![]() |
#61 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Rewolucja w Kościele
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:47 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ---------- Chodziło mi o oddniesiesie się do twojej wypowiedzi. Wiem że to napisałaś ogólnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Myślę, że to zniechęci tzw. pozerów ![]() ![]() Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-01-28 o 19:51 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() edit: hmm rzeczywiście takie pytania są ale jednak dość ogólnikowe, pozwalające na interpretacje księdza np. 6. a) Od jak dawna narzeczeni się znają? b) Czy i od kiedy są zaręczeni? c) Czy rodziny narzeczonych się znają? d) Czy rodzice i opiekunowie wiedzą o zamiarze małżeństwa? e) Czy wyrażają zgodę? Jeżeli nie to dlaczego? 18. Niezdolność do przyjęcia obowiązków małżeńskich (kan. 1095) a) Czy w rodzinie nie było wypadków choroby psychicznej? b) Czy narzeczeni są przekonani o własnym zdrowiu psychicznym? (kan. 1095, n. 1) c) Czy mają zdolność do rozeznania oceniającego co do istotnych praw i obowiązków małżeńskich? (kan. 1095, n. 2) d) Czy nie cierpią na przewlekłe lub dziedziczne choroby, o których wzajemnie nie wiedzą? (kan. 1095, n. 3) e) Czy nie nadużywają alkoholu lub innych środków odurzających? Czy nie są od nich uzależnieni? Czy druga strona o tym wie?
Edytowane przez Heledore Czas edycji: 2011-01-28 o 20:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Wtajemniczenie
|
dla mnie jest to wszystko smieszne........ a moze terz beda uniewazniac te sluby, ktore byly wynikiem ciazy
![]()
![]() |
#67 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
A to tez fakt - ze o ile sam pomysl z przycieciem pozerstwa dobry, to metody zastosowane sa dyskusyjne nieco...
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() Żeby dostąpić tego sakramentu, trzeba mieć pozostałe, komunia, bierzmowanie, chrzest ![]() ![]() Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-01-28 o 20:08 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ---------- Choć w sumie ikonka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Wtajemniczenie
|
Ale mimo wszystko uniewaznic slub koscielny to nie tak latwo ..Wiec samo to, ze druga osoba nie wiedziala o chorobie nic nie da< ''w zdrowiu i chorobie'' >>
Hultaj- moze z tymi psychologami to nie jest zly pomysl Zreszta ja wogole do nauk nie jestem przekonana--po co one wogole sa... Pamietam jak wykresy zesmy odpisywaly z jakiejs ksiazki...... Wiec jesli to ma tak wygladac to nie ma sensu
http://www.youtube.com/watch?v=v7WON...eature=related ![]() ![]() 22.08.2012 Seoul, Kr (one way ticket) ![]() Edytowane przez enii Czas edycji: 2011-01-28 o 20:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
W Stanach też mają spotkania z psychologiem i jakoś żyją.
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
EEe...tam spotkania z psychologiem wcale takie złe by nie były. Sama bym chętnie sobie poszła. Taka przedślubna rozmowa psychologiczna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kościół posiada nieruchomości i ziemię, jest ogromnym beneficjentem dopłat z Unii Europejskiej. Sporo księży naucza religii w szkole, za państwowe pieniądze oczywiście głoszą swoje jedynie słuszne prawdy. Biedy nie mają. Spoko spoko, na samochód zawsze się kasa znajdzie ![]() Cytat:
![]() 4 auta? Mercedesa? ![]() W życiu grosza bym takiemu księdzu na tacę ani przy kolędzie nie dała. I jak dla mnie to trzeba być niezłym frajerem, żeby się na wypasiony czy któryś z rzędu samochód dla proboszcza składać. To już lepiej menelowi na wino dać. Jak osobie duchownej nie wstyd w kraju, gdzie często dzieci chodzą głodne, zapewne też w księdza parafii, takimi samochodami jeździć i to nie za tak zwane uczciwie zapracowane pieniądze, bo odprawianie mszy to taka średnio męcząca robota ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ogólnie, to mnie to pasowałoby na niezły żart. Taki trochę czarny, może, humor. ![]() Wierzący chce wziąć ślub kościelny? To do psychiatry z nim. ![]() Żartuję, podkreślam, proszę się nie urażać. |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do pisania tutaj, sam nic nie wniosles tylko wysmiales wszystkie poprzednie posty wiec troche samokrytyki. Przyganial kociol garnkowi. Nawet jak nikt z tego tematu nie planuje slubu, to wypowiadac sie moze gdzie chce, pouczac w tym wzgledzie nikogo nie musisz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2011-01-29 o 08:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Czy wyrak na pewno nas tym razem wyśmiał?:P Bo chyba zgadza się z nami że ten pomysł ograniczy liczbę ślubów botakjestfajnie?:P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Merys, jak pary nie będzie stać na wesele na 20-25 osób to zrobi tylko ślub na siebie i świadków. Albo pozbiera kaskę na wesele. W końcu to o miłość podobno chodzi o nie o imprezę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Wtajemniczenie
|
Nie przejdzie!
![]() nie ma mowy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#82 |
nyan nyan ^^
|
Uważam, że jest to ciekawy pomysł, aczkolwiek nieco utopijny. Sądzę, że osobom szczerze wierzącym, biorącym ślub z potrzeby wiary, a nie dlatego, że "O matko! Sukienka, dodatki, limuzyna, lans na dzielni!" nie będzie to przeszkadzać.
Swoją drogą śmieszy mnie panna młoda "dziewica" w białej sukni, w welonie i z brzuszkiem ciążowym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jakby nie patrzec, zdecydowanie bardziej wnoszace, niz teorie o dodatkowych zyskach ze slubow. Zreszta - wprowadza te zmiany "a, podniosa stawki, chca kasy", nie wprowadza - "a, sluby daja kazdemu, zeby dostac za slub, chca kasy". Co by kler nie zrobil, to te same osoby sie zawsze do niego czepia. To odnosnie tego wypowiadania sie gdzie kto chce - pewnie, ze mozna, ale to nijak nie zmienia wtornosci i braku sensu tej wiecznej mantry liczenia pieniedzy kleru i pieniedzy wiernych przez antyklerykalow nie majacych zwiazku z KK.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
Jak dobrze, że mam zamiar wziąć ślub cywilny i nie bawić się w jakieś kościelne szopki
![]() Zresztą ja bym normalnych nauk przedmałżeńskich nie przeżyła (podejrzewam, że wywaliliby mnie z nich) a co dopiero takich półrocznych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzeniona
|
Jeśli chodzi o KK, to ten temat bawi mnie od dawna. Nie sądzę, żeby księża nagle przestali udzielać ślubu ciężarnym - po prostu wzrośnie cena
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do slubu niewierzacych - przeciez im ksiadz w glowie nie siedzi, zeby wiedziec, co mysla; a do tego, slub gdzie jedna strona jest niewierzaca to cos normalnego. Najlepszy jest wniosek: udzielaja wszystkim - kasa, udzielaja wybiorczo - kasa. W momencie, gdy arugmentuje sie tak samo przeciwstawne sytuacje, argumentacja mocno szwankuje ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
No to jest też ciekawa kwestia
![]() ![]() A co z kimś, kto będzie chciał kiedyś wstąpić do seminarium/zakonu/nie brać ślubu, ale pod wpływem prania mózgu od dziecięcych lat minie się z powołaniem? Ja mam jeszcze jedną teorią. Może księża mają jakieś braki (to, że mają to na pewno) i tym samym chcą sobie jakoś ulżyć? No co, w końcu pytania o pikantne fragmenty z życia, o doświadczenia ( ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
BAN stały
|
Ja mam jeszcze jedną teorią.
Może księża mają jakieś braki (to, że mają to na pewno) i tym samym chcą sobie jakoś ulżyć? No co, w końcu pytania o pikantne fragmenty z życia, o doświadczenia ( ![]() ![]() ![]() no dokładnie. a wypytywanie podczas spowiedzi pikantnych szczegolów? (nie mówię że wszyscy księża pytają ale się tacy zdarzają). W ogóle kościół bardzo czasu energii poświęca zyciu seksualnemu ludzi. A rzeczy moim zdaniem na prawdę ważne omija szerokim łukiem, albo przynajmniej są na marginesie. Księża żyjąc w celibacie(przynajmniej teoretycznie) na pewno maja pewne skrzywienia psychiczne. W końcu człowiek jest istota seksualna. Myślę że zniesienie celibatu było by dobrym pomysłem. może księża przestali by się jarać seksem swoich wiernych? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:56.