NPR-sposób na życie - Strona 31 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-12-26, 12:15   #901
Limonka2738
Zakorzenienie

Dot.: NPR-sposób na życie

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Tabletki są gorsze, bo mogą działać wczesnoporonnie.

z tel.
Aaaaaa... Dzięki za wyklarowanie. ^^

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-26, 12:59   #902
Krystaliczne szczescie
Zadomowienie

ale chyba tylko jednoskładnikowe mogą działać wczesnoporonnie, dwuskładnikowe blokują całkowicie owulację
na wizażu od 2009r...
Krystaliczne szczescie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-26, 13:28   #903
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Krystaliczne szczescie Pokaż wiadomość
ale chyba tylko jednoskładnikowe mogą działać wczesnoporonnie, dwuskładnikowe blokują całkowicie owulację
Nie do końca. Mają też za zadanie niedopuścić do zagnieżdżenia zarodka gdyby pierwsze działanie nie powiodło się i jednak doszło do owulacji. Dlatego też tabletki nie mają 100%, bo czasem ta owulacja jednak jest.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-26, 13:39   #904
201604181004
Konto usunięte

sugeruje zlikwidować macice, może działać wczesnoporonnie
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-26, 14:25   #905
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
sugeruje zlikwidować macice, może działać wczesnoporonnie
To jest temat o npr. Twój komentarz jest nie na miejscu.

z tel.
Stary 2015-12-26, 20:26   #906
azadon
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ingrid80 Pokaż wiadomość
Spróbować możesz. .. ale musisz być przygotowana na niespodziankę ;-);-)
Cytat:
myślę, ze nie ma sensu. to zbyt nieregularny tryb życia i musiałabyś mieć znakomitą wprawę w badaniu szyjki i obserwacji śluzu bo temperatura może u ciebie leżeć
Cytat:
Nie, widełki jakie możesz ustalić to np 6.00-7.30 lub 5.00-6.30 lub 4.30-6.00 najpóźniejsza godzina to 7.30.
Tak, sen krótszy niż 6h może (nie musi) wpłynąć na wykres. Należy taką sytuację odnotować jako zaburzenie.
Nie stwierdzasz kiedy był najlepszy tylko stwierdzasz ostatni dzień najlepszego, czyli szczytem jest dzień kiedy kolejnego dnia obserwujesz już mniej płodny czyli np lepki, mętny, biały, nierozciągliwy.

---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ----------

Jeśli w poprzednim cyklu był minimum 3dniowy wzrost temperatury to tak, jest to okres względnie niepłodny.

---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ----------

Nie, nie zabrania. Jedyny warunek to otwartość na życie gdyby jednak mimo stosowania metody do poczęcia doszło i niewykluczanie potomstwa jako takiego.

---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ----------

Można mierzyć temperaturę po minimum godzinnym odpoczynku w ciągu dnia przy takim nieregularnym trybie, tak robią kobiety pracujące np na 3 zmiany. Ale raczej sama się tego nie nauczysz. Ja bym najpierw zrobiła porządny kurs u doświadczonego doradcy np takiego z certyfikatem nauczycielskim i stosowała dodatkowe zabezpieczenie dopóki nie opanujesz super tej metody.
Cytat:
to taki zajefajny doradca właśnie powiedział mi że to całkowicie bezcelowe w przypadku takiego trybu pracy i praktycznie co drugi dzień trzeba by było zaznaczać zakłócenia, w tym samym miejscu co na wykresie zaznacza się alkohol. i trzeba by było zdecydowanie nabrać wprawy w obserwacji szyjki

dziękuję dziewczyny za odpowiedzi

ehh, jednak nie dla mnie ta metoda
azadon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-27, 08:48   #907
Ingrid80
BAN stały

??? Czyli narzucone jest gdzie ma być wtrysk???? Kto takie rzeczy wymyśla i kto daje się w to wmanewrować??
Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-12-27, 10:51   #908
DziewczynaWloczykija
Zadomowienie

Mam pytanie do kobiet stosujących NPR. Czy używacie może jakiegoś urządzenia do samoobserwacji? Czytałam kiedyś o specjalnych aparatach, które bardzo precyzyjnie są w stanie wszystko określić, ale nie należą do najtańszych (0k. 1500 zł). Czy któraś z Was miała już z nimi do czynienia?
DziewczynaWloczykija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-27, 12:59   #909
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ingrid80 Pokaż wiadomość
??? Czyli narzucone jest gdzie ma być wtrysk???? Kto takie rzeczy wymyśla i kto daje się w to wmanewrować??
Ludzie, którzy nigdy nie uprawiali seksu (no, na papierze i oficjalnie) to wymyślili.

A przestrzagają niektórzy ludzie wierzący. Jak komuś zależy, to nie nasza sprawa, kto w jakim miejscu dochodzi.

Ale racja, ja bym umarła z nudów tak całe życie. ^^

I naprawdę nie wierzę, że Boga obchodzi, gdzie się spuszcza mój chłopak, po prostu nie uwierzę nigdy.

Ale to offtop i nie ma sensu wsadzać kija w mrowisko, bo tu nawet nie o tym temat, więc będziemy musiały nasze zdziwienie manifestować we własnej alkowie.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-27, 13:06   #910
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
To jest naturalny rytm płodności npr nie ingeruje w cykl kobiety, nie niszczy go jak tabletki czy nie tworzy barier jak gumka.
Bariera w postaci gumki niczym nie różni się od bariery w postaci dni niepłodnych - jeśli chodzi o kwestię zajścia w ciążę. Ba, w sumie odbycie stosunku w dni niepłodne jest dalej od ewentualnej ciąży niż stosunek przy użyciu prezerwatywy.
Tak że jeśli faktycznie chodzi o to aby każdy akt seksualny miał szansę powodzenia, to KK powinien zakazać stosunków w dni obliczone według NPR jako dni niepłodne.
Stary 2015-12-27, 13:11   #911
Ingrid80
BAN stały

W sumie racja 😉
Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-12-28, 20:03   #912
Krystaliczne szczescie
Zadomowienie

Ja jestem w 5 dniu cyklu i zbadałam po raz pierwszy szyjkę
No nie wiem, nie mam porównania, wydaje mi się, że jest ona wysoko, bo wyczułam dopiero po wprowadzeniu prawie całego palca do pochwy i nie wiem, czy jest aż tak twarda jak czubek nosa, chyba nie. A co do otwartości to w ogóle nie wiem, coś tam niby się podgina palcem jak ruszam, ale muszę się wprawić, żeby ją dobrze wyczuć
na wizażu od 2009r...
Stary 2015-12-30, 19:20   #913
Krystaliczne szczescie
Zadomowienie

dziewczyny, czy któraś z Was pomoże mi rozpoznać śluz?
Jestem w 7 dc, wczoraj nie mogłam zaobserwować śluzu, a dzisiaj na bieliźnie miałam ślady po prostu "czegoś" mokrego, ot ślad przypominający jak małe dziecko popuści, mokra plamka. Po sprawdzeniu szyjki miałam coś podobnego jak obrazek w załączniku (wzięty z internetu).
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg mm.jpg (123,5 KB, 56 załadowań)
na wizażu od 2009r...
Stary 2016-04-10, 21:53   #914
illon_ka
Przyczajenie

Witam serdecznie. Chciałabym sie dowiedzieć jak to jest z tą temperaturą w dni płodne/niepłodne. Na każdym forum wyczytuje coś innego i chciałabym usłyszec coś wreszcie przydatnego przed owulacja temperatura maleje z tego co wyczytałam a po owulacji wzrasta.
Powiem tak, dopiero zaczynam "przygodę" z mierzeniem temperatur więc jestem w tym zielona.. Wczoraj (7 dzień cyklu) zmierzyłam temperature rano i miałam 36,8 nastepnie dzisiaj ale już wieczorem miałam 37,1.. i teraz pytanie czy ze mna jest coś nie tak czy to jest indywidualna sprawa każdej kobiety i te temperatury nie muszą być zawsze takie same u każdej z nas? po obserwacji szyjki macicy(bardzo twardo i ciasno), śluzu (biały lepki, uczucie suchośiu), wspominając jeszcze że okres skończył mi się 3 dni temu a okresy mam regularne (29 dni) co takie temperatury mogą oznaczać..? :/
illon_ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-10, 22:10   #915
Swetru
BAN stały

Stwórca musi mieć niezłą radochę z kobiet które badawczo obserwują z każdej strony umazany śluzem palec a potem zasiadają do obliczeń jak jakiś naukowiec. Paradnie! Zachowujecie się jak badacze w labolatorium żeby tylko uniknąć zapłodnienia. Bez urazy ale to jest śmieszne i jeśli Bóg naprawdę istnieje to ma z was polewkę. Cymesik!
Swetru jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-04-11, 07:44   #916
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez illon_ka Pokaż wiadomość
Witam serdecznie. Chciałabym sie dowiedzieć jak to jest z tą temperaturą w dni płodne/niepłodne. Na każdym forum wyczytuje coś innego i chciałabym usłyszec coś wreszcie przydatnego przed owulacja temperatura maleje z tego co wyczytałam a po owulacji wzrasta.
Powiem tak, dopiero zaczynam "przygodę" z mierzeniem temperatur więc jestem w tym zielona.. Wczoraj (7 dzień cyklu) zmierzyłam temperature rano i miałam 36,8 nastepnie dzisiaj ale już wieczorem miałam 37,1.. i teraz pytanie czy ze mna jest coś nie tak czy to jest indywidualna sprawa każdej kobiety i te temperatury nie muszą być zawsze takie same u każdej z nas? po obserwacji szyjki macicy(bardzo twardo i ciasno), śluzu (biały lepki, uczucie suchośiu), wspominając jeszcze że okres skończył mi się 3 dni temu a okresy mam regularne (29 dni) co takie temperatury mogą oznaczać..? :/
Mierzysz tylko raz rano od razu po obudzeniu o tej samej porze. Pomiar w ciagu dnia zawsze bedzie wyzszy to normalne.
Stary 2016-04-22, 22:47   #917
Krystaliczne szczescie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez illon_ka Pokaż wiadomość
Musisz mierzyć codziennie o tej samej porze, najlepiej do 7:30. Wieczorem nic Ci to nie da jak zmierzysz temperaturę
na wizażu od 2009r...
Stary 2016-04-30, 19:25   #918
coco1919
Rozeznanie

Witajcie Dziewczyny

Ostatnio zaczelam bacznie obserwowac swoj cykl, ponieważ pojawiło sie w ciagu ostatnich 3-4 miesiece pare anomalii (dla mnie) których wczesniej nigdy nie miałam m.in plamienie okołoowulacyjne..owu w 32 dniu cyklu..

Zastanawia mnie jaki śluz powinnam poddawać ocenie ?
Śluz, który widzę w środku na wargach sromowych i przed błoną dziewiczą czy jednak śluz, który jest na papierze (po przetarciu papierem okolic intymnych) ?

Pytam, ponieważ u mnie śluz w środku jest biały i trochę gęsto-mokrawy, a na papierze ten sam śluz robi się przezroczysty i ciągnie się w krótkie nitki.
I już sama nie wiem jak go zakwalifikować...
Poradzi mi ktoś ?
Stary 2016-04-30, 21:28   #919
Glodomorek
Zakorzenienie

Ja zapisuje objaw wskazujący na wyższą płodność, więc zapisałabym śluz przejrzysty odczucia mokro

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-05-01, 08:47   #920
coco1919
Rozeznanie

Cytat:
Ja zapisuje objaw wskazujący na wyższą płodność, więc zapisałabym śluz przejrzysty odczucia mokro
Dziękuję za odpowiedź

A jeżeli u mnie występuje śluz przezroczysty dosłownie leciutko go widać na papierze tylko raz na jakis czas w ciagu dnia, a normalnie nic nie ma, raz moze pare razy wystapi większa ilość białego gęstego mokrego (ktory jak juz wspomniałam zamienia sie na papierze w przezroczysty ciągnący się) to jakie ja mam dni, niepłodne ??

Bo w dni płodne mam zdecydowanie wiecej sluzu przezroczystego (i tylko takiego, nie wystepuje ten biały) czasami aż wycieka, więc wydaje mi się, że to nie są teraz moje dni płodne.
Pytam, bo dopiero zaczełam uczyć sie obserwowac siebie. Spowodowało to wiele zmian mojego cyklu w ostatnim czasie i stwierdziłam, że musze bardziej ponac siebie

Ostatnio (2 cykle już były) pojawiły się u mnie plamienia okołoowulacyjne, które zjawiają się jakoś około 6-7 dni przed początkiem śluzu bardzo płodnego. Plamienie trwa zwykle około 4-5 dni (jest to taki śluz z krwią nitkami krwi, pozniej robi sie brązowawy czerwony sluz, różnie bywa).
Czy termin tych plamień może byc taki?
Owulacja wystepuje w czasie plamienia czy po nim? Czy w czasie
śluzu ?

Wiem, że zadałam sporo pytań i że nikt tutaj nie jest wróżką
Ale chodzi mi o opis Waszych doświadczeń, jak Wy macie itd. żebym mogła w jakims stopniu podpasować to do siebie
Stary 2016-05-01, 08:50   #921
Glodomorek
Zakorzenienie

Wg rotzera zapisujesz objaw najpłodnieszy, nieważne ile go jest. Może pojawić sie raz i musisz go zapisać.
Jakiej metody sie uczysz?
Polecam wizyte u dobrego instruktora, mam namiary we Wrocławiu.
Stary 2016-05-01, 09:11   #922
coco1919
Rozeznanie

Cytat:
Wg rotzera zapisujesz objaw najpłodnieszy, nieważne ile go jest. Może pojawić sie raz i musisz go zapisać.
Jakiej metody sie uczysz?
Polecam wizyte u dobrego instruktora, mam namiary we Wrocławiu.
Sama nie wiem jakiej sie ucze, rozpoznaje tylko śluz. Badać szyjki nie moge, bo jestem jeszcze dziewica. Nie planuje takze rodziny, po prostu chce poznac siebie.
Skoro nieważne ile jest danego śluzu - to ja mam teoretycznie śluz prawie płodny przez kilka tygodni ( pare przed owu i po owu) to jest chyba niemożliwe (?)
Stary 2016-05-01, 10:51   #923
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez coco1919 Pokaż wiadomość
Sama nie wiem jakiej sie ucze, rozpoznaje tylko śluz. Badać szyjki nie moge, bo jestem jeszcze dziewica. Nie planuje takze rodziny, po prostu chce poznac siebie.
Skoro nieważne ile jest danego śluzu - to ja mam teoretycznie śluz prawie płodny przez kilka tygodni ( pare przed owu i po owu) to jest chyba niemożliwe (?)
A mierzysz temperaturę? Osobiście odradzam samą obserwację śluzu. Jedne wskaźnik to mało.
Poczytaj o metodzie: http://iner.pl/metoda-rotzera/
Zapisuj pomiary w jakimś programie,żeby móc łatwo pokazać kartę cyklu.
Stary 2016-06-21, 06:25   #924
NobodyKnows
Przyczajenie

Cześć

Kilka dni temu zaczęłam pomiary temperatury (na razie termometrem elektronicznym, ale chyba przerzucę się na bezrtęciowy, może coś polecacie? ). Jestem aktualnie około 10 dni przed spodziewanym okresem, a temperatura utrzymuje mi się na poziomie 36,3... Czy to nie za mało, jak na fazę po owulacji (wysokich temperatur) ? Temperaturę mierzę w ustach.

Oprócz termometru, może macie do polecenia jakieś konkretne podręczniki do NPR?

Pozdrowienia!

Edytowane przez NobodyKnows
Czas edycji: 2016-06-21 o 06:27
NobodyKnows jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-21, 06:48   #925
Glodomorek
Zakorzenienie

Polecę stronę iner. Kiedyś mierzyłam w ustach, ale tam zdarzają się niestabilne temp.
Stary 2016-06-21, 15:52   #926
NobodyKnows
Przyczajenie

Dziękuję, przejrzę

A jakiego termometru używasz?
NobodyKnows jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-21, 17:28   #927
Glodomorek
Zakorzenienie

Elektroniczny microlife mt 1622
Stary 2016-07-12, 19:08   #928
Krystaliczne szczescie
Zadomowienie

Ja polecam Geratherm Basal, po Microlife miałam luki, bo kasowały mi się pomiary, albo nie pikał termometr, cuda z nim miałam, zresztą jak kto woli

Polecam książę Roetzera: "Sztuka planowania rodziny"
na wizażu od 2009r...
Stary 2016-07-14, 09:03   #929
Glodomorek
Zakorzenienie

Zwariowałabym mierząc temp rano przez 10min
Stary 2016-07-14, 14:25   #930
Ninquelote
Wtajemniczenie

Głodomorek mierzyłaś temperaturę w czasie kp?
Druga faza mi się skróciła i jest nieregularna. Od 4 do 13 dni.
Ninquelote jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości