|
|
#61 | |
|
O RLY?
|
Dot.: Kłótnie o zdrobnienia
Cytat:
i nie, nie widze w zachowaniu twojego menza nic dziwnego. problem z tylka.
|
|
|
|
#62 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ---------- Cytat:
|
|
|
#63 | |
|
.
|
Cytat:
przeczytaj sobie definicję zdrobnienia.
|
|
|
#64 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję. O to mi chodziło.
|
|
#65 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdrobnienie: Kasiunia, Oleczka, Gosiunia, Karolcia Złośliwe formy: Asiura, Gosiura, Basiura
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
|
|
|
|
|
|
#66 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ---------- Dziękuję za rzeczową odpowiedź.
|
|
|
#67 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#68 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#69 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#70 |
|
Wtajemniczenie
|
twoim problemem jest glownie brak uzywania masci na bol d., a nie pseudozdrobnienia meza. wspolczucia dla malzonka z powodu takiej histerii i agresji u boku.
|
|
|
|
|
#71 | |
|
Raczkowanie
|
Mówienie mi nie mając podstaw, że jestem chorobliwie zazdrosna, że uważam, że mąż jest szowinistą, że mam się walić w głowę i polecać maść na ból dupy itd? Tak sobie można mówić innemu człowiekowi? TO JEST KULTURALNE I MIŁE?
---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ---------- Cytat:
Miałam nadzieję, że na forach siedzą kulturalni ludzie. A tu chyba sami nieszczęśliwi, którzy aby sobie podnieść samoocenę albo wyżyć się za swoje nieszczęścia, wymyślają na innych niestworzone niemiłe i niekulturalne rzeczy. Nie prosiłam o takie zachowania. Pytanie było proste. Ja Wam nie piszę, że jesteście obrzydliwe, otyłe, walnięte, psychiczne, okrutne dla swoich mężów itd. Więc czemu wymyślacie takie rzeczy na mnie? Zachowajcie tu jakiś poziom kultury.
Edytowane przez 100procentbawelna Czas edycji: 2016-01-18 o 20:34 |
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#72 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie myl krytyki z brakiem kultury. Nikt Ci z butami w życie nie wchodzi, sama z siebie opisałaś sytuację. |
|
|
|
|
|
#73 | |
|
Zakorzenienie
|
Matko, taki wątek a tak nerwowo
dajcie spokój, obie strony ![]() Cytat:
A widzisz, a u mnie jak rodzice albo ktokolwiek mowili "Aniu" to znaczyło coś zlego nie mam z tym problemu w relacjach zawodowych, ale w domowych... bardzo nie lubię jak mąż tak do mnie czasem powie W pracy mówią do mnie różnie - jest jeden który rzuca "Anna" - za kazdym razem bez odmieniania bywam "Anulą" (kiedyś tego nie lubiłam, teraz nie mam z tym problemu), bywam Anką, zdarza się też Ania... i szczerze mowiąc nie ma to teraz (bo jak byłam nastolatką to było inaczej) znaczenia. Doskonale jestem w stanie rozpoznać intencje osoby, która się do mnie zwraca i to, jakiej formy mojego imienia używa nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia.
|
|
|
|
#74 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ---------- Bardzo nie lubię oceniania i braku kultury, a to na co sobie pozwalają różne osoby na forach i w komentarzach na internecie jest moralnie obrzydliwe i strasznie zaśmieca internet. Cytat:
|
|
|
#75 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W tym momencie Twoje przeżywanie również temat zaśmieca, więc tak jak napisałam - dajcie sobie wszystkie trochę na wstrzymanie i wróćmy do tematu
|
|
|
|
#76 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przyjacielska czy rodzinna atmosfera to jedno, ale jakbym była klientem i usługodawca by mi powiedział 'papiery to się z Martunią załatwi', to bym się poważnie zastanowiła nad dalszym korzystaniem z tej usługi. to jest nieprofesjonalne, po prostu. może się w innych kręgach obracamy i stąd taka różnica w odbiorze. Cytat:
|
||
|
|
|
|
#77 | |
|
plum plum
|
Cytat:
Co do zdrobnień - Elka, Anka, Olka - są osoby, do których pasują, są osoby, do których nie. Dla mnie to normalne określenia, nie uważam, by były złośliwe, ani pieszczotliwe. Pieszczotliwe to są "Moniczka, Olusia, Aneczka" itp.
Edytowane przez zlotniczanka Czas edycji: 2016-01-18 o 21:36 |
|
|
|
|
|
#78 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie lubie ,gdy do mnie mowi sie Hanka,bo tak przewaznie mowila do mnie matka ,jak byla na mnie o cos zla ale to jest moja sprawa i nikomu o tym nie mowie i nie zwracam uwagi.
Natomiast moja najlepsza przyjaciolka tak wlasnie do mnie mowi i nie mam o to do niej pretensji i jakos mi nawet nie pasuje, A maz mowi ,jak nikt dotad-Hanus.
|
|
|
|
|
#79 |
|
Konto usunięte
|
ola, ania, basia, etc, to też zdrobnienia.
pełne wersje to aleksandra, anna i barbara. to jakiego ktoś używa zdrobnienia zależy od niego samego oraz osoby, której imię zdrabnia [niektórzy zwracają uwagę]. |
|
|
|
|
#80 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
bo dopiero wtedy jakakolwiek rada tutaj okaże się sensowna. To "wkurzanie" jest kluczowe, bo sugeruje co najmniej dwie opcje: a - doszukujesz sie w normalnym sposobie bycia Twego faceta czegos,czego nie ma b - facet sobie podbija do lasek i mydli ci oczy,ze to nie tak a pewnie i tak dopiero trzecia opcja , okaze sie wlasciwa ![]() co oznacza,ze warto by bylo odpowiedziec sobie na pytanie "dlaczego jego zachowanie tak Cie wkurza"? skad to sie wzielo? |
|
|
|
|
|
#81 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Do przelozonego z zagramanicy nie powiesz "hi Joseph/Michael/Daniel" tylko odezwiesz sie do ludzi bardziej przyjaznie. Nie wyobrazam sobie takze w pracy mowic "dzien dobry Mario/Joanno". Brzmi to sztucznie na sile. Pracuje od lat i nigdy nie spotkalam sie z robieniem sztywnej atmosfery dla idei. |
|
|
|
|
|
#82 |
|
Zadomowienie
|
Poza tym, co z tego,ze ktos poprze wersje meza, a ktos Twoja? co to zmieni? on nadal swoja uzna za stosowna. Przeciez kompletnie nie w tym rzecz.
Wszystko zalezy od intencji i odbioru, jeden uznaje Ania za zdrobnienie (czym w sumie niby jest), inny Ania za zlosliwosc, bo wszystko zalezy od kontekstu, o ktorym wie raczej jedynie mąż (moze i reszta) . ---------- Dopisano o 00:14 ---------- Poprzedni post napisano o 00:11 ---------- I tak glownym pytaniem powinno byc = co zamierzasz z tym "wkurzeniem" zrobic? |
|
|
|
|
#83 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
|
#84 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie zastanawia, jak ludzie muszą mieć dużo wolnego czasu albo się nudzić, by wymyślać takie problemy? Serio, nigdy by mi do głowy nie przyszło, że to takie ważne. Teraz zwracanie się do kogoś po imieniu może być wyznacznikiem zdrady
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
|
|
|
|
|
#85 |
|
Zadomowienie
|
chyba,ze chodzi Ci o zwykle spoufalanie sie męża, w związku z tym uwazasz to za niestosowne, bo obawiasz sie,ze jedna z drugą mimo,ze mąż jest super wobec Ciebie, Wam tyłek obrobi? Tylko po co sie przejmowac innymi az tak do "wkurzenia"?
Napisz dlaczego Cie tak to wkurza? będzie prosciej
|
|
|
|
|
#86 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#87 |
|
BAN stały
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;54189568]Wszystko zalezy od pracy. U mnie nie na miejscu jest uzywanie pelnej formy imienia.
Do przelozonego z zagramanicy nie powiesz "hi Joseph/Michael/Daniel" tylko odezwiesz sie do ludzi bardziej przyjaznie. Nie wyobrazam sobie takze w pracy mowic "dzien dobry Mario/Joanno". Brzmi to sztucznie na sile. Pracuje od lat i nigdy nie spotkalam sie z robieniem sztywnej atmosfery dla idei.[/QUOTE] Tak samo. Chociaz jestesmy zapieci pod szyje w korpo, wiekszosc zwraca sie mniej oficjalnie, zeby nie powiedziec pieszczotliwie. Zwracam sie per bejb do ludzi, zwlaszcza jesli nie mam z nimi duzego kontaktu albo np. nie pamietam imienia. Juz nie mowiac o zdrobnieniach, jesli atmosfera jest luzna, nie ma sensu sie "usztywniac". Na pelna forme imienia w pracy pewnie bym nie zareagowala. |
|
|
|
|
#88 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
#89 |
|
Konto usunięte
|
Heh, mi nauczycielka z podstawówki maksymalnie obrzydziła ten rodzaj zdrobnienia. Kobieta chyba chciała być miła i wszystkim dzieciakom zdrabniała imiona w mniej lub bardziej koślawy sposób; mi przypadła w udziale Andziulka; dzieciaki zabijały mnie śmiechem jeszcze przez jakiś czas
Jako urażona 8-latka przestałam reagować, kiedy tak się do mnie zwracała, więc kobieta po pewnym czasie odpuściła.
|
|
|
|
|
#90 |
|
wańka wstańka
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;54189568]Wszystko zalezy od pracy. U mnie nie na miejscu jest uzywanie pelnej formy imienia.
Do przelozonego z zagramanicy nie powiesz "hi Joseph/Michael/Daniel" tylko odezwiesz sie do ludzi bardziej przyjaznie. Nie wyobrazam sobie takze w pracy mowic "dzien dobry Mario/Joanno". Brzmi to sztucznie na sile. Pracuje od lat i nigdy nie spotkalam sie z robieniem sztywnej atmosfery dla idei.[/QUOTE] Do przełożonego z zagramanicy będe się zwracać wg jego preferencji. Niektórzy preferują formalne imiona, nie cierpią zdrobnień czy skracania imienia. W wielu przypadkach Daniel zostaje Danielem i nie jest traktowany jak zbyt formalna forma.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:43.

i 'Anka! Zejdź w końcu na ten obiad! Ile można czekać!!!!'