|
|
#901 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Biżuteryjna DG
Cytat:
Wiesz jak to jest - człowiek początkujący jest przewrażliwiony - nie chce się na coś naciąć na samym początku ![]() Byłam dziś w swoim UM dowiedzieć się jeszcze paru szczegółów i jedna rzecz, która mnie bardzo zdziwiła to to, że na REGON czeka się 2 miesiące Też tak długo na to czekałyście?
|
|
|
#902 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja mój numer regon otrzymałam w ciągu godziny.. |
|
|
|
|
|
#903 |
|
Raczkowanie
|
Ponad 2,5 miesiaca czekalam. Ale to nic nie przeszkadza, malo do czego sie przydaje.
|
|
#904 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
może ja nie o tym numerze myślę? |
|
|
|
|
|
#905 |
|
Raczkowanie
|
działalność można założyć w ciągu jednego dnia...najwięcej czasu paradoksalnie spędziłam w banku a regon dostałam w ciągu 20 min. kwestia tylko jakie panie siedzą w okienkach.
Designers are meant to be loved, NOT to be understood ![]() Just because no one understans you, doesn't mean you're an artist. ![]() Edytowane przez Fua Czas edycji: 2010-03-03 o 19:00 |
|
|
|
|
#906 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Bo z tego co się dowiadywałam to wymagają REGONU.
|
|
|
#907 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
). Pokop mocnej o tych projektach, co roku się zmieniają kryteria i nazwy ale takowe projekty są. Poza tym są też kredyty z róznych fundacji które wspomagaja przedsiembiorców i mozna otrzymac do 10 tyś bez poręczenia.Konkursy ogólnopolskie mają sens o ile biznesplan i jego istota zostanie napisana jako "innowacyjna" a najlepiej dająca zatrudnienie osobom trzecim (np do segregowania korali) które dzięki Tobie powrócą na rynek pracy. Wyjaśniłabyś mi o co chodzi z tymi 60%? Czy musisz posiadać wkład własny? Inną sprawą byłoby zainteresowanie się projektami pisanymi dla LGD (lokalne grupy działania). Tam pisząc projekty organizuje się różne formy aktywizujące ludnośc z małych miast (poniżej 25 tyś.) i mimo iż nie sa to tak duże kwoty (ok 9-12 tyś na imprezę) jest to jakiś start i szansa na promocję. Można urządzic kurs biżuterii czy szycia ręcznego....co kto woli. ---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ---------- Cytat:
|
|
|
#908 | |
|
Rozeznanie
|
Pracuję w banku i u nas istnieje możliwość założenia konta bez regonu ale klient zobowiązuje się, do kiedy ten REGON dostarczy.
Cytat:
|
|
|
#909 |
|
Raczkowanie
|
ok, ok ale by założyć konto to chyba trzeba mieć pieczątkę firmową by utworzyć wzór podpisu a na takowej musi być regon... nie sprzeczam się bo co firma to procedura
|
|
#910 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
) to również jest ona uzupełniana na karcie wzorów podpisów "po czasie", że tak powiem. Zgodzę się, że jest to trochę nie normalne i zagmatwane. Ale cóż ...
|
|
|
#911 |
|
Raczkowanie
|
W "moim" banku pieczątka nie jest obowiązkowa a jej sprawa wygląda tak:
jak już podczas zakładania konta firmowego posłużysz się pieczątką to już zawsze, do każdej operacji i sprawy w banku musisz ją przy sobie mieć a jak zapomnisz to ... na darmo przyjechałaś ![]() Regon do założenia konta w tymże banku jest potrzebny. A na regon czekałam 1,5 tygodnia dlatego, że w naszym mieście go nie nadają tylko w innym i przysyłają go pocztą listem zwykłym (o dziwo!) do domu. Tak więc szybko został wypisany ale długo "szedł" pocztą naturalnie
|
|
#912 |
|
Zadomowienie
|
Z regonami róznie bywa.....jak widac co region to obyczaj...ja na moj czekalam 3 tyg.
Co do koniecznosci posiadania regonu do otwarcia konta - zalezy od procedur konkretnego banku. Zwykle jest to wymagane - co jest kompletną bzdurą, bo jest to numer statystyczny w niczym bankowi nie potrzebny. W wzorze podpisu możecie sobie umieścić co chcecie....nawet Pamela Anderson ...z pieczątką lub bez....Moja dobra rada - lepiej bez pieczątki dlatego żeby uniknac ewentualnych problemow w razie nie posiadania jej przy sobie w przyszlosci (mowie to ja bankowiec w stanie spoczynku odpowiedzialny m.in za procedury ).Noooo i tak np MBank nawet wyraznie zaznacza zeby nie pieczetowac umowy ...i problem z glowy.Regon wpisac trzeba jeszcze na wniosku do Zus-u (ZUA lub ZZA)....jesli jeszcze sie go nie ma, sklada sie bez i potem sklada sie wniosek uzupelniajacy dane....no chyba ze dostanie sie regon w miare szybko to no problem ![]() Aaaa i taka mala sprawa o ktorej nie wszyscy wiedza....wszystkie formularze no w ZUS czy US moze skladac zamiast Was mąż, mało tego wniosek może być też przez niego podpisany....co okazuje się bardzo pomocne jeśli ma się w domu 2 maluchy i ograniczone mozliwosci docierania do urzedow ![]() edit - O widze ze KASIA mnie ubiegla i slusznie napisala jak sie mam sprawa z pieczatka.... po co sobie utrudniac zycie ;-) Edytowane przez poppppy Czas edycji: 2010-03-03 o 21:12 |
|
|
|
|
#913 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi
I jeszcze jedna rzecz. Chcę rozpocząć działalność z początkiem kwietnia i teraz wiadomo składam EDG-1 (i EDG-RD, bo 10 punktów z pkd mi nie starczy), VAT-R i te dokumenty w ZUS, szukam kasy fiskalnej. I właściwie to tyle działań teraz tak? I czekam do kwietnia, żeby ją kupić i zgłosić do US i wtedy ruszam pełną parą Zgadza się czy coś pokręciłam?
Whatever we find It is all about to last for a while Edytowane przez mariquita89 Czas edycji: 2010-03-03 o 22:44 Powód: błąd miesiąca:) |
|
|
|
|
#914 |
|
Zadomowienie
|
Tak, dokładnie wkład własny. A jeszcze dokładniej jak przyznają kasę, to wszystkie wydatki ponosi się samemu, a potem do 60% zwracają. Może być mniej zwrotu, jak kwota, o którą się pisze jest ponad 20 tys.
|
|
|
|
|
#915 |
|
Raczkowanie
|
mariquita ja kasę kupiłam wcześniej i pan, który mi ją dostarczył-serwisant (bo zamawiałam na necie) przeszkolił mnie i przez kilka dni mogłam sobie swobodnie na niej ćwiczyć sprzedaż i raporty.
Także moim zdaniem lepiej kasę kupić wczesniej. Potem tylko serwisant fiskalizuje i wtedy już próbować nie można. Co do numeru konta to ja go nigdzie nie podawałam. Nawet do ZUS bo nie miałam firmowego konta. Dopiero po otrzymaniu regonu założyłam konto i aktualizowałam dane w ZUSie. Moja księgowa robi to dla mnie przez internet ![]() Ja najpierw złożyłam wniosek do Urzędu Miasta, potem zaniosłam Vat-R do Skarbowego, a do ZUSu już mi księgowa wysłała przez internet. Jest tego łażenia trochę
|
|
#916 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Należało by dodać, że 60% kosztów kwalifikowanych czyli tych które "nadają" sie do refinansowania ze środków UE - VAT takim kosztem nie jest. Poza tym w każdym województwie jest inaczej np. w dolnośląskim z Regionalnego Programu nie można wziąć środków na rozpoczęcie działalności gospodarczej, a w poznańskim można. Dodatkowo firmy które działają powyżej 2 lat musze wpisywać sie w Strategie Innowacyjności ( mówię tu o Dolnym Śląsku ) raczej branża bizu nie ma szans na dotacje. Chyba, że któraś z was wymyśli jakiś niesamowicie innowacyjny drogi ale opłacalny proces produkowanie bizu i wybuduje fabrykę to tak a projekt bedzie min na 100 tys. Proponuje szukac projektów z działania 6.2 PO Kapitał Ludzki tam jest nawet 40 tys. na rozpoczecie działalności gospodarczej
|
|
|
#917 |
|
Raczkowanie
|
Wybaczcie, że się wcinam w dyskusję ale jestem totalnie zielona w temacie działalności gospodarczej - próbowałam już nie raz przebrnąć przez wątek ale niestety z marnym skutkiem
![]() Otóż mam pytanie. Dostałam propozycję współpracy ze sklepikiem, miałoby to być na zasadzie umowy o dzieło. Potrzebna mi do tego działalność gospodarcza? Co musiałabym - oprócz wykonania "dzieła" - robić? No i muszę najpierw skończyć 18 lat?
|
|
#918 |
|
Rozeznanie
|
Jestem na 25 stronie wątku. Poważnie myślę o założeniu DG i dotarłam do czegoś co mnie całkowicie zwaliło z nóg-cechowanie. Wygląda na to, że mam do najbliższego urzędu probierczego (mieszkam w okolicach Olsztyna) bagatela ponad 200 km: Warszawa lub Białystok (w sumie jedna chwała). Czy naprawdę koniecznie trzeba cechować? Nawet jedna wyprawa w miesiącu mnie przeraża, bo sama podróż to koszt ponad 100 zł, nie licząc kosztów samego cechowania i czasu, jaki na to stracę.
Co ja bym dała, żeby mieć choć jak heurek 100 km. Przełknęłabym ZUS, kasę fiskalną, całą tę papierkową robotę ale to cechowanie wygląda jakby było w moim przypadku nie do przejścia. Może są jakieś inne rozwiązania, bardzo proszę o wskazówki.
Moja pasja-wątek wizażowy Nowy blog Preferencje Whitecoffe - zmagania z AC Targowisko - #24 Edytowane przez Whitecoffe Czas edycji: 2010-03-04 o 15:31 |
|
|
|
|
#919 |
|
Raczkowanie
|
Kasiu, dziękuję bardzo za wyjaśnienie
Myślałam, że nie można kasy wcześniej, ale jeśli tak to też się teraz już rozejrzę i kupię. W VAT-R też jest rubryka regon - rozumiem, że też można to ominąć tak? ![]() Urojona - nie wiem jak to jest z umową o dzieło, ale do handlu biżuterią potrzebna jest kasa fiskalna i VAT, więc wydaje mi się, że nie bardzo można. Ale niech się wypowiedzą osoby bardziej doświadczone, bo ja to też właściwie jeszcze żółtodziób
|
|
#920 |
|
Zadomowienie
|
Co prawda do końca to nie jestem przekonana , ale jeśli chodzi o umowę o dzieło nie do końca będzie to sprzedaż , wszystko zalezy jak bedzie ta umowa napisana ale generalnie to wynika z niej ze zleca się wykonanie dajmy na to tylu i tyku kolczyków. i w tym przypadku artysta nie sprzedaje a wykonuje zlecenie i jest w pewnym sensie zatrudniony przez zleceniodawce. no i jeszcze słyszłam o takiej umowie jak : autorska umowa o dzieło i dotyczy ona właśnie wszelkich artystów i wtedy jak się wykonuje to zlecenie własnie dla sklepu on z racji tego ,że jest to rekodzieło może sprzdawać z 7%VAT ale to dotyczy z koleji chyba artystów z cepeli.
|
|
|
|
|
#921 |
|
Rozeznanie
|
wg mnie z um. o dzieło - ale głowy nie dam
- sklep daje ci kasę - ty kupujesz materiały - na fakturę sklepu - robisz biżu - jako dzieło - i dostajesz kasę za swoje zdolności ![]() |
|
|
|
|
#922 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli jest to współpraca stała, a nie jedno-dwa zlecenia to raczej tak. Żeby prowadzić działalność musisz być pełnoletnia.
|
|
|
|
|
#923 |
|
Zadomowienie
|
Ja mam takie pytanie do osób, które starały się o dotację z UP/UE. Otóż mamy środki trwałe. Zamierzam kupić np. laptopa, który dziś kosztuje 2000 zł, ale nie mogę przewidzieć ile będzie kosztował w chwili, gdy będę go kupować. Więc moje pytanie - jaką wpisać kwotę za tego przykładowego laptopa i co będzie w sytuacji gdy jego cena się zmieni?
I pytanie drugie - pisząc biznesplan należy uwzględnić materiały. Zastanawiam się czy muszę je wyszczególniać? Np. 5 metrów drutu 0,8 cm, koraliki żółte 10 szt. itp.? Jest to bardzo żmudna praca i wydaje mi się nieco bezsensowna, ale może się mylę. No nie wiem, proszę o podpowiedź jak to powinnam zrobić. Dziękuję. (Mam nadzieję, że moje wątpliwości przedstawiłam wystarczająco klarownie.)
|
|
|
#924 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
co do cen środków trwałych - wpisywałam orientacyjnie. potem po kupieniu wszystkiego okazało się, że zostało mi jeszcze trochę kasy i złożyłam podanie na zakup jeszcze dodatkowej rzeczy (tak, żeby wydać wszystko co dostałam). jeśli coś kosztuje więcej niż wpiszesz, w rozliczeniu wydatków odpisuje się tylko tyle ile podało się we wniosku. teraz ja mam nadzieję, że napisałam klarownie
|
|
|
|
|
|
#925 |
|
Raczkowanie
|
U mnie w projekcie unijnym kwoty ostateczne środków trwałych mogły się ostatecznie wahać w obrębie 5%. Gdy z jakiegoś konkretnego powodu odchylenia były większe, trzeba było spisywać aneks do umowy i harmonogramu rzeczowego z wyjeśnieniem czemu tak a nie inaczej.
A co do materiałów: też wpisywałam ogólnie np. elementy biżuteryjne, czy srebro jako półfabrykaty. |
|
|
|
|
#926 |
|
Raczkowanie
|
Ja sobie wpisałam kilka tysięcy na towar( bez szczegółów), a jeśli chodzi o środki trwałe( tu laptop) to ta cena za którą go kupisz, nie musi być dokładnie taka jak na wniosku. Chodzi tylko o to , żeby ostateczna kwota Twoich zakupów była taka sama lub wyższa od tej wnioskowanej. Ja ostatecznie wyreguluję ją sobie towarem.
Mój wątek biżuteryjny;https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=381532:-) Wątek decoupagehttps://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post17927099 Jesteś tym o czym cały dzień myślisz, dlatego waż swoje myśli i myśl pozytywnie. |
|
|
|
|
#927 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Designers are meant to be loved, NOT to be understood ![]() Just because no one understans you, doesn't mean you're an artist. ![]() Edytowane przez Fua Czas edycji: 2010-03-04 o 23:30 |
|
|
|
|
|
#928 |
|
Raczkowanie
|
u mnie było tak, że na towar max połowa dotacji i ani grosza więcej, więc towarem nie można było regulować..
widać co rejon to obyczaj
|
|
|
|
|
#929 |
|
Raczkowanie
|
Tak, u mnie jest 60%, ale na razie wpisałam sobie jakieś 30% na towar więc w razie czego mogę sobie tę kwotę powiększyć.
Mój wątek biżuteryjny;https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=381532:-) Wątek decoupagehttps://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post17927099 Jesteś tym o czym cały dzień myślisz, dlatego waż swoje myśli i myśl pozytywnie. |
|
|
|
|
#930 |
|
Zadomowienie
|
U mnie jest najlepiej. Na materiały nie można w ogóle wziąć pieniędzy. Żenada.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:44.

Wiesz jak to jest - człowiek początkujący jest przewrażliwiony - nie chce się na coś naciąć na samym początku
Też tak długo na to czekałyście?