ZOSTANE KSIAZKOWA ZOLZA o.! - pytanie do dziewczyn! - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-09, 17:17   #61
Wyrak
Zakorzenienie

Dot.: ZOSTANE KSIAZKOWA ZOLZA o.! - pytanie do dziewczyn!

Cytat:
Napisane przez Forbidden Paradise Pokaż wiadomość

Mi chodzi tylko o to zebym troszke pokazala mu ze wiecznie nie bede zalezna od TZ, i uwazam ze zastosowanie tego na jakichs trickach, zeby mu pokazac ze przestalam byc zalezna od niego bedzie lepsze niz powiedzenie mu tego wprost, a wiem to poniewaz gdybym mu tak powiedziala wprost 'Sluchaj skarbie od dzis bede niezalezna' to on obrocil by sobie to w zart i nie wziol tego na serio. A wiem to bo znam go doskonale. A jezeli mu to pokarze przy uzyciu paru trickow to to da mu troszke do myslenia .
A czy do tego trzeba przeczytac jakas ksiazke ?

Nie stosuj zadnych trickow, po prostu badz niezalezna; stosowanie trickow wg mnie udowadnia cos przeciwnego...

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-09, 21:43   #62
Forbidden Paradise
Raczkowanie

nie do tego nie trzeba czytac ksiazki..... ta ksiazke trzeba przeczytac zeby sobie USWIADOMIC ze non stop jestem jak na zawolanie a to jest chore i toksyczne.. milosc zaslepila ocyz i poprostu zapomnialam o sobie o wlansym zyciu , przyjaciolach i zainteresowaniach.

I dziewczyny uwierzcie mi ni9e traktuje tego poradnika jako ksiegi zyciowej, poprostu dzieki tej ksiazce uswiadomilam ze bylam zabardzo mysiowato-pysiowata o.!- czyli zapomnialam o wlasnych potrzebach.

Dziekuje Wam za odpowiedzi.!
Forbidden Paradise jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-09, 21:47   #63
Forbidden Paradise
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agnis2908 Pokaż wiadomość
Nabrać faceta?? Ale czemu od razu nabrać?? Po prostu stać się niezależną. Nie tylko ON i ON ciągle. Ta książka nie ma być scenariuszem do odstawiania szopek, pokazywania " o popatrz, teraz to sobie lataj za mną, bo ja nie mam czasu, mam swoje zajęcia" etc. tylko ma otwierać oczy kobietą, które w gdzieś, w pewnym momencie związku, zapomniały o sobie. Znaleźć swoje hobby, nie udawać, ze się je ma jak Ty to ujęłaś : "Czyli naciągnąć rzeczywistość do teorii." I wcale nie uważam, ze kobieta nie-zołza, która zmieni się z zołzowatą będzie jakoś źle odebrana przez swojego partnera. Wręcz przeciwnie-on zacznie ją szanować, a nie traktować jak panne, która jest na jego usługi, zawsze tylko "Mój i mój". Rozumiem, że nie podchodzisz do tego typu poradników zbyt poważnie i stąd ta niechęć. Ale nie każdy ma przyjaciół, wspaniałą mamę, która doradza czy związek bez zarzutu. Jak się nie ma, to się szuka pomocy po wszelkich, czasem bzdurnych-tu się z Tobą w pełni zgadzam- poradnikach. Niektóre są dobre, inne mniej, ale wydaje mi się, że w każdym można znaleźć coś dla siebie. Nikt rozsądny nie traktuje ich, jako cud, rzecz nadrzędną i nie chodzi z nimi ciągle w ręku rozmyślając "o nie, nie pomogę mu, bo tu pisze, że pomyśli sobie, ze jestem na usługi jego i nie będę zołzą". Odrobina rozsądku i każdy wie, na jaki chwyt może sobie pozwolić i mu to pomoże, a na jaki nie.

