|
|
#61 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Literatura obozowa
Cytat:
Raport rotmistrza Pileckiego wywarł i na mnie ogromne wrażenie. Szkoda, że tak rzadko się o nim mówi. W tym roku (chyba w maju) Lublin wystawił koło Bramy Krakowskiej kilkanaście tablic przybliżających nam postać rotmistrza i widziałam, że wielu ludzi przystawało by je obejrzeć
|
|
|
|
#62 |
|
Zadomowienie
|
J. Eisner - Przeżyłem
|
|
#63 |
|
Raczkowanie
|
witam, wątek odświeżam, ponieważ mam pytanie:
niedawno przeczytałam książkę pod tytułem "refleksje z poczekalni do gazu" i teraz chciałam się do niej odnieść w mojej pracy, tylko że, niestety moja pamięć zawodzi. konkretniej chodzi mi o moment, gdy niemcy przewożą gawalewicza z jedngo do drugiego obozu. podczas kilku dniowej podróży nie dostaje on nic do jedzenia, tak samo jak jego towarzysze zresztą, a wodę otrzymuje raz, i jest jej bardzo niewielka ilość. niewielu przeżywa tą podróż, a ci którym to się udaje, pędzeni są pieszo do obozu. i tu też moje pytanie: z jakiego do jakiego obozu był ten przewóz (zdaje mi się, że to było już do bergen-belsen), ile trwał, ile ludzi wepchnięto do wagonu i ile z niego wyszło żywych. zadaję to pytanie, gdyż w tym momencie nie mam dostępu do tej książki, a jest mi to naprawdę niezbędne. dodatkowo wiem, że informacje, o które się pytam, były podane w książce. z góry dziękuje. |
|
|
|
|
#65 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba nikt nie wymienił "Dziejów rodziny Korzeniewskich" Melchiora Wańkowicza. Krótki szkic powieściowy, właściwie reportaż, ale bardzo poruszający.
|
|
#66 |
|
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Na pewno warto też sięgnąć po "Szare śniegi Syberii", autorstwa Ruty Sepetys. Niedawno się u nas ukazała, bardzo poruszająca lektura.
|
|
|
|
|
#67 |
|
Raczkowanie
|
Największe wrazenie w tej tematyce zrobiły na mnie 3 książki:
1/. "Złodziejka książek" Zusak 2/. " Mój Auschwitz" Bartoszewski 3/. "Szare śniegi Syberii" Sepetys |
|
|
|
|
#68 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ze swojej strony dodam: Początek Andrzeja Szczypiorskiego, bo tego jeszcze nie było.
|
|
#69 |
|
Przyczajenie
|
mnie także intersuje owa literatura, dlatego chce pisać z niej pracę magisterską. gorąca prośba! może macie do zaproponowania ciekawy temat bo mnie przychodzą do glowy te najbardziej oczywiste wiec i oklepane. z niecierpliwością czekam na Wasze propozycje i z góry dziękuję i pozdrawiam
|
|
|
|
|
#70 | |
|
Wtajemniczenie
|
Książki Wandy Półtawskiej mają tematykę obozów
---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:19 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#71 |
|
Rozeznanie
|
Nie wiem czy ktoś tu polecał Anus mundi - Wiesława Kielara.
Autor był jednym z więźniów pierwszego transportu w Auschwitz-Birkenau. A tak poza-książkowo to polecam, albo lepiej, zachęcam, do odwiedzenia jakiegoś obozu (głównie w Oświęcimiu, w innych jeszcze nie byłam) jeżeli ktoś nie był a ma "w miarę" blisko. |
|
|
|
|
#72 |
|
Raczkowanie
|
aneta1236- spróbuj w ten deseń: "Sztuka- sposób na przetrwanie obozowej i gułagowej rzeczywistości."
Edytowane przez pannaswieczka Czas edycji: 2011-05-02 o 01:15 |
|
|
|
|
#73 |
|
Konto usunięte
|
czytam teraz Ernst Klee "Auschwitz. Medycyna III Rzeszy i jej ofiary"
|
|
|
|
|
#74 |
|
Przyczajenie
|
Witam, jestem tu nowa. Szukam tytułów książek o tematyce obozowej (i znalazłam
), jak i samych książek, gdyby któraś z Pań chciała się wymienić, sprzedać to ja jestem chętna.
|
|
|
|
|
#75 |
|
Zakorzenienie
|
Cudem przeżyliśmy czas zagłady - zapis pamiętnikarski Żydówki, której wraz z rodziną udało się uciec z getta warszawskiego. Leokadia Schmidt.
|
|
#76 |
|
Zadomowienie
|
Ja polecam niewspomniany jeszcze "Katyń" Janusza Zawodnego
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/76908/katyn Dokument, bez fabuły, ale bardzo cenny jeżeli chodzi o wartość merytoryczną.
|
|
#77 |
|
Przyczajenie
|
Jeśli ktoś ma na komputerze poniższe tytuły byłabym bardzo wdzieczna za wysłanie mi na e-maila joanna1990zdw@tlen.pl
Byłem numerem... historie z Auschwitz - Kazimierz Piechowski "...płakaliśmy bez łez...": Relacje byłych więźniów żydowskiego Sonderkommando z Auschwitz- Gideon Greif Uspokoić sen - Kazimierz Tymiński Refleksje z poczekalni do gazu- Adolf Gawalewicz Przeżyłam Oświęcim - Krystyna Żywulska |
|
|
|
|
#78 |
|
Zakorzenienie
|
W tej tematyce polecam:
Archipelag Gułag 1918-1956 - Aleksander Sołżenicyn Strażnik Gułagu. Dziennik - Iwan Czistiakow |
|
|
|
|
#79 |
|
Zakorzenienie
|
Mam 2 książki "Ochotnik do Auschwitz Witold Pilecki", jedną mogę się podzielić. Jeżeli jesteś zainteresowana, pisz na pw.
Edytowane przez Hvid Czas edycji: 2015-01-28 o 18:16 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:42.