![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wydłużenie wieku emerytalnego.
A był taki pomysł? Paranoja...
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
A nie dwa lata?
Pomysł, żebym ja rodziła dzieci tylko po to, zeby iść na emeryture wcześniej jest wyjątkowo głupi. Próba przekupstwa kobiety - dokładnie tak to widzę. I mało która na to pójdzie, bo zwyczajnie polityka prorodzinna w tym kraju leży. Jeżeli nie mam za co utrzymac dzieci, nie mam co z nimi zrobić, gdy chcę wrócić do pracy, to naprawdę - rok czy dwa wcześniej na emeryturę wydaje mi się śmieszne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Takie co im nie przeszkadza mieć nawet i 14 dzieci, przecież nie muszą na nie pracować, ludzie z opieki dadzą, nie muszą ich wychowywać i nawet się nimi nie opiekują, w zasadzie jedyna niedogodność to tylko poród. Nawet ciążą się zbytnio nie przejmują ![]() --------------------- Ja mam wrażenie, że ta reforma doprowadzi do sytuacji w której zostanie bardzo dużo ludzi w wieku średnim i późno-średnim bez środków do życia - bo z powodu stanu zdrowia nie będą mieć pracy, a będą jeszcze "za młodzi" na emeryturę lub zabraknie im wymaganych lat pracy. Moim zdaniem to żadna reforma. ZUS źle gospodaruje pieniędzmi, wiadomo to od 20 lat co najmniej. Moim zdaniem powinno się go zlikwidować i powołać inny urząd / firmę do zarządzania składkami. Oprócz tego powinno się zreformować sam system tak, żeby doprowadzić do tego aby pracownik odkładał na swoją emeryturę a nie na emeryturę swojej babci. Bo inaczej nigdy nie wyjdzie się z dołu finansowego. Prócz tego część zawodów powinna mieć wydłużony wiek emerytalny, część przywilejów powinna zostać zniesiona. No i należało by zreformować KRUS i włączyć rolników do ogólnego systemu ubezpieczeń.
![]() |
![]() |
#64 |
Wtajemniczenie
|
Jestem przekonana, że wszyscy co tak biadolą na Tuska i jego kompanie odnośnie reform jakie przeprowadza, i tak w kolejnych wyborach wybiorą właśnie tą partię.
dyskusja niczego nie zmieni niestety,szkoda czasu na nią.
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
Oj ja mówię o normalnych. Ale pokazałyście jeszcze jedną rzecz: kto na tym straci? No dzieci. No bo któż by inny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
oczywiście
![]() ---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ---------- Pozatym to durnowaty pomysł, nieprzemyslany chyba do końca ![]() Za becikowe niektóre patologiczne rodziny decydowały sie nie dzieci, im wiecej tym lepiej. To co będzie teraz? przecież jednorazowe tysiąc zł to pestka w porównaniu do całego roku ''nieróbstwa'' ![]() aleeee - cel bedzie osiągnięty, uzyskamy duuużo obywateli ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
Poza nim jak dla mnie mały wybór rozsądnych ludzi/partii.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2012-07-11 o 08:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Lena
|
i ja sie z tym zgadzam... ja uważam że reformy nie są takie złe, jakby przyjrzeć ich dalekobieżne oddziaływanie.. ale są robieone szybko, po łepkach bo czas goni i żeby obywatele nie mówili że nic nie robili! dodatkowo politycy "przy żłobie" zachowują sie teraz tak jakby wiedzieli że i tak nic nie wygrają! Próbują wprowadzić to wszystko o czym obiecywali na szybko, na gotowe.. więcej strasząc ludzi... dodając że każda opozycja będzie wtym górowała i pogłebiała ten strach (ale taka jest rola opozycji- jakakolwiek by partia tą opozycja była). wychodzi na to że przegrają nastepne wyboru.. wygra inna partia, która będzie na siłe zmieniać te wszystkie reformy i krach będzie zauważalny. a wtedy wcześniejszy rząd będzie triumfował, mówiąc że oni coś robili starali sie być tę "zieloną wyspą". ubolewam nad tym, że co rząd to nowe reformy, nowe zmienianie naszej Polski. chciałabym aby kiedys te reformy z roku na rok zachodziły na siebie.. nie były tak zmieniane! - przykład szkolnictwa! jeszcze chwilę i sama sie pogubię, i wyjdzie na to ze lepeij mi będxzie moje dzieci same uczyć w domu! ![]() dlatego choć nie trawię Palikota i jego Ruchu (no cóż tak mam ) to jednak podobał mi sie jego pomysł rządu fachowców.. tylko czemu zawsze ci fachowcy są tylko z jednej opcji! mamy przecież w każdej partii wiele mądrych głów! szkoda że jednak nie umieją sie dogadać. zaraz jest mowa o stołkach, stanowiskach tekach! a co do meritum! ja niem wyobrażam siebie- jako pielęgniarka pracując na oddziale, podniosząc ludzi, odmieżając małe daweczki leków, szukając tabletek... ![]() ![]() ![]() ale sie rozpisałam! przepraszam!
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-11-20 o 21:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakis czas temu powiedziano o tym haczyku w tv a potem nagle ucichło....
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2014-04-24 o 09:48 Powód: Cytat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
Nie wgłębiałam sie w to, nie wiem czy to miałoby obejmować wszystkie matki ,czy tylko te ktore urodzą po ewentualnym wejściu w życie tego pomysłu. Narazie cisza, więc chyba ten pomysł to pomyłka
![]()
![]() |
#77 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciekawe jak odnalazłabyś się w takich Włoszech np, gdzie jest świąt mniej więcej tyle samo, ale urlopu już 33 a nie 26 dni ... no masakra, co za marnowanie czasu pracowników ![]() Cytat:
Jeśli kogoś nie stać na etat to znaczy, że go nie stać i tyle. Po cholerę więc zatrudniać, skoro się na tym nie zarobi? No chyba, że pracodawcy zatrudniają charytatywnie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A co do pogrubionego - w kraju, gdzie żyją ludzie "normalni" może tak. Ale nie w naszym, gdzie przeciętny przedsiębiorca myśli tylko o sobie i ma wywalone na pracownika i nie ma świadomości, że to jest krótkowzroczne działanie. Bo jak się pracownika źle traktuje to on się odpłaca tym samym, a po jakimś czasie rozchodzi się fama i nikt już nie pójdzie do takiego robić z pozytywnym nastawieniem. A potem jest płacz, że nie ma kogo zatrudnić, bo przychodzą same łajzy i cwaniaki. Jeśli Ty dbasz o swoich to chwali Ci się, ale niestety nie wszyscy przedsiębiorcy tak mają.
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Wydłużenie wieku emerytalnego.
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2014-04-24 o 09:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Coraz częściej łakomym okiem pracodawcy spoglądają na ludzi 40+ zwłaszcza w branżach nie wymagających pracy ficzycznej. Po pierwsze - doświadczenie, a po drugie - dyspozycyjność właśnie. Oplacają im pakiety medyczne i pilnują okresowych badań żeby zminimalizować ryzyko częstego i długiego L4 i gra muzyczka. A młode kobiety dalej mają przerąbane z jednego prostego powodu - posiadania macicy, którą mogą chcieć w najbliższym czasie zagospodarować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Rynek pracy w Polsce to jeszcze niestety dziki wschód, ale to się już powoli zmienia. Mentalność ludzi też. Na razie jest to dostrzegalne w dużych firmach, korporacjach ale faktem jest, że wielu panów Dzidków jeszcze nie jarzy w czym rzecz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ludzie korzystają z tych wszelkich pomostówek nie dlatego, że nie chce im się walczyć, ale dlatego, że nie ma o co walczyć. Jakoś dobrze opłacani specjaliści rzadko w okolicach 50 schodzą na wcześniejsze świadczenia.
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
'Okazuje się, że to nie niechęć rodaków do posiadania potomstwa jest przyczyną zapaści demograficznej. Jest nią raczej beznadziejna polityka państwa wobec rodzin.
Państwo daje jałmużnę w postaci becikowego, ale na pediatrów już nie starcza. Górnicy, wojskowi, policjanci, rolnicy mogą się cieszyć specjalną, finansowaną przez podatników wczesną emeryturą, ale na przedszkola i żłobki dla matek, które chcą pracować, funduszy już nie ma. Trzeba dziś być bardzo bogatym albo bardzo biednym i nic nie mieć do stracenia, by rodzić dzieci. Ludzie rozsądni czekają z zakładaniem rodziny albo wyjeżdżają z kraju.' Czekają a latka lecą ![]()
![]() |
#84 |
Rozeznanie
|
pendraiw dlatego jestem za zlikwidowaniem lub skrócem z przejsciem na emeryture. 15 lat pracy i moze iść na emeryture. Przecież ich doświadczenie można wykorzystać. A co do krusy niech płacą pełny zus a nie pare złotych i to jeszcze na rok.
![]() |
#85 | |
BAN stały
|
Cytat:
Za granicą widuję znacznie więcej starszych osób np. na stanowiskach, które np. u nas "tradycyjnie" są przeznaczone dla młodych i reprezantacyjnych czy jak się tam to określa > w hotelowych recepcjach, w room service, w sklepach (też w ekskluzywnych butikach) czy w innych usługach. Jakoś można i tam 50 latki już nad grobem nie stoją jak u nas. No, ale u nas to już 30 latki prawie stoją, także ten ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tylko takie czasy się skończyły. Teraz mając 1500 zł pensji emerytura jeśli będzie na poziomie 700zł to będzie dobrze ... Moja mama przeszła na wcześniejszą, bo po pierwsze nie znosiła swojej pracy a po drugie gdyby nie skorzystała z tej opcji i została w pracy miałaby liczoną emeryturę na nowych zasadach i dostałaby parę stów mniej ... myślę, że wiele osób w jej wieku zrobiło to samo z tego samego powodu. Teraz już się tak nie będzie opłacało przejście na wcześniejszą emeryturę, wiec trochę się to pewnie zmieni ... tylko nie na lepsze (dla tych osób 50+) bo będą mieli związane ręce. I będą tyrać do 67 za 1500 zł albo i mniej. Takie chore czasy. p.s. Co do tego pogrubionego - taka mentalność moim zdaniem wynika tylko i wyłącznie z warunków na rynku pracy jakie mamy. Bo nie sądzę, że tyle osób uciekałoby na wcześniejsze świadczenia, gdyby mogły pracować za godne pieniądze, w fajnych warunkach. Póki u nas tego nie będzie to ludzie niestety będą uciekać w socjal i szarą strefę. Sama bym uciekła gdybym nie umiała sobie znaleźć w miarę przyzwoitej pracy.
Gdyby wybory miały coś zmienić już dawno byłyby zakazane ... Edytowane przez MarudexuS Czas edycji: 2012-05-19 o 09:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozpierdzielenie kasy przez rzad na lewo i prawo. Np. wydawanie srodkow z rezerwy demograficznej na biezace wydatki ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Secundo - tak bylo w ostatniej kadencji... tyle, ze wtedy jeszcze bylo wzgledne ciepelko. Jak ludzie dostana po kieszeniach mocno, to i milosc do PO im moze przejsc. Zobaczymy. Juz mniejsza o alternatywy, jak to "poza nim... rozsadnych". Czy Ty twierdzisz, ze Tusk/PO/ten rzad maja w sobie cokolwiek rozsadnego ![]() Cytat:
Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-11-20 o 21:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
i niebezpiecznych
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:05.