Zgadzam sie z tym droga agnis2908 ) .! Dziekuje za wszytskie Twoje odpowiedzi.!
Forbidden Paradise jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-09, 21:51   #64
euforia112
Raczkowanie

Książka nawet momentami zabawna. Jednak ja jestem zdania, że w związku powinno się już na początku ustalać reguły, swobodnie wyrażać swoje upodobania i potrzeby. Najgorzej jak ktoś przymyka oko na wiele spraw, bo boi się, że zostanie odrzucony, albo woli się nie kłócić dla świętego spokoju a potem po roku wspólnego życia wszystko zaczyna mu przeszkadzać i zaczyna wymyślać problemy. Dla mnie ta ksiązka nie jest jakoś szczególnie odkrywcza. Poza tym nie da się zmienić charakteru ot tak, bo przeczytałam ksiązkę i od jutra będę juz inna.
euforia112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-09, 21:52   #65
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
nie do tego nie trzeba czytac ksiazki..... ta ksiazke trzeba przeczytac zeby sobie USWIADOMIC ze non stop jestem jak na zawolanie a to jest chore i toksyczne.. milosc zaslepila ocyz i poprostu zapomnialam o sobie o wlansym zyciu , przyjaciolach i zainteresowaniach.
No spoko. Ja tam zadnej ksiazki nie musialem czytac, zeby to wiedziec, wydaje mi sie, ze do tego wystarczy co nieco interakcji z ludzmi ?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-10, 06:56   #66
miphuhiz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
No spoko. Ja tam zadnej ksiazki nie musialem czytac, zeby to wiedziec, wydaje mi sie, ze do tego wystarczy co nieco interakcji z ludzmi ?
dobrze to ujales... wydaje Ci sie
Stary 2009-01-10, 07:37   #67
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Tu nie chodzi o zmiane swojej osobowosci( raczej niemozliwa pod wpływem jakiejkolwiek kasiazki) ale o zmiane niewłasciwego postepowania i uswiadomienie sobie pewnych kwestii. Dla jednych sa oczywiste a dla innych odkrywcze. Kobiety maja skłonnosci do samoposwiecania, co ksiazka neguje, a na zdrowy egoizm nigdy nie jest za pozno.
Polecam przeczytac cokolwiek zanim sie o tym dyskutuje.
Gwiazdeczka1978 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-10, 09:09   #68
Budyniek
Rozeznanie

jestem n koncowce ksiazki...

dla mnie -> genialna.

tylko ciezko mi to pogodzic wszystko... na poczatku mam wrazenie, ze zolza jest samodzielna, dbao siebie, jest lekko jakby lodowa, a potem czytam, ze ma siezachwycac jak facet je orzeszki, nie pasuje mi to jakos, moze na poczatku zimna, a potem az tak pochwalajaca?

moze ktoras mi to zołza nakreśli?
Stary 2009-01-10, 09:28   #69
bubelmart
Rozeznanie

Cytat:
Powod dla ktorego chce zostac ksiazkowa ZOLZA jest bardzo prosty- czytajac te ksiazke uswiadomilam sobie ze jestem 'za dobra' i ze czas aby to zmienic. Zauwazylam ze zrobilam sie zbyt zalezna od partnera, co sie nigdy nie powinno zdarzyc. Z natury jestem lekko ZOLZOWATA, tylko zapomnialam o tym przy TZ, milosc zaslepila mi oczy i rozum.

Powod jest taki rowniez ze zawsze gdy kloce sie z TZ to on sobie nic z tego nie robi, a tylko ja wylewam morze lez, a teraz chce mu pokazac ze znam swoja wartosc i ze jestem niezalezna zeby TZ sobie to uswiadomil ze jestem NIEZALEZNA i ze nie bedzie tak do konca ze to ja zawsze bede przepraszala i plakala o nie.!

Ja juz dopne swego.! Jezeli zajdzie taka potrzeba to nie bede sie do niego odzywala nawet i tydzien jezeli sie poklocimy i to on pierwszy nie przeprosi (bo zawsze ja pierwsza przepraszam, a on sie do tego przyzwyczail)

I powiem wam ze wykorzystuje te niektore porady zawarte w tej ksiazce i uwierzcie mi moja skutek bardzo pozytywny

Pozdrawiam.!

no i właśnie o to chodzi, żeby nie zapominać w związku kim się jest! nie czytałam wprawdzie książki, ale z własnego doświadczenia wiem, że jak po czasie zapominasz kim jesteś, dajesz się ponieść tylko i wyłącznie uczuciu, poświęcasz wszystko i jesteś "za dobra" to wszystko traci sens, partner nie widzi już nic pociągającego w tobie i zaczyna myśleć, że cokolwiek by nie zrobił to ty zawsze będziesz, zawsze przeprosisz.. nie ma tak łatwo! czasem kobieta musi się postawić, powiedzieć "nie" i po prostu zwyczajnie zająć się sobą. czasami trzeba być egoistką - i teraz mam zamiar o tym pamiętać

powodzenia, Forbidden Paradise!

anyone who can touch you
- can hurt you or heal you
bubelmart jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-10, 09:44   #70
buulina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez euforia112 Pokaż wiadomość
Książka nawet momentami zabawna. Jednak ja jestem zdania, że w związku powinno się już na początku ustalać reguły, swobodnie wyrażać swoje upodobania i potrzeby. Najgorzej jak ktoś przymyka oko na wiele spraw, bo boi się, że zostanie odrzucony, albo woli się nie kłócić dla świętego spokoju a potem po roku wspólnego życia wszystko zaczyna mu przeszkadzać i zaczyna wymyślać problemy. Dla mnie ta ksiązka nie jest jakoś szczególnie odkrywcza. Poza tym nie da się zmienić charakteru ot tak, bo przeczytałam ksiązkę i od jutra będę juz inna.
dokładnie
szczerze mówiąc przeczytałam tylko kilka czy kilkanaście stron.. i dla mnie również nie jest czymś odkrywczym.. koleżanki strasznie zachwalały, że to cudo i recepta na związek(i szczerze mówiąc tu się nie z nimi nie zgadzam), ale stwierdziłam, że te porady nie są mi potrzebne.. i nie podchodze do nich na powaznie
Stary 2009-01-10, 09:48   #71
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Budyniek Pokaż wiadomość
jestem n koncowce ksiazki...

dla mnie -> genialna.

tylko ciezko mi to pogodzic wszystko... na poczatku mam wrazenie, ze zolza jest samodzielna, dbao siebie, jest lekko jakby lodowa, a potem czytam, ze ma siezachwycac jak facet je orzeszki, nie pasuje mi to jakos, moze na poczatku zimna, a potem az tak pochwalajaca?

Matko, o czym wy mówicie? To było w tej książce..??
Wiecie co, książki książkami - problem w tym, że każdy interpretuje je wedle własnych potrzeb. W związku z tym, nie wiem, na ile w tym wszystkim jest sens. Nawet jeśli autorka pisałaby genialne teorie, to w kwestii relacji partnerskich, generalnie w kwestiach psychologicznych, każdy odbiera takie rewelacje tak, jak chce odbierać. Ja w tej książce nigdzie nie znalazłam zaleceń, o jakich napisała Budyniek. A czytałyśmy tą samą książkę..

Buulina - bo wiesz, jeśli ktoś się całe życie płaszczy przed innymi, to dla niego będzie to rewolucyjne odkrycie, że nie musi, a nawet nie powinien. Tylko do takich zmian trzeba mieć BUDULEC, jakiś potencjał w sobie. Nie każdy ma, albo też nie będzie potrafił z niego skorzystać

Edytowane przez Deede
Czas edycji: 2009-01-10 o 09:51
Deede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-10, 09:52   #72
Budyniek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Deede Pokaż wiadomość
Wiecie co, książki książkami - problem w tym, że każdy interpretuje je wedle własnych potrzeb. W związku z tym, nie wiem, na ile w tym wszystkim jest sens. Nawet jeśli autorka pisałaby genialne teorie, to w kwestii relacji partnerskich, generalnie w kwestiach psychologicznych, każdy odbiera takie rewelacje tak, jak chce odbierać. Ja w tej książce nigdzie nie znalazłam zaleceń, o jakich napisała Budyniek. A czytałyśmy tą samą książkę..

Buulina - bo wiesz, jeśli ktoś się całe życie płaszczy przed innymi, to dla niego będzie to rewolucyjne odkrycie, że nie musi, a nawet nie powinien. Tylko do takich zmian trzeba mieć BUDULEC, jakiś potencjał w sobie. Nie każdy ma, albo też nie będzie potrafił z niego skorzystać
dlatego pytam o to, bo moze zle to zinterpretowalam.

chodzilo mi o to, ze nie pokazuje emocji, zawsze jest opanowana, moze zle sie wyrazilam
Stary 2009-01-10, 09:52   #73
Karmelowa Kotka
Raczkowanie

Cytat:

Chodzi o to, że na początku zołza musi wyraźnie zaznaczyć "swój teren", że pomimo związku jest SOBĄ itd. Ale już później, gdy jest uczucie itd wiadomo, że musi być ta czułość. Gdyby potencjalna zołza cały czas była taka "lekko lodowa i na dystans" to większość facetów miałaby dość. Wbrew pozorom im też potrzeba troche poczucia stabilizacji z partnerką, jej akceptacji i pochwał. Gdyby zołza tego miała nie dawać wcale, to wszystkie zołzy na świecie byłyby samotne
Karmelowa Kotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-10, 10:04   #74
buulina
Zakorzenienie

Cytat:

Rozumiem tylko właśnie nie jestem pewna czy książka jest w stanie to zmienić a co do interpretacji tez się zgadzam
Cytat:

chodzilo mi o to, ze nie pokazuje emocji, zawsze jest opanowana, moze zle sie wyrazilam
przeciez jak cały czas będziesz zimna i na 'nie' może to w koncu zacząć działać na nerwy przecież meżczyznie tez trzeba kiedyś okazać zainteresowanie
Stary 2009-01-10, 10:12   #75
Budyniek
Rozeznanie

nie chodzi mi, że na nie, ale ciezko zestawic obraz na maksa pewnej siebie kobiety, z zachwycajacej sie bzdurami rozochoconej kobietki,

ale ksiazka genialna
Stary 2009-01-10, 11:42   #76
Deede
Zakorzenienie

Cytat:

To to jest akurat cecha psychopatów, serio
Chciałam tylko pokazać, że nawet z dobrej książki ludzie wyciągną bardzo różne przesłania - ilu odbiorców, tyle znaczeń. W przyp. książek - jak by nie patrzeć - zahaczających (i to bardzo) o psychologię - każdy podciąga teorię pod siebie (zazwyczaj. Chyba, że ktoś ma wybitnie rozwiniętą samoświadomość i potrafi być szczery do bólu z samym sobą). Dajcie alkoholikowi książkę o uzależnieniach. Przeczyta ich 10, nawet zrozumie, nawet będzie chciał się zmienić. Czy coś mu te książki dadzą? Raczej nie, bo to, co jest podstawą jego problemów on nadal będzie odbierał w krzywym zwierciadle - tak, aby pasowało to do jego potrzeb, tłumaczeń.

Stary 2009-01-10, 14:35   #77
buulina
Zakorzenienie

Ja też często sięgam po książki w dziale psychologii i jak widze książke 'co zrobić by być lubianym' albo inne tego typu to mnie.. trafia ostatnio juz gdzies pisałam, że natrafiłam się na podobny poradnik dla Panów, niestety nie pamietam tytułu.. ale ubaw miałam niezły może go jeszcze wygrzebie gdzieś
Stary 2009-01-10, 14:56   #78
Ptysio5
Zakorzenienie

Cytat:
A ja powiem tak - zołzą trzeba się urodzić. To jest wrodzony dar .
Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Właśnie. I ja go na przykład mam .
Zgadzam się z powyższym.

W ogóle to niesamowicie mnie drażni odkrywanie tej książki na wizażu cyklicznie co parę miesięcy, przekazywanie sobie linkow jak jakiejś kobiecej tajemnicy

W tej książce w skrócie chodzi o to by mieć szacunek do siebie, mieć swoje oczekiwania (np. jakiego traktowania oczekuję w związku) i zdrowy rozsądek i trochę egoizmu.
I to w zupełności wystarczy.
Ptysio5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-10, 15:02   #79
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

godnosc NIe = lodowatosc
Rzeczywiscie zupelnie inaczej interpretowałam ta ksiazke
Gwiazdeczka1978 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-10, 20:44   #80
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ptysio5 Pokaż wiadomość
Zgadzam się z powyższym.

W ogóle to niesamowicie mnie drażni odkrywanie tej książki na wizażu cyklicznie co parę miesięcy, przekazywanie sobie linkow jak jakiejś kobiecej tajemnicy

W tej książce w skrócie chodzi o to by mieć szacunek do siebie, mieć swoje oczekiwania (np. jakiego traktowania oczekuję w związku) i zdrowy rozsądek i trochę egoizmu.
I to w zupełności wystarczy.
Dokładnie! I jeśli ktoś to ma normalnie, to i również w związku. Najczęściej, no.

BTW. A propos książek - jest jedna, która mnie pozytywnie zaskoczyła, chociaż podejrzewałam potwornego knota (tytuł, okładka, sam temat - masakra się zapowiadała). Ruszyłam ją, że tak powiem, służbowo i niespodzianka. Chodzi mi o "Sekrety mężczyzn, które powinna znać każda kobieta" (B. De Angelis) Wiem, jak brzmi (okładka jest jeszcze gorsza) ALE - wyłuszczenie paru prawd ad. życia intymnego zwłaszcza, jest całkiem do rzeczy. Tylko to też, wiecie, tak z dystansem trzeba wziąć, jak wszystko, ale można zajrzeć. To niby takie prawdy objawione, złote rady i uogólnienia, ale jeśli ktoś ma ochotę, może "luknąć". Też pisze m.in. o tym idiotycznym poświęcaniu się "dla miłości" itp.

Stary 2009-01-10, 22:10   #81
agnis2908
Zadomowienie

GG do agnis2908

Deede, a masz może namiar na tą książkę, żeby ściągnąć ją z neta?

agnis2908 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-10, 22:28   #82
jolax
Raczkowanie

ja myślę, że lepiej jak zostaniesz "zołzą" teraz niż byś miała na początku związku... jeśli zrobisz to delikatnie, tak żeby nie wyczuł podstępu, to myślę, że osiągniesz swój cel ja też chciałam zostać zołzą, ale niestety nie pamiętam wszystkich raz, musiałabym książkę przeczytać kilka razy, żeby sobie wbić do głowy
jolax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-10, 22:40   #83
agnis2908
Zadomowienie

GG do agnis2908

Cytat:
Napisane przez jolax Pokaż wiadomość
ja myślę, że lepiej jak zostaniesz "zołzą" teraz niż byś miała na początku związku... jeśli zrobisz to delikatnie, tak żeby nie wyczuł podstępu, to myślę, że osiągniesz swój cel ja też chciałam zostać zołzą, ale niestety nie pamiętam wszystkich raz, musiałabym książkę przeczytać kilka razy, żeby sobie wbić do głowy

Ale to ich nie trzeba pamiętać. Trzeba być bardziej niezależna, niedostępną, a na to chyba Ci nie potrzeba rad?

Edytowane przez agnis2908
Czas edycji: 2009-01-10 o 22:40 Powód: brak literki ;p
Stary 2009-01-10, 23:40   #84
jolax
Raczkowanie

Cytat:
Ale to ich nie trzeba pamiętać. Trzeba być bardziej niezależna, niedostępną, a na to chyba Ci nie potrzeba rad?
tak, ale często ma zdarzenie jakaś sytuacja w której postąpie źle, dlatego, że po fakcie dopiero mi się przypomni, że mogłam rozegrać to inaczej, to bym wyszła na tym korzystniej, jakbym bardziej sobie wbiła do głowy niektóre zasady, to bym może umiała dobrze zareagować w czas
jolax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-11, 00:18   #85
agnis2908
Zadomowienie

GG do agnis2908

Rozumiem, co masz na myśli, jolax.

Hm...może nie podejmuj zbyt szybko jakiś decyzji, staraj się jednak przemyśleć, zanim coś zrobisz. To jest kwestia czasu-zmienić swoje zachowanie. Ale najpierw trzeba zmienić w głowie mniemanie.

Stary 2009-01-11, 09:51   #86
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Deede, a masz może namiar na tą książkę, żeby ściągnąć ją z neta?
Nie, nie mam. Ja ją dostałam , ale widziałam ją kiedyś w empikach za niecałe 15 zł.

Stary 2009-01-28, 21:56   #87
nati360
Zakorzenienie

Dziewczyny ma może któraś na kompie tę osławioną książkę? Nie czytałamm a jestem ciekawa co tam takiego jest napisane. Podałąbym maila na PW jakiejś dobrej dzuszycce jakby co.
nati360 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości