jak zwracacie się do swoich teściowych? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-11-13, 17:22   #61
madana
Zakorzenienie

Dot.: jak zwracacie się do swoich teściowych?

Jak zechce , niech mówi "teściowo", byle nie "pani".
Dlaczego synowa miałaby fochami psuć atmosferę w rodzinie?? Mieszkać z nią nie będę, mam nadzieję, że tak wychowuję syna, iż widząc przykład z domu, WIE, że żona jest ta najważniejsza, a nie mamusia własna- co tyle dziewczyn tu deklaruje (tylko "mama jest jedna', "mamusia byłaby niezadowolona"- o w ten deseń). W sumie ktoś, kto czuje wsparcie drugiej osoby wie, że nikomu niczego nie musi udowadniać, tak robią osoby niepewne.
Obserwuję (bo uwielbiam przyglądać się ludziom) wiele małżeństw i widzę,że najlepsze są to, w których to mąż i żona (czy parter i partnerka- jeśli to wolny związek) są dla siebie najważniejsi. Wiele małżeństw jest nieudanych, bo zarówno kobieta jak i facet podduszeni są pępowiną i ta "tylko mamusia, jedna i własna" staje się najważniejsza, a potem najważniejsze są dzieci- i JAK ma wtedy udać się związek???

Wiesz, za co kochałam mojego śp. teścia??? Za to, ze na naszym ślubie podszedł do swojego syna i powiedział: pamiętaj, teraz ona ma być najważniejsza. I tak było i jest.

Edytowane przez madana
Czas edycji: 2011-11-13 o 17:24
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-13, 17:26   #62
blackamor
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
Dlaczego synowa miałaby fochami psuć atmosferę w rodzinie?? Mieszkać z nią nie będę, mam nadzieję, że tak wychowuję syna, iż widząc przykład z domu, WIE, że żona jest ta najważniejsza, a nie mamusia własna- co tyle dziewczyn tu deklaruje (tylko "mama jest jedna', "mamusia byłaby niezadowolona"- o w ten deseń). W sumie ktoś, kto czuje wsparcie drugiej osoby wie, że nikomu niczego nie musi udowadniać, tak robią osoby niepewne.
Obserwuję (bo uwielbiam przyglądać się ludziom) wiele małżeństw i widzę,że najlepsze są to, w których to mąż i żona (czy parter i partnerka- jeśli to wolny związek) są dla siebie najważniejsi. Wiele małżeństw jest nieudanych, bo zarówno kobieta jak i facet podduszeni są pępowiną i ta "tylko mamusia, jedna i własna" staje się najważniejsza, a potem najważniejsze są dzieci- i JAK ma wtedy udać się związek???

Wiesz, za co kochałam mojego śp. teścia??? Za to, ze na naszym ślubie podszedł do swojego syna i powiedział: pamiętaj, teraz ona ma być najważniejsza. I tak było i jest.
Nie powiedziałabym do teściowej "mamo", ale to nie znaczy, że mama jest dla mnie najważniejsza To po prostu takie widzi mi się.
Stary 2011-11-13, 17:26   #63
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blackamor Pokaż wiadomość
Nie powiedziałabym do teściowej "mamo", ale to nie znaczy, że mama jest dla mnie najważniejsza To po prostu takie widzi mi się.
- no i nie musi.
Stary 2011-11-13, 17:28   #64
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:

dla równowagi podam inny przykład. Na weselu mojego sąsiada (70 lat) podeszła matka panny młodej i powiedziała przy nim (sic!) "pamietaj córeczko, mężów mżesz mieć wielu ale matkę tylko jedną"
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-13, 17:45   #65
Parvanti
Zadomowienie

Przecież tu wcale nie chodzi o przywiązanie do Mamy (chociaż jestem z nią mocno związana i nie widzę w tym nic dziwnego, to w końcu moja matka), ale to słowo jest dla mnie zarezerwowane dla jednej osoby i nie przeszłoby mi przez gardło gdybym miała je mówić komuś innemu. W ogóle zresztą nie widzę takiej potrzeby. Teściowa to teściowa, jak ktoś dobrze napisał, w końcu po coś jest ten zwrot. I wcale nie chodzi o to kto jest dla kogo ważniejszy, a wręcz myślę, że autorka ulegając żądaniom teściowej w takiej sytuacji pokazałby, że to ona (teściowa) jest ważniejsza, a nie zdanie autorki, tego jak ona się z tym czuje i jej męża (o którym pisała, że popiera ją w jej opinii).
Parvanti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-13, 18:29   #66
Narrhien
Zakorzenienie

Tak podam jeszcze jeden przykład - tak samo jak do rodziny wchodzi ojczym i dzieci mają prawo wybrać, czy chcą do niego mówić "tato" czy nie, tak samo synowa ma prawo wybrać, czy chce mówić do teściowej "mamo", czy nie. Jednak zadziwiające, że o ile w tej pierwszej sytuacji nikt się tym brakiem słowa "tato" nie zdziwi, tak w tym drugim wiele osób bedzie oburzone, bo przecież rodzina męża jest też twoją rodziną, to nie są obcy ludzie.

Ja nie uważam, żeby byli obcy, bardzo chętnie stanę się rodziną z moją przyszłą teściową, bardzo ją lubię i szanuję, ale matką nie będzie dla mnie nigdy, będzie teściową. I tu nie chodzi o to,że moja mamusia jest dla mnie najważniejsza, bo nie jest, najważniejszy jest TŻ. Tu po prostu chodzi o pewien niezaprzeczalny fakt, że jedna kobieta jest moją matką, a druga nią nie jest, w związku z czym nie mam obowiązku nazywać tej drugiej mamą Każdy ma tutaj wybór i powinien mieć prawo wyboru, bez presji otoczenia, bez nacisków i żądań z żadnej strony, kierując się li i jedynie swoją wewnętrzną potrzebą - no i jeszcze tym, by jednak teściowej nie urazić - bo rozumiem, że niektórzy poczują się urażeni formą "ty" i szanuję to.

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-13, 18:33   #67
Bojra
Raczkowanie

Cytat:
Dla mnie dziwaczna jest po ślubie forma "pani" do matki męza, do osoby, do rodziny której się weszło.
Jeszcze przed ślubem, ale już wiem, że matka mojego mężczyzny ode mnie słowa "mamo" nie uslyszy. Będzie albo panią, albo "teściową" jak jej będzie zależało. Kobieta jest przeciwko mnie - przeciwko Nam - i przeżyłam z jej strony dotąd tyle podłości, że choćby mnie prosiła, to pewne rzeczy już się nie zmienią. Także absolutnie nie jest to dla mnie dziwne...
Bojra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-11-13, 18:39   #68
madana
Zakorzenienie

Narrhien, całkowicie rozumiem twój tok rozumowania; tyle że o ile nie miałabym nic, gdybym była nazywana "teściową", to po ślubie mnie osobiście (to moje zdanie- podkreślam) dziwne wydaje się mówienie do matki męża "pani". Tyle że mając jedną matkę, umiałam bez problemu odróżnić zwyczajowe "mamo" do teściowej od "mamo" do własnej matki. Do teściowej mówiłam "czy mama mogłaby...", "jak mama sądzi"- zdecydowanie była to 3 osoba gramatyczna; do własnej mamy "mamo, jak sądzisz...(czyli 2 osoba) ", mamuśka" "mamcia" . Dla mnie te , być może drobne niuanse, wskazywały różnice.
Co do ojczyma- to u mnie w rodzinie był taki przykład, że dziewczynka najpierw mówiła "wujku", potem sama chciała mówić "tato"(jej ojciec nie żył).

---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ----------

Cytat:
Napisane przez Bojra Pokaż wiadomość
Jeszcze przed ślubem, ale już wiem, że matka mojego mężczyzny ode mnie słowa "mamo" nie uslyszy. Będzie albo panią, albo "teściową" jak jej będzie zależało. Kobieta jest przeciwko mnie - przeciwko Nam - i przeżyłam z jej strony dotąd tyle podłości, że choćby mnie prosiła, to pewne rzeczy już się nie zmienią. Także absolutnie nie jest to dla mnie dziwne...
- cóż, w sumie przy takim nastawieniu matki chłopaka nie dziwię się; nie ma takich doświadczeń.
Stary 2011-11-13, 18:42   #69
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Narrhien, całkowicie rozumiem twój tok rozumowania; tyle że o ile nie miałabym nic, gdybym była nazywana "teściową", to po ślubie mnie osobiście (to moje zdanie- podkreślam) dziwne wydaje się mówienie do matki męża "pani". Tyle że mając jedną matkę, umiałam bez problemu odróżnić zwyczajowe "mamo" do teściowej od "mamo" do własnej matki. Do teściowej mówiłam "czy mama mogłaby...", "jak mama sądzi"- zdecydowanie była to 3 osoba gramatyczna; do własnej mamy "mamo, jak sądzisz...(czyli 2 osoba) ", mamuśka" "mamcia" . Dla mnie te , być może drobne niuanse, wskazywały różnice.
Co do ojczyma- to u mnie w rodzinie był taki przykład, że dziewczynka najpierw mówiła "wujku", potem sama chciała mówić "tato"(jej ojciec nie żył).

dokładnie taka forma 3 os. l.p nie jest bezpośrednia np "co mama sądzi"? Możemy uznać,że jest tu niedopowiedzenie mama męża
Stary 2011-11-13, 18:45   #70
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Tyle że mając jedną matkę, umiałam bez problemu odróżnić zwyczajowe "mamo" do teściowej od "mamo" do własnej matki. Do teściowej mówiłam "czy mama mogłaby...", "jak mama sądzi"- zdecydowanie była to 3 osoba gramatyczna; do własnej mamy "mamo, jak sądzisz...(czyli 2 osoba) "
ja używam właśnie słowa mama w 3 osobie ,czasem mówię "tesciowo moja"
Po imieniu mi niezręcznie,mimo tego,że padła taka propozycja. Gdybym mówiła "pani" sprawiłabym jej przykrość.

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-13, 19:02   #71
Olivvek
Zadomowienie

Cytat:
- a jak inaczej mogłabyś mówić, skoro jesteś dziewczyną chłopaka?
I w całej tej historii zabrakło mi jednego: JAK na całą sprawę zapatruje się mąż dziewczyny? Nigdy nie musiałam niczego teściowej udowadniać, walczyć z nią, stawiać się, bo wiedziałam, że na bank za mną stoi mąż. Dlatego ważne pytanie: jakie wsparcie ma od męża?
Dlatego zaznaczyłam, że nie jestem żoną. A zdziwiłabyś się, jakie teraz niektóre nowoczesne mamy są koleżanka ma chłopaka, z którego matką są właśnie na ty.
No właśnie, zdanie męża bardzo ważne. Aczkolwiek ja... Ze swoim charakterem... Na pewno nie robiłabym niczego wbrew sobie "dla świętego spokoju" czy na prośbę innych.

Edytowane przez Olivvek
Czas edycji: 2011-11-13 o 19:06
Olivvek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-11-13, 19:47   #72
201605041146
Konto usunięte

a ja mówię do teściowej mamuś a to dlatego, że z moja matką nie chce mieć nic wspólnego. Od mamy męża dopiero poczułam jak to jest mieć mamę i pocczułam się córką cieszę się z naszych relacji, mimo, że jak każda z nas ma swoje minusiki które dziwią nawzajem

dlatego uważam, że forma zwracania się do teściowej, zależy rzecz biorąc od relacji synowa- teściowa. Bądź jak sobie uzgodnicie
201605041146 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-13, 19:49   #73
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108

Ja sie zwracam albo bezosobowo albo czasem mamo mi sie wymsknie ;] Ale ogolnie tez mam opory i ciezko mi przechodzi przez gardło "mamo" Wolalabym po imieniu ale u mnie ani u meza nikt nie mow sobie po imieniu raczej.
Stary 2011-11-13, 19:59   #74
c0f5ee3455cfe7f4618d1cbf50b63003f960a820
Konto usunięte

Ja mówię do swojej teściowej "mamo" jednak tak bardziej oficjalnie, niż do mej osobistej mamy Tak jak tutaj już ktoś wspominał - do swojej mamy powiem "mamo, czy możesz...." a do teściowej "mamo, czy może mama...".

Oczywiście, że na początku było mi ciężko się przemóc, ale nie dlatego, że teściowej nie lubię, wręcz przeciwnie - jest kochaną kobietą. Po prostu jest to nowa sytuacja, ale jeśli są między synową a teściową normalne kontakty to szybko przestaje to być "dziwne".

