Moja biżuteria bursztyn naturalny - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-21, 14:00   #61
bizuteriaart
Raczkowanie

Dot.: Moja biżuteria bursztyn naturalny

Wisior z serii ,, Oko Pierwotnej Ziemi " ....
bizuteriaart jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-21, 14:06   #62
Aieczko
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bizuteriaart Pokaż wiadomość
kładę krążek w zagłębieniu przykładam buncyn i sru młotkiem ) Stopniowo w coraz mniejsze wgłębienie i mniejszy buncym . tak mniej więcej żeby plus minus pasowaó resztę to już goginanie w palcach , czasami też wycinam klin i lutuję jak mi średnica nie pasuje . Trzeba kombinować aż będzie ok

---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ----------

Zapomniałbym blachę wcześniej wyżarzam żeby miękka była
Dobrze , a co to jest wyzarzanie ? Jak sie to robi ?

Twoje kolie sa przepiekne

Edytowane przez Aieczko
Czas edycji: 2010-03-21 o 14:29
Aieczko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-21, 14:24   #63
Attentte
Raczkowanie

Cytat:

Hehe Clementine mam dobrze osadzone nogi ) Ciężko by je było wyrwać ) Zresztą , nie będzie ku temu sposobności ,bo po 300 to ja ich nie będę sprzedawał . Pamiętasz ile pisałem za gram? Ten większy z koniakowymi ma 112 gram a ten drugi 92 gramy .... Policz sobie
Więc w sumie ... dużej różnicy nie będzie hehe , kurde jadę po coś na wzmocnienie stawów

.

Nie wiedziałam o co chodzi z tymi 300 zł i musiałam cofnąć się do wątku "Biżuteryjny cennik" i już mi się rozjaśniło nieco

Właśnie ostatnio,a dokładniej w lutym byłam nad morzem i wybrałam się do sklepu w Kołobrzegu i oglądałam cudne naszyjniki z bursztynami w cenach 900zł w górę i nawet nie pomyslałam,że to za drogo.Bursztyn jest piękny no i trochę kosztuje
Ostatni naszyjnik jest boski i nie sprzedawaj go za zbyt niską cenę, napewno trafi się miłośnik bursztynów,który wyłoży nieco więcej,aby go posiadać

Ostatni wisior jest cudny,ale ja miłośniczka bursztynów to nad każdym wyrobem będę wzdychać
Stary 2010-03-21, 17:33   #64
jasperin
Raczkowanie

Wisior z ostatniego wrzutu genialny!!
jasperin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-22, 00:22   #65
bizuteriaart
Raczkowanie

Wyżarzanie to rozgrzanie do czerwoności ale tak żeby nie stopić i powolne wystudzenie
Stary 2010-03-22, 08:16   #66
Aieczko
Raczkowanie

Totalnie ZIELONA sklada Ci wielkie Dzieki !

Czy mozesz mi tez powiedziec w jaki sposob wykonujesz taka "zwieszke-krawatke", ktora jest na twoim pierxszym poscie, zdjecie nr 3 ?

Chcialabym wykonac w bursztynie nie zwykla dziurke, ale milimetrowy otwor szerokosci 1cm tak aby mozna bylo przez ten otwor przeciagnac blaczke i ja wygiac pozniej na krawatke ? Czy moze masz jakis pomysl albo technike jak taki milimetrowy otwor wykonac ? Dzieki!

Edytowane przez Aieczko
Czas edycji: 2010-03-22 o 08:24
Stary 2010-03-22, 18:06   #67
bizuteriaart
Raczkowanie

Hej , taka krawatka to jakieś dwie trzy godzinki roboty i nie sądzę żebyś dała radę ją zrobić , bo ona jest z kilku elementów ( 5 ) lutowana ... więc nie proponuję się w to bawić . Co do takiego otworu to nie wiem jak go zrobić . Możesz spróbować boczną krewędzią wiertła albo frezu ale na 90 % bursztyn pęknie jak tego jeszcze nie robiłaś ) Czasami przy wierceniu prostego otworu pęka i po zabawie

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-03-23, 12:34   #68
Aieczko
Raczkowanie

Ok, bede robila proby i uczuc sie na bledach
Stary 2010-03-23, 15:08   #69
bizuteriaart
Raczkowanie

Jeśli chodzi o bursztyn to to dziadostwo ma to do siebie że każdy ine\aczej cię wierci ... uważaj zwłaszcza na mleczne żółte (i podobne ) takie które mają zanieczyszczenia , lub pęknięcia czy rysy . to potęcjalne ognisko katastrofy . Nie przejmuj sie jednak ile razy z moich ust lecą k,,,,h.... itd , bo wydaje mi się że umiem wiercic i wiem jak zapobiec pęknięciu a tu porażka . Najważniejsze to wiercic na raty tzn. sprawdzać czy wiertło się nie zakleiło . jak takim będziesz wiercic to nijak pęknie jak jasna cholera
Stary 2010-03-24, 08:35   #70
Aieczko
Raczkowanie

Juz wiercilam i jakos poszlo...ale i dwa bursztyny pekly !

Teraz czekam na ten papier zeby je wypolerowac i zobaczyc na co beda wygladaly !!! Slyszalam tez ze mozna burszyn polakierowac ! Czy to prawda, i jesli tak to jakim lakierem ? Nie mysle czerwonym do paznokci ale tylko taki mam !!!

Czy jest ma Allegro albo gdzies indziej sklep taki "pewny" ze sprzedaje prawdziwe bursztyny ?
Stary 2010-03-24, 09:46   #71
bizuteriaart
Raczkowanie

Osobiście przyjadę i cię stłukę na kwaśne jabłko , jak zaczniesz bursztyny lakierować . Dla mnie to chwile z przed milionów lat zamknięte w małych bryłkach ... Wejdz w wątek o lutowaniu ten stary , tam są polerki którymi wypolerujesz co chcesz . Papier jak najbardziej ale do wstępnego przygotowania . Jeśli nie chcesz inwestować w polerkę , zamontuj stabilnie wiertarkę w uchwycie w tej pozycji co polerki , na pewno ktoś w rodzinie ma , wez śrubę do drewna 8-10 mm obetnij łepek zamocuj w wiertarce jak wiertło obroty , lub wiertarkę ustaw tak żeby kręciła się do ciebie ( jak przywiążesz nitkę do śruby i włączysz wiertarkę nita musi nawijać się pod śrubą ) Zamów sobie na allegro kawałek niebieskiej pasty np. pp50 lub niebieską antilope i jakąś materiałową tarczę zszywaną . W ten sposób wypolerujesz nawet niedokładnie wykończony bursztyn na wysoki połysk ale błagam Cię i proszę nie maluj bursztynu lakierem ...... Jak chcesz bursztyn naturalny odezwij się do mnie na pv dam ci namiary na prawdziwy tylko oszlifowany bądz surowy bursztyn . Na allegro jest różnie są modyfikowane , prasowane bądz naturalne , kupując zupełnie surowy masz największą pewność że są naturalne . Pozdrawiam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-24, 19:26   #72
krutko
Raczkowanie

No taka poczciwa twarz, a już kolejny raz z pałami wyjeżdża... Przedziwny osobnik

A tak na serio, zdradzisz nam jak rozpoznać prasowany czy modyfikowany bursztyn od tego naturalnego (oczywiście gładkiego) ? Są jakies znaki szczególne?
krutko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-24, 20:59   #73
Aieczko
Raczkowanie

Aj aj aj ! Tylko nie bij !!! Nie chce lakierowac bursztyna, to tylko bylo pytanie gdyz czytalam o tym gdzies w Internecie - blagam litosci !

Zrobilam dzisiaj jedna zawieszke ale chyba nie zbyt dobrze. Otwieram nowy watek ze zdjeciami, czekajac na rady !

