|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#871 |
Rozeznanie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
Mojej malej to sie chyba dzien z noca przestawil bo dzis znowu dala mi popalic a niestety ale musze sobie radzic sama bo moj tz w pracy w nocy, i jak dzis przyszedl o 6 rano to zmienilismy warte, ja bylam juz tak padnieta ze nic niewiem co sie dzialo obok mnie podobno cale 20 minut chodzila suszarka do wlosow, a ja spalam jakby mnie ktos w leb trzasnol i niewiem nic
![]() ![]()
#872 | |
Rozeznanie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#873 |
Zakorzenienie
|
a my mamy choinke w domu zywa, pieknie pachnie... mloda na spacerze pieknie spala, potem jedzonko i lulu.
magadalena, wiesz co, moja a ma 6 tyg do tej pory ma problem z rozroznieniem dnia i nocy, szczegolnie kolo 6 rano. schodzi godzine na ponowne uspienie, ale ja nie mam sily wstawac o 6 rano tylko dlatego ze ona zwykle do 1 bobruje. jak tak wybija 22 to wiem ze jeszcze z 3 godziny wrzaskow i trzaskow alyiah wiesz co lepsze te pieluszki sry baby niz new baby jednak. dobrego nosa mialalam ale patrzylam na stronie polskiej pampersa i nie maja ich :wow: dziwne ide, bo musze odkurzyc |
![]() ![]() |
![]() |
#874 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#875 |
Zakorzenienie
|
e, ja tam poszlam do tesco i wymienialam. nie chcieli nawet paragonu, doplacilam roznice w cenie i luz
|
![]() ![]() |
![]() |
#876 |
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczynki
![]() Ale naprodukowałyście przez moją nieobecność ![]() ![]() ![]() pozdrawiam wszystkie mamusie i dzidziusie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#877 |
Zakorzenienie
|
cos sie dzieje chyba bo mloda nie miala "swoich" 3 godzin marudzenia. zwykle mamy ubaw po pachy miedzy 22 a 1 w nocy, kiedy wrzeszczy bez przyczyny i nie chce sie uspokoic
a dzis? jak aniol oczywiscie dluga noc przed nami, chyba ze ja zapach choinki uspokoja? jak tak, to moge miec drzewko w domu caly rok ![]() zalaczam zdjecie poli z zigim. drugi mis to zibi ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#878 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Cytat:
moj tz tez ostanio pieluchy w tesco wymienial ![]() ![]() a twoja mala slodka ... a w zestawieniu z miśkiem wymiata ![]() moja mala odkryla wzoraj wieczorem ze posiada rączki machala nimi i gapila sie na nie usmiechając sie na maksa ![]() w ogóle ostatnio jak sie do niej gada to strasznie się cieszy i wydaje dzwieki typu "aaaguuuuu"" "wooo" ![]() no i wczoraj wieczorem po jedzonku odlozona dołózeczka zajmowala sie sobą godzinkę po czym spokojnie zasneła ![]() ![]() dziecko mi dorasta ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#879 |
Zakorzenienie
|
heh, ja nie chce zapeszac ale moje dziecko chyba tez dorasta.
bo dzis spala po 4 godziny ciegiem, tzn nie wiem ile nie spala, bo slyszalam ja sobie gderajaca, ale zaczela o jedzenie sie domagac dopiero po 4 godzinach no i wczorajszy brak krzykow w stalej porze 22 - 1 tez mnie zdziwil jak juz pisalam. teraz tz ja karmi, spokoj i cisza. albo sie cos szykuje, ale faktycznie bzungwa dorasta |
![]() ![]() |
![]() |
#880 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A u nas wczoraj byla pierwsza kolka. Cale szczescie kupilam kiedys profilaktycznie infacol. A po nim takie salwy puszczala ze hej ![]() Masaz brzuszka suszarka tez dziala. Od razu sie wyciszyla a potem tylko czekalismy az infacol zrobi swoje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#881 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
jakbym miala teraz wybrac chuste to bym wziela wiazana elastyczna albo tkana, bo jak ciezar sie rozlozy na dwoch ramionach to na pewno lzej jest. Zawsze wolalam ciezary w plecaku nosic niz w torbie na ramie ![]() logest - sliczny chlopak Ci rosnie i naprawde Cie podziwiam, ze juz w pracy jestes Ja ostatnio mialam doly ze musze wrocic za 3 miesiace i nadal jak mi sie przypomni to mi ciezko na sercu, ale juz o wiele lepiej sie czuje lisey - fajnie zadziera glowke Twoj Maluszek ![]() Cytat:
Ale taka z niej zlosnica, ze jak chce zeby ja wziasc inaczej to zaczyna krzyczec (nie plakac, a krzyczec) i tak raczka macha jakby chciala mnie pobic ![]() Magdalena - slodkie malenstwo ![]() ![]() tylko troche daje Ci popalic, ale trzymam kciuki, zeby jej sie to wszytsko unormowalo ![]() Cytat:
I jak mozesz to wkelj potem efekt ![]() A i jakie ramki kupilas? Mozesz wkleic linka? Bo ja sie zastanawialm nad takimi z allegro na te swieta, ale w koncu zrezygnowalam, bo napisalam do kilku osob, ktore juz je kupily i srednio zadowolone byly. http://allegro.pl/item502800498_ramk...r_gratisy.html katakumba - ale Polka oczko puszcza ![]() ja tez Karoli ostatnio takie zdjecia pstrykalam ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#882 |
Zakorzenienie
|
niobe ja malej pionowo nie nosze choć się domaga bo lepiej wszystko widzi..
![]() polozna pokazal mi jak osiągnąc kompromis (ze ona chce pionowo a ja nie) i przekladam malą przez ramię, tak aby brzuszek byl na moim ramieniu... ona wszystko widzi a takie noszenie ma dodatkowa zalete(wg polożnej) bo moje ramie masuje brzuchol malej ![]() ramki kupilam takie jak w linku.. juz kupowalam je rok temu dla kolezanek które urodziły i byly zadowolone.. do akcji odcisk potrzebne byly dwie osoby i mó cycek bo mala sie wierzgala.. i teraz muszą schnąć 48 godzin ![]() ![]() co do spania to moja mala ostanio zasypia 22-23 i śpi do 5-6 rano... i potem zasypi po godzinie i śpi do 9-10 rano ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#883 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ona zadowolona byla, ale ja zmeczona ![]() fajnie, ze udalo sie zrobic odciski, pewnie sie skusze na to, ale juz nie teraz przed swietami Bo fajna pamiatka ![]() A Karola przedwczoraj gadala i zaczepiala az do 24 Po kapieli przespala sie godzinke, a potem sie zrobila rozmowna ![]() Wczoraj bylo juz troche lepiej - po kapieli przespala se godzinke, a potem gadala tylko do 22 i poszla spac ![]()
...zabij wszystkie moje demony, a moje anioły też mogą umrzeć... Edytowane przez niobe7 Czas edycji: 2008-12-21 o 15:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#884 |
Zadomowienie
|
a oto moja gwiazdka z misiami
![]() edit: nie moge normalnie zalaczyc zdjec ![]()
#885 |
Zakorzenienie
|
Cześć Dziewczyny!
Melduję się na odchowalni. W pt wyszłam ze szpitala z Mikuniem. Poród miałam tragiczny, nie chcę nawet go wspominać, zresztą... ten wątek taki trochę rozwalony jest... Niektóre z Was mają już 2 miesięczne dzieciaczki, ja dopiero tygodniowe dziecko. Tak więc kogo obchodzi teraz mój poród... Nieważne. Doczytałam do końca 27 strony, na razie więcej nie dam rady. Mam strasznie absorbujące dziecko, które by tylko jadło i płakało. O żadnym spaniu nie ma mowy. Dziś w dzień spało max. 20 minut. W nocy prześpi trochę dłużej, ale tylko pod warunkiem, że w naszym łóżku... Masakra! Mam kilka pytań, bo oczywiście okazuje się, że jestem mega zielona w wielu kwestiach. Pediatra wypisując nas ze szpitala nie powiedziała nic, tylko podała mi książeczkę zdrowia dziecka i tyle ją widzieli... A w książeczce zdrowia na okładce zobaczyłam napisy, że zaleca się podawać dziecku: 1) VITAK 1 kaps./dzień od 8 doby życia do końca 3 miesiąca życia, 2) VITAD 1 kaps./dzień od 15 doby życia do..., 3) witaminę K w kroplach baby K od 8 doby życia do końca 3 miesiąca życia, 2 x 5 kropli/dzień. Czy Wy to wszystko podajecie? Kiedy poszłyście po raz pierwszy od wyjścia ze szpitala do pediatry? Kiedy dziecku zaczyna się odbijać po jedzeniu? I co zrobić, żeby dziecko odstawić od piersi, kiedy podczas karmienia zasypia i przełożyć je gdziekolwiek, żeby dalej spało, a nie tylko go odkładam i ryk? A oto moje kochanie najsłodsze na świecie:
#886 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny!
Zdjęcia dzieciaczków obłędne!!! Prześliczne nam szkrabiki rosną ![]() Pisałyście dziewczyny o czasie karmienia piersią, to ja teraz myślę, że mój mały mało i krótko je, bo równe 15 minut i to tylko z jednej piersi. No ale na wadze przybiera doskonale, więc póki co, nie będę się martwić ![]() Kurczę strasznie się boję, a zwłaszcza jak poczytałam sobie jakie skutki uboczne szczepień miała Iga Scorpionec, bo my jutro się właśnie wybieramy i boję się, że na same święta mi się dzidziuś rozchoruje.. A, i też wydaliśmy 800zł na szczepionki, masakra jakaś.. Tola wit K i D my podajemy według zaleceń, z tym, że K to tylko w kapsułkach, a po co po dwa razy? U pediatry byliśmy tydzień po wyjściu ze szpitala, ale spokojnie można pójść trochę później. Z odbijaniem po jedzeniu to jest różnie u nas, czasem odbije się bezpośrednio po, a czasem trzeba mieć cierpliwość i poczekać parę minut, tak około 10, 15. Z tym odciągnięciem od piersi to nie wiem, mój mały sam wypluwa jak już nie chce i choć zaśnie to i tak zawsze się rozbudzi jak go przewijam, a przewijać po karmieniu zawsze go muszę, bo notorycznie podczas jedzenia robi sobie kupkę ![]() A stosujesz smoka? Może zaraz po odciągnięciu od piersi daj mu smoka, żeby go tak troszkę oszukać ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#887 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nastepnie ja odkladam wiesz, szok ze nie ma cyca jest mniejszy a ja mysle ze to, ze niektore z nas maja dzieci starsze niz twoje sloneczko tylko dobrze ci posluzy, bo przez wiele przeszlysmy, sluzymy rada pilnie i chetnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#888 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny!
Źle mnie zrozumiałyście. Od piersi umiem odstawić. I mi nazwet ładnie zasypia, ale właśnie przy piersi, na rękach. I jak tylko chce go odłożyć, to się budzi. O to mi chodzi. Nie umiem go przełożyć... Kurde, nie wiem dalej, co mam zrobić z tymi witaminami, a dziś właśnie 8 doba...
#889 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() jak to kogo obchodzi Twoj porod ?! NAS! i co z tego ze Mikus ma tydzien przeciez w ciazy tez bylysmy w roznych tygodniach :P wogole wspolczuj, ze ci tak wymeczyli, no ale teraz masz sliczne malenstwio przy sobie ![]() wit K i D podaje tak jak bylo napisane w ksiazeczce. ja mam w kropelkach wiec 2 razy dziennie po 5 kropli, ale przyznam sie ze zdarza mi sie zapomniec. ja wyszlam ze szpitala w sobote, a we wtorek przyszla do mnie polozna po raz pierwszy, wiec ona juz wszytstkim kierowala. do lekarza sie wybralam od razu we wt bo Karola miala zoltaczke i polozna nam kazala leciec. Inczej jakby bylo w porzadku to pewnie bym poszla dopiero jak na szczepienie, tak przynajmniej mi mowila polozna. Karoli czasem sie odbije od razu a czasem nie. jak sie nie odbije przez 10-15 min to ja odkladam ale klade na boczek. A jak bek nadchodzi to zaczyna krzyczec zeby ja podniesc
![]() |
#890 |
Zakorzenienie
|
Dzięki Dziewczyny za odpowiedzi. Co do odbijania, to chodziło mi o to od kiedy zaczyna się dziecku odbijać, bo mojemu się jeszcze nigdy nie odbiło.
A co do witamin, to dowiedziałam się, że powinnam dostać recepty, a ja nie dostałam... ![]() No ale małż właśnie był w przychodni, położna ponoć ma dzis do mnie dzwonić, może czegoś więcej się dowiem... Eh.
#891 |
Raczkowanie
|
niewiem , chyba dlatego ze najpozniej 4 tyg po odstawieniu od piersi małego powinnam dostac sama okres a juz mineło wiecej i dalej niemam miesiaczki, dzis zadzwonie i sie zarejestruje i ma mi cos zapisac na wywołanie |
![]() ![]() |
![]() |
#892 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A w sumie nie wiem kiedy karoli zaczelo sie odbijac, na poczatku tez nie bekala ![]()
![]() |
#893 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() tola "nie wudurniaj sie", nas wszystko obchodzi, kazdy porod jest inny, i co z tego ze w roznych terminach? to cudownie bo kazda przezywa inaczej i kazdy dzidzius inny, ja poprosze o opis porodu,chocby zeby potem powiedziec" biedulko wycierpialas tyle ale juz jest po wszystkim ![]() Cytat:
a ja dzis zlapalam mlodego na robieniu usmiechow, smieje sie od tygodnia ale trudno bylo wyczaic moment aaaa i zlapal sobie smoka z buzki,komicznie to wygladalo
Gabrielek ![]() ![]() Fasolinka ![]() Edytowane przez lisey Czas edycji: 2009-01-25 o 18:31 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#894 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
moim zdaniem pnkt 1 i 3 to to samo my podajemy jedną wyciskaną kapsułke wit K(od 8 doby) rano a wieczorem jedna kroplę wit D ![]() jak mala skńczyla 3,5 tyg ale zalecenie bylo po 4 tyg ![]() dziecko nie zawsze odbija (to nie zalezy od wieku) mozna jak nie odbije polżyc na boczku albo na równi pochylej tzn w łózeczku na materacyku pod który podkładamy np ręcznik lub kocyk.. Cytat:
![]() Cytat:
moj gin mowi ze @ wywoluje sie gdy pacjenctce zalzy na powrocie do plodnosci ![]() ja maam klopot...mala obudzila sie w nocy ok 3 i walnela dziwna kupke... tj bylo tylko troche zwyklej kupy a reszta to woda i to taka przeźroczysta.. mokre byly ubranka i śpiworek.. od tamtej por po kazdym jedzeniu robi zwkla rzadka kupe.. martwie sie bo jesli to biegunka(od dluszego czasu byl 1 kupa na dobe) to moze byc dla niej groźne...mala jest marudna strasznie.. kak moge jej pomóć? moze moge cos zjesc co ja przytka troche? ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#895 |
Zadomowienie
|
scorpionec moze ta stronka pomoze, nie mialam jak na razie problemu takiego wiec tylko wiedza netowa
#896 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny!
Ja wiem, jak powinno się dzieciom odbijać i co robić, tylko chodzi mi o to, że mojemu dziecku jeszcze nigdy w życiu się nie odbiło. I zastanawiam się czy to normalne...
#897 |
Raczkowanie
|
Tola spokojnie nikt nie powiedział, że się musi odbijać. Lekarka i położna mi mówiły, że jak pije spokojnie to nie musi się odbijać. Marysi się nie odbija nawet jak pije łapczywie, a jak beknie to święto, a jeśli nie to na boczek i też jest ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
#898 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
dokładnie tola moj Gabrys tez nie zawsze beknie, tym bardziej ze uzywamy smoczkow anty powietrzowych, anty kolkowych i wogole jedynek wiec je spokojnie i nie zawsze to powietrze sie dostanie do brzuszka, mnie tez wk...(sorki za slowo) jak ktos mowi ze po kazdym karmieniu musi beknac.Otoz nie i to powiedziala szwagierce, ktora mysli przedpotopowo, tym bardziej ze ja karmie butla, ze specjalnymi smoczkami, kiedys smoki byli inne i dzieci lapaly powietrze a teraz niekoniecznie.Kochana nie przejmuj sie a jezeli niepokoisz sie bardzo to moze popytaj swojego pediatry albo poloznej,ktora cie odwiedzi
![]() |
#899 |
Rozeznanie
|
Co do witaminy K i D to my w książeczce mieliśmy wbitą pieczątkę jak i co podawać. Vita K od 8 doby do końca 3 miesiaca, Vita D od 15 doby do odwołania. Dajemy małemu zawartość całej kapsułki. Bardzo fajne i wygodne. I bez problemu kupiliśmy to bez recepty w aptece. Nie wiem dlaczego D miałaby być na receptę?
Scorpionec a dlaczego D tylko 1 kropelkę?? Edytowane przez Gosiaczek1211 Czas edycji: 2008-12-22 o 13:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#900 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() moze ma wieksze stęzenie ta którą kupiliśmy na recepte? ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:31.