![]() |
#61 |
Konto usunięte
|
Dot.: Czy stypendia socjalne mają sens?
Taka, że te pieniądze mogą być przeznaczone dla naprawdę potrzebujących, a nie studencików, którzy wykazują dochód 0-100zł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
Ogólnie są biedniejsi, ale oczywiście nie wszyscy. Są rolnicy prawie milionerzy i rodziny, które ledwo wiążą koniec z końcem. Chodzi bardziej o to, że mieszkając w mieście masz ten luksus, że masz dach nad głową czyli przynajmniej 400zł w kieszeni. Do tego dochodzi wyżywienie, a różnica między kolejna osobą do wyżywienia w rodzinie, a gotowaniem tylko dla siebie jest bardzo duża.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() I nie wiem ile % biorców stanowią, pokazuję jedynie że są osoby którym takie stypendium naprawdę pomaga, a nie jest dodatkowym funduszem na balangi ![]()
![]() |
![]() |
#68 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ok 400 pokoj(tzn miejsce w dwuosobowym), ok 500 studia (liczac caly rok+wakacje) 100 karta i 300 jedzenie +kosmetyki - jasne, ze sobie perfum Armaniego nie kupisz ale na szampon z rossmana starczy, -jako przejsciowa stawka da się zyc, bo wiadomo,ze 20 lat tak nie pociagniesz ![]() Cytat:
![]() poza tym wcale nie zawsze sa to najgorsze stanowiska - duzo korpo bierze studentow na praktyki za ok 2 k a potem mozesz dostac tam prace, w ogole duzo pracodawcow chce studentow bo nie musza placic ZUSu... no i zawsze zostaja prace takie jak kelnerka, w ktorych mozna zarobic czasem nawet wiecej niz w biurze ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Zielona dziesiątka - na mojej uczelni od progu (bodaj 750) odejmujesz kwotę dochodu na osobę i dostajesz kwotę socjalnego. Do tego dojść może jeszcze dodatek mieszkaniowy (max 150 zł) Natomiast stypendia rektora zaczynają się od 200 zł, kończą na 1000 - tak więc chyba jest ok? Dlatego przede wszystkim trzeba ukrócić tych, którzy ledwo przechodzą z semestru na semestr ze średnią rzędu 3,0, ale wykazują dochód na osobę równy 0, tak więc dostaną jeszcze coś od rodziców i kilka lat można sobie 'przedłużać młodość'
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
no to na pewno. Na moim uniwersytecie raczej nie zachęcały. Co nie zmienia faktu, że dla dobrze uczących się, a nie mających możliwości finansowych powinny być jakieś dodatki. A to jak to jest weryfikowane (lub nie) i że ludzie robią wały gdzie tylko się da to już inna sprawa. Winna jest uczelnia ,że nie pilnuje i nie weryfikuje, a nie ten kto bierze uczciwie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Konto usunięte
|
Na pewno miałyby większy sens gdyby były przyznawane właściwym osobom.
U mnie w domu się nie przelewało, była bieda krótko mówiąc i nigdy nie mogłam się załapać na stypę socjalną. Pierwszy rok był ciężki. Potem dostałam naukowe i już jakoś poszło. Wkurzało mnie że stypendium socjalne dostawali studenci którzy mieszkali w wypasionych chatach a rodzicie pracowali za granicą. Nie rzadko ci którzy dostawali darmowa kasę przyjeżdżali na uczelnię własnymi samochodami, a ja pożyczałam na głupi bilet kasę od brata. Kolega z roku przedstawił fikcyjne dokumenty wynajmu mieszkania ![]() Każdy kombinował jak mógł. Kryteria dochodu powinny być jakoś jasno określane. Ja jako córka rolnika z maluteńkim nierentownym gospodarstwem miałam gigantyczne dochody wzięte z sufitu ![]() z resztą znam małżeństwo z dwójką dzieci- ona pracuje za 1200 mąż jest budowlancem z 4 tysiaki wyciąga/ miesiąc jeśli nie więcej na lewo, kupił sobie niedawno drugi dom za kilkaset tysięcy. I co? Pobierają z GOPSu świadczenia rodzinne ![]() ---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:56 ---------- Cytat:
![]() Kochana z każdego hektara pola wyliczają taki dochód, że nie ma szans na stypendium. chyba, że ktoś oszukuje i nie przyznaje się że ma pole. Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 Czas edycji: 2014-10-15 o 14:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ---------- [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4853776 4]Na pewno miałyby większy sens gdyby były przyznawane właściwym osobom. U mnie w domu się nie przelewało, była bieda krótko mówiąc i nigdy nie mogłam się załapać na stypę socjalną. Pierwszy rok był ciężki. Potem dostałam naukowe i już jakoś poszło. Wkurzało mnie że stypendium socjalne dostawali studenci którzy mieszkali w wypasionych chatach a rodzicie pracowali za granicą. Nie rzadko ci którzy dostawali darmowa kasę przyjeżdżali na uczelnię własnymi samochodami, a ja pożyczałam na głupi bilet kasę od brata. Kolega z roku przedstawił fikcyjne dokumenty wynajmu mieszkania ![]() Każdy kombinował jak mógł. Kryteria dochodu powinny być jakoś jasno określane. Ja jako córka rolnika z maluteńkim nierentownym gospodarstwem miałam gigantyczne dochody wzięte z sufitu ![]() z resztą znam małżeństwo z dwójką dzieci- ona pracuje za 1200 mąż jest budowlancem z 4 tysiaki wyciąga/ miesiąc jeśli nie więcej na lewo, kupił sobie niedawno drugi dom za kilkaset tysięcy. I co? Pobierają z GOPSu świadczenia rodzinne ![]() ---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:56 ---------- no fakt ja córka rolnika jeździłam na uczelnię ferrari ![]() Znam rolników, którzy mają ok. 10 ha (czyli niedużo) średnio urodzajnej ziemi i dostają co roku dopłaty +-15 tys. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Progi socjalne u mnie to: 300 zł/os./600/820, kwoty stypendium, odpowiednio: 430/360/300. Stypendium rektora: 310 zł.(u mnie nie dostał nikt, bo dziewczyna, która się łapała nie mogła dostać, bo miała ukończone inne studia ![]() Cytat:
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;48537229]Moglabys tez znalezc prace w wiekszym miescie i studiowac zaocznie. No, pomiajac jakas medycyne, bo tu faktycznie male pole do popisu. Nie mowie ze to zle, ze brales socjalne, ale nie jest tez tak ze bez tego nagle zero mozliwosci i pozostaje tylko ulice zamiatac...[/QUOTE] Większość ludzi ode mnie z grupy korzystało z pomocy rodziny, żeby płacić za studia. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie wiem czy wiesz, ale żeby dostać dopłaty trzeba uprawiać ziemię, bo robione są zdjęcia z samolotu i są też prowadzone kontrole. I nie wiem czy wiesz ale paliwo i środki produkcji trzeba kupić za ciężkie pieniądze. I po to są dopłaty, żebyś mogła kupić polskie ziemniaki za 1zł/ kg a nie za 5zł /kg (cenę strzelam, nie kupuję ziemniaków) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
O RLY?
|
Cytat:
Poza tym Nimfa nie możesz generalizować. Dobre uczelnie kosztują - na UW za prawo wieczorowe w 8 ratach musisz zapłacić 7800zł.
![]() |
![]() |
#79 |
Zadomowienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4853804 5]ciekawe co uprawiają, bo nie słyszałam o tak wysokich dopłatach. może jakieś rośliny specjalne? tysiącpincet zeta do hektara? a to nasze polskie farmery?
Nie wiem czy wiesz, ale żeby dostać dopłaty trzeba uprawiać ziemię, bo robione są zdjęcia z samolotu i są też prowadzone kontrole. I nie wiem czy wiesz ale paliwo i środki produkcji trzeba kupić za ciężkie pieniądze. I po to są dopłaty, żebyś mogła kupić polskie ziemniaki za 1zł/ kg a nie za 5zł /kg (cenę strzelam, nie kupuję ziemniaków)[/QUOTE] Dochód na hektar wynosi ok 1000zł rocznie (przeciętnie). I tak trzeba uprawiać ziemię to chyba oczywiste. Wiadomo, że utrzymanie ziemi jest drogie, ale niektórzy tutaj posługują się stereotypami. Duża część mieszkańców wsi ma niewiele ziemi albo wcale, pracują normalnie w miastach i dojeżdżają do pracy. Sa ludzie bardzo biedni, żyjący na socjalach, ale oni zazwyczaj nie chcą pracować bo "im się nie opłaca", a na wsi łatwiej się utrzymać. Z resztą w miescie tez jest bieda tylko nie rzuca się tak w oczy. Edytowane przez MsLizard Czas edycji: 2014-10-15 o 14:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | ||
.
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:43 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#81 |
O RLY?
|
Baj de łej:
na mojej uczelni - nie wiem czy w tym roku, ale w zeszłych tak funkcjonowało coś takiego jak stypendium na wyżywienie w jakże szalonej kwocie 80zł ![]() Jak obliczyliśmy dzięki temu student może przeżyć miesiąc np. na suchych kajzerkach z Carrefoura - za 80 zeta można kupić ich około 420 co daje średnio 14 bułek na dzień ![]()
![]() |
#82 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Radzę sobie, studiuję podobno w jednym z największych miast w kraju. To teraz przelicz, że się załapałam na to socjalne i TYLKO dzięki niemu mogę studiować bo mama by nie była w stanie mi dołożyć prawie 700 zł a ja nie jestem w stanie w same weekendy zarobić tylko w miesiąc. I zaznaczę, że uczciwie się mieszczę w progu. Za 500 zł samych alimentów bym się nie utrzymała w Łodzi. Za to jak bym poszła na zaoczne to bym nie miała alimentów ani stypendium bo musiałabym iść na cały etat do pracy i wtedy na socjalne bym się nie łapała. Studentom nie oferują wielkich pieniędzy. Może te 1300 bym wyciągnęła, z tego 500 zł ratki za studia zaoczne i zostaje mi 800 zł na życie. Wytłumacz mi jak miałabym się utrzymać wtedy w większym mieście? Właśnie dlatego, dla takich osób jak ja, uczciwych, chcących się uczyć, to socjalne stypendium jest wielką pomocą i wielką szansą na skończenie tych studiów a jednocześnie słowa, że powinni uciąć nam socjalne są bardzo krzywdzące. Ale nie biorę ich do siebie bo wiem jak dużo ludzi na lewo ma to stypendium. ---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:59 ---------- Cytat:
Edytowane przez 201605061000 Czas edycji: 2014-10-15 o 15:03 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
BAN stały
|
Cytat:
Naukowe się wlicza mi do MOPS-u bo nie dostaje alimentów od ojca tylko z funduszu alimentacyjnego bo ojciec nie płaci. Tak samo jak mi się alimenty wliczają do dochodu przy stypendium socjalnym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
Stypendia naukowe przecież nie wliczają się do dochodu do stypy socjalnej?
A ponieważ może wejdzie tutaj jakiś licealista, który będzie stał przed podobnym problemem - oferta stypendiów dla biedniejszych rodzin i zdolnych uczniów jest bardzo bogata i nie ogranicza się tylko do uczelni, choćby program stypendiów pomostowych, IndeksStart2star, fundacja edukacyjna Jerzego Juzonia. Ja na stypendium socjalne nie miałam szans się załapać, ale z jednego z tych stypendiów korzystam i gdyby nie ono, nie miałabym za co na uczelnie dojeżdżać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() I jak bym chciała też inne pobierać stypendium tak jak Ty, to też by mi ucięli to socjalne z uczelni i alimenty. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Konto usunięte
|
Odnośnie kwestii kredytu poczytaj jak wygląda nauka w szkołach wyższych na zachodzie
![]() ---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ---------- Cytat:
To jest nieprawda, ponieważ naukowe nie wlicza się do dochodu wyliczanego do stypendium socjalnego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:53.