|
|
#61 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Dot.: Dlaczego tak latwo nam krytykowac Polske?
Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
|
#62 |
|
Zakorzenienie
|
A mnie zastanawia tak samo jak mojego tż jedna sprawa... Taki np Fors Fiesta to wydatek około 12 000 euro, czyli dla Włocha rok pracy bez żadnych wydatków, dla Polaków to już 4 lata... To jakim cudem w Polsce jeździ masa, naprawdę o wiele więcej, droższych samochodów niż w innych bogatych krajach?
Mój Tż jak pierwszy raz przyjechał do Polski, to był w szoku, czuł się jakby przyjechał do jakiegoś baardzo bogatego kraju :P
|
|
|
|
|
#63 | |
|
.
|
Odp: Dot.: Dlaczego tak latwo nam krytykowac Polske?
Cytat:
Mnie fascynuje wrecz jedna rzecz. W polscr niby tak sie cudownie zyje, ludzie nie powinni narzekac. Moja babcia jest wdowa, ma emeryture 800zl. Ja bym powiedziala, ze glodowa, bo czesc jest wydawana na leki, oplaty etc. W rodzinie mam osoby mieszkajace poza PL, jeden z krajow UE. Mezczyzna na emeryturze, po przepracowaniu lat, majatku nie zarabial (u nas za te prace dostawalby sporo mniej niz srednia krajowa), zona nigdy nie pracowala, dziecko chodzi do szkoly. Nie maja problemu, zeby sie w 3 utrzymac. Niedawno kupili nowe auto, stac ich na wakacje za granica. Porownujac tak proste kwestie - jak mozna uwazac, ze jest dobrze? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#64 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
nasz duński szef też był w szoku, bo w Kopenhadze wszyscy na rowerach zapitalają cały rok. powiedział że w danii samochody są bardzo drogie (a jakie tam są zarobki w porównaniu do nas). wytłumaczyliśmy mu że polacy nie patrzą, czy to się opłaca. w warszawie na przykład 90% samochodów jedzie tylko z jedną osobą w środku. chociaż ja np chętnie bym się komuś dokładała, żeby jedździć z nim w zimie (a na domaniewską zasuwa połowa miasta więc ktoś na pewno z mojej dzielnicy by się znalazł), ale nie ma u nas takiego podejścia, wręcz przeciwnie. Cytat:
|
||
|
|
|
|
#65 |
|
.
|
Odp: Dlaczego tak latwo nam krytykowac Polske?
Ale kto wiedzial z pokolenia naszych dziadkow,czyli wiek spokojnie 75+, ze tak bedzie? Moi dziadkowie nie zarabiali kokosow, mieli wlasna dzialanosc gospodarcza. Dzieki obracaniu kasa jakos sobie radzili. W pewnym momencie nie bylo z czego odkladac, a oszczednosci poszly na leczenie.
A z czego maja odkladac dodatkowo kase ludzie, ktorzy zyja od 1 do 1? Gdyby kazdy wplacal kase na indywidualne konto zamiast ZUSu to by bylo za co zyc na starosc. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#66 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Odp: Dlaczego tak latwo nam krytykowac Polske?
Cytat:
każdy jest kowalem swojego losu moje drogie... żeby mieć dobrą pracę trzeba ciężko harować. irytuje mnie to - taki zarząd, czy szef dużej firmy ma zwyczajnie prze*****e. ich decyzje to zazwyczaj gigantyczne pieniądze, więc też odpowiedzialność, więc muszą zarabiać dużo. Widzę to po moim szefie który od czasu zmian w firmie w kilka miesięcy schudł 2 rozmiary, widzę po szefowej TŻta, która ma kasy jak lodu i kilka akcji, gdzie do pracy przyjeżdżała do niej karetka na sygnale. albo po starym szefie TŻta, który w wieku 31 jest już siwy od stresu... wszyscy oni są świetni w tym co robią i są za to odpowiednio wynagradzani jeśli żyjesz od 1 do 1 to musisz coś zmienić, albo przestać narzekać... |
|
|
|
|
|
#67 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
:/ |
|
|
|
|
|
#68 | |
|
.
|
Odp: Dlaczego tak latwo nam krytykowac Polske?
Ja nie mam problemu z finansami, ale ile osob zyje w ten sposob?
A takim ludziom co po kasie jak w moga nie dozyc 40lat? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#69 |
|
Konto usunięte
|
Jesli daje sie kase na ZUS, to powinien on potem te pieniadze wyplacac, takze mowienie, ze trzeba sobie zadbać, jest bezczelne w momencie, gdy masz z gory nakaz, ze musisz placic. Zreszta chyba nie ma w tym kraju osoby, ktora nie uwazalaby ZUSu za złodziejstwo, nawet wicepremier tak uważa
. Sam premier z pewnoscia tez tylko on ma z tego profity no i wiadomo, ze o tym nie wspomni.
|
|
|
|
|
#70 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Jasne, ze 20 lat temu sytuacja emerytów była inna i ich podejście do sprawy inne. Teraz warto by człowiek myślał o sowjej emeryturze nie tylko licząc na to co ma wypłacane przez państwo ze składek podstawowych.
|
|
|
|
#71 | |
|
.
|
Cytat:
|
|
|
#72 |
|
wańka wstańka
|
Wg mnie oni potrzebują wsparcia i pomocy. Jak pisałam osoby, które osiągnęły już wiek emerytalny w przeszłości nie czuły potrzeby zabezpieczania swojej przyszłości.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:13.

Mój Tż jak pierwszy raz przyjechał do Polski, to był w szoku, czuł się jakby przyjechał do jakiegoś baardzo bogatego kraju :P

. Sam premier z pewnoscia tez tylko on ma z tego profity no i wiadomo, ze o tym nie wspomni.