Royal baby - SZOK. - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-07-26, 14:12   #61
amg88
BAN stały

Dot.: Royal baby - SZOK.

hhehe to samo pomyślała, bez czapeczki?
amg88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-28, 16:38   #62
Seidhe
Raczkowanie

GG do Seidhe

Hej
Mnie bardzo ucieszył brak czapeczki Córka też rzadko kiedy nosi i też nam się czasem za to obrywa
A co do porodu i rozcinania- mieszkam w Gdyni, rodziłam w Pucku. W okolicach 7 miesiąca ciąży pozwiedzałam sobie okoliczne szpitale i ten odpowiadał mi najbardziej. Miałam plan porodu który był ściśle przestrzegany przez personel. Co prawda byłam rozcinana (małe rozcięcie na szczęście) ale najpierw spytano mnie o zgodę. Córka była odwrócona twarzą do góry więc położna spytała czy bym sie nie zgodziła, bo martwi się, że mogę popękać przez to ułożenie. Nie było nic na siłę- czułam naprawdę duże wsparcie zarówno w trakcie porodu jak i po. Dodam jeszcze, że pokazywano mi różne pozycje do porodu, nikt nie nalegał, żebym leżała plackiem na łóżku (a wręcz mi to odradzano). No i widok morza za oknem- podnosił na duchu
Seidhe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-29, 12:48   #63
amg88
BAN stały

I taki poród jest bezpłatny?? Mam na myśli z taką opieką i wyborem
amg88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-29, 13:30   #64
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez amg88 Pokaż wiadomość
I taki poród jest bezpłatny?? Mam na myśli z taką opieką i wyborem
Oczywiście, trzeba wybrać odpowiedni szpital mnie też o wszystko pytali, pomagali, wspierali, każdy był bardzo życzliwy

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-29, 15:22   #65
Seidhe
Raczkowanie

GG do Seidhe

U nas był bezpłatny- aż się zdziwiłam Mąż był cały czas obecny.
Seidhe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-29, 22:16   #66
passion80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
A czemu nie?
W UK jest inne podejście do ciąży niż w Polsce, moim zdaniem w wielu przypadkach rozsądniejsze, nie ma ładowania w ciężarne niepotrzebnych często leków typu nospa, podtrzymywania bardzo wczesnych ciaż i tego nieszczęsnego nacinania też nie ma.
gdyby to nierozsądne podtrzymywanie bardzo wczesnych ciąż wielu dzieci mogłoby nie być
Stary 2013-07-29, 23:33   #67
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez passion80 Pokaż wiadomość
gdyby to nierozsądne podtrzymywanie bardzo wczesnych ciąż wielu dzieci mogłoby nie być
No to by nie było. Natura wie, co robi i eliminuje najsłabsze organizmy. Pewnie brzmi to trochę brutalnie, ale co zrobić.

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-30, 08:15   #68
glamourous
Zakorzenienie

tez mi sie wydaje to brutalne, ale z drugiej strony czytalam artykul ze w Pl w porownaniu z UK rodzi sie duzo wiecej wczesniakow i dzieci z problemami zdrowotnymi wlasnie przez to podtrzymywanie ciazy na sile. tam po prostu wychodza z zalozenia ze jesli w pierwszym trymestrze sa problemy tpu plamienia to znaczy ze organizm kobiety nie jest gotowy na podtrzymanie ciazy. rozmawialam o tym z ginem w Pl i mialam wrazenie ze on to popiera

Edytowane przez glamourous
Czas edycji: 2013-07-30 o 08:19
glamourous jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-30, 10:33   #69
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:

Ja jestem przeciwniczką zarówno uporczywego podtrzymywania ciąż i ratowania ciężko chorych i słabo rokujących dzieci.

Zresztą z tego, co wiem, to problemy kobiet z donoszeniem w UK się owszem, diagnozuje i leczy, ale nie na oślep jak to często w Polsce, szprycuje się kobiety np. nospą, która nic nie daje, jedynie chyba efekt placebo.

Jak leżałam na patologii ciąży, to jedna z położnych powiedziała, że kiedyś u nich w szpitalu też się na siłe ciążę podtrzymywano, kobiety miesiącami leżały plackiem, jadły ogromne ilości relanium...i nie chciała powiedzieć, jakie dzieci się z takich ciąż rodziły.

W "Twoim Stylu" był kiedyś mądry wywiad z ginekologiem, chyba Południewskim. Powiedział, że donoszenie ciąży i urodzenie zdrowego dziecka to jest CUD, tyle rzeczy może się zdarzyć po drodze i dlatego m.in. ostrożnie powinno się podchodzić do nazywania 5tygodniowych zarodków dziećmi, którym już biją serduszka, bo choćby z medycznego punktu widzenia, serduszka żadnego jeszcze nie ma.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-30, 11:00   #70
glamourous
Zakorzenienie

vixen ale to sa straszne etyczne dylematy. powiedzmy ze rodzi sie wczesniak w 28 tc- i nawet nie na dwoje babka wrozyla...moze byc calkiem zdrow mimo ze gdzies tam trzeba go reanimowac, moze nie przezyc, moze przezyc ale z uszczerbkiem na zdrowiu. wiadomo rodzice za wszelka cene chca ratowac...a lekarze? kurcze oni wiedza jakie sa nastepstwa
ostatnio ten artykul mna poruszyl
http://www.polityka.pl/spoleczenstwo...emu-zyciu.read
Stary 2013-07-30, 11:04   #71
_vixen_
Zakorzenienie

Znam ten artykuł, bo "Politykę" co tydzień kupuję, jedyna gazeta, która jako taki poziom trzyma.
Nawet wątek założyłam, ciekawie się rozwinął:

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=620225

Bo dla mnie to nie do pojęcia, po cóż takie dziecko męczyli 4 miesiące:

Paulinka urodziła się w 1 dniu 23 tygodnia ciąży. Ważyła 380 g i miała 25 cm. Przeżyła trudny okres swojego życia. Miała operację jelita cienkiego, wycięli jej aż 30 cm. Niestety, moja córeczka długo nie pożyła. Zmarła, gdy wybiły jej 4 miesiące” – napisała na swoim blogu mama Paulinki.

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2013-07-30 o 11:05
Stary 2013-07-30, 11:04   #72
glamourous
Zakorzenienie

W Uk sie leczy chyba dopiero jesli to jest ktores tam poronienie z rzedu. Lub gdy wczesniej kobieta ma jakis problem.
Pamietam tez ze gin mi mowil ze w UK do 12 tc nie potwierdzaja ciaz blizniaczych- bo wszystko sie moze zdarzyc...
Stary 2013-07-30, 12:53   #73
passion80
Zakorzenienie

jestem w 29tc i ciążę mam podtrzymywaną od 6t, jak dla mnie jesteście bez serca
Stary 2013-07-30, 13:02   #74
glamourous
Zakorzenienie

passion osobiscie nie napisalam CO ja sadze o takim podejsciu- napisalam tylko jak to wyglada w UK. i ze decyzja jest strasznie trudna.
spokojnego rozwiazania zycze
Stary 2013-07-30, 13:24   #75
passion80
Zakorzenienie

dzięki

nie wszystko co zagraniczne jest lepsze uważam, że w Polsce mamy dobrą opiekę(w założeniu) nad ciężarną, pytanie tylko na jakiego lekarza się trafi
poza tym nikt nikomu nei każe na siłę podtrzymywać ciąży, jeśli ktoś nie chce to np nie jedzie do szpitala z plamieniem, nei bierze leków, na dobrą sprawę obowiązku chodzenia do lekarza też nie ma pomijając becikowe
ale nie chciałabym, żeby ktoś z boku mówił mi co mam robić, czy jest sens ratować ciążę mam/miałam prawo wyboru. na szczęście trafiałam na fajnych(?) ludzi, nikt, żaden z lekarzy, położnych nie komentował, że za wcześnie itp itd

w temacie skrajnych wcześniaków kiedyś już się wypowiadałam.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-07-30, 13:28   #76
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Bez serca, bo ktoś ma inne zdanie niż Twoje?
Podtrzymanie ciąży w sposób sztuczny, szprycowanie kobiet lekami ponad miarę i potrzebę moze szkodzić im i dzieciom. To warto wziąć pod uwagę.
Stary 2013-07-30, 15:35   #77
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
dzięki

nie wszystko co zagraniczne jest lepsze uważam, że w Polsce mamy dobrą opiekę(w założeniu) nad ciężarną, pytanie tylko na jakiego lekarza się trafi
poza tym nikt nikomu nei każe na siłę podtrzymywać ciąży, jeśli ktoś nie chce to np nie jedzie do szpitala z plamieniem, nei bierze leków, na dobrą sprawę obowiązku chodzenia do lekarza też nie ma pomijając becikowe
ale nie chciałabym, żeby ktoś z boku mówił mi co mam robić, czy jest sens ratować ciążę mam/miałam prawo wyboru. na szczęście trafiałam na fajnych(?) ludzi, nikt, żaden z lekarzy, położnych nie komentował, że za wcześnie itp itd

w temacie skrajnych wcześniaków kiedyś już się wypowiadałam.
Ja nie jestem w ciąży, a już tym bardziej zagrożonej, więc patrzę na problem z boku. Ciebie sprawa dotyczy osobiście, więc nie możesz być obiektywna.

Przecież nikt z nas nie robi sobie wycieczek na patologię ciąży i nie komentuje decyzji tych kobiet, ani nie namawia do nie podtrzymywania. Nie wiem, jak wygląda Twoja sytuacja, co musisz robić, żeby podtrzymać ciążę, więc w tym temacie w ogóle się nie wypowiadam.

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-30, 16:07   #78
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Ogólnie natura jest bez serca, niestety, a w ciąży wszystko może się zdarzyć, warto o tym pamiętać.

Problem nie polega na samym podtrzymywaniu ciąż, bo po to jest postęp medycyny, żeby z niego korzystać, ale na pakowaniu w ciężarne kobiety zbędnych leków właśnie typu nospa.

Nie wspominając już o witaminach łykanych przez niektóre kobiety garściami, efektem są noworodki za duże jak na możliwości rodzącej i komplikacje z tego powodu.
Stary 2013-07-30, 16:41   #79
ajah
wańka wstańka

Passion80 to nie jest kwestia tego, ze za granicą jest lepiej. Jest przede wszystkim inaczej. Wiele Polek jest zniesmaczonych opieką w czasie ciązy w UK. Moim zdaniem zniesmaczenie wynika z niezrozumienia sytuacji i ozekiwania by system brytyjski działał tak jak polski.
Działać nie moze, bo przyświecają mu inne założenia.
Ciaza w UK jest traktowana jak kwestia naturalna (czym zresztą jest).Nie ma miejsca, zwłaszcza we wczesnej fazie,by w nia ingerować, oprez szprycowanie dodatkowymi hormonami itd.
Kiedy się pojawiają problemy (lub kobieta ma historię problemów meycznych) otrzymuje nieco inną (bardziej niz staardową) opiekę.

W Polsce natomiast mnóstwokobiet jest traktowanych jak chore i potrzebujace pomocy medycznej w czasie ciązy.
Same się diagnozują, analzują wyniki badań, doradzają co zrobić gdy... (tu mozna wstawić mnóstwo objawów). Nie wierze, by w UK kobiety były o wiele zdrowsze niz w Polsce. Ale to w Polsce leza, dramatyzują, bo szyjka macicy to czy tamto

Mówisz o podtrzymaniu od 6 tygodnia ciązy. Wiele kobiet nie wie, ze jest w ciązy na tym etapie. Mało tego, bywa, ze lekarz mówi, by chwilę poczekać, by ciaze potwierdzić.

Mnie się polskie podejście do ciązy nieodoba, głównie ze względu a nadmierne przywiązywanie wagi do kwestii medycznych (jak w przypadku chrooby). Moim zdaniem w przypadku zdrowej ciazy nie ma potrzeby na takie działania.
Stary 2013-07-31, 08:19   #80
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Nie wierze, by w UK kobiety były o wiele zdrowsze niz w Polsce. Ale to w Polsce leza, dramatyzują, bo szyjka macicy to czy tamto
Dokładnie, ja miałam realny problem z szyjką macicy (rozwarcie i znaczne skrócenie w 24tc), a czytałam wypowiedzi kobiet z szyjkami po 3cm, które już leżały plackiem z powodu szyjki i łykały nospę jak cukierki.
Stary 2013-07-31, 10:49   #81
glamourous
Zakorzenienie

vixen mi lekarz zalecil fenoterol- lek silnie rozkurczowy. dawal paskudne skutki uboczne- kolatanie serca, wzrost cisnienia, drzenie rak jak u starego alkoholika. nawet nie chce myslec jak on na dzieci wplywal
trafilam do szpitala gdzie moj gin nie pracowal - i oczywiscie juz na IP mnie ochrzanili- a kto pani te leki przepisal, wg nowych zalecen juz sie od nich odchodzi. spytalam co ten lekarz by przepisal- odpowiedzial ze nospe i magnez

a fakt, moj gin kazal mi kupic buscopan- tez rozkurczowy, bez recepty- i wrecz mi powiedzial ze mam nosic w torebce jak tic taki i w razie potrzeby nawet co 2-3 godz brac. mialam kupione opakowanie nospy i drugie buscopanu ale zuzylam moze po 2 tabletki- bo tez do mnie nie przemawiala idea faszerowania sie i dzieci

Edytowane przez glamourous
Czas edycji: 2013-07-31 o 10:50
glamourous jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-31, 13:07   #82
Lillian_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
tez mi sie wydaje to brutalne, ale z drugiej strony czytalam artykul ze w Pl w porownaniu z UK rodzi sie duzo wiecej wczesniakow i dzieci z problemami zdrowotnymi wlasnie przez to podtrzymywanie ciazy na sile. tam po prostu wychodza z zalozenia ze jesli w pierwszym trymestrze sa problemy tpu plamienia to znaczy ze organizm kobiety nie jest gotowy na podtrzymanie ciazy. rozmawialam o tym z ginem w Pl i mialam wrazenie ze on to popiera
To jest trochę brutalne ja nigdy nie rodziłam ale popieram ten pogląd.
Myślę że jeśli do 3 mies. by było coś złego się działo to nie podtrzymywałam bym ciązy na siłę. To jest chyba natura , czytałam kiedys na ten tamat artykuł, organizm raczje nie "pozbywa się " zdrowego zarodka, wręcz przeciwnie, roni się często uszkodzone zarodki, gdy nasz organizm "sam wie" że to nie było by zdrowe dziecko.
wiem że to brutalne ale taki mam pogląd.
Lillian_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-31, 20:25   #83
passion80
Zakorzenienie

Vixen, tak z ciekawości, jakie tabletki podtrzymujące ciążę brałaś? Jeśli brałaś

powtórzę się jeszcze raz, na szczęście w tym temacie mamy w Polsce wybór czy brać leki podtrzymujące, jeśli brać to od kiedy
Stary 2013-07-31, 20:31   #84
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Vixen, tak z ciekawości, jakie tabletki podtrzymujące ciążę brałaś? Jeśli brałaś
Brałam dopochwową luteinę na skracanie szyjki macicy - szyjka faktycznie była skrócona, a co najważniejsze rozwarta, założony szew.

Jak pisałam, nie jestem przeciwnikiem podtrzymywania ciąż. Ja jestem tylko przeciwniczką traktowania leków jak cukierków, brania "na wszelki wypadek", wymyślania schorzeń w ciąży, bezsensownego leżenia - może dlatego, że miałam autentyczne problemy i nie pojmuję, jak na własne życzenie można mieć np. 5 naturalnych fizjologicznych skurczów na dobę i na te normalne przecież skurcze brać 10 nosp dziennie
Stary 2013-07-31, 20:35   #85
passion80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Jak pisałam, nie jestem przeciwnikiem podtrzymywania ciąż. Ja jestem tylko przeciwniczką traktowania leków jak cukierków, brania "na wszelki wypadek", wymyślania schorzeń w ciąży, bezsensownego leżenia - może dlatego, że miałam autentyczne problemy i nie pojmuję, jak na własne życzenie można mieć np. 5 naturalnych fizjologicznych skurczów na dobę i na te normalne przecież skurcze brać 10 nosp dziennie
a tu już jak ze wszystkim, zależy od człowieka który ma to brać i od lekarza. Antybiotyki też ludzie biorą na zaś antybiotyki czy innymi cudami się szprycują
Stary 2013-07-31, 20:38   #86
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
a tu już jak ze wszystkim, zależy od człowieka który ma to brać i od lekarza. Antybiotyki też ludzie biorą na zaś antybiotyki czy innymi cudami się szprycują
Nasz naród to generalnie lekomani, więc lekarzy to pewnie nie omija

Nie wiem, jakie masz problemy w ciąży, ale za to wiem, jaki to stres, więc życzę wszystkiego dobrego. Kiedy donosiłam, byłam już tak szczęśliwa, że praktycznie porodu się nie bałam, więc jest jakiś plus
Stary 2013-07-31, 20:47   #87
passion80
Zakorzenienie

dzięki
a w ciąży przyplatało mi sie większość spraw, od wczoraj leżę w szpitalu z małowodziem
Stary 2013-07-31, 20:58   #88
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
dzięki
a w ciąży przyplatało mi sie większość spraw, od wczoraj leżę w szpitalu z małowodziem
Jak leżałam w szpitalu, miałam znajomą z łóżka obok właśnie z małowodziem. Tuż przed porodem po USG okazało się, że poziom wód jej się tak podniósł, że już się na małowodzie nie łapała. A leżała sporo czasu. I tak to jest w ciąży, ja zazdroszczę kobietom z niepowikłaną ciążą, które nie wiedzą, jakie to szczęście pracować do 9 miesiąca . A jak w szpitalu patrzyłam na te idiotki, które jarały w ciąży jak smoki bez żadnych wyrzutów sumienia, to do tej pory mnie to boli...
Stary 2013-07-31, 21:02   #89
passion80
Zakorzenienie

no mam nadzieję, że urodzi się chociaż za ten miesiąc
teraz zdecydowanie za wcześnie chociaż sterydy już dostałam

dobra,nie o mnie wątek
zaczął się ciekawie, zabawnie i odprężająco
Stary 2013-07-31, 21:06   #90
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez Lillian_ Pokaż wiadomość
To jest trochę brutalne ja nigdy nie rodziłam ale popieram ten pogląd.
Myślę że jeśli do 3 mies. by było coś złego się działo to nie podtrzymywałam bym ciązy na siłę. To jest chyba natura , czytałam kiedys na ten tamat artykuł, organizm raczje nie "pozbywa się " zdrowego zarodka, wręcz przeciwnie, roni się często uszkodzone zarodki, gdy nasz organizm "sam wie" że to nie było by zdrowe dziecko.
wiem że to brutalne ale taki mam pogląd.
częsciowo sie zgadzam,jednak są sytuacje,kiedy ciąża zdrowa ulegnie poronieniu,np. przy niedoborze progesteronu ,przerobiłam na wlasnej skórze

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości