmierci wielu swych członków z powodu zakazania transfuzji krwi w wymagających tego przypadkach. Przywódcy świadków Jehowy odpowiedzą za te przed Bogiem.

PS. Jan Paweł II po zamachu miał transfuzję krwi. Tak dla informacji.

Edytowane przez byliczka
Czas edycji: 2009-01-02 o 13:56
byliczka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-02, 13:58   #76
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Tak kazdy moze pojsc raz na zebranie posluchac. Ta migajaca lampka to moze jakies swiatlo albo cos , nie jest to zadny zwyczaj u nas, poprostu cos zaloczono na budynku pewnie:P

Co do transfuzji krwi. w bibli pisze ze krew dla Boga jest świeta i zeby powstrzymwac sie od krwi, zeby jej ani nie spozywac ani nie przetaczac. Wiemy ze jest takie prawo od Boga i przestrzegamy go, a gdy by byl taki wypadek ze trzeba zrobic transfuzje krwi bo dziecko umrze to
- gdy bysmy zrobili transfuzje zgrzeszylibysmy przeciwko Bogu, i nawet jak by dziecko przezylo zylibysmy z grzechem w tym naszym swiecie ale podczas takiej proby nie dotrzymujac bogu wiernosci moglibysmy stracic szasne na zycie wieczne w raju
- a gdy bysmy dotrzymali bogu wiernosci mielibysmy szanse na zycie w raju czyli zycie wieczne i napewno Bog docenil by nasza wiernosc,

A pamietac ktos z was przyklad Abrahama? Gdy bog wystawil go na probe i kazal zabic jego jednrodzonego syna? Bog chcial sprawdzic czy bardziej liczy sie dla niego jego syn czy Bog? Gdy by odmowil tego , Bog nie dal by mu zycia wiecznego i zyl by jescze z 55lat w tym swiecie ale nie dostopil by zycia wiecznego

A gdy by zdecydowal sie zabic syna , dotrzymal by wiernosci, i mogl by zyc w raju , tam by spotkal swojego syna. A chyba lepsze by bylo zycie w raju niz w naszym swiecie gdzie w kazdej chwili mozemy zginac. Czasami Bog wystawia nas na proby

I właśnie to mi się nie podoba. Widziec,że matka się nie zgodzi na transfuzję bo bardziej kocha Boga

A poza tym widzę,że SJ żyją i przyjaźnią się tylko ze 'swoimi'. A jak odejsc od wiary Sj to wiem,że będą potępieni przez resztę i ogólnie 'nie będą mieli życia'. Czyli sekta. I nie mówcie,że tak nie jest. Szkoda że nawet siostry zakonne nam to wmawiają a niby KK taki tolerancyjny.
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 14:34   #77
Nija_
Zakorzenienie

Mogę zadać jeszcze jedno pytanie?

Ciekawi mnie sytuacja, kiedy Świadek Jehowy bierze ślub z katolikiem. Przecież żeby tai ślub był ważny dla katolika i Kościoła Katolickiego, musi odbyć się właśnie w Kościele Katolickim. Nawet jeżeli ślub bierze katolik z ateistą, to ateista deklaruje, że nie będzie stawiał przeszkód w kwestii wychowania dziecka w wierze katolickiej. No a Świadek Jehowy chyba takiej deklaracji nie może złożyć, prawda? Jak to jest z tymi związkami katolika ze ŚJ?

Napisałaś, że w biblii nie ma nic o komunii świętej A jak rozumiecie słowa Jezusa:
Cytat:
Następnie wziął chleb, odmówiwszy dziękczynienie połamał go i podał mówiąc: «To jest Ciało moje, które za was będzie wydane: to czyńcie na moją pamiątkę
źródło: http://online.biblia.pl/rozdzial.php?id=337

Cytat:
Ja jestem chlebem żywym, który zstąpił z nieba. Jeśli kto spożywa ten chleb, będzie żył na wieki. Chlebem, który Ja dam, jest moje Ciało za życie świata”.
Sprzeczali się więc między sobą Żydzi mówiąc: „Jak On może nam dać swoje Ciało na pożywienie?”
Rzekł do nich Jezus: „Zaprawdę, zaprawdę powiadam wam: Jeżeli nie będziecie spożywać Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie. Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym. Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew moja jest prawdziwym napojem. Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije, trwa we Mnie, a Ja w nim. Jak Mnie posłał żyjący Ojciec, a Ja żyję przez Ojca, tak i ten, kto Mnie spożywa, będzie żył przeze Mnie. To jest chleb, który z nieba zstąpił, nie jest on taki jak ten, który jedli wasi przodkowie, a pomarli. Kto spożywa ten chleb, będzie żył na wieki
źródło: (ewangelia stąd http://www.niedziela.pl/index/liturg...ata=2008-05-22
Stary 2009-01-02, 15:10   #78
Wyrak
Zakorzenienie

Autorka tematu chce wytlumaczyc ? Oswiecic maluczkich? Dziekuje, mam wlasny rozum i sam sobie wytlumacze

Opinie ktore sa na wizazu na temat SJ, z moich doswiadczen zwykle pokrywaja sie z prawda. Niestety dostrzegam nastepujacy mechanizm: opinia krytyczna o SJ bedzie postrzegana od razu jako cos nieprawdziwego

Cytat:
Napisane przez madziosz Pokaż wiadomość
Brzydkie określenie "narzucanie innym" ,chodzi o głoszenie Prawdy którą wyznają Świadkowie Jechowy,a nie specjalnego nachodzenie i "narzucanie".

Cytat:
Napisane przez Ines-ka Pokaż wiadomość
Brzydkie, ale prawdziwe.
Cytat:
Napisane przez Ines-ka Pokaż wiadomość
Sama doświadczyłam.

Cytat:
Napisane przez purple Pokaż wiadomość
Mnie to chodzenie po domach drażni, nie rozumiem tego. Co jakiś czas Świadkowie Jehowy przychodzą, przynoszą te swoje gazetki i zapraszają na jakieś spotkania.
Cytat:
Napisane przez purple Pokaż wiadomość

Jeśli będę chciała dołączyć do Świadków Jehowy to się do nich zgłoszę.

Przepraszam, nie chcę nikogo urazić ale mi się to kojarzy z sekciarstwem...

Dokladnie, brzydkie ale prawdziwe. Narzucanie sie i tyle.

Cytat:
Napisane przez Nija_ Pokaż wiadomość
Przykre, że nadal jest społeczne przyzwolenie na "koperty" wręczane lekarzom (przecież wszyscy dają ), w niektórych kręgach wciąż powszechne jest stwierdzenie, że przemoc domowa nie powinna wyjść poza cztery ściany, a ludzie, który tylko chodzą od domu i domu i proszą o chwilę rozmowy (bo raczej groźbą nie zmuszają ) są napiętnowani. Przykre.

A co ma piernik do wiatraka ? Ciekawe usprawiedliwienie...

Cytat:
Napisane przez paula-zla Pokaż wiadomość
I jeszcze jedno: czy ŚJ nie obchodzą urodzin, symbolicznych świąt jak np Dzień Chłopca itd? Kiedyś chodziłam do klasy z chłopcem, który jest ŚJ i odcinał się od wszelkich uroczystości tego typu, ogólnie był zamknięty w sobie.

Nie obchodza.

Cytat:
a pozniej na zebranich je omawiamy za pomoca pytan i odpowiedzi
Cytat:
Chodzi nam o to zeby Swiadkowie Jehowy byli zjednoczeni i takie zebrania nas umacniaja, mamy tam swoich przyjaciol z ktorymi sie spotykamy.

Mi to przypomina krzewienie robotniczo-chlopskiej swiadomosci na zebraniu POPu Bez obrazy, ale to brzmi jak ustalanie linii partyjnej...

Cytat:
144tys to są osoby ktore pojdą do nieba, od czasow jezusa z kazdego plemienia izraelskiego jest po 12 tys. I te osoby wyznacza Bóg. Reszta dobrych osob bedzie żyła w Raju. Czyli też zostanie zbawiona tylko do życia w Raju na ziemi , tak jak na poczatku zył Adam i Ewa. A 144tys bedą zyli w niebie i rzadzili wraz z Jezusem.

Cytat:
Jescze co do 144tys to jest to wyraznie napisane w bibli i jak ktos chce moge pokazac /9873007/.gg/ A Bog tak to zaplanowac ze od czasow Jezusa do dzisiejszych i jeszcze tych ktore beda , znajdzie sie 144tys. I to nie jest tylko kweistia tego czy sa dobrzy. Bog sam ich wybiera wedlug swojego upodobania. Wszytsko pisze w Bibli.

Jest o tym wspomniane w Apokalipsie (tak a propos – po polsku ta ksiega nazywa sie Apokalipsa, przynajmniej ja sie nie spotkalem ze stwierdzeniem „Ksiega Objawienia” co by bylo doslownym tlumaczeniem z ang Revelation). Tyle ze nigdzie nie ma wzmianki o 12tys z kazdego plemiona izraelskiego. Do tego, Apokalipsa jest ksiega oparta na symbolach, skad takie doslowne branie tej liczby? Wzialwszy pod uwage, ze wg mnie dziwnie to interpretujesz i twierdzisz ze w Biblii nic ma wzmianki o Eucharystii, choc w rzeczywistosci jest, to ja podziekuje za Twoje „pokazywanie”.

Cytat:
A w Bibli nie jest nic wspomniane o komuni świetej albo innych zwyczajach.

Oczywiscie ze jest:

Cytat:
19 Następnie wziął chleb, odmówiwszy dziękczynienie połamał go i podał mówiąc: &laquo;To jest Ciało moje, które za was będzie wydane: to czyńcie na moją pamiątkę!&raquo;

Lk 22,19

Cytat:
Nasze pismo świete nie wiele sie rózni od Waszego , jest tylko kilka zmian ale czemu przyjmujecie ze to nasze zostalo zmienone a nie Wasze? Ja chetnie porowanam z waszym pismem swietym i sami sie przekonacie ze kilka wersetow nie zmieniaja sensu bibli.

Dlatego wiadomo (nikt nic nie zaklada, takie sa fakty), ze SJ maja zmieniona Biblie, ze to wyznanie powstalo dopiero w XIXw i tworczo zmienialo Biblie.

Dziekuje, nie uwazam ze jestes osoba kompetentna do porownywania tego, ja juz swojego czasu porownalem. Wg mnie to co SJ nazywaja „Biblia”, jest zmanipulawana wersja pisma, a zmiany maja na celu negowanie gloszonej w Biblii boskosci Jezusa.

Cytat:
Popieramy ksztalcenie, sama wybieram sie na studiach i w moim wieku wszystkie osoby ida na studia. To oczywiste ze jak sa osoby po 50lat to nie szly na studia. Ale u nas wyksztalcenie jest bardzo wazne. Nawet w zborze przykladamy to do tego wage. Zeby poprawnie czytac , przemawiac itp.

Cytat:
Cytat:

"w niniejszym czasopiśmie nieraz już podkreślano, jakie zagrożenia tkwią w podejmowaniu studiów wyższych, i uwagi te są całkowicie uzasadnione, ponieważ spora część przekazywanych tam informacji jest sprzeczna ze <<zdrową nauką>> biblijną"

W ogóle dziekuje za ten wątek! Czytam teraz o ŚJ sporo i już wiem dlaczego ich religia jest niespójna, naiwna i jak odpierać ich argumety

Cytat:
Nie chodzi tutaj o wszystkie kierunki, np gdy na studiach uczymy sie o ewolucji, myslisz ze jest to zgodne z bibla? Ziemie stworzy Bog a nie powstala podczas ewolucji- to mowi Biblia. Ale jak sie studiuje np w ASP, to nie jest kierunek w ktorym moga byc nauki nie zgodne z biblia. Po prostu trzeba odpowiednio wybierac

Sylwunia, przepraszam, ale piszesz glupoty – najpierw ze SJ popieraja ksztalcenie, pozniej pojawia sie tekst ze Straznicy i juz sie okazuje, ze nie, trzeba odpowiednio wybierac. Dla mnie wniosek jest jasny – SJ sa przeciwni ksztalceniu sie.

To i sprzeciwianie sie transfuzjom krwi, leczeniu itd., w polaczeniu z natretnym nagabujacym stylem sprawia ze negatywnie oceniam ten zwiazek wyznaniowy.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 15:13   #79
byliczka
Zakorzenienie

Nija zauważyłam że ŚJ często tak na prawdę maja mylne pojęcie o tym co znajduje się w biblii.
Albo nad interpretują albo nie mają o danej kwestii pojęcia.
Ich interpretacja jest bardzo pokraczna. Wszystko biorą dosłownie. Bóg powiedział tak i tak, więc mimo że dał człowiekowi wolną wolę żeby wybierał między dobrem a złem, to każde inne działanie niż zalecona przez Boga skazuje człowieka na wieczne potępienie..
Stary 2009-01-02, 15:36   #80
SlodkoOstra
Rozeznanie

Jak to już zostało napisane,
ŚJ mają własne tłumaczenie Pisma Świętego, które powstało dopiero w 1950!! r., tłumaczenie zostało nagięte do wiary ŚJ - typowy przykład - grecki wyraz "krzyż" - przetłumaczono jako "pal męki"... I jak tu mówić że nie jest to przekłamanie? Co Ty na to Sylwusiu? Tłumaczenie to tłumaczenie...Są setki przykładów kiedy tekst zostały po prostu przeinaczone. Dlatego dyskusja z Waszą wersją Biblii jest zupełnie bez sensu.

I jeszcze jedno - zastanawiam się - czy wśród ŚJ jest jakikolwiek znany myśliciel/filizof/intelektualista/poeta/naukowiec - jednym słowem osoba, która wywarła istotny wpływ na myślenie świata?? Proszę o konkretne nazwiska i przykłady.

KK przyciąga wielu naukowców i intelektualistów - ta wiara jest logiczna i spójna, tak samo jak inne wielkie światowe wiary.

Stary 2009-01-02, 15:39   #81
paula-zla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kybele Pokaż wiadomość
maja telewizory i inne urzadzenia elektr. - nikt im tego nie zakazuje
Cytat:
Napisane przez anulus17 Pokaż wiadomość

nie tak nie jest
Cytat:
Napisane przez aeronauta Pokaż wiadomość
Nie no tak źle to jeszcze z nimi nie jest . Wiem bo moja siostra jest ŚJ niestety. Ogólnie uważam tą religię za dość pokrętną. Na chłopski rozum wiele jej założeń nie jest do końca logicznych, ale jak próbujesz któremuś z nich to wytłumaczyć to najczęściej dostajesz wykład, po którym masz już dość wszytskiego (przynajmniej u mnie tak jest).
Zresztą nie zauważyłyście, że ŚJ to najczęściej oczytani i inteligentni ludzie, i potrafią cię zagadać wręcz na śmierć? Zresztą szczerze powiedziawszy oni kształcą się właśnie w kierunku odpierania wszelkich argumentów i przekształcania wszystkiego na swoją modłę.
I jeszcze drażni mnie u nich (szczególnie u mojej siostry) brak ambicji w sferach zawodowych. U nich jakakolwiek kariera czy sława jest mam wręcz wrażenie zabroniona..
Czyli jednak to były historyjki na poziomie małoletnich, dzięki za wyjaśnienie
Cytat:
Napisane przez revontulet_ Pokaż wiadomość
Dziwi mnie to zdziwienie () że ŚJ na co dzień są "normalnymi ludźmi" . Dwie z moich najlepszych koleżanek są ŚJ i nie da się ich nie lubić! Są przesympatyczne, zawsze skore do pomocy, spotkań. Chodziłam z nimi do klasy w gimnazjum, teraz jedna chodzi do mojego liceum, druga do innego, ale często się spotykamy. Nigdy same nie wychodziły w rozmowie z tematem religii, a co dopiero namawiania na przejście na ich "stronę" ! Jako że interesują mnie różne religie to najczęściej sama zaczynałam temat: jak to u nich jest, jakie mają poglądy. Świetnie mi się z nimi zawsze dyskutuje na takie tematy jak np. powstanie wszechświata.

Trochę mnie rozśmieszyło to, co napisała Lavi92. Zapewniam Cię, byłam u obu tych koleżanek w domach i miały mnóstwo drzwi między pokojami

SłodkoOstra napisała: Poza tym ŚJ są mało inteligentni i prości (ci których znam), umieją jedynie odpierać argumenty religijne bo są w tym kierunku kształceni, jak już ktoś wcześniej zauważył.
Nie mogę się z tym zgodzić. Wyżej wymienione koleżanki i ich rodzice to naprawdę mądrzy, inteligentni ludzie i do tego wykształceni. Jedna z tych koleżanek, mimo że poszła do szkoły rok wcześniej niż powinna, była jedną z najlepszych uczennic. (Druga też, ale poszła do szkoły ze swoim rocznikiem )

Szkoda, że jesteśmy tak uprzedzeni do "innych". Może najpierw warto poznać osobiście Świadka Jehowy, a potem dopiero się wypowiadać...
Jednym słowem - zależy na jaką osobę się trafi.
To nie tylko kwestia wiary, ale także charakteru człowieka.

Kolega z mojej byłej klasy był ŚJ jak pisałam wcześniej i w klasie był outsiderem, odcinał się od wszystkiego co się działo między nami, nie uczestniczył w życiu klasy, nigdy nie jeździł na wycieczki, odmawiał przyjmowania drobnych prezentów na np Dzień Chłopca, po prostu mówił nie i koniec. Oczywiście, staraliśmy się uszanować jego wybór.
I tak naprawdę nigdy nie doszło do rozmowy o jego wierze, choć wszyscy byli ciekawi " jak to u nich jest ". Nasz kolega był zamknięty i nie udzielał odpowiedzi na nasze pytania. Chował się w kłębek i koniec tematu.
i don't want to get over you

wymienię
paula-zla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 15:52   #82
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
I jeszcze jedno - zastanawiam się - czy wśród ŚJ jest jakikolwiek znany myśliciel/filizof/intelektualista/poeta/naukowiec - jednym słowem osoba, która wywarła istotny wpływ na myślenie świata?? Proszę o konkretne nazwiska i przykłady.

KK przyciąga wielu naukowców i intelektualistów - ta wiara jest logiczna i spójna, tak samo jak inne wielkie światowe wiary.
KK też interpretuje niektóre fragmenty Biblii według swojego widzimisię. Np. spowiedź uszna praktykowana w KK. Komu grzechy odpuścicie są im odpuszczone, komu zatrzymacie... Jak przeczytam w Biblii coś w stylu: Zbudujcie drewnianą budkę i posadźcie tam jednego z następców waszych, wyznajcie mu grzechy, które za parę wieków Kościół uzna za ciężkie, on ma władzę odpuszczania grzechów w moje imię (przepraszam, nie chcę, żeby to zostało odebrane jako jakaś profanacja ) to pójdę się wyspowiadać do konfesjonału.

A wg wyznań protestanckich wystarczy spowiedź powszechna i ona też jest uznawana jako uznanie słów Jezusa: Komu grzechy odpuścicie...

Mi tam bez różnicy czy moi znajomi wierzą w Jehowę, Allacha czy w krasnoludki, byle będziemy się wzajemnie szanować.

Chciałam też zwrócić uwagę, że paru myślicieli () odeszło ostatnio od KK. Może upraszczam - ale czym większa wiedza na temat przeszłości KK, jego nauk, im większa znajomość Biblii i skonfrontowanie jej z nauczaniem KK, tym, moim zdaniem, trudniej pozostać członkiem tej organizacji. Pisząc myśliciele miałam na myśli oczywiście p. (bo już nie księdza ) Węcławskiego i Bartosia.
Stary 2009-01-02, 15:54   #83
expectation
Zadomowienie

Cytat:
O jeny. Jestem jak najbardziej za KK, i przeciwko ŚJ, ale z tym że nasza (MOJA!) wiara jest logiczna i spójna się nie zgodzę:

1) Maryja - była dziewicą i urodziła syna.
2) Bóg jest Bogiem Nieskończonym - bez początku i końca, ale urodził się jako człowiek
3) Bóg jest jeden, ale w trzech osobach.

Są to dogmaty, które trudno jest pojąć, i wytłumaczyć. Nie są one logiczne. Ale ja w nie wierzę i je przyjmuję. Ale spróbujcie wytłumaczyć je komuś kto jest chrześcijaństwu przeciwny, albo w ogóle go nie zna...

A Bóg map nie rozdaje, nie wiesz dokąd iść...

expectation jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-02, 15:57   #84
Sylwiunia15
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Autorka tematu chce wytlumaczyc ? Oswiecic maluczkich? Dziekuje, mam wlasny rozum i sam sobie wytlumacze

Opinie ktore sa na wizazu na temat SJ, z moich doswiadczen zwykle pokrywaja sie z prawda. Niestety dostrzegam nastepujacy mechanizm: opinia krytyczna o SJ bedzie postrzegana od razu jako cos nieprawdziwego

Dokladnie, brzydkie ale prawdziwe. Narzucanie sie i tyle.

A co ma piernik do wiatraka ? Ciekawe usprawiedliwienie...

Nie obchodza.

Mi to przypomina krzewienie robotniczo-chlopskiej swiadomosci na zebraniu POPu Bez obrazy, ale to brzmi jak ustalanie linii partyjnej...

Jest o tym wspomniane w Apokalipsie (tak a propos – po polsku ta ksiega nazywa sie Apokalipsa, przynajmniej ja sie nie spotkalem ze stwierdzeniem „Ksiega Objawienia” co by bylo doslownym tlumaczeniem z ang Revelation). Tyle ze nigdzie nie ma wzmianki o 12tys z kazdego plemiona izraelskiego. Do tego, Apokalipsa jest ksiega oparta na symbolach, skad takie doslowne branie tej liczby? Wzialwszy pod uwage, ze wg mnie dziwnie to interpretujesz i twierdzisz ze w Biblii nic ma wzmianki o Eucharystii, choc w rzeczywistosci jest, to ja podziekuje za Twoje „pokazywanie”.

Oczywiscie ze jest:

Lk 22,19

Dlatego wiadomo (nikt nic nie zaklada, takie sa fakty), ze SJ maja zmieniona Biblie, ze to wyznanie powstalo dopiero w XIXw i tworczo zmienialo Biblie.

Dziekuje, nie uwazam ze jestes osoba kompetentna do porownywania tego, ja juz swojego czasu porownalem. Wg mnie to co SJ nazywaja „Biblia”, jest zmanipulawana wersja pisma, a zmiany maja na celu negowanie gloszonej w Biblii boskosci Jezusa.

Sylwunia, przepraszam, ale piszesz glupoty – najpierw ze SJ popieraja ksztalcenie, pozniej pojawia sie tekst ze Straznicy i juz sie okazuje, ze nie, trzeba odpowiednio wybierac. Dla mnie wniosek jest jasny – SJ sa przeciwni ksztalceniu sie.

To i sprzeciwianie sie transfuzjom krwi, leczeniu itd., w polaczeniu z natretnym nagabujacym stylem sprawia ze negatywnie oceniam ten zwiazek wyznaniowy.

Mowilam tak, popieraja ksztalcenie a tekst ze Straznicy mowi o tym ze na studiach sa kierunki ktore np. omawiaja biblie w nie odpowiedniu sposob dla SJ.

Jesli chodzi o ostatnai wieczerze to nie mowilam ze czegos takiego niema ale chodzilo mi o to ze male dzieci maja komunie swieta.
Sama pisałam ze SJ obchodze pamietke smierci Jezusa, gdyz sam napisal "czyncie to na moja pamiątke"

A co do tego ze SJ chca zaprzeczyc boskosci Jezusa to prawda, bo to pisze w Bibli.
Jelsi uwazasz inaczej mozesz udowodnic.

a co do 144tys, nie wiesz gdzie pisze ze sie wywodza z kazdego plemienia po 12tys?
Cytat:
"4 3 I usłyszałem liczbę opieczętowanych:
sto czterdzieści cztery tysiące opieczętowanych
ze wszystkich pokoleń synów Izraela4:
5 z pokolenia Judy dwanaście tysięcy opieczętowanych,
z pokolenia Rubena dwanaście tysięcy,
z pokolenia Gada dwanaście tysięcy, "
http://online.biblia.pl/rozdzial.php?id=1095
Stary 2009-01-02, 16:11   #85
SlodkoOstra
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez expectation Pokaż wiadomość
O jeny. Jestem jak najbardziej za KK, i przeciwko ŚJ, ale z tym że nasza (MOJA!) wiara jest logiczna i spójna się nie zgodzę:

1) Maryja - była dziewicą i urodziła syna.
2) Bóg jest Bogiem Nieskończonym - bez początku i końca, ale urodził się jako człowiek
3) Bóg jest jeden, ale w trzech osobach.

Są to dogmaty, które trudno jest pojąć, i wytłumaczyć. Nie są one logiczne. Ale ja w nie wierzę i je przyjmuję. Ale spróbujcie wytłumaczyć je komuś kto jest chrześcijaństwu przeciwny, albo w ogóle go nie zna...
Nie mówię do gmatach wiary - są pewne podstawowe założenia - dosłownie kilka założeń, w które trzeba po prostu WIERZYĆ - lub nie wierzyć. A reszta do tego układa się spójnie.

Cytat:
A co do tego ze SJ chca zaprzeczyc boskosci Jezusa to prawda, bo to pisze w Bibli.

a co do 144tys, nie wiesz gdzie pisze ze sie wywodza z kazdego plemienia po 12tys?

http://online.biblia.pl/rozdzial.php?id=1095
Hmm gdybyś chciała wszystko interpretowac dosłownie to w takim wypadku tylko Żydzi - potomkowie żydowskich plemion - mogliby się dostać do nieba?? ;)

Chciałam też zwrócić uwagę, że paru
myślicieli (;)) odeszło ostatnio od KK. Może upraszczam - ale czym większa wiedza na temat przeszłości KK, jego nauk, im większa znajomość Biblii i skonfrontowanie jej z nauczaniem KK, tym, moim zdaniem, trudniej pozostać członkiem tej organizacji. Pisząc myśliciele miałam na myśli oczywiście p. (bo już nie księdza ;)) Węcławskiego i Bartosia.

A co do tego, to oczywiście że wielu myślicieli odeszło od KK - ale nie na rzecz ŚJ.
Wciąż poproszę o chociaż JEDNEGO intelektualistę będącego ŚJ...

I jeszcze jedno na koniec
http://www.psychomanipulacja.pl/art/...a-pszenica.htm

Edytowane przez SlodkoOstra
Czas edycji: 2009-01-02 o 16:18
Stary 2009-01-02, 16:29   #86
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Mowilam tak, popieraja ksztalcenie a tekst ze Straznicy mowi o tym ze na studiach sa kierunki ktore np. omawiaja biblie w nie odpowiedniu sposob dla SJ.
Czyli sa przeciwni ksztalceniu sie.

A jak z ta transfuzja krwi, gdzie pismo zakazuje transfuzji krwi?

Co do Apokalipsy, faktycznie jest opisane 12tys z kazdego pokolenia... ale jak sie to ma do wierzen SJ ?

Cytat:
Prosze:

Cytat:
1 Na początku było Słowo,
a Słowo było u Boga,
i Bogiem było Słowo.
2 Ono było na początku u Boga.
3 Wszystko przez Nie się stało,
a bez Niego nic się nie stało,
co się stało.
4 W Nim było życie,
a życie było światłością ludzi,
5 a światłość w ciemności świeci
i ciemność jej nie ogarnęła.
6 Pojawił się człowiek posłany przez Boga -
Jan mu było na imię.
7 Przyszedł on na świadectwo,
aby zaświadczyć o światłości,
by wszyscy uwierzyli przez niego.
8 Nie był on światłością,
lecz [posłanym], aby zaświadczyć o światłości.
9 Była światłość prawdziwa,
która oświeca każdego człowieka,
gdy na świat przychodzi5.
10 Na świecie było [Słowo],
a świat stał się przez Nie,
lecz świat Go nie poznał.
11 Przyszło do swojej własności,
a swoi Go nie przyjęli.
12 Wszystkim tym jednak, którzy Je przyjęli,
dało moc, aby się stali dziećmi Bożymi,
tym, którzy wierzą w imię Jego -
13 którzy ani z krwi,
ani z żądzy ciała,
ani z woli męża,
ale z Boga się narodzili.
14 A Słowo stało się ciałem
i zamieszkało wśród nas.
I oglądaliśmy Jego chwałę,
chwałę, jaką Jednorodzony otrzymuje od Ojca,
pełen łaski i prawdy.
J 1,1-14

Cytat:
30 Ja i Ojciec jedno jesteśmy&raquo;.
J 10,30

Cytat:

37 Jeżeli nie dokonuję dzieł mojego Ojca, to Mi nie wierzcie! 38 Jeżeli jednak dokonuję, to choćbyście Mnie nie wierzyli, wierzcie moim dziełom, abyście poznali i wiedzieli, że Ojciec jest we Mnie, a Ja w Ojcu&raquo;.
J 10,37-38

Cytat:
28 Tomasz Mu odpowiedział: &laquo;Pan mój i Bóg mój!&raquo; 29 Powiedział mu Jezus: &laquo;Uwierzyłeś dlatego, ponieważ Mnie ujrzałeś? Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli&raquo;.
J 20,28-29

Cytat:
8 Do Syna zaś:
Tron Twój, Boże na wieki wieków,
berło sprawiedliwości berłem królestwa Twego.
9 Umiłowałeś sprawiedliwość, a znienawidziłeś nieprawość,
dlatego namaścił Cię, Boże, Bóg Twój
olejkiem radości bardziej niż Twych towarzyszy.
Hbr 1,8-9

Cytat:
13 oczekując błogosławionej nadziei i objawienia się chwały wielkiego Boga i Zbawiciela naszego, Jezusa Chrystusa
Tyt 2,13

Cytat:
1 Szymon Piotr, sługa i apostoł Jezusa Chrystusa, do tych, którzy dzięki sprawiedliwości Boga naszego i Zbawiciela, Jezusa Chrystusa, otrzymali wiarę równie godną czci jak i nasza: 2 Łaska wam i pokój niech będą udzielone obficie przez poznanie Boga i Jezusa, Pana naszego!

3 Tak samo Boska Jego wszechmoc udzieliła nam tego wszystkiego, co się odnosi do życia i pobożności, przez poznanie Tego, który powołał nas swoją chwałą i doskonałością. 4 Przez nie zostały nam udzielone drogocenne i największe obietnice, abyście się przez nie stali uczestnikami Boskiej natury1, gdy już wyrwaliście się z zepsucia [wywołanego] żądzą na świecie. 5 Dlatego też właśnie wkładając całą gorliwość, dodajcie do wiary waszej cnotę, do cnoty poznanie, 6 do poznania powściągliwość, do powściągliwości cierpliwość, do cierpliwości pobożność, 7 do pobożności przyjaźń braterską, do przyjaźni braterskiej zaś miłość. 8 Gdy bowiem będziecie je mieli i to w obfitości, nie uczynią was one bezczynnymi ani bezowocnymi przy poznawaniu Pana naszego Jezusa Chrystusa. 9 Komu bowiem ich brak, jest ślepym - krótkowidzem i zapomniał o oczyszczeniu z dawnych swoich grzechów. 10 Dlatego bardziej jeszcze, bracia, starajcie się2 umocnić wasze powołanie i wybór! To bowiem czyniąc nie upadniecie nigdy. 11 W ten sposób szeroko będzie wam otworzone wejście do wiecznego królestwa Pana naszego i Zbawcy, Jezusa Chrystusa.
2 Piotr 1,1-11

Wszystkie cytaty za: http://online.biblia.pl/

Tak by mozna jeszcze dlugo, bo Biblia jest pelna cytatow o boskosci Jezusa. Innymi slowy, SJ twierdzac cos przeciwnego, stoja w sprzecznosci i niezgodzie z Pismem Swietym. Co bylo do udowodnienia...

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.

Edytowane przez Wyrak
Czas edycji: 2009-01-02 o 16:30
Stary 2009-01-02, 16:30   #87
wenedka
Zakorzenienie

Ja mam pytanie dotyczace osob, ktore odchodza od Swiadkow i np. przechodza na katolicyzm.
Dlaczego wszyscy, lacznie z rodzina, odwracaja sie od takich osob?
Znam takie osoby i wiem, ze rodzina sie od nich odwrocila.

Mam tez drugie pytanie. Sylwuniu, czy potrafisz mi wytlumaczyc, co jest zlego w graniu ze szkolna orkiestra hymnu panstwowego i szkolnego?
Kolezanka ze szkoly muzycznej musiala zejsc ze sceny w trakcie koncertu, co bylo przykrym widokiem.

Co do ewolucji, to te 7 dni nie musialo trwac dokladnie 7 dni.

Co do gloszenia, juz swiadek mojemu bratu na ulicy naublizal, gdy ten powiedzial, ze znalazl juz te wlasciwa wiare.

P.S.
Widzial ktos Pismo Sw. Swiadkow?
Bo dla mnie to sa tylko powyrywane cytaty z Biblii.
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 16:32   #88
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wenedka Pokaż wiadomość
P.S.
Widzial ktos Pismo Sw. Swiadkow?
Bo dla mnie to sa tylko powyrywane cytaty z Biblii.
Ja widzialem. Wg mnie to manipulacja a nie Pismo Swiete.

Stary 2009-01-02, 16:35   #89
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez titina Pokaż wiadomość
No i co z tego KK też jest sektą.
W Twoim przekonaniu może i tak Muszę Cię zmartwić niestety - w świetle prawa nie jest.

Cytat:
Napisane przez paula-zla Pokaż wiadomość
I jeszcze jedno: czy ŚJ nie obchodzą urodzin, symbolicznych świąt jak np Dzień Chłopca itd? Kiedyś chodziłam do klasy z chłopcem, który jest ŚJ i odcinał się od wszelkich uroczystości tego typu, ogólnie był zamknięty w sobie.
Otóż to. A to, co założycielka wątku dalej pisze, że może przyjmować prezenty itd. - dla mnie bzdura. Całe życie gdzieś obok mnie przewijają się ŚJ. Lubię rozmawiać i nie mam oporów, więc niemalże każdego z nich ciągnę za język Każdy powtarza jedno: nie obchodzą świąt, nie przyjmują prezentów, mało tego - nawet w trakcie wspłnego, uroczystego śpiwania hymnu narodowego nie mogą brać udziału

Cytat:
Napisane przez Nija_ Pokaż wiadomość
Nie wiem czy powinnam się wypowiadać, nie chcę wprowadzać nikogo w błąd ale moja znajoma ŚJ mówiła, że niedawno założyła sobie internet. Co do telewizorów nie wiem.

Bez przesady, nie czyńmy ze ŚJ małp z dżungli, co to żyją w ciemnocie.

Cytat:
Napisane przez aeronauta Pokaż wiadomość
Nie no tak źle to jeszcze z nimi nie jest . Wiem bo moja siostra jest ŚJ niestety. Ogólnie uważam tą religię za dość pokrętną. Na chłopski rozum wiele jej założeń nie jest do końca logicznych, ale jak próbujesz któremuś z nich to wytłumaczyć to najczęściej dostajesz wykład, po którym masz już dość wszytskiego (przynajmniej u mnie tak jest).
Zresztą nie zauważyłyście, że ŚJ to najczęściej oczytani i inteligentni ludzie, i potrafią cię zagadać wręcz na śmierć? Zresztą szczerze powiedziawszy oni kształcą się właśnie w kierunku odpierania wszelkich argumentów i przekształcania wszystkiego na swoją modłę.
I jeszcze drażni mnie u nich (szczególnie u mojej siostry) brak ambicji w sferach zawodowych. U nich jakakolwiek kariera czy sława jest mam wręcz wrażenie zabroniona..
Trochę się to kłóci: albo oczytani i wykształceni, albo brak ambicji zawodowych

Cytat:

Padłam

Cytat:
Napisane przez revontulet_ Pokaż wiadomość

Szkoda, że jesteśmy tak uprzedzeni do "innych". Może najpierw warto poznać osobiście Świadka Jehowy, a potem dopiero się wypowiadać...
Ależ ja poznałam, niejednego

Cytat:
Swiadkowie Jehowy sa normalnymi ludzmi i tak samo jak w KK zdazaja sie takie osoby co sa fanatykami i nic innego nie robia tylko sie modla , tak samo u nas. Najwiecej zalezy od czlowieka. A co do tego sa jestesmy prostymi ludzmi, to tez nie dokonca prawda. Zdarzaja sie prosci ludzi np moja babcia skonczyla klasy podstawowki a moja ciocia ktora tez jest SJ ma magistra z dziedziny fizyki. To nie jest zadna regula, tak samo w innych religiach sa prosci i sa wyksztalceni.
Sylwia, no i wszystko ładnie, pięknie, ale - wg mnie są zawody, w których albo ŚJ nie powinien pracować, albo - nie łączyć prywaty z zawodem. Np. nauczyciel (mam w pracy 2 koleżanki) czy lekarz - wychowawca jest zobowiązany do prowadzenia różnych imprez klasie, łącznie ze spotkaniem wigilijnym. I moje koleżanki po prostu biorą l4 w takich sytuacjach. Dla mnie karygodne - ok, rozumiem religię, ale dlaczego ŚJ nie może załatwić sprawy tak: moi drodzy, wy jesteście jednego wyznania, ja drugiego. Nie znam waszych tradycji, więc może wy przygotujecie imprezę, a potem wspólnie porozmawiamy o różnicach? Da się i kulturalnie, i wilk syty, i owca cała.
A lekarz? A jak będzie trzeba przeprowadzić transfuzję, to co? Odmówi? Paranoja.

Cytat:
dlaczego naciagane? jestem SJ od dziecka moi rodzice tez. CHodze na zebranie i dobrze wiem jak jest , dlaczego uwazasz ze naciagane? Staram sie wyjasniac jak moge. I nie chce nikogo mylic tylko naprawde wyjasnic. Bo wiele osob mysli ze u nas sa zasady ktorych trzeba sie sztywno trzymac ale najwiecej zalezy od sumiena i wychowania.
Nie wierzę Ci. Niestety, każdy mi znany ŚJ trzyma się zasad sztywno i to jest na pierwszym miejscu, a nie sumienie i wychowanie.

Cytat:
Dla mnie to nieludzkie - JAK matka może skazać dziecko na śmierć? Przecież to nieludzkie, wyrodne, niemiłosierne. EGOISTYCZNE! nie, nie pozwolę, by moje dziecko miało obcą krew, bo nie trafię do raju. Nieładnie bardzo.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 16:41   #90
201607291951
Konto usunięte

Ostatnio dostałam książeczkę od SJ i porównanie , nie no przepraszam dobitne nazwanie kobiety, która współżyje przed ślubem szm*** to dla mnie nie jest normalne.
Poza tym co to jest, że nawet hymnu nie można na stojąco zaśpiewać, ani uczcić minutą ciszy zmarłego, bo cześć się należy Bogu.
Patriotyzm temu wyznaniu też jest obcy, bo tylko Boga można kochać nie państwo.

A jeszcze przypomniałam sobie tekst z tej książeczki , że na dyskotekach /imprezach dziewczyna na parkiecie odbierana jest jak k****. Dosłownie tak jest napisaneNazewni ctwo tam jest wulgarne i dosadne
A zaczepiana nieraz przed SJ, gdy odmówiłam rozmowy, byłam wyzywana od potępionych, złych i różnych najgorszych

Edytowane przez 201607291951
Czas edycji: 2009-01-02 o 16:43
201607291951 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości