Wenecja - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-18, 10:01   #91
201703061208
Konto usunięte

Dot.: Wenecja

te lody-gelati mają więcej cukru i żelatyny (albo czegoś podobnego) niż nasze, dlatego mają bardziej stałą konsystencję. Ogólnie włoska kuchnia jest najlepsza, wszystko co umiem przygotować od zera i zawsze dobrze mi wychodzi, pochodzi z Włoch (calzone, różne dania z makaronów, pizze i różne pierożki).
Nie widzę na świecie konkurencji dla włoskiego jedzonka
201703061208 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-18, 16:57   #92
Romanaccia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aisha21 Pokaż wiadomość
te lody-gelati mają więcej cukru i żelatyny (albo czegoś podobnego) niż nasze, dlatego mają bardziej stałą konsystencję. Ogólnie włoska kuchnia jest najlepsza, wszystko co umiem przygotować od zera i zawsze dobrze mi wychodzi, pochodzi z Włoch (calzone, różne dania z makaronów, pizze i różne pierożki).
Nie widzę na świecie konkurencji dla włoskiego jedzonka
Jest tak wiele rodzajow wloskich lodow, ze nie sposob zliczyc, lody ktore opisujesz, a przynajmniej mi sie tak wydaje ,ze te masz na mysli, moim zdaniem sa chyba najgorsze ze wszystkich

a tak wbrew pozorom, kuchnia wloska wcale taka prosta nie jest, bo ugotowac makaron to nie sztuka, ale przygodowac doskonaly sos do niego to jest sztuka , znam wiele osob ktorym sie wydaje, ze potrafia gotowac po wlosku

ja widze konkurencje, kuchnia meksykanska, jest znacznie bogatsza i urozmaicona, wloska kuchnia jest nudna, wszystko opiera sie na produktach macznych , jak musisz to jest codziennie, to juz nie jest tak wspaniale

---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ----------

Cytat:
Napisane przez Pinklady Pokaż wiadomość
Tak, doliczają tak zwane " stoliczkowe".
W centrum miasta siadłyśmy w ogródku na zewnątrz przy stoliku.
Kawa 1,5 e pizza 3,30 e a zapłaciłam 9,40 e;-)
Ale można kupować pizzę w okienkach, dostajesz na papierze i jesz po drodze ;-)
Polecam lody.
Są boskiue, Grycany i te inne się chowają.
Ta pizza na "papierkach" nie ma absolutnie nic wspolnego z pizza z pieca, ktore mozna zjesc w restauracji

---------- Dopisano o 17:57 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ----------

Cytat:
Napisane przez ToMi290 Pokaż wiadomość
Mnie osobiście Wenecja kompletnie rozczarowała, tak samo jak Mediolan. Dużo bardziej wolę południe Włoch i przepiękny Rzym, czy Neapol, który ma w sobie magię większą niż Wenecja. (Po przecztaniu książki R. Saviano) Aczkolwiek polecam w Wenecji wejście na dzwonnice na piazza San Marco, ładny widok, mimo, że nie widać ani jednego kanału.
Zwykłe spożywczaki w Wenecji jak najbardziej są.
Rzym nie znajduje sie na poludniu wloch (paskudne miasto swoja droga ) Neapol ,jedno z najbrodniejszych i najniebezpieczniejszych w Europie

Wenecja jest cudowna, ale trzeba wiedziec gdzie i co zwiedzac, na zakupy czy obiad centrum nie polecam, to jedno z najdrozszych miast w Europie
Stary 2014-02-18, 23:01   #93
201703061208
Konto usunięte

nie znam się na słodyczach bo mało jadam, dla mnie lody we Włoszech to po prostu lody-bez podziału na konkretne rodzaje
kuchnia włoska i tak pozostaje dla mnie nr 1, znam sporo dań z innych części świata także meksykańskich ale nie przekonały mnie.
Stary 2014-02-18, 23:18   #94
candy02
Rozeznanie

Hej, byłam raz w Wenecji, zwiedziliśmy ją z mężem w trakcie podróży poślubnej Mieszkalismy w jednym z hotelikow niedaleko placu św. Marka. Spędziliśmy w Wenecji 3 dni. Moja rada to korzystanie z gps, choćby w komórce nie wiem jak to się działo, ale gubilismy się srednio 2-3 razy dziennie, nie zdarzyło nam się wędrować po mieście tymi samymi "szlakami" Ale dzięki temu dużo zobaczyliśmy. Polecam wycieczkę pociągiem do pobliskiej Verony. Smrodek czułam jedynie w zakamarkach, w których turyści bezczelnie oddawali mocz

Mobilnie
candy02 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-18, 23:33   #95
Romanaccia
Zakorzenienie

Cytat:
nie znam się na słodyczach bo mało jadam, dla mnie lody we Włoszech to po prostu lody-bez podziału na konkretne rodzaje
kuchnia włoska i tak pozostaje dla mnie nr 1, znam sporo dań z innych części świata także meksykańskich ale nie przekonały mnie.
Jesli chodzi o lody to duzo tracisz, ja kocham slodycze i uwielbiam lody, a tutaj jest mnustwo rodzajow nie chodzi mi o same smaki, ale chociazby o konsystencje i sposob przyrzadzania

Ja uwielbiam kuchnie wloska, ale jak sie codziennie je to samo to po pewnym czasie ma sie dosc, wloski prawie kazde danie maja z produktow macznych, co dla zolodka nie jest najzdrowsze, zwlaszcza takiego, ktory nie jest przyzwyczajony, ja tak sobie rozwalilam zoladek mieszkajac w IT , wole kuchnie znacznie bardziej urozmaicone.
Stary 2014-02-19, 01:43   #96
201703061208
Konto usunięte

wiem że jeżeli chodzi o słodycze we Włoszech to cały oddzielny rozdział historii kulinarnej zimą nie jem lodów z oczywistych względów, latem są dla mnie za słodkie i wolę pić schłodzoną wodę (szczególnie jak są takie upały w Italii jak w tym roku. Chodząc po Rzymie miałam wrażenie że każdy budynek, każda ściana wysyła nową falę ciepła, burze były dość przerażające ale przynajmniej przynosiły orzeźwiające powietrze
Stary 2014-02-19, 13:56   #97
Romanaccia
Zakorzenienie

Cytat:
wiem że jeżeli chodzi o słodycze we Włoszech to cały oddzielny rozdział historii kulinarnej zimą nie jem lodów z oczywistych względów, latem są dla mnie za słodkie i wolę pić schłodzoną wodę (szczególnie jak są takie upały w Italii jak w tym roku. Chodząc po Rzymie miałam wrażenie że każdy budynek, każda ściana wysyła nową falę ciepła, burze były dość przerażające ale przynajmniej przynosiły orzeźwiające powietrze

Nie tylko w tym roku w Italii byly takie upaly..... ja nie pamietam kiedy ich nie bylo Rzym to osobna historia, w tym miescie ma sie czesto wrazenie jakby ktos wypompowal cale powietrze i faktycznie tak jest, ze te nagrzane rzymskie mury ,zwlaszcza poznym wieczorem oddaja caly goroco ktorego sie "nachapaly" za dnia.... pozatym jest straszna wilgoc, wezmiesz prysznic i po 10 minutach masz wrazenie ,ze znowu musisz brac....

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-19, 22:55   #98
201703061208
Konto usunięte

ale offtopujemy
nasz sposób na zwiedzanie to wychodzenie bardzo wcześnie (widok słońca wschodzącego nad Rzymem) i odpoczynek od upału w licznych bazylikach, muzeach i kościołach gdzie zawsze jest chłodno, na Isola Tiberina też było przyjemnie
Stary 2014-02-19, 23:48   #99
Romanaccia
Zakorzenienie

Cytat:
ale offtopujemy
nasz sposób na zwiedzanie to wychodzenie bardzo wcześnie (widok słońca wschodzącego nad Rzymem) i odpoczynek od upału w licznych bazylikach, muzeach i kościołach gdzie zawsze jest chłodno, na Isola Tiberina też było przyjemnie
Tyle ,ze ja nie zwiedzalam tylko tam mieszkalam przez cale 11 lat.... ja nie wiem co niektorzy widza w rzymie?
Stary 2014-02-20, 09:58   #100
201703061208
Konto usunięte

akurat mi Włochy podobają się jako cały kraj, większość miast i regionów-fascynuję się historią i architekturą starożytną którą tam można spotkać na każdym kroku (dlatego wybrałam pilotaż o specjalizacji śródziemnomorskiej, południe Europy to coś dla mnie
niestety nie dam rady wyjechać teraz do Wenecji, już uczelnia dała o sobie znać w Wenecji do tej pory byłam tylko raz, zimą, ciekawe czy latem jest równie urokliwa...
Stary 2014-02-24, 08:23   #101
pati0090
Zakorzenienie

uwielbiam Wenecję
jest piękna i wbrew zapewnieniom znajomym nic nie śmierdziało.
jestem zachwycona tym rejonem Włoch choć byłam w Wenecji tylko jeden dzień na wycieczce.
Wyjechałam stamtąd oczarowana

Edytowane przez pati0090
Czas edycji: 2014-02-24 o 08:25
pati0090 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 01:37   #102
Romanaccia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pati0090 Pokaż wiadomość
uwielbiam Wenecję
jest piękna i wbrew zapewnieniom znajomym nic nie śmierdziało.
jestem zachwycona tym rejonem Włoch choć byłam w Wenecji tylko jeden dzień na wycieczce.
Wyjechałam stamtąd oczarowana
Ja tez i ten efekt oczarowania nigdy mi nie minal , nawet jak poznalam nie turystyczna Wenecje, jest poprostu piekna i kropka!
grzech jej nie zwiedzic!
Stary 2014-02-26, 08:12   #103
pati0090
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Romanaccia Pokaż wiadomość
Ja tez i ten efekt oczarowania nigdy mi nie minal , nawet jak poznalam nie turystyczna Wenecje, jest poprostu piekna i kropka!
grzech jej nie zwiedzic!
uważam to samo

Stary 2014-02-26, 18:04   #104
201703061208
Konto usunięte

jeden dzień na Wenecję to zdecydowanie za mało, musisz nadrobić
artystyczne miasto-wyspa interesujące bardzo, chociaż nie dziwię się że Włosi którzy tam mieszkali udają się na emigrację w inne miejsca, weneckie ceny są powalające
Stary 2014-02-26, 18:37   #105
pati0090
Zakorzenienie

Cytat:
jeden dzień na Wenecję to zdecydowanie za mało, musisz nadrobić
artystyczne miasto-wyspa interesujące bardzo, chociaż nie dziwię się że Włosi którzy tam mieszkali udają się na emigrację w inne miejsca, weneckie ceny są powalające
wiem wiem

Stary 2014-02-26, 19:26   #106
kaszanka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Romanaccia Pokaż wiadomość
grzech jej nie zwiedzic!
zgdzam się, ale dzień to faktycznie zdecydowanie za mało mam nadzieję,że kiedyś uda mi się nadrobić zaległosci i zostać tam na chwilę dłużej
kaszanka85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-02, 21:30   #107
Arkona
Raczkowanie

Wcale nie śmierdzi! Nie bardziej, niż na plaży gdzie też trochę czuć zapach ryb.
W marcu chyba jeszcze załapiesz się na karnawał, a to na pewno będzie fantastyczna sprawa, jednym z moich planów na kolejne wyjazdy jest właśnie Karnawał w Wenecji, ale dopiero w 2015, ech.
Arkona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-04, 14:10   #108
Kota
Zakorzenienie

Och, Wenecja ukochana
nawet jeden dzień, nawet na pół dnia- zawsze warto tam pojechać.
I poszwendać się uliczkami, na których jest mniej turystów- wbrew pozorom nie jest trudne je znaleźć- wystarczy udać się np. nie w stronę Rialto.
No i Burano mnie urzekło, a żałuję, że nie byłam na Torcello i na Lido, no cóż, to jeszcze przede mną.
Stary 2014-03-24, 21:35   #109
ita8079
Przyczajenie

Witajcie.
Wybieramy się do Wenecji 26.04 na 4 dni.Czy ktoś mógłby polecić jakieś restauracje,żeby można było smacznie i tanio coś zjeść oraz jakie miejsca warto zwiedzić.Czy opłaca się kupować travelcard?Mamy hotel w Margherze i mamy zamiar dużo korzystać z tramwajów wodnych.Pozdrawiamy.
ita8079 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-25, 20:01   #110
ita8079
Przyczajenie

Weekend w Wenecji

Witajcie.
Wybieramy się do Wenecji 26.04 na 4 dni.Czy ktoś mógłby polecić jakieś restauracje,żeby można było smacznie i tanio coś zjeść oraz jakie miejsca warto zwiedzić.Czy opłaca się kupować travelcard?Mamy hotel w Margherze i mamy zamiar dużo korzystać z tramwajów wodnych.Pozdrawiamy.
Stary 2014-03-26, 16:21   #111
Butterfly0008
BAN stały

Dot.: Weekend w Wenecji

Cytat:
Napisane przez ita8079 Pokaż wiadomość
Witajcie.
Opłaca się kupować travelcard bo po wenecji głównie jeździ się taksówkami wodnymi, jezeli chcesz zjeść coś dobrego to się musisz zapuścić w głąb wenecji im dalej od placu świętego marka tym smaczniej i taniej ja kiedyś jadłam pyszną pizze na samym koncu serca wenecji
Butterfly0008 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-26, 16:23   #112
Butterfly0008
BAN stały

hmm zagłębiaj się w wenecje i travelcard ci się przyda
Butterfly0008 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-26, 16:58   #113
Ko_ko_ko
Przyczajenie

Ja spędziłam w Wenecji cały tydzień a prawie wcale nie korzystałam z komunikacji wodnej :O Choć w sumie my mieliśmy czas na niespieszne spacerowanie od jednego celu do drugiego, a gdy ktoś jedzie na weekend + chce zwiedzić jak najwięcej to się musi spieszyć. W moim odczuciu vaporetto nie są koniecznością, ale mogą wam ułatwić zwiedzanie.
Ko_ko_ko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-26, 21:02   #114
ita8079
Przyczajenie

Dziękujemy za odpowiedzi
Stary 2014-03-27, 15:36   #115
ahimsa123
Przyczajenie

Ja też myślę o takim wypadzie do Wenecji, a ile trzeba wziąć ze sobą pieniędzy na tych kilka dni, żeby starczyło? (oczywiscie w przyblizeniu)
ahimsa123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-01, 14:29   #116
jagna j
Przyczajenie

podróż do Wenecji wcale nie musi być droga, zerknijcie na tą stronę http://www.centerfly.pl/tanie-loty/P...o-wenecji.html tam są niedrogie loty
jagna j jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-08, 19:17   #117
joanwi
Zakorzenienie

GG do joanwi

Ja będę w Wenecji na wakacjach 1 dzień - co trzeba tam zwiedzić??

2016: 29
joanwi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-04-08, 20:48   #118
joanwi
Zakorzenienie

GG do joanwi

Cześć
Planuję wakacje w Chorwacji i na jeden dzień chciałabym pojechac do Wenecji. Wiem, że to mało, ale lepsze to niż nic
Co trzeba zwiedzić oprócz Placu św. Marka??

2016: 29
joanwi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-11, 18:25   #119
robertgx
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kota Pokaż wiadomość
Och, Wenecja ukochana
nawet jeden dzień, nawet na pół dnia- zawsze warto tam pojechać.
I poszwendać się uliczkami, na których jest mniej turystów- wbrew pozorom nie jest trudne je znaleźć- wystarczy udać się np. nie w stronę Rialto.
No i Burano mnie urzekło, a żałuję, że nie byłam na Torcello i na Lido, no cóż, to jeszcze przede mną.
Popieram,większość turystów skupia się na centrum ignorując urokliwe okoliczne wysepki.Murano słynie przede wszystkim z wyrobów szklanych wyrabianych metodą tradycyjną Burano zaś ze sztuki koronkarskiej.Na wysepki można się dostać tramwajem wodnym,kursują chyba co godzinę.
robertgx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-12, 07:35   #120
201703061208
Konto usunięte

Turyści którzy skupiają się na centrum (jakieś 80% niestety nie mają okazji poznać prawdziwego weneckiego klimatu+okolicznych wysepek. Duże centrum ze sklepami jest w każdej stolicy (które funkcjonują trochę jak kołchozy) w każdym kraju, Wenecja jest bardziej niepowtarzalna tylko świadomy turysta musi dobrze ją poznać.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości