![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nowa ustawa antyaborcyjna - czyli kobieto, ródź chore dziecko!
Myślę, że w takiej sytuacji jest zawsze łatwo teoretyzować i robić z siebie bohatera- gdyby faktycznie życie było takie piękne, to wszystkie matki chorych dzieci byłyby szczęśliwymi kobietami. Nawet jak ktoś ma dobrą sytuację materialną, to wychowywanie chorego dziecka jest po prostu cierpieniem psychicznym. Patrzenie jak to dziecko się męczy, jak nie umie nic koło siebie zrobić. Praktycznie całe życie skupia się wokół tego dziecka- cały plan dnia jest ustawiony pod nie. Myślę, że to trzeba zobaczyć, żeby zobaczyć jaki to obowiązek na całe życie. I wieczna troska, kto się zajmie dzieckiem, jak rodzica czy dziadka zabraknie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
Wlasnie juz pisalam, ze na katolickim fanpejdzu byly takie hasla rzucane. Jak ja uwielbiam, jak ktos nie ma argumentu w dyskusji i tylko glosi takie komunały w stylu "Jak nie chcesz zajsc w ciaze, to nie wspolzyj" albo "Ludzie mowia "usuniecie ciazy", bo "zabicie czlowieka" jest dla nich haslem niewygodnym" itp. A i najlepsze bylo "skoro popieracie aborcje, bo macie do tego prawo, to i gwalt popierajcie, w koncu maz tez ma prawo"
![]() Edytowane przez agniesikk Czas edycji: 2012-10-11 o 00:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#65 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Wychowanie dziecka to ciężko chleb, nawet jak jest w 100% normalne i zdrowe. ---------- Dopisano o 02:09 ---------- Poprzedni post napisano o 02:06 ---------- Ja to jak najbardziej rozumiem od początku. Jednak dalej nie rozumiem jak można być tak okrutnym dla drugiego człowieka.
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wkurzają mnie takie poglądy i ciśnienie podnoszą. Ze zdrowym dzieckiem jest masa pracy, z chorym to już robota 24h na dobę i to do jego śmierci. Udźwigij to psychicznie, fizycznie i materialnie, a potem mądrz się i mów innym, co mają robić. Albo państwo wybuduje jakieś zbiorowe umieralnie dla takich chorych dzieci, rodzice oddadzą je zaraz po urodzenie, dzieci tam raz dwa się wykończą przy naszym poziomie opieki zdrowotnej, ale wszyscy wyznawcy Twoich poglądów będa zadowoleni, bo aborcji nie było. Tylko potem nie zdziw sie jak Ty albo ktos bliski na raka zachoruje, że pieniedzy na leczenie już w ogóle nie ma. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
Takie osoby jak wenedka po prostu mają siebie i inne kobiety za PRZEDMIOT, a nie podmiot, który ma prawo do dokonania wyboru. I to jest bardzo smutne.
Jak byłam w ciąży, czytałam fora kobiet oczekujących na wyniki amniopunkcji. Wiele kobiet usuwa ciężko chore płody. Tylko to temat tabu, o tym się nie mówi. To jest zawsze wielki dramat. Ale większym byłoby urodzenie takiego dziecka i dożywotnia opieka nad nim lub oddanie do zakładu. Byłam kiedyś w takim zakładzie, nie zapomnę widoku dzieci zadbanych owszem, ale cholernie spragnionych ciepła. Na taki los chcą teraz skazać ludzi zwolennicy tych zmian... Nie wspominając o tym, że donaszanie ciąży z chorym płodem to dla kobiety też spore ryzyko, bo często organizm sam próbuje się go pozbyć. Polecam wenedce i innym podobnie myślącym lekturę tego wątku: http://dziecko-info.rodzice.pl/showt...-*-11-09-2009r zwlaszcza post autorki na stronie 11: http://dziecko-info.rodzice.pl/showt...9-2009r/page11 Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2012-10-11 o 05:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Wtajemniczenie
|
Zgadzam się i ogólnie jestem za taka ustawą. Przynajmniej wg informacji jakie na jej temat podano, bo aby byc pewna musiałabym poznać dokładne brzmienie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A panicz z sejmu będzie dalej populistyczną gadkę uprawiał, żeby zadowolić ludzi, którzy bilety do nieba chcą za czyjeś pieniądze kupić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Konto usunięte
|
Kolejna próba zrobienia prawa wymierzonego w kobiety. Tak, kobiety, bo to one rodzą dzieci, potem niestety głównie na nie spada ciężar opieki i wychowania, one muszą zrezygnować z pracy, dużej części własnego życia. Facet nie podoła opiece nad chorym dzieckiem? No nieładnie zrobił, odszedł, trudno. Kobieta nie podoła? Wyrodna matka, jak może. Na szczęście mamy jeszcze Słowację, UK i kilka innych krajów - pamiętajcie, jesteście obywatelkami UE, więc w razie czego nie musicie się skazywać na polskich lekarzy i prawo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Wtajemniczenie
|
dlaczego chłopy tak się wpierniczają w prawo kobiety do dokonania wyboru. Nikt nie każe kobiecie usuwać ciąży,niech ma jednak prawo wyboru czy chce podjąć trud wychowania chorego dziecka czy ciąży w wyniku gwałtu czy nie....
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
Czytam od wczoraj i ręce opadają. Rząd rządem, ale głupota, ciemnota i zaślepienie rozmaitych kobieciątek o małych rozumkach wołają o pomstę do nieba.
Jak ktoś jest takim katolikiem za życiem do kwadratu, to zamiast spędzać czas przed kompem, powinien już! w te pędy! lecieć i adoptować co najmniej stadko upośledzonych dzieci, poopiekować się przez pół roku, i dopiero później piep.rzyć dyrdymały na temat decydowania o innych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
Dla mnie konflitk miedzy przeciwnikami i zwolennikami dopuszczenia aborcji jest nie do rozwiazania. Dlatego tez kazdy powinien to rozstrzygnac w swoim sumieniu. Kto jest za - zdecyduje sie na zabieg, kto przeciw - nie przerwie ciazy. Jesli kobieta jest zdecydowana na aborcje, to nie sadze, zeby ustawa ja zatrzymala. Mozna albo wyjechac za granice, albo skusic sie na podziemie aborcyjne w kraju. To juz lepiej byloby gdyby powstal oficjalnie osrodek, gdzie dokonuje sie aborcji, nawet odplatnie. Byloby to przynajmniej pod kontrola (a nie jakies szemrane interesy), a oplaty za zabiegi szlyby na konto sluzby zdrowia w Polsce, a nie za granica czy dla doktora, ktory to robi nielegalnie.
P.S. Powstala grupa na facebooku: http://www.facebook.com/events/286269028141616/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dawajcie kobiety więcej na tacę, prowadzcie dzieci do koscioła, pozwalajcie na religię w szkołach i mieszanie sie ksiezy do polityki, a potem płaczcie, bo nie ma za co leczyć i nawet nakarmić ciężko chorego dzieciaka, którego po narodzinach już wszyscy gdzieś mają. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ostatnio czytałam, ze zmarła jakaś dziewczyna, co w 3 miesiącu ciąży dowiedziała się, ze ma raka. Nikt nie zezwolił na aborcje, dziewczyna zmarła będąc w ciązy razem z dzieckiem. A poza tym czy ty wiesz co to niepełnosprawność? Uwiesz mi, ze nie jesteś sobie w stanie wyobrazić, co to jest codzienna walka z bólem fizycznym, psychicznym. Co to jest prawdziwa niemoc, bezradność... Jesteś zdrowym człowiek, który moze wyjść z domu kiedy chce (nie jesteś przecież uwieziona w domy, czy w łóżku) masz kontakt z ludzmi, pracujesz itp. Chorzy ludzie, zwłaszcza ci leżący widzą tylko sufit i kawałek nieba z okna, nic więcej. Są skazani na łaskę i niełaskę innych. Albo im ktoś podetrze tyłek, albo dwa dni leżą w gównie. To nie jest godne życie A poza tym o jakim ty szczęściu człowieka kalekiego mówisz? Tak, ci ludzie są szczęśliwi, ale nie ma to nic wspólnego ze szczęściem, kiedy człowiek jest zdrowy. To nie jest to samo uczucie. Fajnie, ze przeczytałaś artykuł o chorym dziecku, które jest "szczęśliwe" bo spotkało swoich idoli. Nie jesteś nawet w stanie zrozumieć tej sytuacji . Edytowane przez britnay Czas edycji: 2012-10-11 o 09:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja naprawdę polecam przejście się do szkoły specjalnej czy integracyjnej , popatrzenie na chore dzieciaki (tu bardziej w specjalnej) i porozmawianie o miodach życia codziennego z rodzicami. Jak to wygląda finansowo, organizacyjnie, jak dajmy na to matka ważąca 50kg ma ogarnąć syna ważącego 120kg i noszącego pampersy... Ale tak, najłatwiej wyciągnąć przykład klanowego Maciusia, bo przecież on taki słodki, taki szczęśliwy ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Czasem mam wrażenie, że ocenić prawidłowo sytuację są w stanie tylko osoby mające w swoim otoczeniu kogoś tak chorego. Wiedzą, czym to się je i nie chrzanią farmazonów. Cytat:
Cytat:
Więc nie wal argumentem od czapy. Cytat:
![]() Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b Czas edycji: 2012-10-11 o 13:07 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Mnie to zawsze zastanawia jedno.
Katolicka prawica - antykoncepcja to prawie aborcja (zwłaszcza pigułki antykoncepcyjne, a te 72h po to juz wczesnoporonne) Aborcja to morderstwo. In vitro to seryjne morderstwo. Za to kara śmierci - proszę bardzo. Skoro upośledzone płody mają prawo do życia to dlaczego mordercy i gwałciciele nie? i to człowiek i to człowiek, a kazdy człowiek ma prawo do życia. Przykład ekstremalny ale mnie to zdumiewa ze zażarci przeciwnicy aborcji są czesto za karą smierci. Druga sprawa - przy tak ograniczanej antykoncepcji ze strony prawicy, z zakazem aborcji w Polsce bedzie mnóstwo niechcianych dzieci. Już teraz sporo dzieci w domu dziecka, to jak będzie później? Kto na to wszystko będzie łożył?
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
Ciąża w tym kraju to będzie poroniony pomysł.
Tylko się teraz nie dać zgwałcić, bo już czuję następną antyaborcyjną ustawkę.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo przecież co to "dziecko" winne że matke zgwałcili. Też ma prawo do życia Do tego przeraża mnie wynik PiSu w ostatnich sondażach. Wtedy już naprawde nie bedzie niczego. Będzie 5 lekcji religii tygodniowo i co miesiąc obchody katastrofy smoleńskiej. A państwo nam się zrobi wyznaniowe.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
no wiem przecież właśnie o to mi chodziło.
Co do Smoleńska - w moim byłym LO jest przed szkołą regularny ołtarzyk ku pamięci ofiar, więc obchody i zapalanie zniczy to tam są codziennie, już
![]() |
#82 |
Wtajemniczenie
|
Ta ustawa to też brak zgody na usunięcie chorego płodu, który nie dożywa nawet dnia narodzin. Kobieta np. przez 8 miesięcy nosi chore dziecko (nie będzie mogła go wcześniej usunąć - bo ustawa), które umiera i musi je siłami natury urodzić. Martwe dziecko! Czy ktoś z tych pożal się boże decydentów czo pseudoobrońców moralności myśli, co przeżywa taka kobieta? Kobieta w takiej sytuacji nie moze liczyć na wsparcie psychologa, bo się tego nie praktykuje w naszych szpitalach.
To też narodziny dzieci bez mózgu i z innymi ciężkimi wadami rozwojowymi, które bardzo cierpią, tak długo dopóki nie umrą. Czy ktoś o tym myśli? Nie wspominając już o tym, że zamyka się kolejne ośrodki rehabilitacji dla dzieciaków, że turnus tygodniowy dla malucha kosztuje 2 tysiące. A jakiś kretyn uzasadnia swoją decyzję w głosowaniu tym, że przecież niepełnosprawni sportowcy przynieśli nam ostatnio tyle chwały i dumy. Przecież nazwać go ćwierćinteligentem to dla niego komplement ![]()
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale najłatwiej piać o wzniosłych ideałach, skoro nigdy nie zakosztowało się skutków. Zawsze, gdy czytam o przeciwnikach prawa do usunięcia ciąży z gwałtu, mam głównie jedną myśl w głowie - daj się wielokrotnie zgwałcić całej Armii Czerwonej, albo RONie, popatrz sobie, jak robią to samo twojej rodzinie i przyjaciółkom, potem z pieśnią na ustach urodź dzidzię (czasem tylko doba bólów porodowych) i się nią opiekuj. I dopiero wypowiadaj. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I amen, kuffa ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ---------- Wymieniła szereg poglądów pewnej grupy na pewne sprawy?
![]() |
![]() |
#86 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Konto usunięte
|
Jako przykłady wad ciężkich, które teraz kwalifikują do aborcji/terminacji płodu:
Trisomia 13 pary chr., czyli zespół pataua - pozwolicie, że za Wiki, nie będę książki przepisywać teraz: Trisomia 13 wiąże się z dużym ryzykiem poronienia lub urodzenia martwego dziecka. Najczęściej spotykane objawy u dzieci urodzonych z zespołem Pataua to: niska masa urodzeniowa; ubytek skóry skalpu (aplazja skóry głowy); holoprozencefalia przebiegająca z wadami narządu wzroku (anoftalmią, mikroftalmią, hipoteloryzmem lub cyklopią) nieprawidłowo wykształconym nosem oraz tzw. trąbką (proboscis), rozszczepem wargi i (lub) podniebienia; wady małżowin usznych (niskie osadzenie, zniekształcenie małżowin); anomalie kończyn (polidaktylia pozaosiowa, ustawienie palców w kształcie "kurka od strzelby", pojedyncza bruzda zgięciowa, wydatna pięta); wady sercowo-naczyniowe (przetrwały przewód tętniczy, dekstrokardia, ubytek przegrody międzykomorowej, ubytek przegrody międzyprzedsionkowej); wady nerek (torbielowatość nerek, wodonercze); wady rozwojowe mózgowia i cewy nerwowej; napady drgawek; hipotonia mięśniowa; przepukliny, przepuklina pępkowa; naczyniaki włośniczkowe w okolicy czoła; wnętrostwo; wady rozwojowe macicy. Około 70% dzieci z zespołem Pataua umiera w ciągu pierwszego półrocza życia, do pierwszego roku życia umiera dodatkowo 10%, przypadki dożycia chorego do późnego dzieciństwa są niezwykle rzadkie Zespół Edwardsa, czyli trisomia 18 pary chr., Około 95% płodów z trisomią 18 ulega spontanicznemu poronieniu. 30% żywo urodzonych dzieci z zespołem Edwardsa umiera w pierwszym miesiącu życia, tylko 10% przeżywa 1 rok. Częstość zespołu Edwardsa wzrasta z wiekiem matki, podobnie jak w zespole Downa. Zespół Edwardsa cztery razy częściej dotyczy dziewczynek niż chłopców. Anencefalia, czyli bezmógowie, o którym wcześniej pisałam - może ktoś mi wyjaśni, JAKI jest sens doprowadzenia ciąży do końca, jeśli człowiek nie ma możliwości przeżycia bez mózgu ![]() Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b Czas edycji: 2012-10-11 o 09:35 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie przeraża, że to wszystko bezrefleksyjnie podchwytują zwykli ludzie. Bez śladu zastanowienia się, jak oni sami odnaleźliby się w takiej sytuacji. Edytowane przez Mileva_ Czas edycji: 2012-10-11 o 09:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
Elfir łatwo tobie zgrywac bohaterke, jak sytuacji naprawdę nie znasz.
chore dziecko to opieka 24 /7 bez urlopu, weekendu czy dni wolnych od pracy, czesto to koniecznośc rezygnacji z pracy przez kobietę, która i tak najczęściej zostawia mąż ( statystyka), cała pomoc dla dziecka jest płatna, wizyty u lekarzy, rehabilitacja, bo na nfz to dzieci moga sie po prostu nie doczekać. Dzieci chore potrzebuja dodatkowo w zależności od potrzeb drogich butów, specjalnego łóżka, rowerka, wózka inwalidzkiego, aparatury medycznej, lekarstw, pomocy do rehabilitacji w domu czy leków. Państow nie pomaga, bo chroni sie nienarodzone, a narodzone juz nie jest ważne... Piszesz o swoich przekonaniach, i tym co teoretycznie byś zrobiła, zgoda. Ale to nazywa sie wybór który kazda kobieta miec powinna, mozliwość zarówno urodzenia chorego dziecka jak i mozliwość aborcji. Skoro w kraju jest 90 pare procet katolików to aborcji dokonywac będzie tylko kilka procent niewierzących, więc co za problem dla katolików? Prawdziwym efektem ustawy będzie wzrost aborcji szydełkiem i w efekcie zgonów kobiet, podrożeją sprzedawane przez net środki poronne, a i dla kobiet co maja jakieś oszczedności wzrośnie ilośc turystyki aborcyjnej np do Czech, Zastanawia mnie tylko czy nadal bedzie lekarzom wolno usuwac ciąże pozamaciczną czy raczej bedą sie musieli bezradnie przyglądać umierającej kobiecie. Nie żartuje były juz takie projekty kaltolickich oszołomów którzy twierdzili że ciążę pozamaciczną mozna donosić i nie można jej usunąc bo to zabójstwo.. Cóz mam nadzieje ze społeczeństwo bedzie paietac o tym w przyszłych wyborach i ani pips ani po nie wygraja. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tam widzę nić, która wiąże Kościół i jego stanowisko, i te ugrupowania, które nas teraz załatwiają na amen. Co więcej pragnę wątpić, w to, że jakby córeczce co drugiego pana z PiSu się zdarzył owocny gwałt albo urodzenie dziecka z takimi wadami o jakich tu mowa, to by się to dziecko narodziło. Myślę, że na drugi dzień byli by na skrobance za zachodnią granicą. Stanowisko stanowiskiem, głosować trzeba tak jak każe ten kto nam daje moc i poparcie z ambony, a praktyka domowa praktyką domową. Polityka. Po prostu niestety statystyczna Polka już nie ma możliwości wyjazdu do kliniki w Niemczech.
My whole life is about doing better tomorrow, that's a solid philosophy. ~ Hank Moody Edytowane przez Suvia Czas edycji: 2012-10-11 o 09:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:16.