Edytowane przez Aieczko
Czas edycji: 2010-03-25 o 08:31
Stary 2010-03-25, 08:33   #74
Aieczko
Raczkowanie

Ok, podaje linke na moj watek :

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=416727, moze ktos by cos mi poradzil ?
Stary 2010-03-25, 16:28   #75
bizuteriaart
Raczkowanie

Hej żartuję z tą pałą hehe . ciężko jest to rozpoznać , zazwyczaj prasowany jest idealnych kształtów , bez zanieczyszczeń koniakowy . To trzeba na zywo zobaczyć żeby ocenić. Prasowany praktycznie nie występuje wraz ze skórką , pojawiają się też imitacje których wzrokowo nawet specjaliści nie potrafią ocenić poprawnie . Jeśli to tworzywo to w słonej wodzie będzie pływać a w słodkiej tonąć . Po Przypaleniu bursztynu czuć specyficzny zapach żywicy . Odmian jest tyle że Trzeba naprawdę być specjalistą żeby odróżnić prasowany od naturalnego . Bursztyn oprócz prasowania także klaruje się , pali itd. Niestety w tym temacie nie pomogę . Poprosyu jesli chce się mieć 100% pewności trzeba kupić sobie surowy i samemu z nim popracować Pozdrawiam.

Edytowane przez bizuteriaart
Czas edycji: 2010-03-25 o 16:30

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-03-26, 10:48   #76
Aieczko
Raczkowanie

I to prawda , ja specjalista w tej dziedzinie nie jestem !

Dostalam w rece po raz pierwszy Abdek i niestety butelka mi spadla na ziemie i czesc sie wylala - lamaga ze mnie - posprzatalam podloge ale czy mozecie mi powiedziec czy Abdek jest toksyczny ? Zbieralam i plukalam szmatka i bez rekawiczek ? To moze zle ? Czlowiek glupi zastanawia sie po fakcie !

Edytowane przez Aieczko
Czas edycji: 2010-03-26 o 10:51
Stary 2010-03-26, 19:46   #77
krutko
Raczkowanie

Cytat:
Hej żartuję z tą pałą hehe . ciężko jest to rozpoznać , zazwyczaj prasowany jest idealnych kształtów , bez zanieczyszczeń koniakowy . To trzeba na zywo zobaczyć żeby ocenić. Prasowany praktycznie nie występuje wraz ze skórką , pojawiają się też imitacje których wzrokowo nawet specjaliści nie potrafią ocenić poprawnie . Jeśli to tworzywo to w słonej wodzie będzie pływać a w słodkiej tonąć . Po Przypaleniu bursztynu czuć specyficzny zapach żywicy . Odmian jest tyle że Trzeba naprawdę być specjalistą żeby odróżnić prasowany od naturalnego . Bursztyn oprócz prasowania także klaruje się , pali itd. Niestety w tym temacie nie pomogę . Poprosyu jesli chce się mieć 100% pewności trzeba kupić sobie surowy i samemu z nim popracować Pozdrawiam.
Dziękuję za informacje
Poza tym czekamy (bo pewnie nie tylko ja) na kolejne nowości, bo piękne są Twoje prace. Działaj, działaj!
krutko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-26, 21:43   #78
bizuteriaart
Raczkowanie

Hej staram się ale ostatnio , czas mój zjada mi remont przygotowanie pudełek do biżuterii , dziecko no i Pani żona która nie lubi jak się nią zaniedbuje ... No i ja zaniedbuje warsztat ) Kurczę z 5 godzin mi na dobę brakuje ...
Stary 2010-04-02, 11:27   #79
bizuteriaart
Raczkowanie

Hej korzystając z okazji wrzucam kolczyki do wisiora z porzednich fotek . Foteczkę Wisiora " słoneczne liście " oraz babciny wisior "dwa oblicza"

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-02, 11:45   #80
bizuteriaart
Raczkowanie

Fotki
Stary 2010-04-02, 12:02   #81
bizuteriaart
Raczkowanie

Niestety nie mogę załadować ostatniej fotki ...

Czas edycji: 2010-04-02 o 12:04
Stary 2010-04-02, 12:06   #82
ak_pinki
Wtajemniczenie

piękne i kolczyki i wisior a Tobie pozostaje tylko napisać podanie do Pana Boga z prośbą o przedłużenie doby

zapraszam
ak_pinki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-02, 22:28   #83
jasperin
Raczkowanie

Kolczyki powaliły mnie na kolana i teraz muszę pisać z poziomu podłogi
jasperin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-03, 00:20   #84
gfjadeg
Raczkowanie

Kolczyki na tak! Uwielbiam tego typu formy, geometryczne bardzo
We still can find a way
'Cause nothin' lasts forever
Even cold November Rain..

Edytowane przez gfjadeg
Czas edycji: 2010-04-05 o 22:24 Powód: bo formy miało być ;)
gfjadeg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-05, 20:26   #85
Aieczko
Raczkowanie

A ja uwielbiam wisior, cos jest w nim "peruwianskiego" !
Stary 2010-04-05, 22:19   #86
bizuteriaart
Raczkowanie

Kolejny wrzucik . Obroża na szyję ,, egzotyczne kwiaty " duża rzecz )
Wisior ,, Anioł Stróż "
Prosty pierścień typu księżniczka arabella
Kolczyki ,, Echa lasu " żołędzie

Czas edycji: 2010-04-05 o 22:23
Stary 2010-04-05, 22:26   #87
gfjadeg
Raczkowanie

No rzeczywiście żołędzie Bardzo ładne.
A Anioł stróż kojarzy mi się trochę z sową, by tak pozostać w leśnych klimatach
We still can find a way
'Cause nothin' lasts forever
Even cold November Rain..
gfjadeg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-04-06, 01:00   #88
ayumi88
Rozeznanie

Ok,przebrnęłam przez wątek-tak to jest jak się wizaż zaniedbuje,to potem jest wykopywanie wątków.Ale niezmiernie cieszę się,że Twój wątek wykopałam!Przyznam,że nad każdym Twoim zdjęciem spędziłam więcej czasu niż standardowo,to było istne delektowanie się.Tworzysz piękne rzeczy,to więcej niż pewne-artyzm w czystej postaci.Ja naprawdę za bursztynami nie przepadam,tak jak taka1a powiedziała-również i mi kojarzą mi się z dystyngowanymi paniami,ale Twoje prace powodują,że i na bursztyn spoglądam przychylniejszym okiem.
Ja w ogóle baaardzo lubię,jak nam Panowie przybywają na forum,bo oni zawsze wnoszą coś fajnego,coś inspirującego,a przede wszystkim coś powalającego.I jak jasperin pisze z poziomu podłogi,tak ja-mieszkająca na 4. piętrze-piszę już gdzieś z okolic mojej piwnicy!
Nie wyróżnię się niestety,nic oryginalnego nie powiem-jestem pod dużym wrażeniem twoich prac,są naprawdę niesamowite.Szczególnie spodobał mi się naszyjnik z 5 różnymi bursztynami,fajnie wyglądają w nim te kuleczki imitujące nasz glob.Zabawny i bardzo sympatyczny pomysł!
I tak jeszcze spojrzałam na kolczyki-żołędzie...No i powiedz mi,jak ja-studentka leśnictwa-mogę się nie uśmiechnąć,patrząc na nie?Są śliczne.
Wielki pokłon w Twoją stronę.
Poza tym...ktoś,kto jest bardziej niż my zaznajomiony z warsztatem technicznym(i w dodatku odpowiada na pytania ) ZAWSZE jest u nas mile widziany.
Mistrzostwo,no po prostu mistrzostwo(ale Ci esej wystosowałam...)
ayumi88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-06, 06:54   #89
gabii86
Rozeznanie

Jak zawsze- piękne te prace. Chyba najbardziej zachwyciła mnie ta obroża
gabii86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-06, 22:25   #90
bizuteriaart
Raczkowanie

Drogie Panie dziękuję zbiorowo za pozytywne opinie )
Z tym aniołkiem to może rzeczywiście sowowaty wyszedł ) Coś mi te skrzydełka tak trochę jak u tej sowy z Kubusia puchatka wyszły
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości