![]() |
#961 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Herbata
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#962 |
Konto usunięte
|
Kupiłam sobie ostatnio:
-Sage zieloną z maliną -z Carrefoura rooibos z pomarańczą -jak wyżej, tylko że waniliowy Wszystkie niedobre ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#963 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#964 |
Konto usunięte
|
Ja piję;
Białą z mandarynką- średnia zielona z opuncją- sypana- cudowna czerwona Pu -erh sypana- pycha ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#965 |
Zakorzenienie
|
Ja ostatnio mam pecha jeśli chodzi o kupywanie sypanych herbat. Co zajdę do jedenj herbaciarni i wypatrzę herbatę, którą bym chciała kupić i wypróbować to okazuje się, że jest wyprzedana a w dostawie nieprzywieźli
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#966 |
Raczkowanie
|
Tam gdzie pracuję sporo jest delegacji w rejony Dalekiego Wschodu, stąd ta herbatka
![]() W smaku jest zupełnie inna niż jakakolwiek zielona którą kupiłam, nie ma w ogóle takiej goryczki w sobie.
![]() |
#967 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#968 |
Rozeznanie
|
Do mojej kolekcji dołączyła czerwona pu-erh Biała Igła z dodatkiem jaśminu oraz nowy grzaniec Lloyd - "Grzeszny z malinami"
![]() Five o'clock przebudowało swoją stronę internetową wprowadzając przy okazji możliwosć zakupu on line ![]() (tylko nie ma nigdzie podanych kosztów wysyłki ![]()
![]() |
#969 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#970 |
Rozeznanie
|
Herbata pu-erh ma tak mocny ziemisty smak, że nawet jak jest aromatyzowana to niewiele to daje wg mnie. W tym przypadku jaśmin również prawie w ogóle niewyczuwalny.
Zielona z jaśminem to co innego ![]()
![]() |
#971 |
Zakorzenienie
|
To dobrze, że o tym wspomniałaś, bo jeszcze nigdy nie piłam pu-erh, bazuję głównie na zielonej i białej.
![]() |
#972 |
Rozeznanie
|
Koniecznie kup sobie jakąś małą porcję na popróbowanie najpierw
![]() ![]()
![]() |
#973 |
Konto usunięte
|
Kupiłam dwupak BioActivów z zaparzaczką :
-biała z różą [na zapas] -zielona z pigwą ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#974 |
Wtajemniczenie
|
ja tez ma zestaw, ale
- zielona z maliną i bławatkiem, średni smak - zielona (oczyszczająca) ale jakieś 6,5 za dwupak i zaparzaczkę nie jest źle
![]() |
#975 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#976 |
Przyczajenie
|
Też wczoraj zakupiłam ten zestaw i zapłaciłam 9 zł. Ciekawy narzut mają na tych herbacianych produktach.
![]() Biała herbata bardzo mi smakuje. Jest delikatna. Zielonej jeszcze nie próbowałam. Ale po poczytaniu kilku wątków o herbacie nabrałam ochoty na odwiedzenie herbaciarni... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#977 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A od herbaciarni wolę się trzymać z daleka, bo majątek przetrace ![]() Chociaż kiedyś w nieistniejącej już herbaciarni kupowałam herbate z czerwonymi, cukierkowymi serduszkami ... Poezja... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#978 |
Raczkowanie
|
Też mam te herbaty, ale ze swoim szczęściem oczywiście trafiłam na trefną zaparzarkę, która się nie domyka
![]() Cukierkowe serduszka? Mniam! Tylko tak się zastanawiam, czy smak/zapach/oryginalność idą w parze z dobroczynnym działaniem? Nie ufam trochę tym aromatyzowanym herbatkom. Dla efektów zdrowotnych chyba lepiej kupić droższą, "czystą" białą/zieloną/czerwoną/żółtą i pić ją "ortodoksyjnie" bez cukru nawet? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#979 |
Zakorzenienie
|
W herbaciarni zanim majątek zostawisz to najpierw oczopląsu i ślionotoku dostaniesz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#980 |
Przyczajenie
|
A ja polecam wam herbatki w kulkach, ktore po zaparzeniu ukazuja wielki kwiat. Wyglada to super, w szczegolnosci dla osob co lubia zielona herbatrke a sa znudzone zwyklymi torekami. Na prawde fajnie to wyglada po zaparzeniu. http://allegro.pl/item927463778_cent...ata_3_szt.html
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#981 |
Wtajemniczenie
|
taniej wychodzi kupienie w sklepie. Już za 3 zeta za jedna kulkę więc doliczając koszty wysyłki srednio sie opłaca.
ps; niezłą reklamę sobie zrobiłaś z tym allegro
![]() |
#982 |
Przyczajenie
|
No wiesz, moze i chichi balls to taniej ale tego century raczej nie dostaniesz taniej..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#983 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#984 |
Raczkowanie
|
Zrobiłam dzisiaj eksperyment, bo napaliłam się kiedyś na pu-erh ze względu na jej odchudzające właściwości. Bałam się, że mi nie posmakuje bez cukru, ale nie było tak źle. Piłam ją i piłam, aż w końcu mi zbrzydła. Naczytałam się o niej, że ma ziemisty posmak i rzeczywiście zaczęłam go bardzo czuć (siła sugestii ;/ )
Zostały mi jednak dwie sypane pu-erh, grejpfrutowa i cytrynowa z bio-activ i postanowiłam tę drugą zaparzyć razem z miętą... I wiecie co? JEST BOSKA, nawet się nie spodziewałam, że tak może smakować pu-erh bez cukru, jest tak słodka, jakbym ją posłodziła może 1,5 łyżeczki...! i prawie nie czuć tego ziemistego smaku... tylko nie można jej bardzo długo parzyć, jeśli zostanie dłużej niż 10-15min w wodzie, to wróci do poprzedniego smaku. Miętę za to można parzyć ile się chce (polecam nie wyciągać jej w ogóle z czajniczka). Polecam, jeśli komuś nie smakuje sama, a chce się z jej pomocą odchudzić (:
Edytowane przez Hosz Czas edycji: 2010-02-18 o 14:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#985 | |
Crazy turtle lady
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Ja sobie wczoraj kupilam Vitax Owoce Sadu...i pije w pol litrowym kubku...pychotka ![]()
![]() |
![]() |
#986 |
Rozeznanie
|
A ja ostatnio kupuję zielone herbaty bio-activ z gratisem w postaci podkładki pod kubek. W kolekcji jest do zebrania 12 podkładek, ja mam już 4. Całkiem przyjemne dla oka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#987 |
Raczkowanie
|
dziewczyny orientujecie sie moze gdzie w warszawie mozna kupic herbate matcha po jakiejs sensownej cenie? wiem, ze jest strasznie droga, ale widzialam zarowno po 90zl jak i po 48, ale tylko w necie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#988 |
Przyczajenie
|
Chociaż dziewczyną nie jestem, to chętnie odpowiem na Twoje zapytanie. Po pierwsze; matcha jest herbatą najwyższej klasy, którą wykorzystuje się w japońskiej ceremonii herbacianej (jap. chanoyu), dlatego też sensowna cena jest w tym przypadku trudna do osiągnięcia - jeśli zależy nam na zachowaniu zadowalającej jakości. Za przyzwoitą usuchę (rodzaj matchy, którą można pić codziennie w domu) trzeba zapłacić minimum kilkanaście dolarów za ok. 30 - 40 gram, wszystko to co jest w Polsce sprzedawane pod nazwą matcha za kilkanaście złotych w 50 - 100 gramowych opakowaniach jest matchą? przemysłową, bardzo niskiej jakości, która ma niewiele wspólnego z matchą, którą znają japończycy. Nawet bardzo droga matcha dostępna w herbaciarniach jest tylko namiastką herbaty, która rzeczywiście kryje się pod tą nazwą. Jeśli chcesz skosztować dobrej matchy i mieć pewność, że Twoje pieniądze nie zostały wyrzucone w błoto, to powinnaś zamówić ją bezpośrednio z Japonii. Pod tym adresem [zencha.net] znajdziesz dobrą matchę już za 12 $ (wysyłka do Polski jest gratis), spróbuj a na pewno nie pożałujesz, w Polsce tej klasy herbata za tą cenę jest nieosiągalna.
Na zdrowie ^_^ Edytowane przez takeno Czas edycji: 2010-02-27 o 15:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#989 |
Konto usunięte
|
Moje herbaciane zakupy z ostatniego czasu to:
-gruszka z goździkiem - cuuudo ![]() -zielone jabłuszko z melisą -zielona z aloe vera ![]() -zielona z pigwą -zielona z owocem pomarańczy ![]() Dwie ostatnie to sypańce, reszta torebkowa. A u Was jakieś nowości? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#990 |
Wtajemniczenie
|
kokosowa i waniliowa...sypana (z herbaciarni na wagę)
Ogólnie ok, ale można zwykłą czarną i trochę zwykłych wiórek kokosowych i wyjdzie zdecydowanie lepsza
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:33.