Rewolucja w Kościele - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-28, 19:40   #61
amonek2
Raczkowanie

Dot.: Rewolucja w Kościele

Cytat:
Napisane przez Madia Pokaż wiadomość
Dlaczego braliście ślub w tym kościele?? Nie lepiej było poszukać księdza z powołaniem??
(I nie piszcie, że się nie da, bo są tacy księża. To nie dinozaury <wszyscy o nich wiedzą ale nikt nie wiedział>)

Niemniej jednak wiele par ślub kościelny niby traktuje jak coś ważnego, ale jednocześnie upierdliwego i coś na czym trzeba przyoszczędzić na maksa. Bo przecież nie oszczędzą na kiecce, fryzurce czy bigosie.

---------- Dopisano o 20:33 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ----------

To też jest w sumie przykre, że ludzie zaciskają zęby, wyłuskują więcej kasy i potem bluzgają na księży, zamiast zwyczajnie takiemu "duszpasterzowi" podziękować i pójść do innego.
U nas pójście do innego to dodatkowa kasa. Trzeba mieć pozwolenie - a to przecież kosztuje jak cena mszy.. Niestety taka prawda. A nawet jeśli wzilibyśmy ślub w parafii TŻ to tam dekorowanie kosztuje 1000 zł (i znow pewna informacja bo mi znajoma mówiła która brała tam ślub) chyba że są dwa śluby w jeden dzień to cena na pół... i z mojej strony to nie jest bluzganie na księży - po prostu przedstawiłam FAKTY... A to że się zawiodłam że to wygląda jak usługa i tak byliśmy traktowani jak usługobiorcy - dosłownie, to już inna inszość..
amonek2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-28, 19:45   #62
Madia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez amonek2 Pokaż wiadomość
U nas pójście do innego to dodatkowa kasa. Trzeba mieć pozwolenie - a to przecież kosztuje jak cena mszy.. Niestety taka prawda. A nawet jeśli wzilibyśmy ślub w parafii TŻ to tam dekorowanie kosztuje 1000 zł (i znow pewna informacja bo mi znajoma mówiła która brała tam ślub) chyba że są dwa śluby w jeden dzień to cena na pół... i z mojej strony to nie jest bluzganie na księży - po prostu przedstawiłam FAKTY... A to że się zawiodłam że to wygląda jak usługa i tak byliśmy traktowani jak usługobiorcy - dosłownie, to już inna inszość..
Nie, no przecież nigdzie nie napisałam, że Ty bluzgasz.

Zakręcona na punkcie zakręconego włosa od 22.02.2012
Madia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-28, 19:47   #63
amonek2
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez blackamor Pokaż wiadomość
Nie wiem po co kościołowi informacje na temat zdrowia mojej psiosi, ale ogólnie nie mam nic przeciwko zaostrzeniu zasad brania ślubu kościelnego.

Czepiacie się, że księdzą trzeba płacić, a w kościele dawać na tacę: No a za co Ci księża mają żyć? Za co ogrzeje się kościół w zimie?
Hmm. w sumie racja - za co oni mają żyć... oni pracują w szkołach, a na kościół, plebanie dają parafiania - u mnie tak jest (również na ogrzewanie, na prąd, na kostke wokół kościoła i plebani itp) . ale to że ksiądz np w mojej parafi ma dwa volwa - jedno kupił w 2010 roku i był na dwu tygodniowych wczasach w australi a ksiądź w parafi TŻ ma nowiutkiego mercedesa. W pobliskiej parafii probosz ma 4 auta i gdy przeszła powódź pierwsze co powiedział do kamery to "zatopiło garaże z samochodami, kościół...." (pierwsze garażę!) mnie na takie autka nie stać.. ZAWSZE są dwie strony medalu...........

---------- Dopisano o 20:47 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ----------

Cytat:
Napisane przez Madia Pokaż wiadomość
Nie, no przecież nigdzie nie napisałam, że Ty bluzgasz.
Chodziło mi o oddniesiesie się do twojej wypowiedzi. Wiem że to napisałaś ogólnie
amonek2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-28, 19:49   #64
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Cytuje ze stronki wp.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1371,tit...l?ticaid=1 bae6

Po wystąpieniu papieża Benedykta XVI na temat zaostrzenia rygorów zawierania sakramentu małżeństwa polscy hierarchowie planują wielkie zmiany. Dłużej będą trwały nauki małżeńskie, narzeczeni będą musieli przejść dokładne badania psychiatryczne, a kobiety w ciąży ślubu mogą nie dostać wcale! - informuje "Super Express".

- Nikt nie może domagać się prawa do ceremonii ślubnej! - grzmiał Benedykt XVI i zapowiedział walkę z lekkomyślnym udzielaniem ślubów przez księży. W związku ze słowami papieża za kilka miesięcy Komisja Episkopatu ds. Duszpasterstwa Rodzin ma przyjąć listę zmian w zasadach udzielania sakramentów - dowiedział się "Super Express".

Jak mówi gazecie biskup Antoni Długosz, skończy się zawieranie ślubów w pośpiechu. Księża będą dokładnie prześwietlać życie narzeczonych i badać ich motywację wstąpienia w związek małżeński. W związku z tym należy się spodziewać bardzo intymnych pytań od księdza, np. na temat doświadczeń seksualnych, uzależnień, a nawet o przebytych chorobach wenerycznych.

Badaniem narzeczonych zajmą się wyznaczeni przez diecezje psychiatrzy, psychologowie i lekarze. Ale to nie wszystko. - Przygotowania do ślubu muszą być prowadzone od dzieciństwa, staż narzeczeński ma wynieść co najmniej kilka lat, a czas nauk przedmałżeńskich pół roku - mówi bp Długosz i podkreśla, że szczególnym nadzorem zostaną objęte śluby udzielane ciężarnym. Wszystko z obawy, że ciąża jest jedynym powodem, dla którego młodzi zawierają małżeństwo.

Co wy na to???

Myślę, że to zniechęci tzw. pozerów , osoby, które np. biorą ślub kościelny, żeby ''mama była zadowolona'' a sami mają sceptyczne podejście do obrzędów religijnych. Wydaje mi się, że dla członków Kościoła to oczywiście dobrze, wyeliminuje się przez to pewna liczba obłudników ;-), dla społeczeństwa również.
Cytat:
W związku z tym należy się spodziewać bardzo intymnych pytań od księdza, np. na temat doświadczeń seksualnych, uzależnień, a nawet o przebytych chorobach wenerycznych.

Badaniem narzeczonych zajmą się wyznaczeni przez diecezje psychiatrzy, psychologowie i lekarze. Ale to nie wszystko. - Przygotowania do ślubu muszą być prowadzone od dzieciństwa, staż narzeczeński ma wynieść co najmniej kilka lat, a czas nauk przedmałżeńskich pół roku - mówi bp Długosz i podkreśla, że szczególnym nadzorem zostaną objęte śluby udzielane ciężarnym.
Nie wiem natomiast, co sami katolicy na to, tzn., ja osobiście uważałbym to, co wyszczególnione, za upokarzające. No i nie chcialabym, aby ktokolwiek miał mi narzucać, ile czasu można być narzeczoną/ym, a po jakim czasie można by się było pobrać. Pozdrawiam.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2011-01-28 o 19:51
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-28, 20:00   #65
Heledore
Zakorzenienie

Cytat:
Jak mówi gazecie biskup Antoni Długosz, skończy się zawieranie ślubów w pośpiechu. Księża będą dokładnie prześwietlać życie narzeczonych i badać ich motywację wstąpienia w związek małżeński. W związku z tym należy się spodziewać bardzo intymnych pytań od księdza, np. na temat doświadczeń seksualnych, uzależnień, a nawet o przebytych chorobach wenerycznych.
Badaniem narzeczonych zajmą się wyznaczeni przez diecezje psychiatrzy, psychologowie i lekarze. Ale to nie wszystko. - Przygotowania do ślubu muszą być prowadzone od dzieciństwa, staż narzeczeński ma wynieść co najmniej kilka lat, a czas nauk przedmałżeńskich pół roku - mówi bp Długosz i podkreśla, że szczególnym nadzorem zostaną objęte śluby udzielane ciężarnym. Wszystko z obawy, że ciąża jest jedynym powodem, dla którego młodzi zawierają małżeństwo.
zdaje się, że takie pytania już od dawna się zadaje i zapisuje odpowiedzi w protokole przedślubnym zaraz wygoogluję dla pewności
edit:
hmm rzeczywiście takie pytania są ale jednak dość ogólnikowe, pozwalające na interpretacje księdza np.
6.
a) Od jak dawna narzeczeni się znają?
b) Czy i od kiedy są zaręczeni?
c) Czy rodziny narzeczonych się znają?
d) Czy rodzice i opiekunowie wiedzą o zamiarze małżeństwa?
e) Czy wyrażają zgodę? Jeżeli nie to dlaczego?

18. Niezdolność do przyjęcia obowiązków małżeńskich (kan. 1095)
a) Czy w rodzinie nie było wypadków choroby psychicznej?
b) Czy narzeczeni są przekonani o własnym zdrowiu psychicznym? (kan. 1095, n. 1)

c) Czy mają zdolność do rozeznania oceniającego co do istotnych praw i obowiązków małżeńskich? (kan. 1095, n. 2)
d) Czy nie cierpią na przewlekłe lub dziedziczne choroby, o których wzajemnie nie wiedzą? (kan. 1095, n. 3)
e) Czy nie nadużywają alkoholu lub innych środków odurzających? Czy nie są od nich uzależnieni? Czy druga strona o tym wie?

Edytowane przez Heledore
Czas edycji: 2011-01-28 o 20:09
Heledore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-28, 20:02   #66
enii
Wtajemniczenie

dla mnie jest to wszystko smieszne........ a moze terz beda uniewazniac te sluby, ktore byly wynikiem ciazy

22.08.2012 Seoul, Kr (one way ticket)
enii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-28, 20:05   #67
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem po co kościołowi informacje na temat zdrowia mojej psiosi, ale ogólnie nie mam nic przeciwko zaostrzeniu zasad brania ślubu kościelnego.
To akurat dosyc logiczne - bo taka choroba moze byc powodem wnoszenia o uniewaznienie slubu na przyklada.

Cytat:
Czepiacie się, że księdzą trzeba płacić, a w kościele dawać na tacę: No a za co Ci księża mają żyć? Za co ogrzeje się kościół w zimie?
Zgadza sie Chcialbym zauwazyc, ze wbrew sarkaniu niektorych, zwiazki wyznaniowe w Polsce utrzymuja sie same, panstwo jedynie dorzuca na pewne cele + preferencyjnie opodatkowywuje ww.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
Myślę, że to zniechęci tzw. pozerów , osoby, które np. biorą ślub kościelny, żeby ''mama była zadowolona'' a sami mają sceptyczne podejście do obrzędów religijnych. Wydaje mi się, że dla członków Kościoła to oczywiście dobrze, wyeliminuje się przez to pewna liczba obłudników ;-), dla społeczeństwa również.
Mysle podobnie.

Cytat:
Nie wiem natomiast, co sami katolicy na to, tzn., ja osobiście uważałbym to, co wyszczególnione, za upokarzające. No i nie chcialabym, aby ktokolwiek miał mi narzucać, ile czasu można być narzeczoną/ym, a po jakim czasie można by się było pobrać. Pozdrawiam.
A to tez fakt - ze o ile sam pomysl z przycieciem pozerstwa dobry, to metody zastosowane sa dyskusyjne nieco...

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-01-28, 20:05   #68
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Ale jakoś sobie tego nie wyobrażam, bo jak juz ktoś mówił straciliby zbyt wielu wiernych
Cytat:
Gdzie tam wiernych. Co najwyzej osoby, co sie pojawialy raz na pol zycia w kosciele, zeby dostac slub w bialej sukience i tyle.
Przekłamujesz.
Żeby dostąpić tego sakramentu, trzeba mieć pozostałe, komunia, bierzmowanie, chrzest , to już 3 razy, , a żeby przystąpić do komunii i bierzmowania również trzeba uczestniczyć w życiu Kościoła (chodzić na religię, nabożeństwa, spotkania w ramach nauk przed bierzmowaniem).
Cytat:
Ile kosztuje przecietne wesele tak na 50-70 osob?
A co ma piernik do wiatraka? Jeśli ktoś np. wydaje 90 tyś na przyjęcie weselne, to wg Ciebie z chęcią wyda kolejną kasę dodatkowo?

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2011-01-28 o 20:08
Stary 2011-01-28, 20:13   #69
Madia
Zakorzenienie

Cytat:
Przekłamujesz.
Żeby dostąpić tego sakramentu, trzeba mieć pozostałe, komunia, bierzmowanie, chrzest , to już 3 razy, , a żeby przystąpić do komunii i bierzmowania również trzeba uczestniczyć w życiu Kościoła (chodzić na religię, nabożeństwa, spotkania w ramach nauk przed bierzmowaniem).
A co ma piernik do wiatraka? Jeśli ktoś np. wydaje 90 tyś na przyjęcie weselne, to wg Ciebie z chęcią wyda kolejną kasę dodatkowo?
Aj tam komunia z automatu w sumie jest, do bierzmowania niby trzeba się bardziej wykazać, ale i tak część idzie właśnie po to, żeby problemów ze ślubem nie mieć. Jak zdecydowałam, że do bierzmowania nie pójdę to właśnie taki argument słyszałam

---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ----------

Choć w sumie ikonka tu nie pasuje, bo to jednak przykre jest.

Stary 2011-01-28, 20:23   #70
Hultaj
BAN stały

Cytat:
a) Czy w rodzinie nie było wypadków choroby psychicznej?
b) Czy narzeczeni są przekonani o własnym zdrowiu psychicznym? (kan. 1095, n. 1)
mimo wszystko widziałabym daleko posuniętą różnice między zadaniem takich pytań a wysyłaniem ludzi do lekarzy i psychiatrów w szczegolności.
Cytat:
Aj tam komunia z automatu w sumie jest
Niekoniecznie. Współcześnie to tym bardziej.

---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ----------

Cytat:
i psychiatrów w szczegolności.
chociaż, może to i dobrze, może dzięki temu psychiatra wykryje tyrana, który by się potem znęcał nad rodziną.

Stary 2011-01-28, 20:23   #71
enii
Wtajemniczenie

Ale mimo wszystko uniewaznic slub koscielny to nie tak latwo ..Wiec samo to, ze druga osoba nie wiedziala o chorobie nic nie da< ''w zdrowiu i chorobie'' >>

Hultaj- moze z tymi psychologami to nie jest zly pomysl

Zreszta ja wogole do nauk nie jestem przekonana--po co one wogole sa... Pamietam jak wykresy zesmy odpisywaly z jakiejs ksiazki...... Wiec jesli to ma tak wygladac to nie ma sensu

22.08.2012 Seoul, Kr (one way ticket)

Edytowane przez enii
Czas edycji: 2011-01-28 o 20:25
enii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-28, 21:00   #72
Ninquelote
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez enii Pokaż wiadomość
dla mnie jest to wszystko smieszne........ a moze terz beda uniewazniac te sluby, ktore byly wynikiem ciazy
Jeśli ślub jest brany tylko i wyłącznie z powodu ciąży to jest nieważny.
Cytat:
Napisane przez enii Pokaż wiadomość
Ale mimo wszystko uniewaznic slub koscielny to nie tak latwo ..Wiec samo to, ze druga osoba nie wiedziala o chorobie nic nie da< ''w zdrowiu i chorobie'' >>
Sam fakt, że jeden małżonek zataił informację o stanie swojego zdrowia psychicznego sprawia, że tak jak powyżej małżeństwa nie było.

W Stanach też mają spotkania z psychologiem i jakoś żyją.
Ninquelote jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-28, 21:11   #73
Madia
Zakorzenienie

EEe...tam spotkania z psychologiem wcale takie złe by nie były. Sama bym chętnie sobie poszła. Taka przedślubna rozmowa psychologiczna

Stary 2011-01-28, 21:46   #74
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Nie ma sie o co martwić, już oni z głodu nie zginą. Autobusami też jeździć nie zaczną, nie ma obawy.
Kościół posiada nieruchomości i ziemię, jest ogromnym beneficjentem dopłat z Unii Europejskiej. Sporo księży naucza religii w szkole, za państwowe pieniądze oczywiście głoszą swoje jedynie słuszne prawdy. Biedy nie mają.
Spoko spoko, na samochód zawsze się kasa znajdzie

Cytat:
Napisane przez amonek2 Pokaż wiadomość
Hmm. w sumie racja - za co oni mają żyć... oni pracują w szkołach, a na kościół, plebanie dają parafiania - u mnie tak jest (również na ogrzewanie, na prąd, na kostke wokół kościoła i plebani itp) . ale to że ksiądz np w mojej parafi ma dwa volwa - jedno kupił w 2010 roku i był na dwu tygodniowych wczasach w australi a ksiądź w parafi TŻ ma nowiutkiego mercedesa. W pobliskiej parafii probosz ma 4 auta i gdy przeszła powódź pierwsze co powiedział do kamery to "zatopiło garaże z samochodami, kościół...." (pierwsze garażę!) mnie na takie autka nie stać.. ZAWSZE są dwie strony medalu...........

4 auta? Mercedesa?
W życiu grosza bym takiemu księdzu na tacę ani przy kolędzie nie dała. I jak dla mnie to trzeba być niezłym frajerem, żeby się na wypasiony czy któryś z rzędu samochód dla proboszcza składać. To już lepiej menelowi na wino dać.

Jak osobie duchownej nie wstyd w kraju, gdzie często dzieci chodzą głodne, zapewne też w księdza parafii, takimi samochodami jeździć i to nie za tak zwane uczciwie zapracowane pieniądze, bo odprawianie mszy to taka średnio męcząca robota
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-28, 21:47   #75
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Hultaj- moze z tymi psychologami to nie jest zly pomysl
tak, na pewno.
Cytat:
EEe...tam spotkania z psychologiem wcale takie złe by nie były. Sama bym chętnie sobie poszła. Taka przedślubna rozmowa psychologiczna
Gorzej, jeśli nie miałabyś wpływu na to, do jakiego psychologa miałabyś iść.

Ogólnie, to mnie to pasowałoby na niezły żart. Taki trochę czarny, może, humor.
Wierzący chce wziąć ślub kościelny?
To do psychiatry z nim.

Żartuję, podkreślam, proszę się nie urażać.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-29, 07:19   #76
Merys
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Ile kosztuje przecietne wesele tak na 50-70 osob?

Bo niby czemu? Przeciez nikt nie kaze brac slubow koscielnych
Po pierwsze to byla ironia, a jesli nawet ktos bedzie chcial brac kameralne wesele na 20-25 osob wlaczajac w to slub koscielny, to go nie wezmie bo nie bedzie go stac.

Co do pisania tutaj, sam nic nie wniosles tylko wysmiales wszystkie poprzednie posty wiec troche samokrytyki. Przyganial kociol garnkowi.

Nawet jak nikt z tego tematu nie planuje slubu, to wypowiadac sie moze gdzie chce, pouczac w tym wzgledzie nikogo nie musisz.
Merys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-29, 08:28   #77
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Merys Pokaż wiadomość
Po pierwsze to byla ironia, a jesli nawet ktos bedzie chcial brac kameralne wesele na 20-25 osob wlaczajac w to slub koscielny, to go nie wezmie bo nie bedzie go stac.

Co do pisania tutaj, sam nic nie wniosles tylko wysmiales wszystkie poprzednie posty wiec troche samokrytyki. Przyganial kociol garnkowi.

Nawet jak nikt z tego tematu nie planuje slubu, to wypowiadac sie moze gdzie chce, pouczac w tym wzgledzie nikogo nie musisz.
Daj spokój, nie ma co tłumaczyć, to jak grochem o ścianę i szkoda na to czasu, można się jedynie pośmiać albo olać jak 90% wizazu zawsze te same wynurzenia

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2011-01-29 o 08:29
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-29, 09:03   #78
muszynianka
Zakorzenienie

Czy wyrak na pewno nas tym razem wyśmiał?:P Bo chyba zgadza się z nami że ten pomysł ograniczy liczbę ślubów botakjestfajnie?:P
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-29, 10:40   #79
Madia
Zakorzenienie

Cytat:
tak, na pewno.
Gorzej, jeśli nie miałabyś wpływu na to, do jakiego psychologa miałabyś iść.
No to już jest gorzej. Szczególnie jeśli to będzie psycholog "jednej słusznej prawdy"

Merys, jak pary nie będzie stać na wesele na 20-25 osób to zrobi tylko ślub na siebie i świadków. Albo pozbiera kaskę na wesele. W końcu to o miłość podobno chodzi o nie o imprezę.

Stary 2011-01-29, 10:45   #80
tipsiara
Wtajemniczenie

Nie przejdzie!
nie ma mowy.
tipsiara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-29, 11:05   #81
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karinio Pokaż wiadomość
Cytuje ze stronki wp.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1371,tit...l?ticaid=1bae6

Po wystąpieniu papieża Benedykta XVI na temat zaostrzenia rygorów zawierania sakramentu małżeństwa polscy hierarchowie planują wielkie zmiany. Dłużej będą trwały nauki małżeńskie, narzeczeni będą musieli przejść dokładne badania psychiatryczne, a kobiety w ciąży ślubu mogą nie dostać wcale! - informuje "Super Express".

- Nikt nie może domagać się prawa do ceremonii ślubnej! - grzmiał Benedykt XVI i zapowiedział walkę z lekkomyślnym udzielaniem ślubów przez księży. W związku ze słowami papieża za kilka miesięcy Komisja Episkopatu ds. Duszpasterstwa Rodzin ma przyjąć listę zmian w zasadach udzielania sakramentów - dowiedział się "Super Express".

Co wy na to???
Oczywiście, bo kobiety są od wiadomo czego, a panowie tez wiadomo, jakie prawa mają.

Deede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-29, 11:24   #82
Cherry Blossom Girl
nyan nyan ^^

Uważam, że jest to ciekawy pomysł, aczkolwiek nieco utopijny. Sądzę, że osobom szczerze wierzącym, biorącym ślub z potrzeby wiary, a nie dlatego, że "O matko! Sukienka, dodatki, limuzyna, lans na dzielni!" nie będzie to przeszkadzać.
Swoją drogą śmieszy mnie panna młoda "dziewica" w białej sukni, w welonie i z brzuszkiem ciążowym
Cherry Blossom Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-29, 11:55   #83
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Przekłamujesz.
Czepiasz sie - chodzilo mi dokladnie o to samo o co Tobie, raz na pol zycia, w sensie od wielkiego dzwonu w doroslym zyciu.

Cytat:
To ma do wiatraka, ze wesele to teoretycznie jedynie dodatek do slubu.

Cytat:
Napisane przez Merys Pokaż wiadomość

Co do wnoszenia - wyrazilem opinie, ze to zmiejszy liczbe slubow pseudokatolikow.
Jakby nie patrzec, zdecydowanie bardziej wnoszace, niz teorie o dodatkowych zyskach ze slubow. Zreszta - wprowadza te zmiany "a, podniosa stawki, chca kasy", nie wprowadza - "a, sluby daja kazdemu, zeby dostac za slub, chca kasy". Co by kler nie zrobil, to te same osoby sie zawsze do niego czepia. To odnosnie tego wypowiadania sie gdzie kto chce - pewnie, ze mozna, ale to nijak nie zmienia wtornosci i braku sensu tej wiecznej mantry liczenia pieniedzy kleru i pieniedzy wiernych przez antyklerykalow nie majacych zwiazku z KK.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2011-01-29, 12:04   #84
Finlora
Zakorzenienie

Jak dobrze, że mam zamiar wziąć ślub cywilny i nie bawić się w jakieś kościelne szopki

Zresztą ja bym normalnych nauk przedmałżeńskich nie przeżyła (podejrzewam, że wywaliliby mnie z nich) a co dopiero takich półrocznych
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-29, 12:10   #85
invisible_01
Zakorzeniona

Jeśli chodzi o KK, to ten temat bawi mnie od dawna. Nie sądzę, żeby księża nagle przestali udzielać ślubu ciężarnym - po prostu wzrośnie cena Przecież od dawna wiadomo, że w kościele za gotówkę wszystko się da załatwić - chrzest nieślubnego dziecka, ślub niewierzących (bo cywilny się babci nie podoba), ślub w zaawansowanej ciąży... Dlatego ja ani nauk przedmałżeńskich ani tym bardziej ślubu kościelnego brać nie zamierzam. Jedno mnie tylko dziwi - jak komuś nie podobają się nauki przedmałżeńskie (jest nawet na przedślubnym wątek, w którym przyszłe panny młode wylewają swoje żale w tym temacie), to po co brać ślub kościelny? Cywilny ślub to też ślub. No, ale przecież w kościele ładnej i rodzice by się pluli...
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-29, 12:28   #86
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o KK, to ten temat bawi mnie od dawna. Nie sądzę, żeby księża nagle przestali udzielać ślubu ciężarnym - po prostu wzrośnie cena Przecież od dawna wiadomo, że w kościele za gotówkę wszystko się da załatwić - chrzest nieślubnego dziecka, ślub niewierzących (bo cywilny się babci nie podoba), ślub w zaawansowanej ciąży... Dlatego ja ani nauk przedmałżeńskich ani tym bardziej ślubu kościelnego brać nie zamierzam. Jedno mnie tylko dziwi - jak komuś nie podobają się nauki przedmałżeńskie (jest nawet na przedślubnym wątek, w którym przyszłe panny młode wylewają swoje żale w tym temacie), to po co brać ślub kościelny? Cywilny ślub to też ślub. No, ale przecież w kościele ładnej i rodzice by się pluli...
A mnie bawi brak logiki w Twojej argumentacji - bo kto powiedzial, ze nie da sie zalatwic chrztu nieslubnego dziecka , albo slubu w ciazy? Wlasnie o to chodzi, ze na chwile obecna to jest dosyc normalne, bez jakiegokolwiek zalatwiania.
Co do slubu niewierzacych - przeciez im ksiadz w glowie nie siedzi, zeby wiedziec, co mysla; a do tego, slub gdzie jedna strona jest niewierzaca to cos normalnego. Najlepszy jest wniosek: udzielaja wszystkim - kasa, udzielaja wybiorczo - kasa. W momencie, gdy arugmentuje sie tak samo przeciwstawne sytuacje, argumentacja mocno szwankuje

Stary 2011-01-29, 12:38   #87
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
A mnie bawi brak logiki w Twojej argumentacji - bo kto powiedzial, ze nie da sie zalatwic chrztu nieslubnego dziecka , albo slubu w ciazy? Wlasnie o to chodzi, ze na chwile obecna to jest dosyc normalne, bez jakiegokolwiek zalatwiania.
Co do slubu niewierzacych - przeciez im ksiadz w glowie nie siedzi, zeby wiedziec, co mysla; a do tego, slub gdzie jedna strona jest niewierzaca to cos normalnego. Najlepszy jest wniosek: udzielaja wszystkim - kasa, udzielaja wybiorczo - kasa. W momencie, gdy arugmentuje sie tak samo przeciwstawne sytuacje, argumentacja mocno szwankuje
A widzisz sens w tym, że podczas nauk przedmałżeńskich kobieta w ciąży udaje dziewicę, a ksiądz za odpowiednią cenę udaje, że nie widzi jej brzucha? Bo ja nie bardzo.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-29, 12:48   #88
Dzikun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiencja Pokaż wiadomość
Przygotowania do ślubu od dzieciństwa? wtf?
No to jest też ciekawa kwestia
A co z kimś, kto będzie chciał kiedyś wstąpić do seminarium/zakonu/nie brać ślubu, ale pod wpływem prania mózgu od dziecięcych lat minie się z powołaniem?

Ja mam jeszcze jedną teorią.
Może księża mają jakieś braki (to, że mają to na pewno) i tym samym chcą sobie jakoś ulżyć?
No co, w końcu pytania o pikantne fragmenty z życia, o doświadczenia () opowiadane im przez kobietę i mężczyznę... No może pobudzić, a w zasadzie to już prawie jak trójkącik
Dzikun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-29, 12:55   #89
kotka20093
BAN stały

Może księża mają jakieś braki (to, że mają to na pewno) i tym samym chcą sobie jakoś ulżyć?
No co, w końcu pytania o pikantne fragmenty z życia, o doświadczenia () opowiadane im przez kobietę i mężczyznę... No może pobudzić, a w zasadzie to już prawie jak trójkącik
[/QUOTE]
no dokładnie. a wypytywanie podczas spowiedzi pikantnych szczegolów? (nie mówię że wszyscy księża pytają ale się tacy zdarzają). W ogóle kościół bardzo czasu energii poświęca zyciu seksualnemu ludzi. A rzeczy moim zdaniem na prawdę ważne omija szerokim łukiem, albo przynajmniej są na marginesie.
Księża żyjąc w celibacie(przynajmniej teoretycznie) na pewno maja pewne skrzywienia psychiczne. W końcu człowiek jest istota seksualna. Myślę że zniesienie celibatu było by dobrym pomysłem. może księża przestali by się jarać seksem swoich wiernych?
kotka20093 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-29, 12:55   #90
kasiaen1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Dzikun Pokaż wiadomość

Szukałam dłuższą chwilę odpowiedniego słowa, znalazłam- "obleśne". Widzę, że rozmyślasz intensywnie o kwestii pobudzania u starszych dziadków, gratuluję dzielenia się tym na forum

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości