Biżuteryjny wątek plotkowy VII - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-16, 21:47   #931
lookrecya
Zadomowienie

GG do lookrecya
Dot.: Biżuteryjny wątek plotkowy VII

Cytat:
Napisane przez nagaLy Pokaż wiadomość
Są farmaceuci kretyni i tacy, których wręcz chce się "ozłocić". Z lekarzami nie inaczej.
Przyczepmy się jednak kwestii pierwotnej - farmaceuta studiuje 5 lat wiedzę o lekach a lekarz studiuje daną specjalizację 5 czy 6 lat [?] + wiedzę o lekach + praktyka kilkuletnia.
Ja widzę kolosalną różnicę w tym, kto powinien mieć prawo do decydowania o tym co jest dla mnie dobre. Ty nie?
a ja Ci tlumacze jak to wyglada ze strony formalnej - za to jaki lek bierzesz przed prawem odpowiada farmaceuta w pierwszej kolejnosci przed lekarzem, dlatego czemu niemoglby miec prawa odpowiadac rowniez przed wlasnym sumieniem - jesli juz koniecznie kazesz mi zabrac zdanie w biezacej dyskusji
lookrecya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-16, 21:50   #932
nagaLy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez staska_stasia Pokaż wiadomość
To jest ich prywatna sprawa, ale katolik może to uznać jako "współudział". O to przecież w tym chodzi. Nie chodzi przecież o to, żeby zrobić na złość klientce. Albo żeby ją jakoś pokarać, bo "się była dziewczyna puściła" (przepraszam za kolokwializm).
Zakaz sprzedaży- owszem, nie spowoduje wzrostu świadomości. Ale też nie o to chodzi. Tylko o to, żeby farmaceuta miał czyste sumienie. W tej chwili jeśli nie sprzeda, bo skłamie, że nie ma- zaciąga grzech. Jeśli sprzeda- w jego przekonaniu- też zaciąga grzech.
Dlatego jak jedna z poprzedniczek uważam, że jeśli komuś przekonania przeszkadzają w pracy - to powinien zmienić zawó.
Wiesz, co wg mnie wejście w życie tej ustawy spowoduje? Poza ogólnym wkurzeniem pacjentów [czemu się wcale nie dziwię] - to, że właściciel apteki [nie-katolik czy "niedzielny katolik" bojąc się utraty klienteli będzie zmuszony do złamania prawa i będzie pytał przyszłego pracownika o wyznanie]. I uważam, że osoba która walczy o zmiany - strzeli w stopę sobie i wszystkim "koleżankom i kolegom", którzy wstrzymują się od głosu.
Bo jakby nie patrzeć cudze przekonania religijne nie mogą stać nad przekonaniami religijnymi /czy innymi przekonaniami/ pozostałych. A w tej sytuacji tak będzie.

---------- Dopisano o 21:50 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ----------

Cytat:
Napisane przez lookrecya Pokaż wiadomość
a ja Ci tlumacze jak to wyglada ze strony formalnej - za to jaki lek bierzesz przed prawem odpowiada farmaceuta w pierwszej kolejnosci przed lekarzem, dlatego czemu niemoglby miec prawa odpowiadac rowniez przed wlasnym sumieniem - jesli juz koniecznie kazesz mi zabrac zdanie w biezacej dyskusji
Nie bardzo rozumiem dlaczego w tę stronę.
Jeśli farmaceuta ma obiekcje, niech zwróci się o ustanowienie prawa do nie wydania leku, jeśli recepta jest nieczytelna, zamiast dorabiać do tego korzyść własną.

nagaLy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-16, 21:54   #933
staska_stasia
Zakorzenienie

Ale lekarz zna sprawę bardziej od strony metabolizmu choroby, jej przebiegu, objawach itd. Natomiast to farmaceuci wymyślają nowe leki, to oni znają substancje w nich obecne, wiedzą, jak te substancje działają, jak się łączą, jakie mogą dać skutki.
Lekarz ma wiedzę o lekach, ale przede wszystkim wiedzę o chorobach. Farmaceuta ma natomiast wiedzę przede wszystkim o lekach i związkach chemicznych w nich. Studia farmaceutyczne ponoć nie są wcale łatwiejsze od medycznych (opinia kolegi z medycyny, ktory przez rok studiował też farmację).