Do mówienia "mamo" przekonało mnie jeszcze coś. Mój mąż był już wcześniej żonaty i moja teściowa mi się zwierzyła, że poprzednia synowa zawsze mówiła do niej "pani" i było to dla niej bardzo przykre.

Z kolei mój mąż mówi do moich rodziców po imieniu, bo różnica wieku między nimi jest niewielka. Czasem dla żartów mówi "mamusiu" czy "tatusiu", moja mama z kolei często mówi do niego "synku". Ja uważam, że takie zwracanie się do siebie pokazuje też stopień zżycia się rodziny, wzajemne relacje.

Jednak jeśli stosunki między synową a teściową są nienajlepsze i nie ma się ochoty na tak "osobiste" słowo jak mama, to nie widzę powodu, aby się zmuszać.
c0f5ee3455cfe7f4618d1cbf50b63003f960a820 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-13, 20:18   #75
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
A ja teraz tez już rozumiem twój tok rozumowania

W gruncie rzeczy sama nie wiem, czy nie zacznę kiedyś, po slubie, mówić do mojej przyszłej teściowej "mamo". Nie jestem wróżką podejście może mi się zmienić.

Chodzi po prostu o to, by mieć wybór. W sytuacji takiej, jak opisana przez Autorkę wątku tym bardziej zaparłabym się w sobie i nie mówiła "mamo" bo jeśli ktoś wywierałby na mnie presję z tego powodu, narzucał mi z góry coś, co nie jest dla mnie komfortowe i nie starał się znaleźć ze mną porozumienia i kompromisowego wyjścia, na dodatek obrażał się o to, to naprawdę, przez gardło by mi to nie przeszło. Dlatego w sytuacji Autorki radzę jej, niestety, nie ustępować w tej kwestii, nie mówić "mamo" i zwracać się do teściowej "teściowo", skoro "Pani" i po imieniu są przez teściową uznawane za formy obraźliwe.

Tak samo z tą opisaną dziewczynką - ona sama zdecydowała, że zacznie do "wujka" mówić tato. Inaczej by to wyglądało, gdyby ojczym zażądał od niej takiego zwracania się do niego i obraziłby się, gdyby dziewczynka powiedziała, że nie jest na to gotowa, prawda? Tutaj chodzi po prostu o wybór

Stary 2011-11-13, 20:30   #76
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Narrhien Pokaż wiadomość
Tak samo z tą opisaną dziewczynką - ona sama zdecydowała, że zacznie do "wujka" mówić tato. Inaczej by to wyglądało, gdyby ojczym zażądał od niej takiego zwracania się do niego i obraziłby się, gdyby dziewczynka powiedziała, że nie jest na to gotowa, prawda? Tutaj chodzi po prostu o wybór
no tak, ale tu ojczym wymusza bycie ojcem, którego już nie ma A teściowa nie jest matką, to zwrot grzecznościowy
Myslę,że u autorki nie tylko o zwracanie sie do teściowej chodzi, a o pozostałe aspekty ich relacji. Gdyby sie tesciowa nie wtrącała i widywaliby ją raz na rok to pewnie problemu by nie było - a ona się boi,że to zwiększy ich zażylość
Wg mnie jest odwrotnie, kiedy mówie proszę Pani mam dystans, trudno mi odmówić, ale kiedy przechodze na Ty od razu staje się mniej oficjalna i bardziej asertywna jednocześnie
Stary 2011-11-13, 20:41   #77
kreaturkka
Wtajemniczenie

Autorko, z Twojego postu wynika, że sama z siebie zaczęłaś do niej mówić na "Ty"... ja uważam, że to jednak jest niegrzeczne - to starsza osoba (w tym wypadku Twoja teściowa) powinna zaproponować przejście na Ty. Nawet jeśli Ty zostałaś inaczej wychowana, to takie właśnie są reguły dobrego wychowania. Na Twoim miejscu zwracałabym się do niej na "Pani" .

(np. mój ojciec zwraca się do swoich teściów w ten sposób - mimo, że od ślubu minęło ponad 20 lat )

A jeśli ona nalega na "mamowanie", to możesz to robić w innej formie niż zwracasz się do własnej rodzicielki . tj . nie " mamo,podaj mi... " tylko " czy mogłaby mi mama podać? " - to brzmi inaczej, jest wyczuwalny dystans i wiele osób się w ten sposób zwraca. Kwestia przyzwyczajenia.

in my past life I was a dancer, I danced my life away ...

Edytowane przez kreaturkka
Czas edycji: 2011-11-13 o 20:44
kreaturkka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-13, 20:43   #78
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dawidowskasia Pokaż wiadomość
no tak, ale tu ojczym wymusza bycie ojcem, którego już nie ma A teściowa nie jest matką, to zwrot grzecznościowy
Myslę,że u autorki nie tylko o zwracanie sie do teściowej chodzi, a o pozostałe aspekty ich relacji. Gdyby sie tesciowa nie wtrącała i widywaliby ją raz na rok to pewnie problemu by nie było - a ona się boi,że to zwiększy ich zażylość
Wg mnie jest odwrotnie, kiedy mówie proszę Pani mam dystans, trudno mi odmówić, ale kiedy przechodze na Ty od razu staje się mniej oficjalna i bardziej asertywna jednocześnie
Nie rozumiem... ojczym niczego nie wymusza, zwłaszcza, że nie jest powiedziane, że ojca już nie ma. Nie ma męża mamy, ale dziecko dalej może mieć ojca.
Tak samo ojczym nie jest ojcem, jak teściowa nie jest matką

Ja też myślę, że tutaj bardziej chodzi nie tyle o sam zwrot, co całą relację na gruncie teściowa-synowa.

EDIT: ja w kwestii ojczyma tutaj nie mówię o konkretnym przypadku z rodziny madany, tylko ogólnie

Edytowane przez Narrhien
Czas edycji: 2011-11-13 o 20:53
Stary 2011-11-13, 20:45   #79
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Narrhien Pokaż wiadomość
Nie rozumiem... ojczym niczego nie wymusza, zwłaszcza, że nie jest powiedziane, że ojca już nie ma. Nie ma męża mamy, ale dziecko dalej może mieć ojca.
Tak samo ojczym nie jest ojcem, jak teściowa nie jest matką

Ja też myślę, że tutaj bardziej chodzi nie tyle o sam zwrot, co całą relację na gruncie teściowa-synowa.
racja, w sumie wyobraziłam sobie sytuacje gdy ojciec umiera a po miesiącu matka wychodzi za mąż i każe dzieciom mówić do kolesia tato

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-11-13, 20:47   #80
stokrotka0
Przyczajenie

A ja mówię "teściu", "teściowo". Nie zaproponowali mi, żebym zwracała się do nich "mamo, tato", a jedynie po imieniu, ale nie odpowiada mi ta forma. Oni pewnie woleliby, żebym zwracała się tak jak chcą- po imieniu, ale jest jedno "ale"...
Kiedyś teściowa zrobiła mi sporą przykrość jeszcze przed ślubem mówiąc, że po ślubie mam mówić jej po imieniu, bo między nami jest mała różnica wieku (gwoli ścisłości jestem starsza od męża o 4 lata). Tej kobiecie bardzo brakuje taktu niestety. Póki co staram się trzymać na dystans bo już wcześniej przekonałam się, że zbyt zażyłe stosunki z teściami na dobre mi nie wychodzą.
stokrotka0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-13, 20:51   #81
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka0 Pokaż wiadomość
A ja mówię "teściu", "teściowo". Nie zaproponowali mi, żebym zwracała się do nich "mamo, tato", a jedynie po imieniu, ale nie odpowiada mi ta forma. Oni pewnie woleliby, żebym zwracała się tak jak chcą- po imieniu, ale jest jedno "ale"...
Kiedyś teściowa zrobiła mi sporą przykrość jeszcze przed ślubem mówiąc, że po ślubie mam mówić jej po imieniu, bo między nami jest mała różnica wieku (gwoli ścisłości jestem starsza od męża o 4 lata). Tej kobiecie bardzo brakuje taktu niestety. Póki co staram się trzymać na dystans bo już wcześniej przekonałam się, że zbyt zażyłe stosunki z teściami na dobre mi nie wychodzą.
o 4 lata czy 14?
Stary 2011-11-13, 20:56   #82
TmargoT
Zakorzenienie

[1=c0f5ee3455cfe7f4618d1cb f50b63003f960a820;3048633 8]Ja mówię do swojej teściowej "mamo" jednak tak bardziej oficjalnie, niż do mej osobistej mamy Tak jak tutaj już ktoś wspominał - do swojej mamy powiem "mamo, czy możesz...." a do teściowej "mamo, czy może mama...".
.[/QUOTE]
mówię podobnie,choć czesto do swojej rodzonej mówię MAMUSIU
tesciowa to mama,tesc to tata,nawet kiedy zrobili mi MEGA przykrość ,a potem przeprosili
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-13, 21:05   #83
Zapach deszczu
Zadomowienie

Przez 4 lata związku mowiłam pan/pani.
Zapach deszczu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-11-13, 21:05   #84
stokrotka0
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez dawidowskasia Pokaż wiadomość
o 4 lata czy 14?
Nie pomyliłam się, jestem starsza o 4 lata, a moja teściowa chyba wtedy bardzo chciała podkreślić tą róźnicę wieku, która jak twierdzi wcale jej nie przeszkadza, a jednak....
stokrotka0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-13, 21:24   #85
arrabbiata
Zadomowienie

Ja nie mogę się przemóc, żeby zwracać się per mamo, tato... staram się zwracać bezosobowo, chociaż teściów mam w porządku... wolałabym po imieniu, ale sami zaproponowali, żeby im mówić mamo/tato...

A mój mąż do moich rodziców zwraca się teściu/teściowa
arrabbiata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-13, 22:08   #86
tofaniutka
Zadomowienie

zwracaj się bezosobowo:P
tofaniutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-13, 22:20   #87
sante
Wtajemniczenie

już o tym pisałyśmy,że to niegrzecznie,chciałabyś,ż eby teściowa zwracała się do ciebie w stylu-niech poda herbatę,siada do obiadu
sante jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-13, 22:29   #88
katiem
Wtajemniczenie

Ja do swojej mamy mówię mamuś a do teściowej mamo. Do obu ojców mówię tatuś. Nie miałam z tym nigdy żadnego problemu.
Na początku małżeństwa teściowa powiedziała do mnie, że Ona wie jak trudno jest się zwracać w ten sposób do teściowej dlatego zaproponowała mi mówienie po imieniu. Ale odpowiedziałam, że ja na pewno nie będę miała z tym problemu.

Mój mąż natomiast ma duży problem i zwraca się bezosobowo. Moja mama to widzi i trochę jest jej przykro, ale wprost nigdy by mu tego nie powiedziała.
Na pewno więcej serca nam obojgu okazuje moja mama niż teściowa.

Pawełek

Kubuś
katiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-13, 22:33   #89
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka0 Pokaż wiadomość
Nie pomyliłam się, jestem starsza o 4 lata, a moja teściowa chyba wtedy bardzo chciała podkreślić tą róźnicę wieku, która jak twierdzi wcale jej nie przeszkadza, a jednak....
Śmieszna kobieta. Ja bym powiedziała,że nie chce się spoufalać ze starszymi sobami, ale jeśli jej zalezy...
Cytat:
Napisane przez sante Pokaż wiadomość
już o tym pisałyśmy,że to niegrzecznie,chciałabyś,ż eby teściowa zwracała się do ciebie w stylu-niech poda herbatę,siada do obiadu
Ale to nie trzeba w taki sposób Przy stole wystarczy zamiast "czy może mama podać sól" spytać "czy mogę prosić sól"? albo zamiast "jak się mama bawiła na imieninach" spytać "Jak mineły imieniny" etc
Stary 2011-11-13, 23:15   #90
karolca
Zakorzenienie

"mamo"
Zajęło mi to sporo czasu, bo prawie 3-4 lata.
Wcześniej zwracałam się bezosobowo i w taki sposób dopierałam słowa, aby unikać słów "mama" "teściowa" "pani".
Oczywiście nie odzywam się tak jak do własnej mamy, bo z mamą jestem jakby na "ty", zwracam się do niej "słyszałaś" "widziałaś", do teściowej natomiast "widziała mama" "słyszała mama". Oficjalnie.
Mój mąż miał bardzo podobnie, jednak moja mama powiedziała prosto z mostu, że ma wreszcie powiedzieć "mama"
Jednak nasze mamy to dwie bajki, moja jest wyluzowana, bezpośrednia i szczera do bólu, teściowa natomiast zdystansowana, chłodna i bardzo uwaznie wazy słowa.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości