![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda
Swiadkowie Jehowy sa normalnymi ludzmi i tak samo jak w KK zdazaja sie takie osoby co sa fanatykami i nic innego nie robia tylko sie modla , tak samo u nas. Najwiecej zalezy od czlowieka. A co do tego sa jestesmy prostymi ludzmi, to tez nie dokonca prawda. Zdarzaja sie prosci ludzi np moja babcia skonczyla klasy podstawowki a moja ciocia ktora tez jest SJ ma magistra z dziedziny fizyki. To nie jest zadna regula, tak samo w innych religiach sa prosci i sa wyksztalceni.
|
![]() ![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do wykształcenia - idziesz na to, na co MOŻESZ iść, a nie na to na co CHCESZ iść? To bardzo głupie wyjaśnienie. Ha, zawsze jak czytam cykl o Straży Pratchetta, padam ze śmiechu gdy pojawiają się dwie postacie : Funkcjonariusz Wizytuj Niewiernych z Wyjaśniającymi Broszurami i Funkcjonariusz Powal Niedowiarka Chytrymi Argumentami - Pratchett genialnie sparodiował i nazwał nachodzenie w domach ![]()
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
ja nie twierdzę, że ŚJ są niewykształceni, że nie idą na studia ani nic w tym stylu. Idą na studia, ale nie dlatego że chcą tylko takie są realia, że bez studiów nie dostaną pracy. A przykro mi to mówić, ale inni ŚJ nie będą ich utrzymywać, więc niejako nie mają wyboru. Chodziło mi w tym względzie o coś innego. Podam to na przykładzie. A więc był sobie kiedyś taki norweski zespół składający się pół na pół ze ŚJ i katolików. Grywali sobie oni najpierw po różnych lokalach, aż w końcu ktoś ich wyhaczył, nagrali płytę i zaczęli się robić sławni. Wtedy ta część zespołu będąca ŚJ odeszła, gdyż nie chciała ze względu na religię robić kariery. Zespół się rozleciał. I co tu począć z takim nastawieniem?
Tak samo moja siostra. Skończyła studia, ale kiedy jej się mówi, żeby zrobiła jakiś kurs bądź podyplomówkę to mówi, że nie ma czasu. Ale niestety na "chodzenie po kominkach" ma czas aż nadto |
![]() ![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
A wracając do teorii ewolucji i powstania świata - przecież to już jest poruszane w szkole podstawowej, z tego więc wynika, że do podstawówki też pasowałoby nie chodzić? Trochę naciągana teoria, moim zdaniem.
Tak czytam mojemu tżtowi wątek, i oboje zgodnie stwierdziliśmy, że zaczynamy doceniać to, że wychowano nas w wierze katolickiej - pranie mózgu też jest, ale duuuuuużo mniejsze ![]()
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja znajoma jest ŚJ i nie ma drzwi, jak zapytałam dlaczego to mi powiedziała że przez religie. Co do ksiązki to nie pamiętam tytułu, ale chyba nie o tą.
![]() ![]() |
![]() |
#66 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
moi znajomi tez sa SJ i jakos maja drzwi. Bylam u wielu osob ŚJ i wszyscy mieli drzwi w pokojach wiec to jakas bzdura jest...
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przepraszam Cie bardzo, ale dla mnie wszystko co piszesz i co nam przekazujesz, jest zbyt naciągane, nadinterpretowane, i to jest takie krążenie wokół tematu nie poruszając go ani nie wyjaśniając, tylko rzucanie ogólników które mają na celu zmylić 'przeciwnika' i zamydlić mu oczy, odwrócić jego uwagę od faktycznego tematu ![]() Dlatego też ja nie nadawałabym się na 'ofiarę' drzwiowych łapanek ![]()
![]() |
#69 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#70 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Hmm może teraz zadam głupie pytanie ale czy każdy może pójść na takie spotkanie bez zaproszenia i jak niby nigdy nic zając miejsce i posłuchać wykładu? Oraz może jest to tylko w mojej okolicy ale na dachu tego "domu" znajduje się migająca jakby lampka, co to jest? EDIT: płacicie jakieś datki? na ogrzewanie czy tego typu rzeczy?
![]() Edytowane przez nowka1 Czas edycji: 2009-01-02 o 13:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#71 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do transfuzji krwi. w bibli pisze ze krew dla Boga jest świeta i zeby powstrzymwac sie od krwi, zeby jej ani nie spozywac ani nie przetaczac. Wiemy ze jest takie prawo od Boga i przestrzegamy go, a gdy by byl taki wypadek ze trzeba zrobic transfuzje krwi bo dziecko umrze to - gdy bysmy zrobili transfuzje zgrzeszylibysmy przeciwko Bogu, i nawet jak by dziecko przezylo zylibysmy z grzechem w tym naszym swiecie ale podczas takiej proby nie dotrzymujac bogu wiernosci moglibysmy stracic szasne na zycie wieczne w raju - a gdy bysmy dotrzymali bogu wiernosci mielibysmy szanse na zycie w raju czyli zycie wieczne i napewno Bog docenil by nasza wiernosc, A pamietac ktos z was przyklad Abrahama? Gdy bog wystawil go na probe i kazal zabic jego jednrodzonego syna? Bog chcial sprawdzic czy bardziej liczy sie dla niego jego syn czy Bog? Gdy by odmowil tego , Bog nie dal by mu zycia wiecznego i zyl by jescze z 55lat w tym swiecie ale nie dostopil by zycia wiecznego A gdy by zdecydowal sie zabic syna , dotrzymal by wiernosci, i mogl by zyc w raju , tam by spotkal swojego syna. A chyba lepsze by bylo zycie w raju niz w naszym swiecie gdzie w kazdej chwili mozemy zginac. Czasami Bog wystawia nas na proby |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
Brzydkie? Czy ja wiem? Jak określisz sytuację, gdy na grzeczne powiedzenie: dziękuję, nie będę rozmawiała - ŚJ nie powie: przepraszam, do widzenia, tylko - na siłę próbuje do mnie mówić, wciągać w dyskusję?
To po prostu zamykasz drzwi nie widze problemu,nie rozumiem dlaczego ludzie nie mają tolerancji do innych religi.Ja w wakacje uczęszczałam na zebrania Świadków Jechowych z czystej ciekawości.Jest to zupełnie co innego niż kościół,wszyscy podają sobie ręce (nawet nie znając mnie) Dla nich ważne jest dzielenie się ICH PRAWDĄ , jeżeli nie chcesz jej przyjąć mówisz,"nie interesuje mnie to" albo nie otwierasz drzwi.Na tych zebraniach czyta się ich pisma,rozmawia się o tym,przytacza cytaty z Bibli i rozmawia sie o ich zastosowaniu w zyciu codziennym.Też kiedy nie wiedziałam kim tak na prawde są Świadkowie Jechowy uważałam za "nachodzenie" ale jeżeli doświadczysz tego,porozmawiasz z takimi ludźmi zaczniesz patrzeć na to z zupełnie innej strony.
Edytowane przez madziosz Czas edycji: 2009-01-02 o 13:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#73 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#74 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
no wlasnie i tu chodzi o takie studia, gdy by ten urywek ze straznicy znaczyl ze nie mozna isc na studia to ponad polowa SJ musiala by grzeczyc. Ale teraz wszyscy mlodzi studiuja ja wybieram sie na filologie angielska a jestem SJ i to jest normalne. Ksztalcenie sie nie jest czyms zabronionym tylko w odpowiedni sposob chodzi tez tutaj o akademiki w ktorych czesto dzieja sie zle rzeczy i SJ wola w takich nie przebywac, wola wybrac stancje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Sylwuniu z całym szaczunkiem do Twojej wiary, bo każdy wierzy w to co chce, ale mimo że jestem katoliczką, jak czytam co piszesz to kojarzy mi się to jedynie z sektą, czytam i czytam i sama się z tego śmieje. :cofnused:
Wszystko: w biblii jest napisane, Bóg powiedział itp. A jak myślisz po co Bóg dał człowiekowi wolną wolę? Myślisz że ktoś kto zgodził się na transfuzję krwi nie dostąpi życia wiecznego? Może jest dobrym człowiekiem? W BIBLII NIE MA ZAKAZU TRANSFUZJI KRWI. Świadków Jehowy obowiązuje ścisły zakaz dokonywania transfuzji krwi. Żadne okoliczności nie zwalniają z tego zakazu: ani ciężka choroba, ani wykrwawienie z powodu wypadku, ani najbardziej nawet ekstremalne przypadki, nie są dla wyznawców Jehowy sytuacją usprawiedliwiającą przetoczenie krwi. Wielu świadków przypłaciło życiem za fanatyczne trzymanie się tego zakazu. W szpitalach z tego powodu dochodzi często do dramatycznych scen. Ludzie pytają: skąd tyle uporu w odmawianiu przyjęcia często jedynego ratunku dla życia, jakim jest transfuzja krwi? Świadkowie Jehowy w uzasadnieniu swej postawy powołują się na Pismo św., w którym jakoby zakazano dokonywania transfuzji krwi. Czy jest to zgodne z prawdą? Nie. Twierdzenia świadków Jehowy są nieprawdziwe. W Biblii nie ma zakazu przyjmowania transfuzji krwi. Zresztą sami świadkowie Jehowy nie od samego początku istnienia swej organizacji, przestrzegali tego zakazu. Aż do 1945 r. wyznawcy Jehowy, tak jak inni ludzie, nie mieli do transfuzji krwi żadnych zastrzeżeń. Świadkom Jehowy można było przetaczać krew w wypadkach tego wymagających. Dopiero 1.VII. 1945 r. w oficjalnym czasopiśmie świadków Jehowy pt. "Strażnica", ukazał się artykuł zatytułowany: "Nieporuszeni po stronie prawdziwego wielbienia", w którym omówiono cały Psalm 16. Zwrócono uwagę na pierwszą transfuzję krwi z 1492 r. zastosowana papieżowi Innocentemu VIII. W artykule potępiono przetaczanie krwi jako niezgodne z wola Bożą. Szersze uzasadnienie tej decyzji opublikowano po zjazdach świadków Jehowy w 1961 r. w postaci broszury pt. "Krew, medycyna, a prawo Boże." Od tego czasu członków Towarzystwa ,.Strażnica" obowiązuje ścisły zakaz dokonywania transfuzji krwi. Aby uzasadnić tak drastyczny i dramatyczny w konsekwencje przepis, przywódcy świadków Jehowy odwołują się do szeregu tekstów Starego Testamentu, zakazujących spożywania krwi i potraw zawierających krew np. (Rdz 9, 4; Kpł 7. 27; 17. 10 i inne), lub przelewania krwi np. (Rdz 9, 6; 37. 22; Ps 141. 8 i inne). Najważniejszymi jednak tekstami, którymi posługują się świadkowie Jehowy, jest tzw. "Dekret" Apostolski'' (Dz 15, 22-29; 21, 25), który według ich interpretacji zakazuje przyjmowania transfuzji. Rozpatrzmy po kolei argumenty świadków Jehowy. Wszystkie teksty ze Starego Testamentu, które podejmują kwestię krwi, nie zakazują transfuzji nie znanej w tamtych czasach, ale zakazują tylko i wyłącznie przelewania krwi ludzkiej (tzn. zabójstwa) lub spożywania krwi zwierząt. Rozszerzanie interpretacji tych tekstów także na transfuzja jest zwykłym nadużyciem ze strony świadków Jehowy. Jest to tym bardziej naganne, że uważają oni prawa i przepisy Starego. Testamentu za nieważne, przekreślone odkupieńczą śmiercią Chrystusa na "palu męki ". Jeśli więc uważają te zakazy za nieważne, to dlaczego się na nie powołują? Odpowiedź jest prosta: aby wprowadzić w błąd ludzi nieuświadomionych. Świadomie posługują się nieuczciwymi chwytami. Kościół Rzymsko Katolicki uważek że Prawo Mojżeszowe zostało wypełnione przez Chrystusa (por. Łk 16, 16; Gal 3, 23; Kol 2, 14). Przepisy Starego Testamentu nie obowiązują chrześcijan i dlatego można spożywać pokarmy z krwią zwierząt. Świadkom Jehowy pozostaje jedynie powołać się na Nowy Testament. Dlatego twierdzą, że zakaz transfuzji został wprowadzony na mocy Dekretu Apostolskiego (Dz 15, 22-29). Przyjrzyjmy się bliżej całemu rozdziałowi 15. Informuje on, że w gminach chrześcijańskich pojawili się przybysze z Judei i niektórzy z nich uzależniali zbawienie od obrzezania wg zwyczaju Mojżeszowego. (w.1.) Kiedy wynikł z tego powodu spór, wysłano św. Pawła wraz z kilkoma spośród nich do Jerozolimy, do Apostołów (w. 2-3). Apostołowie rozpatrzyli tę sprawę, uznając, że nie ma żadnej różnicy między chrześcijanami pochodzenia żydowskiego a chrześcijanami pochodzenia pogańskiego (w. 7-12). Dlatego za radą Apostoła Jakuba (w. 7-12). wydano dekret dla chrześcijan pochodzenia pogańskiego mieszkających w Antiochii. Cylicji i Syrii (w. 23.) zalecając im powstrzymanie się od ofiar składanych bożkom, od krwi, od tego, co uduszone i od nierządu (w. 29). Problem tzw. judeochrześcijan jak z powyższego wynika, był największą troską Kościoła z czasów apostolskich. Chrześcijanie nawróceni z judaizmu chcieli bowiem przestrzegać wszystkie przepisy prawa Mojżeszowego, zwłaszcza obrzezania. Uważali, że aby dostąpić Zbawienia należy wypełnić nie tylko nakazy Jezusa (wiara, chrzest, miłość bliźniego), ale i Prawo. W związku z tym zmuszali chrześcijan pochodzenia pogańskiego do wypełniania uczynków Tory. Była to pierwsza groźna herezja w chrześcijaństwie. Zwalczał ją gorliwie św. Paweł Apostoł, poświęcając jej cały List do Galatów, a także fragmentu innych pism (np. Flp 3. 1-3; 17-21; Kol 2, 16-23 itp.). To właśnie judeochrześcijanie byli przyczyną konfliktu w niektórych gminach chrześcijańskich. Celem uniknięcia dalszych konfliktów, Apostołowie zalecili, aby chrześcijanie pochodzenia pogańskiego ze względu na chrześcijan pochodzenia żydowskiego zachowywali zwyczaje, do których Żydzi byli od wieków przyzwyczajeni. Dekret nakazywał m. in., powstrzymanie się od krwi, czyli od spożywania pokarmów z krwią. Judeochrześcijanie jako że przestrzegali prawo Mojżesza, nie spożywali krwi. Gorszyli się więc gdy inni chrześcijanie pochodzący z pogaństwa jedli żywność z krwią. Podobnie miała się rzecz z ofiarami składanymi bożkom, mięsem uduszonych zwierząt, a także nierządem. Intencja Apostołów jest jasna: nie dopuścić do wzajemnego zgorszenia wynikającego z odmiennych przyzwyczajeń i tradycji, aby w ten sposób uniknąć konfliktów i rozłamów. Dekret apostolski jest więc nauką o tolerancji dla przekonań innych osób, jeśli przekonania te nie naruszają podstawowych zasad wiary. Podobne zalecenia tolerancji i niegorszenia bliźnich, dawał w swych Listach Św. Paweł (np. Rz. 14, 1-15; 1 Kor 8, 1-13). Nakaz Apostołów i zalecenia św. Pawła opierały się na słowach Jezusa Chrystusa, który przestrzelał przed sianiem zgorszenia (Mt. 18, 6). Świadkowie Jehowy nie znając kontekstu historyczno-obyczajowego błędnie tłumaczą zalecenia Apostołów i uważają, że "powstrzymanie się od krwi" oznacza zakaz wprowadzania krwi do organizmu pod jakimkolwiek pretekstem i w jakikolwiek sposób. Ośmieszają się tym samym, ujawniając swą ignorancję w naukach biblijnych. Ta niewiedza przywódców Świadków .Jehowy, odpowiedzialnych za interpretację jest tragiczna w skutkach dla wszystkich wyznawców Jehowy, Oto do czego prowadzi ignorancja! Już św. uczeni nie brali się za tłumaczenie Ksiąg świętych, gdyż Piotr ostrzegał, że ludzie mogą to uczynić błędnie, na własną zgubę (por. 2 P 3. 16). Kierownictwo Świadków .Jehowy nie zważa na zalecenia św. Piotra i fałszywie interpretuje Pismo Św. co prowadzi do wielu tragedii. Zakaz transfuzji krwi został wprowadzony w organizacji Świadków Jehowy w okresie, gdy prezesem Towarzystwa "Strażnica" był N. H. Knorr. Choć od początku jego prezesury wszystkie publikacje świadków Jehowy ukazują się anonimowo, to jednak zapewne on jest odpowiedzialny za wydanie zakazu transfuzji. Wszystkie bowiem artykuły z publikacji Towarzystwa "Strażnica" muszą zostać wcześniej zaakceptowane przez Ciało Kierownicze, na którego czele stoi prezes. Innym potwierdzeniem jest fakt, że na początku rządów Knorra w organizacji świadków Jehowy (od 1942 r.) wprowadzono szereg zmian doktrynalnych (zmiana "chronologii biblijnej" zmiana krzyża na "pal męki" itp.). On więc i jego współpracownicy są winni śmierci wielu swych członków z powodu zakazania transfuzji krwi w wymagających tego przypadkach. Przywódcy świadków Jehowy odpowiedzą za te przed Bogiem. PS. Jan Paweł II po zamachu miał transfuzję krwi. Tak dla informacji.