A wracając do spraw "okołociążowych". Na przedmiocie "Europejski system praw człowieka" mi i koleżance trafiła się sprawa A. Tysiąc (sprawa dosyć znana, jako hasło w celu przypomnienia napiszę tak: A. Tysiąc chciała przerwać ciążę ze względów zdrowotnych- pogarszający się wzrok i chyba coś jeszcze było nie tak, w tej chwili nie pamiętam). Zadanie polegało na przedstawieniu argumentów "za" i "przeciw" (argumenty prawne oraz rzeczywiste, faktyczne a także etyczne). I mi trafiła się strona "za" (czyli w dyskusji miałam reprezentować jej stronę). I było mi bardzo trudno. Zostałam wychowana w rodzinie katolickiej, gdzie nauczono mnie, że życie to świętość itd. Argumenty zbierałam przez 2 tygodnie rozmawiając z osobami czasem o bardzo liberalnych poglądach, przeczytałam całą masę artykułów na ten temat, bo sama nie mogłam wymyślić nic sensownego.
Skoro miałam takie problemy w dyskusji (nawet nie udawanym procesie) to miałabym chyba jeszcze większe jako (być może w przyszłości) praktykujący prawnik. W takim przypadku pewnie odmówiłabym reprezentowania jej interesów. Tak samo uważam że farmaceuta powinien mieć prawo odmówić.
staska_stasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-16, 21:58   #934
Kathinna
Zakorzenienie

GG do Kathinna

ja tak samo myślę jak Nefryt. Ja przychodzę, ja kupuję to i grzech mój, więc nikt za mnie nie ma prawa decydować w tej kwestii, bo sprzedawca (a farmaceuta jest przecież nim) nie powinien mieć prawa decydować co kto może kupić. To może nieletniemu nie sprzeda syropku na kaszel, bo 5% alkoholu ma? a to też grzech.
Każdy ma swoje sumienie, bądź go nie ma. Może zwrócić uwagę, że to grzech, ale to chyba moja sprawa czy żyję w grzechu czy nie?
Stary 2011-10-16, 22:02   #935
nagaLy
Zakorzenienie

Cytat:
A wracając do spraw "okołociążowych". Na przedmiocie "Europejski system praw człowieka" mi i koleżance trafiła się sprawa A. Tysiąc (sprawa dosyć znana, jako hasło w celu przypomnienia napiszę tak: A. Tysiąc chciała przerwać ciążę ze względów zdrowotnych- pogarszający się wzrok i chyba coś jeszcze było nie tak, w tej chwili nie pamiętam). Zadanie polegało na przedstawieniu argumentów "za" i "przeciw" (argumenty prawne oraz rzeczywiste, faktyczne a także etyczne). I mi trafiła się strona "za" (czyli w dyskusji miałam reprezentować jej stronę). I było mi bardzo trudno. Zostałam wychowana w rodzinie katolickiej, gdzie nauczono mnie, że życie to świętość itd. Argumenty zbierałam przez 2 tygodnie rozmawiając z osobami czasem o bardzo liberalnych poglądach, przeczytałam całą masę artykułów na ten temat, bo sama nie mogłam wymyślić nic sensownego.
Skoro miałam takie problemy w dyskusji (nawet nie udawanym procesie) to miałabym chyba jeszcze większe jako (być może w przyszłości) praktykujący prawnik. W takim przypadku pewnie odmówiłabym reprezentowania jej interesów. Tak samo uważam że farmaceuta powinien mieć prawo odmówić.
Tyle, że odmówienie reprezentowania interesów "tu i teraz" nie zaważy o tym, że "jutro będzie już za późno". Dlatego porównanie wydaje mi się nietrafione.
Prędzej: "nie mogę pani reprezentowć" vide "nie mogę pani wydać leku, ponieważ uważam że lekarz zrobił literówkę i mogę pani zaszkodzić" - celowo takie porównanie, bo ba mają tę samą konsekwencje. W pierwszym przypadku szukam nowego prawnika, bo jest jeszcze dzień [bo nie zgłaszam się do kancelarii nocnej, jedynej w mieście działającej po godzinie 20 czy 22, prawda?]; w drugim przypadku wracam do lekarza i mam czas na poprawienie recepty.

Tu chodzi wyłącznie o konsekwencje jakie może spowodować odmowa wydania leku np w jedynej całodobowej aptece, o godzinie 23. Farmaceuty to nie interesuje, on ma ręce i sumienie czyste. I uważam, że jeśli jego nie interesuje mój problem, to mnie ma prawo nie interesować jego problem. Za to ja jestem stroną wykupiającą usługę i moja sprawa co z tym zrobię. Może mam ochotę sobie powiesić nad łóżkiem? Farmaceuta nie wie czy ja to połknę, wyrzucę, czy zrobię sobie z tego tarczę do lotek. Naprawdę nie widzę tu powodu do podpierania się własnymi przekonaniami.

Edytowane przez nagaLy
Czas edycji: 2011-10-16 o 22:07
Stary 2011-10-16, 22:03   #936
Kathinna
Zakorzenienie

GG do Kathinna

Stasia postaw się teraz w sytuacji wlaściciela apteki, ktory liczy na obroty... Jak przestaniesz sprzedawać dany lek, to on na tym traci, skutkiem czego może być raz: nie sprzedasz tego danego leku. Dwa stracisz klientów na przyszłość, bo po inne leki też do Ciebie już nie przyjdą... a Ty jako prawnik też nie zawsze będziesz mogła sobie pozwolić na coś takiego, jak kasy brakuje to człowiek często zmuszony jest walczyć ze sobą. No chyba, że będziesz miała własną kancelarię i sama sobie szefem będziesz
Stary 2011-10-16, 22:07   #937
staska_stasia
Zakorzenienie

Kwestia czasu jest ważna, ale ja mówię o tym od strony przekonań religijnych, czyli tego, o co chcą walczyć farmacueci. Stąd to porównanie, jedyne, które mogłam zastosować, bo dotyczy mojego własnego doświadczenia.

Edit. Kathinna- czyli chodzi też o pieniądze? Myślę, że taka apteka ma większe obroty jednak na sprzedaży ibupromu, strepsilsu, no-spy, czyli środków, które pacjenci biorą na kilogramy i bez recepty
A co do moich planów na przyszłość- nic nie wskazuje na adwokata, radcę lub notariusza.

Edytowane przez staska_stasia
Czas edycji: 2011-10-16 o 22:12
Stary 2011-10-16, 22:09   #938
nagaLy
Zakorzenienie

Cytat:
Kwestia czasu jest ważna, ale ja mówię o tym od strony przekonań religijnych, czyli tego, o co chcą walczyć farmacueci. Stąd to porównanie, jedyne, które mogłam zastosować, bo dotyczy mojego własnego doświadczenia.
No dobra ale ja uważam że to sprawa istotna.
Wiem o co walczą farmaceuci. Rozumiem też dlaczego chcą całkowitego zakazu sprzedaży wszelkiej antykoncepcji.
Ale nie popieram - z powodów już podanych.

Stary 2011-10-16, 22:14   #939
orangecountry
Zadomowienie

GG do orangecountry

hm . wiecie co to są tzw. skrobaczki? to to samo co pigułka wczesnoporonna.... tylko że nóżki i rączki są jeszcze tak małe i niewykształcone że ich nie widać..... ale to tak samo dziecko...
jeżeli masz swoje spójrz na nie- i wyobraź sobie jak jakieś narzędzie rozszarpuje je na części - i w końcu ono umiera w męce.. to jest to samo - tylko przez niezagnieżdżenie dziecko sie dusii nie ma pokarmu... ma głodówkę na śmierć.. potym jest wydalane z organizmu matki z najbliższym krwawieniem, lub krwawieniem spowodowanym 'ciałem obcym' w organiźmie........

---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ----------

Cytat:
Wiem o co walczą farmaceuci. Rozumiem też dlaczego chcą całkowitego zakazu sprzedaży wszelkiej antykoncepcji.
gdzie masz napisane że nie chcą sprzedaży WSZELKIEJ antykoncepcji..? sorki - antykoncepcja jest stosowana także jako lekarstwo! ba! naprawdę potrafi pomóc terapia hormonalna. mowa o wczesnoporonnych! nie mieszajmy jednego z drugim bo to dwie różne rzeczy...

my world , my love, my wire [czyli mój wąteczek z biżuterią.]-

wymienię:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post30284685
orangecountry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-16, 22:15   #940
nagaLy
Zakorzenienie

Bardzo nie lubię dyskusji które mają na celu manipulację i wjeżdżają na uczucia. Albo rozmawiamy rzeczowo, albo się roztkliwiamy nad robaczkami.
Przykro mi, dla mnie 8 komórek w jajowodzie to 8 komórek w jajowodzie, a nie różowy dzidziuś. Jakie dusi?! Umiera w męce? eee... - nie. Obumiera. Żeby była męka, musi być mózg i połączenia nerwowe. 2-3 dni po zapłodnieniu to zygota składająca się z kilku - kilkunastu komórek. Coś, jak kawałek naskórka.
Zakładając, że w ogóle do zapłodnienia doszło bo Postinor / Escapelle mają na celu PRZEDE WSZYSTKIM nie dopuścić do wystąpienia owulacji.

Orange, gdzie mam to napisane? Nigdzie, piszę o zdaniu KK. Bo KK jest przeciwny wszelkiej antykoncepcji, czyż nie? [Niektórzy farmaceuci, owszem, chcą całkowitego zakazu antykoncepcji - w zacytowanym przez Ciebie fragmencie odniosłam się do ogółu problemu].

Masz rację - nie mieszajmy jednego z drugim. Nie mieszajmy wczesnoporonnych z zapobiegającymi. Zarzekałaś się, że wypowiadasz się z punktu widzenia medycyny a widzę, że jest zupełnie inaczej. Z punktu widzenia medycyny pigułki PO nie są wczesnoporonnymi i nie manipulujmy tym słowem.
Nie odpowiedziałaś na moje pytanie. Może ominęłaś, więc ponowię - napisz mi proszę w którym momencie pigułka PO ma działanie poronne?

Edytowane przez nagaLy
Czas edycji: 2011-10-16 o 22:30
Stary 2011-10-16, 22:17   #941
staska_stasia
Zakorzenienie

Cytat:
No dobra ale ja uważam że to sprawa istotna.
Ja ze swojej strony dyskusję zamykam- przedstawiłam argumenty, które mi, jako farmaceutce, być może nie pozwoliłby sprzedać takich leków. Bo byłoby to niezgodne z moją hierarchią wartości, z moim sumieniem, z moją religią. Mi te argumenty starczą- może nie są czysto rzeczowe, bo trudno sprawy religii czy etyki przedstawić w sposób "fakt po fakcie".
Stary 2011-10-16, 22:28   #942
skidblandir
Rozeznanie

GG do skidblandir

Cytat:
Napisane przez lookrecya Pokaż wiadomość
ak na recepcie widnieje zla dawka, aptekarz musi to zauwazyc i wydac prawidlowa,
Ale co to znaczy "zła dawka"? Przecież dawkowanie ustala lekarz, nie farmaceuta..

Cytat:
Napisane przez _Nefryt_ Pokaż wiadomość
Ja się zgadzam ze Staśką, kiedy komórka męska z żeńską się połączą, to już powstaje osobne DNA innej osoby, która ma prawo do życia tak jak każdy i w tej kwestii rozumiem farmaceutów.
Jak dla mnie - życie powstaje w momencie zapłodnienia, więc zgadzam się z tym. ALE jak pisała wyżej Naga - to jest kwestia WIARY, bo medycznie udowodnione jest coś innego.

Kurcze, ja jestem z tych co to twierdzą "żyj i pozwól żyć innym". I na ten przykład jestem za legalną aborcją, mimo, że dla mnie dziecko jest dzieckiem od samego poczęcia. A dlaczego? Bo wiem, że kobieta, która chce to albo pójdzie do jakiejś piwnicy i jakiś "pseudo-lekarz" ją wyskrobie łyżeczką, albo, jak ma więcej kasy - pojedzie/poleci do Niemiec czy też Czech i tam to z ludzkich warunkach zrobi.
Dlatego też uważam, że farmaceuta nie powinien mieć prawa odmowy wydania leku, który przepisał mi lekarz.

skidblandir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-16, 22:30   #943
Martva
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez orangecountry Pokaż wiadomość
gdzie masz napisane że nie chcą sprzedaży WSZELKIEJ antykoncepcji..? sorki - antykoncepcja jest stosowana także jako lekarstwo! ba! naprawdę potrafi pomóc terapia hormonalna. mowa o wczesnoporonnych! nie mieszajmy jednego z drugim bo to dwie różne rzeczy...
No nie, o antykoncepcji też mówili, nie tylko o wczesnoporonnych. A co do tego że antykoncepcja też jest lekarstwem - właśnie pytam jak sobie to wyobrażacie, przychodzi dziewczyna z receptą na, nie wiem, Yasmine, a farmaceuta jej patrzy głęboko w oczy i stwierdza że wygląda na grzeszną, a nie chorą, więc może jej odmówić? Czy naprawdę ona się będzie musiała tłumaczyć za każdym razem? Pytam poważnie, jak Wy widzicie rozwiązanie takich sytuacji?
Martva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-16, 22:32   #944
_Nefryt_
Raczkowanie

GG do _Nefryt_

Niestety, co już zostało przedstawione w dyskusji- w większości firm (także aptek) pieniądz i maksymalizacja zysku są najważniejsze. Tak więc wydaje mi się, że i w tej kwestii w końcu odegra kluczową rolę i nikt nie zgodzi się na tego typu rozwiązania.
Ja musiałam niestety opuścić poprzednią pracę, w związku z tym, że kierownictwo wprost nakazało oszukiwanie klientów, a ja jestem osobą na wskroś uczciwą- tak więc mogę w pewnym zakresie zrozumieć farmaceutów w kwestii sumienia. Albo przyjmą, że grzech leży po stronie kupującej i produkującej, albo przyjdzie im zmienić pracę... chociaż do tej pory nie zaobserwowałam masowego odpływu farmaceutów z aptek...

Skidblandir- no właśnie, jak będzie chciała to zrobi i zardzewiałym drutem od suszarki do ubrań.... ech, tragedia...
Stary 2011-10-16, 22:39   #945
falling in love
Zadomowienie

GG do falling in love

włąśnie o to chodzi
zacznie się od wczesnoporonnych a skończy na antykoncepcyjnych... w podziemiu będzie kwitł nielegalny handel pigułami tak jak to teraz jest z aborcją...
zostawmy pacjentom kwestie etyczne, w końcu sa dorośli i wiedzą co robią

cofamy się do średniowiecza i to w tempie zatrważającym
falling in love jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-16, 22:41   #946
lookrecya
Zadomowienie

GG do lookrecya

Cytat:
Napisane przez skidblandir Pokaż wiadomość
Ale co to znaczy "zła dawka"? Przecież dawkowanie ustala lekarz, nie farmaceuta..
.
tzn, ze wiele lekow jast na stanie w roznych stezeniach, np 0,5 i 0,05mg w tabletce lub syropie i farmaceuta musi doczytac dawkowanie, domyslic sie z kontekstu albo dopytac czy dany lek jest profilaktycznie dla dziecka, czy dla doroslego w stanie krytycznym albo na jakies zupelnie inne schorzenie i jesli lekarz sobie pomylil przecinek i niemowlakowi stanie serce, bo dostal dawke dla pacjenta po zawale to aptekarz pojdzie siadziec...
dlatego tak bronie farmaceutow i dlatego jestem pewna, ze znaja (powinni znac) absolutnie kazda mozliwa okolicznosc w jakiej dany lek moze zostac podany
lookrecya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-16, 22:48   #947
nagaLy
Zakorzenienie

Zmienię temat.
Mam ochotę podusić przedszkolanki.
Kto w połowie października każe zbierać kasztany?
Mam jednego. J-e-d-n-e-g-o. Mąż godzinę go szukał Cała reszta pogniła. No pogłupieli.
Idę zrobić chociaż jednego ludzika z kasztana i żołędzi [uwielbiam te zadania domowe dla rodziców - z przedszkola ].

Stary 2011-10-16, 23:53   #948
marisella
Wtajemniczenie

GG do marisella

Ja mam dwa ładnie wysuszone w torbie na aerobik, zebrałam po drodze na siłownię, żeby mieć do miętosić w łapie dla niepoznaki podczas gapienia się na facetów ze sztangą Wysłać Ci?
marisella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-17, 00:04   #949
nagaLy
Zakorzenienie

Dzięki, już za późno - zrobione - a także potrzebne już na jutro. Stefan gotowy.
Mało on biżuteryjny, ale przedstawię, świnia nie będę.

- Stefan Wszechmocny
- Stefan z konkubiną
- Stefan w plenerze, z rodziną
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg stefan1.jpg (17,4 KB, 40 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg stefan2.jpg (17,5 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg stefan3.jpg (41,5 KB, 44 załadowań)

Stary 2011-10-17, 00:24   #950
E_W
Wtajemniczenie

Naga - Matka-Stworzycielka z Ciebie pierwsza klasa
E_W jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-17, 00:28   #951
zanna4
Rozeznanie

Stefan - pierwsza klasa!!!
zanna4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-17, 09:10   #952
_Nefryt_
Raczkowanie

GG do _Nefryt_

Przebajerancki! I ten wyraz triumfu na twarzy
Stary 2011-10-17, 10:03   #953
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Wrrr...
Tyle się napisałam i mi się zawiesił komp...

Drugi raz mi się nie chce...
Napisze tylko tyle, że Stefan jak żywy

Poza tym, za bardzo jesteśmy przyzwyczajemi do tego, że mamy wybór, żeby pozwolić na odebranie nam go niezależnie od tego, czy konserwatyści będą jeszcze głośniej krzyczeć...
Stary 2011-10-17, 10:24   #954
staska_stasia
Zakorzenienie

Kurrrr.... To i ja zmienię temat.
Kocham swoją postkomunistyczną uczelnię (jestem z Lublina, ale nie z KUL-u). Po 2 tygodniach roku akadmeickiego, kiedy już sobie rozplanowaliśmy ćwiczenia z zajęć dodatkowych, seminaria magisterskie itd. nagle władze wydziału zmieniają podział administracyjny na grupy (z gr. 7 ląduję do 8), zmienia mi się plan, godziny ćwiczeń, pewne zajęcia zaczynają się nakładać A podział administracyjny to na mojej uczelni niestety rzecz święta i nienaruszalna
Nie ma to jak kolejna dobra wiadomość w poniedziałkowy ranek.
Stary 2011-10-17, 11:45   #955
szrapnel
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez falling in love Pokaż wiadomość
zostawmy pacjentom kwestie etyczne, w końcu sa dorośli i wiedzą co robią
cofamy się do średniowiecza i to w tempie zatrważającym
o to - tototo. zgadzam się.
dorzucę coś dla katolików;
"zabijmy wszystkich bóg rozpozna swoich"
Podstawa chrześcijaństwa jest "kochać bliźniego swego", i "bóg dal wolna wole" - do jasnej ciasnej nie wpie... się w prywatne życie i Moja moralność - każdy niech ma możliwość decydować o sobie - jest to sprzeczne z zasadami kościoła? rozwianiem jest apostazja jako wykluczenie z społeczności kościelnej, ma to być w tym przypadku najwyższym wymiarem kary - i niech się modlą za dusze potępionych.
władza kk ma prawo tylko moralizować, nie maja natomiast prawa oczerniać z ambony, dość często po nazwisku i najlepiej wskazując 'palcyma' - jakoś Hitler nie przeszkadzał im tak bardzo jak aborcja/eutanazja.
hipokryzja kościoła: afera z Nieznalska, to ta od genitaliów na krzyżu - jak kościelni wywieszają plakaty z "wyskrobanymi" płodami w przestrzeni publicznej ja mam to tolerować, przepraszam gdzie jest granica smaku? - gdzie jest granica w której to kościół będzie decydował co jest dobre a co złe? - "powieśmy też filozofów i spalmy książki bo wywołują herezje".
... z antykoncepcją: pierwsze zakażemy tabletek antykoncepcyjnych pod przykrywka aborcji, później prezerwatyw bo to pewnie uciska narządy i powoduje zakrzepy - jak by ludzie nie mieli umierać to bóg by tak zrobił? - ja się truje na własne życzenie, kupując papierosy nie muszę ich spalić ale mogę kupić, kioskarz nie odpowiada w żaden sposób za mojego przyszłego raka.
Stary 2011-10-17, 11:53   #956
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Cytat:
Napisane przez szrapnel Pokaż wiadomość
... z antykoncepcją: pierwsze zakażemy tabletek antykoncepcyjnych pod przykrywka aborcji, później prezerwatyw bo to pewnie uciska narządy i powoduje zakrzepy
Nie zapomnę jak dawno, dawno temu mój młodszy o 6 lat brat wrócił ze szkoły przestraszony - katechetka im powiedziała, że od zakładania prezerwatyw odpadają członki... Mama wyjątkowo nie poszła do dyrektorki, tylko kazała przekazać katechetce, że mamusia powiedziała, żeby sobie Pani założyła prezerwatywy na uszy, a my na drugi dzień zobaczymy czy Pani odpadły... Przekazał, jakość lekcji religii się zdecydowanie poprawiła...
Stary 2011-10-17, 12:10   #957
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez KarmazynowyKamyk Pokaż wiadomość
Nie zapomnę jak dawno, dawno temu mój młodszy o 6 lat brat wrócił ze szkoły przestraszony - katechetka im powiedziała, że od zakładania prezerwatyw odpadają członki... Mama wyjątkowo nie poszła do dyrektorki, tylko kazała przekazać katechetce, że mamusia powiedziała, żeby sobie Pani założyła prezerwatywy na uszy, a my na drugi dzień zobaczymy czy Pani odpadły... Przekazał, jakość lekcji religii się zdecydowanie poprawiła...
Świetne

Cytat:
Napisane przez szrapnel Pokaż wiadomość
dorzucę coś dla katolików;
"zabijmy wszystkich bóg rozpozna swoich"
Muszę sobie to zapisać
A propos: "Ludzie nigdy nie czynią zła tak ochoczo, jak wtedy, gdy robią to z przekonań religijnych." Pascal

Cytat:
Podstawa chrześcijaństwa jest "kochać bliźniego swego", i "bóg dal wolna wole" - do jasnej ciasnej nie wpie... się w prywatne życie i Moja moralność - każdy niech ma możliwość decydować o sobie - jest to sprzeczne z zasadami kościoła? rozwianiem jest apostazja jako wykluczenie z społeczności kościelnej, ma to być w tym przypadku najwyższym wymiarem kary - i niech się modlą za dusze potępionych.
Apostazja to samodzielne odejście. Wykluczenie i kara to ekskomunika.
clementinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-17, 12:21   #958
Beacia87
Zadomowienie

GG do Beacia87

O właśnie - szrapnel poruszył kwestię papierosów. W związku z tym pytam czy sumienie katolika także nie pozwala na ich sprzedaż? Może i nad klauzulą sumienia dla kioskarza warto się pochylić? I dalej idąc tym tropem - dlaczego tylko katolicy mają być uprzywilejowani - co z lekarzem, który jest świadkiem Jehowy - czy może odmówić transfuzji krwi, ponieważ zgodnie z jego wiarą jest to grzech?
Wprowadzenie tej klauzuli jest absurdem, który mógłby dodatkowo zapoczątkować dalsze tego typu żądania przedstawicieli innych religii i wyznań.
Stary 2011-10-17, 12:49   #959
tolinka83
Zadomowienie

Beacia mnie ubiegła, właśnie miałam pisać o świadkach Jechowy, czy do ich sumień też sie mamy dostosowywac?
tolinka83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-17, 13:12   #960
Astartis
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez KarmazynowyKamyk Pokaż wiadomość
Ale musiała mieć katechetka minę jak to usłyszała
Astartis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości