|
|
#961 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Psy
Cytat:
Napisałam "aż takich" jeśli na szczeniaki się chucha i dmucha, żeby nie miały przykrych doświadczeń związanych z pobytem w domu hodowcy to taki maluch będzie po prosto bardziej stabilny psychicznie, nie zareaguje paniką na widok odkurzacza, nie wystraszy się krzesła (a moja takie zachowania przejawiała). Czego już nie można powiedzieć o szczeniaku, który np. pierwsze 5 miesięcy swojego życia spędził w schronisku. Wiadomo- zawsze może mieć miejsce sytuacja odwrotna
|
|
|
|
|
#962 |
|
Zadomowienie
|
zauwaz, klaki, ze nikt tu raczej nie pisal o problemach ze szczenietami wynikajacymi ze zlej socjalizacji.
mloda jest z dobrej hodowli, jak tam pojechalismy, to po prostu raj dla psow. co prawda nie przepada za odkurzaczem-oburza sie na niego, maszynka do strzyzenia itd, ale nie sadze, zeby to byla wina hodowcow ))nie miallam nic do zarzucenia jej socjalizacji, kiedy ja wzielismy do domu. nie zmienia to faktu, ze i tak mialam chec przetrzepac jej tylek, kiedy po dwoch tygodniach pokazala swoje prawdziwe oblicze ))pewne rzeczy wynikaja tez po prostu z behhawioru szczeniaka-budzi sie, leje, a potem "baaawimy sie" im bardziej wariacko, tym lepiej (i jeszcze w czasie zabawy warto sie zlac najlepiej na dywan albo komus na buty) i taki schemat powtarza sie co 2 godziny, bo gnojek niezbyt jeszcze poytafi zajac sie samym soba. ja tam sie przyznaje, ze wole mloda teraz-wybiegana, najedzona idzie w kime na kanape. bsawic sie dalej uwielbia, ale umie juz to robic samodzielnie. |
|
|
|
#963 | |
|
Rozeznanie
|
Ja swoją sukę jak miała nie cały rok musiałam zostawić na tydzień w klinice,oczywiście codziennie do niej chodziłam itd.siedziałam z nią po godzinie,dwie -miałam taką możliwość,po pobycie w szpitalu i powrocie do domu suka była strasznie bojaźliwa,bała się wszystkiego nie mogłam nawet głośniej postawić garnka już nie mówiąc o tym co się działo jak garnej wypadł z rąk na posadzkę
.Wcześniej takiego zachowania nie przejawiała,do tej pory zastanawiam się co działo się w tej klinice kiedy ja nie widziałam,kiedy mnie nie było-na szczęście MINĘŁO ! Ale burzy się boi-dużo psó boi się burzy czy fajerwerek-takie zachowanie raczej nie wychodzi "z domu" hodowcy Taka natura psa!---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ---------- Cytat:
bo Twoje pytanie o to kiedy wziąć najlepiej itd. zabrzmiało dla mnie tak jakbyś dopiero zaczynała przygodę z psami![]() Tak jak napisała poprzedniczka rasy molosowate nie nadają się za bardzo do "bardzo aktywnego trybu życia" owszem potrzebują się wybiegać,potrzebują przestrzeni,ale nie takiej jak np.chart,husky czy border collie. Przy rasach molosowatych trzeba pamiętać aby przynajmniej do 1,5 r. życia podawać preparaty na stawy,bo molosy pełną dojrzałość osiągają w wieku 3 lat ! Do tego wieku rosną,stosunek ich ciężaru w wieku np.już 6 -m-cy nie równa się z siłą która miałaby go utrzymać. A może skoro lubisz pobiegać i lubisz bardzo ruchliwy tryb życia-warto zastanowić się nad rasą która też tego potrzebuje wtedy sprawisz radość psu i sobie
|
|
|
#964 |
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Majlo & Melman
|
#965 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Roczny czy półtora roczny pies powinien już coś umieć,no przynajmniej być nauczony czystości.
|
|
|
#966 |
|
Zadomowienie
|
jesli rocznemu psu nie udalo sie jeszcze wpoic podstaw posluszenstwa, to juz nigdy sie to nie uda
|
|
|
|
#967 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#968 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#969 |
|
Zadomowienie
|
i ty piszesz o czytaniu ze zrozumieniem?
|
|
|
|
#970 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wiadomo że z psem po przejściach trzeba postępować inaczej (trzeba włożyć dużo pracy i cierpliwości,aby znów mógł zaufać) niż z psem którego bierze się od szczeniaka i wychowuję od początku "pod siebie" ![]() ---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ---------- Ale widać radość w oczach psiaków
|
|
|
#971 |
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Tak, nie ma nic lepszego, niż wyjście na ogródek ze mną i moją mamą
![]() No, Melman, ten drugi właśnie cieszy się ze wszystkiego, a Majlowi wystarczy, żeby moja mama szła też na ogródek W domu jak pytam ich czy idziemy na ogródek, to Majlo od razu patrzy na moją mamę i na mnie, jakby pytał, czy ona też idzie....
|
#972 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie, moja sunia ma ropomacicze
bedzie miala wycinana macice... Jak pies zachowuje sie po narkozie?? ile bedzie dochodzic do siebie i czy jej zachowanie moze sie zmienic po operacji?? wiem ze mogla bym zapytac weta ale chce pozac tez zdanie innych osob Bardzo sie martwie o swoja sunke
|
#973 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W jakim wieku jest suczka? Normalnie to z narkozy powinna się wybudzić na krótko po wyjęciu kroplówki,po narkozie dobrze żeby był przy niej ktoś bliski,będzie się zachowywała jak "pijana".
|
|
|
#974 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#975 |
|
Zadomowienie
|
sam zabieg to plus minus 40-50 minut. plus wybudzenie sie suczki
![]() zachowanie nie powinno sie zmienic jakos strasznie,trzeba jedynie pilnowac diety bo jednak niektore psy maja napady glodu do 6 mies po sterylce ![]() siersc moze sie zmienic,czasem robi watowata i przerasta podszerstek-szczegolnie u psow dlugowlosych.
|
#977 |
|
Zadomowienie
|
U mnie jedna suka strasznie piszczała po narkozie, druga natomiast bardzo się trzęsła (miała przy tym zimne łapy, uszy- przykryliśmy ją kocykiem), czasami zdażało jej się trochę popiszczeć.
Pierwsza długo do siebie dochodziła po sterylizacji, druga następnego dnia już dokazywała, z tym, że u niej powikłaniem po narkozie było masowe wypadnie sierści (praktycznie łysa była na mostku i klatce). Suka znajomej w tym roku przeszła operację- wykryto właśnie ropomacicze. Wydali prawie 800 zł (to suka w typie labradora) i żałowali potem, że od razu jej nie wysterylizowali jak tylko skończył się okres dojrzewania. Co do suczki- już dzień po zabiegu bez problemu chodziła, cieszyła sie do każdego i ogólnie była zadowolona z życia
|
|
|
|
#978 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
zobaczysz ze wszystko będzie dobrze,oby wszystko się udało i suczka była taka jak przedtem Trzymam kciuki !
|
|
|
#979 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dziekuje wam bardzo tez mam nadzieje ze bedzie tak jak wczesniej tez zalujemy ze odrazu jej nie wysterylizowalismy... nie bylo by nerwow i stresu...
|
|
#980 |
|
Zadomowienie
|
Wszystko będzie dobrze
|
|
|
|
#981 |
|
Rozeznanie
|
Dziel się z nami informacjami na temat stanu zdrowia suczki,jak przeszła zabieg itp.
|
|
#982 |
|
Zakorzenienie
|
to jeszcze raz ja
![]() Pisałam jakiś czas temu o chorobie mojej psiny. Od tamtego czasu miała dwa razy zmieniane leki- dostała na serce, na wątrobę i wzmacniające. Ale: pies nie wychodzi na dwór już w ogóle. Jej przemieszczanie się polega na zrobieniu paru kroków a praktycznie cały dzień leży. Nawet nie siada za bardzo. Przestała kontrolować (przynajmniej tak to wygląda) załatwianie się. Zawsze sygnalizowała chęć wyjścia na dwór a teraz nic- jakby nawet nie wiedziała. Nadal się dławi, weterynarz określa to jako kaszel ale kaszlem to do końca nie jest. Bardzo, bardzo dużo pije i je niewiele i wydaje się być nieobecna- słabo reaguje jak się do niej mówi, nie cieszy się na powrót domowników. Wet mówi że uciekają z niej siły życiowe. I niestety, coraz poważniej przewija się temat uśpienia psa. Czekamy jeszcze, dziś znów wizyta weta i zmiana leków ale jak to nie pomoże to będziemy musieli się z nią pożegnać Włożyliśmy mnóstwo energii, czasu, serca w uzdrowienie pieska i do tej pory nie przynosi to żadnych efektów. Są czasem dni kiedy wydaje nam się że nocy nie przeżyje, bo leży na boku, dyszy, ma całe zaropiałe oczka, chowa się gdzieś w kącie a następnego dnia wraca do siebie (czyli ma takie objawy jak na górze postu)... nie wiem co z nią będzie, próbowaliśmy już wielu sposobów i leków i nic
|
|
|
|
#983 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Bądż dobrej myśli .
|
|
|
#984 |
|
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny
Lunka jest juz po operacji i wszystko poszlo dobrez... Najgorzej chyba bylo jak dostala narkoze i jak usupiala... Wygladala jak by umierala Operacja trwala dwie godziny, wcale sie nie ruszala po niej tylko oczkami przewracala, nie piszczala i byla grzeczna i odrazu jak sie przebudzila i zorientowala sie ze jest noc a ona nie jest w lozku u pancia i panci wskoczyla na lozko, w nocy ladnie prosila zeby z nia wyjsc... Ciesze sie ze wszystko poszlo dobrze
|
#985 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dzielna jest !
|
|
|
#986 |
|
Zakorzenienie
|
A my niestety podjęliśmy decyzję o uśpieniu ;( Za około dwa tygodnie będziemy się żegnać z psinką. I już myślimy o nowym piesku, ze schroniska
|
|
|
|
#987 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#988 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ciężka decyzja ale w tej sytuacji lepiej myśleć o psiaku a nie swoich uczuciach i emocjach.Ja na pewno jeślibym musiała uśpić mojego psa to wzięłabym zaraz następnego, nieznoszę pustki w domu gdy nie ma psa. Choć spotkałam się z opiniami, że to jest dziwne podejście, że nie wolno po śmierci jednego zaraz brać drugiego, bo to zakrawa na przedmiotowe traktowanie zwierzaka o.O |
|
|
|
|
#989 |
|
Przyczajenie
|
witam,
a ja mam mopsa - pana mopsa. kapitalne psy i bardzo łatwo się adaptują do życia człowieka, do zmian. a no i niby małe, ale bardzo odważne i waleczne. |
|
|
|
#990 |
|
Zakorzenienie
|
Wspolczuje
Z jednego powodu nie brałabym od razu psiaka. Zbyt duza tesknota za przyjacielem, ktorego juz nie ma, musialabym przezyc swoja zalobe. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:41.

ja mam 2-go psa i każdy za szczeniaka zachowywał się inaczej! Dwa to może jeszcze nie wielkie doświadczenie,ale miałam okazję widzieć codziennie rozwój wielu szczeniąt i uwierz mi-tu nie ma zasady.

))
.Wcześniej takiego zachowania nie przejawiała,do tej pory zastanawiam się co działo się w tej klinice kiedy ja nie widziałam,kiedy mnie nie było-na szczęście MINĘŁO !
bo Twoje pytanie o to kiedy wziąć najlepiej itd. zabrzmiało dla mnie tak jakbyś dopiero zaczynała przygodę z psami

bedzie miala wycinana macice... Jak pies zachowuje sie po narkozie?? ile bedzie dochodzic do siebie i czy jej zachowanie moze sie zmienic po operacji?? wiem ze mogla bym zapytac weta ale chce pozac tez zdanie innych osob
dzielna jest !