![]() |
#61 |
Naczelna Nastolatka
|
Dot.: Niskie zarobki a chęc posiadania dziecka
Ale to tak na serio ktoś jest gotowy przechodzić przez ciążę, poród, połóg oraz co najmniej 20 lat wychowywania, bo misio chce? Wow. Abstrakcja level hard.
#62 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Mam dom, mam wydajny piec z podajnikiem, mam ekogroszek. Tylko ten teges palisz cały rok, bo chcesz mieć ciepłą wodę. A w zimie troszkę jednak idzie. A może to tylko u mnie, bo ja lubię mieć te min 22 stopnie na chacie i dużo wietrzę (wierzę w dobroczynne działanie świeżego powietrza). Ale co my tam wiemy. Miliardy kobiet z PCO mają dzieci, ale lekarze jej powiedzieli, że nie będzie bejbików (swoją drogą jak z tekstu "jeżeli Pani chce dzieci, to lepiej teraz" moża wyczytać "NIE BĘDZIESZ MIAŁA DZIECI JAK NIE ZAJDZIESZ W 3 MINUTY OD TERAZ. NAKAZUJĘ CI! JESTEŚ NIEKOBIECIA" |
|
![]() ![]() |
![]() |
#63 |
lise-kotta
|
autorko - jakie "namieszał w głowie"?
lekarz pewnie powiedział, że jeśli pragniesz dziecka to lepiej się decydować szybciej niż później. to wszystko. to jest standardowa porada, lekarz nie ma w twoim dziecku bądź jego braku żadnego swojego interesu przecież. jemu to obojętne czy będziesz miała dziecko czy nie. nie rozumiem zupełnie dlaczego ten komentarz miałby zachwiać twoim poglądem na posiadanie potomstwa. |
![]() ![]() |
![]() |
#64 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#65 |
BAN stały
|
Żadnego domu na działce nie kupiłam.Oczywiście,że wiem trzeba palić cały rok,ale piszę że węgiel kupujemy na pół z babcią TŻ,jego rodzice mają 25 stopni w pokoju czasami nie da się wytrzymać
![]() Oni mają mały domek 60 metrów poddasze nie jest użytkowe więc ty pewnie myślisz o jakiś zarobasach co mają 300 metrów dlatego tutaj teraz teraz piszę jak jest. ---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ---------- My z babcią mamy 160 metrów ona dół my górę więc mamy większy metraż ---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ---------- Nie kupują nowych ciuchów nie mają zaintersowań tylko praca dom i raz w roku wakacje więc to też tak bez szału |
![]() ![]() |
![]() |
#66 |
Konto usunięte
|
Eeee...ten wątek robi się abstrakcją do potęgi n-tej, słowo daję
![]() Rozumiem jak to jest kochać TŻ-ta, naprawdę rozumiem. Natomiast oprócz wielkiej love do faceta przydaje się też kochanie samej siebie i słuchanie swoich potrzeb. Skoro Autorka nie chce dzieci, to po co decyduje się na ich urodzenie? W imię czego? Zaczynam podejrzewać, że albo to "niechcenie" jest grubymi nićmi szyte, a Autorka szuka na forum usprawiedliwienia dla decyzji posiadania dzieci przy marnych perspektywach finansowych, albo myśli w inny, tajemniczy sposób, którego nikt nie jest w stanie ogarnąć. |
![]() ![]() |
![]() |
#67 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#68 |
BAN stały
|
Po prostu zapaliła się czerwona lampka,że dzieci mieć nie będę mogła.Lekarz mówił,że bez leków się nie obejdzie jak będę chciała zajść w ciąże,i żebym się pospieszyła to pózniej w ogóle będę bezpłodna przecież on jest lekarzem nie ja
---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ---------- No bo mają wakacje tak jak przeciętni ludzie raz w roku,na jedzeniu nie oszędzają auto mają,kredytów brak,pomagają dziecią.Nie którym dużo do szczęścia nie trzeba.Zależy jak kto na to patrzy bo dla mnie by to było za mało nie czepiaj się szczegółow ---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ---------- Tak odmawiają 4 wakacji w roku,krewetek i łososia i zmiany auta na takie za 50 tys.oraz na remont poddasza które stoi puste jak bym miała tak na to patrzeć to wiesz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#69 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co to za dziwna maniera, że nagle zamiast om jest wszędzie ą, a jak się słyszy na ulicach to na odwrót? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#70 |
BAN stały
|
Spoko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#71 | ||
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() No dobrze, a co będzie w przypadku gdy babcia kiedyś umrze i będziecie musieli ponosić cały koszt za ogrzewanie. Wyobrażasz sobie życie w trójkę (jak już pojawi się latorośl i przy założeniu, że Wasza sytuacja finansowa się nie zmieni) za np. 600-700 zł miesięcznie, przy spłacaniu kredytu? Trzeba myśleć trochę bardziej długodystansowo a nie, że jakoś to będzie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Ja to już się pogodziłam z faktem, że "wszyscy oprócz mnie" mają niższe koszty użytkowania "magicznie niewymagających finansowo" domów.
![]() Ze tylko mój wymaga nakładów, remontów, ze tylko mi się rzeczy zużywają, kosztują i tylko ja nie umiem wszystkiego kupić w Pepco po promocji i tak dobrej jakości, że da się to mieć to do końca życia i jeszcze przepisać w spadku wnukom. Ja tam wiem swoje. Na ślinę nie ogrzejesz, za pchły nie zapłacisz i nawet głupi trawnik sam się ani nie kosi, ani nie grabi.
#73 |
BAN stały
|
Wprowadzi się ktoś z rodziny mój TŻ ma jeszcze 3 rodzeństwa.Konsultowałat to już z 3 lekarzami każdy mówił to samo.Więc chyba każdy się jednak nie myli?
No tak mogą się mylić po Twojej siostrze to akurat widać,że zaszła w ciąże. ---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ---------- Magdua_ Już nie przesadzaj zrobić dziecko to nie napad na bank bo on każe.Zresztą on kiedyś tylko o tym mówił,że by chciał dziecko,a pózniej jak dowiedziałam się o decyzji lekarza to mu o tym przypomniałam i powiedziałam,że możemy od razu się starać i tylko tyle. ---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ---------- Co do ogrzewania domu piec ma jakaś tam fukcje,że można zakręcić piec i będzie ogrzewał tylko górę domu |
![]() ![]() |
![]() |
#74 |
Are you talking to me?!
|
Tak. Z tym, że ja brałam przez 2 lata hormony. Odstawiłam i 3 miesiące później byłam w ciąży. Lekarze ostrzegają bo bywa, że nie jest różowo, niemniej to żaden wyrok. Poczytaj w wizażowym dziale ginekologicznym wątek o PCO.
#75 |
BAN stały
|
Spokojnie co do trawniku wszystko jest w garażu na posiadłości TŻ rodziców a dom jest kilka metrów od naszego.Więc o takie rzeczy sie martwić nie musimy.Dlatego patrzę na jak najdłuższą gwarację skoro kredyt jest na 20 lat
---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ---------- quench Czytałam już ten wątek,udzielałam się w tym wątku wiele dziewczyn jednak tam troche panikuje więc nie jestem z tym sama.Wiele dziewczyn się leczy,mi proponowało tabletki anty ale nigdy ich nie brałam i nie zamierzam bo z tego co czytałam to one nie pomogą w chorobie tylko zamaskują jej objawy. |
![]() ![]() |
![]() |
#76 |
Kawaii strona mocy
|
Podając przykład mojej siostry chciałam Ci pokazać, że 1 diagnoza to nie wszystko, o konsultacji z pozostałymi lekarzami nic nie wspominałaś, więc skąd miałam wiedzieć. Nie napisałam też, że każdy lekarz to konował i nie wie o czym gada. Chciałam dać Ci pewnego rodzaju nadzieję i wsparcie, ale widzę, że tego nie potrzebujesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
#77 |
Konto usunięte
|
Autorko, serio czujesz się na siłach - psychicznie - podźwignąć ciążę, poród, wychowanie? Po Twojej reakcji i wspomnieniu o terapii wnioskuję, że masz więcej problemów niż ten związany z możliwością zajścia w ciążę. Ja bym radziła najpierw uporządkować resztę spraw i osiągnąć stabilną równowagę emocjonalną, a dopiero później rozważać wywracanie do góry nogami życia, tzn. dziecka.
|
![]() ![]() |
![]() |
#78 |
BAN stały
|
Maguda_
Ale rozumiem doskonale.Miałam kiedyś robione badanie hormonów w sumie jakieś 7 nie pamiętam jakie wszystkie wyszły w normie.Tylko jedyną moim problemem było to,że okrem miałam jak i mam co 50-60 dni rzadko zdarzają się regularne cykle co 31-32 dni.Ale to też może być spowodowane moją nerwicą,stresem i nerwami.Zabezpieczam się i puki co nie staram się o dziecko.Ale lekarz dodatkowo mnie zestresował tym co mówił,zresztą lekarka kilka lat temu ta co robiła badanie hormonów stwierdziła to samo nie czekać z ciąża i szybko zajść.Dlatego to pewnie nacisk lekarzy,rodziców że już powinnam zajść.Bo mama ostrzegała,że z wiekiem będą problemy.Tak jak ktoś tutaj pisał rzadko kto decyduje się bo pragnie dziecka raczej z nacisku innych osób bo pózniej bedzie się załować i dlatego zaczynam myśleć tymi kategoriami,że jednak coś może mnie ominać |
![]() ![]() |
![]() |
#79 |
lise-kotta
|
podsumowując, wygląda to tak (podaję wymyślony przykład by zobrazować sytuację):
powiedzmy że mieszkam w zabrzu. jest mi tam dobrze, nie mam ochoty zwiedzać innych miast , coś tam mój chłop mówi, że fajnie jest w krakowie, może kiedyś byśmy się tam przenieśli. mówię mu, że nie chcę mieszkać w krakowie. ani nie mam na to ochoty ani mnie nie stać. lata lecą, jestem coraz starsza, gdy spotykam osobę, która mi mówi: "wiesz, z wiekiem będzie ci coraz ciężej zorganizować wyprowadzkę do krakowa." i ja słysząc taki komentarz płaczę 3 tygodnie ciurkiem. aburd? no właśnie. twoja sytuacja jest taka sama. nigdy nie chciałaś dziecka ani was na nie nie stać. ja nigdy nie chciałam mieszkać w krakowie ani mnie na to nie stać. nie da się mieć i nie mieć dziecka jednocześnie. nie da się wyprowadzić do krakowa i jednocześnie mieszkać w zabrzu. |
![]() ![]() |
![]() |
#80 |
BAN stały
|
No nie chciałam ale,przecież nagle komuś może się odmienić a tu są kwestie finansowe.Jedynie troche mi żal tego kredytu bo mieszkając gdzieś np.w Angli miałabym lepsze perspektywny niż w kraju
|
![]() ![]() |
![]() |
#81 |
Rozeznanie
|
Zastanawiam się, ile jeszcze błędów ortograficznych wciśniesz do jednego wątku?
A tak z ciekawości - angielski znasz, czy tak sobie marzysz o perspektywach? |
![]() ![]() |
![]() |
#82 |
BAN stały
|
Mala ruda
Nie wiem czy bym dała radę,a czy inne matki się nad tym zatanawiają? Raczej chyba nie,no chyba że czekają do 40 a pózniej piszą,że żałują bo dzieci nie miały |
![]() ![]() |
![]() |
#83 |
Konto usunięte
|
Nagle to się odmienia tylko ludziom niestabilnym emocjonalnie, a tacy na rodziców średnio się nadają. Normalny człowiek nie zachowuje się jak chorągiewka na wietrze.
|
![]() ![]() |
![]() |
#84 |
niecnotliwa dziewica
|
Jako zdeklarowana masochistka lubię sobie poczytać wątki na intymnym - idealny powód, żeby popłakać nad cudzą głupotą. A z ciekawości - autorko, w jaki cudowny sposób udało Ci się skończyć choćby szkołę podstawową?
#85 |
BAN stały
|
KociaAmbiwalencja
Piszę szybko ze słownikiem na tel. Więc jest jak jest,moja droga byłam 4 lata za granicą język znam ale nie posługiwałam się nim już wiele lat.Wiem jak tam wszystko wygląda.Zresztą wiele osób wyjechało bez znajomości języka i teraz mają mieszkania,dzieci odłożyli na ślub i nie muszą brać kredytu tak jak w Polsce |
![]() ![]() |
![]() |
#86 |
lise-kotta
|
autorko - czy ty zdajesz sobie sprawę z tego, że sprawianie sobie dziecka tylko dlatego, że "MOŻE kiedyś mi się odwidzi i zachce" jest skrajną nieodpowiedzialnością?
na razie nie chcesz dziecka ani nie masz warunków, jak kiedyś ci się zachce (o ile w ogóle kiedykolwiek ci się odmieni!) i będziecie mieć na to warunki to wtedy zaczniecie się starać o dziecko, świadomie! jak będziesz miała problemy z zajściem, to jest in vitro, adopcja, są sposoby, ale takie decyzje trzeba podejmować z głową! to co - ja mam się teraz wyprowadzać do krakowa mimo że nie chcę ani nie mam na to kasy, bo "może kiedyś będę żałowała, że się nie przeniosłam"? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#87 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#88 | |
lise-kotta
|
Cytat:
ty tam byłaś ale z toksycznym kolesiem i wróciłaś w końcu do polski czego nie potrafisz odżałować, bo "co by było gdyby". jesteś niestabilna emocjonalnie, niestabilna finansowo i nie masz zielonego pojęcia o swoich potrzebach ani nie potrafisz ich poprawnie hierarchizować. dziecko jest fatalnym pomysłem w twoim wypadku.
Edytowane przez liselotta Czas edycji: 2015-10-08 o 11:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#89 | |
Are you talking to me?!
|
Cytat:
Lekarz słusznie Cię ostrzegał, że lepiej teraz postarać się o dziecko albo zacząć leczenie. Jeśli nie będziesz się leczyć to zamiast jajników będziesz miała kupę torbieli i wtedy będzie klops.
![]() |
#90 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:40.