![]() |
#1021 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wizażanki we Francji ?
to wiem ale wiesz wizja przeprowadzki co rok np jakos mnie nie pociesza
no i tak jak moj wczesniej mieszkal to to mieszkanie bylo jakby od miasta wynajmowane ( cos jak u nas czynszowe ) ale pewnie przez to ze mial prace na poczcie a oni akurat tam dbaja o pracownikow potem ja oczywiscie zmienial ale i tak w jednym mieszkaniu mieszkal nascie lat wiec pewnie sa rozne opcje przegladalam ogloszenia i w sumie roznie z ta kaucja ale z tym zarobkiem to mi tlumaczyl ze to jak chcesz wziasc jakis kredyt a nie przy wynajmie mieszkania jakos to bedzie ( i tak mamy czas puki co pewnie ponad rok czy max 2) bo wez przy takiej pracy co tu mam odloz na te wszystkie sprzety do domu i kaucje podwojna albo potrojna z tymi payslipami to lekka przesada bo co jak ktos zmienia kraj zreszta pewnie zalezy od regionu , od tego czy rodzina poswiadczy ( bo tez o czyms takim slyszalam) i wielu innych czynnikow bo czy kazdy z was wyprowadzajac sie do Fr mial prace odrazu przekraczajaca trzykrotnie wynajem czy peyslipy z 3 mies w tyl ( z francji rozumiem ) ---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ---------- Cytat:
wiesz meble meblami ok mozna powoli cos tam kupic wazne lozko na poczatek i kilka innych rzeczy ale kuchenki raczej w ikea niemaja wiec takie zakupy to juz okolo 1000e pewnie jak sie wezmie kuchenke, pralke i lodowke a wlasnie gdzie moge sprawdzic w necie jakie sa ceny we Francji na rozne rzeczy do domu ( oprucz stronki IKEA ) ? dzieki |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1022 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie chodzimy do kosciola na concordzie, ale najwyzej podjedziemy zapytac, dzieki ![]() a jakby ktos cos jeszcze wiedzial bede wdzieczna za info ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#1023 |
Zakorzenienie
|
czekaj czekaj to nie znajac jezyka macie taka prace ze zapewnia wam 3x wieksze wynagrodzenie niz wynajem czy po prostu praca po angielsku
dlugo jestescie we Francji? na slub rozumiem do Polski musicie wracac |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1024 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A prace mamy, narzeczony po polsku, a ja pol na pol polsko-angielska:d a mieszkamy tutaj rok ![]() na slub nie tyle musimy wrocic do Pl co chcemy, bo tam nasza rodzina a chcemy ten dzien z rodzina spedzic ![]()
![]() |
![]() |
#1025 |
Zakorzenienie
|
no wiadomo drozej by wynioslo sprowadzic rodzine do Francji na slub
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1026 |
Zakorzenienie
|
Zle sie zrozumialysmy. Jesli koszt wynajmu wynosi np 700 Euro to dochod miesieczny nie moze byc nizszy niz 2100 Euro miesiecznie. Chodzi o to ze wlasciciel musi miec pewnosc ze wynajmujacego stac na oplacenie wszystkich rachunkow jak i codziennych wydatkow... Dodatkowo czesto prosza o okazanie rocznego rozliczenia podatkowego jedynie po to zeby pokazac mieszkanie potencjalnemu klientowi. Nie wiem czy akceptuja payslip'y z innych krajow. Ale jestem przekonana ze w przypadku kiedy jedno z Was rozpoczyna prace to trzeba poprosic pracodawce o wystawienie zaswiadczenia lub okazac umowe o prace. To w przypadku wynajmu przez agencje. I tak jak pisalam wczesniej niektore osoby prywante rowniez prosza o okazanie payslip'ow.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1027 |
Zakorzenienie
|
dobrze sie zrozumialysmy - dokladnie tak cie zrozumialam tylko watpie zeby tak prace za 2100 miec jak takiej w zyciu niemielismy i minimalna teraz wiadomo nie wynosi niewiadomo ile
ale moj mi mowi ze jak dwoje to tez inaczej to sie liczy no ale wiadomo ludzie maja gorsze i lepsze prace i na ulicy nie mieszkaja zawsze jakies wyjscie sie pewnie znajdzie jak macie jakies podpowiedzi tego typu to piszcie bo z checia naslucham sie najwiecej na ten temat |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1028 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
a propos mebli, to polecam strony ebay.fr w dziale ogłoszenia drobne, albo leboncoin.com wybiera się ogłoszenia ze swojego departamentu, jest trochę rupieci ze strychu ale jak się zagląda regularnie to można trafić fajne rzeczy. Francuzi, podobnie jak Niemcy, pozbywają się mebli bo im się znudziły choć nie są jeszcze zniszczone. w ten sposób, w promieniu do 100km ode mnie i przewożąc Kangoo pożyczonym od sąsiada, wyposażyłam sobie salon i sypialnię w dębowe meble, za przyzwoite ceny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1029 |
Zakorzenienie
|
Dlatego ze wiem jakie mam wyksztalcenie I ile zarabiam w Ie gdzie minimalna niby jest wyzsza ( tu niemam minimalnej ale 2 k nigdy nie mialam) . Lepiej sie milo zaskoczyc a ze pracy w biurze miec nie bede to wiem. No I chyba odrazu jak sie zaczyna z marnym jezykiem lub jego brakiem ( mowie o sobie bo tz akurat francuz ale wiadomo 40 latek nie bedzie mial takiej samej pracy jak 20 latek
Po prostu nie mierze tak wysoko bo wiem ze latwo nie jest Zreszta - da sie cos Znalesc bez jezyka? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1030 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
że bez języka to raczej jak wszędzie, głównie praca fizycyna dla mężczyzn. W mojej okolicy jest jedna wielka ferma, gdzie są zatrudnieni 4 Polacy, trochę pracują na fermie a trochę remontują dom właścicielowi. Pracują w cyklu 3-4 tygodnie we Fr na 1tydz w Pl, mimo że są tu od 6 lat to nauczyli się po francusku tylko kilku kluczowych słów ![]() Niedaleko w miasteczku jest firma stawiająca budynki rolnicze, i rolnicy mi mówią że pracują tam Polacy nic nie mówiący po francusku. Przyjeżdżają z materiałami pod wskazany adres, i stawiają. Aha, i w termach na ten sezon kuracyjny przyjechała polska para (kobieta i mężczyzna) fizjoterapeutów. Z dyrektorem term porozumiewają się po angielsku, ale kuracjuszom-emerytom trochę żal że nie mogą poplotkować w czasie zabiegów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1031 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale masz racje pralka to min. wiec lepiej zeby od razu byla. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1032 |
Zakorzenienie
|
Ja rozumiem Rena ze mebli moze nie kupujesz ale pralka, lodowka czy kuchenka to tak troche bez tego sie nieda
O ile juz mieszkalam bez lodowki ( ale wtedy bylam wege to mi nie przeszkadzalo) I bez pralki jakis czas bo sie akurat popsula I sporo trwalo zanim naprawilismy to bez kuchenki ciezko mi to sobie wyobrazic Chybaze ktos sie zywi, , na miescie" A lozko? Tez wiadomo bez lozka sie ciezej spi ( tez wyprobowane przez dobre kilka mies) Podziwiam rena |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1033 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do pracy - ja pracuje po franc, dokumentacje techn. czytam po ang. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1034 |
Zakorzenienie
|
expres to podstawa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1035 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() jak można trafić dębową komodę czy bibliotekę w cenie jak nowa z płyty paździeżowej, to czemu nie kupić dębowych ---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ---------- http://www.leboncoin.fr/ameublement/...04.htm?ca=12_s ---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ---------- http://www.leboncoin.fr/ameublement/...98.htm?ca=12_s ---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ---------- http://www.leboncoin.fr/ameublement/...92.htm?ca=12_s zobaczcie ten komplet, ceną i wyglądem wygrywa z ikeą (chyba że ktoś preferuje styl nowoczesny to zwracam honor) u mnie w domu 2 koty, 1 duży pies i świnka morska ![]() dla kota warto przyczepić w domu ze 2-3 drapaki z sizalu, zazwyczaj wtedy woli je dużo bardziej niż kanapy czy fotele (zazwyczaj ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1036 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1037 |
Zakorzenienie
|
ok czytam linki; str ktore podalas wczesniej znam ale nigdy nic nie znalazlam ciekawego na leboncoin.fr
moze mam niej szczescia? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1038 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez rebushnik Czas edycji: 2014-01-16 o 16:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1039 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1040 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez rebushnik Czas edycji: 2014-01-16 o 16:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1041 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Twoj Tz ma ubezpieczenie z racji tego ze tutaj pracuje? Jesli tak to podejdz do Ameli zapytac. Kolezanka niemka wspominala ze mozna starac sie o ubezpieczenie nawet jesli nie ma sie slubu. Ale jedna osoba musi byc ubezpieczona tutaj. Nie wiem czy to prawda jedynie tak spyszalam... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1042 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez rebushnik Czas edycji: 2014-01-16 o 17:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1043 |
Zakorzenienie
|
Z tego co wiem to mozesz sie, , podczepic " pod ubezp nawet jak nie jestes w malzenstwie. We francji jest cos takiego jak pacs I spokojnie mozna sie dopisac.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1044 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1045 |
Zakorzenienie
|
Nalog nalogiem ale kawka z ekspresu inaczej smakuje. Moj tz to musi kilka kaw wypic w dzien wiec nie wyobrazam sobie jakby expresu nie bylo. Zreszta ja sypanej juz nie tkne a rozpuszczalna rzadko pijam. Tyle ze ja kawe dla smaku pijam bo rzaeko kiedy mi kopa daje ( chyba raz mi dala ale to pamietam bylo podwojne espresso z cisnieniowego z pracy a ten expres ma moc ;-) tak to dla smaku, jakos nie dziala na mnie zebym mniej senna byla czy cos.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1046 |
Zakorzenienie
|
Foczka - napisz dokladnie jaki drapak trzeba kupic kotkowi. Moj TZ sie ucieszyl, ze chce kupic zabawki dla jego pupilki (to kotka).
Ja mam pytanie - czy ktos wie skad wziasc filmy Machulskiego tlumaczone na franc? Mojemu facetowi tlumacze na biezaco akcje i ogladamy razem, ale znajomi tez powiedzieli ze chca obejrzec skoro mowie, ze to takie dobre. A i szukam kursu salsy w Paryzu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1047 | |
Raczkowanie
|
http://zooplus.fr/shop/chats/arbre_a...ctGroupId=4110
drapak czyli po francusku "griffoir" na ścianę albo jako dywanik http://boutique.chatsdumonde.com/griffoir-chat-a najlepiej przyczepić tam gdzie kot ma już zwyczja drapać http://www.accessoires-chiens.fr/det...=4249&m=TRIXIE ---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ---------- Cytat:
![]() właściwie trzy pieczenie na jednym ogniu: facet zadowolony z zainteresowania jego zwierzakiem, zwierz zadowolony z drapaka, i ty zadowolona że dom mniej podrapany ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1048 |
Zakorzenienie
|
dzieki Foczka, ten drugi sie bardziej spodobal.
Kotka lubi tez wygladac przez okno, bo sasiadka z gory (starsza pani) karmi golebie i one czesto przelatuja i kolo nas ... ja w ogole nie mam szczescia w Paryzu golebi jak na lekarstwo i tak sie cieszylam, ze mam je z glowy (rodzinny Krakow to miasto golebi) a tymczasem... Co do wczesniejszych pytan o ubezpiecznie - trzeba miec udokumentowany adres we Francji (to jest kluczowe w kazdym urzedzie) min. 3 miesiace, jak facet wizazanki rebushnik rok pracuje i nadal nie ma karty vitale to wyglada to na prace na czarno i nie ma nic wspolnego z jego narodowoscia za to duzo z forma zatrudnienia. Jak normalnie umowa o prace CDI/CDD to niech poprosi szefa o fiche de paiement. Zadnych slubow i innych pacsow nie trzeba zeby sie ubezpieczyc. Polska jest w UE czy to dotarlo do urzednikow czy nie, tak po prostu jest i niech sie z swatki nie bawia. :P Co do jezyka i szukania pracy - jak praca wymaga tylko jezyka to wiadomo, ze sie nie wygra w Francuzami, bo to normalne, ze mowia lepiej, dlatego warto podkreslac inne umiejetnosci, ktore konkurencja juz rzadko posiada. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1049 |
Raczkowanie
|
hej!!
![]() Przeczytałam niemal cały wątek ... i z przykrością muszę stwierdzić, że idzie "nam" coraz gorzej - mało kto się udziela, odpowiada ... to smutne. Dlatego, pomyślałam, że założenie nowego wątku będzie dobrym pomysłem! ![]() Zapraszam - https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=658982
Miła, piękna, uprzejma, wrażliwa, skromna. Cała ja ![]() Otwarta na nowe, niezobowiązujące e-znajomości zapraszam na nowo-powstający wątek o wszystkim, co francuskie ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=658982 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1050 |
Zakorzenienie
|
A po co nowy?
Nie wystarczy sie w tym udzielac? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:06.