Edytowane przez byliczka Czas edycji: 2009-01-02 o 13:56 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I właśnie to mi się nie podoba. Widziec,że matka się nie zgodzi na transfuzję bo bardziej kocha Boga ![]() A poza tym widzę,że SJ żyją i przyjaźnią się tylko ze 'swoimi'. A jak odejsc od wiary Sj to wiem,że będą potępieni przez resztę i ogólnie 'nie będą mieli życia'. Czyli sekta. I nie mówcie,że tak nie jest. Szkoda że nawet siostry zakonne nam to wmawiają a niby KK taki tolerancyjny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#77 | ||
Zakorzenienie
|
Mogę zadać jeszcze jedno pytanie?
Ciekawi mnie sytuacja, kiedy Świadek Jehowy bierze ślub z katolikiem. Przecież żeby tai ślub był ważny dla katolika i Kościoła Katolickiego, musi odbyć się właśnie w Kościele Katolickim. Nawet jeżeli ślub bierze katolik z ateistą, to ateista deklaruje, że nie będzie stawiał przeszkód w kwestii wychowania dziecka w wierze katolickiej. No a Świadek Jehowy chyba takiej deklaracji nie może złożyć, prawda? Jak to jest z tymi związkami katolika ze ŚJ? Napisałaś, że w biblii nie ma nic o komunii świętej ![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#78 | ||||||||||||||
Zakorzenienie
|
Autorka tematu chce wytlumaczyc
![]() ![]() Opinie ktore sa na wizazu na temat SJ, z moich doswiadczen zwykle pokrywaja sie z prawda. Niestety dostrzegam nastepujacy mechanizm: opinia krytyczna o SJ bedzie postrzegana od razu jako cos nieprawdziwego ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dokladnie, brzydkie ale prawdziwe. Narzucanie sie i tyle. Cytat:
A co ma piernik do wiatraka ![]() Cytat:
Nie obchodza. Cytat:
Mi to przypomina krzewienie robotniczo-chlopskiej swiadomosci na zebraniu POPu ![]() Cytat:
Cytat:
Jest o tym wspomniane w Apokalipsie (tak a propos – po polsku ta ksiega nazywa sie Apokalipsa, przynajmniej ja sie nie spotkalem ze stwierdzeniem „Ksiega Objawienia” co by bylo doslownym tlumaczeniem z ang Revelation). Tyle ze nigdzie nie ma wzmianki o 12tys z kazdego plemiona izraelskiego. Do tego, Apokalipsa jest ksiega oparta na symbolach, skad takie doslowne branie tej liczby? Wzialwszy pod uwage, ze wg mnie dziwnie to interpretujesz i twierdzisz ze w Biblii nic ma wzmianki o Eucharystii, choc w rzeczywistosci jest, to ja podziekuje za Twoje „pokazywanie”. Cytat:
Oczywiscie ze jest: Cytat:
Lk 22,19 Cytat:
Dlatego wiadomo (nikt nic nie zaklada, takie sa fakty), ze SJ maja zmieniona Biblie, ze to wyznanie powstalo dopiero w XIXw i tworczo zmienialo Biblie. Dziekuje, nie uwazam ze jestes osoba kompetentna do porownywania tego, ja juz swojego czasu porownalem. Wg mnie to co SJ nazywaja „Biblia”, jest zmanipulawana wersja pisma, a zmiany maja na celu negowanie gloszonej w Biblii boskosci Jezusa. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Sylwunia, przepraszam, ale piszesz glupoty – najpierw ze SJ popieraja ksztalcenie, pozniej pojawia sie tekst ze Straznicy i juz sie okazuje, ze nie, trzeba odpowiednio wybierac. Dla mnie wniosek jest jasny – SJ sa przeciwni ksztalceniu sie. To i sprzeciwianie sie transfuzjom krwi, leczeniu itd., w polaczeniu z natretnym nagabujacym stylem sprawia ze negatywnie oceniam ten zwiazek wyznaniowy.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
Nija zauważyłam że ŚJ często tak na prawdę maja mylne pojęcie o tym co znajduje się w biblii.
Albo nad interpretują albo nie mają o danej kwestii pojęcia. Ich interpretacja jest bardzo pokraczna. Wszystko biorą dosłownie. Bóg powiedział tak i tak, więc mimo że dał człowiekowi wolną wolę żeby wybierał między dobrem a złem, to każde inne działanie niż zalecona przez Boga skazuje człowieka na wieczne potępienie..
![]() |
#80 |
Rozeznanie
|
Jak to już zostało napisane,
ŚJ mają własne tłumaczenie Pisma Świętego, które powstało dopiero w 1950!! r., tłumaczenie zostało nagięte do wiary ŚJ - typowy przykład - grecki wyraz "krzyż" - przetłumaczono jako "pal męki"... I jak tu mówić że nie jest to przekłamanie? Co Ty na to Sylwusiu? Tłumaczenie to tłumaczenie...Są setki przykładów kiedy tekst zostały po prostu przeinaczone. Dlatego dyskusja z Waszą wersją Biblii jest zupełnie bez sensu. I jeszcze jedno - zastanawiam się - czy wśród ŚJ jest jakikolwiek znany myśliciel/filizof/intelektualista/poeta/naukowiec - jednym słowem osoba, która wywarła istotny wpływ na myślenie świata?? Proszę o konkretne nazwiska i przykłady. KK przyciąga wielu naukowców i intelektualistów - ta wiara jest logiczna i spójna, tak samo jak inne wielkie światowe wiary.
![]() |
#81 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
To nie tylko kwestia wiary, ale także charakteru człowieka. Kolega z mojej byłej klasy był ŚJ jak pisałam wcześniej i w klasie był outsiderem, odcinał się od wszystkiego co się działo między nami, nie uczestniczył w życiu klasy, nigdy nie jeździł na wycieczki, odmawiał przyjmowania drobnych prezentów na np Dzień Chłopca, po prostu mówił nie i koniec. Oczywiście, staraliśmy się uszanować jego wybór. I tak naprawdę nigdy nie doszło do rozmowy o jego wierze, choć wszyscy byli ciekawi " jak to u nich jest ". Nasz kolega był zamknięty i nie udzielał odpowiedzi na nasze pytania. Chował się w kłębek i koniec tematu.
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A wg wyznań protestanckich wystarczy spowiedź powszechna i ona też jest uznawana jako uznanie słów Jezusa: Komu grzechy odpuścicie... Mi tam bez różnicy czy moi znajomi wierzą w Jehowę, Allacha czy w krasnoludki, byle będziemy się wzajemnie szanować. Chciałam też zwrócić uwagę, że paru myślicieli ( ![]() ![]()
![]() |
#83 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
1) Maryja - była dziewicą i urodziła syna. 2) Bóg jest Bogiem Nieskończonym - bez początku i końca, ale urodził się jako człowiek 3) Bóg jest jeden, ale w trzech osobach. Są to dogmaty, które trudno jest pojąć, i wytłumaczyć. Nie są one logiczne. Ale ja w nie wierzę i je przyjmuję. Ale spróbujcie wytłumaczyć je komuś kto jest chrześcijaństwu przeciwny, albo w ogóle go nie zna...
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Mowilam tak, popieraja ksztalcenie a tekst ze Straznicy mowi o tym ze na studiach sa kierunki ktore np. omawiaja biblie w nie odpowiedniu sposob dla SJ. Jesli chodzi o ostatnai wieczerze to nie mowilam ze czegos takiego niema ale chodzilo mi o to ze male dzieci maja komunie swieta. Sama pisałam ze SJ obchodze pamietke smierci Jezusa, gdyz sam napisal "czyncie to na moja pamiątke" A co do tego ze SJ chca zaprzeczyc boskosci Jezusa to prawda, bo to pisze w Bibli. Jelsi uwazasz inaczej mozesz udowodnic. a co do 144tys, nie wiesz gdzie pisze ze sie wywodza z kazdego plemienia po 12tys? Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#85 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Chciałam też zwrócić uwagę, że paru myślicieli (;)) odeszło ostatnio od KK. Może upraszczam - ale czym większa wiedza na temat przeszłości KK, jego nauk, im większa znajomość Biblii i skonfrontowanie jej z nauczaniem KK, tym, moim zdaniem, trudniej pozostać członkiem tej organizacji. Pisząc myśliciele miałam na myśli oczywiście p. (bo już nie księdza ;)) Węcławskiego i Bartosia. A co do tego, to oczywiście że wielu myślicieli odeszło od KK - ale nie na rzecz ŚJ. Wciąż poproszę o chociaż JEDNEGO intelektualistę będącego ŚJ... I jeszcze jedno na koniec http://www.psychomanipulacja.pl/art/...a-pszenica.htm
Edytowane przez SlodkoOstra Czas edycji: 2009-01-02 o 16:18 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#86 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak z ta transfuzja krwi, gdzie pismo zakazuje transfuzji krwi? Co do Apokalipsy, faktycznie jest opisane 12tys z kazdego pokolenia... ale jak sie to ma do wierzen SJ ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wszystkie cytaty za: http://online.biblia.pl/ Tak by mozna jeszcze dlugo, bo Biblia jest pelna cytatow o boskosci Jezusa. Innymi slowy, SJ twierdzac cos przeciwnego, stoja w sprzecznosci i niezgodzie z Pismem Swietym. Co bylo do udowodnienia...
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2009-01-02 o 16:30 |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
Ja mam pytanie dotyczace osob, ktore odchodza od Swiadkow i np. przechodza na katolicyzm.
Dlaczego wszyscy, lacznie z rodzina, odwracaja sie od takich osob? Znam takie osoby i wiem, ze rodzina sie od nich odwrocila. Mam tez drugie pytanie. Sylwuniu, czy potrafisz mi wytlumaczyc, co jest zlego w graniu ze szkolna orkiestra hymnu panstwowego i szkolnego? Kolezanka ze szkoly muzycznej musiala zejsc ze sceny w trakcie koncertu, co bylo przykrym widokiem. Co do ewolucji, to te 7 dni nie musialo trwac dokladnie 7 dni. Co do gloszenia, juz swiadek mojemu bratu na ulicy naublizal, gdy ten powiedzial, ze znalazl juz te wlasciwa wiare. P.S. Widzial ktos Pismo Sw. Swiadkow? Bo dla mnie to sa tylko powyrywane cytaty z Biblii.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
Ja widzialem. Wg mnie to manipulacja a nie Pismo Swiete.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
#89 | ||||||||
Konto usunięte
|
W Twoim przekonaniu może i tak
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Bez przesady, nie czyńmy ze ŚJ małp z dżungli, co to żyją w ciemnocie. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
A lekarz? A jak będzie trzeba przeprowadzić transfuzję, to co? Odmówi? Paranoja. Cytat:
Cytat:
|
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#90 |
Konto usunięte
|
Ostatnio dostałam książeczkę od SJ i porównanie , nie no przepraszam dobitne nazwanie kobiety, która współżyje przed ślubem szm*** to dla mnie nie jest normalne.
![]() Poza tym co to jest, że nawet hymnu nie można na stojąco zaśpiewać, ani uczcić minutą ciszy zmarłego, bo cześć się należy Bogu. Patriotyzm temu wyznaniu też jest obcy, bo tylko Boga można kochać nie państwo. A jeszcze przypomniałam sobie tekst z tej książeczki , że na dyskotekach /imprezach dziewczyna na parkiecie odbierana jest jak k****. Dosłownie tak jest napisane ![]() ![]() A zaczepiana nieraz przed SJ, gdy odmówiłam rozmowy, byłam wyzywana od potępionych, złych i różnych najgorszych ![]() Edytowane przez 201607291951 Czas edycji: 2009-01-02 o 16:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:37.